layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 11. 8. 17. 7. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. 13. 22. 3. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 25. 4. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 12. 5. 15. 6. 9. 10. 20. 14. 16. 19. 24. 18. 23. 2. 21.

persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. cintakan alam. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. peluang sama rata untuk semua. suruhanjaya perdagangan. Urus-tadbir Selangor: Dasar. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. bersih. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. 2010 dan seterusnya. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. Terima kasih untuk sokongan anda. . Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. pembangunan mapan. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. masyarakat penyayang. jabatan dan agensi. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati.

Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. . tanpa sokongan mereka. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. Pada masa yang sama. Sehingga 31 Disember 2009. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. Lebih 1.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

Program dan Fakta Y. B. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan. Adat-Adat Melayu. Hal Ehwal Wanita. A. Pekerja Ladang. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Teknologi dan Inovasi YB DR. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Kewangan. Sains. Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan.

Selangor 2001-2008 Jadual 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar. . Vital Statistics .Selangor 2001-2008 cont. Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics .

Vital Statistics . Program dan Fakta Jadual 1. Jadual 3.Selangor 2001-2008 cont.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar.2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.

selangor. keganasan domestik dan dera. • RM 166. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun. 5. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat. Justeru.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. 7.mes. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor. • 11.my FASA 1 1. kaunseling dan bantuan guaman. Klang. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang.858 bayi berdaftar dengan skim ini. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. • 13. 2. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. dan Kajang. Sungai Buloh. . kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat. Serdang. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti.68 juta. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. Program meningkatkan hasil batu dan mineral.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar. • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan. 3. 4. Fasa ketiga. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol. Selayang. Maklumat lanjut boleh diakses di www. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. • 1. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk.gov. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs.699 berdaftar untuk skim ini. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. • 114. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan.

Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. 3. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. 4. FASA IV 1. Meningkatkan pendapatan petani. • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. 2. o Dengan memiliki pelekat ini. 6. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. 2. 2. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. Program dan Fakta FASA II 1. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. 4. peladang dan nelayan. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 2. 5. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. Derma sebanyak RM100. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. Program Akan Datang FASA III 1. 3. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. 90 hari cuti bersalin. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. 2. . mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain.

Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. keindahan. Pembangunan infrastruktur awam. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. 48. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan. iii. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. akan dimulakan di Ampang Jaya. iii. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii.360 pembeli terlibat. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Apa sedang dibuat: i. Revolusi Hijau 1. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. Jenis pembaharuan: i. Selayang iii. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Subang Jaya.000 peluang pekerjaan. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. Apa akan dibuat: i. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. dan Petaling Jaya. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. selain sesak dan terlebih padat. Villaria. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan.449 unit. ii. iv. Statistik i. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. Kajang. PJS 5. iv. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. ii. Bukit Botak. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. Apa yang telah dibuat: i. Apa yang telah dibuat: i. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. Shah Alam. Rundingan awam. iii. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. Pembangunan modal insan. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. Apa akan dibuat: i. dan paling penting baik untuk rakyat. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. ii. 2. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. 14 projects revived and currently being completed. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. • • • . among which – i. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. v. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. ii. Klang.

keselamatan dan kebersihan. Menerima SPLASH dan ABASS. ii. tram. Hasil: • 19. • 7. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. 2. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. menolak PUNCAK dan SYABAS. ii. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. v. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. Perluasan kawasan padi 16% (2009).layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. Apa sedang dilakukan: i. ii.9% peningkatan Pasir Panjang. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. iii. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik. iv. lancar. Apa akan dilakukan: i. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. ii. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. ii. 3. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. lancar dan berkualiti. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan. hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. iii. Integrasi antara perkhidmatan. Jangkaan: i.5 tan/ha dari 4.475 kepada RM 20. ii. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. Meningkatkan sistem pengurusan air. iv. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. ii. iv.475. Apa yang telah dilakukan: i. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. • 23. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. teknikal dan motivasi. Khidmat pengguna yang lebih baik. dan 100% (2013). mampu dibayar dan lancar. • Masalah lalu: i. 62% (2011). Hasil sebanyak 7. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. kelajuan. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. BRT • Antara bandar – monorel.4% peningkatan Pancang Bedena. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. • • • • . Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. v. Obejktif: i. Hasilnya. iii. Khidmat industry air secara menyeluruh. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. KPI dan pemantauan. Perluasan usaha di semua kawasan padi. • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. Khidmat boleh diharapkan. kekerapan. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. Peruntukan untuk latihan. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. iii. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. 87% (2012). Meningkatkan kapasiti. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. Model menyeluruh diguna-pakai. peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i. 4. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan. • Apa akan dilakukan: i.3% peningkatan Sawah Sempadan. 37% (2010).

Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. . Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis.gov. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. Penyiasatan peruntukan RM500. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor. ia menyiasat laporan yang diterima.selangor. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT.my. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. Pencapaian Utama 1. ketelusan dan pertanggungjawaban awam.000 yang diberikan kepada setiap ADUN. 2. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang. Siasatan: Pembubaran BALKIS. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www.

ini masih di peringkat perbincangan. disertakan dengan kertas putih. Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. Bagaimanapun. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. 6. belanjawan dan struktur.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. . Merangka Enakmen FOI. 4. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. Tender Terbuka Pada masa lepas. 5. Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan. Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. Mengusulkannya di Sidang DUN. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. Program dan Fakta 3. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. Namun. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. Namun.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. 6/5/08 – FMM Petaling 8. Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”.3 kali 2009 – 13 kali 9. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. 13/3/08 – FMM Selayang 5. Shah Alam. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. SUK 18. 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. 10 Jun 2009 12. Kompleks PKNS e. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. Kuala Lumpur . 4 – 7 November 2009 11. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 2008). 2. 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. SUK 19. 2008 b. 17. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. KLCC c. 25/7/08 – FMM Klang 11. Shangri La Hotel. 25 – 26 September 2008. Oktober 2009 8. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. 15 Mei 2008. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar.FMM Petaling 6. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3. 10. Pameran SME 2008. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. Grand Bluewave Hotel. Songkhla. 7 May 2008 14. 2/9/08 – FMM Petaling 12. Taipei Investor. 12 September 2008. 6/4/08 . Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. 20 Jun 2008 13. PWTC f. 4/11/08 – FMM Petaling 16. Stadium Melawati Shah Alam 15.3 kali (pelabur Jepun. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. 1 Julai 2008. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . 23/9/08 – FMM Klang 13. Program dan Fakta 4. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). Seminar berkaitan Industri Solar. pelabur Taiwan dan Japanese investors. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. 28/1/08 – FMM Petaling 2. 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. 28 Ogos 2008 20. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008).

pengangkutan awam. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Malaysia o MATTA Fair. Malaysia o MATTA Fair. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. hospital. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media. Sunway Convention Center. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. Shah Alam. o Tema: Selangor Has More. UK o BECOME. Melaka. tempat makan. Malaysia o Suarasa. Malaysia o GITC. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Indonesia o World Travel Mart. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. Malaysia o EAES. pusat kebudayaan. Malaysia o MATTA Fair. Dua edisi telah diterbit. Singapore o Medan Travel Promotion. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. pusat membeli-belah. London. Pencapaian Utama 1. haiwan zoo ke kelip-kelip. One Utama. Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. PWTC. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. taman alam ke tapak sukan. direktori kedutaan dan sebagainya. Kuala Lumpur. SACC Convention Center. nombor telefon kecemasan. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. German o Fascinating Malaysia. tempat penginapan. Pulau Pinang. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan.

Terbitan Dalam masa yang terdekat.030. Singapura PATA. 29 pada tahun 2009 (RM 2. Fireflyz. Macau International Travel Expo. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast.412. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. United Arab Emirates Fascinating Malaysia. Filipina World Travel Mart. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. Indonesia Arabian Travel Mart. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3. Rusia Indonesia Travel and Holiday. Australia Thailand Discover World.495.956. and Air Asia. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. Brunei Sales Mission South Asia. o Tema: Selangor Has More.00 in 2008). UK 3. Vietnam JATA. Thailand Malaysia International Travel Tourism. 2. Program dan Fakta 2. Jepun Boronata Malaysia. India Asia Pacific Incentive and Meetings. London.

Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. ketua kampong. profesional. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. agensi agama. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. JKKK dan pemimpin setempat. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. JPS. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. asnaf fakir dan golongan miskin. polis. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. profesional. JKR. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. o Pihak terlibat: NGO. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. profesional. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. pemimpin agensi Islam. Shah Alam. profesional. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. JPS. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. ilmuan Islam. profesional dan ilmuan Islam. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. agensi agama negeri dan NGO. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. JKR. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. pemimpin agensi Islam dan NGO. mahkamah syariah. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. nazir. profesional dan ilmuan Islam. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. pemimpin agensi Islam dan NGO.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. Seksyen 13. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. agensi agama. Pada masa yang sama. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. • • • • • • • • • • • • . Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu.

o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. seni serta kumpulan kesusasteraan. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. PAID dan MAIS. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. o Pihak terlibat: JAIS. ilmuan Islam. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. MAIS. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. budaya dan sejarah menerusi muzium.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. o Pihak terlibat: JAIS. PAID dan MAIS. • “Majlis Berbuka Puasa. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. penjawat awam dan anggota mukim. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor. PAID dan wakil masjid dan surau. o Pihak terlibat: NGO Islam. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . NGO. profesional. o Pihak terlibat: JAIS. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor.

munasabah dan telus. Hindu. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif. Selain daripada itu. Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. Komited dengan ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. . Justeru. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. Kristian.

Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan.526.B Ronnie Liu Tian Khiew. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat. f.00 128.00 2. Umumnya.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. g.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.500. e. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis.500. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. b. 1. beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. Jumlah Pertemuan a. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru.000 kaki persegi. c. Buat julung kalinya. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini.000. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air. 4. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat.00 1. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2. Dasar a. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama. c. c. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. 5. Y. 3. b.500. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Peruntukan kewangan a. d. Keahlian Majlis a. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976. Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900. b.00 . Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009. Fungsi dan Peranan Umum a.291. Hasilnya. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar.

Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. . dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. Ampang Jaya. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. Kuala Langat. 3. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. penyelenggaraan infrastruktur. Petaling Jaya. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. sebelum ini tidak wujud. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti. • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Pencapaian Utama 1. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. 2. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. 4. Kuala Selangor. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. khidmat. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan.

Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. Selangor. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. Pembekuan lesen perniagaan. Program dan Fakta 5. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. Rancangan ini sedang dikaji. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. 9. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. 3. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. 5. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. 6. . Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. 2. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. Dasar dan Program akan Datang 1. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora. 8. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat.

Sehingga kini. bantuan hanya setakat RM2. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam. Bagaimanapun. jika kosnya melebihi RM2. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin.35 juta) 2. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009.000. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan. Pencapaian Utama 1.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907. Bagi program. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta.000 setiap satu. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. Bagaimanapun. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. o o o .000.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. untuk tahun 2010. penjanaan pendapatan. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600. pendidikan dan kesihatan.000 hingga RM5. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan.

200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. o 6.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan. Program dan Fakta 4. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. sebanyak 39. Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. 3. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. Yayasan Kiwanis. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia. 39. Aktiviti akan datang termasuk: 1. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008.500 hamper telah diberikan. Sabak Bernam. 1400 tin susu dan 700 pek gula. diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga. . Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang. Kopi. secara rasminya sebanyak 2. Pada tahun 2009. Sehingga kini. Khususnya. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. Gula. 7. Persatuan Dyslexia. 2. 5. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. 4.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama).200 beg yang mengandungi beras 5kg. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. Sekolah Khas Klang. Hospice Klang. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). sebuah agensi penyelidikan pendapat awam.

iii. 4. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. 5. anggaran kawasan hutan berada di 30.5% jumlah luas tanah di Selangor. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1.000 pokok. encapaian Utama 1. 2. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan. Pada tahun 2009. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. babi hutan dan musang terbang. . Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. ii. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada. Jabatan Pengairan dan Saliran.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. Majlis Perbandaran Klang.

Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. 4. 3. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. 8. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. Meluluskan program Central Forest Spine. Program dan Fakta 6. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. 2. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. 9. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. ataupun hutan sambungan. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. Dasar dan Program akan Datang 1. 7. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan.

my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami. sila layari ke to www. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik. . Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi. Setiap hari Sabtu. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. Sebagai usaha kempen tersebut. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010.gov.selangor. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka. kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu.

Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. Dengkil. kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut. kes-kes tuntutan tanah. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. Oleh demikian. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. adalah salah dari segi undang-undang. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. Walau bagaimanapun. . Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. Untuk membantu usaha tersebut. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut.

d. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. c. b. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. d. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. ii. c. Rampasan tanah i. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. b. iii. d. b. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. c. Semakan dasar a. Dasar baru a. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. • • . Pemaju yang meninggalkan projek. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada.

Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. d. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. PNSB dan KHSB. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. 4. • 2. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. o Menyediakan khidmat nasihat. • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. PKPS. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. . Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. b. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. • Bagaimanapun. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak.

CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan.45% wanita • • 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. Hakikatnya. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada. Ahli Parlimen: 18.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. 1. dasar dan amalan. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. serta mendekatkan jurang antara undang-undang. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW. Bagaimanapun. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka. mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. • • • .

Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. vi. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina. 3. keluarga dan negara. produktif. 6. Keluarga dan KanakKanak”. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. v. ii. Objektif: 1. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. vii. 4. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. Pusat Komuniti Wanita DUN i.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. iv. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. . Program dan Fakta 3. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. bersikap profesional. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. 5. 3. hak dan tanggungjawab. viii. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. Sebagai simbol pemerkasaan. rogol dan keganasan rumahtangga. kesihatan dan isu sosial. kemahiran. undang-undang. iii. ii. ilmu pengetahuan. 2. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. • • 4. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. 4. dinamika dan keyakinan diri wanita. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. 3. 4. 7. 2. 2. iii. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama.

Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan. Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. 2009. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. dengan 2.3 juta belia di negeri Selangor. Sekitar 100. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. generasi Selangor. SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. Belia adalah pemimpin masa depan. Maka. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka. o o Ditubuhkan pada 1 Mei. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. o o . Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang.

Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. o Mengukuhkan imej dan jenama. o Melancarkan agen dan penggerak. memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. Bagi memperkasa pemimpin belia. Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. Festival belia. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. misi dan objektif yang jelas. Bagi membina masa depan Malaysia. belia digalakkan bertanya soalan. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. kolej dan organisasi bersekutu. o Meluaskan jaringan di universiti. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. • • . o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO.

2%. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010. 30 dipilih sebagai peserta akhir. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09.1%. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. Program dan Fakta SAINS. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar. Malaysia adalah pengguna utama teknologi. dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). dengan jumlah hadiah lebih RM10. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. Malaysia. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005.

Tourism Selangor Sdn. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . PSR. Bhd. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. 5 PSR dibentuk di Ampang. Semenyih. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. usahawan kecil didorong. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. berpengatahuan. Program dan Fakta 2. infrastruktur dan pelancongan. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. Bestari Jaya. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. Produk lain Melalui program ini. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor.41 billion dalam tempoh 5 tahun. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. Klang dan Kuala Langat. Dengan capaian yang baik. 5. komputer tidak dibaiki. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). Sehingga Mac 2010. 4. 3. serta menjadi insan berpendidikan. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. Pusat Siber Rakyat. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi.

penjawat awam.I. community leaders. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar. teachers. institusi pengajian swasta.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. pembinaan kemahiran. parents. pelajar. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. single parents. keusahawanan dan pembinaan kerjaya. pemimpin masyarakat. para guru. keganasan domestik. Sepanjang 2009.P. Justeru. beberapa seminar S. Intelek. masyarakat kampung. dadah. warga tua. India. masalah juvana dan ponteng sekolah.825 peserta di seluruh Selangor. The courses have been conducted with specific communities such as youth.E. Indonesia.P. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. 22 negara terlibat termasuk Malaysia.I. pendidikan. Program S. sukan. keluarga. private education institutes. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan.P. ibu dan bapa tunggal. antaranya termasuk rompakan. Fizikal. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan. the elderly.S.E. Selain program latihan domestik. Singapore. o Seminar S.S. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18.E. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka. pelacuran.I. o o . Iran. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. vandalisme. para guru. Emosi dan Sosial (S. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan.). progresif dan berdaya saing. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor. budaya dan aktiviti rekreasi.I. Hong Kong. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain.P.S. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. Sri Lanka. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. o Melibatkan komuniti dalam sukan.E. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. berkesan. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan.S. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. Pakistan. gangsterisme. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. ibu bapa. Bangladesh dan Somalia.

Jabatan Pendidikan. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan. khususnya remaja dan ibu tunggal. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. sukan. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. bina pasukan. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun.6% dengan 78. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. penjara. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. Jabatan Kesihatan. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. Kadar pengangguran negara ialah 3. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. 5. 6. Jabatan Kebajikan. 2. Pemimpin Setempat. 3.700 orang dianggur.000 orang. AADK. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. 4. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial.6% dengan 415. • Mendidik peserta akan konsep diri. NGO. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). Sabak Bernam. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. mendidik mereka tentang perubahan biologi. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis.

Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. Tunisia. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). 2. Kos: RM 200. Australia. Kos: RM 1. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). o Untuk melahirkan generasi intelektual.000. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. 3. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. • Objektif o Untuk mengenalpasti.000.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500.000. Jordan. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. • 4. Turkey. 1. o Peserta datang antaranya dari Sudan. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. Mengukuhkan kualiti pengajaran. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. RM 500. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. pembelajaran dan penyelidikan akademik. Hong Kong. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. Bangladesh. juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. dan negara lain. Pakistan. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia. Yaman. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. Amman. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. . chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. Indonesia. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional. Pakistan. Mufti Republik Kazakhstan. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta.

o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan. • • • .450. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan.00 RM 6. Buat masa ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar.00 RM 15. Usaha diambil bagi menjayakannya.425. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka. • Kos: RM 3. Bagi mencapai matlamat ini. Dengan adanya bangunan baru. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka.00 RM 3. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang.00 • Program Pendidikan 1. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah.000. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta. • Peserta: 4305.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang.972. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah.698. Kos: RM 700. • 2. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. Bagi meningkatkan usaha di atas. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka. o Hari Ilmu o Mentor 2.000.726.383. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. serta kualiti guru dan pelajar. Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar.957. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam.000.000.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar.

Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. termasuk proses bersosial dan bahasa. 3. 2. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya.Silat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang . Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. Pencapaian utama 1. Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu.

Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta 4. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. 5. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan. . Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca.

Meru. penternak dan nelayan. penternak dan nelayan. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. Khaki Chambel. Sebagai balasan. Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. Klang • • • • .2 juta untuk membantu 101 petani. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. • • Peruntukan RM2. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. Projek dibantu: o Projek penternakan itik.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. Maksimum hingga RM25. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar.

9% di Pasir Panjang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. 87% (2012) dan 100% (2013).4% di Pancang Bedena. • • .475 bagi setiap musim. Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009).5 tan/ha dari 4. projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18.088 petak).475 kepada RM 20. 37% (2010). Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi. Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. 62% (2011). Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri. • Peningkatan 7. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5. Isu seperti tapak tidak rata. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi.5 tan per hektar kepada 5.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi. o Penambahbaikan sistem pengurusan air.622 petani di kawasan seluas 6.3% di Sawah Sempadan.098.9 tan per hektar. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal.000 tan semusim.5 hektar (5.960 hektar keseluruhannya. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat. • Peningkatan 23.1 tan padi se-hektar. Pada akhir 2013. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini. teknikal dan motivasi. o Hasil: • Peningkatan 19. melibatkan 4. menjadikan peningkatan sebanyak 36. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. o Peruntukan untuk latihan pengalaman. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan.

Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006. Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW). . menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial. Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar.

Ladang Sungai Tinggi iii. juruteknik automotif. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. RM 256. menjahit. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja.00. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. Sehingga kini. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. 7. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. 2. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. kecantikan. Ladang Minyak iv. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. 500 pelajar dari sekolah Tamil. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan. 3. juruteknik pendingin hawa. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. Ladang Hopeful v.000 untuk dibayar terus kepada universiti. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. Selepas 50 tahun diabaikan.000. kesatuan sekerja ladang. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. 8. Justeru. 6. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4. Pada 2008. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. . 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. Jumlah penuh RM 43. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Estet Semenyih. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. pendandan rambut. Pada tahun 2009. Program dan Fakta Pencapaian utama 1. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. Sehingga Februari 2010. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. Sedu. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5. • Bantuan kewangan untuk meja. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. Ladang Mary ii.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. 5 pelajar menerimanya. 4.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. Mereka diberikan geran sehingga RM5. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. b.

Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan.128 unit.623 unit. Kuala Selangor • Alam Mutiara. o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. Kuala Selangor • Bukit Botak. . Sebelum ini. Selayang. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. • Alam Perdana. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. Gombak • Kampung Melayu Rasa. dengan segala keperluan seperti air. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. Ampang Pecah. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. Mukim Ijok. Persekitarannya harus bersih. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. Mukim Ijok. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB. Mukim Ijok.

• • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata. namun dengan pengurusan lebih baik. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. Namun. Sehingga 31 Disember 2009.409 (92. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. penduduk setinggan berjumlah 50. . Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan.431 orang. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. khususnya membaiki lif dan mengecat semula. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. o Menghalang kewujudan setinggan baru. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. Aktiviti Akan Datang 1. 5. Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. Sekinchan iii. Kg Baru Gurney. RM 4.2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. Bahkan. Kg Baru Kundang. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. 2. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. 6. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Kg Bagan Sekinchan. Sungai Besar 3. Kajang ii. Kg Baru Sg. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. Kg Baru Sungai Besar. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. Kg Baru Damai. Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. Kundang iii. Hulu Langat ii. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. 2. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. Kg Bukit Sekinchan. disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . Serendah v. Pelancaran laman web “i-kg baru”. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. 7. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. Sekinchan iv. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. 4. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Pencapaian Utama 1. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). Macau. Kg Bukit Angkat.

kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. Penaga. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. Klang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. Taman Industri Sg. Subang Jaya. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. Baru Balakong. Buloh dan Kwan Tung Baru. alam sekitar. Kg. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Buloh. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Dengan mendaftar secara sah. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. Teluk Gong. Subang Jaya. Kajang. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. Subang.000 kilang haram di negeri Selangor. Namun. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. terdapat kira-kira dua 2. Baru Sg.

871 21.675 a. pekerja asing. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan.262 18. d. Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah.284 15.965 12. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. b. pembangunan. c. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan. khususnya pada waktu krisis. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun. Tambahan lagi. mobiliti penduduk.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009. 1. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. 2009 . Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. kepadatan tinggi populasi. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia. f. e. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi.

4. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. Pada tahun 2010. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). Dengan kerjasama kerajaan negeri. Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor.gov. 5.moh. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza.jknselangor. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009. Kuala Selangor. a. • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. Pada tahun 2010. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin. 3. Pusat Dialisis Rakyat. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai.my) 2. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik. . Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b.

com.selangorkini.com.my http://www. sila lawati: http://www.ssic.my http://mes.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.airuntukrakyat.selangor.gov.com http://www.my http://tvselangor.com/ .

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful