SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN NIRWANA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN

TEMPAT:

SK TAMAN NIRWANA AMPANG
TARIKH :

3 SEPTEMBER 2010 (HARI JUMAAT)

ANJURAN:

PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
DENGAN KERJASAMA

UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA

berpengetahuan. solat terawih dan tadarus Al-Quran. Disamping itu program ini juga bermatlamat dalam membina satu golongan murid-murid yang beriman. berkemahiran menguruskan diri. pahala dilipatgandakan. masalah dan berkemampuan menghadapi cabaran mendatang dengan tabah dan jaya. suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. ia adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin. ia mempunyai pelbagai kelebihan serta keistimewaan seperti dikurniakan malam Lailatul Qadar. Justeru itu.Seperti yang kita ketahui. Disamping itu. Selain itu. Program ini juga adalah merupakan medan pengayaan untuk murid hasil daripada proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang menganjurkan beberapa aktiviti ke arah pengukuhan dalam mengaplikasikan apa yang telah dipelajari untuk direalisasikan di dalam program ini seperti yang terkandung dalam bidang Tilawah Al-Quran. Perang Badar Kubra dan Nuzul Quran. Selain itu. Program ini juga adalah merupakan kesinambungan daripada Program Ihya’ Ramadhan serta kemuncak kepada Majlis Khatam Al-Quran. Justeru itu. umat Islam diwajibkan berpuasa.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA PENDAHULUAN “Permulaannya rahmat. perginya ditangisi oleh para sahabat dan mukminin. membaca al-Quran dan lain-lain lagi. . Bulan Ramadhan yang datang setiap tahun yang merupakan bulan yang diwajibkan kepada semua muslimin dan muslimat untuk mengerjakan ibadah puasa. Sehubungan itu. bersahsiah mulia. pihak Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Unit Kurikulum Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana telah merangka program pentarbiyahan sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dengan menganjurkan Program Nuzul Quran. pelbagai peristiwa penting berlaku dalam bulan ini antaranya. ia amatlah berbeza dengan bulan Islam yang lain. berdaya tahan. Bahkan. masa. datangnya dinantikan. dalam bulan Ramadhan kita. kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bersedekah. pertengahannya keampunan dan pengakhirannya di jauhkan api neraka” Bulan Ramadhan merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam.

4. 3. Tahun 4. pengetahuan dan penguasaan murid-murid dalam subjek Pendidikan Islam yang telah dipelajari khususnya Tilawah Al-Quran. 2. 6. Memberi peluang dan pengalaman kepada murid-murid dalam menyertai beberapa aktiviti yang dianjurkan di samping berinteraksi sesama mereka dan persekitaran sebagai panduan hidup mereka.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran OBJEKTIF 1. 5. 5 dan murid-murid Tahap Satu (Tahun 1. Memberikan pengalaman yang berguna kepada para pelajar suasana majlis dibulan ramadhan. KUMPULAN SASARAN • Majlis Nuzul Quran Semua murid SK Taman Nirwana sesi pagi dan petang. Meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap budaya beramal ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak. Meraikan kedatangan bulan ramadhan yang mana disyariatkan berpuasa bagi seluruh umat Islam. SK Taman Nirwana : En. 2 dan 3) KETETAPAN DAN PELAKSANAAN • Majlis Nuzul Quran Hari Tarikh Tempat Penceramah : Jumaat : 3 September 2010 bersamaan dengan 24 Ramadhan 1431 : Dewan serbaguna. Abdullah b Hussain Pengerusi Badan Kebajikan Guru & Kakitangan (BKGKT) SK Taman Nirwana TENTATIF Sila lihat lampiran . Menilai tahap kefahaman. Meningkat dan memantapkan lagi amalan-amalan fardu ain dikalangan murid-murid.

Nurhasholawati bt Muhammed Pn. Norhafizah bt Abd Wahab AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Majlis Bacaan Doa Persiapan Dewan & Pentas : : : Pn. Mursyinul Syukri b Mohamed Pn. Zulfadli b Othman En. Norisan bt Ali GPK Hal Ehwal Murid Pn. Suhaizu b Sulaiman En. Shahar Fadzilah bt Mohamad Daud Guru Besar. Mohd Zahari b Ismail En. Hajjah Meloh @ Melor bt Othman GPK Ko-Kurikulum Pn. Nurul Aini bt Ghazali En. Dzulhasnan b Zulkerperi En. Saharah bt Janor Penyelia Petang En. Muhammad Ibni Arabi b Ab Rahim P/A Sistem : En. Azwin bt Tengkawang En. Azaharuddin b Mohamed @ Abd Aziz Cik Siti Hajar bt Rahman (K) (K) (PK) Disiplin : (K) Buku Program : . Zalini bt Mohamed En.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran JAWATANKUASA KERJA PROGRAM Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Pengarah Program Tim. Razif b Ismail En. Pengarah Program 2 Bendahari : : : : : : : : : Pn. Mohd Muhaimin b Abdullah Semua Penyelaras Tahun En. Mohd Imran b Mohd isa En. SK Taman Nirwana Pn. Mohd Zuki b Mat Zin Pn. Che Pah bt Omar GPK Kurikulum Pn. Pengarah Program Tim. Wan Rohimi b Wan Jusoh En. Abdullah b Hussain Pn.

sokongan dan bantuan dari semua pihak akan secara langsung turut menyumbang kepada kejayaan itu.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran Juru Gambar : En. Kejayaan program ini amat bergantung kepada kerjasama semua pihak. Ahmad Zamri b Isa En. Muhamad Azrul b Mohd Sidik PENUTUP Program ini diharapkan dapat mencapai objektif seperti yang telah dinyatakan selain memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memupuk integrasi sesama mereka dalam usaha membentuk generasi alaf baru yang berkemahiran membina. DZULHASNAN BIN ZULKERPERI) PEN. Dipohon agar apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. Demikian juga. CHE PAH BT OMAR) GPK KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA DISAHKAN OLEH ……………………………… (PN. berakhlak mulia dan cintakan agama melebihi segalanya demi mewujudkan sebuah masyarakat Islam yang harmonis dan berbudi pekerti mulia. SUHAIZU BIN SULAIMAN) KETUA PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA DISEMAK OLEH ……………………………… (PN. DISEDIAKAN OLEH ……………………………… (EN. SHAHAR FADZILAH BT MOHAMAD DAUD) GURU BESAR SK TAMAN NIRWANA . PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA MELALUI ……………………………… (EN.

10. 2 dan 3) P & P sempena sambutan Nuzul Quran bertempat di dewan terbuka. Mohd Zuki b Mat Zin Ceramah Perdana Oleh penceramah jemputan Majlis bersurai .Murid-murid Tahap Dua (Tahun 4 & 5) P & P berjalan seperti biasa di dalam kelas masing-masing. SK Taman Nirwana Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Oleh: Pn.30 pagi .30 pagi Bacaan Surah-Surah Lazim Hafazan Surah-Surah Lazim Bidang Tulisan Jawi .Murid dan guru berkumpul di Dataran Nirwana.00 pagi 10.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran LAMPIRAN TENTATIF PROGRAM Majlis Sambutan Nuzul Quran 7. Zalini bt Mohamed Bacaan Doa Oleh: En. Murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.Rehat .

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful