PENGENALAN

Urutan coklat adalah perkhidmatan yang kami pasarkan ketika ini yang sering digemari oleh setiap lapisan masyarakat dari setiap golongan terutama sekali golongan atasan. Antara sebab pemilihan perkhidmatan ini adalah kerana kandungan dalam perkhidmatan urutan coklat mengandungi coklat Cadbury yang telah kami di inovasikan menjadi sebahagian daripada kandungan perkhidmatan yang kami jalankan ini. Coklat Cadbury mengandungi serbuk koko, tenusu, minyak sayuran maltodekstrin dan sebagainya yang dapat dirasai kelazatannya. Coklat tersebut kami hasilkan menjadi sebahagian daripada urutan coklat yang dicampurkan dengan strawberi dan oren. Coklat Cadbury juga mengandungi pelbagai perisa dan kami telah memilih salah satu dari produknya iaitu orange cream yang sesuai dengan perkhidmatan urutan yang kami jalankan ini.

Oleh itu, kami telah menggabungkan coklat Cadbury berperisa orange cream dengan perkhidmatan kami iaitu urutan coklat agar dapat melancarkan lagi perkhidmatan tersebut. Ianya sekaligus dapat memberikan kepuasan kepada pengguna dan seterusnya dapat menarik perhatian mereka untuk mendapatkan perkhidmtan kami. Selain itu, kami juga telah mencampurkan acuan perkhidmatan kami juga dengan tomato agar dapat mempelbagaikan perasa produk kami ini dan seterusnya dapat bersaing dengan perkhidmatan-perkhidmatan yang sedia ada di pasaran.

2

Gabungan antara coklat Cadbury dan tomato ke dalam acuan urutan yang kami buat berbanding dengan perkhidmatan lain. Ia direka khas bagi memenuhi citarasa pengguna yang sentiasa inginkan kelainan pada sesuatu yang diinginkan. Oleh itu, perkhimatan tersebut ialah urutan coklat diwujudkan bagi membolehkan pihak kami mencipta produk yang lebih berinovasi lagi. Dengan pertambahan buah-buahan dengan coklat Cadbury ke dalam urutan coklat kami ini, kami dapat menghasilkan produk yang akan dapat memberi saingan yang sengit. Bagi menghasilkan produk baru yang berkesan dalam syarikat kami,kami telah menggunakan empat elemen campuran pemasaran iaitu produk, harga, saluran agihan dan promosi.

3

PERKHIDMATAN INOVASI

Dalam projek ini kami menubuhkan sebuah syarikat kami sendiri iaitu Chocolatier Spa yang memberikan perkhimatan urutan coklat. Coklat yang kami inovasikan dalam urutan coklat ini ialah coklat Cadbury yang dicampur dengan stawberi, oren dan tomato. Dengan khasiat coklat yang boleh meredakan tekanan, kaya dengan vitamin, dan sebagainya yang membolehkan pengguna dapat merasai kenikmatan diatas urutan coklat tersebut. Urutan coklat ini dapat melembutkan kulit, menyegarkan badan, memperbaiki sel kulit yang baru dan memberi semula keyakinan pada diri.

Perkhidmatan yang kami jalankan ini tidak dapat dimana-mana spa di Malaysia kecuali syarikat Chocolatier Spa iaitu syarikat kami sendiri yang memberikan khidmat urutan coklat yang telah di inovasikan. Kami menubuhkan Chocolatier Spa ini kerana wujudnya permintaan ramai dari masyarakat. Di Chocolatier Spa kami juga menawarkan perkhidmatan urutan yang pelbagai jenis haruman dan kegunaannya. Tetapi, kami lebih memfokuskan kepada urutan coklat kami kerana ia adalah perkhidmatan yang baru di inovasikan. Perkhidmatan yang kami jalankan terbuka kepada lelaki ataupun perempuan terutama sekali pasangan yang ingin mandirikan rumahtangga.

4

PRODUK

Produk ialah apa sahaja yang boleh ditawarkan di pasaran untuk menarik perhatian, pemilikan dan penggunaan untuk memuaskan kehendak dan keperluan sama ada ia adalah barangan atau perkhidmatan. Produk termasuk juga harga, warna, jaminan produk, rekabentuk, pembungkusan, servis penjual, jenama dan kualiti produk.

Syarikat kami mengenalkan atau memasarkan perkhidmatan yang kami jalankan iaitu Spa coklat.Perkhidmatan spa coklat ini sudah terkenal di Negara Jepun.Tetapi di Malaysia tiada lagi spa coklat ini. Oleh itu syarikat kami ingin memasarkan perkhidmatan spa coklat ini di Malaysia dan mencipta produk penjagaan kecantikan kami sendiri daripada coklat.iaitu krim pelembap daripada coklat Cadbury berperisa orage cream, buah strawberry dan tomato.

Syarikat kami menggunakan tahap-tahap produk seperti berikut :-

a) Produk Teras. Tahap yang paling asas iaitu faedah penyelesaian masalah teras yang pengguna ingin atasi apabila pengguna mahu membeli atau menggunakan perkhidmatan spa syarikat kami. Apabila pengguna menggunakan perkhidmatan kami ini, pengguna akan menikmati keselesaan dan penyelesaian masalah ini adalah pengguna dapat menjaga kesihatan dan kecantikan mereka.

5

b) Produk Sebenar Ia adalah faedah tambahan produk yang kami tawarkan. Ia di hasilkan apabila pemasar menetapkan beberapa ciri-ciri iaitu kualiti, rekabentuk, nama, penjenamaan dan pembungkusan, dan lain-lain yang berkaitan dengan produk. Apabila pengguna melangkah masuk ke spa kami, layanan staf kami dan suasana di spa kami ini dapat menarik lagi pengguna ke spa kami.

c) Produk Tambahan Ia adalah ditawarkan bersama produk bagi mewujudkan perbezaan antara produk sesuatu syarikat dengan pesaing-pesaingnya seperti khidmat penghantaran, khidmat selepas jualan, kredit, jaminan dan lain-lain. Ia merujuk ciri-ciri tambahan yang ditawarkan di spa kami iaitu kemudahan yang disediakan, penggunaan kad kredit, caj servis dan keramahan staf kami.

Mengikut klasifikasi produk / perkhidmatan, spa kami ialah salah satu di dalam golongan produk yang tidak di cari. Ini kerana kebiasaannya perkhidmatan spa yang berada di pasaran ini tidak di sedari oleh pngguna. Dengan itu syarikat kami mengambil inisiatif untuk menarik pengguna dengan menggunakan saluran promosi yang pelbagai.

6

Penjenamaan bagi produk kami ialah seperti berikut :-

a) Nama jenama (brand name) - ‘Chocolatier Spa’ b) Brand mark -

c) Trade mark

- ‘ Chocolatier Spa®’

Syarikat kami menggunakan jenama pengeluar, iaitu menggunakan nama syarikat bagi menubuhkan perkhidmatan spa ini. Dengan itu terdapat beberapa faedah yang diperoleh kepada pemasar iaitu dapat membentuk kesetiaan pengguna dan memperkenalkan peroduk kami ini. Kepada pengguna kami pula, ia dapat membezakan produk atau perkhidmatan yang hampir serupa dengan Chocolatier Spa kami ini, dapat memudahkan pembelian atau penggunaan perkhidmatan, dan menunjukkan kualiti dan imej produk.

Syarikat Chocolatier Spa ini meerekabentuk pembungkusan produknya yang tersendiri berdasarkan elemen-elemen seperti saiz, bentuk, bahan, warna, tekstur dan tanda perniagaan. Melalui pembungkusan produk kami ini, ia akan menarik lagi pengguna ke spa coklat kami ini. Ia adalah salah satu peluang untuk Syarikat kami makin maju.

7

Pelabelan juga merangkumi pembungkusan mengandungi maklumat bercetak atau bersama produk. Ia menghuraikan beberapa perkara mengenai produk, iaitu siapa pengeluar, di mana dibuat dan sebagainya. Jaminan bagi produk kami ini mengesahkan kualiti dan prestasi perkhidmatan yang diberikan oleh spa coklat kami ini. Kami memberi jaminan terhadap para pengguna kami sekiranya produk yang dibeli atau perkhidmatan yang kami berikan ini tidak memuaskan hati pengguna atau mengalami kerosakan pada produk, pemulangan wang akan di beri mengikut syaratsyarat yang di tetapkan oleh syarikat kami.

Kitaran hayat bagi syarikat kami ialah seperti berikut :-

Jualan dan keuntungan

Jualan

Peringkat pengenalan Peringkat pengenalan

Peringkat Matang

Peringkat kejatuhan

Masa Tahap-Tahap Kitaran Hayat Produk : Jualan Dan Keuntungan Sepanjang Hayat Produk 8

PROMOSI Untuk mempromosikan produk kami, kami telah mengatur strategi untuk membuat iklan melalui media elektronik iaitu di televisyen, melalui poster dan lain-lain.

Pengiklanan Definisi pengiklanan • Pengiklanan merupakan sebarang bentuk persembahan atau komunikasi berbayar, bersifat tidak peribadi yang ditujukan kepada kumpulan sasaran dengan tujuan untuk mempromosi, memperkenal dan meningkatkan atau melariskan jualan produk kami, perkhidmatan atau idea oleh penaja yang dikenalpasti.

Dalam pengiklanan produk kami di media elektronik iaitu di televisyen, pihak penaja yang terlibat dalam pengiklanan produk kami ialah Cadbury Coklat, Syarikat Van Houten Sdn Bhd yang melibatkan pembayaran oleh pihak penaja.

Sebelum pengiklanan dibuat,kami terlebih dahulu telah menetapkan objektif pengiklanan kami yang terdiri daripada pengiklanan memberitahu untuk memberitahu pasaran tentang keluaran produk baru kami. Kedua pengiklanan memujuk iaitu menggalakkan pengguna menukar menggunakan produk kami dan yang ketiga pengiklanan mengingatkan pengguna bahawa keluaran baru kami ini mungkin diperlukan pada masa akan datang.

9

Secara amnya, penentuan objektif pengiklanan perlu ditentukan berasaskan situasi pasaran semasa misalnya, semasa produk kami berada di dalam peringkat pengenalan, program pengiklanan mungkin lebih memberikan penumpuan kepada pengguna berkenaan kewujudan produk kami.

PROMOSI JUALAN

Tujuan promosi jualan • Tujuan promosi jualan yang kami jalankan adalah untuk menarik pencuba baru terutamanya dari kalangan pembeli yang dikenali sebagai mereka yang suka menukar jenama pilihan.

Sebab kedua adalah sebagai ganjaran kepada pelanggan yang setia menyokong produk kami.

Sebab ketiga adalah sebagai untuk meningkatkan kadar pembelian semula di kalangan pembeli produk coklat sekali-sekala sebelum ini.

10

MEMILIH ALAT ATAU TEKNIK PROMOSI JUALAN YANG BERSESUAIAN Antara alat yang digunakan oleh syarikat kami untuk mencapai objektif promosi jualan ialah:

i.

Sampel - iaitu tawaran suatu jumlah percubaan tertentu sesuatu keluaran, contohnya kami tester secara percuma untuk pengguna merasa produk terbaru kami.

ii.

Tawaran berkembar – menawarkan

pengurangan harga kepada pengguna.

Contohnya membuat satu urutan coklat akan memperoleh urutan lain secara percuma.

PERHUBUNGAN AWAM Alat-alat utama perhubungan awam

1. Berita - bahagian perhubungan awam yang mencipta berita yang menarik tentang syarikat, polisi, produk dan menghantar barang tersebut kepada pihak media untuk disiarkan. 2. Bahan-bahan bertulis - contohnya brosur, artikel, surat pemberitahuan serta majalah syarikat. 3. Bahan-bahan identiti korporat – Syarikat kami membuat kad perniagaan,

pakaian seragam, pamplet dan lain-lain

11

SALURAN AGIHAN • Agihan bermaksud pihak yang terlibat secara langsung atau tidak untuk memastikan produk yang ditawarkan sentiasa tersedia dan mudah didapati oleh pengguna.

PERANAN SALURAN AGIHAN - Orang tengah yang membantu didalam kerja-kerja pengagihan ini banyak membantu pengeluar dalam menyelesaikan banyak masalah. - Ahli-ahli saluran agihan memainkan peranan yang sangat penting. Antara peranan yang dimainkan oleh saluran agihan ini ialah :

• 

Sumber Penyampai Maklumat Mengumpul dan mengagihkan maklumat penyelidikan pemasaran serta perisikan pemasaran berkenaan faktor-faktor dan tekanan-tekanan dalam persekitaran pemasaran  Ia diperlukan untuk tujuan pertukaran, perancangan dan bantuan. Perhubungan  Ahli-ahli di dalam saluran agihan ini juga dikatakan dapat mencari dan berkomunikasi dengan pembeli berpotensi

• 

Promosi Mereka juga boleh membentuk dan menyebarkan komunikasi persuasif berhubung dengan sesuatu tawaran.

12

• 

Permadanan Membentuk dan menyesuaikan tawaran mengikut keperluan para pembeli, termasuklah aktiviti-aktiviti seperti pengeluaran, penggredan, pemasangan dan pembungkusan

• 

Perundingan Persetujuan juga akan dicapai ke atas harga dan terma-terma lain sesuatu tawaran supaya pemilikan boleh dipindakan.

•  •  • 

Pengagihan fizikal Mengangkut dan menyimpan barangan. Pembiayaan Mendapatkan dan menggunakan dana untuk menutup kos kerja saluran. Pemgambilan risiko Mengambil risiko dalam menjalankan kerja-kerja saluran.

Tahap didalam saluran pengagihan ini boleh dilihat didalam rajah berikut :

Saluran 1 Pengeluar Pengguna

Saluran Pemasaran Pengguna Saluran 1 biasa juga disebut sebagai saluran pemasaran langsung, kita boleh lihat di sini di mana hubungan secara langsung berlaku diantara pengeluar dan pengguna. Tidak ada

13

orang tengah atau perantara digunakan. Perkhidmatan spa yang kami jalankan adalah diantara pengeluar dengan pengguna. Saluran ini adalah lebih baik, kerana ianya terus kepada pengguna sendiri. Kami juga berdaftar dengan ejen bagi mendapatkan pelanggan.

Saluran 1 Pengeluar Pelanggan industri

Saluran 2 Pengeluar Pengedar industri Pelanggan industri

Saluran 3 Pengeluar Wakil pengeluar atau cawangan jualan Saluran Pemasaran Perniagaan Pelanggan industri

Pihak pemasar perniagaan boleh menggunakan tenaga jualannya sendiri untuk menjual secara langsung kepada pelanggan perniagaannya.

Ada kalanya pengeluar perlu menjual kepada pengedar industri dan seterusnya pengedar ini tadi akan menjual terus kepada pelanggan industri.

Pengedar juga boleh menjual melalui wakil pengeluar atau cawangan jualannya sendiri kepada pelanggan perniagaan. Ia boleh menjual melalui wakil pengluar

14

atau cawangan jualannya sendiri kapada pelanggan perniagaan, atau ia boleh menggunakan wakil dan cawangannya untuk menjual melalui pengedar industri. • Oleh itu kita dapat lihat bahawa saluran pemasaran perniagaan atau industri ini meliputi saluran pengagihan pelbagai tahap. • Kami melanggankan coklat terus daripada pengeluar. Buah-buahan pula kami mengambil daripada pengedar industri. Ianya mudah, cepat, dan dapat membeli secara pukal dengan harga yang lebih murah.

Coklat-coklat yang digunakan dan buah-buahan campuran.

15

HARGA

Harga merupakan wang yang dikenakan untuk sesuatu keluaran atau perkhidmatan yang diberikan melalui proses pertukaran dan harga juga merupakan campuran pemasaran yang mengeluarkan hasil dan elemen-elemen lain hanyalah kos. Harga dapat ditentukan mengikut kesesuaian pasaran melalui proses penawaran.

Faktor-faktor yang mempengaruhi penentuan harga

• • • • • • •

Objektif pemasaran Strategi campuran pemasaran Kos Pertimbangan organisasi Pasaran dan permintaan Persaingan Lain-lain faktor persekitaran

16

Faktor-faktor Dalaman

Objektif pemasaran • Memaksimumkan untung semasa

Perletakan harga bagi tujuan memaksimumkan keuntungan semasa syarikat. Kebiasaannya harga tinggi diletakkan bertujuan untuk menanggung kos yang telah dilaburkan ketika pemprosesan produk dilakukan untuk mengeluarkan produk yang berkualiti seperti perkhidmatan kami iaitu urutan coklat yang akan mendapat tempat di hati pengguna.

Strategi campuran pemasaran

Harga memainkan peranan penting dalam campuran pemasaran. Harga yang dikenakan hendaklah disesuaikan mengikut keputusan merekabentuk produk, pengagihan dan promosi serta penyiasatan dan pemprosesan yang telah kami jalankan untuk menghasilkan pemasaran yang konsisten dan berkesan.

17

Kos Pihak kami perlulah meletakkan harga yang berpatutan meliputi kos pengeluaran, pengagihan, penjualan dan pada masa yang sama menghasilkan pulangan yang setimpal dengan usaha yang telah dijalankan dan risiko yang tinggi yang harus ditanggung oleh pihak kami. Jika pihak kami yang mempunyai kos rendah, pihak kami dapat menetapkan harga yang rendah dan menghasilkan jualan dan keuntungan yang tinggi. Kos terbahagi kepada dua iaitu kos tetap dan kos berubah. Kos tetap adalah kos yang tidak berubah walaupun berapa banyak jumlah pengeluaran atau jualan yang dibuat.

Pertimbangan Organisasi Pihak pengurusan mestilah menentukan siapa di dalam organisasi dalam syarikat yang bertanggungjawab menetapkan harga. Dalam syarikat Cadbury, harga ditetapkan oleh pengurusan bahagian atau pengurus lini produk.

Faktor-faktor Luaran Pasaran dan Permintaan • Penentuan harga dalam pasaran yang berbeza Dalam situasi ini, perkhidmatan urutan coklat adalah perkhidmatan yang mempunyai persaingan monopolistik dimana ramai pengguna yang mendapatkan perkhidmatan kami yang berdagang di bawah harga yang berbeza. Harga yang

18

berbeza ini berlaku kerana penjual dapat membezakan tawaran mereka kepada pembeli.

Tanggapan pengguna terhadap harga dan nilai Penentuan harga dan nilai yang pengguna letakkan ke atas faedah yang mereka terima dari produk Cadbury dan menetapkan harga yang bersesuaian dengan nilai tersebut.

Persaingan Harga dan tawaran pesaing dapat mempengaruhi keputusan penentuan harga syarikat Cadbury. Apabila pengguna ingin menggunakan perkhidmatan urutan coklat, mereka akan mempertimbangkan perkhidmatan kami dengan

perkhidmatan-perkhidmatan pesaingnya. Oleh itu, syarikat Cadbury perlulah mengetahui tentang harga dan kualiti yang ditawarkan oleh pesaing.

Faktor-faktor lain

Untuk menetapkan harga, syarikat Cadbury perlulah mengetahui faktor luaran lain seperti keadaan ekonomi, kesan harga kepada pemasaran dan juga kerajaan. Keadaan ekonomi yang meleset akan mempengaruhi penentuan harga kerana kedua-dua kos pengeluaran perkhidmatan dan harga serta nilai sesuatu perkhidmatan.

19

Kaedah penentuan harga

Penentuan Harga Berasaskan Pembeli Penentuan harga ini menggunakan tanggapan pembeli tentang nilai keluaran, bukan kos penjual. Firma menggunakan elemen bukan harga untuk membina tertanggap dalam fikiran pembeli.

Penentuan Harga Berdasarkan Persaingan Firma menetapkan harga berdasarkan harga pesaing yang ditawarkan dan kurang tertumpu kepada kos atau permintaan syarikat itu sendiri. Firma mungkin meletakkan harga yang lebih tinggi, rendah atau harga yang sama daripada pesaing-pesaingnya.

Kaedah Penentuan Produk Baru

Penentuan Harga Produk Inovasi

Penentuan harga Penarahan Pasaran Menetapkan harga yang tinggi dan dapat memberi beberapa faedah terutama bagi produk yang berada dalam peringkat kitaran hayat produk. Kualiti dan imej perkhidmatan mesti menyokong harganya yang tinggi dan mesti mendapat jumlah pengguna yang ramai dan

20

mampu untuk membayar pada harga tersebut. Selain itu, kos pengeluaran pada jumlah yang rendah tidak boleh tinggi daripada kelebihan menetapkan harga yang tinggi. Akhirnya, pesaing tidak boleh memasuki pasaran dengan mudah dan akan mengenakan harga yang rendah.

Penentuan Harga Produk Imitasi Kebiasaannya punyai ketua pasaran bagi produk tersebut dan akan mengeluarkan produk premium dan meletakkan harga yang tinggi. Keadaan ini pencabar (challenger) dan pengikut (follower) mempunyai sembilan strategi samada mengeluarkan produk yang sama taraf (tinggi, sederhana atau rendah kualitinya berbanding penentuan harga yang tinggi, sederhana atau rendah bagi produknya. Pencabar dan pengikut produk harus menimbangkan saiz, kadar pertumbuhan pasaran serta persaingan yang akan dihadapinya.

21

LAMPIRAN

urutan pada bahagian kaki

mandi lulur

urutan pada seluruh badan

22

sauna KESIMPULAN

Secara amnya, perkhidmatan baru yang syarikat kami hasilkan ini merupakan satu kaedah baru dalam merubah citarasa pengguna yang tidak pernah mencuba perkhidmatan lain sebelum ini. Mereka juga menyedari yang mereka tidak seharusnya menggunakan perkhidmatan yang sama pada jangka masa yang panjang, sebaliknya mencuba untuk menggunakan perkhidmatan yang baru. Dengan menghasilkan perkhidmatan terbaru, kami dapat memenuhi kehendak pengguna yang menginginkan sesuatu perkhidmatan baru yang dapat memberi kelainan daripada produk sebelum ini. Dari segi harga pula, kami mengambil kira faktor kos yang dikeluarkan syarikat kami untuk menghasilkan perkhidmatan yang kami wujudkan ini. Kami dapat memasarkan produk kami untuk memastikan produk yang kami tawarkan sentiasa tersedia dan mudah didapati oleh pengguna. Bagi mempromosikan perkhidmatan baru ini, kami telah mengatur strategi untuk menarik perhatian pelanggan kami supaya mencuba perkhimatan baru kami. Kesimpulannya, dengan wujudnya perkhidmatan yang dihasilkan oleh syarikat kami, ia dapat meningkatkan tahap pekhidmatan lain yang berada di pasaran. Kami yakin bahawa perkhidmatan ini akan mendapat sambutan ramai. Terutama daripada

23

pihak koprat. Dengan adanya campuran pemasaran, syarikat yang kami tubuhkan akan berkembang maju.

Bibliografi/ rujukan

Internet http://wikipedia.org www.cadbury.com www.perkhidmatanspa.com www.yahoo.com

Majalah Resipi : Majalah HealthToday : Majalah Rapi

Suratkhabar Utusan Malaysia : Bahagian Kesihatan

24