P. 1
Urus tadbir Selangor

Urus tadbir Selangor

|Views: 362|Likes:
Published by serai20

More info:

Published by: serai20 on Jan 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/01/2012

pdf

text

original

Sections

 • AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO)
 • MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES)
 • PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI
 • KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB
 • KEWANGAN NEGERI
 • PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
 • PELANCONGAN
 • HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU
 • HAL-EHWAL BUKAN ISLAM
 • KERAJAAN TEMPATAN
 • PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN
 • ALAM SEKITAR
 • HAL EHWAL PENGGUNA
 • ORANG ASLI
 • TANAH
 • ISU JANTINA DAN WANITA
 • ISU BELIA
 • SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI)
 • PEMBANGUNAN MENYELURUH
 • PENDIDIKAN
 • KEBUDAYAAN
 • PEMODENAN PERTANIAN
 • PEKERJA LADANG
 • HOUSING
 • KAMPUNG BARU
 • KILANG HARAM
 • KESIHATAN

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 1

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 2, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. No. Telefon Am SUK: (6)03-55447000

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 2

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta
Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan

w w w . s e l a n g o r . g o v . m y

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 3

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Kata Pengantar oleh Dato’ Menteri Besar Selangor Kata Pengantar oleh Penasihat Ekonomi Selangor Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor Statistik Selangor

21. 25. 10. 22. 15. 18. 17. Industri dan Perdagangan Pelancongan Hal Ehwal Islam dan Adat Budaya Melayu Hal-Ehwal Bukan Islam Kerajaan Tempatan Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Alam Sekitar Hal Ehwal Pengguna dan Orang Asli Pembangunan Tanah Isu Jantina dan Wanita Belia Pembangunan Keusahawanan Sains. Merakyatkan Ekonomi Selangor Pakej Rangsangan Ekonomi Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab Kewangan Negeri Pelaburan. 8. Teknologi dan Inovasi Pembangunan Menyeluruh Pendidikan Kebudayaan Pemonenan Pertanian Pekerja Ladang Perumahan Kampung Baru dan Kilang Haram Kesihatan . 12. 24. 5. 19. 6. 16. 23. 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 4 Kandungan 1. 3. 14. 9. 7. 13. 4. 20. 11.

Saya menjemput anda untuk bersama kami dalam perjuangan menarik yang menanti di depan. bersih. Program dan Fakta ialah himpunan lebih 20 senarai fakta yang menyatakan pencapaian sejak dua tahun lalu. Kami membayangkan peningkatan kualiti hidup rakyat dalam semua aspek. justeru semua program kami sentiasa menjadikan hasrat akhir ini selalu diingati. Hub perniagaan dan ekonomi berdaya maju. Kami membayangkan sebuah masyarakat yang dekat dengan kerajaan negeri. Terima kasih untuk sokongan anda. budaya meritokrasi dan kecemerlangan. Saya juga mahu mengucapkan terima kasih kepada komuniti perniagaan. kerana kami percaya semua rakyat mempunyai hak dan tanggungjawab untuk menyumbang kepada pembinaan negara. Ia terkandung ringkasan dasar dan program yang diinisiatifkan. Selangor terus menjadi negeri terpenting di Malaysia. Saya mengalukan anda semua untuk menilai pencapaian kami. Saya bersyukur dengan dorongan serta kerjasama erat yang dibina. jabatan dan agensi. 2010 dan seterusnya. cintakan alam. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid bin Ibrahim. Setiap portfolio yang digalas Majlis Eksekutif (EXCO) Selangor diperincikan secara yang memudahkan pembaca. masyarakat penyayang. Selangor akan terus menjadi kebanggaan negara secara umumnya.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 5 Urustadbir Selangor: Dasar. Sepanjang dua tahun ini berbaloi dengan kami memperkenalkan program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) dan Pakej Rangsangan ekonomi bagi memastikan ketelusan dan pertanggungjawaban awam. badan kemasyarakatan dan media – tanpa sumbangan dan rundingan dengan semua kumpulan berkepentingan dalam masyarakat. kerajaan negeri Selangor akan lebih sukar menggerakkan agendanya. pembangunan mapan. semua adalah aspirasi kerajaan negeri Selangor. Urus-tadbir Selangor: Dasar. Kami berkeyakinan bahawa kejayaan melaksanakan inisiatif dasar dan program yang ada. badan bukan kerajaan (NGO) dalam masyarakat madani. Meskipun ada waktunya berbeza pendapat. suruhanjaya perdagangan. pusat pembangunan yang menyumbang kepada 20% kek ekonomi negara. persekitaran selamat untuk didiami dan masyarakat berpendidikan serta berfikiran kritis. . saya mengakui keupayaan semua bahagian birokrasi yang memberi komitmen untuk bekerjasama untuk manfaat rakyat. Dato’ Menteri Besar Selangor Kini sudah dua tahun sejak Pakatan Rakyat mula mengangkat sumpah sebagai kerajaan baru di negeri Selangor. peluang sama rata untuk semua. Perubahan pengurusan selalunya tidak mudah namun saya berbangga berkhidmat kepada rakyat dan kami akan terus menjadi sebuah kerajaan negeri yang lancar dan berkesan. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan kerajaan negeri Selangor untuk semua kerja keras mereka sepanjang dua tahun menyumbang kepada kejayaan yang ada hari ini.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 6 Urustadbir Selangor: Dasar. Lebih 1.5 juta rakyat di Selangor yang telah mendapat manfaat langsung daripada Skim Air Percuma di mana dana lain disalurkan untuk membantu Warga Emas serta keluarga dan pelajar yang layak menerima bantuan dana dari kerajaan negeri. Saya yakin kerajaan negeri akan terus meningkatkan keupayaan mereka memberi khidmat baik berterusan untuk rakyat. Tanggungjawab mentadbir negeri yang rumit dan rencam seperti Selangor adalah jauh lebih mencabar berbanding terpilih menjadi wakil rakyat. Kerajaan negeri di bawah kepimpinan Tan Sri Dato’ Seri Abdul Khalid Ibrahim telah mengekalkan asas yang menyatukan PKR. Pada masa yang sama. Kami menerima amanah ini dengan rendah hati. tanpa sokongan mereka. Dengan usaha bersepadu serta fokus yang ditunjukkan setakat ini. Program dan Fakta Kata Pengantar oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Selangor akan kekal menjadi negeri model di mana ekonominya makmur disertai dengan kebajikan rakyat. PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat – menjadikan rakyat sebagai keutamaan. Syukur kerana kepimpinan dan wakil rakyat negeri telah berjaya menunjukkan prestasi yang boleh dibanggakan dalam usaha belajar memberi khidmat adil bagi membalas kepercayaan rakyat. Sehingga 31 Disember 2009. Ini ditunjukkan melalui program pro-rakyat yang komprehensif di bawah tema “Merakyatkan Ekonomi Selangor” (MES) di mana ia menjalar dalam kehidupan masyarakat dengan cara yang tidak pernah dilakukan sebelumnya. jumlah dana yang telah diagihkan dan dipulangkan kepada rakyat oleh kerajaan negeri melalui MES ialah RM248 juta. Pakatan Rakyat tidak dapat melaksanakan program yang dirangka dengan lancar. ekonomi negeri terus berkembang dan menarik pelabur. . saya mahu mengucapkan terima kasih kepada rakyat di Selangor yang memberi mandate dan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat. Economic Advisor to the Selangor State Government Bagi pihak Pakatan Rakyat. membolehkan program pro-rakyat diteruskan untuk akan datang. Kejayaan ini khususnya kerana penjawat awam.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 7 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta AHLI-AHLI MAJLIS MESYUARAT KERAJAAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN (EXCO) .

Perindustrian dan Perdagangan YB DATO’ HASSAN BIN MOHAMED ALI Hal Ehwal Islam. Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin YB DR HALIMAH BINTI ALI Pendidikan. TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID Pembangunan Tanah. Hal Ehwal Wanita. XAVIER JAYAKUMAR A/L ARULANANDAM Kesihatan. A. Infrastruktur dan Kemudahan Awam YB YAAKOB BIN SAPARI Permodenan Pertanian. Pekerja Ladang. Teknologi dan Inovasi YB DR. B. Kajian dan Penyelidikan YB WONG KEAT PING @ ELIZABETH WONG Pelancongan. Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB ISKANDAR BIN ABDUL SAMAD Perumahan. Kewangan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 8 Urustadbir Selangor: Dasar. Majlis Tindakan Ekonomi Negeri. Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar YB EAN YONG HIAN WAH Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram . Adat-Adat Melayu. Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan YB RODZIAH BINTI ISMAIL Kebajikan. Program dan Fakta Y. Pengurusan Bangunan dan Setinggan YB RONNIE LIU TIAN KHIEW Kerajaan Tempatan. Belia dan Sukan YB TERESA KOK SUH SIM Pelaburan. Sains.

0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 Vital Statistics . .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 9 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta STATASTIK SELANGOR 2008/2009 Jadual 1. Vital Statistics .Selangor 2001-2008 Jadual 1.Selangor 2001-2008 cont.

2 : JANGKAHAYAT PENDUDUK (Tahun) 2001 – 2007 Population Lifespan (Year ) 2001-2007 . Jadual 3.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 10 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta Jadual 1. Vital Statistics .Selangor 2001-2008 cont.0 : PERANGKAAN PENTING NEGERI SELANGOR 2001-2008 samb.

5. Anugerah kepada pelajar yang berjaya masuk ke universiti. kerajaan negeri percaya sumber alam adalah milik semua rakyat – ikrar telah diberikan untuk memastikan kekayaan negeri akan pergi kepada rakyat. • Bantuan kewangan untuk membina dan menyelenggara hostel kepada kanak-kanak ini. Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) • Insuran kepada bayi kelahiran Selangor sehingga umur 18 tahun. • 11. dan Kajang. melalui pelancaran MES pada tahun pertama Pakatan Rakyat memerintah Selangor. *Tertakluk kepada tempat kelahiran dan status mastautin 6.gov. Skim mesra warga tua • RM 2500 diberikan kepada warga tua dan golongan kurang upaya*. • Khusus untuk pelajar dari keluarga berpendapatan rendah (RM1500 ke bawah) • 7339 pelajar mendapat manfaat daripada inisiatif ini. 2. • 6 Pusat Sehenti telah diwujudkan di hospital Ampang. • RM 1000 diberikan kepada pelajar kelahiran Selangor yang terpilih masuk ke universiti. Selayang.699 berdaftar untuk skim ini. • 13. Serdang.mes. Bantuan air percuma sebanyak 20 meter padu.68 juta.858 bayi berdaftar dengan skim ini. Sungai Buloh. keempat dan kelima akan dilaksanakan bermula 2010 dan tahun-tahun berikutnya secara sistematik. • 114. Program MES berasaskan falsafah bahawa setiap penduduk Selangor harus merasa mereka adalah sebahagian daripada negeri. 3. rakyat dapat mengambil manfaat daripada ekonomi yang kukuh dan sihat. • Fasa 2 OSCC: o Pendidikan umum berkaitan keganasan rumah tangga dan deraan seksual. o Periindungan kepada wanita dari segi infrastruktur. keganasan domestik dan dera. • Objektif: mengurangkan beban kewangan rakyat. Ia bermula dengan fasa 1 sebanyak 7 program. • Kumpulan Semesta Sdn Bhd diwujudkan untuk fokus kepada pengurusan cari gali pasir di Selangor. Justeru. Kerajaan negeri Selangor akan terus merangka dasar dan program baru yang memberikan manfaat kepada penduduk. Maklumat lanjut boleh diakses di www. Pencapaian utama Program MES adalah siri pakej kebajikan yang dilaksanakan dari fasa ke fasa sejak 2008. Program meningkatkan hasil batu dan mineral. . Dana Pendidikan untuk anak Pekerja Ladang • Peruntukan biasiswa kepada anak-anak pekerja ladang. 7. • Untung daripada royalti pasir pada 2009 : RM 4. Klang. • Keuntungan diperoleh diagihkan kepada rakyat melalui program kebajikan.342 keluarga mendapat manfaat daripada skim ini. • RM 166. • 1. kaunseling dan bantuan guaman. Fasa ketiga.7 juta dibelanjakan untuk menampung bantuan ini. 4.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 11 Urustadbir Selangor: Dasar.5 juta meter individu pengguna air di Selangor mendapat manfaat daripada bantuan ini. • Seminar OSCC seminar berjaya dibuat di 37 DUNs. • Pendekatan baru pengambil batu dan mineral diperkenalkan.selangor. Program dan Fakta MERAKYATKAN EKONOMI SELANGOR (MES) Di Selangor. • Dasar permulaan dengan memasukkan RM100. • 130 pelajar mendapat manfaat dan menyambung pengajian di INPENS.my FASA 1 1. Ia diikuti dengan fasa 2 yang bermula 2009. • Semua akan menerima RM1500 apabila mereka mencecah 18 tahun. Pusat Sehenti untuk Krisis (OSCC) • Objektif: membantu wanita dan kanak-kanak dalam kes rogol.

• Perlepasan bersalin o 30 hari cuti pilihan sebagai tambahan kepada 60 hari perlepasan cuti. 90 hari cuti bersalin. Bantuan pusat jagaan kanak-kanak. o Takaful Rakyat adalah skim insuran yang dijangka akan melindungi orang awam dariumur 18 hingga 60 tahun untuk kes kematian. 14 hari cuti untuk bapa dan 30 hari perlepasan bagi suami meninggal. o Skim ini sedang di peringkat penelitian akhir untuk dilaksanakan. Program pembangunan usahawan • Program bantuan dan latihan untuk belia dan pembangunan keusahawanan. Meningkatkan pendapatan petani. • Cuti untuk bapa o 7 hari cuti diberikan dengan tambahan 7 hari dengan pilihan. mereka dibenarkan masuk ke kemudahan di kawasan letak kenderaan serta manfaat yang lain. 2. o Wakil OKU dimasukkan menyertai Kerajaan Tempatan dengan nisbah peratusan tertentu. • RM 75 sebulan bagi setiap kanak-kanak. . Derma sebanyak RM100. Program dan Fakta FASA II 1. 3. Program Akan Datang FASA III 1. 2. Biasiswa pelajaran Perlindungan alam sekitar Pembinaan premis niaga yang strategik dan menarik Membina kompleks mini untuk sukan dan rekreasi Diskaun 20% untuk cukai pintu.000 telah diberikan kepada Yayasan berkaitan penyakit jantung di Petaling Jaya untuk mendokong usaha mereka membeli mesin yang membolehkan terapi automatik dijalankan. FASA IV 1. 3. Geran pemilikan perumahan Bantuan pengantin baru Elaun ibu tunggal Elaun khas untuk suri rumah FASA V 1. Orang Kurang Upaya (OKU) o Pelekat kenderaan yang selaras kepada semua OKU dan diberikan di seluruh negeri. 4. 3. peladang dan nelayan. • Kematian suami o 3 hari cuti dengan 27 hari cuti pilihan. o Kemudahan kepada OKU diperkenalkan di semua bangunan baru kerajaan. PROGRAM KEBAJIKAN YANG LAIN (TIDAK BERKAITAN DENGAN MES) Selain daripada program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES). 2. o Peluang bagi OKU yang menghadapi masalah pembelajaran bekerja di sektor awam dan swasta. o Kerajaan negeri Selangor juga sedang mempertimbangkan untuk menambah-nilai pusat rawatan secara berkelompok dengan pengenalan teknologi moden. Takaful Rakyat o Kerajaan negeri Selangor akan memperkenalkan Takaful Rakyat. 5. Bantuan pra-sekolah • RM 50 sebulan kepada kanak-kanak. 4. 2. 6. 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 12 Urustadbir Selangor: Dasar. o Dengan memiliki pelekat ini. Sumbangan takaful kepada mereka yang kurang upaya dan anak yatim. kerajaan negeri Selangor juga telah memperkenalkan sejumlah program kebajikan yang mensasarkan bantuan kepada kemasyarakatan seperti: 1.

Pembangunan modal insan. Jika masa lalu berlaku lebihan pembangunan. Apa yang telah dibuat: i. Bengkel teknikal untuk mengenal-pasti lokasi. Pelan rancangan untuk Bandar Klang sepanjang sungai. 144 projek terbengkalai melibatkan 45. sempena 2 tahun pemerintahan di Selangor. Kerajaan negeri yakin dapat memulihkan sumber alam yang amat berharga ini. keindahan. Subang Jaya dan Petaling Jaya dan terakhir di Ampang Jaya. Regenerasi – kombinasi unik baru dan lama iii. Nilai Pembangunan Kasar bernilai RM 7-9 billion. 14 projects revived and currently being completed. Syarikat disenarai pendek untuk kerja pemulihan dan pembangunan. dan Petaling Jaya. • • • . Meningkatkan pengurusan sungai dan kawalan banjir. Mengenalpasti syarikat pelaksana projek. Statistik i. Petaling Jaya Pembaharuan bandar Selangor adalah negeri maju dengan banyak pusat bandar yang memerlukan pembaharuan dan dihidupkan semula. Pembangunan infrastruktur awam. Selayang iii. dan paling penting baik untuk rakyat. Subang Jaya. nilai dan kebanggan sepanjang 120km sungai. termasuk bertemu pihak berkepentingan dan pemaju berpotensi. Revolusi Hijau 1. Program dan Fakta PAKEJ RANGSANGAN EKONOMI Kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memacu ekonomi Selangor melalui pakej rangsangan ekonomi dan akan berusaha memastikan sumber dan aset negeri digunakan secara optimum untuk manfaat rakyat. among which – i. ii. Pakej ini diumumkan pada Mac 2009 sebagai kombinasi projek jangka panjang dan sederhana bagi menarik pelaburan berjumlah lebih RM50 billion dan mencipta sekitar 150. Shah Alam. 48. Kawasan sasaran ialah yang uzur dan terpinggir. Inventori guna tanah Sungai Klang – selesai untuk Klang. Kerajaan semasa meletakkan visi pembersihan dan pengindahannya untuk membina persekitaran pembangunan mapan. Badan Bertindak Projek Terbengkalai dibentuk untuk membantuan pengambilalihan projek terbengkalai. Pembentukan badan pemantau untuk pemulihan dan pembersihan sungai. Bukit Botak. kerajaan Selangor mengambil pendekatan menyeluruh bagi menyediakan kawasan hijau di bandar. v. Klang. iv.000 peluang pekerjaan. iii. Dengan menyediakan visi ke arah kehidupan seimbang. Pelan Induk Pembangunan Projek Pemulihan Sungai Klang. iii. Merealisasi visi pemulihan sungai Klang sebagaimana pernah dibanggakan.449 unit. ii. Projek Pemulihan Sungai Klang Usaha membersihan Sungai Klang menemui kegagalan pada masa lalu. Konvensyen Pembaharuan Bandar dari 30 November hingga 1 Disember 2009. Tiga peringkat akan diusahakan iaitu di Klang dan Shah Alam. 14 projek telah disemak dan sedang disiapkan antaranya. Karnival sungai Klang dari 13 hingga 14 Mac. Apa yang telah dibuat: i. Mengumpul nasihat pakar dan perancang bandar untuk amalan terbaik.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:08 AM Page 13 Urustadbir Selangor: Dasar. Pemulihan semula – beri fungsi baru kepada yang lama Kawasan untuk pembangunan– Petaling Jaya. Jenis pembaharuan: i. Pemulihan Projek Terbengkalai Lebih 140 projek terbengkalai di Selangor di mana dengan pemulihannya akan berupaya menyediakan peluang pekerjaan. Pemulihan dan pembersihan intensif sungai ii. 3 (Alam Perdana dan Alam Mutiara) Kuala Selangor ii. • • • • Objektif: memastikan kebersihan. Apa sedang dibuat: i. selain sesak dan terlebih padat. PJS 5. Villaria. Kualiti sungai Klang telah meningkat daripada tercemar kepada sederhana Dario tahun 2005 hingga 2009. Pembangunan semula – memusnahkan yang lama dan membina yang baru ii. akan dimulakan di Ampang Jaya. Mencipta jaringan pengangkutan berasaskan air. Gazet simpanan sungai 50 meter di kedua-dua sisi sungai Klang. Kajang. Apa akan dibuat: i. Apa akan dibuat: i. Rundingan awam. ii.360 pembeli terlibat. Lokasi sebenar masih dalam penentuan. Membuat pembangunan sepanjang sungai untuk meningkatkan harga tanah. ii. • • Menghidupkan semula bandar lama ke arah kehidupan hijau dan seimbang – memacu pembangunan sosial dan ekonomi. pendengaran awam untuk mengenal pasti cadangan kawasan bagi pembaharuan bandar. memacu industri pembinaan dan menyumbang kepada keupayaan ekonomi negeri. Usaha hebat diambil untuk menilai semula projek. iv. • • • • • • • Menegakkan hak pembeli dan memastikan pemaju bertanggungjawab. 2. kini fokus kerajaan semasa adalah pembangunan mapan. iii.

hasilnya dapat dilihat dalam kadar segera untuk para petani melihat hasil kerja keras mereka menjana pendapatan. khidmat bas mikro • Infrastruktur sokongan – laluan basikal dan pejalan kaki. boleh diharapkan dan berintegrasi untuk meningkatkan ekonomi. 37% (2010). lancar dan berkualiti. ii.3% peningkatan Sawah Sempadan.5 tan/ha (meningkat RM110 juta setahun) ii. Hasilnya. • Koridor pergerakan – hentian dan jalan. Penyelarasan dengan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam. kekerapan. Modal diberikan kerajaan Persekutuan. iii. kelajuan.9% peningkatan Pasir Panjang. 3. Selangor mensasarkan pencapaian khidmat industri air seperti berikut: i. • 23. Menjalankan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor. Objektif adalah untuk mengubah penswastaan lalu yang silap di mana syarikat konsesi air tidak memberikan khidmat baik.5 tan/ha dari 4. Selangor mensasarkan negeri yang laluan trafiknya lancar dengan penggunaan 60% pengangkutan awam termasuk bas dan kereta api laju. menolak PUNCAK dan SYABAS. Penstrukturan Khidmat Industri Air Selangor Sebahagian daripada inisiatif kebangsaan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 14 Urustadbir Selangor: Dasar. • Apa akan dilakukan: i. • Ke arah sistem pengangkutan yang selamat. Selangor beri tawaran rasmi kepada syarikat konsesi dengan kewajaran dan pengembalian semula pelaburan yang cukup: i. Industri yang cukup lancar dengan khidmat serta barangan berkualiti. Meningkatkan pengakutan awam: Penggunaan pengangkutan awam merosot secara signifikan dari 35% pada 1980 kepada 16% pada waktu ini. keselamatan dan kebersihan. iv. Hasil: • 19. • Masalah lalu: i. 2.4% peningkatan Pancang Bedena. • 7. Perbincangan dengan pakar tentang teknologi baru dan strategi dalam pengangkutan. Program dan Fakta Meningkatkan hasil padi Projek meningkatan hasil padi berbaloi. Jangkaan: i. Tarif air rendah untuk manfaat rakyat. 62% (2011). ii. • • • Objektif serampang dua mata untuk meningkatkan pendapatan petani di samping bergerak ke arah pertanian berteknologi tinggi. Perluasan usaha di semua kawasan padi. Khidmat industry air secara menyeluruh. Mendapatkan maklum balas penggerak pengangkutan awam. Apa sedang dilakukan: i. iii. Model menyeluruh diguna-pakai. lancar. ii. dan 100% (2013). BRT • Antara bandar – monorel. Akses yang luas dan perhubungan yang baik. ii. ii. Meningkatkan sistem pengurusan air. Industri air diuruskan oleh kerajaan negeri Selangor. mampu dibayar dan lancar. 4. Selangor berharap dapat mewujudkan Majlis Pengangkutan Lembah Klang bagi meningkatkan usaha di peringkat domestik dan di peringkat kerajaan negeri. Cadangan Majlis Pengangkutan Lembah Klang diserahkan kepada PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk: 1.475. tram. KPI dan pemantauan. Penswastaan khidmat air menjadikan negeri tidak lagi berperanan. Khidmat boleh diharapkan.475 kepada RM 20. Perluasan kawasan padi 16% (2009). Menerima SPLASH dan ABASS. iii. ii. sosial dan pembangunan alam sekitar di negeri Selangor. Rancangan dan pemantauan laluan pengangkutan. PEMANDU dan Suruhanjaya Pengangkutan Darat Awam untuk membincangkan fungsi peraturan – penguatkuasaan. Tidak semua syarikat mempunyai kemahiran yang betul serta modal. teknikal dan motivasi. iii. v. Khidmat pengguna yang lebih baik. Melalui kerjasama melalui Suruhanjaya Pengangkutan Awam yang akan ditubuhkan. v. Memperkenal amalan terbaik dan teknologi baru penanaman padi. Projek ini adalah rancangan 5 tahun untuk meningkatkan hasil padi di Selangor. Meningkatkan kapasiti. Perbincangan dengan Menteri Pengangkutan. Peruntukan untuk latihan. • Pembentukan Autoriti Pengangkutan Lembah Klang. ii. Apa akan dilakukan: i. Selangor dan Kerajaan Persekutuan berunding untuk menstrukturkan khidmat industri air negeri. Rancangan 5 tahun meningkatkan padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam. LRT • Pengangkutan berasaskan komuniti. 87% (2012). • • • • . peningkatan penggunaan kenderaan peribadi meningkat dan menyumbang kepada kesesakan khususnya di Lembah Klang. Integrasi antara perkhidmatan. Obejktif: i. Peningkatan pendapatan per kapita dari RM 14. iv. Penilaian dan pemantauan cadangan Pengangkutan Awam. • Pembangunan autoriti untuk negeri dan kerajaan tempatan. Hasil sebanyak 7. iv. Kerajaan Selangor masih berunding dengan kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan masalah yang timbul berkaitan khidmat industri air. Apa yang telah dilakukan: i.

.gov. Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa akses kepada maklumat bagi memperkasa rakyat untuk membuat keputusan dan seterusnya memberi ruang kepada mereka bagi memastikan kerajaan bertanggungjawab dalam sistem semak dan imbang.000 yang diberikan kepada setiap ADUN. ketelusan dan pertanggungjawaban awam. Semua aset yang dimiliki serta dilupuskan sejak menjawar jawatan dalam kerajaan negeri pada Mac 2008 dan seterusnya dan ia dipamerkan di laman rasmi kerajaan negeri Selangor di laman web www. dan memanggil mereka untuk pendengaran awam termasuk penjawat awam jika relevan. Pendakwaan berasaskan persetujuan Peguam Negara dan di bawah bidang kuasa polis.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 15 Urustadbir Selangor: Dasar. dan kami mengalukan maklum balas awam untuk usaha lanjut meningkatkan urustadbir di Selangor. memohon dokumen dan kenyataan bersumpah daripada mereka yang terlibat. Penyiasatan peruntukan RM500. Pertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) DUN Selangor membentuk SELCAT untuk melakukan pendengaran awam bagi isu-isu yang timbul dalam menjalankan pentadbiran kerajaan negeri. didermakan dan faedah dibayar serta perjanjian pinjaman bank. Program dan Fakta KERAJAAN TELUS DAN BERTANGGUNGJAWAB Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor komited kepada urus-tadbir berasaskan prinsip berdaya saing. Pencapaian Utama 1. Deklarasi Umum Aset Majlis Eksekutif Negeri Keputusan telah diambil untuk membuat pengisytiharan umum aset yang dimiliki oleh Majlis Eksekutif termasuk Menteri Besar. Persatuan Kebajikan Isteri Wakil Rakyat Selangor dan perbelanjaannya. Ia memperuntukkan saman dan penjara bagi mereka yang tidak mematuhinya. o o Pengisyitiharan umum aset termasuk diambil. o o o o o o Enakmen Menghina Dewan 2008 diluluskan bagi mewajibkan mereka yang dipanggil untuk menghadiri pendengaran SELCAT. Alasan untuk menghadkan aset selepas Mac 2008 bagi memastikan EXCO tidak menyalahguna kedudukan mereka secara salah mencipta kekayaan semasa memegang jawatan.selangor. 2. Siasatan: Pembubaran BALKIS. ia menyiasat laporan yang diterima.my. SELCAT melibatkan ADUN Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dengan Speaker Dewan menjadi Pengerusinya. Jawatankuasa Terpilih untuk Daya Saing. Ditubuhkan di bawah peruntukan yang ada dalam perlembagaan Selangor dan perintah Am Dewan. Komitmen terus diberi untuk meningkatkan ketelusan dalam pentadbiran dan proses membuat keputusan. Dasar dan program dirangka secara berhatihati mengikut piawaian ini.

Tender Terbuka Pada masa lepas. Enakmen Suruhanjaya Khidmat DUN Selangor (SELESA) SELESA diusulkan untuk perbincangan bagi memastikan amalan pemisahan kuasa antara badan Eksekutif dan Perundangan di peringkat negeri. Projek Pembangunan Perumahan Bukit Cerakah (Alam Perdana dan Alam Mutiara Bukit Ceraka Housing Development projects (Projek Alam Perdana and Alam Mutiara dengan kertas putih) Projek Pembangunan Semula Hutan di bawah Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) Isu Yayasan Basmi Kemiskinan. . 4. tender langsung adalah norma kerajaan negeri. 5. Mengusulkannya di Sidang DUN. Membentuk Jawatankuasa Terpilih untuk FOI di DUN. Kerajaan negeri Selangor berjaya mendesak kerajaan Pusat untuk mengkelaskan semua Laporan Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa untuk manfaat mangsa dan keluarga mereka. Menteri Besar boleh mengkelaskan semula maklumat di bawah kuasanya dalam Seksyen 2A OSA yang digunakan sejak dua tahun lalu. Jawatankuasa Terpilih FOI mengkaji draf Enakmen FOI. ini masih di peringkat perbincangan. Enakmen FOI akan dilaksanakan di peringkat jabatan dan agensi kerajaan negeri. Namun. Bagaimanapun. Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) Bagi mengatasi kekangan yang wujud akibat OSA. 6. Namun. kerajaan negeri Selangor mewujudkan satu Badan Bertindak untuk membentuk Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI). Program dan Fakta 3. dalam usaha meningkatkan daya saing dan kualiti produk serta perkhidmatan. o o o o o o o o o Langkah melaksanakan Enakmen FOI: Pembentukan Badan Bertindak diketuai EXCO negeri. Klasifikasi semula Maklumat di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 Akta Rahsia Rasmi (OSA) 1972 melarang penyebaran maklumat yang dikelaskan. belanjawan dan struktur. Antaranya ialah: o o Projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Negeri Kontrak langsung terdahulu yang akan tamat akan melalui tender terbuka dari masa ke masa. Enakmen FOI diterima dan diluluskan sebagai undang-undang di DUN. o o o o o o o Maklumat kerajaan yang dikelaskan semula setakat ini: Projek Pembangunan Perumahan Bukit Botak. Dijangkakan ini akan dilakukan pada persidangan pertama 2010. kerajaan negeri Selangor meningkatkan usaha perlaksanaan tender terbuka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 16 Urustadbir Selangor: Dasar. Merangka Enakmen FOI. kerajaan negeri Selangor komited untuk mengusulkannya di DUN Selangor. Ini akan memastikan DUN Selangor mempunyai pentadbirannya sendiri. Jawatankuasa Terpilih FOI membuat rundingan awam dengan pihak berkepentingan utama Enakmen FOI akan diusulkan untuk pembacaan kedua dan ketiga di DUN. Semasa sambutan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia Mei 2009. disertakan dengan kertas putih.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 17

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

KEWANGAN NEGERI
Kerajaan negeri menekankan nilai bagi duit dalam pengurusan kewangan di semua peringkat: negeri, daerah dan Kerajan Tempatan. Ini penting agar pembaziran wang rakyat tidak berlaku, dan rakyat dapat menikmati hasil optimum bagi cukai yang mereka bayar. Pengurusan kewangan secara bertanggungjawab ditekankan dengan tindakan telus dan bertanggungjawab serta berusaha mendapatkan semula hutang negeri, meningkatkan hasil negeri dan mengurangkan kos untuk kerajaan yang lebih cekap dan bersih. Dengan maklumat penuh kedudukan kewangan negeri, ia boleh memastikan kerajaan negeri dipertanggungjawabkan (rujuk Senarai Fakta Kerajaan Telus dan Bertanggungjawab). Pengurusan Kewangan yang baik Jabatan Audit Negara mengiktiraf prestasi kewangan kerajaan negeri Selangor pada tahun 2008 apabila pendapatannya ditingkatkan dan hutang yang ada dikurangkan, dan ini adalah pencapaian yang baik. Kerajaan negeri Selangor tidak berhenti setakat itu, sebaliknya memperkenalkan kaedah untuk menambahbaik pengurusan kewangan. • Inisiatif Ops Kutip bermula Julai 2009 o Dengan kerjasama Pejabat Tanah Selangor (PTG), Jabatan ICT dan semua Pejabat Tanah Daerah di seluruh Selangor. o Dasar “ketuk pintu” di mana pemilik tanah di mana premis wujud tetapi tidak membayar premium diminta membayarnya sesegara mungkin. o Insentif merendahkan denda lewat bayar daripada individu dan syarikat sehingga 50% diperkenal untuk meningkatkan pengumpulan premium tanah. o Pengurangan sebanyak 100% ditentukan oleh Pejabat Tanah. o Pengurangan denda bergantung kepada syarat dan terma yang ketat. Pengumpulan oleh Pejabat Tanah Daerah menyumbang kepada 70% pendapatan negeri. o Insentif diberi berasaskan prestasi Pejabat Tanah Daerah bergantung kepada kejayaan mengumpul cukai premium tanah ini. o RM100,000 akan diberikan kepada Pejabat Tanah Daerah yang paling berjaya. o Insentif seperti ini member motivasi untuk membuat pengumpulan. Cadangan lain untuk meningkatkan pendapatan negeri; o Other proposals to increase state revenues; o Mempercepat proses permohonan tanah untuk meningkatkan pengumpunan premium. o Pengumpulan premium ditingkatkan melalui epembayaran sebagai penambahan kaunter. o Pengumpulan premium ditingkatkan dengan member insentif kepada pemilik tanah untuk memanjangkan pajakan 99 tahun. o Kerajaan negeri akan mengambil tanah jika aktiviti pencurian pasir ditemui di kawasan yang ada. Perincian Projek Melangsaikan Hutang Talam o o o Talam Corporation Bhd. (Talam) ialah pemaju yang menguruskan projek melibatkan syarikat milik kerajaan. Talam memiliki tiga syarikat milik kerajaan dengan hutan berjumlah RM391.99 juta. Tiga syarikat tersebut ialah Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB). Hutang lebih 10 tahun ini tidak dibayar serta tidak disedari oleh pihak-pihak terlibat. Ringkasan proses melangsaikan hutang Talam: Pembentukan badan bertindak Melangsaikan Hutang Talam Strategi melangsaikan hutang Talam ditentukan. Semua langkah dipastikan selaras dengan undangundang dan urus-tadbir korporat. Proses melibatkan kerajan negeri, Perbadanan Pelaburan Selangor (SIC, syarikat milik kerajaan negeri) dan Perbadanan Menteri Besar (syarikat milik kerajaan) 1 RM 392 juta hutang disahkan dan dijelaskan daripada catatan tiga syarikat, disahkan melalui resolusi Lembaga Pengarah. 2 Kerajaan negeri Selangor mengambil alih hutang melalui perjanjian, sekali lagi melalui resolusi sah Lembaga Pengarah. 3 SIC membayar hutang dan dipindahkan kepada MBI, yang membayarnya melalui geran daripada kerajaan negeri bernilai RM392 juta sebagaimana diluluskan Sidang DUN Selangor pada November 2009. 4 MBI kini bertanggungjawab terhadap hutang terkumpul RM392 juta daripada Talam. 5 Proses rundingan bermula untuk membayar semula hutang ini kepada negeri. 6 Asset Talam bernilai sekitar RM1 billion termasuk tanah, syer, hartanah dan asset lain. 7 Anggaran RM50 juta daripada RM392 juta dibayar setakat ini. 8 Yuran guaman berjumlah RM700,000 dibayar sebagai sebahagian daripada amalan. Tidak ada yuran dikenakan kerana tidak ada perunding luar diguna. Manfaat untuk kerajaan negeri o Projek Melangsaikan Hutang Talam adalah satu kajian kes di mana kerajaan negeri berjaya melangsaikan hutang yang sebelum ini tidak dipertanggungjawabkan dan terjadi dalam akaun syarikat yang rumit. o Akhirnya, hutang bernilai RM392 juta yang sebelumnya tidak dikenal pasti diambil alih oleh kerajaan negeri. o Penduduk Selangor yang membayar cukai boleh memantau status hutang yang diambil alih ini.

o o o o o o

Pembayaran Hutang Kerajaan negeri Selangor buat pertama kali berjaya melangsaikan hutang beberapa syarikat milik kerajaan. Penyelesaian hutang ini adalah untuk meningkatkan pendapatan negeri. Lebih penting, rakyat kini mempunyai akses menyeluruh secara tidak langsung kepada status wang yang dilaburkan mereka dalam bentuk bayaran cukai kepada kerajaan negeri Selangor. Ini juga dapat membantu mereka memantau dan memastikan kerajaan terus bertanggungjawab kepada sumbangan mereka sekian lama.

Belanjawan negeri Selangor 2010 Belanjawan Selangor 2010 bernilai RM1.3 billion, berkurangan RM100 juta atau 7.14% berbanding Belanjawan 2009 berjumlah RM1.4 billion. Selangor mensasarkan belanjawan berimbang dan ia sama seperti sebelumnya.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 18

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

Carta 1: Anggaran Pendapatan Negeri 2010 (RM)

Pendapatan Anggaran perbelanjaan bagi 2010 dipecahkan kepada tiga bahagian: pendapatan cukai RM460,020,00 mewakili 35.39% belanjawan, pengurangan sebanyak RM2,980,000 atau 0.64%. Pendapatan bukan cukai ialah RM422,679,000 membentuk 32.51%, pengurangan RM107,321,000 atau 20.25% dan perbelanjaan lain RM417,301,000 membentuk 32.1%, peningkatan RM10,301,000 atau 2.53% berbanding 2009. Pengurangan pendapatan Selangor adalah disebabkan kemerosotan ekonomi yang member kesan kepada Malaysia seluruhnya.

Carta 2: Anggaran Perbelanjaan Negeri 2010 (RM) Perbelanjaan Negeri Perbelanjaan kerajaan negeri dipecahkan kepada dua kategori besar iaitu belanja pengurusan dan pembangunan. Belanja pengurusan membentuk 54.58% daripada jumlah belanja, berjumlah RM709,600,000 sementara belanja pembangunan membentuk 45.42% iaitu RM509,400,000

Carta 3: Perbelanjaan Pengurusan (RM) Belanja pengurusan sebagaimana dianggarkan akan dibelanjakan untuk Khidmat dan Pembekal, sebanyak 43.73% belanjawan tahunan, diikuti dengan emolument.

Carta 4: Belanja Pembangunan (RM) Belanja pembangunan infrastruktur negeri meliputi hampir separuh, anggaran berjumlah RM286,940,660. Ini diikuti dengan sector sosial yang membentuk 37.2% jumlah belanja pembangunan.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 19

Urustadbir Selangor:
Dasar, Program dan Fakta

PELABURAN, INDUSTRI DAN PERDAGANGAN
Selangor masih pilihan terbaik pelabur Sejak Pakatan Rakyat menjadi kerajaan di Selangor pada 8 Mac 2008, Selangor mencapai: • • • Projek industri tertinggi pada 2008 dan 2009. Pembukaan peluang kerja tertinggi pada 2008 dan 2009. Jumlah pelaburan modal kedua tertinggi pada 2008 dan 2009.

* Meski Sarawak mendahului semua negeri dari segi jumlah pelaburan modal pada 2008 dan 2009, pencapaian tersebut berlaku kerana pelaburan tunggal untuk projek aluminium di Bintulu yang bernilai USD 2 billion (kira-kira RM7 billion). Projek sebegitu tidak dijalankan di Selangor kerana kadar pencemaran yang tinggi dan persekitaran ‘gila-kuasa’. Jika pelaburan aluminium di Sarawak ini dikecualikan, Selangor adalah negeri yang pelaburan modalnya tertinggi pada 2008 dan 2009. Selangor terus komited menarik pelaburan, mempromosi persekitaran mesra perniagaan dan bertemu penggerak industri dari masa ke masa bagi mencapai kemajuan dalam pembangunan perdagangan dan industry di Selangor. Statistik Pelaburan Selangor pada 2008 dan 2009 dinyatakan di akhir Senarai Fakta ini. Usaha intensif untuk menarik pelabur 1. Misi Pelaburan dan Perdagangan (MIDA) • Jepun (Osaka & Yokohama); 5 – 10 Julai 2008 • Misi Projek Khas untuk Industri Memproses Makanan dan Seminar Halal, Jepun (Tokyo & Osaka), 7-16 Oktober 2008. • India – (6 – 14 Januari 2009) • China, Hefei & Beijing – (24 April – 1 Mei 2009) • China, Kunming, Xian & Guang Zhou – (4 – 13 Jun 2009) • China, Shenyang & Dalian – (26 Julai – 1 Ogos) 2. Lawatan Pelaburan Teknikal ke: • Eropah (Jerman, Belanda, Scotland dan Perancis) – (12 – 18 Januari 2008) • Thailand (IMT-GT) (15 – 16 Januari 2008) • Dubai (12 – 14 Jun 2008) • Banda Acheh – (16 – 19 Ogos 2009) 3. Lawatan ke Kilang dan Industri Mengenal pasti masalah dan isu yang dihadapi pemilik kilang dan industri 2008 - 60 lawatan 2009 - 63 lawatan

Hari Bertemu Pelanggan – (17 November 2008). 24/9/08 – FMM Hulu Langat 14. 10. 25/7/08 – FMM Klang 11. Mesyuarat bersama Industri mengikut zon 2008 = 5 kali 2009 = 8 kali 6. WCIT 2008 – (19 – 21 Mei 2008). Dialog bersama Persatuan Pembuatan Malaysia (FMM) 2008 = 16 kali 1. Luncheon Talk bersama Duta Luar Negara dan Majlis Perniagaan Luar Negara. 4/11/2009 – FMM Hulu Langat 12. 6/5/08 – FMM Petaling 8.FMM Petaling 6. KLCC c. Penyertaan dalam Seminar Pertunjukan Domestik dan Antarabangsa a. 2008 b.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 20 Urustadbir Selangor: Dasar. 2/7/08 – FMM Hulu Langat 10.3 kali (pelabur Jepun. 3/3/2009 – FMM Subang Jaya & PJ 3. 10 Jun 2009 12. 11/2/2009 – FMM Hulu Langat. 2008). Kuala Lumpur . 13/3/08 – FMM Selayang 5. pelabur Taiwan dan Japanese investors. Taipei Investor. Shah Alam. Program dan Fakta 4. Stadium Melawati Shah Alam 15. Shangri La Hotel. Thailand (10 – 13 Januari 2008) 16. 1 Julai 2008. 5/3/08 – FMM Hulu Langat 4. 11/3/2009 – FMM Hulu Langat 4. 1/7/2009 – FMM Hulu Langat 8. Program Sumbang-saran berkaitan ”Strategi Mempromosi Pelaburan di Selangor”. 20 Jun 2008 13. Pameran sempena Malaysia – Forum Pelaburan India. Grand Bluewave Hotel. Penyertaan dalam Konferens Perniagaan China Guandong Malaysia 2008. 25/8/2009 – Dialog Bersama FMM Selangor 7. 5/11/08 – FMM Selangor 2009 = 12 kali 1. Songkhla. Cyberjaya (12 Ogos 2008) d. 7/5/08 – FMM Hulu Langat 9. 6/5//2009 – FMM Hulu Langat 6. PWTC f. Karnival Mesra Rakyat PBT/Agensi Kerajaan – (28 – 30 Nov. 4/11/08 – FMM Petaling 16. 16/10/08 – FMM Kuala Langat 15. 7 May 2008 14. Pameran Perkampungan Islam Hadhari – 26 Jan. 8/9/2009 – FMM Petaling Jaya 10. Pameran SME 2008. Dialog berkaitan eksan kenaikan harga minyak bersama Menteri Besar. 24/11/2009 – FMM Selangor 5. 2. 7/4/08 – FMM Hulu Langat 7. 2/9/08 – FMM Petaling 12. Mesyuarat antara Menteri Besar dan peserta Forum Halal Sedunia 2008. 28 Ogos 2008 20. 6/4/08 . Hi-Tea bersama kumpulan pelabur 2008 (syarikat Amerika) 2009 . Pertandingan Golf Jemputan Pelaburan Selangor 2008 Untuk mengeratkan hubungan kerajaan negeri dengan pelabur. Oktober 2009 8. 2/9/2009 – FMM Hulu Langat 11. 23/9/08 – FMM Klang 13. Program Jaringan Perniagaan Selangor-Singapore & Taklimat Peluang Perniagaan di Selangor pada 6 May 2008. 5/5/2009 – FMM Petaling Jaya 5. 15 Mei 2008. SUK 18. 12 September 2008. Menaja Sidang Kemuncak Usahawan Asia Tenggara (EAES) di Shah Alam. 25 – 26 September 2008. Kumpulan Perdagangan EU Malaysia) 7. Promosi cadangan memperkenalkan zon perdagangan di Pulau Indah. Mesyuarat ke-24 JBC (Majlis Perniagaan Bersama) di Hatyai. Seminar berkaitan Lembah Klang 2 (KV-2). Seminar berkaitan Industri Solar. 7/7/2009 – FMM Petaling Jaya & Subang Jaya 9. 28/1/08 – FMM Telok Gong 3.3 kali 2009 – 13 kali 9. 28/1/08 – FMM Petaling 2. Kompleks PKNS e. 4 – 7 November 2009 11. 17. Dialog bersama Persatuan Peniaga di Selangor 2008 . SUK 19.

Malaysia o EAES. Edisi ketiga sedang disediakan • o Selangor Breakaway Buku panduan yang mengandungi maklumat mengenai destinasi popular. Kerajaan negeri telah melaburkan masa dan usaha untuk membangunkan industri pelancongan sambil menjadikan negeri ini terkemuka di serata dunia. MATTA International Fair Selangor Umrah and Muslim Travel Destinations 2010 o Tourism Selangor telah mengambil bahagian dalam MASUM 2010. o Tema: Selangor Has More. Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. Program dan Fakta PELANCONGAN Dari pulau ke pantai. Sunway Convention Center. Malaysia o Suarasa. haiwan zoo ke kelip-kelip. One Utama. • Tourism Selangor Sendirian Berhad (TSSB) o Diwujudkan untuk mempromosikan pelancongan di Selangor o Dianugerahkan Anugerah Khas sebagai Agensi Promosi Pelancongan yang Terbaik pada tahun 2009. tempat makan. 12 pihak kini mempromosikan produk dan destinasi mereka di Selangor Pavilion. pusat membeli-belah. Pulau Pinang. pusat kebudayaan. German o Fascinating Malaysia. Singapore o Medan Travel Promotion. Malaysia o MATTA Fair. Malaysia o Discover Malaysia Tourism Fair (MDTF). direktori kedutaan dan sebagainya. Mempromosikan Selangor dalam dan luar negeri di: o ITB Berlin. Promosi Kerajaan negeri telah banyak mempromosikan negeri Selangor sebagai destinasi menarik kepada dunia melalui pelbagai saluran. o Pihak media antarabangsa juga telah mengambil bahagian. Malaysia o GITC. Malaysia o MATTA Fair. Malaysia o MATTA Fair. PWTC. UK o BECOME. Kuala Lumpur. tempat penginapan. pengangkutan awam. Shah Alam. o Tourism Selangor telah menyediakan tapak yang berciri-ciri rumah Melayu tradisi – Selangor Pavilion. nombor telefon kecemasan. Selangor penuh dengan tarikan istimewa kepada pelancong. Dikeluarkan dalam bentuk buku atau CD. Pencapaian Utama 1. o Selangor tourism souvenirs: Buku nota Highlighter Beg membeli-belah yang boleh diguna semula Bookmark Kayu pong pong Magnet peti sejuk Klip Key chain Kipas tangan Selangor Discovery FAM Tour 2009 o Lawatan untuk memperkenalkan produk pelancongan Selangor kepada pihak media. Diterbitkan empat kali setahun dan diedarkan ke badan-badan kerajaan dan swasta serta hotel. Melaka. • • • • • • • • • • • • • • • • • • • . London. Malaysia Terbitan oleh TSSB: o Majalah Selangor Explore 102e Majalah pelancongan yang mempromosikan produk pelancongan. taman alam ke tapak sukan. SACC Convention Center.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 21 Urustadbir Selangor: Dasar. Indonesia o World Travel Mart. hospital. Dua edisi telah diterbit. berita dan aktivit yang dianjurkan oleh Tourism Selangor serta agensi-agensi yang lain.

29 pada tahun 2009 (RM 2.00 in 2008).956. • Kempen Selangor Shines o Dilancarkan pada 21 Disember 2009 di Sepang Gold Coast. 2. Aktiviti mempromosikan pelancongan yang akan dijalankan: Tourism Selangor akan terus mempromosikan Selangor kepada pelancong antarabangsa. and Air Asia. Program dan Fakta 2. United Arab Emirates Fascinating Malaysia. Tourism Selangor didaftarkan dengan Kementerian Kewangan Tourism Selangor menerima surat jaminan untuk Malaysia Airlines. Singapura PATA. risalah memperkenalkan pelbagai aspek Selangor akan disediakan untuk membantu pelancong-pelancong membuat rancangan mereka: • Risalah pelancongan o Homestay Selangor o Golf Selangor o Peta Klang Heritage Walk o MICE Selangor o Direktori tempat makan di Selangor o Buku Cenderamata Selangor Tourism (Selangor Coffee Table Book) o Peta Selangor Tourism o DVD mengandungi makluma pelancongan . London. Terbitan Dalam masa yang terdekat. Pencapaian kami adalah seperti berikut: • • • Jualan yang dicapai: RM 3. kerajaan negeri juga telah mengusahakan acara pertama untuk mempromosikan Selangor sebagai destinasi pelancongan kepada rakyat Malaysia serta serata dunia. Brunei Sales Mission South Asia. Thailand Malaysia International Travel Tourism. Fireflyz. Acara Selain mendirikan Tourism Selangor. Indonesia Arabian Travel Mart. Macau International Travel Expo. Rusia Indonesia Travel and Holiday. Australia Thailand Discover World.495. Filipina World Travel Mart.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 22 Urustadbir Selangor: Dasar. UK 3. o Tema: Selangor Has More. Pakej pelancongan Kerajaan negeri telah memperkenalkan pakej pelancongan untuk menarik pelancong.412. Destinasi-destinasi yang akan datang termasuk: • • • • • • • • • • • • • Asean Tourism Forum. India Asia Pacific Incentive and Meetings. o Acara-acara yang dianjurkan atau disokong untuk meningkatkan bilangan pelancong ke Selangor: o Selangor Musical Extravaganza o Tanggathon o Pesta 101 Jenis Satay o Pesta Seni dan Sastera Antarabangsa o Pesta Orang Asal Sedunia o Persaingan Jet Ski o Pesta Bendang o Pesta Auto Selangor Program akan Datang 1. Vietnam JATA.030. Jepun Boronata Malaysia.

nazir. Program dan Fakta HAL EHWAL ISLAM DAN ADAT BUDAYA MELAYU Islam adalah ad-deen yang menyeru kepada pembangunan insan dan masyarakat dalam semua aspek. profesional. o Objektif: Perancangan strategic menangani isu sosial di Selangor. Mesyuarat Pemikir Kemajuan Institusi Masjid Selangor o Objektif: Merangka penggunaan masjid sebagai institusi penjana islah di Selangor. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. o Pihak terlibat: pelbagai ketua jabatan kerajaan. mahkamah syariah. JKR. memantau dan memajukan secara berterusan “amar ma’ruf dan nahi munkar” di Selangor. Shah Alam. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. profesional dan ilmuan Islam. Pada masa yang sama. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. o Pihak terlibat: Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam Selangor Mesyuarat “Program Mendekati Rakyat” (PMR) o Objektif: bertemu. Seksyen 13. o Pihak terlibat: pemimpin agensi Islam. o Pihak terlibat: NGO. ilmuan Islam. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. profesional. JPS. pemimpin agensi Islam dan wakilnya. ketua kampong. Perhimpunan Nazir Selangor o Objektif: menyediakan input dan memotivasi nazir di Selangor agar lebih berdaya saing memajukan masjid. profesional. Mesyuarat Keperihatinan Sosial Selangor. harmoni dan berkasih sayang sesama manusia. • • • • • • • • • • • • . Mesyuarat Pemikir Kemajuan Islam Selangor o Objectif: Mengumpul pandangan pemikir kemajuan Islam untuk menambah-baik hal ehwal Islam di Selangor. Kerajaan negeri Selangor yakin untuk menegakkan syiar Islam sebagai agama keamanan. Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincangkan hal ehwal Islam dalam negeri. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. agensi agama. Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam (Fasa 3) o Objektif: Menerangkan dan meningkatkan penghargaan terhadap Islam o Pihak terlibat: komuniti setempat. Konvensyen Amalan Agama bagi golongan kurang bernasib baik o Objektif: menanam penghayatan kepada amalan agama dan meningkatkan iman bagi golongan kurang bernasib baik. • Mesyuarat bersama dengan pemimpin NGO Islam • Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam 2009 Program akan datang Program 2010 • Mesyuarat Semakan Pengurusan Hal Ehwal Islam o Objektif: Untuk membangun dan memantau pencapaian dan prestasi badan Pengurusan Hal Ehwal Islam Selangor menggunakan KPI. pemimpin agensi Islam dan NGO. polis. o Pihak terlibat: kepimpinan negeri. pemimpin agensi Islam dan badan bukan kerajaan. Mesyuarat Penjenamaan Semula Sekolah Agama o Objektif: Untuk menjadikan sekolah agama sebagai institusi pendidikan utama dalam mengeluarkan muslim profesional di Selangor. Shah Alam • “Takzirah Dhuha” di Pasar Tani. JKKK dan pemimpin setempat. Mesyuarat Jawatankuasa Kecil Hal Ehwal Islam o Objektif: Membincang dan melaporkan aktiviti dan hal ehwal Islam dengan Jawatankuasa Kecil. Jordan dan Syria) • Konvensyen Ilmuan Islam Selangor • Konvensyen Institusi Kekeluargaan • Konvensyen Perihatin Sosial Social • Mesyuarat Bulanan EXCO berkaitan Hal Ehwal Islam • “Forum Perdana Bersiri dan Berselibus”secara bulanan di Masjid Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. profesional. pemimpin agensi Islam. o Pihak terlibat: pemimpin negeri. JKR. JPS. asnaf fakir dan golongan miskin. agensi agama negeri dan NGO. Komitmen kepada usaha menghidupkan serta memperkasa keyakinan di kalangan umat Islam melalui pendidikan dan pelbagai aktiviti lain dijalankan untuk menyatukan masyarakat. Konvensyen “Maahad Tahfiz” Selangor o Objektif: Program pendedahan bagi menjadikan maahad tahfiz dapat bersaing di peringkat global dan berterusan. profesional dan ilmuan Islam. Islam menghormati agama lain dan hak mereka mengamalkan kepercayaan mereka (rujuk senarai fakta hal ehwal Bukan Islam untuk maklumat lanjut) Pencapaian Utama Program 2009: • Forum di peringkat Daerah berkaitan Hal Ehwal Islam • Seminar “Menjana Islam Syumul di Kalangan Ummah” • Konvensyen Masjid Negeri Selangor • Lawatan Kerajaan ke negara Timur Tengah (Mesir. pemimpin agensi Islam dan NGO. Mesyuarat Pemerkasaan “Masih Ada Yang Sayang” o Objektif: Merangka. berbincang dan mendorong rakyat agar bertanggungjawab terhadap daerah masingmasing o Pihak terlibat: ketua jabatan. agensi agama.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 23 Urustadbir Selangor: Dasar. • Mesyuarat Semakan Prestasi “Gerak Kerja Dakwah” Selangor o Objektif: Merangka dan mempertingkat gerak kerja penyampaian Islam kepada bukan Islam dan memberi semangat serta tenaga baru bagi melakukannya. Islam juga menggalakkan kemajuan sosial dan ekonomi dan tidak menidas golongan lemah dan tidak bernasib baik.

o Pihak terlibat: guru KAFA di Selangor. o Pihak terlibat: EXCO. • “Majlis Berbuka Puasa. Konvensyen guru KAFA Selangor o Obejktif: mewujudkan para guru berdaya saing yang memahami peranan mereka membangunkan masyarakat di Selangor. ilmuan Islam. o Pihak terlibat: JAIS. Kerajaan negeri Selangor bekerjasama dengan banyak pihak berkepentingan bagi menggalakkan seluruh komuniti menghargai aspek seni. o Pihak terlibat: Ketua Jabatan dan agensi hal ehwal Islam di Selangor. PAID dan MAIS. • Bengkel Seni Khat Art • Pertandingan Kompang Berformat • Jambori Nisa’ Program akan datang 2010 Programmes: • “Bicara Tokoh”: Ilmu Tradisi dalam perkembangan zaman • “Bicara Tokoh: Budayanita Kelahiran Negeri Selangor” • Bengkel Seni Tradisi Kelingkan • Bengkel Tradisi Penulisan Lisan • Forum Sehari Kaedah Penyelidikan One-Day Research Methodology Forum • Hari Muzium Antarabangsa • Perbincangan Adat Melayu • Bengkel Menulis dan Membaca untuk bukan Melayu • Seminar Warisan Seni Selangor • Kursus Pembinaan Pasukan • Bengkel Menulis Khat • Pertandingan Memasak dan Bengkel Makanan Tradisi • Pertandingan Gubahan “Sireh Junjung” • • • • • • • • . o Pihak terlibat: EXCO dan wakil Kelab Belia dan Sukan. o Pihak terlibat: JAIS. Pencapaian Utama Program 2009: • Bengkel Sumbang-saran Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. o Objektif: membawa semangat baru kepada institusi keluarga dan menjadikan keluarga sebab asas kemajuan masyarakat. • “Majlis Jalinan Aidilfitri”. o Pihak terlibat: NGO Islam. penjawat awam dan anggota mukim. “Ramah Mesra” bersama Ilmuan Islam o Objektif: Untuk mengeratkan hubungan antara EXCO dengan Ilmuan Islam serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. Memasak Bubur Lambuk dan Solat Tawarikh Berjemaah”. Program dan Fakta • Konvensyen Penambahbaikan Prestadi Pengurusan dan Pegawai Masjid o Objektif: melatih daya saing pegawai masjid. o Objektif: merangka pengurusan berkesan dalam perlantikan jawatankuasa surau bagi sesi akan datang. Bengkel Pengindahan Lanskap Masjid dan Surau o Objektif: mencari alternatif terbaik dan kaedah optimum mengindahkan masjid dan surau di Selangor. • • “Ramah Mesra” Pemimpin Wanita Muslim o Objektif: mengeratkan hubungan EXCO dengan pemimpin wanita muslim dan bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. o Pihak terlibat: Exco dan Ilmuan Islam “Ramah Mesra” dengan NGO o Objektif: Mengeratkan hubungan EXCO dan NGO dan berbincang berkaitan pembangunan Islam di Selangor. pendakwah dan profesional serta bertukar fikiran tentang pembangunan Islam di Selangor. Bengkel “Turun Padang” untuk meningkatkan penghargaan dan menyelesaikan masalah institusi keluarga. PAID dan wakil masjid dan surau. Pensyarah KUIS dan UNISEL serta pendakwah.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 24 Urustadbir Selangor: Dasar. NGO. o Pihak terlibat: para nazir di Selangor. • • ADAT BUDAYA MELAYU Adat budata Melayu perlu dikekalkan sebaik mungkin kerana ia penting khususnya dalam aspek sejarah. profesional. • Makan Malam Penghargaan untuk Bengkel Hala Tuju Lembaga Muzium Selangor. Ilmuan Islam dan NGO “Ramah Mesra” dengan Pendakwah dan Profesional. Retreat mobilisasi NGO Islam o Objektif: mengukuhkan NGO Islam di Selangor dengan melibatkan mereka dalam pembangunan negeri. Lawatan Nazir ke Singapura o Objektif: memberi pendedahan dan input baru kepada pengurusan masjid sebagai institusi islah dalam masyarakat. Lawatan ke Pesantren o Objektif: Meningkatkan pengetahuan dan mendapat maklumat bagi membantu perancangan aktiviti kerohanian di Selangor. Retreat Persediaan Awal perlantikan jawatankuasa surau untuk sesi 2010-2013. budaya dan sejarah menerusi muzium. “Ramah Mesra” dengan Kelab Sukan dan Belia o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO dan Kelab Belia dan Sukan serta bertukar fikiran berkaitan pembangunan Islam di Selangor. seni serta kumpulan kesusasteraan. PAID dan MAIS. o Objektif: mengeratkan hubungan antara EXCO. • Bengkel Sumbang-saran Perasmian Perbadanan Adat dan Warisan Melayu Selangor. o Pihak terlibat: EXCO dan pemimpin wanita muslim. o Pihak terlibat: EXCO. o Pihak terlibat: jawatankuasa Masjid seluruh Selangor. MAIS. o Pihak terlibat: JAIS.

munasabah dan telus. Komited dengan ini. satu daripada langkah awal yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Pakatan Rakyat ialah dengan memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Justeru. Kristian. Sikh dan Tao Malaysia (MCCBCHST) serta berhasrat meneruskan pertemuan ini lebih kerap lagi. Hindu. . Selain daripada itu. kerajaan negeri Selangor juga telah bertemu dengan Majlis Perundingan Kepercayaan Buddha. Program dan Fakta HAL-EHWAL BUKAN ISLAM Kerajaan yakin dengan hak Perlembagaan semua rakyat Malaysia untuk menganut dan mengamalkan kepercayaan dan agama mereka secara bebas.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 25 Urustadbir Selangor: Dasar. segala keperluan semua kepercayaan ini diberi perhatian objektif.

500. Y. f. Majlis ini dipengerusikan oleh EXCO Y. 4. e. c. Setiap permohonan dibuat di Pejabat Daerah mesti sampai kepada Majlis Bukan Islam dalam tempoh 6 bulan. beberapa pindaan dibuat untuk garis panduan Majlis Bukan Islam Selangor. Semua permohonan perlu dibuat melalui pejabat ADUN setempat sebelum ia dibawa untuk kelulusan Majlis. Jumlah Peruntukan Kewangan diberikan pada tahun 2009 Agama Christian Buddhist Hindu Sikh Jumlah Tempat Ibadat 72 184 163 18 Peruntukan (RM) 900. Setiap tempat ibadat boleh menerima peruntukan kewangan setahun sekali. Kelulusan tanah pada tahun 2008 dan 2009. b. g.000 kaki persegi. c.B Ronnie Liu Tian Khiew. b. Tugas utama Majlis ini adalah untuk menilai dan jika sesuai boleh menyokong kelulusan permohonan tanah untuk tempat ibadat agama. c. Buat julung kalinya. Tujuh (7) badan agama utama menjadi ahli kepada Majlis ini: • Persekutuan Kristian Malaysia • Jawatankuasa Penganut Buddhist • Hindu Sangam Malaysia • Persekutuan Persatuan Tao Malaysia • Majlis Gurdwara Malaysia • Persatuan Missionari Buddha Malaysia • Persatuan Penganut Buddha KL/Selangor Malaysia 2. Keahlian Majlis a.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 26 Urustadbir Selangor: Dasar. Pemaju estet mesti mencari kawasan alternative untuk menempatkan semula kuil sedia ada jika estet hendak dimajukan. d. 3. semua tempat ibadat melebihi 100 tahun diisytiharkan sebagai tempat bersejarah sama ada ia terletak di tanah persendirian atau kerajaan negeri sebagaimana terdapat dalam Akta Barangan Antik 1976. Ketinggian struktur hanya antara 48-50 kaki.000.500. 1. Program dan Fakta Majlis Bukan-Islam Selangor Dalam memperbaharui Majlis Bukan Islam Selangor. Jumlah Pertemuan a. Peruntukan kewangan a. beberapa rundingan dengan wakil daripada badan atau kumpulan agama besar dibuat.00 2. dan tertakluk kepada undang-undang Kerajaan Tempatan. Setiap permohonan akan dikendali berasaskan setiap kes.500.00 1. Peruntukan kewangan hanya diberikan kepada tempat ibadat yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan. 5. Tanah yang diluluskan untuk tempat ibadat mestilah sekurang-kurangnya 10. Hasilnya.00 . Kerajaan melaksanakan dasar baru di mana Majlis Bukan Islam kini bertemu enam (6) kali setahun berbanding dua kali setahun sebelum ini.00 128.291.B Dr Xavier Jayakumar a/l Arulanandam. Umumnya. Juga penting dinyatakan bahawa garis panduan yang diwujudkan ini adalah tanda ketelusan dan kaedah jelas berhubung dengan tempat ibadat bukan Islam yang tidak pernah wujud sebelum ini. Fungsi dan Peranan Umum a.B Teresa Kok Suh Sim dan Y. Pemaju kawasan berkeluasan lebih 100 ekar mesti menyediakan satu kawasan untuk ibadat.526. Permohonan tanah untuk 90 tempat ibadat telah diluluskan. Kawasan ibadat yang diberikan tidak boleh di bawah kabel sambungan TNB dan sebelah kolam pembersihan air. Majlis juga boleh menyokong kelulusan tanah jika tempat ibadat perlu dipindahkan ke kawasan baru. b. Empat (4) Ahli Dewan Undangan Negeri juga terlibat sebagai ahli Majlis. Dasar a.

Kita komited dalam menyediakan khidmat berkualiti melalui 12 pihak berkuasa tempatan di Selangor dan fokus dalam mempertingkat kawasan dari aspek kebersihan. Kuala Langat. Penyediaan pejabat dan pembantu bagi setiap ahli Majlis. Kuala Selangor. Program dan Fakta KERAJAAN TEMPATAN Kerajaan tempatan sebagai autoriti pentadbiran yang paling hampir dengan akar umbi bertindakan sebagai penghubung terbaik kerajaan negeri dan rakyat. Selayang and Sepang) o 2 bintang – 3 Kerajaan Tempatan (Hulu Selangor. Garis panduan berasaskan kebersihan umum. pengurusan pengguna dan penglibatan serta pandangan komuniti. o Semua Kerajaan Tempatan kini melaksanakan kelulusan segera untuk perniagaan. Kerajaan negeri Selangor mahu menghak-upayakan peranan ahli majlis sebagai wakil kepada penduduk. Ini termasuk memastikan mereka mempunyai kewangan mencukupi. Pencapaian Utama 1. Ampang Jaya. Ahli Majlis Menjadi visi negeri untuk menghak-upaya Ahli Majlis bagi mewakili negeri untuk rakyat. o Setiap mereka bertanggungjawab kepada zon yang diberikan. Pertandingan Zon Bersih diinisiatifkan oleh kerajaan negeri Selangor dengan persaingan dalam setahun sehingga Jun 2010. dan menghubungkan rakyat dengan kerajaan negeri. o Pemberian bintang adalah berasaskan 352 petunjuk di bawah 4 ktiteria utama: pengurusan. 3. • • Pelantikan ahli Majlis dari kalangan profesional dan anggota badan bukan kerajaan (NGO) Kelulusan segera lesen perniagaan o Sejumlah 57 lesen diluluskan segera. beberapa usaha telah dibuat untuk meningkatkan khidmat mereka. Petaling Jaya. • • • Peruntukan kewangan kepada ahli Majlis untuk melaksanakan aktiviti sepanjang tahun. sebelum ini tidak wujud. and Sabak Bernam) o Setiap Kerajaan Tempatan dianugerahkan dengan trofi dan sijil penghargaan oleh Kerajaan Negeri. khidmat. • Berasaskan pemberian bintang kepada Kerajaan Tempatan di Selangor oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Kerajaan Tempatan perlu mengenal-pasti Zon Bersih di kawasan masing-masing. keselamatan dan keberkesanan mereka untuk manfaat penduduk. . penyelenggaraan kemudahan awam dan penyelenggaraan lanskap. Kebersihan Memastikan kebersihan sebagai tugas penting Kerajaan Tempatan bagi menyediakan rakyat dengan persekitaran selesa yang boleh dipanggil tempat kediaman. sumber manusia dan fizikal yang boleh membantu mereka menjalankan tugas dengan berkesan. Anugerah “Pihak Berkuasa Tempatan Terbaik” Anugerah diberikan sebagai insentif kepada Kerajaan Tempatan yang berterusan meningkatkan khidmat mereka. Pembahagian zon kepada setiap ahli Majlis dalam kawasan Majlis masing-masing. 2.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 27 Urustadbir Selangor: Dasar. o 4 bintang – 4 Kerajaan Tempatan (Subang Jaya. penyelenggaraan infrastruktur. Shah Alam and Klang) o 3 bintang – 5 Kerajaan Tempatan (Kajang. • • • • Melaksanakan Zon Bersih bagi setiap kawasan Kerajaan Tempatan di Selangor. Peningkatan Khidmat Kerajaan Tempatan Dalam usaha meningkatkan persepsi terhadap ketidaklancaran dan tindakan tidak berkesan oleh kerajaan tempatan. 4.

Keselamatan Peningkatan tahap jenayah di kawasan kejiranan mewujudkan rasa bimbang rakyat. Menyelaraskan pembangunan jawatankuasa dan fungsinya di setiap Kerajaan Tempatan. Perjumpaan dengan penduduk Selangor Adalah penting bagi pihak berkuasa di Selangor mudah didekati. 9. • Pertemuan-pertemuan dilakukan dalam setiap kawasan Kerajaan Tempatan bagi membolehkan rakyat setempat bertemu dengan wakil rakyat dan Kerajaan Tempatan. 3. Kerajaan negeri Selangor meningkatkan peruntukan untuk keselamatan dengan menempatkan lebih banyak CCTV di kawasan Kerajaan Tempatan. 8. Program dan Fakta 5. Perniagaan yang tidak memberi manfat kepada masyarakat umum telah dibekukan lesennya seperti: • • Kafe Siber Rumah Urut 7. Semua Kerajaan Tempatan diarah memastikan perbelanjaan yang dibuat cermat dan hanya untuk perkara yang sepatutnya. dengan itu mereka dapat benar-benar mewakili penduduk dan keperluan mereka. Pembentukan semula zon kawasan bekerja di bawah Alam Flora. • • Perlaksanaan penggunaan CCTV di setiap Kerajaan Tempatan. • • Semua pendapatan dan perbelanjaan Kerajaan Tempatan dianalisa secara terperinci. Kerajaan tempatan di Selangor berusaha menyediakan persekitaran selamat kepada penduduk. • Jumlah mesyuarat sepanjang 2009: 10. Simpanan Tunai Kerajaan Tempatan dan Analisis Pendapatan dan Perbelanjaan Usaha diambil untuk memastikan peruntukan kewangan kepada Kerajaan Tempatan dibelanjakan dengan baik untuk manfaat rakyat. ketelusan dan pertanggungjawaban sebagai prinsip teras. Kamera TV Tertutup (CCTV) Penggunaan CCTV adalah satu lagi petunjuk untuk meningkatkan keselamatan di kawasan kejiranan. 5. dan kerajaan Selangor berjanji kepada rakyat untuk memastikan integriti. • Kriteria Program “Bandar Selamat” telah dibentangkan kepada setiap Kerajaan Tempatan oleh Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah. Mewujudkan Jawatankuasa Pelbagai jawatankuasa diwujudkan bagi membantu proses pentadbiran Kerajaan Tempatan • • Jawatankuasa Audit dan Pengurusan Korporat Jawatankuasa Tender dan Sebut Harga 4. Urus-tadbir yang baik Kita percaya urus-tadbir yang baik adalah amat penting di setiap peringkat pihak berkuasa. 6. Mesyuarat Jawatankuasa Induk Kerajaan Tempatan Mesyuarat dibuat secara berkala bagi memastikan isu yang ada ditangani secara berkesan. Kebersihan Banyak akan dilakukan dari segi kebersihan bagi memastikan rakyat Selangor mendapat persekitaran bersih untuk tempat kediaman. • • Kerajaan negeri Selangor dalam proses membangunankan Kerajaan Tempatan di Klang.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 28 Urustadbir Selangor: Dasar. dan kita sedang berusaha membolehkannya dilaksanakan agar rakyat mempunyai hak memilih Kerajaan Tempatan masing-masing. • • • Kerajaan negeri Selangor telah mendapat beberapa cadangan untuk membolehkan Pilihan Raya Kerajaan Tempatan dilaksanakan. Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Ini adalah janji Pakatan Rakyat pada 2008. Dasar dan Program akan Datang 1. Pembekuan lesen perniagaan. Selangor. Rancangan ini sedang dikaji. . Satu cadangan untuk melakukan projek pilot di satu atau dua Kerajaan Tempatan untuk mendapatkan kajian keberkesanannya. • • Penilaian program Zon Bersih di setiap Kerajaan Tempatan berasaskan kriteria yang akan ditentukan. 2.

Asas kepada dasar ini ialah kerana ramai pesakit dari kalangan golongan miskin mengelak untuk membuat pembedahan katarak kerana tidak mampu membayar kanta yang kosnya sekitar RM400-RM600. • • 2008 2009 Pemohon Terpilih Pemohon Terpilih 353 197 2148 345 3. kriteria pilihan adalah sangat ketat dan mesti melalui proses temuduga sebelum lawatan lapangan oleh para pegawai. Usaha ini diselaraskan bagi membantu mereka yang memerlukan dengan sasaran jangka panjang memastikan mereka dapat berdikari. jika kosnya melebihi RM2. bantuan haemodalisis ditukar kepada pemberian subsidi one-off sebanyak RM2000.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 29 Urustadbir Selangor: Dasar. Inisiatif ini tidak melibatkan bantuan kewangan. Usaha pembasmian kemiskinan dan kerajaan perihatin fokus kepada isu perumahan untuk orang miskin.000. Ini membolehkan lebih ramai rakyat menerima bantuan. penjanaan pendapatan. Rumah terbengkalai di Selangor memberi masalah kerana penduduk akan tinggal di kawasan yang buruk. kerajaan negeri Selangor memulakan program di mana pesakit terpilih di kalangan golongan miskin (berasaskan garis kemiskinan RM1500 ke bawah) diberi RM60 untuk setiap kali rawatan dialisis. Poverty blueprint Dasar untuk inisiatif Pelan Kemiskinan adalah untuk meningkatkan pendapatan peniaga termiskin.500) • 2009 o 133 rumah dibina semula (RM1. Kerajaan negeri Selangor membuat keputusan untuk meningkatkan pendapatan isi rumah bagi garis kemiskinan (PLI) kepada RM1500 kerana ia memberi petunjuk lebih realistik untuk kemiskinan.2 juta) o 146 rumah dipulihkan (RM3. Sehingga kini. Bagaimanapun. 20 kerusi roda dan topang didermakan kepada individu yang memerlukan dengan kerjasama kerajaan negeri dan Kelab Rotary.000 diberikan subsidi kepada pesakit terpilih di kalangan golongan miskin. Pembedahan kecil Pembedahan kecil yang kosnya di bawah RM2. Pencapaian Utama 1.000 hingga RM5. Kerajaan negeri juga menyediakan bantuan kepada kanak-kanak yang memerlukan kerusi roda khas berharga RM2. o o o . Pembinaan dan pemulihan semula rumah terbengkalai. Bagaimanapun. Kerajaan negeri Selangor komited membina dan memulihkan semula rumah tidak siap ini untuk meningkatkan persekitaran hidup kerana pemilik tanah tidak mampu memperbaikinya. Program dan Fakta PEMBASMIAN KEMISKINAN DAN KERAJAAN PRIHATIN “Perang melawan negara adalah untuk mengubah peta. Bagi program. Bantuan Kesihatan o Subsidi bagi Rawatan Haemodalisis untuk pesakit buah pinggang Pada tahun 2009.000 setiap satu. • 2008 o 132 rumah dibina semula (RM 3. Pembedahan katarak Kerajaan negeri Selangor membuat program inisiatif untuk membayar kanta intraocular bagi pembedahan katarak.000. Derma peralatan sakit Kerajaan negeri menderma 1 mesin dialisis berharga RM50. perang terhadap kemiskinan adalah untuk memeta perubahan” – Muhammad Ali Dasar pembasmian kemiskinan dan kerajaan prihatin yang digariskan sering samar kerana nampak bertindih.35 juta) 2. pendidikan dan kesihatan. Bantuan hanya diberikan dalam bentuk peralatan dan kemudahan.182 million) o 154 rumah dipulihkan (RM 907. untuk tahun 2010.000 kepada Persatuan Haemodialisis di Klang. anggaran sekitar 30% penduduk Selangor termasuk dalam kategori miskin. bantuan hanya setakat RM2. meskipun pembedahan tersebut percuma di hospital awam. Bantuan telah diberikan untuk ini bagi semua kaum di 9 kawasan di Selangor.

pelajar sekolah rendah di darjah 6 dan pelajar sekolah menengah di Tingkatan 3 dipilih untuk program ini. Sehingga kini. 700 BATA voucher kasut bernilai RM20 setiap satu diagihkan di 56 DUN. UPSR & PMR Skim Bantuan UPSR & PMR 2009 adalah sebuah program yang dirancang untuk membantu pelajar miskin yang menduduki peperiksaan. Klang telah dimulakan oleh Merdeka Center. sebuah agensi penyelidikan pendapat awam. Program Balik ke Sekolah Pada tahun 2008. Semasa sambutan 100 hari Pakatan Rakyat di Selangor pada tahun 2008. Persatuan Kanak-Kanak Cacat Akal Selangor & Wilayah Persekutuan (sekadar beberapa nama). Persatuan Dyslexia.200 beg sekolah diberikan kepada semua DUN (700 bagi setiap DUN). Aktiviti akan datang termasuk: 1. secara rasminya sebanyak 2.000 diperuntukkan untuk inisiatif ini. 4. Kajian lanjut Kajian “Miskin Kota” di Taman Sentosa. Latihan Kemahiran untuk Pelajar (yang berhenti sekolah) di Kolej Antarabangsa INPENS. o 6. Yayasan Kiwanis. 1400 tin susu dan 700 pek gula. Wanita digalakkan belajar menjahit dengan yuran minima. Hospice Klang. Kajian yang dijalankan Merdeka Center for Opinion Research (Merdeka Center). Gula. 39.200 beg yang mengandungi beras 5kg.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 30 Urustadbir Selangor: Dasar. Program Pendaftaran Kad Pengenalan (IC) & Surat Beranak (BC) RM80. sebanyak 39. diberikan tugas untuk membuat kajian latar belakang kewangan 600 petani di Tanjong Karang. 3. Latihan kemahiran untuk 200 pelajar pada 2008 dan 2009 masing-masing di Kolej Antarabangsa INPENS. 2. Program akan Datang Kerajaan negeri Selangor terus memandang ke depan untuk membuat inisiatif baru bagi Dasar Pembasmian Kemiskinan. Kopi. Pada tahun 2009. Latihan Kemahiran bagi Wanita Miskin Sebuah pusat dengan 10 mesin menjahit dibeli kerajaan negeri telah diwujudkan di Tanjong Karang. Khususnya. Sekolah Khas Klang. Ini termasuk pengambilan staf sepenuh masa dan menyediakan pejabat di Majlis Perbandaran Klang. Sabak Bernam. Setiap DUN menerima 700 beg mengandungi 5kg beras. 7. Program dan Fakta 4. tin susu dan gula diedarkan di seluruh DUN di Selangor. 5. Latihan o Kerajaan negeri Selangor dengan kerjasama Persatuan Peniaga India Malaysia (MIBA) menganjurkan seminar sehari sebanyak 4 siri secara percuma kepada peniaga yang berminat dengan usaha niaga. Bantuan Individu Hamper makanan Hamper makanan yang mengandungi bahan asas seperti Milo. Bantuan kewangan kepada NGO Bantuan kewangan diberikan kepada badan bukan kerajaan (NGO) seperti Persatuan Parkinson Malaysia.500 hamper telah diberikan. Susu dan Minyak diberikan pada kadar berterusan. Keputusan kajian ini akan didapati pada tahun ini. . Setiap DUN memilih 50 pelajar UPSR untuk menerima RM90 seorang dan 50 pelajar PMR menerima RM 120 seorang.

kerajaan negeri telah mengarahkan Majlis Perbandaran Klang untuk membentukkan pasukan yang terdiri daripada 20 pegawai untuk menjalankan pemantauan dan pemadaman 24 jam sehari. o Hutan bakau di Kuala Selangor seluas 400 hektar dipulihkan 3. Majlis Perbandaran Klang. 2009 – kurang dari 10 proses pembakaran kecil dilaporkan. o 2008: 30 penerbangan dilaksanakan oleh Jabatan Alam Sekitar Selangor untuk memantau pencemaran alam sekitar (hanya 6 penerbangan pada 2007) o 2008: 678 kes disiasat (hanya 430 pada 2007) o Johan Setia – lokasi utama pembakaran terbuka i. anggaran kawasan hutan berada di 30.000 pokok. o Hutan Simpan Kota Damansara (344 hectares) o Hutan Simpan Ayer Hitam (1. Kita akan berusaha untuk mematuhi prinsip pembangunan mapan dan menjadi sebahagian daripada usaha antarabangsa untuk menjaga alam sekitar – untuk manfaat generasi akan datang dan generasi semasa di Selangor. Pada tahun 2009.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 31 Urustadbir Selangor: Dasar. Jabatan Pengairan dan Saliran. Pejabatan Tanah dan Daerah Klang. encapaian Utama 1. ii. babi hutan dan musang terbang. 5. ia dipinjamkan kepada kamu oleh generasi akan datang” – peribahasa Kenya yang diambil oleh Pakatan Rakyat di Selangor. Program dan Fakta ALAM SEKITAR “Buat baik kepada alam. Usaha pengurangan – peruntukan sebanyak RM20. dan ia dilakukan seperti berikut: o Menggazet Kampung Kuantan sebagai Zon Perlindungan Istimewa untuk Kunang-Kunang o Mengharamkan pemburuan rusa sambar. Hutan yang digazetkan sebagai simpanan Hutan simpanan adalah kawasan hijau di Selangor dan kerajaan negeri Selangor percaya keperluan memeliharanya sebagaimana sedia ada.248 hectares) o Hutan Simpan Ulu Langat seluas 300 hektar dipulihkan untuk tujuan rekreasi dan hutan pendidikan.500 hectares) o Memulihara hutan bakau di persisiran pantai Selangor dengan menanam sebanyak 150. . Hutan yang dipulihkan dan disimpan Hutan lain yang dipulihkan dan disimpan di Selangor o Hutan Simpan Raja Musa (1.000 diberi untuk kajian yang dibuat oleh Pusat Alam Sekitar Global (GEC) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar. RELA dan Jawatankuasa Keselamatan dan Pembangunan Kampung di Johan Setia. Mengurangkan pembakaran terbuka Pembakaran terbuka adalah sumber utama kepada pencemaran udara dan Selangor komited mengurangkan seterusnya menghapuskan pembakaran terbuka pada masa akan datang. Perlindungan hidupan liar – kunang-kunang dan mengharamkan pemburuan Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa spesis Hidupan Liar terancam harus diberikan perlindungan yang sesuai. 2.5% jumlah luas tanah di Selangor. iii. Ia tidak diberi kepada kamu oleh kedua ibu bapa kamu. 4. Sasaran konservarsi Hutan diumumkan o Komitmen untuk meningkatkan kawasan perhutanan di Selangor kepada 32%. Pasukan bertindak – Pada tahun 2009.

Dasar Perhutanan o 25 year halangan untuk membalak di Hutan Simpan o Pindaan Akta Perhutanan untuk memasukkan rundingan awam sebelum proses pembatalan gazet diluluskan. 2. Kempen kesedaran Perubahan Iklim. Meluluskan program Central Forest Spine. Projek-projek yang disokong Selangor juga telah memberi sokongan kepada pelbagai projek yang berkenaan dengan alam sekitar. Pengkelasan semula maklumat Selangor mengambil inisiatif untuk mengkelaskan semula maklumat yang penting dan relevan. o 30 tapak pelupusan sampah haram telah disasarkan untuk tindakan. Program dan Fakta 6. 4. ataupun hutan sambungan. Dasar akan datang: o Dasar Perubahan Iklim. Menambah pengurangan kepada pembakaran hutan dan pembakaran terbuka. Kawalan pencemaran – menutup pencemaran Selangor komited memerangi pencemaran sebaik mungkin o Kilang dan ladang yang didapati menyumbang kepada pencemaran melampau diarahkan tutup. o Maklumat dikelaskan semula untuk menghentikan kerosakan hutan simpan yang penting diberikan kepada Badan Pembangunan Pertanian Selangor untuk projek ‘hutan pekebunan’. 8. o Draf akhir sedang disediakan untuk diisytiharkan sempena Hari Bumi 2010.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 32 Urustadbir Selangor: Dasar. Dasar dan Program akan Datang 1. 3. termasuk: o Perbincangan Kelip-kelip Antarabangsa Ke-2 o Kem-kem Kesedaran Alam Sekitar untuk murid-murid sekolah o Pesta Sayap o Hari Tanah Lembap o Persidangan “Adakah Malaysia Perlu Tenaga Nuklear?” o Minggu Eco-Green 10. 9. o Kempen kesedaran yang berfokus kepada pemuda di Selangor akan dlancarkan . Dasar Alam Sekitar Negeri Selangor akan menggunakan Dasar Alam Sekitar sendiri tahun ini o Diputuskan perunding pada tahun 2009. yang merupakan jalinan hutan sepanjang semenanjung Malaysia. 7. Cara ini akan diteruskan untuk isu-isu penting yang lain.

Sebanyak 8 billion beg plastik digunakan di Malaysia pada tahun 2009. Risalah-risalah yang memberi maklumat tentang penggunaan tenaga bagi alat-alat elektrik biasa serta kadar tarif telah diterbitkan. .layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 33 Urustadbir Selangor: Dasar. Program dan Fakta HAL EHWAL PENGGUNA Kempen Hari Tanpa Beg Plastik Salah satu kempen terpenting di Selangor. Mengandungi maklumat yang lengkap tetapi senang difahami. Maklumat-maklumat ini bertujuan untuk menyedarkan pengguna tentang impak ekonomik penggunaan tenaga elektrik dengan harapan penjimatan tenaga akan menjadi amalan kesemua penduduk Selangor. risalah dalam tiga bahasa utama disediakan dan diedarkan dengan meluas di Selangor.my/haritanpabegplastik/ Kempen pengguna bijak Untuk menggalakkan tabiat pengguna yang lebih cermat. Peserta kepada kempen ini termasuk: 30 peruncit 3 pusat membeli-belah Untuk maklumat lebih. peruncit-peruncit yang mengambil bahagian dalam kempen ini akan mengenakan bayaran 20 sen untuk setiap beg plastik yang diberi. kerajaan negeri telah melancarkan Hari Tanpa Beg Plastik setiap Sabtu.selangor. Sebagai usaha kempen tersebut. sila layari ke to www. menggalakkan peruncit dan pengguna mengurangkan pembaziran beg plastik. Kami akan berusaha untuk meningkatkan kekerapan hari kempen ini dilaksanakan. Kerajaan negeri mempunyai sasaran pengurangan sebanyak 20% dalam jangkamasa enam bulan pertama tahun 2010. sambil mewajibkan penyertaan oleh peruncit sebagai syarat pelesenan.gov. kerajaan negeri telah melancarkan kempen kesedaran mengenai hak-hak pengguna dan kepentingan untuk membuat pilihan yang bijak. Kempen jimat elektrik Kerajaan negeri juga telah melancarkan kempen untuk menggalakkan rakyat Selangor menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. Setiap hari Sabtu. risalah-risalah ini menggalakkan perbelanjaan yang cermat sambil menekankan kepentingan pengguna memahami hak-hak mereka.

Badan bertindak ini telah mengkaji pewartaan tanah pusaka Orang Asli. pembentukan polisi dan pembaikan undang-undang yang berkenaan. apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan Selangor. Oleh demikian. Keputusan tersebut telah akhirnya menamatkan kes yang telah berlanjutan di mahkamah sejak tahun 1996. Badan Bertindak Tanah Orang Asli Badan Bertindak Tanah Orang Asli telah ditubuhkan pada tahun 2009 untuk membolehkan kerajaan negeri bekerjasama dengan masyarakat Orang Asli untuk mencari penyelesaian kepada isu-isu tanah pusaka. kerajaan negeri yang lepas telah membuat rayuan dalam kes tersebut.Kerajaan Negeri Selangor komited supaya hak-hak Orang Asli dipelihara. kes-kes tuntutan tanah. Penarikan dari kes Sagong Tasi Dalam keputusan yang bersejarah. Dengkil.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 34 Urustadbir Selangor: Dasar. Bagi menjaga kepentingan keadilan dan masyarakat Orang Asli. seorang dari komuniti Orang Asli telah dilantik ke pejabat ahli Exco buat kali pertama. Program dan Fakta ORANG ASLI Hak Orang Asli dan kepentingan masyarakat tersebut telah lama diabai oleh kerajaan-kerajaan negeri yang lalu. Walau bagaimanapun. Untuk membantu usaha tersebut. adalah salah dari segi undang-undang. kerajaan Pakatan Rakyat mengambil keputusan untuk menarik diri dari rayuan tersebut. pada tahun 2002 Mahkamah Tinggi Shah Alam telah mendapati bahawa pengusiran masyarakat Temuan dari tanah pusaka mereka di Bukit Tampoi. keutamaan diberi kepada penyelesaian isu-isu Orang Asli yang sudah lama dibiarkan. .

Rampasan tanah i. termasuk mengeluarkan lebihan tanah merah yang diberikan kebenaran merancang. • • . Tanah berstatus pertanian tidak boleh dimiliki oleh warganegara asing untuk tujuan dibangunkan sebagai tapak perindustrian bagi menjaga kepentingan tanah yang mempunyai nilai dan potensi. Cadangan kerajasama antara persatuan penduduk dan pemilik kuari diwujudkan berikutan aduan timbul daripada pergerakan keluar masuk lori. Pengekalan kuasa meluluskan kepada Pentadbir Tanah dan Daerah bagi permit sementara untuk mengeluar dan mengalih tanah merah di atas tanah hak milik berkeluasan tidak lebih daripada 10 ekar. d. Persediaan plan pembangunan sektor yang lengkap dan tersusun dalam semua aspek untuk pembangunan yang lengkap dan tersusun dari segi infrastruktur dan kemudahan awam di mana-mana kawasan. Semakan dasar a. Program dan Fakta TANAH Satu daripada bidang kuasa kerajaan negeri ialah menguruskan hal tanah. c. Dasar baru a. c. Cadangan memastikan kawasan terbuka perlu diselenggara dengan baik telah dihantar. Cadangan untuk memperkenalkan konsep “Tiada yang Tidak Berumah” kepada negeri untuk menggesa Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Setinggan mengambil pertimbangan ini dalam menyelesaikan isu projek rumah terbengkalai. Kerajaan negeri Selangor komited untuk menguruskan sumber alam secara bertanggungjawab untuk manfaat rakyat. iii. Setiap permohonan yang diterima akan diproses berasaskan “Masuk Awal. Pengezonan semula kawasan kepada Zon Industri dilaksanakan hanya setelah penyediaan infrastruktur yang sesuai disempurnakan terlebih dahulu e. Pemaju yang meninggalkan projek. b. c. Menteri Besar juga membuat banyak pertemuan dengan beberapa jawatankuasa untuk menyelesaikan masalah dan pertikaian yang ada. Badan Bertindak Isu-Isu Tanah diwujudkan dengan hasrat menyemak dan memperbaharui dasar tanah yang lemah pada amsa lalu. Kertas dasar berkaitan garis panduan pembangunan tanah tinggi dan cerun bukit akan disediakan. Pemaju yang tidak mematuhi arahan pihak berkuasa negeri. Keluar Awal” “First In First Out” supaya semua permohonan dapat diproses dengan adil dan mengikut aturan kerja yang baik. d. Kegagalan membayar sewa tinggal yang dikeluarkan oleh Pejabat Tanah. d. b. Berikut adalah beberapa pencapaian sehingga kini: • Rancangan dan Kertas Dasar a. Semakan caj premium ke atas tanah milik kerajaan untuk membantu penjualan tanah. ii. debu dan kotoran yang ada daripada aktiviti pengambilan pasir di kuari. Garis panduan dasar untuk memberi permit berkaitan hasil batu (kecuali pasir) adalah berasaskan semakan permintaan pasaran kepada bahan batu. Pejabat Tanah dan Galian bersama dengan EXCO membuat keputusan berkaitan tanah termasuk hasil berkaitan yang lain seperti pasir dan batu. Cadangan untuk memasukkan Kaveat Pendaftar bersama dokumen pemilikan selepas mendapat kelulusan daripada EXCO negeri bagi mengelak pemilik tanah terlibat dalam beberapa transaksi seperti pemindahan tanah yang akan memansuhkan kelulusan asal oleh EXCO negeri. Kelulusan tanah oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Dasar yang diputuskan oleh Jawatankuasa Pembangunan Tanah dan Sumber Alam Beberapa dasar yang baik telah diambil oleh kerajaan negeri Selangor sejak dua tahun lalu dalam usaha mengubah dasar tanah sebelumnya dan meningkatkan pengurusan tanah yang ada. b.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 35 Urustadbir Selangor: Dasar.

o Menyediakan khidmat nasihat. Modus Operandi: Ketelusan o Syarikat pembeli pasir dipilih melalui tender terbuka. Pihak Berkuasa Tempatan diminta menyekat kelulusan kebenaran merancang melibatkan projek baru atau yang sedang dalam pembinaan sekiranya semakan mendapati pemohon merupakan syarikat/individu terlibat dalam projek terbengkalai yang masih belum diselesaikan. selepas kerajaan negeri menyiapkan dasar perlombongan di tanah swasta. • KSSB telah membayar saman yang dikenakan ini dan hanya membenarkan lori membawa pasir beroperasi pada waktu operasi. • Bagaimanapun. . o Memastikan operator mematuhi peraturan permit. Ditawarkan insentif kepada permohonan yang menjelaskan premium yang dibuat lebih awal dan tindakan penguatkuasaan perlu dilaksanakan setelah tempoh pembayaran premium melebihi had masa yang telah ditetapkan c. Program dan Fakta • Petunjuk baru bagi pentadbiran lebih baik a. Menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd • Objektif o Memaksimumkan pendapatan negeri daripada aktiviti perlombongan pasir. o Memastikan pertanggungjawaban dan ketelusan dalam proses menjual pasir. o Syarikat perlu melalui temuduga dan lawatan tapak akan dibuat. o Memastikan penjualan pasir mencerminkan royalti yang dibayar kepada kerajaan negeri. o Syarikat dipantau bagi memastikan mereka mengikut perjanjian yang dinyatakan dalam kontrak. Kaveat Pendaftar perlu diserahkan oleh pegawai penyelaras untuk tanah yang ditentukan untuk kegunaan awam bagi menjaga kepentingan kerajaan negeri. KSSB ada membuat permohonan untuk beroperasi di tanah lombong swasta sejak September 2009. Pembantu Ketua Pejabat Tanah bertanggungjawab memantau aset kerajaan di semua daerah yang terdapat harta dan sumber alam kerajaan negeri. • 14 permohonan diterima dan 5 dipilih untuk pertimbangan daripada EXCO negeri. • Tanggungjawab KSSB di lombong tanah swasta: o Mendapatkan permit. Satu inventori mengandungi senarai nama syarikat berserta senarai Ahli Lembaga Pengarah dan pemegang saham perlu disediakan. 4. • 2. Aktiviti mencuri pasir • KSSB telah dibabitkan dalam menutup dengan pasir pencurian aktiviti-aktiviti selepas satu saman telah dikeluarkan untuk sebuah lori yang mengangkut pasir daripada lombong Bestari Jaya sebelum waktu operasi.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 36 Urustadbir Selangor: Dasar. PNSB dan KHSB. b. Meningkatkan pendapatan • Pendapatan diperoleh dalam bentuk royalty. o Memastikan pengurusan holistik dalam pengurusan industri perlombongan pasir di Selangor. PKPS. dividend an bayaran yang dibuat kepada kerajan negeri dan agensinya. Aktiviti Perlombongan Pasir 1. Monopoli perlombongan pasir swasta • KSSB tidak monopoli perlombongan pasir di tanah swasta. • KSSB akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pihak yang disyaki terlibat dalam aktiviti mencuri pasir. o Aktiviti perlombongan pasir hanya dibenarkan selepas kontrak ditawarkan. • Keuntungan terkumpul selepas cukai kira-kira sehingga RM 5 juta (setakat suku ketiga 2009) 3. • KSSB hanya beroperasi di lombong milik kerajaan negeri atau agensinya seperti KDEB. d.

kesaksamaan substantif dan pematuhan kerajaan. wanita menyumbang secara signifikan kepada kehidupan sosial dan ekonomi di Malaysia dengan membentuk 36% daripada tenaga kerja yang ada.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 37 Urustadbir Selangor: Dasar. Hakikatnya. Pelan rindakan mesti diadakan untuk memastikan hak ini dapat direalisasikan tanpa penangguhan.28% wanita Kumpulan Pengurusan dan Profesional (Gred 41 dan ke atas) – 35. Bagaimanapun. Malaysia masih berada di tangga ke 68 daripada 109 buah negara berasaskan Petunjuk Hak-Upaya Jantina (GEM) di mana indikator yang diukur ialah penyertaan wanita dalam ekonomi dan politik. Ahli Parlimen: 18.45% wanita • • 2. kesan dan keperluan untuk mereka mematuhinya bagi memajukan kesaksamaan jantina di Malaysia. • • • . dasar dan amalan. Adalah penting untuk wakil rakyat diberikan penerangan berkaitan kerangka CEDAW. o Mengisi ruang yang disediakan sebelumnya oleh Konvensyen Hak Asasi Manusia yang tidak mengiktiraf apa juga bentuk penindasan terhadap wanita. o CEDAW menyediakan kerangka di mana isu jantina mesti diketengahkan dan dibetulkan serta pelan tindakan untuk menghapuskan diskriminasi serta mempromosi kesaksamaan dalam semua cabang kemasyarakatan di sektor awam dan swasta mesti diadakan. • • • Konvensyen Menghapuskan semua bentuk diskriminasi terhadap wanita (CEDAW) Malaysia telah menyerahkan Laporan Kerajaan Malaysia yang ke 4 dan ke 5 kepada CEDAW pada tahun 2009. Perwakilan wanita dalam kerajaan negeri Selangor. o Tiga prinsip CEDAW ialah menolak diskriminasi. 1. Program dan Fakta ISU JANTINA DAN WANITA Kerajaan negeri Selangor percaya bahawa semua manusia adalah sama meskipun berbeza jantina. Justeru komitmen kepada pemerkasaan wanita diusahakan agar mereka mengetahui hak mereka.18% wanita ADUN negeri Selangor: 14. Bengkel latihan berkaitan CEDAW – Meningkatkan Kesedaran Wakil Rakyat untuk Memperkenal dan Memajukan CEDAW di Malaysia – telah dianjurkan untuk semua ADUN Selangor dan penyelidik mereka pada April 2009. o Objektif: meningkatkan pemahaman wakil rakyat dengan kerangka dan fungsi CEDAW berasaskan hak serta sasaran memahami peraturan di Malaysia dan bagaimana untuk mengaplikasikan CEDAW kepada undangundang dan dasar yang dapat menghasilkan kesaksamaan jantina serta menghalang diskriminasi. mereka dapat meningkatkan kemahiran kerja dan menyediakan peluang pendidikan serta bantuan pendidikan dan bantuan untuk kes diskriminasi atau penindasan kepada mereka. CEDAW mengandungi piawaian antarabangsa di mana hak tidak didiskriminasikan. o CEDAW meliputi sektor awam dan swasta. serta mendekatkan jurang antara undang-undang.

Pusat pendidikan untuk mendorong wanita mempunyai pemikiran positif. Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang keganasan rumahtangga. 15 Pusat Komuniti dijangka dibentuk pada tahun 2010. Menyediakan khidmat menyeluruh kepada mangsa dera. Sumber kewangan wanita yang menghadapi masalah berkaitan. 4. dinamika dan keyakinan diri wanita. Aktiviti dirangka berasaskan hal kesihatan. Keluarga dan KanakKanak”. keluarga dan negara. 7. bersikap profesional. hak dan tanggungjawab. Menempatkan pekerja di Jabatan Kecemasan di setiap hospital untuk memberi bantuan yang sesuai kepada mangsa. Mengembangkan idea untuk dikongsi dengan wanita di setiap kawasan. • • 4. Menganjurkan seminar pendidikan berkaitan deraan seksual dalam keluarga. Sebagai landasan mendidik dan memperkasa wanita tentang hak dan kemahiran. . kemahiran. ii. Meningkatkan kualiti hidup dan pendapatan kaum wanita di atas garis kemiskinan. ii. vi. Pusat Khidmat Sehenti Krisis (OSCC) i. 6. iii. Komitmen kepada mangarus-perdanakan isu jantina dalam pentadbiran negeri Selangor melalui dasar wanita. produktif. 3. vii. Menyediakan sokongan emosi dan kaunseling. 2. iv. Program dan Fakta 3. 2. Kempen kesedaran melalui jaringan NGO di seluruh Selangor telah dijalankan. Menyediakan tempat perlindungan yang selamat dan pemulihan kepada mangsa. 5. Program akan datang • • Cadangan meningkatkan hak wanita di Selangor Latihan meningkatkan kemahiran dan keupayaan ekonomi 1. Faedah untuk ibu bersalin – cuti 90 hari kepada semua penjawat awam yang bersalin. Pencapaian utama • • Mewujudkan satu pusat di Kerajaan Tempatan untuk menangani isu keganasan wanita. 4. Menyediakan bantuan guaman untuk wanita yang menghadapi kes mahkamah berkaitan rumahtangga. kesihatan dan isu sosial. iii. Sasaran Pembangunan Millenium (MDG) dan Konvensyen Antarabangsa. memberi maklumat tentang undang-undang keluarga dan khidmat OSCC. Mengadakan Pusat Komuniti untuk meningkatkan potensi wanita di Selangor dalam bidang pembangunan kemahiran dan keusahawanan. Menghak-upaya kepimpinan dan ilmu pengetahuan wanita di Selangor dengan hak dan tanggungjawab mereka. meningkatkan kesedaran dalam belanjawan jantina.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 38 Urustadbir Selangor: Dasar. 4. keibubapaan dan dianjurkan untuk menangani kumpulan umur berbeza di kalangan wanita. Pusat Komuniti Wanita DUN i. undang-undang. 3. Sebagai simbol pemerkasaan. 2009: kempen kesedaran OSCC “Katakan TIDAK kepada keganasan terhadap Wanita. 10 Pusat Komuniti dibentuk pada 2009 untuk membantu menderma peralatan daripada kerajaan negeri Selangor. 2. efisien dan membina kemahiran memotivasi diri untuk diri. 3. Khidmat ini perlu dihebahkan dengan lebih luas 1. rogol dan keganasan rumahtangga. Objektif: 1. Memberi pendedahan dan motivasi kepada wanita. ilmu pengetahuan. Program mensasarkan pemimpin masyarakat. Menghargai dan memberi penghormatan kepada wanita di semua peringkat. Kerajaan negeri Selangor mendorong syarikat swasta untuk mengamalkan dasar yang sama. v. viii.

Program dijalankan berasaskan 6 tema utama: • Sukan • Seni • Kepimpinan • Pendidikan • Komuniti • Keusahawanan Ringkasan pencapaian program yang telah dijalankan: • Program berjaya dijalankan mengikut jadual dan mencapai objektifnya pada tahap memuaskan. aktiviti dan seminar untuk tujuan pembangunan belia di Selangor. • Penyebaran maklumat dan aspirasi kerajaan negeri Selangor melalui program-program yang dilaksanakan. • Pembentukan jaringan sukarelawan belia untuk menyertai program dan membina jaringan dengan pelbagai organisasi belia lain. 2009.000 remaja meninggalkan sekolah setiap tahun dan menyertai tenaga kerja. Belia di Selangor adalah agen perubahan penting pada masa akan datang. NGO dan kumpulan pelajar dibentuk untuk membantu perancangan aktiviti.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 39 Urustadbir Selangor: Dasar. dengan 2. • Pengumpulan pengkalan data peserta yang menghadiri program belia untuk mobilisasi dan penyampaian maklumat. • Untuk membangunankan kandungan untuk program belia berasaskan aspirasi kerajaan negeri Selangor. di mana SBNS mensasarkan pembentukan kepimpinan belia berfikiran kritis dan terlibat dengan proses bina negara melalui penglibatan sosial. 2000-2010 Sumber: Rancangan Malaysia ke Sembilan 2006-2010. Objektif: • Untuk merangka dan menjalan program pembangunan belia di seluruh negeri Selangor.3 juta belia di negeri Selangor. Belia adalah pemimpin masa depan. • Memantau dan menyeduaikan program belia dengan pelbagai keperluan dan kehendak. kumpulan usia yang mendefinisikan belia di Malaysia. Program dan Fakta ISU BELIA Hampir separuh daripada populasi Malysia pada 2005 diisi oleh mereka yang berusia dari 15 hingga 40 tahun. Jadual 1 Populasi berdasarkan kumpulan umur. kini adalah masa untuk melabur dan menggerakkan bakat mereka. Unit Perancangan Ekonomi Pencapaian Utama • Sekretariat Belia Negeri Selangor (SBNS) SBNS dikonsepsi pada akhir 2008 dan ditubuhkan pada pertengahan 2009 dan sejak itu komited menjalankan pelbagai program. Program belia diberi nama baru yang lebih segar iaitu “Gen-S”. o o Ditubuhkan pada 1 Mei. • Jaringan hubungan antara persatuan belia. justeru kita komited dalam membina dan membentuk generasi masa depan negara. o o . SBNS sendiri dipimpin oleh kumpulan tenaga muda yang bekerja memikiran dan melaksanakan pelbagai program inovatif untuk belia Selangor. Maka. generasi Selangor. Sekitar 100.

Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan ini mendapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri. Jangka sederhana o Meningkatkan publisiti bagi menonjolkan SBNS. o Meluaskan jaringan di universiti. membincangkan isu di peringkat nasional seperti perpaduan dan bina negara serta menyelesaikan masalah Malaysia. Ini membolehkan belia di peringkat domestik dan akar umbi mengetuai program belia. o Mengukuhkan imej dan jenama. Dasar dan Program akan Datang Berasaskan pengalaman program lepas. beberapa program akan dikekalkan sementara beberapa projek baru akan diperkenalkan. antaranya: o o o o o o o o o o o Siri Kuliah Umum – Dialog Munsyi Abdullah Dialogue Sidang Kemuncak Belia Kebangsaan Anugerah Bakat Muda Selangor “Jelajah Futsal Selangor” Gen-S Kursus Kepimpinan PeBT Festival Belia Program “Imarah Masjid” Retreat Mahasiswa Selangor Bengkel Keusahawanan Belia Program Sukan Extreme Pasar Borong Gen-S SBNS berharap perkembangan dan gerak kerja untuk memenuhi beberapa kritera jangka masa pendek dan panjang: • Jangka Pendek o Membawa visi. o Melancarkan agen dan penggerak. o Mengukuhkan struktur dan menambah peranan SBNS. o Meluaskan jaringan dengan organisasi belia serta NGO. RM 2 juta diperuntukkan untuk 290 jawatankuasa setiap tahun. Beberapa program termasuk: o o o o o o o o o Sidang Meja Bulat Keusahawanan Belia Konvensyen Pembangunan Belia Belia dalam Masyarakat “Mahasiswa Bersama Pemimpin” Karnival Gen-S “Sukan Selangor” Festival Belia ‘09 Konferens dari Belia untuk Belia – Membina Masa Depan Baru Malaysia Kempen Pendaftaran Undi Belia “Jom Daftar Undi” Pertandingan Futsal di peringkat daerah “Jelajah Futsal Selangor”. 290 Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan dibentuk di seluruh Selangor. konferens dan sidang meja bulat secara khususnya sangat penting untuk mendorong belia berfikir di luar kotak. Program dan Fakta • Ringkasan Program 2009: Sejumlah aktiviti dijalankan untuk mengenengahkan serta menghak-upaya belia. Aktiviti yang dilaksanakan adalah selaras dengan tema-tema yang dibentuk oleh sekretariat. membincangkan isu secara terbuka dan rasional. Festival belia. kolej dan organisasi bersekutu. o Meluaskan jaringan perhubungan serantau. o o o o o Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan terdiri daripada seramai 24-26 meliputi 24-26 Zon bagi setiap Majlis. Bagi membina masa depan Malaysia. Hanya 64% belia menyatakan undi mereka dapat membuat perubahan pada 2008. misi dan objektif yang jelas. Bagi memperkasa pemimpin belia. belia digalakkan bertanya soalan. kerajaan negeri Selangor melancarkan Jawatankuasa Majlis Belia Tempatan” pada Ogos 2009. o Meluaskan jaringan di luar Selangor. • • . memperkasa mereka dengan cara sendiri serta mengambil pengalaman bekerjasama secara rentas-budaya. o Meluaskan jaringan perhubungan dengan media dan syarikat korporat. Jangka masa panjang o Melaksanakan program berprofil tinggi dan berkesan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 40 Urustadbir Selangor: Dasar.

Graf: Taburan Pengguna Internet di Rumah mengikut negeri (2005. penyelidik dan pusat pembangunan serta penggerak industri untuk membantu pengkomersilan produk. Program dan Fakta SAINS.1%. 30 dipilih sebagai peserta akhir. Festival STI Selangor (FesSTIS) Festival STI yang menjadi acara tahunan Selangor ini dilancarkan pada 2009 dan dikenali dengan nama FesSTIS '09. jumlah penggunaan jalur lebar di Malaysia ialah 34. Teknologi dan Inovasi patut digunakan untuk kehidupan individu dan perniagaan yang lebih baik dan komited menyediakannya. FesSTIS menerima lebih 100 penyertaan inovasi. Selangor sebagai negeri termaju di Malaysia memiliki pengguna teknologi tertinggi (rujuk carta di bawah). di mana pelajar Universiti Industri Selangor (UNISEL) dipilih sebagai mentor oleh Persatuan Kreatif dan Inovatif Malaysia (MACRI) . Pada tahun ini ia akan dilaksanakan di antara 5-7 Jun 2010 dengan nama FesSTIS '10 di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) o o o o o Objectif: FesSTIS adalah untuk mempromosi inovasi kepada rakyat melalui Sains dan Teknologi. Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Pencapaian utama 1. dengan mengambil kira talian tanpa wajar termasuk jalur lebar telefon.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 41 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor percaya Sains. Malaysia. Malaysia adalah pengguna utama teknologi.000 Antara program yang diperkenalkan untuk mempromosi inovasi ialah program realiti TV dikenali sebagai “Mentor Mentee”. Dengan penggunaan telefon bimbit sebanyak 108. Bekerjasama dengan pihak berkepentingan seperti pereka. TEKNOLOGI DAN INOVASI (STI) Dijangkakan pada 2010.2%. 6 penyertaan menerima hadiah “Paling Inovatif”. dengan jumlah hadiah lebih RM10. 2006 and 2008) Sumber: Bancian Penggunaan Internet di Rumah 2008.

Pusat Siber Rakyat. juga menyumbang kepada pendapatan penduduk. serta menjadi insan berpendidikan. bakteria mikroskopik yang kini diguna untuk kesihatan manusia dan haiwan. Pembungkusan produk utama farmaseutikal dan spirulina kesihatan di rumah untuk mengurangkan kos. Kerajaan negeri Selangor menguruskan penggerak industri untuk mengkomersilkan produk ini. 4. atau Program Wi-Fi Berterusan di Selangor. Pelancongan pembuatan: Kilang pembuatan akan dibina dan diprogram untuk lawatan pelancong. Semenyih. o o o o PSR terletak dalam perpustakaan milik negeri di setiap kawasan Kerajaan Tempatan. 5. Ini akan meningkatkan pendapatan mereka. PSR. Program dan Fakta 2. akan bekerjasama dengan kampung untuk membawa pelancong melihat pembuatan Spirulina. 5 PSR dibentuk di Ampang. mee dan juga snek berasaskan Spirulina dikeluarkan oleh penduduk di kampung. Jaringan Infrastruktur Tanpa Wayar Hybrid (HyWIN) Program 5 Tahun di bawah U-Wisel. Beliau berjaya memecahkan ketegangan Spirulina menjadi lebih kecil yang membolehkan kadar yang lebih cepat dan baik untuk pemecahan semasa penggunaan. komputer tidak dibaiki. pusat ditutup dan khidmat internet yang lemah dijangka akan diselesaikan. Program akan datang Ada beberapa program sedang dirangka bagi 2010 dan masih dalam kajian untuk dilaksanakan antaranya: o o o Media Paparan Dalaman (IDM) Makmal Segera Pergerakan Inovasi Selangor (SMILE) Talian ke Rumah (FTTH) . infrastruktur dan pelancongan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 42 Urustadbir Selangor: Dasar. sebelum dijenamakan semula oleh kerajaan negeri Selangor dengan Pusat Siber Rakyat. U-Wisel ingin mencapai: 1) Liputan: Menyeluruh tanpa diskriminasi di dalam menyediakan infrastruktur samada di bandar ataupun luar bandar 2) Capaian: Memenuhi Kualiti Perkhidmatan dari sudut kelajuan. khususnya mereka yang tidak mampu memilikinya di rumah persendirian. o o o o o Capaian bermula dari Pusat Perniagaan Daerah (CBD) Shah Alam dikembangkan kepada Kerajaan Tempatan berdekatan sehingga keseluruhannya. Ia melibatkan Pelaburan Asing sebanyak RM2. Khidmat ini adalah untuk komuniti akar umbi supaya mereka mendapat maklumat dan berhubung dengan dunia yang lebih luas. Ini dijangka dapat menjana pendapatan negeri melalui pembuatan. berpengatahuan. 10 lagi dijangka terbentuk pada akhir 2010. rakyat akan mendapat peluang yang sama dalam perniagaan. Dasar-dasar U-Wisel telah ditentukan oleh Kerajaan Negeri Selangor kepada mereka yang ingin bekerjasama untuk memastikan capaian Internet di Selangor. o o o o o o SATU KAMPUNG SATU PRODUK: Kami menjangka produk baru seperti keropok. PSR Sebelum ini dikenali sebagai Pusat Komuniti IT (PKIT). Penemuan ini disampaikan kepada kerajaan pada FesSTIS ’09. Sehingga Mac 2010. Masalah sebelumnya seperti premis tidak dikunjungi. 3.41 billion dalam tempoh 5 tahun. PSR mensasarkan peluang akses internet lebih baik dan meluas kepada semua penduduk Selangor. Pelancongan Pembuatan Spirulina Profesor di UNISEL menemukan teknologi baru untuk Spirulina. o o o o o o Profesor menemukan teknologi membiakkan Spirulina dalam kawalan. Kerajaan memberi geran RM 1 juta kepada UNISEL untuk untuk membina bahagian pengeluaran di Hulu Selangor. usahawan kecil didorong. Bhd. Tourism Selangor Sdn. Klang dan Kuala Langat. Tanah dikenalpasti dan pengeluaran dijangka bermula pada Jun 2010. Ini akan memastikan pembangunan Selangor setanding dengan dunia maju yang lain. Ia dirangka bagi memastikan kualiti dan kelajuan tinggi capaian internet di seluruh Selangor. Dengan capaian yang baik. The professor discovered the technology to breed Spirulina in captivity. Produk lain Melalui program ini. Masyarakat yang mudah membuat capaian ini akan lebih bermaklumat. uptime dan integriti 3) Kelestarian: Alam Sekitar termasuk pengawalan pencemaran dan kerosakan (pencemaran pemandangan dan radiasi) 4) Impak Ekonomi: Pengagihan peluang yang sama rata dan mampu milik. Bestari Jaya.

S. Singapore. pendidikan. Program dan Fakta PEMBANGUNAN MENYELURUH Kami menghargai peranan individu sebagai asas kemajuan Selangor. o Objektif program adalah seperti berikut: o Membina kerohanian dan aspek moral dalam masyarakat. o Untuk menjada kesedaran sosial dan kenegaraan kepada peserta. the elderly. Ketua Jabatan Kerajaan dan Briged Kebajikan.E. o o Visi: • Membangunkan komuniti cemerlang yang produktif. o Menyediakan peserta kepada jenis latihan. masalah juvana dan ponteng sekolah.I. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. individu dalam masyarakat perlu menerima pembangunan menyeluruh. Selain program latihan domestik. keusahawanan dan pembinaan kerjaya. penjawat awam dan ia juga dilaksanakan di peringkat antarabangsa. o o o Program Menangani Gejala Sosial di Selangor Selangor adalah negeri di mana terdapat gejala sosial yang tinggi di Malaysia. o Menguatkan semangat kerjasama di kalangan penduduk Selangor. para guru. private education institutes.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 43 Urustadbir Selangor: Dasar. beberapa seminar S. Aktiviti dalam program termasuk: o Kemasyarakatan o Latihan pendidikan dan kemahiran o Program keusahawanan dan kerjaya o Program rekreasi. o Membina kumpulan pendesak yang positif untuk generasi pimpinan masa depan.P. pembinaan kemahiran. Maklum balas daripada program menunjukkan peserta dan jurulatih mendokong program ini diteruskan memandangkan modul dan penceramah berjaya dibawa terus kepada pengalaman kehidupan mereka. berkesan. teachers.P. ibu bapa. gangsterisme. o Membina aktiviti khidmat masyarakat yang berkesan. o Seminar S.S. community leaders. o Untuk membina kemandirian peserta dan kemampuan daya saing. keganasan domestik.I. institusi pengajian swasta. 22 negara terlibat termasuk Malaysia. o Menggalakkan peserta terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan. Konferens Antarabangsa SPIES dijalankan pada Disember 2009 untuk memperkenalkan program ini di peringkat antarabangsa. seni dan budaya Aktiviti komuniti termasuk: o Gotong-royong o Kursus Paramedik o Kursus memasak dan pelbagai kerjaya lain o Aktiviti seni dan sukan o Program kesukarelawanan : Bersih masjid dan kawasan lain. vandalisme. o Melibatkan komuniti dalam sukan. para guru.E.E. Sepanjang 2009. Program S. parents. o o Sejumlah 268 kursus dijalankan pada 2009 termasuk 18. India. Persatuan Ibu Bapa dan Guru. sukan.S. antaranya termasuk rompakan. Sri Lanka. Emosi dan Sosial (S. The courses have been conducted with specific communities such as youth.P. pelajar. o o . Kerajaan negeri Selangor telah memperkenal Pelan Bertindak untuk menangani Gejala Sosial dan mewujudkan Jawatankuasa untuk Mencegah Masalah Sosial. Indonesia. pelacuran. dadah. pemimpin masyarakat.I. single parents. Kurus dijalankan kepada komuniti khusus seperti belia. Fizikal.P. warga tua. budaya dan aktiviti rekreasi. • Melahirkan masyarakat penyayang dan mesra alam sekitar. Kerajaan negeri komited untuk melihat setiap anggota masyarakat dibangunkan dalam 5 aspek dinamakan Spiritual. Pakistan.E. ibu dan bapa tunggal. penjawat awam. dijalankan melibatkan pelbagai lapisan masyarakat termasuk remaja. masyarakat kampung. Iran. Misi: • Menyediakan latihan dan program yang mengintegrasikan kerohanian dan nilai moral bagi melahirkan manusia cemerlang dan menyeluruh. keluarga.I. Hong Kong. progresif dan berdaya saing. Intelek. Justeru.825 peserta di seluruh Selangor.). Bangladesh dan Somalia.S.

• Mendidik peserta akan konsep diri. Sabak Bernam. 4. o Bilik bertindak khusus diwujudkan di setiap Pejabat Daerah sebagai Pusat Sehenti untuk menangani gejala sosial di kawasan tersebut. • Menyediakan resolusi dan pelan bertindak untuk menangani kemerosotan sosial di Selangor.000 orang. AADK. pendidikan seks dan dorongan kepada interaksi yang sihat. khususnya remaja dan ibu tunggal. Pendidik dan Pejabat Daerah serta Kerajaan Tempatan. Jabatan Kesihatan. Untuk memberikan cadangan dan pandangan berhubung tanggungawab dan kecemelangan keibu-bapaan. • Memberikan nasihat kepada keluarga untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh kanakkanak berkaitan masalah sosial. Siri “Jom Kerja” • Dari 1 Jan 2009 ke 30 Oktober 2009. • Objektif: Untuk remaja berkumpul bersama dengan aktiviti muzik. Kuala Langat and Klang dengan pencapaian berikut: • . Jabatan Pendidikan. Program juga membantu syarikat mendapatkan bakat tempatan dan sumber manusia. NGO. Pemimpin Setempat. • Pendaftaran online untuk orang yang digantung kerja dan dianggurkan bersama dengan Jobstreet. Program bersifat inklusif dan melibatkan sejumlah jabatan dan agensi yang relevan seperti polis. 2774 orang (1876 tempatan dan 898 asing). penjara. Program dan Fakta o Objektif o Objektif jawatankuasa ini adalah untuk memastikan satu usaha serius dapat diambil untuk mencegah masalah sosial dengan cara bersepadu dan bersinergi.700 orang dianggur. Persatuan Ibu Bapa dan Guru.6% dengan 415. mendidik mereka tentang perubahan biologi. Komponen terbesar ialah daripada industri pembuatan. 5. karakter positif yang perlu dibina iaitu perasaan diri berTuhan.6% dengan 78.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 44 Urustadbir Selangor: Dasar. • Siri melibatkan kawasan Kuala Selangor. bina pasukan. Program “Generasi Idaman Selangor” (GeMS) • Diinisiatifkan dengan objektif meninggikan harga diri peserta sebagai model kepada keluarga dan agama mereka serta menyumbang kepada negara.com dan pendaftaran di semua pihak berkuasa tempatan. Jabatan Kebajikan. 3. • Kuarter kedua 2009: kadar pengangguran di Selangor ialah 3. 2. Kadar pengangguran negara ialah 3. • Mendorong penganggur untuk mendapatkan pekerjaan bermakna di negeri Selangor melalui Program Pencarian Pekerja. Kursus Rekreasi Luar • Kursus ini bertujuan mendorong kerjasama dan persahabatan rentas-budaya. • Membina kesedaran berkaitan masalah sosial yang perlu dihindari dan dicegah. 6. Seminar Keibu-Bapaan • Memberi motivasi kepada ibu bapa di mana anak mereka termasuk dalam kelompok berisiko tinggi dipengaruhi dan terdedah dengan gejala sosial. terdapat 5439 orang yang digantung kerja di Selangor. 4003 penduduk tempatan dan 1436 orang asing. Seminar Menangani Kemerosotan Sosial • Mendapatkan maklum balas bagi menangani masalah sosial. sukan. o Objektif program adalah untuk mengenal-pasti 5 sumber utama masalah sosial iaitu: • Pembangunan • Pencegahan • Pencelahan • Penguatkuasaan • Pemulihan Seminar dan Program lain 1. Program Interaktif Belia (berasingan untuk lelaki dan wanita) • Untuk remaja dari 13-20 tahun.

Meskipun Kementerian Pendidikan menentukan Dasar Pendidikan Nasional. Tunisia. Jordan o Akademi Islam Antarabangsa dalam Sains Kehidupan dan Bioteknologi (IIALSB). juga untuk menarik ahli akademik dan pelajar luar negara menyertai institusi ini. Amman. RM 500. Kos: RM 1.000 untuk KUIS (Kolej Universiti Islam Selangor) sebagai geran pemula untuk menggalakkan pihak lain menyumbang bagi program penyelidikan. bertukar fikiran dan menjana perbincangan intelektual yang tinggi. • • o Untuk mencadangkan penyelesaian kepada isu pendidikan muslim. o Untuk mengukuhkan hubungan sains serta komuniti saintifik dengan media (sebaran ilmu) o Untuk bekerjasama dengan anak muda dalam negara OIC berkaitan sains. Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan Program Pendidikan Tinggi Seminar dan konferens dianjurkan di peringkat antarabangsa untuk memperkenalkan institusi di Selangor kepada dunia.000 untuk UNISEL (Universiti Industri Selangor) dan RM 500. Program ini akan menghubungkan anak muda dengan generasi terdahulu untuk bersama berkongsi pengalaman berharga. chairmanships dan kemudahan terpilih untuk pengajaran di institusi swasta tempatan. Yaman. • o o o o o o Program Tajaan Kewangan untuk Institusi Swasta di Selangor (Kursus Professorship) Objektif: Meningkatkan daya saing untuk mendapatkan tajaan kewangan bagi sektor awam dan swasta melakukan aktiviti penyelidikan. o Peserta datang antaranya dari Sudan. • 4. o Untuk membincang dan menganalisa impak globalisasi dan cabaran kepada pembangunan pendidikan muslim di dunia. Program “Jejak Ilmuan” Program ini dimulakan untuk mencipta jaringan intelektual dan pekerja pengetahuan di Selangor. Konferens Akademi Sains dalam Dunia Islam • Dianjurkan pada 14-17 Disember 2009 • Objektif: o Untuk meningkatkan keseadaran awam tentang konsep masyarakat berpengetahuan secara umum. Bangladesh. o Untuk menggariskan cabaran berkaitan R&D di negara OIC (pandangan pekerja pengetahuan) o Untuk mengukuhkan aplikasi sains dengan menghubungkannya kepada sektor swasta. . Konferens Antarabangsa ke-7 berkaitan Pendidikan Muslim • Dianjurkan pada 21-23 Disember 2009. Program dan Fakta PENDIDIKAN Kerajaan negeri Selangor sedar bahawa pendidikan adalah penting dalam membentuk anak muda untuk masa depan yang lebih baik. o Untuk melahirkan generasi intelektual. o Meninjau peranan wanita dalam prosedur pengetahuan sains dan perusahaan saintifik dalam OIC serta negara membangun.000. termasuk wakil daripada universiti awam dan Akademi Islam Cambridge. 2. Turkey. Pesrta: o 167 profesionals dalam bidang pendidikan. Pakistan. Pakistan.000.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 45 Urustadbir Selangor: Dasar. dan negara lain. dengan matlamat menyelesaikan masalah di peringkat nasional dan antarabangsa. Objektif konferens ini selain daripada memperkenalkan institusi. termasuk institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Universiti Industri Selangor (UNISEL) o Kerajaan negeri Selangor • Peserta: o 233 saintis daripada seluruh dunia terutama dari negara OIC. Mufti Republik Kazakhstan. Makmal Kecemerlangan Pengajaran dan Pembelajaran. Indonesia.000. Australia. teknologi dan inovasi (STI) (pengetahuan untuk masa depan) • Dianjurkan bersama oleh: o Islamic World Academy of Sciences (IAS). 1. Mengukuhkan kualiti pengajaran. pembelajaran dan penyelidikan akademik. o Untuk mendokong inisiatif kerajaan negeri Selangor dalam sasarannya berkaitan pendidikan Islam. • Objektif: o Menghimpun sarjana dan penyelidik dari seluruh dunia dan memberi peluang berinteraksi dan membentuk jaringan sesama mereka. mengukur dan membina pengkalan data serta jaringan pengetahuan. Menempatkan institut pengajian di Selangor di kalangan universiti yang dikenali dalam bidang Bioteknologi dan Pendidikan Islam. 3. • Objektif o Untuk mengenalpasti. Ini akan menjadikan institusi ini pusat rujukan dan ilmu bagi pelbagai disiplin. Jordan. Hong Kong. Kerajaan negeri percaya keperluan melabur dalam bidang pendidikan untuk meningkatkan kesarjanaan dan pemikiran inovatif. o Untuk mengenengahkan intelektual penting untuk dicontohi komuniti. Komitmen dipastikan untuk memastikan semua penduduk Selangor mendapat akses kepada kualiti pendidikan. kerajaan negeri Selangor tidak mengabaikan tanggungjawab membentuk visi Selangor sebagai hub Pengetahuan dan Pendidikan dan berusaha menyumbang secara signifikan untuk maksud ini sama ada di peringkat rendah hingga universiti. Kos: RM 200. Peruntukan kewangan Tajaan kewangan diinisiatifkan untuk menaja professorship. dan kumpulan pembuat keputusan secara khususnya.

Kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti dan meluluskan tanah untuk sebuah sekolah di Klang.726.698.72 ekar tanah di Klang diberikan kepada sekolah rendah yang sedia ada untuk dibina tambahan bangunan sekolah yang boleh menampung sehingga 1000 pelajar.450.000.972. Program: o Program “Jelajah Ilmuwan” o Memperkenal intelektual dan pekerja intelek kepada komuniti dan mendedahkan anak muda kepada kisah kejayaan mereka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 46 Urustadbir Selangor: Dasar. Dengan adanya bangunan baru.957. • Kos: RM 3.000. Usaha diambil bagi menjayakannya. o Program dijalankan di: Kuala Selangor Klang Sabak Bernam. o Menambah-baik kemudahan dan infrastruktur di sekolah. Bangunan sedia ada tidak cukup besar untuk menampung jumlah pelajar. Jenis Sekolah Agama Cina Tamil Bilangan Sekolah 146 83 97 326 Jumlah Agihan RM 5. • 100 pelajar dari setiap DUN diberi peluang untuk menyertai skim ini.00 RM 15. ibu bapa yang mempunyai kewangan terhad mendapat pilihan lebih baik untuk anak-anak mereka. o Hari Ilmu o Mentor 2. Kerajaan negeri Selangor komited menyediakan bantuan kepada keluarga ini dan percaya bahawa pendidikan adalah jalan terbaik untuk menghak-upaya kanak-kanak bagi tempoh jangka masa panjang. Bagi mencapai matlamat ini. “Program Tuisyen Rakyat” Program tuisyen percuma mensasarkan keluarga berpendapatan rendah yang tidak mampu menyediakan kelas tambahan kepada anak-anak mereka. • Peserta: 4305. o Program “Tunas Ilmuwan” o Pengkalan data dibangunkan untuk mengumpul para intelektual dan pekerja pengetahuan untuk mendokong mereka.000. Kerajaan negeri mempunyai visi untuk pendidikan di Selangor agar menjadi hub Pengetahuan dan Pendidikan. Agihan sokongan kepada sekolah di Selangor. o Pelajar terbaik SPM 2008 di negeri Selangor diberikan anugerah untuk dorongan kepada pelajar lain.00 RM 3. Program dan Fakta o • • • • • Untuk mempromosi aktiviti berasaskan pengetahuan sebagai budaya di Selangor. Buat masa ini.14% Isu pemberian tanah kepada sekolah Tamil juga dibincangkan. • • Visi negeri : Menjadikan Selangor hub Pengetahuan dan Pendidikan. memandangkan kurang ruang yang mencukupi untuk sekolah Tamil pada masa ini. • 2. perhatian khusus diberikan kepada pembangunan infrastruktur dan pendidikan di sekolah.425. • • • . kerajaan negeri Selangot telah mengagihkan sumbangan kepada sekolah dengan sasaran khusus. ibu bapa dikerah menghantar pelajar ke sekolah lain yang jauh. o Meningkatkan kemahiran pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah.00 • Program Pendidikan 1. Bagi meningkatkan usaha di atas. • Kandungan Program termasuk o Program Keibu-bapaan o Program Persediaan Peperiksaan Akhir o Peruntuk buku catatan kepada setiap peserta. Kos: RM 700.00 RM 6.000.383. o Skim Bantuan Yuran Kelas Tambahan UPSR/PMR/SPM • Bantuan diberikan kepada keluarga berpendapatan rendah dengan pencapaian akademik yang sederhana. serta kualiti guru dan pelajar. • Jumlah Pusat Kelas Tambahan: 115 No 1 2 3 Jumlah • • Sejumlah 326 sekolah mendapat bantuan kewangan Jumlah agihan: 96. o Meningkatkan kualiti pelajar dari aspek moral dan akademik. o Meningkatkan keberkesanan pengurusan sekolah.

Ia tepat dengan konsep edu-tainment dan dipersembahkan ke peringkat antarabangsa di kalangan akar umbi. Galeri Budaya Shah Alam telah wujud dan kemudahan sedang dikembangkan di setiap daerah untuk mendorong kegiatan teater dan interaksi masyarakat. Teater “Teater Menunggu Kata Dari Tuhan” hasil sentuhan Dinsman adalah satu daripada program yang berjaya sehingga kini. 2. termasuk proses bersosial dan bahasa. tetapi ia adalah hidup seharian masyarakat. dengan mendefiniskan semula dan menterjemahkannya dalam program yang meluas dan disasarkan kepada orang awam. 3. Ia mengubah persepsi bahawa teater itu bersifat elit.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 47 Urustadbir Selangor: Dasar.Silat. Pencapaian utama 1. Silmbau dan Wushu Gasing Champuling Gamelan Jurugudur (india) Galah Panjang . Semua permainan yang dimainkan dan dipertonton ialah: • • • • • • • • • • Teng-teng Batu seremban Congkak Sepakraga bulatan Seni bela diri . Galeri dan Bangunan Teater Di Tasik Shah Alam. Pakaian dan makanan adalah manifestasi budaya. Jangkaan tiga lagi kemudahan akan dibina tahun ini. Festival Jalanan Ini adalah festival rakyat yang dilangsungkan dua kali setahun. Kebudayaan sebagaimana yang difahami tidak terhad kepada tarian dan lagu. Program di Hulu Selangor berjaya dilancarkan pada awal 2010. Fokus diberikan kepada didikan-hiburan (edutainment) berbanding hanya hiburan semata-mata. Program dan Fakta KEBUDAYAAN Kerajaan negeri Selangor mahu menanam sikap baru dalam bidang kebudayaan.

Aktiviti lain yang dilakukan ialah: • Mari Bercerita Program seperti kisah benar yang menjadi norma budaya di kalangan kanak-kanak yang bersekolah diperkenalkan kepada masyarakat. Bicara Tokoh Sesi perbincangan pemimpin dan pakar adalah satu usaha memberi penghargaan wajar kepada para pemimpin budaya. • Mari Membaca Program ini tertakluk kepada kemudahan di perpustakaan. Acara ini dibuat berterusan sekali dalam setiap dua bulan. Program seperti ini akan diperkenal di sekolah perpustakaan awam dari masa ke masa. 5. Ia menghidupkan semangat ingin tahu. Menulis cerita dan seterusnya mengikuti perkembangan semasa dapat menanam nilai budaya yang baik. Umumnya masyarakat Malaysia perlu diberikan motivasi untuk membaca dan mengembangkan pengetahuan mereka dalam semua cabang kehidupan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 48 Urustadbir Selangor: Dasar. penulis dan artis dalam masyarakat dengan memperkenalkan mereka kepada masyarakat Selangor. . Antara permainan yang dimainkan ialah: • • • Tarik upih Berbasikal Tarik tali Usaha terus dibuat untuk menghidupkan semula budaya yang telah hilang dalam masyarakat. • Mari Menulis Penulisan adalah diharapkan menjadi norma budaya di kalangan anak muda dalam masyarakat. Program dan Fakta 4. Program Idola Kanak-Kanak diperkenalkan dengan sesi membaca yang penting sebagai dorongan agar kumpulan umur tersebut mempunyai minat membaca. Interaksi Budaya bersama rakyat Acara tahunan berbentuk telematch ini dianjur untuk meningkatkan interaksi rentas budaya di kalangan penduduk kampung dan bandar. Anak muda dan generasi baru diharapkan dapat mengekalkan nilai budaya yang ada pada masa depan.

Projek dibantu: o Projek penternakan itik. nelayan dan penternak sebagai penyumbang signifikan kepada ekonomi Selangor. penternak dan nelayan. memberikan kehidupan yang lebih baik sambil mereka terus menyumbang kepada ekonomi negeri secara menyeluruh.2 juta untuk membantu 101 petani. Khaki Chambel. penternak dan nelayan.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 49 Urustadbir Selangor: Dasar. enjon dan jarring kepada 40 nelayan berlesen dan berjaya. o Alat dan benih kepada 16 penternak akua. Maksimum hingga RM25. • • Peruntukan RM2. o Bantuan kolam ternak dan alat pembiakan kepada 11 penternak. Permohonan berjaya dianugerahkan selepas berpuas hati dengan lawatan tapak. Meru. o Peralatan dan benih kepada 34 petani. Sabak Bernam o Projek cendawan tiram “Thai-gene” o Projek Ladang Ternak Pembiakan Arowana Emas. Klang • • • • . kita komited untuk menyediakan keperluan mereka. Sebagai balasan. Bantuan pelbagai dalam bentuk: o Bot. Kerajaan negeri Selangor komited untuk pemodenan pertanian melalui penggunaan teknologi tinggi dan juga penyelidikan.000 diperuntukkan kepada pemohon yang berjaya. Projek-projek unik secara spesifik dikenal-pasti dan kerajaan negeri Selangor memainkan peranan aktif memastikan kejayaannya. Program dan Fakta PEMODENAN PERTANIAN Kita menghargai para petani. Permohonan untuk bantuan diproses sama ada oleh EXCO Pembangunan Pertanian atau Pengarah Unit Pembangunan Ekonomi Negeri. Kuala Selangor o Projek pembiakan kupang. Dana Ternakan dan Perikanan Kerajaan negeri Selangor terus fokus berusaha membantu petani.

Isu seperti tapak tidak rata.4% di Pancang Bedena. • Peningkatan 23.5 tan/ha (peningkatan sebanyak RM 110m/year) o Pendapatan per-kapita petani ditingkatkan daripada RM 14.000 tan semusim. melibatkan 4. Selangor berharap untuk meningkatkan pengeluaran ini.9% di Pasir Panjang. Purata Kebangsaan pengeluaran padi ialah 4 tan se-hektar dengan Selangor mengeluarkan sebanyak 5. • • • • Objektif serampang dua mata iaitu meningkatkan pendapatan petani dan bergerak ke arah pertanian berasaskan teknologi. Jangkaan: o Pengeluaran sebanyak 7. Pada akhir 2013.1 tan padi se-hektar. o Peruntukan untuk latihan pengalaman. o Peningkatan kawasan liputan dari 16% (2009). Apa yang akan dilakukan: o Pengembangan usaha di semua kawasan padi. 87% (2012) dan 100% (2013). Dengan kombinasi faktor diperlukan seperti perincian teknikal. • Peningkatan 7. o Penambahbaikan sistem pengurusan air. projek ini dijangka melibatkan kawasan seluas 18.475 kepada RM 20. • • . o 10 faktor penting menentukan pengeluaran hasil padi yang baik ialah: • Kepelbagaian padi • Anak benih yang betul • Kesesuaian tanah • Penyediaan sawah padi • Infrastruktur tanah • Pengurusan air • Petak penanaman • Pengawasan racun perosak • Pembajaan • Penuaian o Kejayaan program bergantung kepada pemeriksaan beras yang dilakukan dengan tepat dan terperinci. 62% (2011).960 hektar keseluruhannya. Program dan Fakta Peningkatan Pengeluaran Padi (sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi) Kerajaan negeri Selangor melakukan projek inisiatif meningkatkan pengeluaran padi di kawasan Barat Daya negeri.5 tan/ha dari 4.3% di Sawah Sempadan. Ini membolehkan petani meningkatkan hasil pendapatan mereka secara signifikan. formula unik untuk diaplikasikan di seluruh kawasan menjadikan pengeluaran padi meningkat. Jangkaan peningkatan penanaman padi dari 5.475 bagi setiap musim.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 50 Urustadbir Selangor: Dasar.9 tan per hektar.5 hektar (5.5 tan per hektar kepada 5. o Pengenalan kepada teknologi dan amalan terbaik bagi penanaman padi. Apa yang sedang dilakukan: o Perlaksanaan projek perintis di Sabak Bernam dan Kuala Selangor.622 petani di kawasan seluas 6. menjadikan peningkatan sebanyak 36. 37% (2010). teknikal dan motivasi. o Projek penanaman padi 2010 • Penerusan projek peningkatan padi sebagai sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi. kecuaian pembangunan benih dan penuaian perlu dipantau. Rancangan 5 tahun untuk meningkatkan pengeluaran padi di Kuala Selangor dan Sabak Bernam.098. o Hasil: • Peningkatan 19.088 petak).

Pekerja ladang berdepan masalah seperti kurang perumahan. Kerajaan negeri Selangor komited untuk berunding dengan pekerja ladang dan keluarga mereka.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 51 Urustadbir Selangor: Dasar. jumlah ladang di Selangor berkurangan daripada 150 pada 1996 kepada 95 pada 2006. kurang akses kepada pendidikan dan latihan kemahiran untuk pekerjaan serta kemudahan kesihatan. menghak-upaya mereka dengan kemahiran yang betul bagi membolehkan mereka mendapatkan kerja yang baik sebagai sebahagian daripada mobiliti sosial. Program dan Fakta PEKERJA LADANG Berasaskan statistik daripada Persatuan Pekerja Ladang Kebangsaan (NUPW). .

(contoh kursus yang ada: juruteknik sistem komputer. menjahit. masalah wujud dari isu tanah dan kekurangan infrastruktur kepada kelemahan keputusan akademik. SJK(T) Ladang Permata & SJK(T) Ladang Rasak. Meneruskan Rundingan Skim Perumahan 2. Bantuan kepada Sekolah Tamil di Ladang Keadaan sekolah Tamil di ladang dipantau dari dekat dengan lawatan kerap oleh pegawai EXCO di setiap kawasan. b. kerajaan negeri membuat inisiatif program subsidi yuran bas kerana di sesetengah estet terdapat ibu bapa tidak menghantar anak ke sekolah rendah kerana mereka tidak mampu membayar yuran bas. • Bantuan kewangan untuk meja. Ladang Minyak iv. 500 pelajar dari sekolah Tamil.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 52 Urustadbir Selangor: Dasar. 8. Sehingga Februari 2010. 7. kerajaan negeri menjalankan 3 kem kesihatan pada 2009 di akwasan ladang untuk memberikan kesedaran kepada mereka. juruteknik pendingin hawa. seramai 67 pelajar telah berdaftar untuk kursus ini. 3. • Bantuan untuk aktiviti ko-kurikulum seperti pertandingan drama antara sekolah dan Pameran Sains 2009 (Program anjuran Yayasan Tamil untuk sekolah Tamil seluruh Selangor) 5. Cermin mata untuk pelajar miskin Kerajaan negeri menyediakan cermin mata kepada pelajar yang bermasalah penglihatan bagi pelajar estet. Sehingga kini.000 diberikan untuk bangunan dan menyediakan 3 makmal komputer di SJK(T) Ladang Acob. Jumlah penuh RM 43. sejumlah 700 pelajar diberikan RM50 dan beg sekolah lengkap dengan kemudahan alat tulis bagi tingkatan 1. Ladang Hopeful v. pendandan rambut. Pelajar India ini dipilih berdasarkan minat mereka dalam latihan kemahiran dan tidak semestinya akademik. RM 256. Justeru. Apa yang ingin dibuat pada 2010 ialah: 1. Latihan Kemahiran di Kolej Antarabangsa INPENS Setiap tahun kerajaan negeri Selangor menaja kira-kira 50 pelajar berketurunan India yang telah tamat SPM untuk belajar di peringkat 1 dan 2 untuk kursus pensijilan di Kolej Antarabangsa INPENS. Program akan datang Kerajaan negeri Selangor memandang ke depan untuk inisiatif baru bagi Dasar Pekerja Ladang. Mereka diberikan geran sehingga RM5. Sasaran dasar ini adalah untuk memberikan peluang mereka keluar dari kitaran kemiskinan. Selepas 50 tahun diabaikan. (Bagi pelajar sekolah Cina dan agama. Skim Perumahan Pekerja Ladang Kerajaan berjaya menyiapkan rumah untuk pekerja ladang Coalfield dan berjaya merundingi tanah untuk bekas pekerja ladang di Bukit Raja. 4. Ladang Mary ii. Bantuan Pengajian Tinggi untuk Anak Pekerja Ladang Kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 telah menyediakan bantuan kepada pelajar yang datang dari latar belakang perladangan. Ladang Sungai Tinggi iii. Program berbasikal ke Sekolah Kerajaan negeri menyediakan basikal untuk pelajar ke sekolah dalam kawasan ladang. 5 pelajar menerimanya.000. Program Subsidi Yuran Bas Pada pertengahan 2009. 6. Kem Kesedaran Kesihatan untuk Pekerja Ladang Kesihatan asas di kawasan ladang adalah amat buruk. . Bagi kes di Estet Tanah Tinggi. Seminat kesedaran/ sesi untuk wanita di ladang. bantuan daripada DUN digunakan untuk menyediakan nama pelajar cemerlang di kalangan golongan miskin) 9. Ladang Nigel Gardner Sejumlah 172 pelajar diberikan subsidi berjumlah RM50 seorang untuk yuran bas selama 5 bulan. jurutera mekanikal dan juruteknik elektrik) 4.00. Anugerah Kecemerlangan UPSR Meibatkan pelajar yang mendapat 5A ke atas untuk menjadi sumber dorongan kepada lebih ramai pelajar. kesatuan sekerja ladang. Estet Semenyih. Anugerah diberikan sama ada dalam bentuk wang tunai atau barangan. Bukit Subang and inisiatif baru 2010 ialah di Estet Tumbuk. Sedu. NGO dan pegawai kerajaan negeri) 3. Kerajaan negeri bekerjasama dengan Yayasan Kebajikan dan Penyelidikan Pendidikan (ERWF) untuk memilih pelajar ini. Anugerah Kecemerlangan UPSR Kerajaan negeri mahu mendorong pelajar dari sekolah Tamil yang cemerlang dalam UPSR. Pembangunan IT di Sekolah Tamil Pada 2009. kecantikan. sekolah Cina dan sekolah Agama yang mendapat keputusan peperiksaan A bagi semua subjek diberikan seorang RM100. kerusi dan perabot asas diberikan kepada beberapa sekolah. Program dan Fakta Pencapaian utama 1. Inisiatif Memastikan Pelajar ke Sekolah a. Seminar Pekerja Ladang (melibatkan pemilik ladang.000 untuk dibayar terus kepada universiti. Pada tahun 2009. 2. kerajaan negeri telah menyerahkan 33 rumah. 5 estet telah dipilih untuk program pelancaran iaitu: i. Pada 2008. Skim perumahan ini sedang dirunding termasuk untuk Sg. juruteknik automotif. • Bantuan kewangan diberikan kepada sekolah untuk kelas tambahan UPSR dijalankan (penting kerana jumlah kelulusan dari sekolah Tamil hanya 45%) • Bantuan kewangan diberikan untuk membina “Pondok Bacaan” di beberapa buah sekolah untuk mempromosi tabiat membaca di kalangan pelajar.

Mukim Ijok. Kuala Selangor • Bandar Baru Sg Buaya. o Kaedah: Pemilih memilih agen pengurusan yang akan bertanggungjawab untuk mengutip yuran perkhidmatan bagi setiap unit. 1659 diketahui telah menyiapkan mandatori JMB.128 unit.623 unit. Persekitarannya harus bersih. o Nilai jangkaan mencecah RM 5 billion. o Suruhanjaya Bangunan bagi setiap Kerajaan Tempatan akan memantau JMB dan boleh menggunakan Akta Badan Bertindak 663 untuk menjalankan tugas. • Seksyen 100 KTN berkaitan kegagalan menyelesaikan cukai tanah dan Seksyen 129 KTN perlanggaran guna tanah. pembangunan perumahan diuruskan dengan baik dan setinggan tidak lagi tinggal dalam keadaan yang buruk. • Seksyen 3(1)(a) of the Akta Pengambilalihan Tanah 1950 (Akta 486): • Alam Perdana. • • Pengurusan Bangunan Objektif mewujudkan Badan Kerjasama Pengurusan (JMB) dan Pengurusan Korporat (MC) ialah untuk menguruskan ketelusan akaun dan perbelanjaan yuran penyelenggaraan dan harta strata. Selayang. o 18 kes pemulihan semula melibatkan 15. pelbagai pemaju gagal untuk menyiapkan projek mereka. Jawatankuasa Bertindak Projek Terbengkalai diwujudkan: o Untuk mengenalpasti perunding yang bertanggungjawab untuk membuat kajian dan cadangan. Mukim Ijok. Mukim Ijok. Sasaran 2010: o Kerajaan negeri menggunakan kaedah mengambil-alih serta menyita tanah untuk menyelesaikan projek skala besar. Gombak • Kampung Melayu Rasa. elektrik dan kemudahaan infrastruktur. Sehingga 31 Disember 2009: o 135 kes melibatkan 48. • JMB dan MC diwujudkan: o Pihak terlibat: Kontraktor dan Pemilik. o Pembangunan selebihnya masih menanti mesyuarat pertana JMB sebagai pemaju dengan pemilik. ia menjadi pemandangan buruk di mata penduduk Selangor. adalah menjadi impian melihat rakyat mendapat tempat yang boleh mereka panggil tempat kediaman. Dengan kerajaan baru yang berdedikasi. . • • Projek dianggap ditinggalkan jika gagal disiapkan mengikut jadual melebihi 2 tahun. Kerajaan negeri berusaha memastikan projek terbengkalai selama ini disiapkan. Menghidupkan Semula Projek Terbengkalai Dengan lebih 140 projek terbengkalai di Selangor. Ampang Pecah. • Alam Perdana. Program dan Fakta HOUSING Sebagai kerajaan negeri. Kerajaan negeri Selangor amat percaya dengan pengurusan dan pentadbiran korporat. o Bilangan JMB: Daripada 3931 pembangunan di Selangor. Kuala Selangor • Alam Mutiara. Sebelum ini.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 53 Urustadbir Selangor: Dasar. Perumahan – tempat yang selesa diduduki – adalah hak asasi dan penting untuk disediakan kerajaan. o Untuk menyenaraikan “kontraktor penyelemat” yang boleh memulihkan projek-projek tersebut. Kuala Selangor • Bukit Botak. dengan segala keperluan seperti air. fokus diberikan kepada beberapa projek utama diberikan dan kerajaan negeri yakin bahawa ia dapat membantu menghidupkan semula projek terbengkalai ini dengan kerjasama semua pihak.

Bilangan pemindahan hingga waktu ini ialah 213 daripada 363 kawasan pembangunan perumahan. Namun. Pengurusan Setinggan Setinggan masih menjadi masalah di Selangor.431 orang. . Ini dapat meningkatkan situasi kehidupan penduduk kawasan berkenaan. penduduk setinggan berjumlah 50. Objektif: untuk menukar meter kongsi kepada meter individy bagi penduduk di kawasan strata. Memperbaiki lif di 10 kawasan pembangunan perumahan yang dibangunkan JMB. Semua penduduk Selangor perlu merasa tinggal di rumah sendiri yang cukup kemudahan asas. namun dengan pengurusan lebih baik. Sasaran 2010: memastikan semua strata ditukar daripada meter kongsi kepada meter individu. • • • • Skim air percuma 20 meter padu tidak dapat dimanfaatkan oleh penduduk di kawasan strata. khususnya membaiki lif dan mengecat semula.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 54 Urustadbir Selangor: Dasar. • • • • • Objektif: Menempatkan semula penduduk setinggan ke apartmen kos rendah di kawasan perumahan sewa murah. Program dan Fakta Lif dan Pusat Komuniti Kerajaan negeri Selangor memfokuskan usaha untuk membaiki sejumlah flat kos rendah dan kawasan pembangunan perumahan yang uzur. Mereka yang dipindahkan akan ditawar membeli apartment kos rendah. Sasaran 2010: o Memulakan pembaikan lif bermula Februari.409 (92.1%) Sasaran 2010: o Sekurang-kurangnya suku daripada baki penduduk setinggan yang masih ada dapat dipindahkan pada akhir tahun. Ia bertujuan meningkatkan kualiti hidup. o Menghalang kewujudan setinggan baru. o Menyediakan Pusat Komuniti di 5 kawasan. akses yang lebih baik untuk kemudahan dan kesihatan. Program pemindahan air ini bertujuan memastikan semua mendapat manfaat yang sama daripada kerajaan negeri. Bilangan setinggan yang dipindahkan ialah seramai 46. kerajaan negeri Selangor berharap dapat membaiki keadaan ini. • • • Objektif: Meningkatkan piawai kehidupan di kawasan flat kos rendah. Pemindahan Air Sebahagian daripada dasar sosial kerajaan negeri Selangor ialah memastikan air percuma kepada semua penduduk negeri bagi 20 meter padu pertama. Sehingga 31 Disember 2009. skim ini tidak memberi faedah kepada mereka yang tinggal di kawasan strata.

Negeri juga cuba melihat lebih separuh kampung nelayan tanpa TOL (lesen penginapan sementara). Tanah di mana kampung baru ditempatkan kini menjadi tanah utama untuk pembangunan. Masih ramai penduduk kampung menunggu hak milik tanah dan kerajaan negeri Selangor komited untuk memastikan isu ini diselesaikan secepat mungkin. dibina untuk menghapuskan aktiviti komunis. Perpustakaan bergerak (dengan kerjasama Badan Perpustakaan Awam Selangor) 3. 6. Selangor mempunyai 42 kampung dikategorikan sebagai kampung baru (6). Hulu Langat ii. Kampung baru adalah tinggalan semasa Darurat 1948-1960. yang membolehkan penduduk memantau perkembangan permohonan dan kelulusan mereka. Kg Baru Kundang. Sungai Besar 3. Projek naik taraf dan membangunkan infrastruktur di kampung baru. 10 kampung baru sedang dalam proses mendapat pegangan pajakan. Menambahbaik Infrastruktur di Kampung Baru • • Usaha menaik taraf keadaan kampung seluruhnya dilakukan secara serius oleh kerajaan negeri yang komited memastikan penduduk di sana mendapat tempat selesa untuk didiami. 7. Serendah v. Kg Baru Sungai Besar. isu pemilikan tanah melibatkan ribuan keluarga di kampung baru seluruh Malaysia tidak diselesaikan. 2. Sekinchan iii. Hulu Yam Bahru (kelulusan bersyarat) Kampung lain yang sedang diuruskan pegangan pajakan: i. Projek pilot untuk Pilihan Raya Penghulu Kampung Baru. Bahkan. Kg Baru Sg. 2. RM 4. Kajang ii. • Berikut adalah permohonan Kampung Baru yang telah diluluskan: i. Kg Baru Damai. kampung bagan atau perkampungan nelayan (19) dan kampung tersusun (17). Aktiviti Akan Datang 1. kerajaan negeri berharap dapat melakukannya melalui peruntukan di bawah Kod Tanah Negara atau Kod Tanah Negeri. Pembinaan galeri yang menunjukkan sejarah penubuhan kampung baru di Selangor. Program dan Fakta KAMPUNG BARU Selepas lebih 60 tahun. Pameran Gambar • Pameran gambar bagi semua kampung baru di Selangor termasuk infrastruktur yang sedang dibangunkan dan pegangan sedang disemak dibuat sempena peringatan penubuhan 61 kampung baru.2 juta digunakan untuk 101 projek di 53 kampung. Kg Bukit Angkat. Pencapaian Utama 1. Macau.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 55 Urustadbir Selangor: Dasar. 5. Kerajaan negeri Selangor mahu penduduk kampung memiliki tanah yang telah mereka diami sejak sekian lama. 4. Pelancaran laman web “i-kg baru”. Perlantikan pegawai khidmat di 7 komuniti baru. Kg Baru Gurney. Meksipun pegangan penuh sukar diperoleh. Kg Bagan Sekinchan. Kg Bukit Sekinchan. infrastruktur di kawasan ini akan turut dibangunkan. Sekinchan iv. Meluluskan permohonan pemilikan tanah Kerajaan negeri telah memulakan proses menyelesaikan isu pemilikan tanah dengan membuka semula fail di pejabat tanah dan daerah untuk disemak. Kelulusan permohonan pemilikan tanah: • Kg Baru Seri Dengkil • Kg Kenangan 18 Hulu Langat (Sg Makau) • Kg Bagan Sg Besar • Kg Baru Kundang • . disusun semula serta dikemaskini rekod yang disimpan sejak darurat. Kundang iii.

Aktiviti Utama • • • • Kerajaan negeri Selangor telah mempercepat kelulusan permohonan melalui Jawatankuasa Kilang Haram. Teluk Gong. Program dan Fakta KILANG HARAM Apabila kerajaan Pakatan Rakyat mengambil alih pada 2008. Kewujudannya boleh dikatakan berpunca daripada amalan korup kerajaan lepas. Buloh. kilang juga perlu mematuhi undang-undang di negeri dan Persekutuan. Mesyuarat antara kerajaan negeri dan pemilik kilang telah dilakukan di: Sg. Subang. alam sekitar.000 kilang haram di negeri Selangor. Subang Jaya. Namun. Baru Balakong. terdapat kira-kira dua 2. kesihatan dan undang-undang berkaitan pekerjaan. o Usaha dibuat untuk menambah-baik dan menyesuaikan Garis Panduan Penyeragaman Pelaksanaan Program Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran. Dengan mendaftar secara sah.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 56 Urustadbir Selangor: Dasar. Rancangan mencapai kadar maksimum meluluskan permohonan kilang haram oleh Pejabat Tanah dan Daerah sehingga 30 Jun 2010. Rancangan mencapai kadar maksimum kelulusan permohinan kilang haram untuk Pelan Perancangan dan Bangunan mereka oleh Kerajaan Tempatan. Kwan Tung Baru Mesyuarat dibuat dengan objektif menggalakkan pemilik kilang beroperasi secara sah sebagaimana berjaya dibuat di Kg. Operator kilang haram dijangka menyerahkan permohonan mereka kepada kerajaan sepenuhnya pada Jun 2010 bagi mengesahkan aktiviti mereka. o Kerajaan negeri Selangor memberikan insentif dalam bentuk diskaun premium yang diberikan dalam tempoh 9 bulan bagi menggalakkan pemilik kilang mengoperasikan kilang mereka secara sah. Taman Industri Sg. Baru Sg. Kg. Aktiviti Masa Akan Datang • • • Program untuk meluluskan kilang haram di kawasan Teluk Gong. Pemutihan Kilang Mengikut Mukim Pemutihan Kilang Mengikut Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) . Kajang. dasar kerajaan negeri Selangor adalah untuk menggalakkan mereka memohon supaya dapat beroperasi dengan sah kerana ia selaras dengan prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban yang mahu diamal dan diterapkan kerajaan. Buloh dan Kwan Tung Baru. Klang. Kilang haram memberi masalah kerana mereka tidak membayar cukai dan tidak mematuhi aspek keselamatan. Penaga. Subang Jaya.

kerajaan negeri Selangor percaya bahawa setiap rakyat berhak untuk akses kepada perkhidmatan pada kadar harga munasabah. 2009 .284 15. Kes Denggi di Malaysia mengikut negeri. c. mobiliti penduduk. Mesyuarat berkala dilakukan sepanjang dua tahun terakhir untuk memantau situasi. Perang terhadap Denggi Selangor adalah negeri yang memiliki perangkaan denggi tertinggi di Malaysia. agensi serta Kerajaan Tempatan untuk: o Menyelaraskan gerak kerja antara agensi o Penyiasatan dan pemantauan kes dengan lebih baik o Mendapatkan sumber lebih banyak daripada Kementerian Kesihatan o Pendidikan kesihatan yang lebih baik o Mobiliti masyarakat o Menambah-baik sumber pembasmian.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 57 Urustadbir Selangor: Dasar. Kerajaan negeri Selangor berharap dapat bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan dan jabatan. Tambahan lagi. tumpuan khusus diberikan untuk menangani penyakit merebak di negeri. pekerja asing. Kerajaan negeri Selangor turut menegaskan kepentingan pendidikan masyarakat untuk memastikan rumah mereka bebas daripada potensi pembiakan nyamuk aedis.871 21. 1. Sebahagian daripada faktor penyumbang ialah penyelenggaraan infrastruktur yang lemah.675 a. dengan peningkatan kematian meningkat setiap tahun.262 18. Seminar Denggi dianjurkan dengan penglibatan ahli akademik daripada Universiti Malaya dan pakar dari Singapura. Program dan Fakta KESIHATAN Meskipun kesihatan di bawah Kerajaan Persekutuan. kepadatan tinggi populasi. f. Usaha lebih hebat sedang dilakukan untuk memastikan Kerajaan Tempatan mempunyai cukup tenaga kerja untuk menangani masalah. pembangunan. d. b. Selangor merekodkan 44 kematian berkaitan denggi pada tahun 2009. e. 2010 : negeri melakukan mesyuarat dengan Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri dan Pemimpin Kerajaan Tempatan untuk menyertai Jawatankuasa Tindakan Bersama yang dibentuk di peringkat Kerajaan Tempatan. perangan struktur yang lemah dan sikap tidak kisah. khususnya pada waktu krisis.965 12. Tahun 2005 2006 2007 2008 2009 Bilangan kes denggi di Selangor 11. Kerajaan negeri Selangor telah memberi bantuan kesihatan kepada golongan miskin dan keluarga berpendapatan rendah (lihat Helaian Fakta Pembasmian Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin) sesuai dengan komitmen ini.

Alumni Manipal akan bekerjasama dengan negeri untuk menjalankan kem kesihatan ini. Seminar Kesihatan Jawatankuasa Tetap untuk Kesihatan untuk kerajaan negeri Selangor menganjurkan satu seminar bertajuk “Masa Depan Sistem Kesihatan di Malaysia” pada 18 Julai 2009 di Subang. 3. Laporan ini adalah berasaskan pembentangan dan bengkel perbincangan. . • Pesakit yang layak akan menerima subsidi berdasarkan tahap pendapatan (dan juga skim-skim lain yang diberi oleh Kerajaan Persekutuan. Fokus akan bertumpu kepada golongan miskin. Mengagihkan 2000 topeng muka di setiap DUN dan 1000 buku sabun. • Pusat ini dijangka boleh membantu 45 ribu pesakit dalam tempoh 5 tahun akan datang. Kuala Selangor. Sebaran Influenza A (H1N1) Influenza A (H1N1) mula merebak pada 2009 sehinga mengejutkan dunia kerana potensinya menjadi penyakit pandemik. rakan penggerak akan menjalankan perniagaan ini di mana kerajaan menyediakan premis yang sesuai untuk operasi mereka.gov. 4. dan mensasarkan 4 kem pada tahun ini dengan pendekatan berbeza. Pada tahun 2010. Kem Kesihatan Kerajaan negeri Selangor menganjurkan dua kem kesihatan setiap tahun pada 2008 dan 2009.moh. Pada tahun 2010.my) 2. Tiga kertas kerja utama dibentangkan oleh pakar yang dijemput. Mendokong kempen nasional menentang H1N1 b. a.jknselangor. Kepakaran mereka ialah dalam pengesanan kanser awal (pap smear test). Dengan kerjasama kerajaan negeri. o Perincian PDR • Dua pusat sudah beroperasi di Ampang dan Taman Medan • Dua lagi telah dikenal pasti di Ulu Kelang dan Sementa • 52 Pusat dijangka untuk dibuka di setiap DUN dalam tempoh 5 tahun. 5. • RM20 juta dijangka akan dilaburkan untuk program ini oleh pelabur swasta. Kem pertama dijadualkan pada 14 Mac 2010 di Batang Berjuntai.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 58 Urustadbir Selangor: Dasar. Pusat Dialisis Rakyat. Wakil daripada sektor kesihatan awam dan swasta serta penyertaan beberapa NGO perihatin turut menyertai seminar. ujian diabetes dan rawatan gigi untuk peserta di kem kesihatan. PDR Kerajaan negeri Selangor mengenal-pasti beberapa kumpulan dan syarikat swasta sebagai rakan penggerak untuk mengoperasi pusat dialysis di negeri. laporan akan diserahkan kepada Menteri Kesihatan di Parlimen. Lembaga Zakat Selangor dan Kerajaan Negeri Selangor. Program dan Fakta Kes Denggi di Selangor mengikut Kerajaan Tempatan (Angka dalam kurungan merujuk kematian) (Statistik terkini boleh dimuat turun di http://www.

airuntukrakyat.com/ .com. sila lawati: http://www.selangorkini.my http://www.selangor.my http://tvselangor.my http://mes.ssic.gov.com.com http://www.layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 59 Untuk maklumat berkenaan Selangor.

layout BM:Layout 1 31/03/10 10:09 AM Page 60 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->