SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN NIRWANA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN

TEMPAT:

SK TAMAN NIRWANA AMPANG
TARIKH :

3 SEPTEMBER 2010 (HARI JUMAAT)

ANJURAN:

PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
DENGAN KERJASAMA

UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA

perginya ditangisi oleh para sahabat dan mukminin. Program ini juga adalah merupakan kesinambungan daripada Program Ihya’ Ramadhan serta kemuncak kepada Majlis Khatam Al-Quran. ia amatlah berbeza dengan bulan Islam yang lain. pahala dilipatgandakan. Justeru itu. membaca al-Quran dan lain-lain lagi.Seperti yang kita ketahui. berpengetahuan. ia mempunyai pelbagai kelebihan serta keistimewaan seperti dikurniakan malam Lailatul Qadar. masa. Justeru itu. bersahsiah mulia. datangnya dinantikan. umat Islam diwajibkan berpuasa. berdaya tahan. pelbagai peristiwa penting berlaku dalam bulan ini antaranya. . Sehubungan itu. berkemahiran menguruskan diri. kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bersedekah. masalah dan berkemampuan menghadapi cabaran mendatang dengan tabah dan jaya.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA PENDAHULUAN “Permulaannya rahmat. Perang Badar Kubra dan Nuzul Quran. pertengahannya keampunan dan pengakhirannya di jauhkan api neraka” Bulan Ramadhan merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam. Bulan Ramadhan yang datang setiap tahun yang merupakan bulan yang diwajibkan kepada semua muslimin dan muslimat untuk mengerjakan ibadah puasa. suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. ia adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin. solat terawih dan tadarus Al-Quran. Program ini juga adalah merupakan medan pengayaan untuk murid hasil daripada proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang menganjurkan beberapa aktiviti ke arah pengukuhan dalam mengaplikasikan apa yang telah dipelajari untuk direalisasikan di dalam program ini seperti yang terkandung dalam bidang Tilawah Al-Quran. Selain itu. Bahkan. dalam bulan Ramadhan kita. Disamping itu program ini juga bermatlamat dalam membina satu golongan murid-murid yang beriman. Disamping itu. pihak Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Unit Kurikulum Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana telah merangka program pentarbiyahan sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dengan menganjurkan Program Nuzul Quran. Selain itu.

3. 2 dan 3) KETETAPAN DAN PELAKSANAAN • Majlis Nuzul Quran Hari Tarikh Tempat Penceramah : Jumaat : 3 September 2010 bersamaan dengan 24 Ramadhan 1431 : Dewan serbaguna. Menilai tahap kefahaman. 2. SK Taman Nirwana : En. Tahun 4. 5 dan murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran OBJEKTIF 1. 5. Meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap budaya beramal ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak. Memberikan pengalaman yang berguna kepada para pelajar suasana majlis dibulan ramadhan. 4. Abdullah b Hussain Pengerusi Badan Kebajikan Guru & Kakitangan (BKGKT) SK Taman Nirwana TENTATIF Sila lihat lampiran . Meningkat dan memantapkan lagi amalan-amalan fardu ain dikalangan murid-murid. Meraikan kedatangan bulan ramadhan yang mana disyariatkan berpuasa bagi seluruh umat Islam. Memberi peluang dan pengalaman kepada murid-murid dalam menyertai beberapa aktiviti yang dianjurkan di samping berinteraksi sesama mereka dan persekitaran sebagai panduan hidup mereka. KUMPULAN SASARAN • Majlis Nuzul Quran Semua murid SK Taman Nirwana sesi pagi dan petang. 6. pengetahuan dan penguasaan murid-murid dalam subjek Pendidikan Islam yang telah dipelajari khususnya Tilawah Al-Quran.

Mohd Muhaimin b Abdullah Semua Penyelaras Tahun En. Zulfadli b Othman En. Abdullah b Hussain Pn. Wan Rohimi b Wan Jusoh En. Mohd Zuki b Mat Zin Pn. Razif b Ismail En. Azwin bt Tengkawang En. Shahar Fadzilah bt Mohamad Daud Guru Besar.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran JAWATANKUASA KERJA PROGRAM Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Pengarah Program Tim. Norhafizah bt Abd Wahab AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Majlis Bacaan Doa Persiapan Dewan & Pentas : : : Pn. Zalini bt Mohamed En. Hajjah Meloh @ Melor bt Othman GPK Ko-Kurikulum Pn. Pengarah Program 2 Bendahari : : : : : : : : : Pn. Pengarah Program Tim. Nurhasholawati bt Muhammed Pn. Nurul Aini bt Ghazali En. Muhammad Ibni Arabi b Ab Rahim P/A Sistem : En. SK Taman Nirwana Pn. Norisan bt Ali GPK Hal Ehwal Murid Pn. Mohd Zahari b Ismail En. Saharah bt Janor Penyelia Petang En. Che Pah bt Omar GPK Kurikulum Pn. Suhaizu b Sulaiman En. Dzulhasnan b Zulkerperi En. Mursyinul Syukri b Mohamed Pn. Mohd Imran b Mohd isa En. Azaharuddin b Mohamed @ Abd Aziz Cik Siti Hajar bt Rahman (K) (K) (PK) Disiplin : (K) Buku Program : .

SUHAIZU BIN SULAIMAN) KETUA PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA DISEMAK OLEH ……………………………… (PN. Demikian juga. DISEDIAKAN OLEH ……………………………… (EN. SHAHAR FADZILAH BT MOHAMAD DAUD) GURU BESAR SK TAMAN NIRWANA . Muhamad Azrul b Mohd Sidik PENUTUP Program ini diharapkan dapat mencapai objektif seperti yang telah dinyatakan selain memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memupuk integrasi sesama mereka dalam usaha membentuk generasi alaf baru yang berkemahiran membina. DZULHASNAN BIN ZULKERPERI) PEN. Dipohon agar apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. berakhlak mulia dan cintakan agama melebihi segalanya demi mewujudkan sebuah masyarakat Islam yang harmonis dan berbudi pekerti mulia. CHE PAH BT OMAR) GPK KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA DISAHKAN OLEH ……………………………… (PN. Ahmad Zamri b Isa En. sokongan dan bantuan dari semua pihak akan secara langsung turut menyumbang kepada kejayaan itu. Kejayaan program ini amat bergantung kepada kerjasama semua pihak.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran Juru Gambar : En. PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA MELALUI ……………………………… (EN.

SK Taman Nirwana Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Oleh: Pn.Rehat .Murid dan guru berkumpul di Dataran Nirwana. Murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran LAMPIRAN TENTATIF PROGRAM Majlis Sambutan Nuzul Quran 7. 10.30 pagi . Mohd Zuki b Mat Zin Ceramah Perdana Oleh penceramah jemputan Majlis bersurai .00 pagi 10.30 pagi Bacaan Surah-Surah Lazim Hafazan Surah-Surah Lazim Bidang Tulisan Jawi .Murid-murid Tahap Dua (Tahun 4 & 5) P & P berjalan seperti biasa di dalam kelas masing-masing. Zalini bt Mohamed Bacaan Doa Oleh: En. 2 dan 3) P & P sempena sambutan Nuzul Quran bertempat di dewan terbuka.

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran .