layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

16. 9. 25. 5. 20. 23. 21. 11. 13. 7. 3. 4. 10. 6. 17. 18. 24.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 2. 12. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. 15. 22. 19. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 8. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 14.

persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. Urus-tadbir Selangor: Dasar. cintakan alam. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. suruhanjaya perdagangan. 2010 dan seterusnya. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. Terima kasih untuk sokongan anda. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. peluang sama rata untuk semua. . bersih. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. jabatan dan agensi. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. pembangunan mapan. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. masyarakat penyayang. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca.

Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. tanpa sokongan mereka. saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. Lebih 1. . Sehingga 31 Disember 2009. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. Pada masa yang sama. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

Hal Ehwal Wanita. Kewangan. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan. B. Program dan Fakta Y. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian. Pekerja Ladang. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. A. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan. Adat-Adat Melayu. Sains. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Teknologi dan Inovasi YB DR.

0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics . Vital Statistics . Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1.Selangor 2001-2008 Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar.Selangor 2001-2008 cont.

Vital Statistics .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.Selangor 2001-2008 cont. Program dan Fakta Jadual 1.2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 . Jadual 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar.

2. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol. Maklumat lanjut boleh diakses di www. • 1. Fasa ketiga. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs. Program meningkatkan hasil batu dan mineral.699 berdaftar untuk skim ini. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor. keganasan domestik dan dera. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat.selangor. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. • 114. Klang. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan.gov. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun. . • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS.mes. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini. 7. Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun.68 juta. Sungai Buloh. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik. Selayang. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. • 13. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang. • RM 166. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6. kaunseling dan bantuan guaman. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. Serdang.my FASA 1 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar. • 11. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. 3. 5.858 bayi berdaftar dengan skim ini. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. Justeru. 4. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. dan Kajang. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program.

PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. 2. . Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. peladang dan nelayan. 3. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. 90 hari cuti bersalin. 5. o Dengan memiliki pelekat ini. • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 2. 2. Derma sebanyak RM100. 4. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. 4. 2. FASA IV 1. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. 2. 6. 3. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. 3. Program Akan Datang FASA III 1. Program dan Fakta FASA II 1. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1. Meningkatkan pendapatan petani. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal.

among which – i. Rundingan awam. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. iv. Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. Bukit Botak. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. Apa akan dibuat: i. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Klang. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. iv. Subang Jaya. Apa sedang dibuat: i. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. 48. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. 14 projects revived and currently being completed. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. v. iii.000 peluang pekerjaan. Jenis pembaharuan: i. Villaria. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. Apa yang telah dibuat: i. Apa yang telah dibuat: i. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. 2. PJS 5. keindahan. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. Pembangunan infrastruktur awam. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. dan paling penting baik untuk rakyat. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. dan Petaling Jaya. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. ii. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii.360 pembeli terlibat. Apa akan dibuat: i.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. iii. Pembangunan modal insan. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. selain sesak dan terlebih padat. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. Statistik i. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan.449 unit. iii. Shah Alam. • • • . akan dimulakan di Ampang Jaya. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii. Revolusi Hijau 1. ii. ii. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. ii. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Selayang iii. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. Kajang. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi.

Hasil: • 19. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. v. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. Perluasan kawasan padi 16% (2009). Meningkatkan sistem pengurusan air. Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. kelajuan.9% peningkatan Pasir Panjang. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. dan 100% (2013). Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. 3. hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. menolak PUNCAK dan SYABAS. ii. ii. iii. 4. keselamatan dan kebersihan. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. 87% (2012). Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. iv. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14.3% peningkatan Sawah Sempadan. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. Obejktif: i. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan. • Masalah lalu: i. iii. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. iv. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. teknikal dan motivasi. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. 2. Hasilnya. • Apa akan dilakukan: i. Apa akan dilakukan: i. ii.5 tan/ha dari 4. • • • • . Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam.475. KPI dan pemantauan. Khidmat industry air secara menyeluruh. • 7. iv. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. Apa yang telah dilakukan: i. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. Khidmat pengguna yang lebih baik. ii. v. BRT • Antara bandar – monorel. lancar. Apa sedang dilakukan: i. 62% (2011). mampu dibayar dan lancar. Integrasi antara perkhidmatan. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i. Khidmat boleh diharapkan. ii. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. Perluasan usaha di semua kawasan padi. Model menyeluruh diguna-pakai. Menerima SPLASH dan ABASS. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. tram. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. iii.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. kekerapan. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan. Hasil sebanyak 7. Peruntukan untuk latihan. lancar dan berkualiti. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. Meningkatkan kapasiti. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti. iii. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. ii. • 23. ii.475 kepada RM 20. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor.4% peningkatan Pancang Bedena. 37% (2010). • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. Jangkaan: i.

Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. Penyiasatan peruntukan RM500. ia menyiasat laporan yang diterima. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. .my. Siasatan: Pembubaran BALKIS. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan.selangor. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. Pencapaian Utama 1. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. 2. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat.gov. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing.000 yang diberikan kepada setiap ADUN. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri.

Namun. . o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. 4. Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. 5. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. Program dan Fakta 3. belanjawan dan struktur. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA. Merangka Enakmen FOI. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. disertakan dengan kertas putih. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. 6. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. ini masih di peringkat perbincangan. Mengusulkannya di Sidang DUN. Tender Terbuka Pada masa lepas. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan. Namun. Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. Bagaimanapun.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

6/5/08 – FMM Petaling 8. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. 28/1/08 – FMM Petaling 2. 12 September 2008. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. 10 Jun 2009 12. 2. Kompleks PKNS e. Shah Alam.3 kali 2009 – 13 kali 9. 25/7/08 – FMM Klang 11. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. Taipei Investor. Shangri La Hotel. 4/11/08 – FMM Petaling 16. 10. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. PWTC f. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. SUK 19. 2008). Kuala Lumpur . 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. 2/9/08 – FMM Petaling 12. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. Pameran SME 2008. Grand Bluewave Hotel. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008. 13/3/08 – FMM Selayang 5. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. 6/4/08 . WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. 1 Julai 2008. 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. 25 – 26 September 2008. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. 23/9/08 – FMM Klang 13. Seminar berkaitan Industri Solar. Songkhla. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. KLCC c. 4 – 7 November 2009 11. SUK 18. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. Oktober 2009 8.3 kali (pelabur Jepun. 2008 b. Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”. 15 Mei 2008. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. 7 May 2008 14.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. pelabur Taiwan dan Japanese investors. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. 28 Ogos 2008 20. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. Stadium Melawati Shah Alam 15. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9.FMM Petaling 6. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. 20 Jun 2008 13. 17. Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. Program dan Fakta 4.

Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. German o Fascinating Malaysia. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. direktori kedutaan dan sebagainya. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). Pencapaian Utama 1. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. Dua edisi telah diterbit. Malaysia o EAES. Malaysia o GITC. haiwan zoo ke kelip-kelip. Malaysia o Suarasa. Malaysia o MATTA Fair. nombor telefon kecemasan. Sunway Convention Center. Indonesia o World Travel Mart. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. Kuala Lumpur. Pulau Pinang. Melaka. hospital. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media. One Utama. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. Malaysia o MATTA Fair. Singapore o Medan Travel Promotion. pusat kebudayaan. London. Malaysia o MATTA Fair. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. tempat makan. tempat penginapan. UK o BECOME. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. pusat membeli-belah. SACC Convention Center.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. pengangkutan awam. taman alam ke tapak sukan. PWTC. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. o Tema: Selangor Has More. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. Shah Alam.

United Arab Emirates Fascinating Malaysia. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. Rusia Indonesia Travel and Holiday. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor. Fireflyz. Thailand Malaysia International Travel Tourism. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. o Tema: Selangor Has More.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. Vietnam JATA.030. Filipina World Travel Mart. Jepun Boronata Malaysia. Indonesia Arabian Travel Mart.495. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3. Program dan Fakta 2.00 in 2008). 29 pada tahun 2009 (RM 2. UK 3. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. and Air Asia.412.956. Singapura PATA. Terbitan Dalam masa yang terdekat. Brunei Sales Mission South Asia. 2. Macau International Travel Expo. London. India Asia Pacific Incentive and Meetings. Australia Thailand Discover World.

agensi agama negeri dan NGO. JKR. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. mahkamah syariah. JPS. asnaf fakir dan golongan miskin. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. agensi agama. pemimpin agensi Islam dan NGO. profesional. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. ketua kampong. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. pemimpin agensi Islam dan NGO. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. ilmuan Islam. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. profesional dan ilmuan Islam. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. JKR. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. pemimpin agensi Islam. Seksyen 13. • • • • • • • • • • • • . polis. JKKK dan pemimpin setempat. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. profesional. profesional. JPS. agensi agama. o Pihak terlibat: NGO. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. profesional dan ilmuan Islam. nazir. Pada masa yang sama. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. profesional. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. Shah Alam. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia.

PAID dan MAIS. seni serta kumpulan kesusasteraan. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. ilmuan Islam. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. budaya dan sejarah menerusi muzium. MAIS. profesional. o Pihak terlibat: NGO Islam. o Pihak terlibat: EXCO. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. o Pihak terlibat: JAIS. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. • “Majlis Berbuka Puasa. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. PAID dan wakil masjid dan surau. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. penjawat awam dan anggota mukim. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. o Pihak terlibat: JAIS. o Pihak terlibat: EXCO. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor. PAID dan MAIS. NGO. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . o Pihak terlibat: JAIS. o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor.

Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. Justeru. Kristian.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. munasabah dan telus. Selain daripada itu. . Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Komited dengan ini. Hindu. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif.

Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900.500.526. beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air.00 1. b. 1. Peruntukan kewangan a. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. c. Fungsi dan Peranan Umum a. Jumlah Pertemuan a. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. 5. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru. 4. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. Buat julung kalinya.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan.00 . Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. Y. d.500. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y.00 2. Keahlian Majlis a. f. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2. g. b. b.00 128. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976.000 kaki persegi.500. Umumnya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar. c.B Ronnie Liu Tian Khiew.291. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki.000. 3. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10. Hasilnya. c. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis. e. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. Dasar a. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama.

Petaling Jaya. Kuala Selangor. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti. Kuala Langat. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Ampang Jaya. . 3. 4. 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. penyelenggaraan infrastruktur. Pencapaian Utama 1. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. khidmat. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. sebelum ini tidak wujud. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan.

Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. 5. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. Selangor. Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. 2. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. 6. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. 8. Pembekuan lesen perniagaan. Dasar dan Program akan Datang 1. 9. . • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. Rancangan ini sedang dikaji. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. Program dan Fakta 5. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. 3. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008.

182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907.000 hingga RM5. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis. bantuan hanya setakat RM2. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. penjanaan pendapatan.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam. Pencapaian Utama 1. Sehingga kini.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1. Bagi program.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. Bagaimanapun. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary.000.35 juta) 2. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. jika kosnya melebihi RM2.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang.000. untuk tahun 2010. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. Bagaimanapun. pendidikan dan kesihatan. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. o o o .000 setiap satu. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya.

5. Aktiviti akan datang termasuk: 1. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. 7. . 39. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang. 4. Yayasan Kiwanis.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia. diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. Program dan Fakta 4. Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). Sabak Bernam. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. secara rasminya sebanyak 2. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. o 6. Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. Kopi. sebanyak 39. Hospice Klang. Sehingga kini. Khususnya. Persatuan Dyslexia. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. 1400 tin susu dan 700 pek gula. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. 3.500 hamper telah diberikan. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS.200 beg yang mengandungi beras 5kg. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. Sekolah Khas Klang. 2. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). Pada tahun 2009. Gula. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008.

ii. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. 5.5% jumlah luas tanah di Selangor.000 pokok. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. encapaian Utama 1. babi hutan dan musang terbang. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia. 2. Majlis Perbandaran Klang.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada. . Pada tahun 2009. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. Jabatan Pengairan dan Saliran.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. 4. iii. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. anggaran kawasan hutan berada di 30. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009. Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1.

o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 8. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan . Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. 7. Meluluskan program Central Forest Spine. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. 2. ataupun hutan sambungan. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. 9. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. Dasar dan Program akan Datang 1. Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan. 3. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. 4. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. Program dan Fakta 6.

kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami.my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. sila layari ke to www.gov. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. . Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. Setiap hari Sabtu. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi.selangor. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. Sebagai usaha kempen tersebut. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih.

Oleh demikian. kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. Walau bagaimanapun. Dengkil. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama. Untuk membantu usaha tersebut. adalah salah dari segi undang-undang. . keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. kes-kes tuntutan tanah. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan.

Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. c. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. b. Pemaju yang meninggalkan projek. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. c. d. b. • • . ii. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Semakan dasar a. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. iii. Dasar baru a. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat. Rampasan tanah i. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. d. c. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. b. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada. d.

• 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. • Bagaimanapun. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. . • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. • 2. b. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. o Menyediakan khidmat nasihat. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. PKPS. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. d. dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. 4. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. PNSB dan KHSB. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3.

dasar dan amalan. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. serta mendekatkan jurang antara undang-undang. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada. Bagaimanapun.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. • • • . 1. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. Hakikatnya. Ahli Parlimen: 18. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW.45% wanita • • 2. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan.

Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. 2. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. bersikap profesional. ilmu pengetahuan. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. ii. v. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. kemahiran. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. rogol dan keganasan rumahtangga. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. . 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. 2. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. kesihatan dan isu sosial. 5.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. 3. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. 4. 3. Program dan Fakta 3. Sebagai simbol pemerkasaan. 2. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. keluarga dan negara. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. vi. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. produktif. dinamika dan keyakinan diri wanita. Pusat Komuniti Wanita DUN i. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. 3. undang-undang. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. • • 4. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. 7. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. viii. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. iii. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. 4. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. Keluarga dan KanakKanak”. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. ii. hak dan tanggungjawab. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina. iii. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. 6. iv. 4. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. vii. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. Objektif: 1.

• Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. generasi Selangor. Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara.3 juta belia di negeri Selangor. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. dengan 2. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. Belia adalah pemimpin masa depan. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. 2009. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. o o . Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. Maka. SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. Sekitar 100. o o Ditubuhkan pada 1 Mei. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur.

Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. Bagi memperkasa pemimpin belia. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. belia digalakkan bertanya soalan. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. Bagi membina masa depan Malaysia. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. o Mengukuhkan imej dan jenama. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. o Meluaskan jaringan di universiti. Festival belia. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. • • . memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. misi dan objektif yang jelas. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. o Melancarkan agen dan penggerak. membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. kolej dan organisasi bersekutu. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor.

dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). Program dan Fakta SAINS. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010. 30 dipilih sebagai peserta akhir. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1.2%. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk. Malaysia.1%. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09. dengan jumlah hadiah lebih RM10. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Malaysia adalah pengguna utama teknologi. Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka.

uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. Dengan capaian yang baik. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. PSR. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. Bhd. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan.41 billion dalam tempoh 5 tahun. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. Bestari Jaya. usahawan kecil didorong. Sehingga Mac 2010. Produk lain Melalui program ini. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. 5. komputer tidak dibaiki. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. 4. Klang dan Kuala Langat. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. Pusat Siber Rakyat. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. berpengatahuan. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). Program dan Fakta 2. Semenyih. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. 5 PSR dibentuk di Ampang. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . serta menjadi insan berpendidikan. Tourism Selangor Sdn. infrastruktur dan pelancongan. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. 3. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor.

P. ibu bapa.S. para guru. pelacuran. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing.S. 22 negara terlibat termasuk Malaysia.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. beberapa seminar S. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. institusi pengajian swasta. budaya dan aktiviti rekreasi.P. pembinaan kemahiran.E. Fizikal. berkesan. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi.I. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia. Sri Lanka. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar.E. penjawat awam. para guru. keganasan domestik. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. pendidikan. o o . o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor. antaranya termasuk rompakan. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. The courses have been conducted with specific communities such as youth.P. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan.E. Selain program latihan domestik.I. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. progresif dan berdaya saing. private education institutes.S. keluarga. India. Bangladesh dan Somalia. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka.I. Intelek. ibu dan bapa tunggal.S.). o Seminar S. pemimpin masyarakat. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. dadah. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. warga tua. community leaders. parents. Iran. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18.E. masalah juvana dan ponteng sekolah. gangsterisme. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. Program S. Indonesia.P. o Melibatkan komuniti dalam sukan. vandalisme. teachers. masyarakat kampung. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan.825 peserta di seluruh Selangor. Emosi dan Sosial (S. single parents. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. the elderly. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. Justeru. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan. keusahawanan dan pembinaan kerjaya. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. Pakistan. sukan. Singapore. Sepanjang 2009. pelajar.I. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. Hong Kong. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial.

700 orang dianggur. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. sukan. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. bina pasukan. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . 3. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan. penjara. mendidik mereka tentang perubahan biologi. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan. 2. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. Sabak Bernam. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. NGO. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. 4.000 orang. 5. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. khususnya remaja dan ibu tunggal. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara. Kadar pengangguran negara ialah 3.6% dengan 415. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. 6. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. Jabatan Kesihatan. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. • Mendidik peserta akan konsep diri. Pemimpin Setempat. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. Jabatan Pendidikan. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). Jabatan Kebajikan. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. AADK.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009.6% dengan 78.

Yaman. Indonesia. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. o Untuk melahirkan generasi intelektual. Kos: RM 200. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta. o Peserta datang antaranya dari Sudan. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). Australia. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia.000. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. Pakistan.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. Amman. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. . 2. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. Jordan. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. Mengukuhkan kualiti pengajaran. • 4. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi. dan negara lain.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. 3. Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. Turkey.000. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. Mufti Republik Kazakhstan.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. Tunisia. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. • Objektif o Untuk mengenalpasti. RM 500. Hong Kong. Kos: RM 1.000. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. 1. Pakistan. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia. Bangladesh. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. pembelajaran dan penyelidikan akademik.

000. Dengan adanya bangunan baru. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang.000. • • • . Bagi mencapai matlamat ini. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor.383.000. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah.00 RM 6. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta.698. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. Bagi meningkatkan usaha di atas. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini.425. Usaha diambil bagi menjayakannya. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik.00 RM 15. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka.450. Buat masa ini.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar. serta kualiti guru dan pelajar. • 2. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka.972. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus.726.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan.00 • Program Pendidikan 1. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang.957. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain.00 RM 3. o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana. Kos: RM 700. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar. • Peserta: 4305. • Kos: RM 3.000. o Hari Ilmu o Mentor 2.

Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang . Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Pencapaian utama 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar.Silat. Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. 3. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. termasuk proses bersosial dan bahasa. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit. 2. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya. Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam.

penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Program dan Fakta 4. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat. . Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. 5. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan. Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat.

Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri. Klang • • • • . • • Peruntukan RM2. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. penternak dan nelayan. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang.2 juta untuk membantu 101 petani. Projek dibantu: o Projek penternakan itik. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. Khaki Chambel. Meru. Maksimum hingga RM25.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani. o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. Sebagai balasan.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. penternak dan nelayan.

Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. • Peningkatan 23.9 tan per hektar.000 tan semusim. menjadikan peningkatan sebanyak 36.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. teknikal dan motivasi.5 tan per hektar kepada 5.098. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi.1 tan padi se-hektar. o Hasil: • Peningkatan 19. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009). 87% (2012) dan 100% (2013). o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi.4% di Pancang Bedena.475 bagi setiap musim. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14. Pada akhir 2013. melibatkan 4. o Penambahbaikan sistem pengurusan air. Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5.5 hektar (5.5 tan/ha dari 4. • • . Isu seperti tapak tidak rata.088 petak). projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18. o Peruntukan untuk latihan pengalaman. 62% (2011).960 hektar keseluruhannya. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau.475 kepada RM 20. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal.3% di Sawah Sempadan. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi.622 petani di kawasan seluas 6. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan.9% di Pasir Panjang. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. 37% (2010). • Peningkatan 7.

Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka. . Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW). kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar. Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006.

5 pelajar menerimanya. RM 256. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini.000 untuk dibayar terus kepada universiti. pendandan rambut. Jumlah penuh RM 43. Sehingga kini. menjahit. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. juruteknik automotif. juruteknik pendingin hawa. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Ladang Sungai Tinggi iii. b. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. • Bantuan kewangan untuk meja. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. kecantikan. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. Program dan Fakta Pencapaian utama 1.00. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. kesatuan sekerja ladang. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. . 500 pelajar dari sekolah Tamil. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. Justeru. Pada tahun 2009.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. 2. 8. Pada 2008. Sedu. 7. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. Ladang Minyak iv. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. Selepas 50 tahun diabaikan. Estet Semenyih.000. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. 6. 3. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. 4. Sehingga Februari 2010. Mereka diberikan geran sehingga RM5. Ladang Mary ii. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. Ladang Hopeful v.

Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi.623 unit. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan. Mukim Ijok. Kuala Selangor • Bukit Botak. o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. dengan segala keperluan seperti air.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. Persekitarannya harus bersih. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. Sebelum ini. • Alam Perdana. Selayang. Ampang Pecah. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman.128 unit. Mukim Ijok. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. . o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. Kuala Selangor • Alam Mutiara. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. Gombak • Kampung Melayu Rasa. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak. Mukim Ijok.

khususnya membaiki lif dan mengecat semula. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini.431 orang. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. namun dengan pengurusan lebih baik. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB. Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata.409 (92. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. penduduk setinggan berjumlah 50. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. . Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. Namun. Sehingga 31 Disember 2009. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. o Menghalang kewujudan setinggan baru.

Sekinchan iii. 4. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. 7. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Kg Bukit Angkat. Kg Bukit Sekinchan. Kundang iii. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Sekinchan iv. Kg Baru Damai. Macau.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. Kajang ii. 6. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Pencapaian Utama 1. disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. Serendah v. Kg Baru Gurney. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Kg Baru Sungai Besar. Pelancaran laman web “i-kg baru”. Hulu Langat ii. Sungai Besar 3. Kg Baru Kundang. 2. Aktiviti Akan Datang 1. 2. Bahkan. Kg Baru Sg. Kg Bagan Sekinchan. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17).2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. 5. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. RM 4. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka.

Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Subang Jaya. Taman Industri Sg. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Kg. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran.000 kilang haram di negeri Selangor. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Subang. Teluk Gong. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan. Klang. Namun. Dengan mendaftar secara sah. Penaga. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. Buloh dan Kwan Tung Baru. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Subang Jaya. Baru Sg. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Kajang. Baru Balakong. Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. Buloh. terdapat kira-kira dua 2. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. alam sekitar.

Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. Tambahan lagi. 1.284 15. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. c. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. pekerja asing. e. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini. mobiliti penduduk. b. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan. khususnya pada waktu krisis. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi.675 a. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun.262 18. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009. d. Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri. f.871 21. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. kepadatan tinggi populasi. pembangunan. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11. 2009 . Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah.965 12.

my) 2. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan.moh.jknselangor. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. Kuala Selangor. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput. Dengan kerjasama kerajaan negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar. 3. . PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. a. Pada tahun 2010. Pada tahun 2010. Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor. Pusat Dialisis Rakyat. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. 5. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin.gov. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. 4.

com/ .com.my http://tvselangor.selangorkini.gov.selangor.com http://www. sila lawati: http://www.my http://www.my http://mes.com.airuntukrakyat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.ssic.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful