P. 1
Urus tadbir Selangor

Urus tadbir Selangor

|Views: 360|Likes:
Published by serai20

More info:

Published by: serai20 on Jan 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/01/2012

pdf

text

original

Sections

 • AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO)
 • MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES)
 • PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI
 • KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB
 • KEWANGAN NEGERI
 • PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
 • PELANCONGAN
 • HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU
 • HAL-EHWAL BUKAN ISLAM
 • KERAJAAN TEMPATAN
 • PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN
 • ALAM SEKITAR
 • HAL EHWAL PENGGUNA
 • ORANG ASLI
 • TANAH
 • ISU JANTINA DAN WANITA
 • ISU BELIA
 • SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI)
 • PEMBANGUNAN MENYELURUH
 • PENDIDIKAN
 • KEBUDAYAAN
 • PEMODENAN PERTANIAN
 • PEKERJA LADANG
 • HOUSING
 • KAMPUNG BARU
 • KILANG HARAM
 • KESIHATAN

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. 7. 2. 25. 22. 24. 18. 12. 21. 19. 20. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 9. 5. 17. 23. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 13. 3. 14. 10. 8. 4. 6. 11. 15.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 16.

Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. bersih. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. . pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. Urus-tadbir Selangor: Dasar. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. peluang sama rata untuk semua. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. Terima kasih untuk sokongan anda. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. 2010 dan seterusnya. pembangunan mapan. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. cintakan alam. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. masyarakat penyayang. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. suruhanjaya perdagangan. jabatan dan agensi.

saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. Pada masa yang sama. Lebih 1. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. . tanpa sokongan mereka. Sehingga 31 Disember 2009.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat.

Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar.

Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan. Program dan Fakta Y. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. Sains. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Pekerja Ladang. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Kewangan. Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian. B. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . Adat-Adat Melayu. A. Hal Ehwal Wanita. Teknologi dan Inovasi YB DR.

Vital Statistics .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar.Selangor 2001-2008 cont. Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1. .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics .Selangor 2001-2008 Jadual 1.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar. Vital Statistics . Program dan Fakta Jadual 1.2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. Jadual 3.Selangor 2001-2008 cont.

Klang. • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS. • RM 166. Justeru. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang.858 bayi berdaftar dengan skim ini.mes. 2. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. Maklumat lanjut boleh diakses di www. Program meningkatkan hasil batu dan mineral. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan. • 114. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar. 7. Sungai Buloh. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik. Selayang. • 1.gov.699 berdaftar untuk skim ini. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. 4. • 13. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini.selangor. 5. . dan Kajang.my FASA 1 1.68 juta. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun. keganasan domestik dan dera. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. kaunseling dan bantuan guaman. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor. • 11. Fasa ketiga. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. Serdang. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang. 3. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti.

Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. 6. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. 5. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 2. 2. 90 hari cuti bersalin. o Dengan memiliki pelekat ini. mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. Program dan Fakta FASA II 1. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. FASA IV 1. 3. peladang dan nelayan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. 3. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). 2. Program Akan Datang FASA III 1. 2. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. 4. 2. Derma sebanyak RM100. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. Meningkatkan pendapatan petani. 3. 4. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. .

Selayang iii. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. PJS 5.000 peluang pekerjaan. iv. Statistik i. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. Pembangunan infrastruktur awam. among which – i. Revolusi Hijau 1. iii. iii. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. • • • . kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan.360 pembeli terlibat. Apa yang telah dibuat: i. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. iii. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. 14 projects revived and currently being completed. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan. ii. Villaria. ii. Kajang. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. dan paling penting baik untuk rakyat. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. selain sesak dan terlebih padat. Klang. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan. 48. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. ii. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. iv. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. akan dimulakan di Ampang Jaya. dan Petaling Jaya. Jenis pembaharuan: i. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii. Pembangunan modal insan. 2. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. Shah Alam. v. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. Apa yang telah dibuat: i. Apa sedang dibuat: i. Apa akan dibuat: i. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. Apa akan dibuat: i. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. ii. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. keindahan. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. Subang Jaya. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Rundingan awam.449 unit. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. Bukit Botak.

Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam.475. kekerapan. Jangkaan: i. kelajuan.475 kepada RM 20. 3. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. Obejktif: i. tram. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan.9% peningkatan Pasir Panjang. Khidmat pengguna yang lebih baik. Perluasan kawasan padi 16% (2009). Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1. Hasilnya. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. dan 100% (2013). peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. Peruntukan untuk latihan. • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. Khidmat industry air secara menyeluruh. iv. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. Perluasan usaha di semua kawasan padi. Meningkatkan sistem pengurusan air. v. • Apa akan dilakukan: i. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. KPI dan pemantauan. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. teknikal dan motivasi. ii. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. lancar. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. menolak PUNCAK dan SYABAS. Meningkatkan kapasiti. Apa yang telah dilakukan: i. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i. Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. v. iii. • 7. iii. iii. • 23. Apa akan dilakukan: i. ii. Khidmat boleh diharapkan. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. • Masalah lalu: i. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. Menerima SPLASH dan ABASS. Model menyeluruh diguna-pakai. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. keselamatan dan kebersihan. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan.3% peningkatan Sawah Sempadan. Hasil: • 19. iv. ii. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat.4% peningkatan Pancang Bedena. ii. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. 37% (2010). 62% (2011). Apa sedang dilakukan: i. • • • • . Akses yang luas dan perhubungan yang baik. 2. ii. ii. mampu dibayar dan lancar. 4. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. BRT • Antara bandar – monorel. iv. lancar dan berkualiti. ii. iii. 87% (2012). • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti.5 tan/ha dari 4. Integrasi antara perkhidmatan. Hasil sebanyak 7.

Siasatan: Pembubaran BALKIS. ia menyiasat laporan yang diterima. 2. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. Pencapaian Utama 1. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing.selangor. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. Penyiasatan peruntukan RM500.my. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor.gov. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan.000 yang diberikan kepada setiap ADUN. .

tender langsung adalah norma kerajaan negeri. Mengusulkannya di Sidang DUN. ini masih di peringkat perbincangan. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Namun. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. 4. Program dan Fakta 3. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. disertakan dengan kertas putih. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. 6. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. . Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. Namun. belanjawan dan struktur. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. 5. Bagaimanapun. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Merangka Enakmen FOI. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. Tender Terbuka Pada masa lepas. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). 10. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3. SUK 18. Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . Seminar berkaitan Industri Solar. Songkhla. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. 13/3/08 – FMM Selayang 5. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. 28/1/08 – FMM Petaling 2. 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. KLCC c. 15 Mei 2008. Oktober 2009 8. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. 17. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. 4/11/08 – FMM Petaling 16. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. 28 Ogos 2008 20. PWTC f. 20 Jun 2008 13. Kompleks PKNS e. Kuala Lumpur . 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). 10 Jun 2009 12. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008. 12 September 2008. Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. 1 Julai 2008. Grand Bluewave Hotel. Shangri La Hotel. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. Stadium Melawati Shah Alam 15. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). 11/2/2009 – FMM Hulu Langat.FMM Petaling 6. 2008 b.3 kali 2009 – 13 kali 9. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. 25/7/08 – FMM Klang 11. 6/4/08 . 4 – 7 November 2009 11. 23/9/08 – FMM Klang 13. 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. SUK 19. 7 May 2008 14.3 kali (pelabur Jepun. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. Taipei Investor. pelabur Taiwan dan Japanese investors. Shah Alam. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 25 – 26 September 2008. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta 4. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. 2008). 2/9/08 – FMM Petaling 12. 6/5/08 – FMM Petaling 8. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. 2. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. Pameran SME 2008.

Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. PWTC. Malaysia o MATTA Fair. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. One Utama. Kuala Lumpur. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. pengangkutan awam. Pencapaian Utama 1. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Pulau Pinang. Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. Sunway Convention Center. hospital. tempat makan. UK o BECOME. Indonesia o World Travel Mart. Malaysia o Suarasa.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. Malaysia o EAES. German o Fascinating Malaysia. Shah Alam. nombor telefon kecemasan. Malaysia o MATTA Fair. London. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. Singapore o Medan Travel Promotion. direktori kedutaan dan sebagainya. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media. pusat kebudayaan. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. SACC Convention Center. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. taman alam ke tapak sukan. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. o Tema: Selangor Has More. haiwan zoo ke kelip-kelip. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. Dua edisi telah diterbit. Melaka. Malaysia o GITC. Malaysia o MATTA Fair. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. tempat penginapan. pusat membeli-belah.

India Asia Pacific Incentive and Meetings. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor.030. Vietnam JATA. London. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. UK 3. Indonesia Arabian Travel Mart. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. and Air Asia. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3.00 in 2008). o Tema: Selangor Has More. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines. Australia Thailand Discover World. Fireflyz.495. Brunei Sales Mission South Asia. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. Macau International Travel Expo. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1. Singapura PATA. Rusia Indonesia Travel and Holiday. Terbitan Dalam masa yang terdekat. Thailand Malaysia International Travel Tourism. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. 2. 29 pada tahun 2009 (RM 2. Jepun Boronata Malaysia.956. United Arab Emirates Fascinating Malaysia.412. Program dan Fakta 2. Filipina World Travel Mart.

profesional. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. polis. profesional. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. JPS. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Shah Alam. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. profesional. JKR. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. asnaf fakir dan golongan miskin. pemimpin agensi Islam dan NGO. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. ketua kampong. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. agensi agama negeri dan NGO. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. Pada masa yang sama. profesional dan ilmuan Islam. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Seksyen 13. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. JKKK dan pemimpin setempat. ilmuan Islam. pemimpin agensi Islam dan NGO. profesional. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu. nazir. Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. JPS. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. agensi agama. pemimpin agensi Islam. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. JKR. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. agensi agama. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. o Pihak terlibat: NGO. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. mahkamah syariah. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. profesional dan ilmuan Islam. • • • • • • • • • • • • . o Pihak terlibat: pemimpin negeri. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri.

o Pihak terlibat: JAIS. PAID dan MAIS. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. seni serta kumpulan kesusasteraan. o Pihak terlibat: JAIS. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. budaya dan sejarah menerusi muzium. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. PAID dan MAIS. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. MAIS. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Pihak terlibat: EXCO. • “Majlis Berbuka Puasa. o Pihak terlibat: JAIS. ilmuan Islam. penjawat awam dan anggota mukim. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. profesional. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . o Pihak terlibat: NGO Islam. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. NGO. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. PAID dan wakil masjid dan surau. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. o Pihak terlibat: EXCO. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Selain daripada itu. munasabah dan telus. Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. Hindu. Kristian. Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. . Justeru. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. Komited dengan ini.

c. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan.500.291. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y.B Ronnie Liu Tian Khiew. e. Umumnya. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis.00 2. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air. Y. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. b. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan. b.00 1. g. Buat julung kalinya. 4. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat. Peruntukan kewangan a. b. c.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru.00 128. 5. d.500. Hasilnya.500. 3. c. f.00 . beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976. Keahlian Majlis a.526. 1. Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900. Jumlah Pertemuan a. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10. Dasar a. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat. Fungsi dan Peranan Umum a.000.000 kaki persegi.

Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. Kuala Langat. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. khidmat. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. penyelenggaraan infrastruktur. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. Ampang Jaya. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. 4. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. 2. Kuala Selangor. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. . Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. 3. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. Petaling Jaya. sebelum ini tidak wujud. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Pencapaian Utama 1. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap.

9. • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Dasar dan Program akan Datang 1. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. 5. Rancangan ini sedang dikaji. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. Program dan Fakta 5. 2. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. 8. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. Pembekuan lesen perniagaan. . Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. 3. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. 6.

2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3. o o o . perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. Pencapaian Utama 1. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. jika kosnya melebihi RM2.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009.000 hingga RM5. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. untuk tahun 2010. Bagaimanapun. pendidikan dan kesihatan. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor. bantuan hanya setakat RM2. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin.35 juta) 2.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. penjanaan pendapatan. Sehingga kini. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. Bagaimanapun. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. Bagi program.000.000 setiap satu.000.

Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. 1400 tin susu dan 700 pek gula. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. Kopi. Pada tahun 2009. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. . 2. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. secara rasminya sebanyak 2. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Sabak Bernam. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan. 4. Program dan Fakta 4. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. 7. 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. Gula. Hospice Klang. Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga. Sehingga kini. sebanyak 39. Yayasan Kiwanis. Persatuan Dyslexia. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). Sekolah Khas Klang. diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. Aktiviti akan datang termasuk: 1.500 hamper telah diberikan. o 6. Khususnya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008. Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center.200 beg yang mengandungi beras 5kg. 5.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. 3. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. 39. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS.

ii. 4. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. babi hutan dan musang terbang. Jabatan Pengairan dan Saliran. encapaian Utama 1. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. . Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. 5. 2. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1. Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1. Pada tahun 2009. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia.5% jumlah luas tanah di Selangor. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. anggaran kawasan hutan berada di 30. Majlis Perbandaran Klang.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. iii. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam.000 pokok. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada.

9. Dasar dan Program akan Datang 1. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan. 3. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. ataupun hutan sambungan. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan . Program dan Fakta 6.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. 2. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. Meluluskan program Central Forest Spine. 7. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. 4. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 8.

sila layari ke to www. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik. Sebagai usaha kempen tersebut. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. . kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka.my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar.gov. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. Setiap hari Sabtu.selangor. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih.

Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. Dengkil. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. Oleh demikian. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. Walau bagaimanapun. Untuk membantu usaha tersebut. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. . pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut. adalah salah dari segi undang-undang. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar. kes-kes tuntutan tanah. kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama.

Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. d. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. c. b. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. • • . Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. c. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. d. Dasar baru a. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. d. Rampasan tanah i. Pemaju yang meninggalkan projek. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. c. b. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. iii. b. Semakan dasar a. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. ii. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada.

dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. PNSB dan KHSB. d. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3. 4. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. PKPS. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. • 2. • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. b. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. o Menyediakan khidmat nasihat. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. . Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. • Bagaimanapun. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir.

kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. dasar dan amalan. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada. serta mendekatkan jurang antara undang-undang. 1.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina. Hakikatnya. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009.45% wanita • • 2. mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. Ahli Parlimen: 18. • • • .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik. Bagaimanapun.

Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. 3. viii. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. v. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. 5. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. ilmu pengetahuan. 7. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. 3. 6. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina. iii. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. produktif. 4. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. vii. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. keluarga dan negara. vi. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. dinamika dan keyakinan diri wanita. . 3. Sebagai simbol pemerkasaan. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. Objektif: 1. 2. Program dan Fakta 3. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. ii. ii. 2. Pusat Komuniti Wanita DUN i. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. undang-undang. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. bersikap profesional. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. kemahiran. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. • • 4. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. 2. iv. rogol dan keganasan rumahtangga. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. iii. kesihatan dan isu sosial. 4. Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. hak dan tanggungjawab. 4. Keluarga dan KanakKanak”.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin.

000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. o o . 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. 2009. Maka. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur. Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. Sekitar 100.3 juta belia di negeri Selangor. o o Ditubuhkan pada 1 Mei. Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan. Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. Belia adalah pemimpin masa depan. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka. Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang. generasi Selangor. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. dengan 2. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor.

membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. o Mengukuhkan imej dan jenama. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. Bagi membina masa depan Malaysia. kolej dan organisasi bersekutu. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. Festival belia. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. • • . RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. belia digalakkan bertanya soalan. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. Bagi memperkasa pemimpin belia. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. misi dan objektif yang jelas. Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. o Melancarkan agen dan penggerak. o Meluaskan jaringan di universiti. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”.

Program dan Fakta SAINS.2%. Malaysia. Malaysia adalah pengguna utama teknologi. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar.1%. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010. 30 dipilih sebagai peserta akhir.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. dengan jumlah hadiah lebih RM10. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1.

rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. Dengan capaian yang baik. Semenyih. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. 5. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. 5 PSR dibentuk di Ampang. 4. Produk lain Melalui program ini. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. Program dan Fakta 2. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. komputer tidak dibaiki.41 billion dalam tempoh 5 tahun. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. berpengatahuan. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. Pusat Siber Rakyat. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. Sehingga Mac 2010. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. Bhd. serta menjadi insan berpendidikan. Klang dan Kuala Langat. PSR. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. Bestari Jaya. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. 3. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . Tourism Selangor Sdn. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. infrastruktur dan pelancongan. usahawan kecil didorong.

E. India. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. para guru. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. Bangladesh dan Somalia. gangsterisme. pelacuran. o Melibatkan komuniti dalam sukan. Fizikal. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia.I.I. vandalisme. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. Iran. single parents. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. Hong Kong.P.E. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. o o .E. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. Sri Lanka. Singapore. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa.P. Justeru. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan. teachers. warga tua. keluarga. private education institutes. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta.S. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan.S.I. sukan. Intelek. Selain program latihan domestik. Sepanjang 2009. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18.S. Pakistan. ibu dan bapa tunggal. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar. community leaders. o Seminar S. pelajar. budaya dan aktiviti rekreasi. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka. keganasan domestik.P.I.S. institusi pengajian swasta. pemimpin masyarakat. Emosi dan Sosial (S. para guru. 22 negara terlibat termasuk Malaysia.).E. Indonesia. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. progresif dan berdaya saing. antaranya termasuk rompakan. dadah. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. masalah juvana dan ponteng sekolah. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan. The courses have been conducted with specific communities such as youth. penjawat awam. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. berkesan.P. ibu bapa. Program S. the elderly. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. masyarakat kampung. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan. beberapa seminar S. pendidikan. parents.825 peserta di seluruh Selangor. pembinaan kemahiran. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain. keusahawanan dan pembinaan kerjaya.

Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • .com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor.6% dengan 78. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing.700 orang dianggur. 6.6% dengan 415. khususnya remaja dan ibu tunggal. 2.000 orang. penjara. NGO. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. Jabatan Pendidikan. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. 3. 4. Sabak Bernam. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan. Pemimpin Setempat. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. • Mendidik peserta akan konsep diri. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara. AADK. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia. bina pasukan. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). Jabatan Kesihatan. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. sukan. Kadar pengangguran negara ialah 3. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. Jabatan Kebajikan. Persatuan Ibu Bapa dan Guru.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. mendidik mereka tentang perubahan biologi. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. 5. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan.

Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif.000. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. 2.000. Australia. Bangladesh. Turkey. Hong Kong. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. 3. . Amman. Mengukuhkan kualiti pengajaran. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia. Yaman. Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. Jordan. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. o Untuk melahirkan generasi intelektual. Pakistan. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. Pakistan. Kos: RM 1. 1. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Tunisia. pembelajaran dan penyelidikan akademik.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta. RM 500. Mufti Republik Kazakhstan. • 4. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. dan negara lain. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. Indonesia.000. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. o Peserta datang antaranya dari Sudan. Kos: RM 200. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional. • Objektif o Untuk mengenalpasti. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta.

o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah. Bagi mencapai matlamat ini. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan. Buat masa ini.698.957.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah.972. o Hari Ilmu o Mentor 2. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana. • 2. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor. Kos: RM 700. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan.000. Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang.00 • Program Pendidikan 1.726.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain. Dengan adanya bangunan baru. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka.000. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta. • Kos: RM 3.00 RM 3. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96. • Peserta: 4305.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah.383.00 RM 6. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini.450.000. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. Bagi meningkatkan usaha di atas. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka.00 RM 15. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah. • • • . Usaha diambil bagi menjayakannya. serta kualiti guru dan pelajar.000.425.

Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Pencapaian utama 1. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. 2. termasuk proses bersosial dan bahasa. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya. 3. Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang .Silat. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar.

Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya. Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat. 5. . Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat. Program dan Fakta 4. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan.

o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. Meru. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. penternak dan nelayan. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. • • Peruntukan RM2.2 juta untuk membantu 101 petani. penternak dan nelayan. Projek dibantu: o Projek penternakan itik. Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. Sebagai balasan. Klang • • • • . o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. Khaki Chambel.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. Maksimum hingga RM25.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar.

Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7.3% di Sawah Sempadan.4% di Pancang Bedena. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan. o Penambahbaikan sistem pengurusan air. melibatkan 4. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. o Hasil: • Peningkatan 19. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi. Isu seperti tapak tidak rata. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri. • Peningkatan 7.5 tan per hektar kepada 5. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini.5 tan/ha dari 4.475 bagi setiap musim. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. • Peningkatan 23. • • . teknikal dan motivasi.000 tan semusim. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat.475 kepada RM 20.960 hektar keseluruhannya. 87% (2012) dan 100% (2013).layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar.9 tan per hektar. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.088 petak).9% di Pasir Panjang. 37% (2010).098.5 hektar (5. 62% (2011). projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18. menjadikan peningkatan sebanyak 36. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal.1 tan padi se-hektar.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009). Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5. Pada akhir 2013. Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi. o Peruntukan untuk latihan pengalaman. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5.622 petani di kawasan seluas 6.

jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW). Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. . menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial.

Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. RM 256. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. menjahit. 7. 3. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. b.000 untuk dibayar terus kepada universiti. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. 8. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. Selepas 50 tahun diabaikan. Mereka diberikan geran sehingga RM5. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. Sehingga kini. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. 500 pelajar dari sekolah Tamil. • Bantuan kewangan untuk meja. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. Sehingga Februari 2010. kecantikan. juruteknik pendingin hawa. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. kesatuan sekerja ladang. Pada 2008.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. Sedu. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. pendandan rambut. Pada tahun 2009. Ladang Sungai Tinggi iii. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. juruteknik automotif. 4. Justeru. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. Jumlah penuh RM 43. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan. Ladang Mary ii. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah.00. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. Estet Semenyih. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. Ladang Hopeful v. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. Ladang Minyak iv. Program dan Fakta Pencapaian utama 1.000.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. 6. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. . kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. 5 pelajar menerimanya. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. 2. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5.

o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. Mukim Ijok.128 unit. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. Gombak • Kampung Melayu Rasa.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. Ampang Pecah. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Sebelum ini. Persekitarannya harus bersih. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. dengan segala keperluan seperti air. • Alam Perdana. Kuala Selangor • Bukit Botak. Mukim Ijok. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. Mukim Ijok. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. Kuala Selangor • Alam Mutiara. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan. Selayang. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. .623 unit.

431 orang. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. khususnya membaiki lif dan mengecat semula. Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. penduduk setinggan berjumlah 50.409 (92. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. Namun. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. . Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. o Menghalang kewujudan setinggan baru. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata. namun dengan pengurusan lebih baik. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. Sehingga 31 Disember 2009.

Kg Baru Kundang. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. 6.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. Kajang ii. Kg Baru Sungai Besar. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). Sekinchan iv. Hulu Langat ii. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). 5. Sekinchan iii. 4. Pelancaran laman web “i-kg baru”. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. Kg Bagan Sekinchan. Kg Baru Gurney. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. Serendah v. RM 4. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). Kg Bukit Sekinchan. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. Macau. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. Kg Bukit Angkat. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. Sungai Besar 3. Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Bahkan. Kg Baru Damai. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. Kundang iii. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. Pencapaian Utama 1. Kg Baru Sg. Aktiviti Akan Datang 1. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. 2. 7. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i.2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. 2.

Taman Industri Sg. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Subang Jaya. Klang. terdapat kira-kira dua 2. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Subang. Baru Balakong. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. Buloh. Penaga. Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Kg.000 kilang haram di negeri Selangor. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. Buloh dan Kwan Tung Baru. Kajang. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. Dengan mendaftar secara sah. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. Teluk Gong. Namun. Baru Sg. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. Subang Jaya. alam sekitar.

Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri. khususnya pada waktu krisis. pembangunan. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009.965 12. d. mobiliti penduduk. kepadatan tinggi populasi.675 a. 1. pekerja asing. e. f. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah. Tambahan lagi. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini.262 18.284 15. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi. c. b.871 21. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia. 2009 .

• Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan.moh. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik. Pada tahun 2010. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini.gov. a. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. . Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. Pusat Dialisis Rakyat. Dengan kerjasama kerajaan negeri. Pada tahun 2010. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). Kuala Selangor. rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. 5. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009. 4. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar.my) 2.jknselangor. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. 3. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www.

my http://tvselangor.com/ .com.airuntukrakyat.com http://www.selangor.ssic.my http://www.gov.com.my http://mes.selangorkini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor. sila lawati: http://www.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->