PERSATUAN TUNAS PUTERI SK LAMBIR (1) Visi

:

Ke Arah Kecemerlangan Kokurikulum 2007

(2) Misi :

Memastikan Murid-murid Berjaya Dalam Semua Aktiviti Persatuan Tunas Puteri.
(3) Matlamat:

(i)

Menyemai, memupuk dan menanamkan semangat kekitaan. Melatih murid-murid bertanggungjawab, berdikari dan berkemahiran dalam aktiviti Persatuan Tunas Puteri

(ii)

Lambang. Menjadikan mereka individu yang cergas dari segi rohani.(4) Objektif: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Mengutamakan tugas Kepanduan dalam Pembangunan negara. Membimbing mereka menjadi warganegara yang berdisplin dan percaya kepada diri sendiri. Format rancangan perjumpaan Pek . . Upacara Istiadat Tunas Puteri VI. Menyediakan murid-murid untuk menjadi sukarelawan apabila tenaga bakti mereka diperlukan. Sejarah. Pakaian Seragam Pek Tunas Puteri III. Melatih murid menjalankan tugas seharian tanpa bantuan orang lain (5) Kemahiran-kemahiran Persatuan Tunas Puteri: I. mental dan fizikal. struktur dan organisasi Kepanduan Peringkat Sekolah. Bendera dan Lagu Kebesaran V. Pengendalian Pek Tunas Puteri VII. Undang-undang Pek Tunas Puteri IV. Persetiaan. II.

SAUFIE HJ SA’AIT (GURU BESAR) PENASIHAT EN. HEYWARD INU PU’UN (PENOLONG KANAN KO-KK) (GURU BESAR) PENGERUSI PN. RAFEDAH BADIUSMAN KAK BERENAM SIANTAN KESIDANG TERATAI CEMPAKA KENANGA MELOR AHLI-AHLI TUNAS PUTER .STRUKTUR ORGANISASI UNIT BERUNIFORM TUNAS PUTERI PENAUNG EN. SALIYAH BT DRAHMAN PENOLONG PENGERUSI PN.

SEJARAH RINGKAS KEPANDUAN 1901 Rally pengakap di Crystal Palace. Pek Brownie ditubuhkan di Kuala Lumpur. Puan agnes Baden –Powell telah menubuhkan satu jawatankuasa Ibu Pejabat dan beliau menjadi Presiden Persatuan pandu Puteri yang telah ditubuhkan secara rasmi. Unit Pertama Renjer dan Puan P. Bendera Dunia digunakan. . Lady Baden Powell bergelar sebagai World Chief Guide. Hari Peringatan dimulakan – 22 Februari. London di mana Sekumpulan anak gadis berpakaian pengakap turut berhimpun dan ini bermulanya Pandu Puteri. 1918 1920 1923 1924 1926 1928 1929 1930 1941 Handbook pandu puteri ditubuhkan. Lord Baden Powell meninggal dunia di Nyeri Gerakan Pandu Puteri terhenti kerana pemerintahan Jepun.M Robinson sebagai Ketua Renjer Malaya. WAGGS ditubuhkan dan World Bureau sebagai urusetia. Perkhemahan Ibu Pejabat Malaya diadakan di Port Dickson. Brownie ditubuhkan Persatuan senior guide ditubuhkan. Persatuan Pandu Puteri Malaya didaftarkan dengan rasmi Calcutta india. 1910 - 1914 1916 1917 di 1942 hingga 1945 1951 - Pakain seragam ditukarkan kepada warna biru. Lady Baden Powell dipilih sebagai Chief Guide. Pasukan Pertama Kadet Pandu Puteri ditubuhkan di Pulau Pinang.

UNDANG-UNDANG PEK TUNAS PUTERI .PERSETIAAN.

LAMBANG. BENDERA DAN LAGU KEBESARAN .

STRUKTUR ORGANISASI PERINGKAT SEKOLAH Penaung Guru Besar Penasihat PK HEM/GPK KK Bahagian Tunas Puteri Bahagian Pandu Puteri Bahagia Renjer Puteri KAKAK SETIA Pengerusi KAPTEN Pemimpin Dewasa KAPTEN Pemimpin Dewasa SITI SETIA 1 Setiusaha LEFTENEN Pemimpin Dewasa Leftenen Pemimpin Dewasa SITI SETIA 2 Bendahari KETUA PASUKAN KETUA UNIT KETUA PEK Pandu puteri KETUA KUMPULAN DAN PENOLONG KETUA PENOLONG KETUA UNIT KAK BERENAM MAWAR SETIAUSAHA SIANTAN ORKID BENDAHARI KESIDANG BUNGA RAYA AHLI JAWATANKUASA TERATAI BUNGA LILY KHIDMAT MASYARAKAT CEMPAKA BUNGA KERTAS KECERIAAN KENANGA BUNGA MATAHARI BULETIN MELOR AHLI-AHLI PANDU PUTER AHLI-AHLI RENJER PUTERI AHLI-AHLI TUNAS PUTERI .

Kanan Ko-Kurikulum ……………………………. Lingkungan Tunas Puteri 2. ( ) Pen. Tahun : 5 Kemahiran : 3. Aktiviti mengikut program tunas puteri : Tangga Emas : 3. menggunakan deria lihat dengan teliti dan cekap dalam permainan Kim menajamkan ingatan dalam permainan Kim melipatkan pakaian dengan sistematik dan betul mengamalkan nilai kerjasama dan Bantu membantu  . Penutup . • Ahli-ahli diminta meletakkan 13 jenis serangga ke tempat yang betul di gambar (2) dalam masa 2 minit 3.00 Pada akhir pembelajaran Tunas Puteri dapat .PENGENDALIAN PEK Perjumpaan Pertama 2007 Tempat : Kelas 3D ptg Kehadiran : 16/16 Objektif : 1. ( ) Siti Setia …………………………….1 Permainan Kim 3. 3.3 Melipat pakaian Aktiviti : 1. memeriksa kebersihan 5. Gambar 13 jenis serangga itu juga disediakan.Aktiviti Selamat Hari Jadi Tandatangan Kakak Setia ……………………………. skirt.3 Melipat pakaian Menyusun keratan gambar untuk menunjukkan cara yang betul melipat blaus.congkak 7.00 – 4. 4. mengambil kedatangan 3. 2. • Selepas 1 minit gambar (1) itu disimpan . Selingan – Permainan Tradisi.1 Permainan Kim • Guru menunjukkan gambar(1) Taman Bunga kepada ahli-ahli dan memberi masa selama 1 minit untuk memerhati semua jenis serangga yang ada pada gambar. • Kemudian ahli-ahli ditunjukkan gambar (2) yang sama dengan gambar (1) tetapi tanpa 13 jenis serangga. ( ) Tarikh : 4 februari Masa : 3. 6. seluar dan sarung kaki. Mengutip yuran 4.

lilit dua simpul 2.4. undang-undang. bunga geti 2. cogan kata.1.1.1. isyarat.3. menyediakan meja makan dan membasuh pinggan mangku untuk empat orang. 2. hormat.6.1. mengetahui dan mematuhi undang-undang jalan raya.4. iaitu cerita asal Brownie dan bagaimana nama ‘Brownie’ bertukar kepada nama ‘Tunas Puteri’ 1. 2. berdiri dan duduk dengan gaya yang baik sebanyak tiga kali . Mempunyai kawan baik yang dikenali secara dekat dalam kumpulan berenamnya dan bersahabat dengan semua orang dalam peknya.2.8.2. mengetahui cara-cara menjaga kebersihan diri. . Berpeluk tubuh dan kaki bersilang.3. Mengetaui cara membuat dan menggunakan simpulan berikut : 2. mengetahui Bahagian Tunas Puteri (Brownie) Antarabangsa.5.5. lilitan pemati mudah 2. 2.1. berjabat tangan. serta cara menaikkan dan mengibarkannya. buku sila 2. 2. PRA PERSETIAAN 1. Berkhidmat dengan cara menolong orang setiap hari. ikatan pemukat dan 2. Malaysia dan bendera negeri sendiri. Mengetahui cerita Tunas Puteri. Mengetahui Lingkunah Tunas Puteri.1. 1.1. Mengetahui.PROGRAM TUNA SPUTERI “SENYUM SELALU” 1. Atau Berjalan di atas batu-bata sejauh 6 meter tanpa tangan atau kaki menjejak tanah . menyikat dan mendandan rambut 2.2. 2. membuat satu daripada tiap-tiap kumpulan yang berikut : 2.3.8.7.1. Hormat Besar dan upacaran upacara yang lain.5. CALIT EMAS 2. senyuman dan khidmat. Uoacara Perlantikan TunasPuteri.4. 2. 1.1. 1. mengenali dan mengetahu makna bendera. menghayati dan mengamalkan persetiaan.

2.3. Atau Mengutip enam jenis bunga atau kulit siput atau bulu burung dan sebagainya dan memberikan nama masing-masing Catatan : Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian lencana kecekapan seperti berikut. skip dengan tali ke belakang sebanyak 20 kali tanpa berhenti.8. burung. bunga. Boleh bercerita mengenai dua benda pilihan sendiri yang telah diperhatikan seperti langit. 2. Mengetahui cara-cara menunjukkan kasih saying kepada ibu bapa dan adik beradik dengan menerangkan perkara-perkara yang digemari dan dilarang oleh mereka. bintang. c) Menjaga rumah dan melayan tetamu. b) Pengumpul dan. 2. Tukar tangan dan ulang cara yang sama . 2. Pusing balik apabila sampai kepada tin yang terakhir dengan tidak menempuh sebarang tin.8. binatang dan lain-lain. laut. Atau Berjalan sambil memantul bole mengikut satu barisan yang diatur dengan lima biji tin yang jaraknya di antara satu tin tidak lebih daripada 60 cm.Atau Menatang bola tenis di atas papan berukuran 20cm persegi di atas satu tapak tangan sambil berjalan dengan tegak membuat bentuk angka lapan.10.2. Atau Melempar dan menyambut empat daripada enam lemparan bola daripada seorang yang berdiri lima meter jauhnya. pokok.9. a) Pemerhati. . melempar bole ke dinding dengan jarak tiga meter dan berjaya menyambut empat daripada enam lemparan.

3. 1.4. mencuci dan mebersihkan kasut. kecergasan. TANGAN EMAS Tunas Puteri mesti lulus ujian Tangga Emas dan menunjukkan yang dia cuba mematuhi persetiaan dan undang-undang Tunas Puteri. 3. Negaraku 4. mengatasi masalah-masalah kecil. serta menjerang air dan menyediakan minuman untuk tiga orang.3.1. bantu-menbantu. dan tanggungjawab sebagai ahli keluarga. mengetahui kompas dan mengetahui lapan arahnya. pereka permainan kanak-kanak dan 3. a) pertolonagn cemas . 4.1. menyalakan api dengan menggunakan kayu atau arang. 4. mengamalkan kehidupan berkeluarga yang bahagia . membasuh dan menyeterika baju 4. 3. menggunakan Simpulan Bungkusan 4. mengetahui tugas. TANGGA EMAS 3. menghargai keluarga. mengetahui huruf-huruf dalam Kod Semafor.5. 3. mengingta serta membawa satu perutusan yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 patah perkataan dalam masa lebih kurang lima minit dan menyampaikan perutusan itu dengan betul dan tepat. Catatan . pekebun 2. 3.5.2.6. 4. mengetahui dan mematuhi maksud lagu kebangsaan.3.kasih sayang terhadap seisi keluarga.2. mengetahui cara yang betul melipat baju sendiri dengan kemas. Catatan . Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . memainkan permainan Kim dengan menggunakan 15 benda dan mendapat 12 daripadanya betul dalam tempoh masa lima minit 3. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut .4.

Sijil akan diberi apabila projek ini dijalankan dengan jayanya. 5. seorang Kakak Setia yang bertauliah dari pek lain b. 1.b) penjahit dan c) juru masak. Lencana kecekapan pek terdiri daripada yang berikut. LENCANA KECEKAPAN INDIVIDU TUNAS PUTERI 6. pemerhati (seekor arnab) pengumpul (kanta besar) . 2. Pek boleh mengambil bahagian dalam lencana yang sama selepas jarak masa sekurang-kurangnya dua tahun. Perhatian . LENCANA KECEKAPAN PEK Sekurang-kurangnya 2/3 daripada bilangan ahli yang dilantik dalam pek itu diperlukan sekiranya pek bertujuan mengambil bahagian dalam projek ini. 5. bagi ujian Tangan Emas.2.3. 5. 6. pekebun kraftangan dan pelakon 6. 5.2. seorang dari luar persatuan.1. c. Ujian Tangan Emasboleh dijalankan bila-bila masa Tunas Puteri sudah bersedia. pengujinya adalah salah seorang daripada yang berikut :a. seorang pemimpin yang bertauliah dari pasukan Pandu Puteri yang tidak ada perhubungan dengan Pek atau .1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful