PERSATUAN TUNAS PUTERI SK LAMBIR (1) Visi

:

Ke Arah Kecemerlangan Kokurikulum 2007

(2) Misi :

Memastikan Murid-murid Berjaya Dalam Semua Aktiviti Persatuan Tunas Puteri.
(3) Matlamat:

(i)

Menyemai, memupuk dan menanamkan semangat kekitaan. Melatih murid-murid bertanggungjawab, berdikari dan berkemahiran dalam aktiviti Persatuan Tunas Puteri

(ii)

Sejarah. mental dan fizikal. Lambang. Bendera dan Lagu Kebesaran V. Pakaian Seragam Pek Tunas Puteri III. Pengendalian Pek Tunas Puteri VII. Melatih murid menjalankan tugas seharian tanpa bantuan orang lain (5) Kemahiran-kemahiran Persatuan Tunas Puteri: I. Persetiaan. Upacara Istiadat Tunas Puteri VI. Format rancangan perjumpaan Pek . Undang-undang Pek Tunas Puteri IV. struktur dan organisasi Kepanduan Peringkat Sekolah. . Membimbing mereka menjadi warganegara yang berdisplin dan percaya kepada diri sendiri. II. Menjadikan mereka individu yang cergas dari segi rohani. Menyediakan murid-murid untuk menjadi sukarelawan apabila tenaga bakti mereka diperlukan.(4) Objektif: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Mengutamakan tugas Kepanduan dalam Pembangunan negara.

HEYWARD INU PU’UN (PENOLONG KANAN KO-KK) (GURU BESAR) PENGERUSI PN.STRUKTUR ORGANISASI UNIT BERUNIFORM TUNAS PUTERI PENAUNG EN. RAFEDAH BADIUSMAN KAK BERENAM SIANTAN KESIDANG TERATAI CEMPAKA KENANGA MELOR AHLI-AHLI TUNAS PUTER . SAUFIE HJ SA’AIT (GURU BESAR) PENASIHAT EN. SALIYAH BT DRAHMAN PENOLONG PENGERUSI PN.

Pasukan Pertama Kadet Pandu Puteri ditubuhkan di Pulau Pinang. Bendera Dunia digunakan. Lady Baden Powell bergelar sebagai World Chief Guide.SEJARAH RINGKAS KEPANDUAN 1901 Rally pengakap di Crystal Palace. Lady Baden Powell dipilih sebagai Chief Guide. Pek Brownie ditubuhkan di Kuala Lumpur. London di mana Sekumpulan anak gadis berpakaian pengakap turut berhimpun dan ini bermulanya Pandu Puteri. Unit Pertama Renjer dan Puan P. WAGGS ditubuhkan dan World Bureau sebagai urusetia. Puan agnes Baden –Powell telah menubuhkan satu jawatankuasa Ibu Pejabat dan beliau menjadi Presiden Persatuan pandu Puteri yang telah ditubuhkan secara rasmi. 1918 1920 1923 1924 1926 1928 1929 1930 1941 Handbook pandu puteri ditubuhkan. Lord Baden Powell meninggal dunia di Nyeri Gerakan Pandu Puteri terhenti kerana pemerintahan Jepun. Persatuan Pandu Puteri Malaya didaftarkan dengan rasmi Calcutta india.M Robinson sebagai Ketua Renjer Malaya. 1910 - 1914 1916 1917 di 1942 hingga 1945 1951 - Pakain seragam ditukarkan kepada warna biru. . Hari Peringatan dimulakan – 22 Februari. Brownie ditubuhkan Persatuan senior guide ditubuhkan. Perkhemahan Ibu Pejabat Malaya diadakan di Port Dickson.

UNDANG-UNDANG PEK TUNAS PUTERI .PERSETIAAN.

LAMBANG. BENDERA DAN LAGU KEBESARAN .

STRUKTUR ORGANISASI PERINGKAT SEKOLAH Penaung Guru Besar Penasihat PK HEM/GPK KK Bahagian Tunas Puteri Bahagian Pandu Puteri Bahagia Renjer Puteri KAKAK SETIA Pengerusi KAPTEN Pemimpin Dewasa KAPTEN Pemimpin Dewasa SITI SETIA 1 Setiusaha LEFTENEN Pemimpin Dewasa Leftenen Pemimpin Dewasa SITI SETIA 2 Bendahari KETUA PASUKAN KETUA UNIT KETUA PEK Pandu puteri KETUA KUMPULAN DAN PENOLONG KETUA PENOLONG KETUA UNIT KAK BERENAM MAWAR SETIAUSAHA SIANTAN ORKID BENDAHARI KESIDANG BUNGA RAYA AHLI JAWATANKUASA TERATAI BUNGA LILY KHIDMAT MASYARAKAT CEMPAKA BUNGA KERTAS KECERIAAN KENANGA BUNGA MATAHARI BULETIN MELOR AHLI-AHLI PANDU PUTER AHLI-AHLI RENJER PUTERI AHLI-AHLI TUNAS PUTERI .

Aktiviti Selamat Hari Jadi Tandatangan Kakak Setia ……………………………. 3. Tahun : 5 Kemahiran : 3. Kanan Ko-Kurikulum ……………………………. ( ) Pen. 6.PENGENDALIAN PEK Perjumpaan Pertama 2007 Tempat : Kelas 3D ptg Kehadiran : 16/16 Objektif : 1. mengambil kedatangan 3.3 Melipat pakaian Aktiviti : 1. Penutup . ( ) Tarikh : 4 februari Masa : 3. 4. Mengutip yuran 4. skirt. menggunakan deria lihat dengan teliti dan cekap dalam permainan Kim menajamkan ingatan dalam permainan Kim melipatkan pakaian dengan sistematik dan betul mengamalkan nilai kerjasama dan Bantu membantu  . Aktiviti mengikut program tunas puteri : Tangga Emas : 3. Selingan – Permainan Tradisi.congkak 7. Gambar 13 jenis serangga itu juga disediakan.00 – 4. Lingkungan Tunas Puteri 2.3 Melipat pakaian Menyusun keratan gambar untuk menunjukkan cara yang betul melipat blaus.1 Permainan Kim • Guru menunjukkan gambar(1) Taman Bunga kepada ahli-ahli dan memberi masa selama 1 minit untuk memerhati semua jenis serangga yang ada pada gambar. ( ) Siti Setia ……………………………. memeriksa kebersihan 5.1 Permainan Kim 3. • Ahli-ahli diminta meletakkan 13 jenis serangga ke tempat yang betul di gambar (2) dalam masa 2 minit 3. seluar dan sarung kaki. 2. • Kemudian ahli-ahli ditunjukkan gambar (2) yang sama dengan gambar (1) tetapi tanpa 13 jenis serangga.00 Pada akhir pembelajaran Tunas Puteri dapat . • Selepas 1 minit gambar (1) itu disimpan .

3.2. membuat satu daripada tiap-tiap kumpulan yang berikut : 2.1. Atau Berjalan di atas batu-bata sejauh 6 meter tanpa tangan atau kaki menjejak tanah . mengetahui dan mematuhi undang-undang jalan raya.1.1. mengetahui Bahagian Tunas Puteri (Brownie) Antarabangsa.7.2.4. . 1.1. Berkhidmat dengan cara menolong orang setiap hari.PROGRAM TUNA SPUTERI “SENYUM SELALU” 1. iaitu cerita asal Brownie dan bagaimana nama ‘Brownie’ bertukar kepada nama ‘Tunas Puteri’ 1. menyikat dan mendandan rambut 2. Mengetahui cerita Tunas Puteri.4. mengenali dan mengetahu makna bendera. isyarat.8.1. mengetahui cara-cara menjaga kebersihan diri. Mengetahui.6. undang-undang. lilitan pemati mudah 2. lilit dua simpul 2.1. 2.5.3.8. 1. Mempunyai kawan baik yang dikenali secara dekat dalam kumpulan berenamnya dan bersahabat dengan semua orang dalam peknya. 2. Malaysia dan bendera negeri sendiri. PRA PERSETIAAN 1. 1.1. Berpeluk tubuh dan kaki bersilang. senyuman dan khidmat. bunga geti 2.1. hormat. Mengetaui cara membuat dan menggunakan simpulan berikut : 2.2. Uoacara Perlantikan TunasPuteri. buku sila 2. menyediakan meja makan dan membasuh pinggan mangku untuk empat orang. 2.4. berjabat tangan.5.5. 2. 2. serta cara menaikkan dan mengibarkannya. Mengetahui Lingkunah Tunas Puteri.3.1. ikatan pemukat dan 2. CALIT EMAS 2. menghayati dan mengamalkan persetiaan. Hormat Besar dan upacaran upacara yang lain. cogan kata. berdiri dan duduk dengan gaya yang baik sebanyak tiga kali . 2.

Atau Melempar dan menyambut empat daripada enam lemparan bola daripada seorang yang berdiri lima meter jauhnya. c) Menjaga rumah dan melayan tetamu.9. melempar bole ke dinding dengan jarak tiga meter dan berjaya menyambut empat daripada enam lemparan. binatang dan lain-lain.3.Atau Menatang bola tenis di atas papan berukuran 20cm persegi di atas satu tapak tangan sambil berjalan dengan tegak membuat bentuk angka lapan. skip dengan tali ke belakang sebanyak 20 kali tanpa berhenti. Boleh bercerita mengenai dua benda pilihan sendiri yang telah diperhatikan seperti langit. 2. Mengetahui cara-cara menunjukkan kasih saying kepada ibu bapa dan adik beradik dengan menerangkan perkara-perkara yang digemari dan dilarang oleh mereka.2. burung. a) Pemerhati.8. Tukar tangan dan ulang cara yang sama . Pusing balik apabila sampai kepada tin yang terakhir dengan tidak menempuh sebarang tin. bunga. bintang. 2.8.10. 2. Atau Berjalan sambil memantul bole mengikut satu barisan yang diatur dengan lima biji tin yang jaraknya di antara satu tin tidak lebih daripada 60 cm. pokok. 2. Atau Mengutip enam jenis bunga atau kulit siput atau bulu burung dan sebagainya dan memberikan nama masing-masing Catatan : Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian lencana kecekapan seperti berikut. laut. . b) Pengumpul dan.

3. mengetahui dan mematuhi maksud lagu kebangsaan.3. menghargai keluarga. kecergasan.6.2. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . Catatan . serta menjerang air dan menyediakan minuman untuk tiga orang.5. mengetahui kompas dan mengetahui lapan arahnya. mengamalkan kehidupan berkeluarga yang bahagia . dan tanggungjawab sebagai ahli keluarga. 3. 4.1. mengetahui huruf-huruf dalam Kod Semafor. bantu-menbantu.3. TANGGA EMAS 3. pereka permainan kanak-kanak dan 3. 1. Catatan . 3. a) pertolonagn cemas . mengetahui cara yang betul melipat baju sendiri dengan kemas. 4. membasuh dan menyeterika baju 4.5. mencuci dan mebersihkan kasut. menyalakan api dengan menggunakan kayu atau arang. menggunakan Simpulan Bungkusan 4. mengingta serta membawa satu perutusan yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 patah perkataan dalam masa lebih kurang lima minit dan menyampaikan perutusan itu dengan betul dan tepat. memainkan permainan Kim dengan menggunakan 15 benda dan mendapat 12 daripadanya betul dalam tempoh masa lima minit 3.2. 3. mengetahui tugas.4. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . 3. Negaraku 4. pekebun 2.1. TANGAN EMAS Tunas Puteri mesti lulus ujian Tangga Emas dan menunjukkan yang dia cuba mematuhi persetiaan dan undang-undang Tunas Puteri. 4. mengatasi masalah-masalah kecil.kasih sayang terhadap seisi keluarga.4.

pemerhati (seekor arnab) pengumpul (kanta besar) . pekebun kraftangan dan pelakon 6. Perhatian . bagi ujian Tangan Emas. LENCANA KECEKAPAN INDIVIDU TUNAS PUTERI 6.b) penjahit dan c) juru masak. LENCANA KECEKAPAN PEK Sekurang-kurangnya 2/3 daripada bilangan ahli yang dilantik dalam pek itu diperlukan sekiranya pek bertujuan mengambil bahagian dalam projek ini. c. seorang Kakak Setia yang bertauliah dari pek lain b. 2.2. 5. Ujian Tangan Emasboleh dijalankan bila-bila masa Tunas Puteri sudah bersedia. 5. seorang dari luar persatuan. Lencana kecekapan pek terdiri daripada yang berikut. 6. 1. Pek boleh mengambil bahagian dalam lencana yang sama selepas jarak masa sekurang-kurangnya dua tahun. seorang pemimpin yang bertauliah dari pasukan Pandu Puteri yang tidak ada perhubungan dengan Pek atau . 5.1.3. 5.1.2. pengujinya adalah salah seorang daripada yang berikut :a. Sijil akan diberi apabila projek ini dijalankan dengan jayanya.