SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN NIRWANA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN

TEMPAT:

SK TAMAN NIRWANA AMPANG
TARIKH :

3 SEPTEMBER 2010 (HARI JUMAAT)

ANJURAN:

PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
DENGAN KERJASAMA

UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA

pertengahannya keampunan dan pengakhirannya di jauhkan api neraka” Bulan Ramadhan merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam.Seperti yang kita ketahui. dalam bulan Ramadhan kita. Selain itu. Program ini juga adalah merupakan kesinambungan daripada Program Ihya’ Ramadhan serta kemuncak kepada Majlis Khatam Al-Quran. Program ini juga adalah merupakan medan pengayaan untuk murid hasil daripada proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang menganjurkan beberapa aktiviti ke arah pengukuhan dalam mengaplikasikan apa yang telah dipelajari untuk direalisasikan di dalam program ini seperti yang terkandung dalam bidang Tilawah Al-Quran. berkemahiran menguruskan diri. masa. perginya ditangisi oleh para sahabat dan mukminin. ia mempunyai pelbagai kelebihan serta keistimewaan seperti dikurniakan malam Lailatul Qadar. ia amatlah berbeza dengan bulan Islam yang lain. Bahkan. berpengetahuan. Disamping itu program ini juga bermatlamat dalam membina satu golongan murid-murid yang beriman. Justeru itu. masalah dan berkemampuan menghadapi cabaran mendatang dengan tabah dan jaya. . solat terawih dan tadarus Al-Quran. Sehubungan itu. pihak Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Unit Kurikulum Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana telah merangka program pentarbiyahan sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dengan menganjurkan Program Nuzul Quran. kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bersedekah. Disamping itu. membaca al-Quran dan lain-lain lagi. ia adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin. Justeru itu.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA PENDAHULUAN “Permulaannya rahmat. Bulan Ramadhan yang datang setiap tahun yang merupakan bulan yang diwajibkan kepada semua muslimin dan muslimat untuk mengerjakan ibadah puasa. umat Islam diwajibkan berpuasa. bersahsiah mulia. datangnya dinantikan. pahala dilipatgandakan. Selain itu. Perang Badar Kubra dan Nuzul Quran. pelbagai peristiwa penting berlaku dalam bulan ini antaranya. suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. berdaya tahan.

5 dan murid-murid Tahap Satu (Tahun 1. Abdullah b Hussain Pengerusi Badan Kebajikan Guru & Kakitangan (BKGKT) SK Taman Nirwana TENTATIF Sila lihat lampiran . 2. 3. Menilai tahap kefahaman. Meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap budaya beramal ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak. Meraikan kedatangan bulan ramadhan yang mana disyariatkan berpuasa bagi seluruh umat Islam. KUMPULAN SASARAN • Majlis Nuzul Quran Semua murid SK Taman Nirwana sesi pagi dan petang. 4. 2 dan 3) KETETAPAN DAN PELAKSANAAN • Majlis Nuzul Quran Hari Tarikh Tempat Penceramah : Jumaat : 3 September 2010 bersamaan dengan 24 Ramadhan 1431 : Dewan serbaguna. 6. Memberikan pengalaman yang berguna kepada para pelajar suasana majlis dibulan ramadhan. 5. pengetahuan dan penguasaan murid-murid dalam subjek Pendidikan Islam yang telah dipelajari khususnya Tilawah Al-Quran. Tahun 4. Memberi peluang dan pengalaman kepada murid-murid dalam menyertai beberapa aktiviti yang dianjurkan di samping berinteraksi sesama mereka dan persekitaran sebagai panduan hidup mereka. Meningkat dan memantapkan lagi amalan-amalan fardu ain dikalangan murid-murid.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran OBJEKTIF 1. SK Taman Nirwana : En.

Mursyinul Syukri b Mohamed Pn. Wan Rohimi b Wan Jusoh En. Dzulhasnan b Zulkerperi En. Hajjah Meloh @ Melor bt Othman GPK Ko-Kurikulum Pn. Zalini bt Mohamed En. Pengarah Program 2 Bendahari : : : : : : : : : Pn. Nurul Aini bt Ghazali En. Norhafizah bt Abd Wahab AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Majlis Bacaan Doa Persiapan Dewan & Pentas : : : Pn. Abdullah b Hussain Pn. SK Taman Nirwana Pn. Pengarah Program Tim. Muhammad Ibni Arabi b Ab Rahim P/A Sistem : En. Mohd Zahari b Ismail En. Shahar Fadzilah bt Mohamad Daud Guru Besar. Azwin bt Tengkawang En. Mohd Zuki b Mat Zin Pn. Razif b Ismail En. Nurhasholawati bt Muhammed Pn. Che Pah bt Omar GPK Kurikulum Pn. Saharah bt Janor Penyelia Petang En. Norisan bt Ali GPK Hal Ehwal Murid Pn.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran JAWATANKUASA KERJA PROGRAM Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Pengarah Program Tim. Suhaizu b Sulaiman En. Zulfadli b Othman En. Mohd Imran b Mohd isa En. Mohd Muhaimin b Abdullah Semua Penyelaras Tahun En. Azaharuddin b Mohamed @ Abd Aziz Cik Siti Hajar bt Rahman (K) (K) (PK) Disiplin : (K) Buku Program : .

sokongan dan bantuan dari semua pihak akan secara langsung turut menyumbang kepada kejayaan itu. Dipohon agar apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. berakhlak mulia dan cintakan agama melebihi segalanya demi mewujudkan sebuah masyarakat Islam yang harmonis dan berbudi pekerti mulia. Muhamad Azrul b Mohd Sidik PENUTUP Program ini diharapkan dapat mencapai objektif seperti yang telah dinyatakan selain memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memupuk integrasi sesama mereka dalam usaha membentuk generasi alaf baru yang berkemahiran membina. CHE PAH BT OMAR) GPK KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA DISAHKAN OLEH ……………………………… (PN. DISEDIAKAN OLEH ……………………………… (EN.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran Juru Gambar : En. Demikian juga. PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA MELALUI ……………………………… (EN. Kejayaan program ini amat bergantung kepada kerjasama semua pihak. SUHAIZU BIN SULAIMAN) KETUA PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA DISEMAK OLEH ……………………………… (PN. SHAHAR FADZILAH BT MOHAMAD DAUD) GURU BESAR SK TAMAN NIRWANA . DZULHASNAN BIN ZULKERPERI) PEN. Ahmad Zamri b Isa En.

Murid dan guru berkumpul di Dataran Nirwana. 10.30 pagi Bacaan Surah-Surah Lazim Hafazan Surah-Surah Lazim Bidang Tulisan Jawi .Rehat . SK Taman Nirwana Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Oleh: Pn.30 pagi .Murid-murid Tahap Dua (Tahun 4 & 5) P & P berjalan seperti biasa di dalam kelas masing-masing. Murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.00 pagi 10. Mohd Zuki b Mat Zin Ceramah Perdana Oleh penceramah jemputan Majlis bersurai .SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran LAMPIRAN TENTATIF PROGRAM Majlis Sambutan Nuzul Quran 7. Zalini bt Mohamed Bacaan Doa Oleh: En. 2 dan 3) P & P sempena sambutan Nuzul Quran bertempat di dewan terbuka.

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful