PERSATUAN TUNAS PUTERI SK LAMBIR (1) Visi

:

Ke Arah Kecemerlangan Kokurikulum 2007

(2) Misi :

Memastikan Murid-murid Berjaya Dalam Semua Aktiviti Persatuan Tunas Puteri.
(3) Matlamat:

(i)

Menyemai, memupuk dan menanamkan semangat kekitaan. Melatih murid-murid bertanggungjawab, berdikari dan berkemahiran dalam aktiviti Persatuan Tunas Puteri

(ii)

Format rancangan perjumpaan Pek .(4) Objektif: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Mengutamakan tugas Kepanduan dalam Pembangunan negara. Menjadikan mereka individu yang cergas dari segi rohani. Pengendalian Pek Tunas Puteri VII. Undang-undang Pek Tunas Puteri IV. Pakaian Seragam Pek Tunas Puteri III. Lambang. Persetiaan. Sejarah. Melatih murid menjalankan tugas seharian tanpa bantuan orang lain (5) Kemahiran-kemahiran Persatuan Tunas Puteri: I. Menyediakan murid-murid untuk menjadi sukarelawan apabila tenaga bakti mereka diperlukan. Membimbing mereka menjadi warganegara yang berdisplin dan percaya kepada diri sendiri. Upacara Istiadat Tunas Puteri VI. Bendera dan Lagu Kebesaran V. II. struktur dan organisasi Kepanduan Peringkat Sekolah. . mental dan fizikal.

STRUKTUR ORGANISASI UNIT BERUNIFORM TUNAS PUTERI PENAUNG EN. SAUFIE HJ SA’AIT (GURU BESAR) PENASIHAT EN. SALIYAH BT DRAHMAN PENOLONG PENGERUSI PN. HEYWARD INU PU’UN (PENOLONG KANAN KO-KK) (GURU BESAR) PENGERUSI PN. RAFEDAH BADIUSMAN KAK BERENAM SIANTAN KESIDANG TERATAI CEMPAKA KENANGA MELOR AHLI-AHLI TUNAS PUTER .

Lady Baden Powell dipilih sebagai Chief Guide. Lord Baden Powell meninggal dunia di Nyeri Gerakan Pandu Puteri terhenti kerana pemerintahan Jepun. WAGGS ditubuhkan dan World Bureau sebagai urusetia. . Puan agnes Baden –Powell telah menubuhkan satu jawatankuasa Ibu Pejabat dan beliau menjadi Presiden Persatuan pandu Puteri yang telah ditubuhkan secara rasmi.M Robinson sebagai Ketua Renjer Malaya. Bendera Dunia digunakan. Unit Pertama Renjer dan Puan P.SEJARAH RINGKAS KEPANDUAN 1901 Rally pengakap di Crystal Palace. Persatuan Pandu Puteri Malaya didaftarkan dengan rasmi Calcutta india. Pek Brownie ditubuhkan di Kuala Lumpur. London di mana Sekumpulan anak gadis berpakaian pengakap turut berhimpun dan ini bermulanya Pandu Puteri. Hari Peringatan dimulakan – 22 Februari. 1910 - 1914 1916 1917 di 1942 hingga 1945 1951 - Pakain seragam ditukarkan kepada warna biru. Pasukan Pertama Kadet Pandu Puteri ditubuhkan di Pulau Pinang. Lady Baden Powell bergelar sebagai World Chief Guide. Perkhemahan Ibu Pejabat Malaya diadakan di Port Dickson. Brownie ditubuhkan Persatuan senior guide ditubuhkan. 1918 1920 1923 1924 1926 1928 1929 1930 1941 Handbook pandu puteri ditubuhkan.

UNDANG-UNDANG PEK TUNAS PUTERI .PERSETIAAN.

LAMBANG. BENDERA DAN LAGU KEBESARAN .

STRUKTUR ORGANISASI PERINGKAT SEKOLAH Penaung Guru Besar Penasihat PK HEM/GPK KK Bahagian Tunas Puteri Bahagian Pandu Puteri Bahagia Renjer Puteri KAKAK SETIA Pengerusi KAPTEN Pemimpin Dewasa KAPTEN Pemimpin Dewasa SITI SETIA 1 Setiusaha LEFTENEN Pemimpin Dewasa Leftenen Pemimpin Dewasa SITI SETIA 2 Bendahari KETUA PASUKAN KETUA UNIT KETUA PEK Pandu puteri KETUA KUMPULAN DAN PENOLONG KETUA PENOLONG KETUA UNIT KAK BERENAM MAWAR SETIAUSAHA SIANTAN ORKID BENDAHARI KESIDANG BUNGA RAYA AHLI JAWATANKUASA TERATAI BUNGA LILY KHIDMAT MASYARAKAT CEMPAKA BUNGA KERTAS KECERIAAN KENANGA BUNGA MATAHARI BULETIN MELOR AHLI-AHLI PANDU PUTER AHLI-AHLI RENJER PUTERI AHLI-AHLI TUNAS PUTERI .

Gambar 13 jenis serangga itu juga disediakan. 6.00 – 4.3 Melipat pakaian Menyusun keratan gambar untuk menunjukkan cara yang betul melipat blaus. mengambil kedatangan 3. Aktiviti mengikut program tunas puteri : Tangga Emas : 3. Selingan – Permainan Tradisi. seluar dan sarung kaki.00 Pada akhir pembelajaran Tunas Puteri dapat . ( ) Siti Setia ……………………………. Tahun : 5 Kemahiran : 3. 2.3 Melipat pakaian Aktiviti : 1. 4. Kanan Ko-Kurikulum ……………………………. 3. memeriksa kebersihan 5. • Ahli-ahli diminta meletakkan 13 jenis serangga ke tempat yang betul di gambar (2) dalam masa 2 minit 3. • Selepas 1 minit gambar (1) itu disimpan . ( ) Pen. • Kemudian ahli-ahli ditunjukkan gambar (2) yang sama dengan gambar (1) tetapi tanpa 13 jenis serangga.1 Permainan Kim 3. Mengutip yuran 4. Lingkungan Tunas Puteri 2.PENGENDALIAN PEK Perjumpaan Pertama 2007 Tempat : Kelas 3D ptg Kehadiran : 16/16 Objektif : 1.1 Permainan Kim • Guru menunjukkan gambar(1) Taman Bunga kepada ahli-ahli dan memberi masa selama 1 minit untuk memerhati semua jenis serangga yang ada pada gambar. Penutup . menggunakan deria lihat dengan teliti dan cekap dalam permainan Kim menajamkan ingatan dalam permainan Kim melipatkan pakaian dengan sistematik dan betul mengamalkan nilai kerjasama dan Bantu membantu  . ( ) Tarikh : 4 februari Masa : 3.congkak 7. skirt.Aktiviti Selamat Hari Jadi Tandatangan Kakak Setia …………………………….

undang-undang.3. . Berpeluk tubuh dan kaki bersilang.2. Hormat Besar dan upacaran upacara yang lain.3.4.1. senyuman dan khidmat.1.6. Malaysia dan bendera negeri sendiri. cogan kata. 1. lilit dua simpul 2.1.1.5. Mengetahui.2. 2. mengetahui Bahagian Tunas Puteri (Brownie) Antarabangsa. serta cara menaikkan dan mengibarkannya. Mengetahui cerita Tunas Puteri. 2.5. 2. membuat satu daripada tiap-tiap kumpulan yang berikut : 2. 1.1.8.1. lilitan pemati mudah 2. hormat.1. Berkhidmat dengan cara menolong orang setiap hari. Mengetahui Lingkunah Tunas Puteri. mengetahui dan mematuhi undang-undang jalan raya. 2. menghayati dan mengamalkan persetiaan. menyikat dan mendandan rambut 2. buku sila 2. bunga geti 2. Mempunyai kawan baik yang dikenali secara dekat dalam kumpulan berenamnya dan bersahabat dengan semua orang dalam peknya. 1.2. berdiri dan duduk dengan gaya yang baik sebanyak tiga kali . mengenali dan mengetahu makna bendera. PRA PERSETIAAN 1. berjabat tangan.3. 2. menyediakan meja makan dan membasuh pinggan mangku untuk empat orang. iaitu cerita asal Brownie dan bagaimana nama ‘Brownie’ bertukar kepada nama ‘Tunas Puteri’ 1.4. Mengetaui cara membuat dan menggunakan simpulan berikut : 2. 2. mengetahui cara-cara menjaga kebersihan diri.4. CALIT EMAS 2.1.8.7. Atau Berjalan di atas batu-bata sejauh 6 meter tanpa tangan atau kaki menjejak tanah .5. Uoacara Perlantikan TunasPuteri. isyarat.1.PROGRAM TUNA SPUTERI “SENYUM SELALU” 1. ikatan pemukat dan 2.

10.8.9. 2. melempar bole ke dinding dengan jarak tiga meter dan berjaya menyambut empat daripada enam lemparan.8. b) Pengumpul dan. bunga. skip dengan tali ke belakang sebanyak 20 kali tanpa berhenti. Boleh bercerita mengenai dua benda pilihan sendiri yang telah diperhatikan seperti langit. Pusing balik apabila sampai kepada tin yang terakhir dengan tidak menempuh sebarang tin. burung. laut. . bintang. 2. Tukar tangan dan ulang cara yang sama . a) Pemerhati.3. 2. Atau Berjalan sambil memantul bole mengikut satu barisan yang diatur dengan lima biji tin yang jaraknya di antara satu tin tidak lebih daripada 60 cm. Atau Mengutip enam jenis bunga atau kulit siput atau bulu burung dan sebagainya dan memberikan nama masing-masing Catatan : Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian lencana kecekapan seperti berikut. 2.Atau Menatang bola tenis di atas papan berukuran 20cm persegi di atas satu tapak tangan sambil berjalan dengan tegak membuat bentuk angka lapan. pokok.2. Mengetahui cara-cara menunjukkan kasih saying kepada ibu bapa dan adik beradik dengan menerangkan perkara-perkara yang digemari dan dilarang oleh mereka. Atau Melempar dan menyambut empat daripada enam lemparan bola daripada seorang yang berdiri lima meter jauhnya. c) Menjaga rumah dan melayan tetamu. binatang dan lain-lain.

mengingta serta membawa satu perutusan yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 patah perkataan dalam masa lebih kurang lima minit dan menyampaikan perutusan itu dengan betul dan tepat. mengamalkan kehidupan berkeluarga yang bahagia . TANGGA EMAS 3. menyalakan api dengan menggunakan kayu atau arang. dan tanggungjawab sebagai ahli keluarga.3.4. 3. memainkan permainan Kim dengan menggunakan 15 benda dan mendapat 12 daripadanya betul dalam tempoh masa lima minit 3. mengetahui tugas. serta menjerang air dan menyediakan minuman untuk tiga orang. mengetahui kompas dan mengetahui lapan arahnya. pekebun 2.2. 4. 3. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . 3.3.kasih sayang terhadap seisi keluarga. menghargai keluarga. 3. mengetahui huruf-huruf dalam Kod Semafor. mengetahui cara yang betul melipat baju sendiri dengan kemas. a) pertolonagn cemas .1. mengetahui dan mematuhi maksud lagu kebangsaan. menggunakan Simpulan Bungkusan 4. Negaraku 4. kecergasan. 4. 1. 4. mengatasi masalah-masalah kecil. Catatan .5. Catatan .6.5.4. bantu-menbantu.1. TANGAN EMAS Tunas Puteri mesti lulus ujian Tangga Emas dan menunjukkan yang dia cuba mematuhi persetiaan dan undang-undang Tunas Puteri. membasuh dan menyeterika baju 4.3.2. mencuci dan mebersihkan kasut. pereka permainan kanak-kanak dan 3.

2. LENCANA KECEKAPAN INDIVIDU TUNAS PUTERI 6. 5. Pek boleh mengambil bahagian dalam lencana yang sama selepas jarak masa sekurang-kurangnya dua tahun.1. 6.2.b) penjahit dan c) juru masak. pengujinya adalah salah seorang daripada yang berikut :a. Lencana kecekapan pek terdiri daripada yang berikut. Ujian Tangan Emasboleh dijalankan bila-bila masa Tunas Puteri sudah bersedia. bagi ujian Tangan Emas. Sijil akan diberi apabila projek ini dijalankan dengan jayanya. seorang pemimpin yang bertauliah dari pasukan Pandu Puteri yang tidak ada perhubungan dengan Pek atau . 5. seorang dari luar persatuan. 1. 5. LENCANA KECEKAPAN PEK Sekurang-kurangnya 2/3 daripada bilangan ahli yang dilantik dalam pek itu diperlukan sekiranya pek bertujuan mengambil bahagian dalam projek ini. c.2. 5.1. Perhatian . pemerhati (seekor arnab) pengumpul (kanta besar) . pekebun kraftangan dan pelakon 6.3. seorang Kakak Setia yang bertauliah dari pek lain b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful