SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN NIRWANA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN

TEMPAT:

SK TAMAN NIRWANA AMPANG
TARIKH :

3 SEPTEMBER 2010 (HARI JUMAAT)

ANJURAN:

PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
DENGAN KERJASAMA

UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA

suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. Justeru itu. Sehubungan itu. masalah dan berkemampuan menghadapi cabaran mendatang dengan tabah dan jaya. datangnya dinantikan.Seperti yang kita ketahui. bersahsiah mulia. Justeru itu. kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bersedekah. ia amatlah berbeza dengan bulan Islam yang lain. Selain itu. berkemahiran menguruskan diri. dalam bulan Ramadhan kita. Bahkan. pihak Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Unit Kurikulum Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana telah merangka program pentarbiyahan sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dengan menganjurkan Program Nuzul Quran. Program ini juga adalah merupakan medan pengayaan untuk murid hasil daripada proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang menganjurkan beberapa aktiviti ke arah pengukuhan dalam mengaplikasikan apa yang telah dipelajari untuk direalisasikan di dalam program ini seperti yang terkandung dalam bidang Tilawah Al-Quran. perginya ditangisi oleh para sahabat dan mukminin. pelbagai peristiwa penting berlaku dalam bulan ini antaranya. Disamping itu. Selain itu. umat Islam diwajibkan berpuasa. masa. Disamping itu program ini juga bermatlamat dalam membina satu golongan murid-murid yang beriman. solat terawih dan tadarus Al-Quran. Program ini juga adalah merupakan kesinambungan daripada Program Ihya’ Ramadhan serta kemuncak kepada Majlis Khatam Al-Quran. Perang Badar Kubra dan Nuzul Quran. berdaya tahan. berpengetahuan.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA PENDAHULUAN “Permulaannya rahmat. ia adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin. . pertengahannya keampunan dan pengakhirannya di jauhkan api neraka” Bulan Ramadhan merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam. membaca al-Quran dan lain-lain lagi. ia mempunyai pelbagai kelebihan serta keistimewaan seperti dikurniakan malam Lailatul Qadar. Bulan Ramadhan yang datang setiap tahun yang merupakan bulan yang diwajibkan kepada semua muslimin dan muslimat untuk mengerjakan ibadah puasa. pahala dilipatgandakan.

6. Meningkat dan memantapkan lagi amalan-amalan fardu ain dikalangan murid-murid. 2 dan 3) KETETAPAN DAN PELAKSANAAN • Majlis Nuzul Quran Hari Tarikh Tempat Penceramah : Jumaat : 3 September 2010 bersamaan dengan 24 Ramadhan 1431 : Dewan serbaguna. 2. Tahun 4. 5. Meraikan kedatangan bulan ramadhan yang mana disyariatkan berpuasa bagi seluruh umat Islam. Meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap budaya beramal ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak. Menilai tahap kefahaman. pengetahuan dan penguasaan murid-murid dalam subjek Pendidikan Islam yang telah dipelajari khususnya Tilawah Al-Quran. 5 dan murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran OBJEKTIF 1. KUMPULAN SASARAN • Majlis Nuzul Quran Semua murid SK Taman Nirwana sesi pagi dan petang. SK Taman Nirwana : En. 3. Memberikan pengalaman yang berguna kepada para pelajar suasana majlis dibulan ramadhan. Memberi peluang dan pengalaman kepada murid-murid dalam menyertai beberapa aktiviti yang dianjurkan di samping berinteraksi sesama mereka dan persekitaran sebagai panduan hidup mereka. Abdullah b Hussain Pengerusi Badan Kebajikan Guru & Kakitangan (BKGKT) SK Taman Nirwana TENTATIF Sila lihat lampiran . 4.

Mohd Zuki b Mat Zin Pn. Norhafizah bt Abd Wahab AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Majlis Bacaan Doa Persiapan Dewan & Pentas : : : Pn. Wan Rohimi b Wan Jusoh En. Nurul Aini bt Ghazali En. Norisan bt Ali GPK Hal Ehwal Murid Pn. Mohd Muhaimin b Abdullah Semua Penyelaras Tahun En. Hajjah Meloh @ Melor bt Othman GPK Ko-Kurikulum Pn. Pengarah Program Tim.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran JAWATANKUASA KERJA PROGRAM Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Pengarah Program Tim. Pengarah Program 2 Bendahari : : : : : : : : : Pn. Saharah bt Janor Penyelia Petang En. Dzulhasnan b Zulkerperi En. SK Taman Nirwana Pn. Nurhasholawati bt Muhammed Pn. Muhammad Ibni Arabi b Ab Rahim P/A Sistem : En. Zulfadli b Othman En. Abdullah b Hussain Pn. Che Pah bt Omar GPK Kurikulum Pn. Razif b Ismail En. Mursyinul Syukri b Mohamed Pn. Azwin bt Tengkawang En. Mohd Imran b Mohd isa En. Suhaizu b Sulaiman En. Zalini bt Mohamed En. Azaharuddin b Mohamed @ Abd Aziz Cik Siti Hajar bt Rahman (K) (K) (PK) Disiplin : (K) Buku Program : . Mohd Zahari b Ismail En. Shahar Fadzilah bt Mohamad Daud Guru Besar.

DZULHASNAN BIN ZULKERPERI) PEN. berakhlak mulia dan cintakan agama melebihi segalanya demi mewujudkan sebuah masyarakat Islam yang harmonis dan berbudi pekerti mulia. Dipohon agar apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. SUHAIZU BIN SULAIMAN) KETUA PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA DISEMAK OLEH ……………………………… (PN. Ahmad Zamri b Isa En. Muhamad Azrul b Mohd Sidik PENUTUP Program ini diharapkan dapat mencapai objektif seperti yang telah dinyatakan selain memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memupuk integrasi sesama mereka dalam usaha membentuk generasi alaf baru yang berkemahiran membina. PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA MELALUI ……………………………… (EN. SHAHAR FADZILAH BT MOHAMAD DAUD) GURU BESAR SK TAMAN NIRWANA . DISEDIAKAN OLEH ……………………………… (EN. Demikian juga. Kejayaan program ini amat bergantung kepada kerjasama semua pihak. sokongan dan bantuan dari semua pihak akan secara langsung turut menyumbang kepada kejayaan itu.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran Juru Gambar : En. CHE PAH BT OMAR) GPK KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA DISAHKAN OLEH ……………………………… (PN.

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran LAMPIRAN TENTATIF PROGRAM Majlis Sambutan Nuzul Quran 7. Zalini bt Mohamed Bacaan Doa Oleh: En.00 pagi 10.30 pagi .Murid-murid Tahap Dua (Tahun 4 & 5) P & P berjalan seperti biasa di dalam kelas masing-masing. SK Taman Nirwana Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Oleh: Pn.Murid dan guru berkumpul di Dataran Nirwana. 10. 2 dan 3) P & P sempena sambutan Nuzul Quran bertempat di dewan terbuka.30 pagi Bacaan Surah-Surah Lazim Hafazan Surah-Surah Lazim Bidang Tulisan Jawi . Murid-murid Tahap Satu (Tahun 1. Mohd Zuki b Mat Zin Ceramah Perdana Oleh penceramah jemputan Majlis bersurai .Rehat .

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful