P. 1
PERBANDINGAN ANTARA TAKSONOMI BLOOM DAN TAKSONOMI SOLO

PERBANDINGAN ANTARA TAKSONOMI BLOOM DAN TAKSONOMI SOLO

|Views: 4,166|Likes:
Published by Ukhti Farizah

More info:

Published by: Ukhti Farizah on Jan 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/13/2013

pdf

text

original

PERBANDINGAN ANTARA TAKSONOMI BLOOM DAN TAKSONOMI SOLO

Muhd Haffiz Irsyad Syafiq Gurpreet Kaur Sharifah Syameem Farizah

Benjamin S. Bloom. Mempunyai lima peringkat. Biggs dan Collis. Merupakan kaedah mengklasifikasi jawapan. . Merupakan kaedah untuk membina soalan pelbagai aras.TAKSONOMI BLOOM TAKSONOMI SOLO Mempunyai enam peringkat.

Peringkat semakin tinggi ke arah untuk Peringkat semakin tinggi ke arah untuk membuat penilaian. . Jawapan yang mengandungi pelbagai tahap atau peringkat.TAKSONOMI BLOOM TAKSONOMI SOLO Soalan yang mengandungi pelbagai tahap atau peringkat. memberikan jawapan yang di luar jangkaan.

Istilah yang digunakan dalam soalan ialah menyatakan.1)Pengetahuan Ingat kembali. 1)Prestructural Jawapan mengandungi maklumat yang tidak berkaitan.menyatakan idea utama dalam ayat sendiri.menerangkan dan menulis semula.memberi contoh kepada konsep dan menterjemah draf.hukum dan peristiwa dari pembelajaran lepas. .fakta asas.definisi.menterjemah.teori.menamakan dan melabelkan.menerangkan. 2)Unistructural Jawapan mengandungi satu maklumat yang berkaitan. Istilah yang digunakan ialah memilih. 2)Kefahaman Mengubah kefahaman daripada satu bentuk kepada bentuk yang lain.kenal idea.

membezakan fakta antara maklumat yang berkaitan.kaedah. 3)Multistructural Jawapan yang mengandungi beberapa maklumat yang berkaitan.3)Aplikasi Menggunakan maklumat dalam situasi yang baru. 4)Analisis 4)Relational Sesuatu yang kompleks akan dipecahkan Jawapan mengandungi hubung kait di kepada yang kecil. . Istilahnya ialah membezakan.kaitan kenal antara bahagian tertentu dan mengenali struktur organisasi.hukum.teori dan formula. Membina graf daripada data dan lainlain. daripada pendapat.memastikan dan memilih.termasuk menyelesaikan masalah menggunakan prinsip.

berusaha tersendiri menyelesaikan masalah. Istilah dalam soalan ialah memilih. Istilah dalam soalan ialah membina. 6)Penilaian Membuat pertimbangan.membuat ramalan dan membuat klasifikasi.memberikan alasan dan kritikan serta membuktikan.menyusun dan mengembangkan.mencantum idea menjadi satu. .5)Sintesis Menyepadu.termasuk memberi rasional berdasarkan alasan dalaman atau luaran. menghasilkan. 5)Extended abstract Jawapan tidak hanya meliputi maklumat berkaitan tetapi merangkumi maklumat tambahan.mentafsir dan mengkritik.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->