P. 1
Drug dan Sukan

Drug dan Sukan

|Views: 333|Likes:
Published by wawa_awaw_1

More info:

Published by: wawa_awaw_1 on Jan 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPS, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/02/2012

pdf

text

original

SHARIF M.

MANSOR & VEMALA DEVI
PUSAT PENYELIDIKAN DADAH DAN UBAT-UBATAN UNIVERSITI SAINS MALAYSIA 11800 PENANG
1

Pengenalan
Doping, iaitu penggunaan drug (bahan dan kaedah yang diharamkan) untuk mempertingkatkan prestasi sukan sejak dahulu lagi Mempertingkatkan prestasi atletik, tetapi memberi« Kesan sampingan yang tidak sihat Membawa maut kepada atlet
2

Suatu bahan (selain daripada makanan) yang apabila diambil akan mengakibatkan perubahan dalam badan.
Kamus World Book

Jika perubahan itu membantu fungsi badan, drug itu dikenali sebagai ubat. Jika perubahan itu merosakkan badan, drug itu adalah racun.
3

tembakau atau alkohol ataupun drug haram seperti ganja atau heroin ‡ Untuk mempertingkatkan prestasi sukan ± melibatkan penggunaan drug yang diharamkan seperti steroid anabolik 4 . drug yang sah seperti kafein.Penggunaan Drug dalam Masyarakat Digunakan untuk pelbagai tujuan: ‡ Sebagai ubat yang diperolehi melalui preskripsi doktor atau dibeli di kaunter untuk merawat penyakit atau sembuh daripada kecederaan ‡ Penggunaan sosial.

Definisi doping Penggunaan bahan. kaedah atau manipulasi yang berasaskan Senarai IOC yang berlawanan dengan: Kesihatan atlet Etika perubatan dan sukan Persaingan yang adil 5 .

Penggunaan dadah telah merebak sehingga membawa kepada penamatan Sukan Olimpik zaman purba. profesionalisme and komersialisme di Greek pada zaman purba. saingan di antara para atlet menyebabkan mereka mengambil bahan-bahan yang boleh meningkatkan prestasi seperti ekstrak cendawan.Penggunaan drug terbukti dalam sejarah sukan Perlawanan awal ± sejak 800BC hadiah menarik. benih tumbuhan dan protein haiwan. 6 .

Zaman Roman ± status sukan dan kedudukan atlet terus meningkat Penggunaan drug juga tercatat di zaman ini Pelumba kuda perang memberi ramuan yang kuat kepada kuda agar dapat berlari dengan lebih pantas Gladiator juga diberi drug supaya perlawanan mereka menjadi lebih hebat 7 .

Sukan pada awal abad ke-19 Selepas suatu penamatan yang singkat sejak 396 AD. sukan muncul semula pada abad ke-19 di kawasan luar bandar di England dan seterusnya menular ke seluruh dunia. Aktiviti rekreasi yang tidak teratur ± aktiviti bercorak kasual dan perkauman di sesebuah kawasan Kemunculan industrialisasi dan urbanisasi menukar corak permainan dan sukan di kawasan luar bandar. 8 .

Sukan pada abad ke-20 Aktiviti sukan telah berkembang sehingga menjadi suatu ³perniagaan besar´ yang merupakan sumber hiburan. pendapatan dan pekerjaan di seluruh dunia Sukan telah menjadi suatu institusi sosial yang penting dan kejayaan dalam sukan mempunyai nilai yang tinggi Tekanan pada ahli sukan untuk bukan sahaja berjaya tetapi menjadi atlet yang terbaik Menyumbang kepada peningkatan pengambilan drug dan kematian berkaitan drug di kalangan atlet 9 .

5 Selepas kematian seorang penunggang basikal dalam Tour de France pada 1967. . Penggunaan drug lazim berlaku di Sukan Helsinki pada tahun 1952 dan kadarnya berkurangan di Sukan Melbourne pada 1956. 3 Pada tahun 1960.1 Sebelum progam pengujian drug pada lewat 1960an. Majlis Eropa membentangkan resolusi menentang penggunaan bahan-bahan doping dalam sukan. Sejarah Initiatif AntiAntidoping Antarabangsa 4 Negara Perancis meluluskan perundangan anti-doping nasional pada tahun 1963. Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa mula terlibat dalam initiatif anti-doping 10 antarabangsa. 2 Negara-negara mula bersuara menentang bahaya yang diakibatkan oleh drug terhadap atlet dan sukan. penggunaan bahanbahan yang meningkatkan prestasi lazim diterima.

manipulasi farmaseutikal. analgesik narkotik. 11 . ujian drug yang pertama dilaksanakan untuk Sukan Mexico pada 1968. penghalang-beta. kimia dan fizikal juga diharamkan. Amalan doping seperti doping darah. peptid dan hormon glikoprotein dan analog termasuk dalam Skedul ini. Satu Skedul bahan-bahan yang diharamkan disediakan ± kini stimulan.6 Suruhanjaya Perubatan IOC ditubuhkan pada 1967. Sejarah Inisiatif AntiAntidoping Antarabangsa 7 Pada lewat 1960an dan 1970an ujian drug telah menjadi satu kebiasaan dalam pertandingan sukan. diuretik. agen anabolik.

Kini terdapat 23 makmal akreditasi IOC yang menjalankan ujian drug untuk sukan. ujian drug yang positif dihadkan kerana tiada teknologi yang lengkap dan juga atlet cepat mengetahui cara-cara menewaskan sistem. menggantikan sampel urin atau menghentikan penggunaan dadah dalam masa yang mencukupi supaya drug itu dapat dikumuhkan daripada badan. contohnya. prosedur analitikal diperbaiki. 12 9 Pada 1983.8 Walau bagaimanapun. pengenalan kromatografi gas dan spektrometri mass menghasilkan keputusan yang lebih tepat. Sejarah Inisiatif AntiAntidoping Antarabangsa pengoperasian dan piawaian untuk makmal supaya ujian drug dilaksanakan secara berkesan dan seragam. 10 IOC menetapkan prosedur .

Linton akibat kelebihan dos trimetil 1904 Thomas Hicks. pelari maraton yang hampir mati akibat mengambil ramuan brandi dan strikinin 1930S Amfetamin lebih digemari daripada strikinin 1950S Pasukan Soviet menggunakan hormon lelaki untuk meningkatkan kuasa dan kekuatan.1886 Kematian penunggang basikal. sebagai respons orang Amerika mengembangkan steroid 1952 Kes-kes doping yang melibatkan amfetamin di Olimpik Musim Sejuk di mana peluncur salji jatuh sakit 13 .

disyaki menggunakan drug Majlis Eropa menubuhkan Jawatankuasa Drug 1967 IOC mengambil tindakan selepas kematian penunggang basikal Tommy Simpson akibat pengambilan amfetamin haram 1968 IOC menggubalkan definisi doping dan menyediakan senarai bahan-bahan yang diharamkan.1960 Penunggang basikal Kurt Jensen mati akibat kelebihan dos amfetamin 1964 1963 Atlet dalam Olimpik mempunyai otot yang besar. ujian mula dilakukan pada Sukan Olimpik 14 .

1984 Beberapa atlet diharamkan setelah diuji positif untuk drug di Sukan Asia di Jepun 1988 Ben Johnson diuji positif untuk steroid anabolik yang diharamkan 1992 Seorang juara Eropa diuji positif untuk steroid sebelum Olimpik Barcelona 1989-90 penyiasatan tentang penggunaan drug oleh atlet. penyediaan laporan dan penubuhan agensi anti-drug sukan 15 .

akan memberi kesan serius pada kesihatan Etikal ± memberi kelebihan prestasi yang lebih tinggi daripada tahap keupayaan manusia Perundangan ± sesetengah drug adalah haram untuk digunakan dalam masyarakat 16 . jika tidak digunakan secara betul.Mengapa sesetengah bahan dan kaedah doping diharamkan Untuk beberapa sebab: Kesihatan ± banyak bahan.

ego-diri Persekitaran ± tekanan untuk menang.Untuk pelbagai faktor: Drug ± kesan-kesan drug. mudah diperolehi Individu ± tidak puas hati dengan prestasi. dipengaruhi oleh orang lain. ekspektasi atau syarat kelayakan yang tidak realistik Kombinasi faktor-faktor ini atlet menggunakan drug 17 . hadiah kewangan. pergantungan fizikal.

Bilangan dan jenis drug yang digunakan oleh atlet adalah sangat membimbangkan«ini termasuk: Alkohol Amfetamin Steroid anabolik Asid aspartik Bikarbonat Kafein Digitalis Efedrin Epineprin Eter Lesitin Magnesium Nikotin Nitroglisirin Fosfat Potasium 18 Rauwolfia Serpentina Strikinin Pelali Tiosinate Alkaloid Veratrum .

penggunaan terapeutik bahan-bahan yang diharamkan. obligasi pihak sukan dan pendidikan 19 .Kebanyakan organisasi sukan kebangsaan mempunyai polisi doping yang melarang atlet menggunakan bahan-bahan yang diharamkan serta kaedah doping Berdasarkan senarai doping oleh IOC Atlet boleh diuji untuk amalanamalan doping semasa perlawanan dan selepasnya Polisi-polisi juga meliputi isu-isu doping tidak sengaja. kerahsian. mekanisme rayuan. persetujuan. tribunal.

efedrin*. dan bahan-bahan berkaitan** * Melebihi konsentrasi yang ditetapkan ** Dengan izin 20 . salmeterol.a amifenazol. Kumpulan bahan larangan dengan beberapa contoh: Kelas A ± Stimulant ± Kelas A. pipradrol. mesocarb. kafein*. pentetrazol. fenkamfamin.Senarai Doping WADA I. amfetamin.«dan bahan-bahan perkaitan. kokain. karfedon. bromantan. salbutamol. ± Kelas A.b formoterol.

dihidrotestosteron. clostebol. Kumpulan bahan larangan dengan beberapa contoh: Kelas B ± Narkotik buprenorfin. petidin. 19-norandrostenedione.«dan bahan-bahan berkaitan. androstenedion. morfin.«dan bahan-bahan berkaitan. metadon. 19-norandrostenediol. 2. testosteron*. fluoksimesteron.«dan bahan-bahan berkaitan. dehidroepiandrosteron (DHEA). dextromoramid. salbutamol ** * Melebihi nisbah yang ditetapkan ** Melebihi konsentrasi yang ditetapkan 21 . pentasosin. metenolon. androstenediol. stanozolol. nandrolon. Kelas C ± Agen Anabolik 1. metandienon. diamorfin (heroin).Senarai Doping WADA I. Steroid androgenik anabolik 1a. 1b. oxandrolon. Lain-lain agen anabolik clenbuterol.

mersalil. furosemid. triamteren. Mimetik & Analog ± ± ± ± ± ± ± Gonadotrofin Korionik (hCG) dilarang untuk lelaki sahaja Gonadotrofin sintetik dan pituitari (LH) dilarang untuk lelaki sahaja Kortikotrofin (ACTH. manitol*.Senarai Doping WADA I. asid etasirinik . hidroklorothiazid. spironolakton. Kelas E ± Hormon Peptid. Kumpulan bahan larangan dengan beberapa contoh: Kelas D ± Diuretik ± asetazolamid. klortalidon.«dan bahan-bahan berkaitan. tetrakosaktid) Hormon pertumbuhan (hGH) Faktor pertumbuhan bak-insulin (IGF-1) termasuk faktor pelepasan dan analog Eritropoietin (EPO) Insulin** * Dilarang melalui suntikan intravena ** Diizinkan untuk diabetik bergantung-insulin yang disahkan 22 . bumetanid.

probenesid. Kumpulan bahan larangan dengan beberapa contoh: Kelas F ± Agen dengan Aktiviti Anti-oestrogenik ± Penghalang aromatas.Senarai Doping WADA I. saiklofenil. epitestosteron*. tamoxifen ± dilarang untuk lelaki sahaja Kelas G ± Agen Penyamar ± Diuretik. pembesar plasma (cth. clomifen. Kanji hidroksietil) * Melebihi konsentrasi yang ditetapkan 23 .

penyekatan perkumuhan renal. Manipulasi farmakologikal. Pemberian produk-produk yang meningkatkan pengambilan. perubahan sukatan testeron dan epitesteron C. pengangkutan atau penghantaran oksigen. B. Doping darah Ab.Senarai Doping WADA II. Kaedah-kaedah yang dilarang A. Doping gen atau doping sel Penggunaan bukan-terapeutik gen. elemen genetik dan/atau sel-sel yang boleh meningkatkan prestasi atletik 24 . misalnya produk hemoglobin yang diubah. Peningkatan Pemindahan Oksigen Aa. kimia dan fizikal Memasukkan kateter. menggantikan sampel urin dan/atau usik.

atenolol. Hashish C. 25 . labetalol. Glukokortikosteroid E.Senarai Doping WADA III. metoprolol. alprenolol. Penghalang-beta ± contoh-contohnya: Asebutolol. sotalol. Kanabinoid ± Ganja. propranolol. eksprenolol. Kumpulan bahan-bahan larangan dalam sukan tertentu A. Anestetik Tempatan ± suntikan anestetik tempatan diizinkan tetapi bukan kokain D. Alkohol B. nadolol.«dan bahanbahan berkaitan.

Senarai IOC untuk Bahan-bahan yang Dilarang Trifosfat adenosin Prokain dan bahanbahan farmakodinamik yang seumpama Amfetamin dan derivatif Barbiturate Kokain Digitalik dan bahanbahan farmakodinamik yang seumpama Etanolamin fosforik (PEA) Adrenalin Alkohol Analeptik Bahan-bahan yang memberi tindakan anestetik tempatan Heksoses Hormon termasuk metabolit dan derivatif sintetik yang mempunyai tindakan hormonal farmakodinamik. kecuali insulin 26 .

Senarai IOC untuk Bahan-bahan yang Dilarang Penyekat oksidase monamin Lobelin dan bahan-bahan farmakodinamik yang seumpama Bahan-bahan pengendur-otot Terapi oksigen Fenotiazin Bes purin Trifosfat uridin Pikrotoksin Kaedah-kaedah psikologikal aktif. termasuk hipnosis Garam alkalin Strikinin Vitamin Vasodilator (nitrat dan bahan-bahan farmako-dinamik Agen memabukkan yang berkaitan Psikoplegik Tropein 27 .

IsuIsu-isu Etik Berkaitan Penggunaan Drug dalam Sukan Penggunaan drug tidak sihat dan berlawanan dengan etika sukan Perlu melindungai: Kesihatan fizikal dan rohani atlet Nilai-nilai untuk persaingan yang adil Integriti dan kesatuan dalam sukan Hak-hak mereka yang mengambil bahagian 28 .

29 .

Pembangunan akhlak Mengajar kemuliaan dedikasi Ketabahan Daya tahan dan disiplin-diri Mempelajari daripada kekalahan sama seperti kejayaan Memupuk semangat bekerjasama dan bergantung antara satu sama lain Menyemai nilai-nilai moral dan sosial Mengintegrasi sebagai individu untuk membina satu masyarakat yang sihat 30 .

Medan sukan bukanlah tempat untuk penggunaan drug 31 .

Sukan kini digantikan dengan satu persaingan di antara para doktor. ahli biokimia dengan pihak pengawalan Atlet telah menjadi patung dalam teknologi ini. risiko kesihatan mereka diabaikan Pesaing-pesaing lain turut µdipaksa¶ menggunakan bahan-bahan kimia Dalam era manipulasi gen dan kimia ini. atlet tidak lagi bergantung pada kemahiran dan keupayaan semulajadi 32 .

Penjagaan dan pemuliharaan sukan adalah perlu untuk memastikan nobiliti dan kesatriaan serta memainkan peranan dalam pendidikan pesaingpesaing-pesaing 33 .

Bahan-bahan dan kaedah doping yang dilarang ‡ Stimulant ‡ Agen anabolik (perbincangan terperinci) ‡ Hormon dan analog peptid dan glikoprotein ‡ Analgesik narkotik ‡ Doping darah ‡ Manipulasi farmakologikal. kimia atau fizikal ‡ Steroid androgenik anabolik (perbincangan terperinci) ‡ Bukan-steroidal ‡ Diuretik 34 .

dan atlet mudah mengalami dihidrasi 35 . Kesan sampingan ialah kenaikan kadar degupan jantung yang merosakkan keupayaan semulajadi badan untuk mengawal suhu badan.Bahan-bahan dan kaedah doping yang dilarang Stimulant ± termasuk amfetamin. kafein dan bahanbahan aktif dalam ramuan selsema dan flu (pseudoefedrin). Agen anabolik bukan-steroid ± agonis beta 2 yang lazim terdapat dalam ubat asma. Diuretik ± lazim digunakan oleh ahli tinju. Ia menambahkan penghasilan urin. klenbuterol.

mempengaruhi tingkahlaku dsb.BahanBahan-bahan dan kaedah doping yang dilarang Hormon dan analog peptid dan glikoprotein Hormon bertindak sebagai pengutus di antara organ-organ untuk melakukan perkara-perkara seperti merangsangkan pertumbuhan. Contoh-contoh seperti hormon manusia gonadotrofin korionik (HCG). kaki dan muka menjadi terlalu besar Masalah pada sendi dan otot yang menyukarkan latihan Penyakit kencing manis EPO yang diambil untuk merangsangkan penghasilan sel merah darah untuk sukan daya tahan boleh menambahkan kepekatan darah berpotensi untuk mengidap strok dan serangan jantung. kortikotrofin. 36 . Analog juga bertindak dalam cara yang sama seperti hormon. hormon pertumbuhan manusia (HGH-Somatotrofin) dan eritropoietin (EPO) Hormon pertumbuhan yang diambil untuk menambahkan saiz otot dan kekuatan mungkin mengakibatkan: Akromegali ± tangan.

BahanBahan-bahan dan kaedah doping yang dilarang Analgesik narkotik Adalah ubat pelali yang sangat kuat Digunakan oleh atlet semasa latihan atau perlawanan dan semasa mengalami kecederaan Narkotik adalah bahan-bahan yang diharamkan dan berpotensi mengakibatkan ketagihan 37 .

38 .Doping darah ± satu amalan di mana darah dikeluarkan 1-2 minggu sebelum perlawanan dan dimasukkan semula pada saat akhir sebelum perlawanan. Dalam masa itu tubuh manusia akan menggantikan darah yang telah dikeluarkan. Darah tambahan ini menghasilkan lebih banyak hemoglobin dan lebih berkeupayaan untuk mengambil oksigen. hepatitis dsb. Amalan ini adalah menipu Masalah yang timbul Jika jarum tidak disteril Darah tidak disimpan dengan cara yang betul Darah orang lain digunakan risiko jangkitan penyakit seperti HIV/AIDS.

± Penggunaan agen penyamar seperti bahan-bahan tertentu untuk mengelak pengesanan steroid anabolik. ContohContoh-contohnya: ± Atlet yang menyuntik atau memasukkan melalui kondom. urin orang lain ke dalam pundi-pundi air kencing atau vagina mereka.‡ Manipulasi farmakologikal. Amalan ini berisiko tinggi untuk jangkitan. 39 . kimia atau fizikal.

Steroid anabolik Kelas drug yang paling popular digunakan dalam sukan Dikenali sebagai steroid. roid. steroid anabolik. gear atau juice Penggunaan awal dilaporkan pada 1964 dalam Olimpik Musim Panas di Tokyo Drug yang disintesis daripada testeron. 40 . hormon pembiakan lelaki Penyalahgunaan disebabkan khabar angin bahawa kimia ini boleh meningkatkan prestasi atlet Pengetahuan tentang kesan-kesanya adalah penting memandangkan ianya berbahaya kepada pengguna serta penggunaan meluas oleh golongan muda.

atau keupayaannya untuk memaksa sel-sel tubuh menyimpan nitrogen dan meningkatkan pertumbuhan tisu ³steroid´ merujuk kepada struktur kimia ini yang sama dengan testeron.Definisi Istillah ³anabolik´ merujuk kepada tindakan drug ini untuk mempercepatkan pertumbuhan tisu-tisu badan. hormon pembiakan lelaki dan oleh itu drug ini memberi kesan kelelakian (androgenik) pada pengguna Steroid anabolik juga dikenali sebagai steroid androgenik anabolik (AAS) 41 .

menambahkan kekuatan otot dan mengurangkan kerosakan pada tisu otot yang disebabkan oleh latihan fizikal yang kuat Pengguna bukan-atlet percaya mereka kelihatan lebih bukanmenarik dengan ketrampilan fizikal yang hebat Pegawai keselamatan/penguatkuasaan percaya ia akan menjadikan mereka lebih kuat dan agresif 42 .Kepercayaan dan Pengalaman Pengguna Euforia Merangsangkan pertumbuhan tisu otot Melambatkan kerosakan tisu otot Merangsangkan sintesis protein yang mana pengguna percaya akan dapat membantu dalam perkembangan tisu otot.

 Menambahkan sintesis protein Mencegah tindakan glukokortikoid yang menyebabkan kerosakan tisu Menggalakkan pertumbuhan tisu dan membantu dalam pemulihan tisu yang rosak akibat kecederaan Merawat beberapa jenis anemia Menambah berat badan selepas kesakitan teruk Merawat endometriosis 43 Merawat kelewatan baligh Tambahan kepada rawatan kanser payu dara Merawat osteoporosis Merawat susut berat badan berkaitanAIDS (sindrom ³wasting´) Merawat kegagalan ginjal yang kronik .

Memendekkan separuh jangka hayat .2 kumpulan steroid anabolik Aktif bila digunakan secara oral .Mudah diambil .Lebih toksik pada hati 44 Aktif apabila disuntik ke dalam tisu otot .

JenisJenis-jenis AAS Yang sedia ada Terdapat dalam pelbagai kekuatan berbentuk tablet atau cecair suntikan ±Steroid yang disuntik pada manusia ‡Deca-durabolin. Sustanon 250 ‡Primobolan depot ±Steroid yang disuntik pada veterinari ‡Drive. Andriol. Primobolan Juga terdapat beberapa AAS yang palsu ±mempunyai hanya sedikit atau tiada langsung bahan-bahan aktif. 45 . Stanazol. Banrot ±Oral ‡ Tablet Anapolan 50.

steroid anabolik telah dikelaskan sebagai bahan kawalan dan hanya boleh diperolehi melalui preskripsi doktor untuk kegunaan perubatan .Status Kesahihan Steroid Anabolik 28 jenis steroid anabolik telah dikenalpasti haram untuk tujuan selain dari perubatan Penjualan oleh individu yang tidak berlesen akan dihukum penjara selama 5 tahun (10 tahun jika dijual pada remaja) 46 Sejak tahun 1990.

Steroid Anabolik: Sumber & Kaedah ‡ Kebanyakan daripada sumber haram ± Drug yang diseludup ± Farmaseutikal sah yang dilencongkan kepada pasaran gelap (80 ± 90%) ± Produk veterinari ‡ Diedarkan menerusi rangkaian informal yang berselindung disebalik kelab kesihatan/gym ‡ Doktor dapat pengakuan daripada pengguna yang disyaki dan cuba menghadkan penggunaan steroid anabolik ‡ Tetapi pengguna menambahkannya dengan steroid daripada sumber lain. kaedah ³pengurangan bahaya´ ini tidak digunapakai. pengguna mendapat steroid dengan melencongkan priskripsi perubatan atau melalui priskripsi berganda ‡ Kaedah ± Disuntik ke dalam tisu otot ± Diambil secara oral. ‡ Jarang sekali. atau kedua-dua kaedah diguna serentak 47 .

Tempoh Mengambil steroid secara steroid secara tanpa steroid tidak konsisten perlahan-lahan termasuk dalam skedul ini Bahan yang boleh disuntik Pyramiding Peningkatan pengambilan dos setiap hari untuk suatu tempoh diikuti oleh pola pengambilan dos yang makin kurang setiap hari 48 .Istilah Berkaitan Penyalahgunaan Steroid Mencampurkan Menambahkan Mencampurkan berbagai sebatian untuk digunakan pada masa yang sama Kitaran Menambahkan isipadu otot melalui penggunaan steroid Doping Mengambil dos yang sangat besar Mengambil steroid dalam kuantiti yang sangat besar melalui suntikan dan/atau oral Oral Steroid yang direkabentuk untuk penggunaan oral Menggunakan Mengambil Steroid yang drug untuk beberapa dos direkabentuk meningkatkan steroid untuk untuk suntikan prestasi suatu jangka waktu Shotgunning Menirus mengikut Mengurangkan dos skedul.

Masalah Berkaitan Penyalahgunaan Steroid ‡ Banyak kesan sampingan walaupun mengambil dos yang agak rendah. 49 . ‡ Penyalahgunaan berlaku pada tahap dos yang berbeza di antara 10-1000 kali tahap dos terapeutik maksimum yang disyorkan. misalnya kajian sampel pengangkat berat menunjukkan kadar di antara 2-26 kali tahap dos yang disyorkan. ‡ Berkesan pada tisu otot untuk bertahan beberapa minggu setelah drug itu dihentikan. fakta ini diketahui oleh atlet yang dan mereka akan menghentikan penggunaan drug itu sebelum pertandingan bagi menggelakkan drug dikenalpasti.

Kesan Buruk Steroid Anabolik ‡ Bergantung pada ± Cara pengambilan ± Drug yang tertentu ± Dos ± Kekerapan penggunaan ± Kesihatan individu ± Umur individu ‡ Pada dos yang disyorkan pun. steroid boleh menyebabkan ± ± ± ± ± ± ± ± Sakit tekak Demam Muntah (berdarah atau tidak berdarah) Urin bewarna gelap Sakit tulang Meloya Pertambahan berat badan yang luar biasa Sakit kepala 50 .

sampel urin yang ³bersih´ tidak bererti tiada penggunaan steroid dalam acara sukan.Pengguna steroid haram akan menyalahgunakan beberapa bentuk steroid anabolik tertentu dan sukar dikenalpasti melalui ujian makmal yang sedia ada. Oleh itu. 51 .

Masalah Penyalahgunaan Steroid Sistem Pembiakan Lelaki ‡ ‡ Pembesaran buah dada Penambahan kekerapan ereksi atau ereksi berterusan (priapism yang merupakan keadaan kecemasan perubatan) Pertumbuhan rambut atau keluruhan rambut yang luar biasa Kekurangan bilangan sperma Kerap ingin mengencing / halangan urinari Kerosakan buah zakar (testicle) Pembesaran prostat Sukar mengencing Mati pucuk dan keadaan steril Kanser prostat (jarang berlaku) Kemandulan dan perubahan dalam libido Perempuan ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pembesaran kelentit yang luar biasa Kedatangan haid yang tidak tetap Pertumbuhan rambut atau keluruhan rambut yang luar biasa Suara menjadi lebih kasar Saiz buah dada mengecil Keadaan botak berpola lelaki ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 52 .

Lelaki mengalami kesan ³keperempuanan´ dan perempuan mengalami kesan ³kelelakian´ akibat mengambil steroid anabolik. 53 .

Hati, Ginjal dan Sistem Penghadaman
Perubahan fungsi hati boleh dikesan melalui ujian darah seperti ujian SGOT dan SGPT Pengambilan secara oral mungkin menyebabkan masalah hati Hepatoksisiti (kegagalan hati) Kelebihan dos mungkin menyebabkan pembentukan tumor kanser atau tumor yang tidak merbahaya 54

SISTEM KARDIOVASKULAR 
Tekanan darah tinggi Kardiomiopati Sakit jantung akibat kekurangan tahap HDL dan kenaikan tahap LDL Penambahan aterosklerosis jantung dan mengelilingi saluran darah Strok trombotik yang disebabkan oleh kelompok platlet darah yang menjadi kempal darah Kesan kardiotoksik Perubahan fizikal dalam struktur jantung
55

Sistem Saraf Pusat
‡ Perubahan tingkahlaku ‡ Kemungkinan psikosis ± pengaruh drug pada dos tinggi ‡ Insentif kepada atlet untuk menggunakan dadah rekreasi bagi mengurangkan keadaan tidak selesa misalnya, menyalahgunakan diuretik untuk mengurangkan kesan bengkak ± pengaruh steroid, serta antibiotik untuk mengawal akne pengaruhsteroid ‡ Masalah manik atau neuropsikiatrik ‡ Murung ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Ganas (³roid rage´) / agresif Jarang berlaku kematian Hilang sifat rencatan Kurang daya pengimbangan Mudah meradang Perasaan mudah runsing Tidak berfikir panjang Kelakuan antisosial Tindakbalas toksik diikuti simptom seperti tindakbalas psikotik pengaruhdrug, episod manik, racauan, kegilaan, keadaan murung pengaruh-drug yang boleh membawa kepada perbuatan bunuh diri
56

LAINLAIN-LAIN KERUMITAN Steroid anabolik bersifat karsinogenik dan tidak patut digunakan oleh orang yang ada tumor aktif atau mempunyai sejarah tumor dalam keluarga mereka Terdapat akne teruk di bahagian belakang tubuh Mulut berbau Kerosakan tulang atau pecah tendon dalam keadaan stres 57 .

dan jangkaan ini mungkin menyumbang kepada prestasi yang sebenar. disebabkan kepercayaan individu bahawa drug ini boleh meningkatkan keupayaan mereka. 58 .Bukti bahawa steroid anabolik boleh meningkatkan prestasi atlet adalah bercampur-campur.

Pola pertumbuhan pada remaja: Risiko pertumbuhan yang bantut sebab steroid anabolik mungkin tetap menamatkan pembangunan tulang Tendon tidak tumbuh pada kadar yang sama seperti tisu tulang dan ini menyebabkan ketegangan pada tendon serta risiko kecederaan yang lebih 59 tinggi kepada tisu .

Steroid Anabolik & Infeksi Darah Perkongsian jarum untuk suntikan intraotot atau intravena memberi risiko jangkitan yang sama seperti penagih heroin. 60 .

Interaksi drug di antara steroid dan lainlainlain bahan kimia Interaksi drug yang teruk telah diperhatikan apabila steroid anabolik dicampur dengan: ‡ ‡ ‡ ‡ Asertaminofen Antabuse (disulfiram) Trexan (naltrexone) Perubatan mencegah sawan seperti Dilantin (fenitoin) Depaken (asid valproik) Fenotiazin 61 .

Adakah steroid anabolik penyebab ketagihan? Berpotensi untuk ketagihan jika digunakan dalam jangka panjang pada tahap dos yang tinggi Sesetengah pengguna merasakan ³gian´ Boleh memberi kesan euforia Memberi kesan pergantungan fizikal atau psikologikal. Bower (1991) melaporkan bahawa 57% daripada pengangkat berat yang menggunakan steroid telah menjadi penagih 62 .

Simptom tarikan adalah sama seperti kokain: simptom ini termasuk: ± Tindakbalas murung (kemungkinan/risiko bunuh diri) ± Gangguan tidur dan selera makan ± Kelesuan ± Kegelisahan ± Anoreksia ± Insomnia ± Libido yang menurun 63 .

64 .Pengguna steroid perlu diberi detoksifikasi secara beransur-ansur dan sokongan beransurpsikiatrik supaya dapat mengurangkan impek gejala tarikan. serta mencegah mereka daripada menggunakan steroid semula.

1992) 65 .‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Penggunaan dos yang lebih tinggi daripada tujuan asal Hilang kawalan ke atas kuantiti steroid yang digunakan Tumpuan perhatian kepada lebih banyak penggunaan steroid Penggunaan berterusan walaupun sedar terhadap pelbagai masalah Pembentukan tolerans Gangguan pada aktiviti harian yang biasa Penggunaan steroid yang berterusan untuk mengawal atau mengelak simptom tarikan Seseorang yang menunjukkan 3 atau lebih daripada simptom ini dikenalpasti bergantung pada steroid Individu yang telah mengambil 5 atau lebih ³kitaran´ steroid akan menjadi pengguna steroid yang kuat (Kashkin.

www. 22-23.net 66 .towp.au/dis.com/running/rw_drugstore.html www. The History of Drug Abuse in sports.au/info/drugs.emedical.htm www.com/legalnews/sports/drugs/index. The Sun Magazine Healthtrack.org.com.com/prosub. 5th ed.asp www.news.gov. Concepts of Chemical Dependency.findlaw. Brooks/Cole.gov.ausport. Razak Lajis (1996).asda.html www.cafdis-antidoping.runnersweb. United States. (2002).drugsinsport.html www. H.ausport.au/fulltext/2001/asda/drugsinsporthistory. pp.E.Rujukan Doweiko.html www. July 20 1996.au/ www.

67 .

Terima kasih 68 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->