layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

17. 22. 14. 8. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 10. 3. 24. 23. 2. 12. 18. 20. 19. 5. 15. 21.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 25. 13. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 6. 16. 7. 11. 9. 4. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains.

Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. jabatan dan agensi. peluang sama rata untuk semua. . persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. masyarakat penyayang. Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. pembangunan mapan. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. 2010 dan seterusnya. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. Urus-tadbir Selangor: Dasar.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. bersih. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. suruhanjaya perdagangan. Terima kasih untuk sokongan anda. cintakan alam. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim.

Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. tanpa sokongan mereka. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. . Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. Pada masa yang sama. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. Lebih 1. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. Sehingga 31 Disember 2009.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian. Hal Ehwal Wanita. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . Adat-Adat Melayu. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Pekerja Ladang. A. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Kewangan. B. Teknologi dan Inovasi YB DR. Sains. Program dan Fakta Y. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. .Selangor 2001-2008 Jadual 1. Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1. Vital Statistics .Selangor 2001-2008 cont.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics .

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta Jadual 1.2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 .Selangor 2001-2008 cont.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. Vital Statistics . Jadual 3.

Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. • 13. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan. 3.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat. Serdang. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun. • RM 166.selangor.mes. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik.gov. dan Kajang. • 11.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat. • 114.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar.my FASA 1 1. Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang. Fasa ketiga.858 bayi berdaftar dengan skim ini. 5. 7. . Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. Sungai Buloh. Maklumat lanjut boleh diakses di www. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS.699 berdaftar untuk skim ini. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs. kaunseling dan bantuan guaman. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti. keganasan domestik dan dera. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. 4. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. Selayang. Justeru. Klang. Program meningkatkan hasil batu dan mineral. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6.68 juta. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. • 1. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. 2.

mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. 6. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. 5. peladang dan nelayan. • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. 4. Derma sebanyak RM100. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. FASA IV 1. 90 hari cuti bersalin. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. Program dan Fakta FASA II 1. Meningkatkan pendapatan petani. 2. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. 3. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. . • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. 2. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. 2. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. 2. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. 3. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. 3. 4. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. 2. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). o Dengan memiliki pelekat ini. Program Akan Datang FASA III 1.

among which – i. iii. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. PJS 5. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Shah Alam. Revolusi Hijau 1. Subang Jaya. Bukit Botak. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii. 14 projects revived and currently being completed. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. Apa yang telah dibuat: i. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan.449 unit. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Villaria. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. Apa sedang dibuat: i. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. ii. Rundingan awam. iii. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. iv. iii. dan paling penting baik untuk rakyat. v. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. Statistik i. Klang. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. Apa akan dibuat: i. ii. Pembangunan infrastruktur awam. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang.000 peluang pekerjaan. 2. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. 48. Pembangunan modal insan.360 pembeli terlibat. akan dimulakan di Ampang Jaya. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. Apa akan dibuat: i. ii. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. ii. Jenis pembaharuan: i. selain sesak dan terlebih padat. Kajang. keindahan. Apa yang telah dibuat: i. Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. dan Petaling Jaya. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. • • • . iv. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. Selayang iii.

Jangkaan: i. 3.475. hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. ii. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. Apa akan dilakukan: i. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik. • • • • .5 tan/ha dari 4. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. Obejktif: i. lancar. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan. Perluasan usaha di semua kawasan padi. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. keselamatan dan kebersihan. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. ii. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. iii. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. iii. iv. mampu dibayar dan lancar. Khidmat pengguna yang lebih baik. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. kekerapan. Meningkatkan sistem pengurusan air. 37% (2010). Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1. Integrasi antara perkhidmatan. Peruntukan untuk latihan. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. iv. ii. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. ii. kelajuan. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. • 7. iii. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. tram. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. Menerima SPLASH dan ABASS. ii. Khidmat industry air secara menyeluruh. menolak PUNCAK dan SYABAS. teknikal dan motivasi. • Apa akan dilakukan: i. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. iv. lancar dan berkualiti. 2. Apa sedang dilakukan: i. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. 62% (2011). Hasil: • 19. KPI dan pemantauan. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. iii. Hasilnya. Model menyeluruh diguna-pakai. 4. Meningkatkan kapasiti.475 kepada RM 20. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. ii. • Masalah lalu: i. Perluasan kawasan padi 16% (2009).3% peningkatan Sawah Sempadan. Apa yang telah dilakukan: i. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. BRT • Antara bandar – monorel. Khidmat boleh diharapkan. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. Hasil sebanyak 7. v. Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan.4% peningkatan Pancang Bedena. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. dan 100% (2013). • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. • 23. peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi.9% peningkatan Pasir Panjang. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti. ii.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. 87% (2012). Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. v. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan.

000 yang diberikan kepada setiap ADUN. Penyiasatan peruntukan RM500. 2. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan.my.gov. Siasatan: Pembubaran BALKIS. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. . ia menyiasat laporan yang diterima. Pencapaian Utama 1.selangor. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT.

Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. Program dan Fakta 3. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. . Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. 4. Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. ini masih di peringkat perbincangan. disertakan dengan kertas putih. Namun. Mengusulkannya di Sidang DUN. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. Bagaimanapun. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. Merangka Enakmen FOI. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. Tender Terbuka Pada masa lepas. Namun. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. belanjawan dan struktur. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. 5. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. 6.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

KLCC c. 20 Jun 2008 13. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. Oktober 2009 8. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). 2008 b.3 kali (pelabur Jepun. Program dan Fakta 4. Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. Grand Bluewave Hotel. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. 28 Ogos 2008 20. SUK 18. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. 2008). 2. 2/9/08 – FMM Petaling 12. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . 12 September 2008. 10. Songkhla.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. SUK 19. 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. pelabur Taiwan dan Japanese investors. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”. Kuala Lumpur . Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. Shangri La Hotel. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. Taipei Investor. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3. Shah Alam. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. 25 – 26 September 2008. 10 Jun 2009 12. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . 13/3/08 – FMM Selayang 5. 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. Stadium Melawati Shah Alam 15. 6/4/08 . 7 May 2008 14. 15 Mei 2008. 4 – 7 November 2009 11. 23/9/08 – FMM Klang 13. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. PWTC f. 17. 1 Julai 2008. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16.3 kali 2009 – 13 kali 9. Seminar berkaitan Industri Solar. 25/7/08 – FMM Klang 11. 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. 28/1/08 – FMM Petaling 2. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. 6/5/08 – FMM Petaling 8.FMM Petaling 6. Pameran SME 2008. 4/11/08 – FMM Petaling 16. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. Kompleks PKNS e. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7.

pengangkutan awam. haiwan zoo ke kelip-kelip. pusat kebudayaan. Malaysia o GITC. Kuala Lumpur. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. pusat membeli-belah. Malaysia o MATTA Fair. direktori kedutaan dan sebagainya. hospital. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. o Tema: Selangor Has More. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. Malaysia o EAES. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. Melaka. Singapore o Medan Travel Promotion. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. Malaysia o Suarasa. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Malaysia o MATTA Fair. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. tempat penginapan. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. German o Fascinating Malaysia. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). nombor telefon kecemasan. Indonesia o World Travel Mart. Pencapaian Utama 1. tempat makan. Pulau Pinang. SACC Convention Center. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. UK o BECOME. Dua edisi telah diterbit. One Utama. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. London. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. taman alam ke tapak sukan. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. Shah Alam. PWTC. Malaysia o MATTA Fair. Sunway Convention Center. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. London. Rusia Indonesia Travel and Holiday. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . Acara Selain mendirikan Tourism Selangor.495. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. Vietnam JATA. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines.956. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1.00 in 2008).030. Indonesia Arabian Travel Mart. Singapura PATA. United Arab Emirates Fascinating Malaysia. Fireflyz. Filipina World Travel Mart. Macau International Travel Expo. Brunei Sales Mission South Asia. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. Australia Thailand Discover World. and Air Asia. Jepun Boronata Malaysia. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. 29 pada tahun 2009 (RM 2. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3. o Tema: Selangor Has More.412. 2. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. India Asia Pacific Incentive and Meetings. UK 3. Thailand Malaysia International Travel Tourism. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. Program dan Fakta 2. Terbitan Dalam masa yang terdekat.

profesional. profesional dan ilmuan Islam. agensi agama. mahkamah syariah. JPS. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. agensi agama negeri dan NGO. profesional. Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. pemimpin agensi Islam dan NGO. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. ketua kampong. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. profesional. pemimpin agensi Islam. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. JKR. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. ilmuan Islam. Pada masa yang sama. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. asnaf fakir dan golongan miskin. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. agensi agama. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. JKKK dan pemimpin setempat. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu. Seksyen 13. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. • • • • • • • • • • • • . profesional dan ilmuan Islam. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. o Pihak terlibat: NGO. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. nazir. pemimpin agensi Islam dan NGO. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. polis. profesional. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. JKR. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. JPS. Shah Alam. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri.

Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. o Pihak terlibat: JAIS. o Pihak terlibat: EXCO. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. budaya dan sejarah menerusi muzium. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Pihak terlibat: JAIS. PAID dan wakil masjid dan surau. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. PAID dan MAIS. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. MAIS. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. NGO. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. seni serta kumpulan kesusasteraan. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. profesional. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. PAID dan MAIS. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. • “Majlis Berbuka Puasa. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . penjawat awam dan anggota mukim. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. o Pihak terlibat: JAIS. o Pihak terlibat: NGO Islam. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. o Pihak terlibat: EXCO. o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. ilmuan Islam.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. Kristian. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. Selain daripada itu. Komited dengan ini. Hindu. . satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Justeru. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif. munasabah dan telus.

B Ronnie Liu Tian Khiew. beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y. Keahlian Majlis a. Fungsi dan Peranan Umum a. e. Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900. Umumnya. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru.500. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. 3. Peruntukan kewangan a. Y. b. 4. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. b. f.00 1. Buat julung kalinya.00 2. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan. Dasar a.291. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air. 1. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2.526.00 128. Jumlah Pertemuan a. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat.500. 5. d.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki. b. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009.000 kaki persegi. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976. c.00 . Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama.500. c.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan.000. g. Hasilnya. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. c.

• • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. Petaling Jaya. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. 2. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. Kuala Selangor. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. . Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. Kuala Langat. 3. 4. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. penyelenggaraan infrastruktur. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. Pencapaian Utama 1. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. Ampang Jaya. khidmat. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. sebelum ini tidak wujud. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti.

8. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. . • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat. 6. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. 9. Rancangan ini sedang dikaji. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. 3. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. 5. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. Selangor. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. 2. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. Program dan Fakta 5. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. Dasar dan Program akan Datang 1. Pembekuan lesen perniagaan.

• 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3. o o o . Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. Bagaimanapun. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis.000 hingga RM5. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary. Bagaimanapun. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. bantuan hanya setakat RM2. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan.35 juta) 2. Sehingga kini. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000.000 setiap satu.000. penjanaan pendapatan. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih.000. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907. Bagi program.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. Pencapaian Utama 1. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. pendidikan dan kesihatan. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. jika kosnya melebihi RM2. untuk tahun 2010. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam.

diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. Gula.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. 2. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Yayasan Kiwanis. Program dan Fakta 4. 1400 tin susu dan 700 pek gula. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. o 6.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). Sehingga kini. 5. Hospice Klang. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. secara rasminya sebanyak 2. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang. Sekolah Khas Klang. Pada tahun 2009. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga. 4. Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. 39. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. Khususnya. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. Persatuan Dyslexia. Aktiviti akan datang termasuk: 1. Kopi. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008. sebanyak 39. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima. 3.200 beg yang mengandungi beras 5kg. Sabak Bernam. 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. 7. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar.500 hamper telah diberikan. . Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan.

anggaran kawasan hutan berada di 30. Jabatan Pengairan dan Saliran. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. babi hutan dan musang terbang. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. ii. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada. Pada tahun 2009. . Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari.5% jumlah luas tanah di Selangor. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. 5. encapaian Utama 1. 2. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang.000 pokok. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. Majlis Perbandaran Klang. iii.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. 4.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1.

3. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 9. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan . Dasar dan Program akan Datang 1. 2. 8. Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. Meluluskan program Central Forest Spine. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. ataupun hutan sambungan. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. Program dan Fakta 6. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. 4. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. 7.

my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. Setiap hari Sabtu. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih. kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. . kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor.selangor.gov. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik. sila layari ke to www. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. Sebagai usaha kempen tersebut. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami.

kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar. Walau bagaimanapun. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu. kes-kes tuntutan tanah. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. Oleh demikian. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. Untuk membantu usaha tersebut. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. . Dengkil. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama. Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. adalah salah dari segi undang-undang.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut.

debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada. ii. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat. d. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. iii. d. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. c. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. b. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. Semakan dasar a. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. d. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Pemaju yang meninggalkan projek. b. • • . Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. c. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Dasar baru a. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. Rampasan tanah i. c. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. b.

dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. • Bagaimanapun. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. PKPS. b. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. PNSB dan KHSB. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. d. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. 4.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. o Menyediakan khidmat nasihat. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. . Aktiviti Perlombongan Pasir 1. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri. • 2. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan.

mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009. • • • . serta mendekatkan jurang antara undang-undang.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik. dasar dan amalan. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. 1. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada.45% wanita • • 2. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta. Bagaimanapun. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. Ahli Parlimen: 18. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. Hakikatnya. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar.

Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. 6. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. 7. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. dinamika dan keyakinan diri wanita. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. . 4. ii. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. 2. 3. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. 2. rogol dan keganasan rumahtangga. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. • • 4. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta 3. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. ilmu pengetahuan. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. undang-undang. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. kesihatan dan isu sosial. viii. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Sebagai simbol pemerkasaan. iv. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. Objektif: 1. Pusat Komuniti Wanita DUN i. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. hak dan tanggungjawab. Keluarga dan KanakKanak”. 2. vii. produktif. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. 4. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. keluarga dan negara. v. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. bersikap profesional. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. vi. iii. 3. kemahiran. 4. ii. 5. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. 3. Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. iii. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa.

SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. o o Ditubuhkan pada 1 Mei.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. dengan 2. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang. Maka. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan. generasi Selangor. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur. Belia adalah pemimpin masa depan. 2009. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. o o .3 juta belia di negeri Selangor. Sekitar 100. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti.

membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. o Meluaskan jaringan di universiti. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. o Melancarkan agen dan penggerak.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. kolej dan organisasi bersekutu. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. misi dan objektif yang jelas. Bagi membina masa depan Malaysia. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. Festival belia. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi. • • . Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. Bagi memperkasa pemimpin belia. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. belia digalakkan bertanya soalan. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. o Mengukuhkan imej dan jenama. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS.

dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. Malaysia adalah pengguna utama teknologi.2%. Program dan Fakta SAINS. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. dengan jumlah hadiah lebih RM10. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09. Malaysia. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. 30 dipilih sebagai peserta akhir. Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar.1%. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34.

Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. Klang dan Kuala Langat. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. komputer tidak dibaiki. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. berpengatahuan. serta menjadi insan berpendidikan. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. Dengan capaian yang baik. 3. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. Semenyih. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. 4. Pusat Siber Rakyat. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. Tourism Selangor Sdn. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. Produk lain Melalui program ini. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. Bestari Jaya.41 billion dalam tempoh 5 tahun. Sehingga Mac 2010. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. Program dan Fakta 2. 5. PSR. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi. Bhd. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . usahawan kecil didorong. infrastruktur dan pelancongan. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. 5 PSR dibentuk di Ampang. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity.

o Seminar S. budaya dan aktiviti rekreasi.S. Emosi dan Sosial (S. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. para guru.S. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. private education institutes. pelajar. gangsterisme. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. Singapore. Pakistan. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan. masalah juvana dan ponteng sekolah. keganasan domestik. ibu bapa. Indonesia.825 peserta di seluruh Selangor. Justeru. keusahawanan dan pembinaan kerjaya. Iran. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. 22 negara terlibat termasuk Malaysia. vandalisme.P. pendidikan. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh.P.E.I. Bangladesh dan Somalia. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung.I.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. Sri Lanka. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar.E. keluarga. antaranya termasuk rompakan. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. teachers. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. India.I. Program S. ibu dan bapa tunggal. para guru. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan.S. sukan. pembinaan kemahiran. berkesan.I. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18. institusi pengajian swasta. masyarakat kampung. Intelek. Fizikal. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. o Melibatkan komuniti dalam sukan. pelacuran.P. Selain program latihan domestik. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia. Sepanjang 2009. progresif dan berdaya saing. single parents. The courses have been conducted with specific communities such as youth. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa.P.E.E. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor.). Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan. pemimpin masyarakat. warga tua. the elderly. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. beberapa seminar S. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. community leaders. parents. penjawat awam. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain. o o . Hong Kong.S. dadah.

mendidik mereka tentang perubahan biologi. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah.700 orang dianggur. Jabatan Kesihatan. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. • Mendidik peserta akan konsep diri. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. bina pasukan. sukan. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. penjara. Pemimpin Setempat. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. 3.6% dengan 78. Jabatan Pendidikan. NGO. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. Jabatan Kebajikan.6% dengan 415. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . 5. AADK.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. Sabak Bernam. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009.000 orang. 4. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan. 2. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. khususnya remaja dan ibu tunggal. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). Kadar pengangguran negara ialah 3. 6. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik.

o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. Kos: RM 1. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. o Untuk melahirkan generasi intelektual. Jordan. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. Pakistan. Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. Tunisia. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. Bangladesh. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC.000. 2. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. dan negara lain. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. Amman. 1. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi. o Peserta datang antaranya dari Sudan. 3. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. Mufti Republik Kazakhstan. Indonesia. Turkey. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. Australia. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB).000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional.000. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. Kos: RM 200.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. . pembelajaran dan penyelidikan akademik. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. RM 500. Pakistan. Yaman. Mengukuhkan kualiti pengajaran. • Objektif o Untuk mengenalpasti. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia.000. juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. Hong Kong. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship. • 4. Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge.

o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah.00 • Program Pendidikan 1. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar.00 RM 15.000. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah. • Peserta: 4305. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain.00 RM 3. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah. Dengan adanya bangunan baru. Usaha diambil bagi menjayakannya. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana. • Kos: RM 3. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik. Kos: RM 700. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. o Hari Ilmu o Mentor 2.698.000. Bagi meningkatkan usaha di atas. Bagi mencapai matlamat ini. • • • . Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka. serta kualiti guru dan pelajar. • 2. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang. Buat masa ini.957.450. o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini.972.000.000. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor.00 RM 6. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta.425.383.726. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang.

Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini. termasuk proses bersosial dan bahasa.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang .Silat. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. 3. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya. Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Pencapaian utama 1. Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit. Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. 2.

Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Program dan Fakta 4. . 5. Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat.

Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. Klang • • • • . Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. Khaki Chambel. Sebagai balasan. Projek dibantu: o Projek penternakan itik. penternak dan nelayan. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar. o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. Maksimum hingga RM25. • • Peruntukan RM2.2 juta untuk membantu 101 petani. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. Meru. penternak dan nelayan.

37% (2010). • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi. o Penambahbaikan sistem pengurusan air. projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18. o Peruntukan untuk latihan pengalaman.5 tan/ha dari 4. • Peningkatan 7. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan. menjadikan peningkatan sebanyak 36. Pada akhir 2013. Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5. teknikal dan motivasi. • • . Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009). • Peningkatan 23. o Hasil: • Peningkatan 19. Isu seperti tapak tidak rata.622 petani di kawasan seluas 6.475 kepada RM 20.088 petak).960 hektar keseluruhannya.3% di Sawah Sempadan.4% di Pancang Bedena. 62% (2011). formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat. melibatkan 4.475 bagi setiap musim.1 tan padi se-hektar.000 tan semusim. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14.5 tan per hektar kepada 5. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi.9 tan per hektar.098. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.9% di Pasir Panjang. 87% (2012) dan 100% (2013). Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi.5 hektar (5.

. jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006. Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW).layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar. menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka.

Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. b. Program dan Fakta Pencapaian utama 1. Sehingga Februari 2010. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. 5 pelajar menerimanya. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. Ladang Sungai Tinggi iii. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. Ladang Hopeful v. RM 256. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. Ladang Minyak iv. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. 4. Justeru. Selepas 50 tahun diabaikan. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja. Mereka diberikan geran sehingga RM5. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. Ladang Mary ii. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. menjahit.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. juruteknik automotif.000 untuk dibayar terus kepada universiti. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk.00. 500 pelajar dari sekolah Tamil. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. . kecantikan. Pada tahun 2009. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. Sehingga kini. 6.000. juruteknik pendingin hawa. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. Jumlah penuh RM 43. • Bantuan kewangan untuk meja. 8. Estet Semenyih. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. 2. 3. Pada 2008. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. Sedu. Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. 7. kesatuan sekerja ladang. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. pendandan rambut.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob.

o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. • Alam Perdana.623 unit. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15.128 unit. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB. Kuala Selangor • Alam Mutiara. Selayang. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. Mukim Ijok. Sebelum ini. . Mukim Ijok. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. Kuala Selangor • Bukit Botak. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. dengan segala keperluan seperti air. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. Mukim Ijok. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan. Gombak • Kampung Melayu Rasa. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. Persekitarannya harus bersih. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. Ampang Pecah.

penduduk setinggan berjumlah 50. namun dengan pengurusan lebih baik. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan. o Menghalang kewujudan setinggan baru. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari.431 orang. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. Sehingga 31 Disember 2009. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur.409 (92. khususnya membaiki lif dan mengecat semula. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. Namun.

Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. Aktiviti Akan Datang 1. RM 4. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. Kg Baru Sungai Besar. 2. Pencapaian Utama 1. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. Bahkan. Kg Baru Sg. Kg Baru Gurney. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). Pelancaran laman web “i-kg baru”. Kundang iii. Macau. Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Hulu Langat ii. Kg Bagan Sekinchan. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • .2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. Kg Baru Damai. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Sekinchan iv. disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. Kajang ii. 4. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. 5. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Serendah v. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. Kg Bukit Angkat. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. 7. Kg Bukit Sekinchan. Sekinchan iii. Sungai Besar 3. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. Kg Baru Kundang. 6.

terdapat kira-kira dua 2. Taman Industri Sg. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. Buloh dan Kwan Tung Baru. Klang. Kajang. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. alam sekitar. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. Dengan mendaftar secara sah. Kg. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. Penaga.000 kilang haram di negeri Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Namun. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan. Baru Balakong. Teluk Gong. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Subang Jaya. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Baru Sg. Subang Jaya. Subang. Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Buloh.

Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun. khususnya pada waktu krisis. d. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009.965 12. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. f. e.675 a. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. pembangunan. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah. c. mobiliti penduduk. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. Tambahan lagi. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan.262 18. b. kepadatan tinggi populasi. pekerja asing.284 15. 2009 . Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini.871 21. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11.

3. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang.my) 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar. a. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009. Pada tahun 2010. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. Kuala Selangor. . Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin. Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. 4.moh. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. Dengan kerjasama kerajaan negeri. Pada tahun 2010. Pusat Dialisis Rakyat. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. 5. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput.jknselangor.gov. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik.

com.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.my http://mes.selangorkini. sila lawati: http://www.com http://www.com.gov.my http://tvselangor.airuntukrakyat.my http://www.selangor.com/ .ssic.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .