layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

4. 18. 2. 20. 13. 14. 9. 7. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 3. 8. 24. 5. 10. 19.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 23. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. 12. 21. 22. 6. 17. 25. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 11. 16. 15.

justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. bersih. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. suruhanjaya perdagangan. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. jabatan dan agensi. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. cintakan alam. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. Urus-tadbir Selangor: Dasar. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. pembangunan mapan. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. 2010 dan seterusnya. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. . Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. Terima kasih untuk sokongan anda. masyarakat penyayang. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. peluang sama rata untuk semua. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya.

Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. Lebih 1. Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. Sehingga 31 Disember 2009. . Pada masa yang sama. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. tanpa sokongan mereka. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian. Sains. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan. Adat-Adat Melayu. A. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan. Hal Ehwal Wanita. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Teknologi dan Inovasi YB DR. B.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Program dan Fakta Y. Kewangan. Pekerja Ladang. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan.

Selangor 2001-2008 cont. Vital Statistics . Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar.Selangor 2001-2008 Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. .

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar.2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 .Selangor 2001-2008 cont. Program dan Fakta Jadual 1. Jadual 3. Vital Statistics .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.

699 berdaftar untuk skim ini. Program meningkatkan hasil batu dan mineral. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang.my FASA 1 1. 4. 3. Selayang. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. Sungai Buloh. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6. Justeru. • 11. • 13. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. • 1. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun.gov. Fasa ketiga. Serdang. • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun.858 bayi berdaftar dengan skim ini. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. Klang.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. • 114. keganasan domestik dan dera.68 juta. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat.selangor. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat. 7. 5. dan Kajang.mes. .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar. • RM 166. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. kaunseling dan bantuan guaman. 2. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. Maklumat lanjut boleh diakses di www. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs.

Derma sebanyak RM100. • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. 3. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. . 2. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. FASA IV 1. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. peladang dan nelayan. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. o Dengan memiliki pelekat ini. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. Program dan Fakta FASA II 1. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 2. 3. 3. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. Meningkatkan pendapatan petani. 90 hari cuti bersalin. 2. 2. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. 2. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. 6. Program Akan Datang FASA III 1. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. 4. 4. 5. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan.

Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. 2. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. iii. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. iii. Apa akan dibuat: i.000 peluang pekerjaan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. dan Petaling Jaya. selain sesak dan terlebih padat. ii. keindahan. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. Pembangunan modal insan. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. iv. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii. ii. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. Statistik i. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan.360 pembeli terlibat. Kajang. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Jenis pembaharuan: i. v. Pembangunan infrastruktur awam. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. iii. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. Subang Jaya. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. Apa akan dibuat: i. among which – i. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. Apa sedang dibuat: i. 48. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. Revolusi Hijau 1. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. Klang. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. dan paling penting baik untuk rakyat. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. ii. • • • . Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. ii. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. Rundingan awam. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. PJS 5. 14 projects revived and currently being completed. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. Shah Alam. Selayang iii. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan. akan dimulakan di Ampang Jaya. iv. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Apa yang telah dibuat: i. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. Bukit Botak. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. Apa yang telah dibuat: i.449 unit. Villaria. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air.

Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. Meningkatkan sistem pengurusan air. Apa akan dilakukan: i. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. v. Model menyeluruh diguna-pakai. Hasilnya. Integrasi antara perkhidmatan. Jangkaan: i. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. kelajuan. ii. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. keselamatan dan kebersihan. lancar dan berkualiti. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. Khidmat boleh diharapkan. • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. iii. peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. dan 100% (2013). mampu dibayar dan lancar. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. ii. • Apa akan dilakukan: i. Khidmat industry air secara menyeluruh. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. v.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. iv.475 kepada RM 20. • 7. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Perluasan usaha di semua kawasan padi. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. iii. ii. Apa sedang dilakukan: i. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. Hasil sebanyak 7. ii. iii. Menerima SPLASH dan ABASS. KPI dan pemantauan. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. 37% (2010). Obejktif: i. ii. Apa yang telah dilakukan: i. hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. ii. BRT • Antara bandar – monorel. iii. Khidmat pengguna yang lebih baik. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan.475.9% peningkatan Pasir Panjang. tram.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. Perluasan kawasan padi 16% (2009).4% peningkatan Pancang Bedena. iv. teknikal dan motivasi. 87% (2012). 4. Hasil: • 19. Peruntukan untuk latihan. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor.5 tan/ha dari 4. 3. 2. Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. lancar. • 23. menolak PUNCAK dan SYABAS. • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan. kekerapan.3% peningkatan Sawah Sempadan. iv. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. ii. Meningkatkan kapasiti. 62% (2011). • • • • . • Masalah lalu: i.

ia menyiasat laporan yang diterima. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan.my. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. Siasatan: Pembubaran BALKIS.selangor. . Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya.000 yang diberikan kepada setiap ADUN. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. 2. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan. Pencapaian Utama 1. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat. Penyiasatan peruntukan RM500. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini.gov.

Program dan Fakta 3. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. Namun. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. ini masih di peringkat perbincangan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. Namun. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. belanjawan dan struktur. Bagaimanapun. disertakan dengan kertas putih. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. 6. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. 4. Tender Terbuka Pada masa lepas. Mengusulkannya di Sidang DUN. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Merangka Enakmen FOI. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. 5. . Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

2008). Program dan Fakta 4. 25 – 26 September 2008. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. Pameran SME 2008. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. Stadium Melawati Shah Alam 15. Songkhla. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. KLCC c. 4/11/08 – FMM Petaling 16. 2/9/08 – FMM Petaling 12. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. 1 Julai 2008. 17. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. SUK 18. Grand Bluewave Hotel. Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. Kuala Lumpur . 10 Jun 2009 12. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. 28/1/08 – FMM Petaling 2. 10. PWTC f. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). Kompleks PKNS e. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. Taipei Investor. 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. pelabur Taiwan dan Japanese investors. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. 6/5/08 – FMM Petaling 8. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”. Shangri La Hotel. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. 7 May 2008 14. 2.3 kali 2009 – 13 kali 9. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. 25/7/08 – FMM Klang 11. Seminar berkaitan Industri Solar. 2008 b. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. 15 Mei 2008. 23/9/08 – FMM Klang 13. Oktober 2009 8. 4 – 7 November 2009 11. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . 6/4/08 . 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. Shah Alam. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3.FMM Petaling 6. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. 28 Ogos 2008 20. 12 September 2008. 20 Jun 2008 13. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. 13/3/08 – FMM Selayang 5. SUK 19.3 kali (pelabur Jepun.

Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. Malaysia o GITC. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. London. direktori kedutaan dan sebagainya. German o Fascinating Malaysia. Malaysia o MATTA Fair. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. pusat membeli-belah. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). o Tema: Selangor Has More. Pulau Pinang. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Dua edisi telah diterbit. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. Malaysia o MATTA Fair. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. pusat kebudayaan. Pencapaian Utama 1. Malaysia o Suarasa. PWTC. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. SACC Convention Center. One Utama. hospital. Kuala Lumpur. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. haiwan zoo ke kelip-kelip. nombor telefon kecemasan. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Malaysia o MATTA Fair. Melaka. Sunway Convention Center. pengangkutan awam. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. Singapore o Medan Travel Promotion. Indonesia o World Travel Mart. tempat penginapan. tempat makan. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. UK o BECOME. Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. Malaysia o EAES. taman alam ke tapak sukan. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. Shah Alam.

Macau International Travel Expo. o Tema: Selangor Has More. Terbitan Dalam masa yang terdekat. Fireflyz. London. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . India Asia Pacific Incentive and Meetings. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. Vietnam JATA. Australia Thailand Discover World. Program dan Fakta 2. Brunei Sales Mission South Asia. Rusia Indonesia Travel and Holiday. and Air Asia.030. 2. 29 pada tahun 2009 (RM 2. Filipina World Travel Mart. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor. Jepun Boronata Malaysia.412. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1. Thailand Malaysia International Travel Tourism. United Arab Emirates Fascinating Malaysia. Singapura PATA.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. Indonesia Arabian Travel Mart.495. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines. UK 3.956. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3.00 in 2008).

Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. nazir. Pada masa yang sama. profesional. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. asnaf fakir dan golongan miskin. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. pemimpin agensi Islam. ketua kampong. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. o Pihak terlibat: NGO. JKR. profesional. pemimpin agensi Islam dan NGO. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. JPS. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. profesional dan ilmuan Islam. mahkamah syariah. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu. pemimpin agensi Islam dan NGO. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. agensi agama. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. agensi agama. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. polis. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. JPS. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. profesional.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. JKKK dan pemimpin setempat. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. JKR. Seksyen 13. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. agensi agama negeri dan NGO. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. • • • • • • • • • • • • . profesional dan ilmuan Islam. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. ilmuan Islam. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. Shah Alam. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. profesional. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya.

o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. o Pihak terlibat: JAIS. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. profesional. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. o Pihak terlibat: NGO Islam. penjawat awam dan anggota mukim. MAIS. • “Majlis Berbuka Puasa. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. o Pihak terlibat: JAIS. o Pihak terlibat: EXCO. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. PAID dan wakil masjid dan surau. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. PAID dan MAIS. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. NGO. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. ilmuan Islam. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . budaya dan sejarah menerusi muzium. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. seni serta kumpulan kesusasteraan. o Pihak terlibat: EXCO. o Pihak terlibat: JAIS. PAID dan MAIS. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional.

Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif. Hindu. Kristian. Justeru. munasabah dan telus. .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. Komited dengan ini. Selain daripada itu.

500. Buat julung kalinya. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki. b. Hasilnya. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976.291. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air. 5.B Ronnie Liu Tian Khiew. Peruntukan kewangan a. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009.500. b. g. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat. e.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. Dasar a. c.526. c. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.000.00 2. Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y.00 1.00 . Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. d. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. f. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat.500. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. b. beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru. 3. Y. 4. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan. Umumnya. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan. Keahlian Majlis a. c. Jumlah Pertemuan a.00 128. 1. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2.000 kaki persegi. Fungsi dan Peranan Umum a.

4. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. Kuala Langat. Kuala Selangor. 2. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. Pencapaian Utama 1. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. sebelum ini tidak wujud. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. 3. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap. Ampang Jaya. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. Petaling Jaya. khidmat. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. penyelenggaraan infrastruktur. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. . • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti.

Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. . Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. Selangor. 8. Rancangan ini sedang dikaji. Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. 5. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. 6. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat. Pembekuan lesen perniagaan. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. 2. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. 9. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. Program dan Fakta 5. • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Dasar dan Program akan Datang 1. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora.

35 juta) 2. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin. Sehingga kini. Bagi program. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis. Bagaimanapun. Pencapaian Utama 1. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50.000 setiap satu.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary. untuk tahun 2010.000 hingga RM5.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009. Bagaimanapun. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. pendidikan dan kesihatan. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. o o o . Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor.000. penjanaan pendapatan. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3.000. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. jika kosnya melebihi RM2. bantuan hanya setakat RM2.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3.

tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. Hospice Klang. Sabak Bernam. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia. Kopi. sebanyak 39.500 hamper telah diberikan. 3. Sehingga kini. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. Sekolah Khas Klang. o 6. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN).200 beg yang mengandungi beras 5kg. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. 39. Persatuan Dyslexia. Khususnya.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. 7. 5. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). 2. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. Pada tahun 2009. 1400 tin susu dan 700 pek gula. Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. 4. 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. Program dan Fakta 4. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. Aktiviti akan datang termasuk: 1. Gula. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga. secara rasminya sebanyak 2. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima. Yayasan Kiwanis. . diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang.

Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. 4.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. Pada tahun 2009. Jabatan Pengairan dan Saliran. . Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia. babi hutan dan musang terbang.000 pokok. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. 5. iii. Majlis Perbandaran Klang. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. anggaran kawasan hutan berada di 30. encapaian Utama 1. Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. ii. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. 2. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20.5% jumlah luas tanah di Selangor.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai.

o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. 7. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. 4. ataupun hutan sambungan. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. 9. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan. Program dan Fakta 6. Dasar dan Program akan Datang 1. Meluluskan program Central Forest Spine. 3. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan . 2. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 8. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi.my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. . menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik.selangor. sila layari ke to www. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu. Sebagai usaha kempen tersebut.gov. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih. Setiap hari Sabtu. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan.

Oleh demikian. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama. kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. Walau bagaimanapun. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. . Dengkil.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut. kes-kes tuntutan tanah. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. Untuk membantu usaha tersebut. adalah salah dari segi undang-undang. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi.

d. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. b. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. • • . Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada. d. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. iii. b. Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. c. d. c. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. Semakan dasar a.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Pemaju yang meninggalkan projek. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. b. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. Rampasan tanah i. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. c. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. ii. Dasar baru a.

• Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. d. Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. PKPS. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. 4. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. o Menyediakan khidmat nasihat. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. • 2. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. . • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. b. PNSB dan KHSB. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. • Bagaimanapun. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan.

45% wanita • • 2. • • • . Hakikatnya. mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. dasar dan amalan. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. Bagaimanapun. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. 1. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka. Ahli Parlimen: 18. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. serta mendekatkan jurang antara undang-undang. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW.

Program dan Fakta 3. vi. Keluarga dan KanakKanak”. v. iii. ii. hak dan tanggungjawab.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. iii. keluarga dan negara. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. • • 4. Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. ilmu pengetahuan. 2. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. produktif. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. Objektif: 1. 6. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. 4. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. vii. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. 2. 4. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. dinamika dan keyakinan diri wanita. kesihatan dan isu sosial. undang-undang. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. 3. 2. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. bersikap profesional. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. 5. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. rogol dan keganasan rumahtangga. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. 4. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. viii. 3. . Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. Pusat Komuniti Wanita DUN i. 3. ii. 7. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. iv. kemahiran. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. Sebagai simbol pemerkasaan.

3 juta belia di negeri Selangor. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka. dengan 2. o o . Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. Belia adalah pemimpin masa depan. Sekitar 100. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. generasi Selangor. Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. o o Ditubuhkan pada 1 Mei. SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. 2009.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. Maka. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang.

membincangkan isu secara terbuka dan rasional. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. belia digalakkan bertanya soalan. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. misi dan objektif yang jelas. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. Bagi membina masa depan Malaysia. kolej dan organisasi bersekutu. Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. Bagi memperkasa pemimpin belia. o Melancarkan agen dan penggerak. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. Festival belia. o Meluaskan jaringan di universiti.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. • • . antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. o Mengukuhkan imej dan jenama.

Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). 30 dipilih sebagai peserta akhir. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010. dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09.1%.2%. Malaysia. Malaysia adalah pengguna utama teknologi. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. Program dan Fakta SAINS. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. dengan jumlah hadiah lebih RM10.

Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. Klang dan Kuala Langat. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. 3. 5 PSR dibentuk di Ampang. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. Bestari Jaya. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. serta menjadi insan berpendidikan. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina.41 billion dalam tempoh 5 tahun. usahawan kecil didorong. komputer tidak dibaiki. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. Tourism Selangor Sdn. 4. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. PSR. Dengan capaian yang baik. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. Bhd. Produk lain Melalui program ini. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. Semenyih. berpengatahuan. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. 5. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. Sehingga Mac 2010. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. infrastruktur dan pelancongan. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. Pusat Siber Rakyat. Program dan Fakta 2. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini.

Program S. institusi pengajian swasta. private education institutes. The courses have been conducted with specific communities such as youth. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia. community leaders.P. sukan.E. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. antaranya termasuk rompakan.S.S.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan. Singapore.I. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan.P. gangsterisme. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. keusahawanan dan pembinaan kerjaya. Bangladesh dan Somalia. Emosi dan Sosial (S. pelajar. beberapa seminar S. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif.P. pendidikan. penjawat awam.I. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. Pakistan. dadah. Fizikal. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. the elderly. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat.825 peserta di seluruh Selangor. ibu bapa. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa. Persatuan Ibu Bapa dan Guru.E. o Seminar S. India. Justeru.P. single parents. pelacuran. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. pembinaan kemahiran. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. pemimpin masyarakat. Intelek.). 22 negara terlibat termasuk Malaysia. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. Hong Kong. teachers. ibu dan bapa tunggal. o o . parents. keluarga. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan. progresif dan berdaya saing. budaya dan aktiviti rekreasi. keganasan domestik.S. Indonesia. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan.E. masalah juvana dan ponteng sekolah.S. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar. o Melibatkan komuniti dalam sukan. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain.I. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan. para guru. Sepanjang 2009. warga tua. Iran. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka.E. para guru. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18. Sri Lanka. Selain program latihan domestik. masyarakat kampung. berkesan. vandalisme.I. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor.

Jabatan Kebajikan. Jabatan Pendidikan. Kadar pengangguran negara ialah 3. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik. Pemimpin Setempat. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. AADK. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009. mendidik mereka tentang perubahan biologi. bina pasukan. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. Jabatan Kesihatan.6% dengan 78. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. 3. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. 5.6% dengan 415.700 orang dianggur. NGO. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. khususnya remaja dan ibu tunggal. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. Sabak Bernam. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. 6. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun. 2. sukan.000 orang. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. penjara. • Mendidik peserta akan konsep diri. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. 4.

Mufti Republik Kazakhstan. Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. RM 500. pembelajaran dan penyelidikan akademik. Amman. Kos: RM 1. Yaman. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. Pakistan. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. o Peserta datang antaranya dari Sudan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. Kos: RM 200. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship.000. • 4.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. Bangladesh. . o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. Jordan. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. Hong Kong. Tunisia. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. dan negara lain. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. Pakistan.000. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. o Untuk melahirkan generasi intelektual. Australia. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. • Objektif o Untuk mengenalpasti. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. 1. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. 2. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. Indonesia. 3. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. Mengukuhkan kualiti pengajaran. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia. Turkey.000.

957. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. Dengan adanya bangunan baru. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang. Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah.425. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan. • Kos: RM 3. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain. Usaha diambil bagi menjayakannya.000. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96.00 RM 3. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor.00 • Program Pendidikan 1. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan. Bagi meningkatkan usaha di atas.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan.000. Buat masa ini. Bagi mencapai matlamat ini. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam.00 RM 6. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini.000. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah.000.383.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus. serta kualiti guru dan pelajar.450.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar. Kos: RM 700.972. • • • . Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik. o Hari Ilmu o Mentor 2. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana.00 RM 15. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah.698.726. • Peserta: 4305. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. • 2.

Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. 3. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010.Silat. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang . tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar. termasuk proses bersosial dan bahasa. Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. Pencapaian utama 1. 2. Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini.

Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan. Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. 5. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya. . Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat. Program dan Fakta 4.

o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak.2 juta untuk membantu 101 petani. Projek dibantu: o Projek penternakan itik. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. Khaki Chambel.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri. penternak dan nelayan. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. • • Peruntukan RM2. penternak dan nelayan. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Klang • • • • . Maksimum hingga RM25.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. Sebagai balasan. Meru. Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua.

o Peruntukan untuk latihan pengalaman. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009).475 kepada RM 20. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi. Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.000 tan semusim. projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18.5 tan/ha dari 4. menjadikan peningkatan sebanyak 36.960 hektar keseluruhannya. Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi.088 petak). • Peningkatan 7. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini.3% di Sawah Sempadan. teknikal dan motivasi. 37% (2010).5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat.4% di Pancang Bedena.9 tan per hektar. 87% (2012) dan 100% (2013). Pada akhir 2013. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar. melibatkan 4.1 tan padi se-hektar. 62% (2011).622 petani di kawasan seluas 6. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. • Peningkatan 23.9% di Pasir Panjang. • • . o Hasil: • Peningkatan 19. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal. Isu seperti tapak tidak rata. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi.475 bagi setiap musim.5 hektar (5. o Penambahbaikan sistem pengurusan air.5 tan per hektar kepada 5.098. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5.

jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. . Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka. Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW).layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar. menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial.

Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Ladang Minyak iv. kesatuan sekerja ladang. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. kecantikan. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi.00. 6. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. • Bantuan kewangan untuk meja. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. Sedu. 4.000. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. Sehingga Februari 2010. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. juruteknik automotif. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. Mereka diberikan geran sehingga RM5. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. Pada tahun 2009. . Justeru. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama.000 untuk dibayar terus kepada universiti. Program dan Fakta Pencapaian utama 1. Jumlah penuh RM 43. 500 pelajar dari sekolah Tamil. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. RM 256. pendandan rambut. Sehingga kini. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. Ladang Sungai Tinggi iii. Selepas 50 tahun diabaikan. 3. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. 2. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. 7. Estet Semenyih. b. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. Ladang Hopeful v. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. menjahit. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. juruteknik pendingin hawa. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. Ladang Mary ii.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. 8. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. Pada 2008. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. 5 pelajar menerimanya. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja.

Persekitarannya harus bersih. Mukim Ijok. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Sebelum ini.128 unit. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan.623 unit. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. • Alam Perdana. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan. Ampang Pecah. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. Selayang. . • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. Mukim Ijok. dengan segala keperluan seperti air. Gombak • Kampung Melayu Rasa. Kuala Selangor • Alam Mutiara. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. Mukim Ijok. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. Kuala Selangor • Bukit Botak. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46.431 orang. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. Namun. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari. khususnya membaiki lif dan mengecat semula. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. penduduk setinggan berjumlah 50.409 (92.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. . Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. Sehingga 31 Disember 2009. o Menghalang kewujudan setinggan baru. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB. namun dengan pengurusan lebih baik. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan.

Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. 5. Sekinchan iii. Macau. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. Sungai Besar 3. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. 2. 6. RM 4. Kg Bukit Angkat. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Kundang iii. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. Pencapaian Utama 1. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. Kg Baru Sungai Besar. Aktiviti Akan Datang 1. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. Kg Bukit Sekinchan. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. Pelancaran laman web “i-kg baru”. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Kg Baru Sg. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. 2. Kg Baru Damai. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. Kajang ii. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. 7. 4. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. Hulu Langat ii. Kg Bagan Sekinchan. disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Sekinchan iv.2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. Kg Baru Kundang. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. Kg Baru Gurney. Serendah v. Bahkan.

Teluk Gong. Buloh dan Kwan Tung Baru.000 kilang haram di negeri Selangor. Klang. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Kg. Penaga. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. Taman Industri Sg. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Baru Sg. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Subang. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. Namun. Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. alam sekitar. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. Subang Jaya. Kajang. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Dengan mendaftar secara sah. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. terdapat kira-kira dua 2. Buloh. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. Subang Jaya. Baru Balakong. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg.

965 12. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. kepadatan tinggi populasi.262 18. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini. pekerja asing. Tambahan lagi. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun. d. 2009 . f. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. mobiliti penduduk. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan. khususnya pada waktu krisis. Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. b. pembangunan. c.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri.284 15. 1. e. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia.675 a.871 21.

rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. 5. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. Pusat Dialisis Rakyat. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009. Pada tahun 2010. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. Kuala Selangor. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www.gov. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza.jknselangor. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. a. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. 3. . Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. Pada tahun 2010. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik. Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor.my) 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar.moh. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai. 4. Dengan kerjasama kerajaan negeri.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.ssic.selangorkini.my http://mes.com/ .my http://www.com http://www.airuntukrakyat.my http://tvselangor.gov. sila lawati: http://www.com.com.selangor.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful