PERSATUAN TUNAS PUTERI SK LAMBIR (1) Visi

:

Ke Arah Kecemerlangan Kokurikulum 2007

(2) Misi :

Memastikan Murid-murid Berjaya Dalam Semua Aktiviti Persatuan Tunas Puteri.
(3) Matlamat:

(i)

Menyemai, memupuk dan menanamkan semangat kekitaan. Melatih murid-murid bertanggungjawab, berdikari dan berkemahiran dalam aktiviti Persatuan Tunas Puteri

(ii)

Upacara Istiadat Tunas Puteri VI. Menyediakan murid-murid untuk menjadi sukarelawan apabila tenaga bakti mereka diperlukan. Bendera dan Lagu Kebesaran V. Lambang. Pengendalian Pek Tunas Puteri VII. Persetiaan. Menjadikan mereka individu yang cergas dari segi rohani. Format rancangan perjumpaan Pek . struktur dan organisasi Kepanduan Peringkat Sekolah. II. Melatih murid menjalankan tugas seharian tanpa bantuan orang lain (5) Kemahiran-kemahiran Persatuan Tunas Puteri: I. Sejarah. mental dan fizikal. Undang-undang Pek Tunas Puteri IV. Membimbing mereka menjadi warganegara yang berdisplin dan percaya kepada diri sendiri. . Pakaian Seragam Pek Tunas Puteri III.(4) Objektif: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Mengutamakan tugas Kepanduan dalam Pembangunan negara.

RAFEDAH BADIUSMAN KAK BERENAM SIANTAN KESIDANG TERATAI CEMPAKA KENANGA MELOR AHLI-AHLI TUNAS PUTER . SAUFIE HJ SA’AIT (GURU BESAR) PENASIHAT EN.STRUKTUR ORGANISASI UNIT BERUNIFORM TUNAS PUTERI PENAUNG EN. SALIYAH BT DRAHMAN PENOLONG PENGERUSI PN. HEYWARD INU PU’UN (PENOLONG KANAN KO-KK) (GURU BESAR) PENGERUSI PN.

Pasukan Pertama Kadet Pandu Puteri ditubuhkan di Pulau Pinang. Hari Peringatan dimulakan – 22 Februari. Pek Brownie ditubuhkan di Kuala Lumpur.M Robinson sebagai Ketua Renjer Malaya. Lady Baden Powell dipilih sebagai Chief Guide. 1918 1920 1923 1924 1926 1928 1929 1930 1941 Handbook pandu puteri ditubuhkan. Brownie ditubuhkan Persatuan senior guide ditubuhkan. WAGGS ditubuhkan dan World Bureau sebagai urusetia. Bendera Dunia digunakan. Lord Baden Powell meninggal dunia di Nyeri Gerakan Pandu Puteri terhenti kerana pemerintahan Jepun.SEJARAH RINGKAS KEPANDUAN 1901 Rally pengakap di Crystal Palace. Perkhemahan Ibu Pejabat Malaya diadakan di Port Dickson. 1910 - 1914 1916 1917 di 1942 hingga 1945 1951 - Pakain seragam ditukarkan kepada warna biru. London di mana Sekumpulan anak gadis berpakaian pengakap turut berhimpun dan ini bermulanya Pandu Puteri. Lady Baden Powell bergelar sebagai World Chief Guide. Unit Pertama Renjer dan Puan P. Puan agnes Baden –Powell telah menubuhkan satu jawatankuasa Ibu Pejabat dan beliau menjadi Presiden Persatuan pandu Puteri yang telah ditubuhkan secara rasmi. Persatuan Pandu Puteri Malaya didaftarkan dengan rasmi Calcutta india. .

UNDANG-UNDANG PEK TUNAS PUTERI .PERSETIAAN.

LAMBANG. BENDERA DAN LAGU KEBESARAN .

STRUKTUR ORGANISASI PERINGKAT SEKOLAH Penaung Guru Besar Penasihat PK HEM/GPK KK Bahagian Tunas Puteri Bahagian Pandu Puteri Bahagia Renjer Puteri KAKAK SETIA Pengerusi KAPTEN Pemimpin Dewasa KAPTEN Pemimpin Dewasa SITI SETIA 1 Setiusaha LEFTENEN Pemimpin Dewasa Leftenen Pemimpin Dewasa SITI SETIA 2 Bendahari KETUA PASUKAN KETUA UNIT KETUA PEK Pandu puteri KETUA KUMPULAN DAN PENOLONG KETUA PENOLONG KETUA UNIT KAK BERENAM MAWAR SETIAUSAHA SIANTAN ORKID BENDAHARI KESIDANG BUNGA RAYA AHLI JAWATANKUASA TERATAI BUNGA LILY KHIDMAT MASYARAKAT CEMPAKA BUNGA KERTAS KECERIAAN KENANGA BUNGA MATAHARI BULETIN MELOR AHLI-AHLI PANDU PUTER AHLI-AHLI RENJER PUTERI AHLI-AHLI TUNAS PUTERI .

1 Permainan Kim • Guru menunjukkan gambar(1) Taman Bunga kepada ahli-ahli dan memberi masa selama 1 minit untuk memerhati semua jenis serangga yang ada pada gambar. ( ) Tarikh : 4 februari Masa : 3. Mengutip yuran 4.Aktiviti Selamat Hari Jadi Tandatangan Kakak Setia ……………………………. Penutup .00 Pada akhir pembelajaran Tunas Puteri dapat .congkak 7. Kanan Ko-Kurikulum ……………………………. menggunakan deria lihat dengan teliti dan cekap dalam permainan Kim menajamkan ingatan dalam permainan Kim melipatkan pakaian dengan sistematik dan betul mengamalkan nilai kerjasama dan Bantu membantu  . Tahun : 5 Kemahiran : 3. 3.PENGENDALIAN PEK Perjumpaan Pertama 2007 Tempat : Kelas 3D ptg Kehadiran : 16/16 Objektif : 1. Lingkungan Tunas Puteri 2. Aktiviti mengikut program tunas puteri : Tangga Emas : 3. memeriksa kebersihan 5.3 Melipat pakaian Aktiviti : 1. Selingan – Permainan Tradisi. 2. Gambar 13 jenis serangga itu juga disediakan. ( ) Siti Setia …………………………….1 Permainan Kim 3. mengambil kedatangan 3. skirt.3 Melipat pakaian Menyusun keratan gambar untuk menunjukkan cara yang betul melipat blaus. 6. • Ahli-ahli diminta meletakkan 13 jenis serangga ke tempat yang betul di gambar (2) dalam masa 2 minit 3.00 – 4. seluar dan sarung kaki. • Kemudian ahli-ahli ditunjukkan gambar (2) yang sama dengan gambar (1) tetapi tanpa 13 jenis serangga. ( ) Pen. • Selepas 1 minit gambar (1) itu disimpan . 4.

2. Atau Berjalan di atas batu-bata sejauh 6 meter tanpa tangan atau kaki menjejak tanah .8.1. mengenali dan mengetahu makna bendera. 2. Mengetahui. 2. cogan kata.3. CALIT EMAS 2. Mengetaui cara membuat dan menggunakan simpulan berikut : 2. senyuman dan khidmat. Mengetahui cerita Tunas Puteri. Berkhidmat dengan cara menolong orang setiap hari. lilit dua simpul 2. isyarat. buku sila 2. 2.PROGRAM TUNA SPUTERI “SENYUM SELALU” 1.5. Uoacara Perlantikan TunasPuteri. PRA PERSETIAAN 1.2.6. bunga geti 2. 1. 1. hormat. menyediakan meja makan dan membasuh pinggan mangku untuk empat orang. iaitu cerita asal Brownie dan bagaimana nama ‘Brownie’ bertukar kepada nama ‘Tunas Puteri’ 1.1. mengetahui cara-cara menjaga kebersihan diri.7. Hormat Besar dan upacaran upacara yang lain. 2. . ikatan pemukat dan 2.4. menghayati dan mengamalkan persetiaan. Mempunyai kawan baik yang dikenali secara dekat dalam kumpulan berenamnya dan bersahabat dengan semua orang dalam peknya. undang-undang. Berpeluk tubuh dan kaki bersilang. Mengetahui Lingkunah Tunas Puteri. 2.1.5.3.8. berdiri dan duduk dengan gaya yang baik sebanyak tiga kali . mengetahui Bahagian Tunas Puteri (Brownie) Antarabangsa. membuat satu daripada tiap-tiap kumpulan yang berikut : 2.1.1.4. menyikat dan mendandan rambut 2. lilitan pemati mudah 2.4.2. serta cara menaikkan dan mengibarkannya.3.1.1. Malaysia dan bendera negeri sendiri. mengetahui dan mematuhi undang-undang jalan raya.5. 1. berjabat tangan.2.1.1.

2. Atau Melempar dan menyambut empat daripada enam lemparan bola daripada seorang yang berdiri lima meter jauhnya. c) Menjaga rumah dan melayan tetamu. laut.8. Mengetahui cara-cara menunjukkan kasih saying kepada ibu bapa dan adik beradik dengan menerangkan perkara-perkara yang digemari dan dilarang oleh mereka. burung. Pusing balik apabila sampai kepada tin yang terakhir dengan tidak menempuh sebarang tin. 2. Boleh bercerita mengenai dua benda pilihan sendiri yang telah diperhatikan seperti langit.8. bintang. b) Pengumpul dan. skip dengan tali ke belakang sebanyak 20 kali tanpa berhenti.Atau Menatang bola tenis di atas papan berukuran 20cm persegi di atas satu tapak tangan sambil berjalan dengan tegak membuat bentuk angka lapan. . a) Pemerhati. Tukar tangan dan ulang cara yang sama . bunga.2.9.10. pokok. 2. 2. Atau Berjalan sambil memantul bole mengikut satu barisan yang diatur dengan lima biji tin yang jaraknya di antara satu tin tidak lebih daripada 60 cm.3. melempar bole ke dinding dengan jarak tiga meter dan berjaya menyambut empat daripada enam lemparan. Atau Mengutip enam jenis bunga atau kulit siput atau bulu burung dan sebagainya dan memberikan nama masing-masing Catatan : Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian lencana kecekapan seperti berikut. binatang dan lain-lain.

mengetahui huruf-huruf dalam Kod Semafor. Negaraku 4. TANGGA EMAS 3.6. mengetahui cara yang betul melipat baju sendiri dengan kemas.5. menghargai keluarga. mengingta serta membawa satu perutusan yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 patah perkataan dalam masa lebih kurang lima minit dan menyampaikan perutusan itu dengan betul dan tepat.1.2. 3. pereka permainan kanak-kanak dan 3. membasuh dan menyeterika baju 4. bantu-menbantu. 4. Catatan . 1. Catatan . mengamalkan kehidupan berkeluarga yang bahagia . memainkan permainan Kim dengan menggunakan 15 benda dan mendapat 12 daripadanya betul dalam tempoh masa lima minit 3.1.3. pekebun 2. dan tanggungjawab sebagai ahli keluarga.4. menggunakan Simpulan Bungkusan 4.3. a) pertolonagn cemas . serta menjerang air dan menyediakan minuman untuk tiga orang. mengetahui kompas dan mengetahui lapan arahnya.5. 3. 4.3. mengetahui dan mematuhi maksud lagu kebangsaan. 3.4. 4. menyalakan api dengan menggunakan kayu atau arang. TANGAN EMAS Tunas Puteri mesti lulus ujian Tangga Emas dan menunjukkan yang dia cuba mematuhi persetiaan dan undang-undang Tunas Puteri. mencuci dan mebersihkan kasut. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . 3. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . mengatasi masalah-masalah kecil.kasih sayang terhadap seisi keluarga. mengetahui tugas.2. kecergasan.

Sijil akan diberi apabila projek ini dijalankan dengan jayanya.1. bagi ujian Tangan Emas. 5.2. 2. 5. seorang pemimpin yang bertauliah dari pasukan Pandu Puteri yang tidak ada perhubungan dengan Pek atau . 5. 1. Pek boleh mengambil bahagian dalam lencana yang sama selepas jarak masa sekurang-kurangnya dua tahun. LENCANA KECEKAPAN INDIVIDU TUNAS PUTERI 6. pekebun kraftangan dan pelakon 6.3. LENCANA KECEKAPAN PEK Sekurang-kurangnya 2/3 daripada bilangan ahli yang dilantik dalam pek itu diperlukan sekiranya pek bertujuan mengambil bahagian dalam projek ini. pemerhati (seekor arnab) pengumpul (kanta besar) . c. Perhatian . seorang dari luar persatuan.2. seorang Kakak Setia yang bertauliah dari pek lain b.b) penjahit dan c) juru masak.1. Ujian Tangan Emasboleh dijalankan bila-bila masa Tunas Puteri sudah bersedia. Lencana kecekapan pek terdiri daripada yang berikut. 5. 6. pengujinya adalah salah seorang daripada yang berikut :a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful