layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

18. 3. 22. 12. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 19. 2. 8. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. 13. 21.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 16. 4. 14. 24. 5. 25. 23. 6. 11. 10. 17. 9. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 15. 7. 20.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. . badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. cintakan alam. jabatan dan agensi. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. Urus-tadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. 2010 dan seterusnya. suruhanjaya perdagangan. masyarakat penyayang. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. pembangunan mapan. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. peluang sama rata untuk semua. bersih. Terima kasih untuk sokongan anda. Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan.

saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. . Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam. Pada masa yang sama. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. tanpa sokongan mereka. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. Sehingga 31 Disember 2009. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. Lebih 1. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

Kewangan. Sains. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . A. Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. B. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Teknologi dan Inovasi YB DR. Adat-Adat Melayu. Program dan Fakta Y. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan. Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Hal Ehwal Wanita. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Pekerja Ladang.

Vital Statistics .0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. .Selangor 2001-2008 cont.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar.Selangor 2001-2008 Jadual 1. Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics .

2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 . Jadual 3. Vital Statistics .Selangor 2001-2008 cont.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. Program dan Fakta Jadual 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar.

Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti. Justeru. • RM 166. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat.gov. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. keganasan domestik dan dera. 4. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. . • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS. 3. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. • 1.699 berdaftar untuk skim ini. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs.858 bayi berdaftar dengan skim ini.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor. Serdang. Sungai Buloh. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat. • 114. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun. Maklumat lanjut boleh diakses di www. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang. Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang. Program meningkatkan hasil batu dan mineral. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. • 11. 7. 2. dan Kajang. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. Klang. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol.my FASA 1 1. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. • 13. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar. Selayang. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat.mes. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. Fasa ketiga.selangor. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. kaunseling dan bantuan guaman. 5. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini.68 juta.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. 2. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. 4. 2. Program dan Fakta FASA II 1. 3. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. Meningkatkan pendapatan petani. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). 3. Program Akan Datang FASA III 1.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. peladang dan nelayan. 2. 2. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. o Dengan memiliki pelekat ini. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. 6. 2. . • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. 5. Derma sebanyak RM100. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. 4. 3. FASA IV 1. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 90 hari cuti bersalin. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden.

Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. ii. v. iv. Apa akan dibuat: i. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan.449 unit. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. dan Petaling Jaya. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. • • • . Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. ii. akan dimulakan di Ampang Jaya. 14 projects revived and currently being completed. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. 48. ii. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. Klang. Statistik i. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Shah Alam. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. 2. iii. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. Rundingan awam. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan.360 pembeli terlibat. Apa yang telah dibuat: i. ii. PJS 5. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. Pembangunan infrastruktur awam. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. iv. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. Kajang. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. Revolusi Hijau 1. Bukit Botak. Pembangunan modal insan. iii. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. among which – i. Villaria. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. iii. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. Apa yang telah dibuat: i. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. keindahan. Subang Jaya. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. Apa akan dibuat: i. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. selain sesak dan terlebih padat.000 peluang pekerjaan. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. Jenis pembaharuan: i. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. dan paling penting baik untuk rakyat. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Apa sedang dibuat: i. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. Selayang iii. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii.

3% peningkatan Sawah Sempadan. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. iv. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. v. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. tram. ii. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik. keselamatan dan kebersihan. Menerima SPLASH dan ABASS. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. 4. Model menyeluruh diguna-pakai. iv. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. iv.4% peningkatan Pancang Bedena. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. Meningkatkan sistem pengurusan air. ii. Khidmat pengguna yang lebih baik. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i.9% peningkatan Pasir Panjang. iii. • Masalah lalu: i. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1. ii. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. dan 100% (2013). ii. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. lancar. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. Jangkaan: i. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti. 2. 87% (2012). Apa yang telah dilakukan: i. Apa akan dilakukan: i. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. ii. iii. Apa sedang dilakukan: i. Perluasan usaha di semua kawasan padi.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. 3. KPI dan pemantauan. Khidmat boleh diharapkan. Hasil sebanyak 7. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan. Obejktif: i. Meningkatkan kapasiti. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. Hasil: • 19. • Apa akan dilakukan: i. ii. iii. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. • 7. 37% (2010). hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. lancar dan berkualiti. menolak PUNCAK dan SYABAS. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. Hasilnya.5 tan/ha dari 4. kelajuan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. Khidmat industry air secara menyeluruh. ii. Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. Perluasan kawasan padi 16% (2009). • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. teknikal dan motivasi. Integrasi antara perkhidmatan. BRT • Antara bandar – monorel. v. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. mampu dibayar dan lancar. kekerapan. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. 62% (2011).475. iii. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air.475 kepada RM 20. • 23. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Peruntukan untuk latihan. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. • • • • .

Penyiasatan peruntukan RM500.selangor. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor. . SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. Siasatan: Pembubaran BALKIS. 2. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini. Pencapaian Utama 1.my. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis.gov. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. ia menyiasat laporan yang diterima. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan.000 yang diberikan kepada setiap ADUN. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar.

6. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA. 5. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. Mengusulkannya di Sidang DUN. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. Namun. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. Merangka Enakmen FOI. Tender Terbuka Pada masa lepas. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. Bagaimanapun. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. Program dan Fakta 3. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. ini masih di peringkat perbincangan. belanjawan dan struktur. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. . dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. Namun. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. 4. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. disertakan dengan kertas putih. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. Grand Bluewave Hotel. 7 May 2008 14. 17. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. Songkhla. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. pelabur Taiwan dan Japanese investors.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. Shangri La Hotel. 2. 10. 25 – 26 September 2008. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. 2008). 4/11/08 – FMM Petaling 16. 6/5/08 – FMM Petaling 8. Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . Shah Alam. 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. KLCC c. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. 20 Jun 2008 13. 6/4/08 . Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). 4 – 7 November 2009 11. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. Kompleks PKNS e. 23/9/08 – FMM Klang 13. Seminar berkaitan Industri Solar. PWTC f. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. 28/1/08 – FMM Petaling 2. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4.3 kali (pelabur Jepun. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. 15 Mei 2008.FMM Petaling 6. 12 September 2008. 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. 1 Julai 2008. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). Stadium Melawati Shah Alam 15. SUK 19. 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. 13/3/08 – FMM Selayang 5. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3. Kuala Lumpur . 24/11/2009 – FMM Selangor 5. 10 Jun 2009 12. Taipei Investor.3 kali 2009 – 13 kali 9. 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. Program dan Fakta 4. 2008 b. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. Pameran SME 2008. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 25/7/08 – FMM Klang 11. 28 Ogos 2008 20. Oktober 2009 8. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. SUK 18. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. 2/9/08 – FMM Petaling 12.

tempat makan. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. pusat membeli-belah. o Tema: Selangor Has More. Kuala Lumpur. Malaysia o MATTA Fair. hospital. Malaysia o Suarasa. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. Malaysia o MATTA Fair. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Malaysia o MATTA Fair. One Utama. UK o BECOME. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. Shah Alam. direktori kedutaan dan sebagainya. pusat kebudayaan. pengangkutan awam. Pencapaian Utama 1. Dua edisi telah diterbit. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. PWTC. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. nombor telefon kecemasan. Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. haiwan zoo ke kelip-kelip. taman alam ke tapak sukan. German o Fascinating Malaysia. SACC Convention Center. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). tempat penginapan. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. Pulau Pinang. Sunway Convention Center. Indonesia o World Travel Mart. Singapore o Medan Travel Promotion. London. Melaka. Malaysia o GITC. Malaysia o EAES. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media.

• Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Terbitan Dalam masa yang terdekat. Filipina World Travel Mart. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1. Australia Thailand Discover World. Thailand Malaysia International Travel Tourism. UK 3. India Asia Pacific Incentive and Meetings. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia.412. o Tema: Selangor Has More. Jepun Boronata Malaysia. Brunei Sales Mission South Asia. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar.00 in 2008). risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa.495. Fireflyz. Rusia Indonesia Travel and Holiday. and Air Asia.956.030. London. United Arab Emirates Fascinating Malaysia. Singapura PATA. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3. Program dan Fakta 2. Indonesia Arabian Travel Mart. Macau International Travel Expo. Vietnam JATA. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. 29 pada tahun 2009 (RM 2. 2. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor.

Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. profesional. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. profesional. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. mahkamah syariah. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. pemimpin agensi Islam. JPS. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. profesional. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. asnaf fakir dan golongan miskin. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. Seksyen 13. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. pemimpin agensi Islam dan NGO. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. o Pihak terlibat: NGO. JKR. agensi agama. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. • • • • • • • • • • • • . o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. profesional dan ilmuan Islam. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. JKR. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. agensi agama. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. ketua kampong. Pada masa yang sama.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. Shah Alam. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. profesional dan ilmuan Islam. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. nazir. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. JPS. pemimpin agensi Islam dan NGO. profesional. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. agensi agama negeri dan NGO. JKKK dan pemimpin setempat. polis. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. ilmuan Islam.

o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. o Pihak terlibat: JAIS. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. PAID dan wakil masjid dan surau. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. • “Majlis Berbuka Puasa. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor. o Pihak terlibat: NGO Islam. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . seni serta kumpulan kesusasteraan. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. o Pihak terlibat: EXCO. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. MAIS. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. NGO. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. profesional. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. o Pihak terlibat: JAIS. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. budaya dan sejarah menerusi muzium. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. PAID dan MAIS. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. o Pihak terlibat: JAIS. ilmuan Islam. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. penjawat awam dan anggota mukim. PAID dan MAIS. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO.

Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. . satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Selain daripada itu. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. Komited dengan ini. Kristian. Hindu.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. munasabah dan telus. Justeru.

Keahlian Majlis a. g.500.00 2. b. b. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan. Dasar a.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. c.000 kaki persegi. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. c. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama. Buat julung kalinya. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009. Peruntukan kewangan a. c. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. f. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor.526. b.00 128. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru. 3. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y.B Teresa Kok Suh Sim dan Y.500. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat.00 1. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2. 1. Fungsi dan Peranan Umum a.B Ronnie Liu Tian Khiew.500. beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. Jumlah Pertemuan a. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. d.291. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air. Y. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan. e. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis. 4. Hasilnya. 5. Umumnya.000.00 . Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan.

Petaling Jaya. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. Kuala Selangor. . khidmat. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. 4. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. 2. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti. Ampang Jaya. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. penyelenggaraan infrastruktur. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. Kuala Langat. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. Pencapaian Utama 1. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. sebelum ini tidak wujud. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. 3. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar.

Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. Program dan Fakta 5. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. Rancangan ini sedang dikaji. Dasar dan Program akan Datang 1. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. 3. . Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. 9. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora. 2. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. 8. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. 5. Selangor. Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. Pembekuan lesen perniagaan. 6. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan.

000. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. Pencapaian Utama 1. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50. Bagaimanapun. o o o . • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3.000 hingga RM5. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary. jika kosnya melebihi RM2. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin.000 setiap satu. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2. penjanaan pendapatan. untuk tahun 2010. Sehingga kini. pendidikan dan kesihatan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang.35 juta) 2. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907. Bagaimanapun. bantuan hanya setakat RM2. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3.000. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. Bagi program.

200 beg yang mengandungi beras 5kg. 4. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. Khususnya. Pada tahun 2009.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. 39. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. Sabak Bernam. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. Persatuan Dyslexia. 5.500 hamper telah diberikan. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. 3. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. Sehingga kini. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. Sekolah Khas Klang. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). 2. Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. o 6. Gula. Program dan Fakta 4. 7. Kopi. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. 1400 tin susu dan 700 pek gula. . Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). sebanyak 39. Aktiviti akan datang termasuk: 1. Hospice Klang. secara rasminya sebanyak 2. 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. Yayasan Kiwanis. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang. Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima.

Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. anggaran kawasan hutan berada di 30. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. 5. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai. 2. iii. Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1. . o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. Pada tahun 2009. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. encapaian Utama 1.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. ii. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1. 4. babi hutan dan musang terbang. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan. Majlis Perbandaran Klang. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. Jabatan Pengairan dan Saliran. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari.5% jumlah luas tanah di Selangor.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar.000 pokok.

o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 8. 2. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. ataupun hutan sambungan. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. Dasar dan Program akan Datang 1. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan . Meluluskan program Central Forest Spine. 7. Program dan Fakta 6. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. 4. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. 9.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. 3.

Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan.selangor. Setiap hari Sabtu. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih. Sebagai usaha kempen tersebut. sila layari ke to www.my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka.gov. .

Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. . Oleh demikian. Dengkil. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. Untuk membantu usaha tersebut.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar. kes-kes tuntutan tanah. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. adalah salah dari segi undang-undang. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. Walau bagaimanapun. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut. kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli.

• • . Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. Rampasan tanah i. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada. b. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. ii. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Pemaju yang meninggalkan projek. c. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. b. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. d. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. b. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. Dasar baru a. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. c. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. iii. d. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. Semakan dasar a. d. c. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat.

Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. 4. • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. o Menyediakan khidmat nasihat. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. . PNSB dan KHSB. • 2. • Bagaimanapun. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. d. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. PKPS. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. b. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri.

Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. • • • . serta mendekatkan jurang antara undang-undang. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. Bagaimanapun.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. dasar dan amalan. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. 1. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan.45% wanita • • 2. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. Hakikatnya. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. Ahli Parlimen: 18. mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta.

10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. 3. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. 4. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. 6. viii. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. vi. kemahiran. 4. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. ilmu pengetahuan. • • 4. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Pusat Komuniti Wanita DUN i. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. iii. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. 2. bersikap profesional. 2. Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. 5. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. keluarga dan negara. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. undang-undang. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. v. iv. ii. 4. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. hak dan tanggungjawab. Program dan Fakta 3. 3. iii. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. Objektif: 1. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. dinamika dan keyakinan diri wanita. . 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. Keluarga dan KanakKanak”. rogol dan keganasan rumahtangga. kesihatan dan isu sosial. 3. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. vii. Sebagai simbol pemerkasaan. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. 2. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. produktif. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. 7. ii. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina.

dengan 2. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. 2009. Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. o o . Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur. o o Ditubuhkan pada 1 Mei.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti. generasi Selangor. Sekitar 100. Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. Maka. Belia adalah pemimpin masa depan. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka.3 juta belia di negeri Selangor.

Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. belia digalakkan bertanya soalan. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. o Mengukuhkan imej dan jenama. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. Bagi membina masa depan Malaysia. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. misi dan objektif yang jelas. o Meluaskan jaringan di universiti. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. Festival belia. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. kolej dan organisasi bersekutu. • • . o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. Bagi memperkasa pemimpin belia. o Melancarkan agen dan penggerak. membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia.

Malaysia adalah pengguna utama teknologi. dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . 30 dipilih sebagai peserta akhir. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. Program dan Fakta SAINS. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. Malaysia. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah).layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar.2%. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09. Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk. dengan jumlah hadiah lebih RM10.1%. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108.

Produk lain Melalui program ini. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. Program dan Fakta 2. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. Tourism Selangor Sdn. 5. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. 5 PSR dibentuk di Ampang. komputer tidak dibaiki. PSR. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. Pusat Siber Rakyat. infrastruktur dan pelancongan. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel.41 billion dalam tempoh 5 tahun. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. serta menjadi insan berpendidikan. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. 3. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. Semenyih.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. Dengan capaian yang baik. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. berpengatahuan. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. usahawan kecil didorong. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. 4. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. Klang dan Kuala Langat. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. Sehingga Mac 2010. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. Bestari Jaya. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. Bhd. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas.

the elderly. parents.S. progresif dan berdaya saing. community leaders. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. keganasan domestik. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. keusahawanan dan pembinaan kerjaya.S. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18. Sri Lanka. Indonesia. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar. o o . o Melibatkan komuniti dalam sukan. Singapore. Pakistan. sukan.P. vandalisme. berkesan.I. penjawat awam. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. 22 negara terlibat termasuk Malaysia. Fizikal. o Seminar S. The courses have been conducted with specific communities such as youth. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. gangsterisme. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan.I. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan. dadah. Program S.S. Iran. para guru. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. pelacuran. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. antaranya termasuk rompakan. beberapa seminar S. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. para guru.E. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa. India. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia. pembinaan kemahiran. single parents. masyarakat kampung. Justeru.E. teachers.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar.P. Hong Kong. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. Selain program latihan domestik. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. masalah juvana dan ponteng sekolah. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. ibu dan bapa tunggal.P.P.E. Sepanjang 2009. Bangladesh dan Somalia. pemimpin masyarakat. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan.I. Emosi dan Sosial (S.I. institusi pengajian swasta. budaya dan aktiviti rekreasi. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor. Intelek. ibu bapa. pelajar. keluarga.825 peserta di seluruh Selangor. private education institutes.S.). warga tua.E. pendidikan.

o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. AADK. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. Jabatan Kesihatan.000 orang.700 orang dianggur. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). Jabatan Pendidikan. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. sukan. 6. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara.6% dengan 415. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. 5. Jabatan Kebajikan. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. 2. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. khususnya remaja dan ibu tunggal. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. 3. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. Kadar pengangguran negara ialah 3. mendidik mereka tentang perubahan biologi. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. 4. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. penjara. Pemimpin Setempat.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan.6% dengan 78. Sabak Bernam. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009. NGO. bina pasukan. • Mendidik peserta akan konsep diri. Persatuan Ibu Bapa dan Guru.

teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. Bangladesh. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia.000. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia. • Objektif o Untuk mengenalpasti. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. 3. 1. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). Indonesia. Mufti Republik Kazakhstan. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi. Hong Kong. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. Jordan. juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. pembelajaran dan penyelidikan akademik. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship. Amman. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. Tunisia. Pakistan. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. Turkey. RM 500. Kos: RM 1. . Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. Kos: RM 200. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. • 4. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan.000. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. dan negara lain. Yaman. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. Australia. 2. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. Pakistan. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional. o Peserta datang antaranya dari Sudan. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. o Untuk melahirkan generasi intelektual.000. Mengukuhkan kualiti pengajaran.

o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik.383. serta kualiti guru dan pelajar. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan. Bagi mencapai matlamat ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96.698. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. • 2. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta. • • • . o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah. Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar.000. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor.00 • Program Pendidikan 1. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah. Buat masa ini.425. o Hari Ilmu o Mentor 2.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan.726. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini.00 RM 15. Bagi meningkatkan usaha di atas. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka.450. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang.00 RM 6. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang. • Kos: RM 3. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor.000.000.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar.972. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka.000. Kos: RM 700. Dengan adanya bangunan baru.957. Usaha diambil bagi menjayakannya. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain.00 RM 3. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam. • Peserta: 4305. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana.

Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit. termasuk proses bersosial dan bahasa. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini. Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang .Silat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar. Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Pencapaian utama 1. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya. 3. Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. 2.

Program dan Fakta 4. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan. Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat. Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. . 5. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor.

Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. Khaki Chambel. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani. penternak dan nelayan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. penternak dan nelayan. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. • • Peruntukan RM2. Sebagai balasan.2 juta untuk membantu 101 petani. Klang • • • • . Maksimum hingga RM25. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. Projek dibantu: o Projek penternakan itik.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. Meru.

475 bagi setiap musim.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14.4% di Pancang Bedena. Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5. Pada akhir 2013.3% di Sawah Sempadan.5 tan/ha dari 4. o Penambahbaikan sistem pengurusan air. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.098. Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi. • • . Isu seperti tapak tidak rata. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat. 62% (2011). 37% (2010). • Peningkatan 23. 87% (2012) dan 100% (2013). o Hasil: • Peningkatan 19. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan.622 petani di kawasan seluas 6.5 hektar (5.1 tan padi se-hektar.960 hektar keseluruhannya. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi. projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18. Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009).000 tan semusim. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi. o Peruntukan untuk latihan pengalaman. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri.5 tan per hektar kepada 5. teknikal dan motivasi. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar.475 kepada RM 20.088 petak). melibatkan 4.9 tan per hektar. • Peningkatan 7. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini. menjadikan peningkatan sebanyak 36. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor.9% di Pasir Panjang.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka. . Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW). jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006. Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial.

jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4.000 untuk dibayar terus kepada universiti. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. Ladang Minyak iv. Mereka diberikan geran sehingga RM5. juruteknik automotif. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. Ladang Sungai Tinggi iii. Sedu. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. . 500 pelajar dari sekolah Tamil. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Pada tahun 2009. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. • Bantuan kewangan untuk meja. 2. Estet Semenyih. Ladang Mary ii. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Program dan Fakta Pencapaian utama 1. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. RM 256. 8. 6. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. Sehingga kini. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja.000. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. Selepas 50 tahun diabaikan. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. kesatuan sekerja ladang. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. b. 3. 5 pelajar menerimanya. Justeru. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar.00. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. juruteknik pendingin hawa. kecantikan. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. 4. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. menjahit. 7. Pada 2008. pendandan rambut. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. Jumlah penuh RM 43. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. Sehingga Februari 2010. Ladang Hopeful v. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan.

o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. Mukim Ijok. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. Mukim Ijok. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. • Alam Perdana. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Kuala Selangor • Bukit Botak. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan. Persekitarannya harus bersih. Mukim Ijok. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. . Ampang Pecah. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor.128 unit. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. Kuala Selangor • Alam Mutiara.623 unit. Gombak • Kampung Melayu Rasa. Selayang. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. dengan segala keperluan seperti air. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. Sebelum ini. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan.

Namun. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. penduduk setinggan berjumlah 50. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. . Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata. o Menghalang kewujudan setinggan baru.431 orang. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. namun dengan pengurusan lebih baik. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. Sehingga 31 Disember 2009. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun.409 (92. khususnya membaiki lif dan mengecat semula. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata.

Sekinchan iv. Sungai Besar 3. Kg Bukit Sekinchan. Pencapaian Utama 1. Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. RM 4.2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Kg Baru Sg. Bahkan. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). Kg Bagan Sekinchan. Kg Baru Sungai Besar. Pelancaran laman web “i-kg baru”. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. Serendah v. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Hulu Langat ii. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. 4. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . 5. 2. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. Macau. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. Kg Baru Kundang. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. Kg Baru Gurney. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. Kajang ii. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. Kg Bukit Angkat. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. Kg Baru Damai. Aktiviti Akan Datang 1. 2. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. 6. Sekinchan iii. 7. Kundang iii. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i.

000 kilang haram di negeri Selangor. alam sekitar. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. Kajang. Klang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Buloh dan Kwan Tung Baru. Namun. Baru Balakong. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. Subang. Taman Industri Sg. Baru Sg. terdapat kira-kira dua 2. Buloh. Kg. Teluk Gong. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Penaga. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Subang Jaya. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. Dengan mendaftar secara sah. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Subang Jaya. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka.

2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan.675 a. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan. e. khususnya pada waktu krisis. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi.284 15. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia. f. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri.965 12. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan.871 21. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. d. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah. c. pekerja asing. b. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11. mobiliti penduduk. kepadatan tinggi populasi. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. 2009 . Tambahan lagi. pembangunan. 1. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar.262 18.

4. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. 5. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen.moh. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun.my) 2. a. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009.jknselangor. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor. • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www. . Pusat Dialisis Rakyat. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. Pada tahun 2010. Kuala Selangor. 3.gov. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. Dengan kerjasama kerajaan negeri. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza. Pada tahun 2010.

selangor.com.my http://www.ssic.gov.my http://mes.selangorkini.airuntukrakyat.com.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.com http://www.my http://tvselangor. sila lawati: http://www.com/ .

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .