layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

9. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 17. 25. 12. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 20. 6. 18. 19. 21. 2. 13. 4. 11. 15. 23. 22. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 8. 10. 24. 14. 5. 16. 7.

Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. cintakan alam. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. . Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. pembangunan mapan. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. Urus-tadbir Selangor: Dasar. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini. 2010 dan seterusnya. suruhanjaya perdagangan. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. bersih. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. peluang sama rata untuk semua. jabatan dan agensi. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. Terima kasih untuk sokongan anda. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. masyarakat penyayang.

Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. .5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. Lebih 1. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. Pada masa yang sama. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. Sehingga 31 Disember 2009. tanpa sokongan mereka. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. Kewangan. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Pekerja Ladang. Program dan Fakta Y. Sains. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan. Teknologi dan Inovasi YB DR. Hal Ehwal Wanita. B. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan. Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. A.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. Adat-Adat Melayu. Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian.

Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics . Vital Statistics .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar. .Selangor 2001-2008 cont.Selangor 2001-2008 Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta Jadual 1.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb. Jadual 3.Selangor 2001-2008 cont. Vital Statistics .2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 .

7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. 5. Klang. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. Selayang. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat. 2. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program.699 berdaftar untuk skim ini. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS.mes. . Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang. • RM 166. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun. Sungai Buloh. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini.gov.858 bayi berdaftar dengan skim ini. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. 4. Program meningkatkan hasil batu dan mineral. • 13. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik. • 11. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti. 3. Serdang. • 1. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor.selangor. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs. 7.my FASA 1 1. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6. Justeru. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun. keganasan domestik dan dera. • 114. dan Kajang. Maklumat lanjut boleh diakses di www. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti.68 juta. Fasa ketiga.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar. kaunseling dan bantuan guaman. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang.

Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. 6. 2. 2. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. peladang dan nelayan. mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. . kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1. Program dan Fakta FASA II 1. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. Derma sebanyak RM100. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. FASA IV 1. o Dengan memiliki pelekat ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. 3. 2. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. 4. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. Meningkatkan pendapatan petani. Program Akan Datang FASA III 1. • Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. 5. 4. 2. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. 2. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 90 hari cuti bersalin. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu. 3. 3.

Rundingan awam. dan Petaling Jaya. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. 48. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii. Pembangunan infrastruktur awam. Apa akan dibuat: i. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan. iv. ii. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang.000 peluang pekerjaan. Apa akan dibuat: i.449 unit. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii. iii. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Klang.360 pembeli terlibat. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. ii. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. 2. selain sesak dan terlebih padat. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. v. Apa yang telah dibuat: i. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. • • • . 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. Selayang iii. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. keindahan. 14 projects revived and currently being completed. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Statistik i. PJS 5. Bukit Botak. Pembangunan modal insan. iii. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Jenis pembaharuan: i. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan. akan dimulakan di Ampang Jaya. iv. ii. Subang Jaya. among which – i. Villaria. Shah Alam. ii. Revolusi Hijau 1. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. Apa yang telah dibuat: i. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. Apa sedang dibuat: i. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. iii. dan paling penting baik untuk rakyat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. Kajang.

62% (2011). hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. dan 100% (2013). Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik.475. ii. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. v.5 tan/ha dari 4. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. ii. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan. Meningkatkan kapasiti. teknikal dan motivasi. • 7. Khidmat pengguna yang lebih baik. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. Perluasan kawasan padi 16% (2009). Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. 37% (2010). Peruntukan untuk latihan. Hasil: • 19. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. kelajuan. 87% (2012). Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. mampu dibayar dan lancar. Jangkaan: i. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. • • • • . Integrasi antara perkhidmatan. lancar dan berkualiti. iii. Menerima SPLASH dan ABASS. tram. peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. BRT • Antara bandar – monorel. ii. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. keselamatan dan kebersihan. • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. Model menyeluruh diguna-pakai. Perluasan usaha di semua kawasan padi. Khidmat boleh diharapkan. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1.475 kepada RM 20. Apa yang telah dilakukan: i.9% peningkatan Pasir Panjang. iv. iii. KPI dan pemantauan. iv. iii. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i. 2. iii. Apa akan dilakukan: i. ii. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. • Apa akan dilakukan: i.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. • 23. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. kekerapan. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. lancar. • Masalah lalu: i. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. ii.4% peningkatan Pancang Bedena. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. 4. Hasil sebanyak 7. v. Obejktif: i. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat.3% peningkatan Sawah Sempadan. Khidmat industry air secara menyeluruh. menolak PUNCAK dan SYABAS. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan. Hasilnya. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. ii. 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. ii. iv. Apa sedang dilakukan: i. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. Meningkatkan sistem pengurusan air.

2. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat.selangor. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. Siasatan: Pembubaran BALKIS. ia menyiasat laporan yang diterima. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. . Penyiasatan peruntukan RM500. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank.000 yang diberikan kepada setiap ADUN.my. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. Pencapaian Utama 1. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor.gov. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT.

Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. belanjawan dan struktur. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. disertakan dengan kertas putih. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. Bagaimanapun. Namun.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan. ini masih di peringkat perbincangan. Mengusulkannya di Sidang DUN. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. Namun. . Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. Merangka Enakmen FOI. Program dan Fakta 3. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. 6. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. 4. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Tender Terbuka Pada masa lepas. 5.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. 28 Ogos 2008 20. PWTC f. Pameran SME 2008.3 kali 2009 – 13 kali 9. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3. 25 – 26 September 2008. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. 23/9/08 – FMM Klang 13. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. Kuala Lumpur . Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”. Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . SUK 19. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. 25/7/08 – FMM Klang 11. 2. Oktober 2009 8. 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. 4 – 7 November 2009 11. Stadium Melawati Shah Alam 15. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. 2/9/08 – FMM Petaling 12. 7 May 2008 14. pelabur Taiwan dan Japanese investors. 28/1/08 – FMM Petaling 2. Kompleks PKNS e. 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. Shangri La Hotel. 2008). 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. 4/11/08 – FMM Petaling 16. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. 13/3/08 – FMM Selayang 5. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. 6/5/08 – FMM Petaling 8. 20 Jun 2008 13. Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . Shah Alam. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. Program dan Fakta 4. Songkhla. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. KLCC c. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a.FMM Petaling 6. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. 15 Mei 2008. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. 1 Julai 2008. 10. Seminar berkaitan Industri Solar. 2008 b. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India.3 kali (pelabur Jepun. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. 12 September 2008. 6/4/08 . 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. Grand Bluewave Hotel. 10 Jun 2009 12. Taipei Investor. Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. SUK 18. Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 17.

One Utama. pengangkutan awam. Malaysia o MATTA Fair. Malaysia o GITC. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. London. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. Shah Alam. SACC Convention Center. haiwan zoo ke kelip-kelip. Malaysia o Suarasa. direktori kedutaan dan sebagainya. Dua edisi telah diterbit. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. UK o BECOME. Melaka. Malaysia o MATTA Fair.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. Pulau Pinang. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. Sunway Convention Center. tempat makan. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain. Malaysia o EAES. Pencapaian Utama 1. pusat membeli-belah. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. hospital. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. Indonesia o World Travel Mart. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media. taman alam ke tapak sukan. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . Malaysia o MATTA Fair. German o Fascinating Malaysia. Kuala Lumpur. Singapore o Medan Travel Promotion. PWTC. pusat kebudayaan. nombor telefon kecemasan. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. o Tema: Selangor Has More. tempat penginapan.

Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong. Singapura PATA. 2. Thailand Malaysia International Travel Tourism. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1.030. Rusia Indonesia Travel and Holiday. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. and Air Asia. Macau International Travel Expo. Jepun Boronata Malaysia. Fireflyz.00 in 2008). o Tema: Selangor Has More. UK 3.956. London.495. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. Terbitan Dalam masa yang terdekat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. Filipina World Travel Mart. Program dan Fakta 2. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Indonesia Arabian Travel Mart. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3. India Asia Pacific Incentive and Meetings. United Arab Emirates Fascinating Malaysia. Australia Thailand Discover World. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . Vietnam JATA.412. 29 pada tahun 2009 (RM 2. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines. Brunei Sales Mission South Asia.

pemimpin agensi Islam dan NGO. agensi agama negeri dan NGO. ketua kampong. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. mahkamah syariah. JKR. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. profesional dan ilmuan Islam. profesional. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. • • • • • • • • • • • • . Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. profesional. polis. Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. pemimpin agensi Islam dan NGO. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. asnaf fakir dan golongan miskin. ilmuan Islam. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. JPS. Shah Alam. agensi agama. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. profesional. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. JKKK dan pemimpin setempat. nazir. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. Seksyen 13.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. agensi agama. pemimpin agensi Islam. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. profesional dan ilmuan Islam. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. o Pihak terlibat: NGO. profesional. JPS. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. Pada masa yang sama. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. JKR.

Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Pihak terlibat: EXCO. PAID dan MAIS. NGO. o Pihak terlibat: EXCO. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. o Pihak terlibat: NGO Islam. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. PAID dan MAIS. PAID dan wakil masjid dan surau. o Pihak terlibat: JAIS. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. penjawat awam dan anggota mukim.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. budaya dan sejarah menerusi muzium. ilmuan Islam. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. profesional. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. MAIS. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. o Pihak terlibat: JAIS. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. seni serta kumpulan kesusasteraan. o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. o Pihak terlibat: JAIS. • “Majlis Berbuka Puasa. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. munasabah dan telus. Justeru. Komited dengan ini. Hindu. Kristian. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif. satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. . Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas. Selain daripada itu. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha.

Hasilnya. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. c.00 1. Buat julung kalinya. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. d. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis.00 128. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama.291. b. Umumnya. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976. Dasar a. Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900.526. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10.500. b.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis. 1. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan. 3.B Ronnie Liu Tian Khiew. Peruntukan kewangan a. b.500. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.00 2.00 . beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009. e. 5. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki.000 kaki persegi. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2.500. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat. f. Y. Jumlah Pertemuan a. g.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar.000. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini. c. c. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan. 4. Fungsi dan Peranan Umum a. Keahlian Majlis a. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air.

Kuala Langat. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. 2. Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Petaling Jaya. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. khidmat. sebelum ini tidak wujud. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. . • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. Ampang Jaya. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. 4. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. penyelenggaraan infrastruktur. Pencapaian Utama 1. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap. Kuala Selangor. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. 3. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun.

Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora. • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. . 3. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. 2. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. 8. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. 9. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang. Pembekuan lesen perniagaan. Rancangan ini sedang dikaji.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. 5. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. 6. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. Dasar dan Program akan Datang 1. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. Selangor. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. Program dan Fakta 5. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10.

000 hingga RM5. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600. penjanaan pendapatan. Bagaimanapun. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3. untuk tahun 2010. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. Bagi program. pendidikan dan kesihatan.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1. Pencapaian Utama 1. Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. Sehingga kini.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis. o o o . Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin. bantuan hanya setakat RM2.000. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta.35 juta) 2. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. Bagaimanapun. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam. jika kosnya melebihi RM2. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan.000.000 setiap satu. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih.

Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. Sekolah Khas Klang. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). Yayasan Kiwanis. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga.500 hamper telah diberikan. Program dan Fakta 4. Khususnya. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. Pada tahun 2009.200 beg yang mengandungi beras 5kg. 39. Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima. Aktiviti akan datang termasuk: 1. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan. 4. Sabak Bernam. 7. Kopi. sebanyak 39.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. 2. 1400 tin susu dan 700 pek gula. 5. Gula. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. . 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. Sehingga kini. secara rasminya sebanyak 2. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. Hospice Klang. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang. o 6. Persatuan Dyslexia. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). 3.

5% jumlah luas tanah di Selangor. 5. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan.000 pokok.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. . dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009. ii. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. Jabatan Pengairan dan Saliran. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. Pada tahun 2009. babi hutan dan musang terbang. Majlis Perbandaran Klang. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. 2. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. encapaian Utama 1. iii. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1. 4. kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari. anggaran kawasan hutan berada di 30.

8.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010. 7. Dasar dan Program akan Datang 1. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 2. Meluluskan program Central Forest Spine. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan. 3. Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. 9. Program dan Fakta 6. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. ataupun hutan sambungan. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. 4. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan .

selangor. Setiap hari Sabtu. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor. Sebagai usaha kempen tersebut.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi.my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. . Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih. sila layari ke to www. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik.gov. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak.

pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. Dengkil.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar. Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. Untuk membantu usaha tersebut. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. Oleh demikian. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. Walau bagaimanapun. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. kes-kes tuntutan tanah. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu. . kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut. adalah salah dari segi undang-undang. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah.

c. d. d. c. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. • • . Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. b. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. Semakan dasar a. b. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. ii. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. iii. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Rampasan tanah i. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. b. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. Pemaju yang meninggalkan projek. d. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. c. Dasar baru a. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada.

PNSB dan KHSB. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. PKPS. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. • Bagaimanapun. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. d. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. • 2. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3. o Menyediakan khidmat nasihat. • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. . • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. b. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. 4.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar.

mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW. 1.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. • • • . Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. Hakikatnya. Ahli Parlimen: 18. Bagaimanapun. serta mendekatkan jurang antara undang-undang. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina. kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan.45% wanita • • 2. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan. dasar dan amalan. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik.

• • 4. 3. kemahiran. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. 2. 3. Objektif: 1. Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Pusat Komuniti Wanita DUN i. 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. Sebagai simbol pemerkasaan. rogol dan keganasan rumahtangga. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina. ii. bersikap profesional. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. ilmu pengetahuan. keluarga dan negara. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. viii. kesihatan dan isu sosial. 7. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. hak dan tanggungjawab. Program dan Fakta 3. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. 3. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. undang-undang. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. 2. . Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. dinamika dan keyakinan diri wanita. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. 4. 2. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. 6. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. Keluarga dan KanakKanak”. 4. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. v. ii. iii. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. vi. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. vii. 5. iv. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. 4. iii. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. produktif.

Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. o o . Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. generasi Selangor. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. 2009. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti. Belia adalah pemimpin masa depan. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun. o o Ditubuhkan pada 1 Mei. Maka. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. Sekitar 100. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial.3 juta belia di negeri Selangor. dengan 2. Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang.

Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi. o Mengukuhkan imej dan jenama. o Meluaskan jaringan di universiti. belia digalakkan bertanya soalan. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. kolej dan organisasi bersekutu. Bagi memperkasa pemimpin belia. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. • • . Festival belia. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. o Melancarkan agen dan penggerak. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. Bagi membina masa depan Malaysia. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. misi dan objektif yang jelas. Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri.

dengan jumlah hadiah lebih RM10. Malaysia. Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”.2%. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. 30 dipilih sebagai peserta akhir. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. Malaysia adalah pengguna utama teknologi. dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk. Program dan Fakta SAINS. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09.1%. di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka.

komputer tidak dibaiki. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. Bestari Jaya. Program dan Fakta 2. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. Dengan capaian yang baik. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. infrastruktur dan pelancongan. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. Tourism Selangor Sdn. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. Sehingga Mac 2010. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat.41 billion dalam tempoh 5 tahun. Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. PSR. Semenyih. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. usahawan kecil didorong. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. 5 PSR dibentuk di Ampang. Produk lain Melalui program ini. berpengatahuan. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. Bhd. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. Pusat Siber Rakyat. serta menjadi insan berpendidikan. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. 4. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. 5. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). Klang dan Kuala Langat. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi.

dadah. keluarga. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan.I. Iran. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar. para guru.S. vandalisme. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. gangsterisme.I. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan. The courses have been conducted with specific communities such as youth. Program S. o o . Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia.I. penjawat awam. teachers. keganasan domestik. pelajar. community leaders. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. ibu dan bapa tunggal. pendidikan.P. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. the elderly. single parents. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. Bangladesh dan Somalia.E. private education institutes. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor. keusahawanan dan pembinaan kerjaya.). Justeru. antaranya termasuk rompakan.S.S. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh.P.E. parents. Sri Lanka.825 peserta di seluruh Selangor. pembinaan kemahiran. Hong Kong. beberapa seminar S. India. pemimpin masyarakat.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan. ibu bapa. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain.P. Emosi dan Sosial (S. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. budaya dan aktiviti rekreasi. berkesan. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja.I. o Seminar S.S.P.E. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. Indonesia. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. Singapore. progresif dan berdaya saing. sukan. Selain program latihan domestik. Pakistan. Fizikal. institusi pengajian swasta. pelacuran. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18. 22 negara terlibat termasuk Malaysia. masyarakat kampung. Sepanjang 2009. masalah juvana dan ponteng sekolah. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. o Melibatkan komuniti dalam sukan. Intelek. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. warga tua. para guru.E.

000 orang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. Jabatan Kebajikan. NGO. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan. 2. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . mendidik mereka tentang perubahan biologi. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia. 4. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. Sabak Bernam. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. Kadar pengangguran negara ialah 3. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. sukan. 6.6% dengan 415. 3. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut.700 orang dianggur. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). Pemimpin Setempat. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi. bina pasukan. AADK. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun. 5.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan. • Mendidik peserta akan konsep diri. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. Jabatan Pendidikan. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor. khususnya remaja dan ibu tunggal. Jabatan Kesihatan. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik.6% dengan 78. penjara.

000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. 3. Turkey. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. Pakistan. Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta. juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. Pakistan. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. RM 500. . kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. o Peserta datang antaranya dari Sudan.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. Kos: RM 1. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya. Mengukuhkan kualiti pengajaran. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi.000. Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional.000. Yaman. Mufti Republik Kazakhstan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. Indonesia. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. Amman. dan negara lain. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia. Australia. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. • 4. 1. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga.000. 2. Kos: RM 200. o Untuk melahirkan generasi intelektual. Bangladesh. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. Hong Kong. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). • Objektif o Untuk mengenalpasti. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta. Jordan. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. Tunisia. pembelajaran dan penyelidikan akademik.

Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar. • Kos: RM 3. kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus. Bagi meningkatkan usaha di atas. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta. Buat masa ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor. o Hari Ilmu o Mentor 2. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah.972. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah.450.000. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. Bagi mencapai matlamat ini.00 • Program Pendidikan 1. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini. • 2. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. Dengan adanya bangunan baru. o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang.000.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar. Usaha diambil bagi menjayakannya. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam. Kos: RM 700.000.726. serta kualiti guru dan pelajar.00 RM 3.383. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. • Peserta: 4305. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan.00 RM 15.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan.957. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah. • • • .425.00 RM 6. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana.000.698.

Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. termasuk proses bersosial dan bahasa. Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit. Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini.Silat. Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. 2. Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. Pencapaian utama 1. Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. 3.

Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. . • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. 5. Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat. Program dan Fakta 4. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat.

Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. Klang • • • • . Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. • • Peruntukan RM2. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan. o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. penternak dan nelayan. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani. Maksimum hingga RM25. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. Meru. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. Projek dibantu: o Projek penternakan itik. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri.2 juta untuk membantu 101 petani. penternak dan nelayan. Khaki Chambel. Sebagai balasan.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya.

menjadikan peningkatan sebanyak 36. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi.088 petak).960 hektar keseluruhannya. teknikal dan motivasi. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.5 tan per hektar kepada 5. Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal. Isu seperti tapak tidak rata.5 tan/ha dari 4.9 tan per hektar.5 hektar (5. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5. • Peningkatan 23.1 tan padi se-hektar.4% di Pancang Bedena.9% di Pasir Panjang. • Peningkatan 7. melibatkan 4. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. 62% (2011).000 tan semusim. Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi. 87% (2012) dan 100% (2013). o Peruntukan untuk latihan pengalaman. Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. Pada akhir 2013.3% di Sawah Sempadan. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009).622 petani di kawasan seluas 6.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14.475 kepada RM 20. o Hasil: • Peningkatan 19. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. o Penambahbaikan sistem pengurusan air.475 bagi setiap musim. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi. • • . Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5. o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini. 37% (2010).098.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar. projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan.

. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW). menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial. Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka. Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar.

kesatuan sekerja ladang. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1.00. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. Program dan Fakta Pencapaian utama 1. Ladang Hopeful v. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. 500 pelajar dari sekolah Tamil. Ladang Mary ii. (contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. Mereka diberikan geran sehingga RM5. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. juruteknik automotif. b. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. Pada tahun 2009. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. kecantikan. Jumlah penuh RM 43. • Bantuan kewangan untuk meja. Sedu. Selepas 50 tahun diabaikan. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. Ladang Minyak iv. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja. RM 256. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan.000 untuk dibayar terus kepada universiti. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. Pada 2008. 6. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. 5 pelajar menerimanya. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. juruteknik pendingin hawa. 8.000. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. pendandan rambut. 4. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. Sehingga Februari 2010. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang. Justeru. 3. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. Ladang Sungai Tinggi iii. .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. Sehingga kini. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. 7. Estet Semenyih.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. menjahit. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. 2. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang.

Kuala Selangor • Alam Mutiara. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. Ampang Pecah. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. Selayang. • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. Gombak • Kampung Melayu Rasa. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. Mukim Ijok. Mukim Ijok. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan.623 unit. o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. .128 unit. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. Sebelum ini. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. Persekitarannya harus bersih. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. Kuala Selangor • Bukit Botak. • Alam Perdana. Mukim Ijok. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. dengan segala keperluan seperti air. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB.

o Menghalang kewujudan setinggan baru. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata. Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. . Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB.431 orang. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. penduduk setinggan berjumlah 50. Namun.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. namun dengan pengurusan lebih baik. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan.409 (92. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. khususnya membaiki lif dan mengecat semula. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. Sehingga 31 Disember 2009. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah.

Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. Kg Bukit Sekinchan. Pelancaran laman web “i-kg baru”. Kg Baru Sungai Besar. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru. Sungai Besar 3. Bahkan. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. Kg Baru Kundang. 7. 5. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. 4. 6. Kg Bagan Sekinchan. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. RM 4. Sekinchan iii. Hulu Langat ii.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. 2. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. Pencapaian Utama 1. Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. 2. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). Kg Baru Damai. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . Kajang ii. Kundang iii.2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. Macau. Serendah v. disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. Aktiviti Akan Datang 1. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. Sekinchan iv. Kg Bukit Angkat. Kg Baru Gurney. Kg Baru Sg. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak.

Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. Baru Balakong. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. Namun. Teluk Gong. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Dengan mendaftar secara sah. Baru Sg. Klang. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Subang Jaya. Taman Industri Sg. terdapat kira-kira dua 2. Kg.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Penaga. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. Subang. Subang Jaya. Buloh dan Kwan Tung Baru. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Buloh. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. alam sekitar. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram.000 kilang haram di negeri Selangor. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. Kajang. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan.

1. c. b. d. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009.871 21. pembangunan. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan. khususnya pada waktu krisis. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri. e.965 12. kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. mobiliti penduduk. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun.675 a. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah. Tambahan lagi. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11.284 15. pekerja asing. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan. kepadatan tinggi populasi. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. 2009 . Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. f. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia.262 18.

Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin.jknselangor. rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka. 4. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan. Kuala Selangor. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput.moh. Pusat Dialisis Rakyat.gov. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. . Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza. Pada tahun 2010.my) 2. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009. Dengan kerjasama kerajaan negeri. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. 3. a. 5. Pada tahun 2010.

com http://www.com. sila lawati: http://www.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.gov.my http://tvselangor.com/ .ssic.airuntukrakyat.my http://mes.selangor.com.my http://www.selangorkini.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful