PERSATUAN TUNAS PUTERI SK LAMBIR (1) Visi

:

Ke Arah Kecemerlangan Kokurikulum 2007

(2) Misi :

Memastikan Murid-murid Berjaya Dalam Semua Aktiviti Persatuan Tunas Puteri.
(3) Matlamat:

(i)

Menyemai, memupuk dan menanamkan semangat kekitaan. Melatih murid-murid bertanggungjawab, berdikari dan berkemahiran dalam aktiviti Persatuan Tunas Puteri

(ii)

Format rancangan perjumpaan Pek . Undang-undang Pek Tunas Puteri IV. . Melatih murid menjalankan tugas seharian tanpa bantuan orang lain (5) Kemahiran-kemahiran Persatuan Tunas Puteri: I. Upacara Istiadat Tunas Puteri VI.(4) Objektif: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Mengutamakan tugas Kepanduan dalam Pembangunan negara. Sejarah. Membimbing mereka menjadi warganegara yang berdisplin dan percaya kepada diri sendiri. Pakaian Seragam Pek Tunas Puteri III. Bendera dan Lagu Kebesaran V. Lambang. Menyediakan murid-murid untuk menjadi sukarelawan apabila tenaga bakti mereka diperlukan. Menjadikan mereka individu yang cergas dari segi rohani. Pengendalian Pek Tunas Puteri VII. mental dan fizikal. Persetiaan. struktur dan organisasi Kepanduan Peringkat Sekolah. II.

RAFEDAH BADIUSMAN KAK BERENAM SIANTAN KESIDANG TERATAI CEMPAKA KENANGA MELOR AHLI-AHLI TUNAS PUTER . HEYWARD INU PU’UN (PENOLONG KANAN KO-KK) (GURU BESAR) PENGERUSI PN.STRUKTUR ORGANISASI UNIT BERUNIFORM TUNAS PUTERI PENAUNG EN. SAUFIE HJ SA’AIT (GURU BESAR) PENASIHAT EN. SALIYAH BT DRAHMAN PENOLONG PENGERUSI PN.

Lady Baden Powell bergelar sebagai World Chief Guide.M Robinson sebagai Ketua Renjer Malaya. Unit Pertama Renjer dan Puan P.SEJARAH RINGKAS KEPANDUAN 1901 Rally pengakap di Crystal Palace. WAGGS ditubuhkan dan World Bureau sebagai urusetia. Brownie ditubuhkan Persatuan senior guide ditubuhkan. Bendera Dunia digunakan. Perkhemahan Ibu Pejabat Malaya diadakan di Port Dickson. Lord Baden Powell meninggal dunia di Nyeri Gerakan Pandu Puteri terhenti kerana pemerintahan Jepun. London di mana Sekumpulan anak gadis berpakaian pengakap turut berhimpun dan ini bermulanya Pandu Puteri. Persatuan Pandu Puteri Malaya didaftarkan dengan rasmi Calcutta india. Hari Peringatan dimulakan – 22 Februari. Pek Brownie ditubuhkan di Kuala Lumpur. Lady Baden Powell dipilih sebagai Chief Guide. 1910 - 1914 1916 1917 di 1942 hingga 1945 1951 - Pakain seragam ditukarkan kepada warna biru. Pasukan Pertama Kadet Pandu Puteri ditubuhkan di Pulau Pinang. Puan agnes Baden –Powell telah menubuhkan satu jawatankuasa Ibu Pejabat dan beliau menjadi Presiden Persatuan pandu Puteri yang telah ditubuhkan secara rasmi. 1918 1920 1923 1924 1926 1928 1929 1930 1941 Handbook pandu puteri ditubuhkan. .

PERSETIAAN. UNDANG-UNDANG PEK TUNAS PUTERI .

LAMBANG. BENDERA DAN LAGU KEBESARAN .

STRUKTUR ORGANISASI PERINGKAT SEKOLAH Penaung Guru Besar Penasihat PK HEM/GPK KK Bahagian Tunas Puteri Bahagian Pandu Puteri Bahagia Renjer Puteri KAKAK SETIA Pengerusi KAPTEN Pemimpin Dewasa KAPTEN Pemimpin Dewasa SITI SETIA 1 Setiusaha LEFTENEN Pemimpin Dewasa Leftenen Pemimpin Dewasa SITI SETIA 2 Bendahari KETUA PASUKAN KETUA UNIT KETUA PEK Pandu puteri KETUA KUMPULAN DAN PENOLONG KETUA PENOLONG KETUA UNIT KAK BERENAM MAWAR SETIAUSAHA SIANTAN ORKID BENDAHARI KESIDANG BUNGA RAYA AHLI JAWATANKUASA TERATAI BUNGA LILY KHIDMAT MASYARAKAT CEMPAKA BUNGA KERTAS KECERIAAN KENANGA BUNGA MATAHARI BULETIN MELOR AHLI-AHLI PANDU PUTER AHLI-AHLI RENJER PUTERI AHLI-AHLI TUNAS PUTERI .

6. ( ) Tarikh : 4 februari Masa : 3. seluar dan sarung kaki. Mengutip yuran 4. mengambil kedatangan 3.Aktiviti Selamat Hari Jadi Tandatangan Kakak Setia ……………………………. 2. Penutup . Tahun : 5 Kemahiran : 3. Selingan – Permainan Tradisi. • Kemudian ahli-ahli ditunjukkan gambar (2) yang sama dengan gambar (1) tetapi tanpa 13 jenis serangga.00 Pada akhir pembelajaran Tunas Puteri dapat .00 – 4. 3. ( ) Siti Setia …………………………….1 Permainan Kim 3. menggunakan deria lihat dengan teliti dan cekap dalam permainan Kim menajamkan ingatan dalam permainan Kim melipatkan pakaian dengan sistematik dan betul mengamalkan nilai kerjasama dan Bantu membantu  .PENGENDALIAN PEK Perjumpaan Pertama 2007 Tempat : Kelas 3D ptg Kehadiran : 16/16 Objektif : 1. Kanan Ko-Kurikulum ……………………………. memeriksa kebersihan 5. Aktiviti mengikut program tunas puteri : Tangga Emas : 3. • Ahli-ahli diminta meletakkan 13 jenis serangga ke tempat yang betul di gambar (2) dalam masa 2 minit 3.3 Melipat pakaian Aktiviti : 1. skirt. 4. Gambar 13 jenis serangga itu juga disediakan.congkak 7. Lingkungan Tunas Puteri 2.1 Permainan Kim • Guru menunjukkan gambar(1) Taman Bunga kepada ahli-ahli dan memberi masa selama 1 minit untuk memerhati semua jenis serangga yang ada pada gambar. ( ) Pen. • Selepas 1 minit gambar (1) itu disimpan .3 Melipat pakaian Menyusun keratan gambar untuk menunjukkan cara yang betul melipat blaus.

4.1.8.1. mengenali dan mengetahu makna bendera. mengetahui Bahagian Tunas Puteri (Brownie) Antarabangsa. undang-undang.1.1. iaitu cerita asal Brownie dan bagaimana nama ‘Brownie’ bertukar kepada nama ‘Tunas Puteri’ 1. ikatan pemukat dan 2.2.1. Malaysia dan bendera negeri sendiri.8. hormat.1. membuat satu daripada tiap-tiap kumpulan yang berikut : 2. berdiri dan duduk dengan gaya yang baik sebanyak tiga kali . berjabat tangan. Berpeluk tubuh dan kaki bersilang. buku sila 2.5.1. 2. serta cara menaikkan dan mengibarkannya. 1.4.7. bunga geti 2. 2. 1.3. CALIT EMAS 2.2.5.2. Berkhidmat dengan cara menolong orang setiap hari. cogan kata. menyediakan meja makan dan membasuh pinggan mangku untuk empat orang. . 2. 2. 2.6. isyarat. mengetahui dan mematuhi undang-undang jalan raya. lilitan pemati mudah 2. lilit dua simpul 2. Uoacara Perlantikan TunasPuteri.4. 2. 1. Mempunyai kawan baik yang dikenali secara dekat dalam kumpulan berenamnya dan bersahabat dengan semua orang dalam peknya.PROGRAM TUNA SPUTERI “SENYUM SELALU” 1. Mengetaui cara membuat dan menggunakan simpulan berikut : 2. Mengetahui Lingkunah Tunas Puteri.3. menghayati dan mengamalkan persetiaan. Hormat Besar dan upacaran upacara yang lain.5. menyikat dan mendandan rambut 2.1. Mengetahui cerita Tunas Puteri. Atau Berjalan di atas batu-bata sejauh 6 meter tanpa tangan atau kaki menjejak tanah . mengetahui cara-cara menjaga kebersihan diri.1. Mengetahui.3. PRA PERSETIAAN 1. senyuman dan khidmat.

Atau Mengutip enam jenis bunga atau kulit siput atau bulu burung dan sebagainya dan memberikan nama masing-masing Catatan : Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian lencana kecekapan seperti berikut. Atau Berjalan sambil memantul bole mengikut satu barisan yang diatur dengan lima biji tin yang jaraknya di antara satu tin tidak lebih daripada 60 cm. 2.9.8. bintang. bunga. 2. 2. b) Pengumpul dan. melempar bole ke dinding dengan jarak tiga meter dan berjaya menyambut empat daripada enam lemparan.10.2.8. Mengetahui cara-cara menunjukkan kasih saying kepada ibu bapa dan adik beradik dengan menerangkan perkara-perkara yang digemari dan dilarang oleh mereka. c) Menjaga rumah dan melayan tetamu. . burung. laut.Atau Menatang bola tenis di atas papan berukuran 20cm persegi di atas satu tapak tangan sambil berjalan dengan tegak membuat bentuk angka lapan. skip dengan tali ke belakang sebanyak 20 kali tanpa berhenti. a) Pemerhati. Boleh bercerita mengenai dua benda pilihan sendiri yang telah diperhatikan seperti langit.3. binatang dan lain-lain. Pusing balik apabila sampai kepada tin yang terakhir dengan tidak menempuh sebarang tin. Tukar tangan dan ulang cara yang sama . Atau Melempar dan menyambut empat daripada enam lemparan bola daripada seorang yang berdiri lima meter jauhnya. 2. pokok.

menggunakan Simpulan Bungkusan 4. 3. kecergasan. pekebun 2.3. 4. TANGAN EMAS Tunas Puteri mesti lulus ujian Tangga Emas dan menunjukkan yang dia cuba mematuhi persetiaan dan undang-undang Tunas Puteri. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . menghargai keluarga. 3. menyalakan api dengan menggunakan kayu atau arang. mengingta serta membawa satu perutusan yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 patah perkataan dalam masa lebih kurang lima minit dan menyampaikan perutusan itu dengan betul dan tepat. Catatan .1.3. 1. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut .5. membasuh dan menyeterika baju 4.4. 3. TANGGA EMAS 3. Negaraku 4.1.kasih sayang terhadap seisi keluarga. mengetahui dan mematuhi maksud lagu kebangsaan. mengetahui tugas.5. mengetahui huruf-huruf dalam Kod Semafor. 3. mencuci dan mebersihkan kasut. Catatan .2. a) pertolonagn cemas . mengatasi masalah-masalah kecil.4. dan tanggungjawab sebagai ahli keluarga. 4.6. 4. memainkan permainan Kim dengan menggunakan 15 benda dan mendapat 12 daripadanya betul dalam tempoh masa lima minit 3. mengetahui kompas dan mengetahui lapan arahnya. mengetahui cara yang betul melipat baju sendiri dengan kemas. pereka permainan kanak-kanak dan 3.2. bantu-menbantu. serta menjerang air dan menyediakan minuman untuk tiga orang.3. mengamalkan kehidupan berkeluarga yang bahagia .

seorang pemimpin yang bertauliah dari pasukan Pandu Puteri yang tidak ada perhubungan dengan Pek atau . pekebun kraftangan dan pelakon 6. LENCANA KECEKAPAN INDIVIDU TUNAS PUTERI 6. 1.1. pengujinya adalah salah seorang daripada yang berikut :a.1. 5. Sijil akan diberi apabila projek ini dijalankan dengan jayanya. Pek boleh mengambil bahagian dalam lencana yang sama selepas jarak masa sekurang-kurangnya dua tahun. seorang dari luar persatuan. LENCANA KECEKAPAN PEK Sekurang-kurangnya 2/3 daripada bilangan ahli yang dilantik dalam pek itu diperlukan sekiranya pek bertujuan mengambil bahagian dalam projek ini. c. Ujian Tangan Emasboleh dijalankan bila-bila masa Tunas Puteri sudah bersedia.2.3. 5. 5. pemerhati (seekor arnab) pengumpul (kanta besar) . seorang Kakak Setia yang bertauliah dari pek lain b. Lencana kecekapan pek terdiri daripada yang berikut.b) penjahit dan c) juru masak.2. 6. Perhatian . bagi ujian Tangan Emas. 2. 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful