PERSATUAN TUNAS PUTERI SK LAMBIR (1) Visi

:

Ke Arah Kecemerlangan Kokurikulum 2007

(2) Misi :

Memastikan Murid-murid Berjaya Dalam Semua Aktiviti Persatuan Tunas Puteri.
(3) Matlamat:

(i)

Menyemai, memupuk dan menanamkan semangat kekitaan. Melatih murid-murid bertanggungjawab, berdikari dan berkemahiran dalam aktiviti Persatuan Tunas Puteri

(ii)

Undang-undang Pek Tunas Puteri IV. Menjadikan mereka individu yang cergas dari segi rohani. Melatih murid menjalankan tugas seharian tanpa bantuan orang lain (5) Kemahiran-kemahiran Persatuan Tunas Puteri: I. Format rancangan perjumpaan Pek . Bendera dan Lagu Kebesaran V. Persetiaan. Pakaian Seragam Pek Tunas Puteri III. . struktur dan organisasi Kepanduan Peringkat Sekolah. Menyediakan murid-murid untuk menjadi sukarelawan apabila tenaga bakti mereka diperlukan. Sejarah. II. Pengendalian Pek Tunas Puteri VII. Lambang. Upacara Istiadat Tunas Puteri VI. mental dan fizikal.(4) Objektif: (i) (ii) (iii) (iv) (v) Mengutamakan tugas Kepanduan dalam Pembangunan negara. Membimbing mereka menjadi warganegara yang berdisplin dan percaya kepada diri sendiri.

STRUKTUR ORGANISASI UNIT BERUNIFORM TUNAS PUTERI PENAUNG EN. HEYWARD INU PU’UN (PENOLONG KANAN KO-KK) (GURU BESAR) PENGERUSI PN. SALIYAH BT DRAHMAN PENOLONG PENGERUSI PN. SAUFIE HJ SA’AIT (GURU BESAR) PENASIHAT EN. RAFEDAH BADIUSMAN KAK BERENAM SIANTAN KESIDANG TERATAI CEMPAKA KENANGA MELOR AHLI-AHLI TUNAS PUTER .

Persatuan Pandu Puteri Malaya didaftarkan dengan rasmi Calcutta india. Bendera Dunia digunakan.M Robinson sebagai Ketua Renjer Malaya. Puan agnes Baden –Powell telah menubuhkan satu jawatankuasa Ibu Pejabat dan beliau menjadi Presiden Persatuan pandu Puteri yang telah ditubuhkan secara rasmi. Perkhemahan Ibu Pejabat Malaya diadakan di Port Dickson. Hari Peringatan dimulakan – 22 Februari. Brownie ditubuhkan Persatuan senior guide ditubuhkan. 1918 1920 1923 1924 1926 1928 1929 1930 1941 Handbook pandu puteri ditubuhkan. Unit Pertama Renjer dan Puan P.SEJARAH RINGKAS KEPANDUAN 1901 Rally pengakap di Crystal Palace. . WAGGS ditubuhkan dan World Bureau sebagai urusetia. Lady Baden Powell dipilih sebagai Chief Guide. Pek Brownie ditubuhkan di Kuala Lumpur. London di mana Sekumpulan anak gadis berpakaian pengakap turut berhimpun dan ini bermulanya Pandu Puteri. Pasukan Pertama Kadet Pandu Puteri ditubuhkan di Pulau Pinang. 1910 - 1914 1916 1917 di 1942 hingga 1945 1951 - Pakain seragam ditukarkan kepada warna biru. Lady Baden Powell bergelar sebagai World Chief Guide. Lord Baden Powell meninggal dunia di Nyeri Gerakan Pandu Puteri terhenti kerana pemerintahan Jepun.

UNDANG-UNDANG PEK TUNAS PUTERI .PERSETIAAN.

BENDERA DAN LAGU KEBESARAN .LAMBANG.

STRUKTUR ORGANISASI PERINGKAT SEKOLAH Penaung Guru Besar Penasihat PK HEM/GPK KK Bahagian Tunas Puteri Bahagian Pandu Puteri Bahagia Renjer Puteri KAKAK SETIA Pengerusi KAPTEN Pemimpin Dewasa KAPTEN Pemimpin Dewasa SITI SETIA 1 Setiusaha LEFTENEN Pemimpin Dewasa Leftenen Pemimpin Dewasa SITI SETIA 2 Bendahari KETUA PASUKAN KETUA UNIT KETUA PEK Pandu puteri KETUA KUMPULAN DAN PENOLONG KETUA PENOLONG KETUA UNIT KAK BERENAM MAWAR SETIAUSAHA SIANTAN ORKID BENDAHARI KESIDANG BUNGA RAYA AHLI JAWATANKUASA TERATAI BUNGA LILY KHIDMAT MASYARAKAT CEMPAKA BUNGA KERTAS KECERIAAN KENANGA BUNGA MATAHARI BULETIN MELOR AHLI-AHLI PANDU PUTER AHLI-AHLI RENJER PUTERI AHLI-AHLI TUNAS PUTERI .

• Ahli-ahli diminta meletakkan 13 jenis serangga ke tempat yang betul di gambar (2) dalam masa 2 minit 3. skirt. Gambar 13 jenis serangga itu juga disediakan.PENGENDALIAN PEK Perjumpaan Pertama 2007 Tempat : Kelas 3D ptg Kehadiran : 16/16 Objektif : 1.1 Permainan Kim • Guru menunjukkan gambar(1) Taman Bunga kepada ahli-ahli dan memberi masa selama 1 minit untuk memerhati semua jenis serangga yang ada pada gambar.1 Permainan Kim 3.congkak 7. menggunakan deria lihat dengan teliti dan cekap dalam permainan Kim menajamkan ingatan dalam permainan Kim melipatkan pakaian dengan sistematik dan betul mengamalkan nilai kerjasama dan Bantu membantu  . Penutup . • Kemudian ahli-ahli ditunjukkan gambar (2) yang sama dengan gambar (1) tetapi tanpa 13 jenis serangga.3 Melipat pakaian Aktiviti : 1. 3. ( ) Tarikh : 4 februari Masa : 3. mengambil kedatangan 3.00 Pada akhir pembelajaran Tunas Puteri dapat . Aktiviti mengikut program tunas puteri : Tangga Emas : 3. Mengutip yuran 4. 4. Kanan Ko-Kurikulum …………………………….00 – 4. Selingan – Permainan Tradisi.Aktiviti Selamat Hari Jadi Tandatangan Kakak Setia ……………………………. Tahun : 5 Kemahiran : 3. • Selepas 1 minit gambar (1) itu disimpan . ( ) Pen. 6.3 Melipat pakaian Menyusun keratan gambar untuk menunjukkan cara yang betul melipat blaus. ( ) Siti Setia ……………………………. memeriksa kebersihan 5. Lingkungan Tunas Puteri 2. seluar dan sarung kaki. 2.

1.1. membuat satu daripada tiap-tiap kumpulan yang berikut : 2. cogan kata.8.2.5.4. undang-undang.7. mengetahui cara-cara menjaga kebersihan diri. buku sila 2. PRA PERSETIAAN 1. iaitu cerita asal Brownie dan bagaimana nama ‘Brownie’ bertukar kepada nama ‘Tunas Puteri’ 1. Hormat Besar dan upacaran upacara yang lain.1. 1.2.3. Mengetahui cerita Tunas Puteri. . Mempunyai kawan baik yang dikenali secara dekat dalam kumpulan berenamnya dan bersahabat dengan semua orang dalam peknya.8. 2.1. 2. senyuman dan khidmat. Uoacara Perlantikan TunasPuteri. CALIT EMAS 2. Mengetahui. menghayati dan mengamalkan persetiaan.1. 1.5.2. hormat.6.1.4. Mengetaui cara membuat dan menggunakan simpulan berikut : 2.1. Berpeluk tubuh dan kaki bersilang. berjabat tangan.3. Atau Berjalan di atas batu-bata sejauh 6 meter tanpa tangan atau kaki menjejak tanah . 2. mengetahui dan mematuhi undang-undang jalan raya. Mengetahui Lingkunah Tunas Puteri.3. lilitan pemati mudah 2. ikatan pemukat dan 2. 1.1. 2.4. isyarat. menyediakan meja makan dan membasuh pinggan mangku untuk empat orang.PROGRAM TUNA SPUTERI “SENYUM SELALU” 1.1. bunga geti 2. 2. serta cara menaikkan dan mengibarkannya. lilit dua simpul 2. berdiri dan duduk dengan gaya yang baik sebanyak tiga kali . Berkhidmat dengan cara menolong orang setiap hari. mengenali dan mengetahu makna bendera. mengetahui Bahagian Tunas Puteri (Brownie) Antarabangsa.5. Malaysia dan bendera negeri sendiri. 2. menyikat dan mendandan rambut 2.

10.8. Atau Melempar dan menyambut empat daripada enam lemparan bola daripada seorang yang berdiri lima meter jauhnya. 2.9. 2. Mengetahui cara-cara menunjukkan kasih saying kepada ibu bapa dan adik beradik dengan menerangkan perkara-perkara yang digemari dan dilarang oleh mereka. Atau Mengutip enam jenis bunga atau kulit siput atau bulu burung dan sebagainya dan memberikan nama masing-masing Catatan : Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian lencana kecekapan seperti berikut. a) Pemerhati. Boleh bercerita mengenai dua benda pilihan sendiri yang telah diperhatikan seperti langit. burung. binatang dan lain-lain.8. bintang.Atau Menatang bola tenis di atas papan berukuran 20cm persegi di atas satu tapak tangan sambil berjalan dengan tegak membuat bentuk angka lapan. laut. bunga. b) Pengumpul dan. 2. . skip dengan tali ke belakang sebanyak 20 kali tanpa berhenti.2. Pusing balik apabila sampai kepada tin yang terakhir dengan tidak menempuh sebarang tin. pokok. 2. melempar bole ke dinding dengan jarak tiga meter dan berjaya menyambut empat daripada enam lemparan. c) Menjaga rumah dan melayan tetamu.3. Tukar tangan dan ulang cara yang sama . Atau Berjalan sambil memantul bole mengikut satu barisan yang diatur dengan lima biji tin yang jaraknya di antara satu tin tidak lebih daripada 60 cm.

Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut .6. menghargai keluarga. Tunas Puteri digalakkan mengambil ujian Lencana kecekapan seperti berikut . mengetahui tugas. 1. bantu-menbantu. mengingta serta membawa satu perutusan yang mengandungi sekurang-kurangnya 12 patah perkataan dalam masa lebih kurang lima minit dan menyampaikan perutusan itu dengan betul dan tepat.3. Negaraku 4.4.1. menyalakan api dengan menggunakan kayu atau arang. memainkan permainan Kim dengan menggunakan 15 benda dan mendapat 12 daripadanya betul dalam tempoh masa lima minit 3. Catatan . 4. menggunakan Simpulan Bungkusan 4. 3. mengatasi masalah-masalah kecil. TANGAN EMAS Tunas Puteri mesti lulus ujian Tangga Emas dan menunjukkan yang dia cuba mematuhi persetiaan dan undang-undang Tunas Puteri. mengetahui cara yang betul melipat baju sendiri dengan kemas. kecergasan. pereka permainan kanak-kanak dan 3. mengetahui kompas dan mengetahui lapan arahnya. a) pertolonagn cemas .3. dan tanggungjawab sebagai ahli keluarga. 3.2.2. mencuci dan mebersihkan kasut. TANGGA EMAS 3. mengetahui dan mematuhi maksud lagu kebangsaan. Catatan . mengetahui huruf-huruf dalam Kod Semafor. 3.5.5. 4. 4. 3.3. membasuh dan menyeterika baju 4.4. pekebun 2.1. serta menjerang air dan menyediakan minuman untuk tiga orang. mengamalkan kehidupan berkeluarga yang bahagia .kasih sayang terhadap seisi keluarga.

2.b) penjahit dan c) juru masak. Pek boleh mengambil bahagian dalam lencana yang sama selepas jarak masa sekurang-kurangnya dua tahun. Lencana kecekapan pek terdiri daripada yang berikut. seorang Kakak Setia yang bertauliah dari pek lain b. LENCANA KECEKAPAN INDIVIDU TUNAS PUTERI 6. 1. seorang pemimpin yang bertauliah dari pasukan Pandu Puteri yang tidak ada perhubungan dengan Pek atau . 5. Perhatian . 6.3. 5. 5.1. c. seorang dari luar persatuan. 2. pekebun kraftangan dan pelakon 6.1. Ujian Tangan Emasboleh dijalankan bila-bila masa Tunas Puteri sudah bersedia.2. bagi ujian Tangan Emas. Sijil akan diberi apabila projek ini dijalankan dengan jayanya. LENCANA KECEKAPAN PEK Sekurang-kurangnya 2/3 daripada bilangan ahli yang dilantik dalam pek itu diperlukan sekiranya pek bertujuan mengambil bahagian dalam projek ini. 5. pemerhati (seekor arnab) pengumpul (kanta besar) . pengujinya adalah salah seorang daripada yang berikut :a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful