P. 1
nuzul Quran

nuzul Quran

|Views: 1,038|Likes:
Published by as_saqofi

More info:

Published by: as_saqofi on Jan 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2013

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN NIRWANA SELANGOR DARUL EHSAN

KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN

TEMPAT:

SK TAMAN NIRWANA AMPANG
TARIKH :

3 SEPTEMBER 2010 (HARI JUMAAT)

ANJURAN:

PANITIA PENDIDIKAN ISLAM
DENGAN KERJASAMA

UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA

ia adalah bulan yang dinanti-nantikan oleh orang-orang mukmin. Justeru itu. pertengahannya keampunan dan pengakhirannya di jauhkan api neraka” Bulan Ramadhan merupakan bulan yang istimewa buat umat Islam. pahala dilipatgandakan.Seperti yang kita ketahui. masalah dan berkemampuan menghadapi cabaran mendatang dengan tabah dan jaya. Perang Badar Kubra dan Nuzul Quran. Disamping itu. membaca al-Quran dan lain-lain lagi. berkemahiran menguruskan diri. Bulan Ramadhan yang datang setiap tahun yang merupakan bulan yang diwajibkan kepada semua muslimin dan muslimat untuk mengerjakan ibadah puasa. solat terawih dan tadarus Al-Quran. Selain itu. Bahkan. bersahsiah mulia. Disamping itu program ini juga bermatlamat dalam membina satu golongan murid-murid yang beriman.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran KERTAS KERJA PROGRAM NUZUL QURAN ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM DENGAN KERJASAMA UNIT KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA PENDAHULUAN “Permulaannya rahmat. ia amatlah berbeza dengan bulan Islam yang lain. pihak Panitia Pendidikan Islam dengan kerjasama Unit Kurikulum Sekolah Kebangsaan Taman Nirwana telah merangka program pentarbiyahan sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ini dengan menganjurkan Program Nuzul Quran. ia mempunyai pelbagai kelebihan serta keistimewaan seperti dikurniakan malam Lailatul Qadar. dalam bulan Ramadhan kita. . Selain itu. perginya ditangisi oleh para sahabat dan mukminin. suatu program yang berterusan adalah penting ke arah melahirkan murid-murid yang cemerlang dari segi rohani dan jasmani. Justeru itu. pelbagai peristiwa penting berlaku dalam bulan ini antaranya. datangnya dinantikan. kita digalakkan untuk memperbanyakkan amalan-amalan sunat seperti bersedekah. berpengetahuan. masa. berdaya tahan. Program ini juga adalah merupakan medan pengayaan untuk murid hasil daripada proses pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam yang menganjurkan beberapa aktiviti ke arah pengukuhan dalam mengaplikasikan apa yang telah dipelajari untuk direalisasikan di dalam program ini seperti yang terkandung dalam bidang Tilawah Al-Quran. umat Islam diwajibkan berpuasa. Sehubungan itu. Program ini juga adalah merupakan kesinambungan daripada Program Ihya’ Ramadhan serta kemuncak kepada Majlis Khatam Al-Quran.

5. 5 dan murid-murid Tahap Satu (Tahun 1. 2. Meraikan kedatangan bulan ramadhan yang mana disyariatkan berpuasa bagi seluruh umat Islam. 6. 3.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran OBJEKTIF 1. SK Taman Nirwana : En. Menilai tahap kefahaman. Meningkatkan kesedaran murid-murid terhadap budaya beramal ibadat di bulan Ramadhan al-Mubarak. 2 dan 3) KETETAPAN DAN PELAKSANAAN • Majlis Nuzul Quran Hari Tarikh Tempat Penceramah : Jumaat : 3 September 2010 bersamaan dengan 24 Ramadhan 1431 : Dewan serbaguna. Meningkat dan memantapkan lagi amalan-amalan fardu ain dikalangan murid-murid. pengetahuan dan penguasaan murid-murid dalam subjek Pendidikan Islam yang telah dipelajari khususnya Tilawah Al-Quran. Memberikan pengalaman yang berguna kepada para pelajar suasana majlis dibulan ramadhan. KUMPULAN SASARAN • Majlis Nuzul Quran Semua murid SK Taman Nirwana sesi pagi dan petang. Abdullah b Hussain Pengerusi Badan Kebajikan Guru & Kakitangan (BKGKT) SK Taman Nirwana TENTATIF Sila lihat lampiran . Tahun 4. 4. Memberi peluang dan pengalaman kepada murid-murid dalam menyertai beberapa aktiviti yang dianjurkan di samping berinteraksi sesama mereka dan persekitaran sebagai panduan hidup mereka.

Mohd Muhaimin b Abdullah Semua Penyelaras Tahun En. Saharah bt Janor Penyelia Petang En. Pengarah Program Tim. Suhaizu b Sulaiman En. Azaharuddin b Mohamed @ Abd Aziz Cik Siti Hajar bt Rahman (K) (K) (PK) Disiplin : (K) Buku Program : . Pengarah Program 2 Bendahari : : : : : : : : : Pn. Mohd Zahari b Ismail En. Nurhasholawati bt Muhammed Pn.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran JAWATANKUASA KERJA PROGRAM Pengerusi Naib Pengerusi Naib Pengerusi 2 Naib Pengerusi 3 Naib Pengerusi 4 Pengarah Program Tim. Dzulhasnan b Zulkerperi En. Mohd Zuki b Mat Zin Pn. Wan Rohimi b Wan Jusoh En. Mohd Imran b Mohd isa En. Norhafizah bt Abd Wahab AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengerusi Majlis Bacaan Doa Persiapan Dewan & Pentas : : : Pn. Zalini bt Mohamed En. Razif b Ismail En. Azwin bt Tengkawang En. Norisan bt Ali GPK Hal Ehwal Murid Pn. Muhammad Ibni Arabi b Ab Rahim P/A Sistem : En. SK Taman Nirwana Pn. Che Pah bt Omar GPK Kurikulum Pn. Zulfadli b Othman En. Nurul Aini bt Ghazali En. Shahar Fadzilah bt Mohamad Daud Guru Besar. Mursyinul Syukri b Mohamed Pn. Abdullah b Hussain Pn. Hajjah Meloh @ Melor bt Othman GPK Ko-Kurikulum Pn.

berakhlak mulia dan cintakan agama melebihi segalanya demi mewujudkan sebuah masyarakat Islam yang harmonis dan berbudi pekerti mulia. PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA MELALUI ……………………………… (EN. SHAHAR FADZILAH BT MOHAMAD DAUD) GURU BESAR SK TAMAN NIRWANA . Kejayaan program ini amat bergantung kepada kerjasama semua pihak. SUHAIZU BIN SULAIMAN) KETUA PANITIA PENDIDIKAN ISLAM SK TAMAN NIRWANA DISEMAK OLEH ……………………………… (PN. DISEDIAKAN OLEH ……………………………… (EN. CHE PAH BT OMAR) GPK KURIKULUM SK TAMAN NIRWANA DISAHKAN OLEH ……………………………… (PN. Ahmad Zamri b Isa En. sokongan dan bantuan dari semua pihak akan secara langsung turut menyumbang kepada kejayaan itu. DZULHASNAN BIN ZULKERPERI) PEN.SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran Juru Gambar : En. Dipohon agar apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan lancar dan berkesan. Muhamad Azrul b Mohd Sidik PENUTUP Program ini diharapkan dapat mencapai objektif seperti yang telah dinyatakan selain memberi peluang kepada pelajar untuk membina dan memupuk integrasi sesama mereka dalam usaha membentuk generasi alaf baru yang berkemahiran membina. Demikian juga.

Murid-murid Tahap Dua (Tahun 4 & 5) P & P berjalan seperti biasa di dalam kelas masing-masing.30 pagi Bacaan Surah-Surah Lazim Hafazan Surah-Surah Lazim Bidang Tulisan Jawi .SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran LAMPIRAN TENTATIF PROGRAM Majlis Sambutan Nuzul Quran 7. SK Taman Nirwana Ucapan Aluan Pengerusi Majlis Oleh: Pn.00 pagi 10. Zalini bt Mohamed Bacaan Doa Oleh: En. Mohd Zuki b Mat Zin Ceramah Perdana Oleh penceramah jemputan Majlis bersurai .30 pagi . 2 dan 3) P & P sempena sambutan Nuzul Quran bertempat di dewan terbuka. 10.Murid dan guru berkumpul di Dataran Nirwana. Murid-murid Tahap Satu (Tahun 1.Rehat .

SK TAMAN NIRWANA Program Nuzul Quran .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->