PUISI TRADISIONAL – PANTUN ENAM KERAT Maksud

:
Rangkap 1 Kekecewaan yang dialami dalam percintaan tidak dipedulikan lantaran adanya kekuatan diri dan ketahanan dalaman. Rangkap 2 Semua kejadian yang berlaku itu sudah ditakdirkan oleh allah, dan bukannya atas kehendak sesiapa. Rangkap 3 Kekecewaan seseorang terhadap kekasihnya yang sudah menemui penggantinya.

Tema:
Kekecewaan dalam percintaan.

Isu dan persoalan (a) Kekuatan diri ketika berdepan dengan kekecewaan dalam bercinta.
(b) Reda atas ketentuan yang telah ditetapkan oleh tuhan. (c) Untung nasib seseorang merupakan permainan hidup. (d) Kesetiaan seseorang terdapat pasangannya dalam bercinta.

Bentuk dan Ciri-ciri Pantun (a) Terdiri daripada tiga rangkap. (b) Setiap rangkap mempunyai enam baris. (c) Terdiri daripada empat hingga lima patah kata baris. (d) Jumlah suku kata antara sembilan hingga sebelas suku kata sebaris. (e) Rima akhirnya abcabc. (sekelang) Gaya Bahasa dan Keindahan Bunyi (a) Pemilihan kata yang indah. Contoh: Gelama tidak berumpan lagi.
(b) Peribahasa. Contoh: Ibarat kaca jatuh ke lantai. (c) Sinkope: Contoh: Rasa pedih buat tak hirau. (d) Anafora.Contoh: Sudah takdir sudah suratan, Sudah nasib jadi begini. (e) Asonasi. Contoh: Hati luka pura tiada. (pengulangan bunyi vocal a) (f) Aliterasi. Contoh: Sudah takdir sudah suratan. (pengulangan bunyi konsonan s)

Nilai
(a) Kegigihan (b) Ketabahan (c) Kesetiaan

Pengajaran
(a) Kita hendaklah mempunyai kekuatan diri untuk melawan segala kekecewaan dalam hidup kita. (b) Kita mestilah percaya bahawa setiap kejadian yang berlaku ada hikmah yang telah ditentukan oleh Tuhan. (c) Kita hendaklah tabah menghadapi permasalahan cinta beralih arah yang pasangan kekasih.

Pada pendapat anda. Jelaskan faedah-faedah yang diperoleh apabila kita tabah menghadapi dugaan hidup.Soalan Pemahaman i. Bukan salah ibu mengandung ______________________________________________________________ _ c. Ibarat melukut di tepi gantang ______________________________________________________________ _ ii. Mengapak kita perlu merefleksi diri sendiri apabila ditimpa musibah? ____________________________________________________________________ ___________________________________________________ _ 4. Mengapakah takdir tidak boleh disalahkan jika mengalami kekecewaan? ____________________________________________________________________ ___________________________________________________ _ 3. bagaimanakah cara untuk mengatasi kekecewaan dalam hidup? ____________________________________________________________________ ___________________________________________________ _ 2. Kemahiran berfikir 1. Berikan maksud rangkai kata a. . Ibarat kaca jatuh ke lantai ______________________________________________________________ _ b.

Huraikan tiga pengajaran yang terdapat dalam pantun di atas.____________________________________________________________________ ___________________________________________________ _ iii. ____________________________________________________________________ ___________________________________________________ _ .