SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN NIRWANA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN

TEMPAT:

SK TAMAN NIRWANA AMPANG
TARIKH :

3 SEPTEMBER 2010 (HARI JUMAAT)

ANJURAN:

PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
DENGAN KERJASAMA

UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA PENDAHULUAN “Permulaannya rahmat. solat terawih dan tadarus Al-Quran. berkemahiran menguruskan diri. Selain itu. Justeru itu. Bulan Ramadhan yang datang setiap tahun yang merupakan bulan yang diwajibkan kepada semua muslimin dan muslimat untuk mengerjakan ibadah puasa. pahala dilipatgandakan. kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bersedekah. ia mempunyai pelbagai kelebihan serta keistimewaan seperti dikurniakan malam Lailatul Qadar. Justeru itu. Sehubungan itu. masa. dalam bulan Ramadhan kita. pertengahannya keampunan dan pengakhirannya di jauhkan api neraka” Bulan Ramadhan merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam. Selain itu. Program ini juga adalah merupakan kesinambungan daripada Program Ihya’ Ramadhan serta kemuncak kepada Majlis Khatam Al-Quran. .Seperti yang kita ketahui. suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. Disamping itu. Disamping itu program ini juga bermatlamat dalam membina satu golongan murid-murid yang beriman. berpengetahuan. ia adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin. Bahkan. umat Islam diwajibkan berpuasa. bersahsiah mulia. datangnya dinantikan. pelbagai peristiwa penting berlaku dalam bulan ini antaranya. perginya ditangisi oleh para sahabat dan mukminin. Perang Badar Kubra dan Nuzul Quran. membaca al-Quran dan lain-lain lagi. berdaya tahan. Program ini juga adalah merupakan medan pengayaan untuk murid hasil daripada proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang menganjurkan beberapa aktiviti ke arah pengukuhan dalam mengaplikasikan apa yang telah dipelajari untuk direalisasikan di dalam program ini seperti yang terkandung dalam bidang Tilawah Al-Quran. masalah dan berkemampuan menghadapi cabaran mendatang dengan tabah dan jaya. ia amatlah berbeza dengan bulan Islam yang lain. pihak Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Unit Kurikulum Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana telah merangka program pentarbiyahan sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dengan menganjurkan Program Nuzul Quran.

Meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap budaya beramal ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak. Tahun 4. Meningkat dan memantapkan lagi amalan-amalan fardu ain dikalangan murid-murid. 4. 2. SK Taman Nirwana : En. Memberikan pengalaman yang berguna kepada para pelajar suasana majlis dibulan ramadhan. Memberi peluang dan pengalaman kepada murid-murid dalam menyertai beberapa aktiviti yang dianjurkan di samping berinteraksi sesama mereka dan persekitaran sebagai panduan hidup mereka. KUMPULAN SASARAN • Majlis Nuzul Quran Semua murid SK Taman Nirwana sesi pagi dan petang.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran OBJEKTIF 1. Menilai tahap kefahaman. Abdullah b Hussain Pengerusi Badan Kebajikan Guru & Kakitangan (BKGKT) SK Taman Nirwana TENTATIF Sila lihat lampiran . 3. 5 dan murid-murid Tahap Satu (Tahun 1. 6. Meraikan kedatangan bulan ramadhan yang mana disyariatkan berpuasa bagi seluruh umat Islam. 2 dan 3) KETETAPAN DAN PELAKSANAAN • Majlis Nuzul Quran Hari Tarikh Tempat Penceramah : Jumaat : 3 September 2010 bersamaan dengan 24 Ramadhan 1431 : Dewan serbaguna. 5. pengetahuan dan penguasaan murid-murid dalam subjek Pendidikan Islam yang telah dipelajari khususnya Tilawah Al-Quran.

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran JAWATANKUASA KERJA PROGRAM Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Pengarah Program Tim. Mursyinul Syukri b Mohamed Pn. Pengarah Program Tim. Abdullah b Hussain Pn. Zalini bt Mohamed En. Mohd Zuki b Mat Zin Pn. Pengarah Program 2 Bendahari : : : : : : : : : Pn. Saharah bt Janor Penyelia Petang En. Che Pah bt Omar GPK Kurikulum Pn. Muhammad Ibni Arabi b Ab Rahim P/A Sistem : En. Mohd Muhaimin b Abdullah Semua Penyelaras Tahun En. Azaharuddin b Mohamed @ Abd Aziz Cik Siti Hajar bt Rahman (K) (K) (PK) Disiplin : (K) Buku Program : . Zulfadli b Othman En. Shahar Fadzilah bt Mohamad Daud Guru Besar. Wan Rohimi b Wan Jusoh En. Suhaizu b Sulaiman En. Dzulhasnan b Zulkerperi En. Norisan bt Ali GPK Hal Ehwal Murid Pn. SK Taman Nirwana Pn. Mohd Zahari b Ismail En. Mohd Imran b Mohd isa En. Nurul Aini bt Ghazali En. Nurhasholawati bt Muhammed Pn. Norhafizah bt Abd Wahab AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Majlis Bacaan Doa Persiapan Dewan & Pentas : : : Pn. Azwin bt Tengkawang En. Razif b Ismail En. Hajjah Meloh @ Melor bt Othman GPK Ko-Kurikulum Pn.

Kejayaan program ini amat bergantung kepada kerjasama semua pihak. DISEDIAKAN OLEH ……………………………… (EN. SUHAIZU BIN SULAIMAN) KETUA PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA DISEMAK OLEH ……………………………… (PN. Demikian juga. DZULHASNAN BIN ZULKERPERI) PEN. berakhlak mulia dan cintakan agama melebihi segalanya demi mewujudkan sebuah masyarakat Islam yang harmonis dan berbudi pekerti mulia. CHE PAH BT OMAR) GPK KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA DISAHKAN OLEH ……………………………… (PN. SHAHAR FADZILAH BT MOHAMAD DAUD) GURU BESAR SK TAMAN NIRWANA . Muhamad Azrul b Mohd Sidik PENUTUP Program ini diharapkan dapat mencapai objektif seperti yang telah dinyatakan selain memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memupuk integrasi sesama mereka dalam usaha membentuk generasi alaf baru yang berkemahiran membina. Ahmad Zamri b Isa En. Dipohon agar apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA MELALUI ……………………………… (EN. sokongan dan bantuan dari semua pihak akan secara langsung turut menyumbang kepada kejayaan itu.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran Juru Gambar : En.

Murid-murid Tahap Dua (Tahun 4 & 5) P & P berjalan seperti biasa di dalam kelas masing-masing.Rehat .30 pagi Bacaan Surah-Surah Lazim Hafazan Surah-Surah Lazim Bidang Tulisan Jawi . 10. Murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran LAMPIRAN TENTATIF PROGRAM Majlis Sambutan Nuzul Quran 7.Murid dan guru berkumpul di Dataran Nirwana. Zalini bt Mohamed Bacaan Doa Oleh: En.30 pagi . SK Taman Nirwana Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Oleh: Pn. 2 dan 3) P & P sempena sambutan Nuzul Quran bertempat di dewan terbuka.00 pagi 10. Mohd Zuki b Mat Zin Ceramah Perdana Oleh penceramah jemputan Majlis bersurai .

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful