P. 1
37904876-Pemarkahan-Holistik-dan-Analitik

37904876-Pemarkahan-Holistik-dan-Analitik

|Views: 764|Likes:
Published by CahayaKeasLiaN

More info:

Published by: CahayaKeasLiaN on Jan 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/11/2013

pdf

text

original

Pemarkahan Karangan

Konsep Pemarkahan Soalan esei memerlukan pelajar memberikan pandangan dan mengolah jawapan. Pelajar dikehendaki mengemukakan idea dan fakta bagi menyokong jawapan mereka dalam konteks yang relevan dengan soalan. Oleh itu, tidak terdapat hanya satu jawapan yang tepat dan memenuhi keperluan soalan. Kesesuaian soalan bergantung kepada bagaimana pelajar mengolah jawapan dengan sokongan fakta-fakta. Dengan itu, pemeriksa perlu memastikan bahawa keobjektifan dan kesahan jawapan diberi perhatian yang teliti. Konsep ini mengandungi beberapa kriteria dan kaedah yang perlu diambil perhatian.

Secara umumnya terdapat 2 cara pemarkahan karangan dibuat: 1. Holistik - pemarkahan secara umum, tanpa memberi perhatian kepada aspek khusus penulisan karangan seperti isi, tatabahasa, gaya dan lain-lain. Cara ini lebih sesuai digunakan untuk menilai penulisan pelajar di pusat pengajian tinggi kerana pelajar di IPT sepatutnya sudah menguasai kemahiran menulis. Kesilapan bahasa adalah minimum.

permarkahan seperti ini penting kerana memberi maklum balas kepada pelajar tentang kualiti penulisan mereka dan aspek kelemahan mereka dalam penulisan karangan Kaedah Pemarkahan .permarkahan yang menilai aspek kemahiran menulis seseorang dengan melihat secara terperinci aspek-aspek tertentu. Analisis. Kaedah ini seharusnya dipraktikkan oleh guru Bahasa Melayu di sekolah menengah.Pemarkahan Analitik markah diberi pada peringkat-peringkat tertentu markah mengikut point jawapan setiap point ditentukan pemberatan markah peraturan menolak/pemberian markah maksimum Pemarkahan Holistik melihat mutu jawapan secara keseluruhan memberi perhatian kepada perkara yang boleh dipertimbangkan menentukan tahap pencapaian keseluruhan 2.

Unsur-unsur penting yang merangkum kriteria kandungan. Kaedah Pemarkahan Analitik Kaedah analitik dikenal juga sebagai kaedah markah poin kerana kaedah ini memerlukan skema pemarkahan yang terperinci dan setiap unit jawapan diberi perhatian dan pemberatan. lni bermakna bahawa jika unsur-unsur tiga kriteria tersebut banyak terdapat dalam jawapan calon. Kaedah permarkahan tersebut ialah kaedah analitik dan kaedah holistik (atau global). dan berstruktur. . dan proses itu dikesan dan dimarkahi secara berasingan. maka tinggilah markah yang akan diberikan kepadanya. markah diperuntukkan kepada unsur-unsur penting mengikut pemberatannya. Pemarkahan analitik memberikan perhatian bukan sahaja kepada unsur isi atau idea utama tetapi juga kepada organisasi dan kebersepaduan unsurunsur berkenaan. Skema pemarkahan yang dihuraikan secara terperinci memudahkan pemeriksa untuk memberikan markah dengan tepat. terdapat dua kaedah pemarkahan jawapan esei yang boleh digunakan sama ada secara berasingan atau secara gabungan oleh pemeriksa. Kaedah analitik sering digunakan dalam peperiksaan awam. Dalam kaedah ini. Skala pemarkahan yang digunakan ialah skala interval. khasnya bagi soalan yang memerlukan jawapan yang terperinci.Pada umumnya. seragam. pengolahan. Oleh itu keobjektifan pemarkahan serta kebolehpercayaan dapat ditingkatkan.

Punca pencemaran udara.Contoh Kaedah Pemarkahan Analitik Nyatakan tiga jenis pencemaran. Cadangkan langkah yang boleh diambil untuk mengatasai masalah tersebut. udara dan bunyi. (1 markah x 3 fakta = 3 markah) Kriteria pengolahan b) Punca pencemaran air. (3 x 2 markah = 6markah) Kriteria proses c) Keaslian cadangan yang dikemukakan. Skema pemarkahan Kriteria kandungan a) Pencemaran air. Punca pencemaran bunyi. .

Kelemahan Kaedah Analitik a) Masa yang agak lama diperlukan untuk memeriksa setiap skrip jawapan. b) Memberikan gambaran yang jelas tentang asas taburan markah.(2 x 3 markah = 6 markah) Kekuatan Kaedah Analitik a) Skema pemarkahan yang terperinci memudahkan pemberian markah dengan tepat terutama apabila terdapat lebih daripada seorang pemeriksa. e) Pemarkahan lebih objektif. oleh sebab itu cara ini dapat menjelaskan mengapa pencapaian calon tinggi atau rendah. . Ketekalan dapat dikekalkan sekiranya pemeriksa menjalankan tugas dengan teliti.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->