P. 1
41543792-Modul-KSSR-Matematik-Tahun-1-B-Malaysia

41543792-Modul-KSSR-Matematik-Tahun-1-B-Malaysia

|Views: 151|Likes:
Published by Qeisha Qei

More info:

Published by: Qeisha Qei on Jan 21, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as TXT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/08/2011

pdf

text

original

Bidang: Nombor dan Operasi

Tajuk: Nombor bulat hingga 100

Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menyatakan kuantiti secara intuitif.

Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Menyatakan kuantiti melalui perbandingan banyak atau sedikit,sama banyak atau tidak sama banyak dan lebih atau kurang secara: (a) Kumpulan yang mempunyai banyak dan sedikit objek, (b) Membanding dua kumpulan secara padanan, (c) Pola yang berlainan dengan menggunakan dua kumpulan objek.

Masa: 60 minit (2 waktu)

Fasa

Cadangan Aktiviti

Cadangan Komunikasi

1. Persediaan

Pemerhatian dan Analisis

a. Murid membuat pemerhatian terhadap dua kumpulan buah rambutan yang diletakkan di atas meja.

i. Lihat kumpulan rambutan mana yang banyak?

ii. Kumpulan rambutan mana yang sedikit?

b. Perkukuhkan aktiviti dengan meminta murid membuat pemerhatian terhadap sejumlah guli yang diberikan(guli mempunyai dua warna iaitu merah dan biru).

c. Minta murid mengasing dan menyusun guli mengikut warna seperti yang ditunjukkan.

Merah Biru

i. Kumpulan mana yang banyak?

ii. Kenapa?

2. Imaginasi

Penjanaan Idea

Sintesis Idea

a. Bawa murid keluar dari bilik darjah dan murid diminta membentuk dua bulatan, satu bulatan kecil dan satu bulatan besar.

b. Minta murid mengutip daun kering dalam masa 30 saat. Murid diminta mengumpul hasil kutipan mengikut kumpulan masing-masing.

i. Bulatan mana yang mempunyai bilangan murid yang banyak?

ii. Kenapa?

i. Kumpulan mana yang mendapat daun yang paling banyak? ii. Kumpulan mana yang mendapat daun sedikit? iii. Mana kamu tahu kumpulan daunnya banyak, dan mana daunnya sedikit?

Terapkan sikap berkerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan

Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan.

3. Perkembangan

Penambahbaikan

Menilai

i. Minta murid membentuk:

a. Kumpulan banyak dan kumpulan sedikit, b. kumpulan sama banyak dan tidak sama banyak, dan c. kumpulan lebih dan kumpulan kurang, berdasarkan objek yang ada di sekeliling murid.

ii. Minta murid menjelaskan bagaimana pembentukan kumpulan i hingga iii dilakukan.

iii. Paparkan kepada murid kad gambar seperti contoh di bawah:

a. Jelaskan bagaimana kamu menghasilkan kumpulan lebih dan kumpulan kurang.

i. Bentuk mana yang paling banyak?

ii. Bentuk mana yang paling sedikit?

iii. Bentuk mana yang sama banyak?

4. Tindakan

Pelaksanaan

Amalan Berterusan

i. Edarkan kertas majong dan pen marker kepada setiap kumpulan murid. Minta murid melukiskan gambar bagi menunjukkan kumpulan: a. banyak atau sedikit. b. Sama banyak atau tidak sama banyak. c. Lebih atau kurang.

ii. Edarkan lembaran kerja 1 kepada setiap murid.

iii. Edarkan Lembaran Kerja 2 kepada setiap murid.

iv. Edarkan Lembaran Kerja 3 kepada setiap murid.

i. Selesaikan tugasan yang diberi.

a. Nyatakan sebab kamu menyatakan banyak. bagi setiap kumpulan objek secara lisan.

a. Bincangkan dengan rakan: . Kenapa kamu katakan objek itu lebih. . Kenapa kamu katakan objek

itu sama banyak.

a. Lengkapkan gambarajah di bawah dengan melukis bilangan objek mengikut arahan.

Pentaksiran

Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 1 hingga Lembaran Kerja 3.

Nilai dan Sikap

Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di luar bilik darjah.

Lembaran Kerja 1 Nama :__________________________

Kelas:__________________

A. Tanda (/) pada kumpulan yang lebih banyak.

1.

Kenapa (lisan): ___________________________________________________

2.

Kenapa (lisan): ___________________________________________________

Kenapa (lisan): ___________________________________________________ 4.3. .

Kenapa (lisan): ___________________________________________________ .

Warnakan merah bagi objek yang paling banyak dan warnakan biru bagi objek yang sama banyak. .Lembaran Kerja 2 B.

Kenapa kamu katakan sama banyak? . Kenapa kamu katakan lebih? 2.Secara lisan: 1.

.. Contoh: banyak sedikit 1. Lembaran Kerja 3 c. Lengkapkan gambarajah di bawah dengan melukis bilangan objek mengikut arahan.

Sama banyak .banyak sedikit 2.

3 sedikit banyak 4. sedikit banyak .

Sama banyak .5.

Menamakan nombor hingga 100: (a) Membilang objek dalam kumpulan (b) Menamakan nombor bagi kumpulan objek sebagai mewakili kuantiti. (d) Menamakan angka.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor Bulat hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menama dan menentukan nilai. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis . Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. (c) Membandingkan dua kumpulan objek untuk menentukan kumpulan lebih atau kurang satu hingga sembilan.

Apakah yang anda dapat lihat di dalam bekas ini? .a. e. Minta murid membuat pemerhatian terhadap bilangan gula-gula di dalam sebuah bekas. Galakkan murid mengeluarkan idea dan menunjukkan cara membilang yang dilakukan. b. Paparkan sebilangan bola kecil dalam bekas. (Bilangannya tidak lebih daripada 10). Paparkan dua kumpulan pensel seperti contoh di bawah. i. Minta murid membuat pengiraan bilangan gula-gula yang itunjukkan. Minta Murid menyatakan kuantiti bola kecil yang dikira. c. d.

com/flash/images/gula-gula. Berapakah kumpulan yang ditunjukkan? C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0229389.jpg http://bahasajepun.com/flash/images/gula-gula.wmf http://bahasajepun. Berapa bilangan bola kecil yang ada di dalam bekas ini? i.com/flash/images/gula-gula.jpg .i.jpg http://bahasajepun.

ii. Berapakah bilangan pensel warna yang dalam setiap kumpulan? . f. Murid membuat perbandingan bilangan pensel warna bagi setiap kumpulan.biji saga. i. Contoh-contoh lain boleh digunakan seperti guli. Tunjukkan beberapa keping kad.i. g. Minta murid membuat pemerhatian terhadap bilangan kumpulan pensel warna yang ditunjukkan. kacang tanah atau benda lain yang sesuai.

i. Imaginasi Penjanaan idea . Ini nombor apa? 2.

Setiap kumpulan diberi sekeping kad gambar. Terangkan konsep perbandingan kuantiti antara dua kumpulan. Lihat lampiran A i.Sintesis idea a. Murid dibahagikan kepada lima kumpulan. i. Ketua kumpulan diminta menyatakan nilai pada kad gambar yang diterima. ii. Gunakan contoh-contoh lain yang sesuai bagi mengukuhkan kefahaman murid. Berapakah bilangan kereta yang . ii. b.

static.terdapat pada kad gambar kamu? ii.com/2162/2195498228_78e1690aae.jpg 14 15 . Kumpulan manakah yang lebih banyak? iii.flickr. Berapakah perbezaan antara dua kumpulan ini? http://farm3.

Bincangkan hasil kerja yang dilakukan. 3. Paparkan kad nombor kepada murid dan minta murid wakilkan nombor yang dilihat dengan objek yang ada di sekeliling mereka. Apakah nombor ini? ii. Perkembangan Membuat penambahbaikan untuk mengembangkan idea. Wakilkan nombor ini dengan objek yang berhampiran kamu. . i.c.

Kelas. Rakan. iii. Kumpulan. Minta murid mengeluarkan idea bagaimana proses membilang dilakukan pada: i. . Paparkan kad imbasan seperti contoh di bawah: Kad A Kad B b.Menilai a. ii.

. Kad yang manakah mempunyai buahbuahan yang lebih banyak? i. Nyatakan cara membilang yang kamu lakukan. Berapakah bilangan buah-buahan pada kad A? ii. Berapakah bilangan buah-buahan pada kad B? iii.i.

Puluh (bilangan 10) iii.jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images.jpg .jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images. Paparkan kad petak seratus yang tercatat nombor 1 hingga 100 di hadapan kelas. Ratus ( bilangan 1) http://1.4. Sa (bilangan 10) ii.jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images.bp. b.jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images.jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images. Agihkan murid kepada beberapa kumpulan dan edarkan kepada setiap kumpulan blok asas.com/_1YIik-A_5b4/R17ZDciPpkI/AAAAAAAAAIs/1yngfAt8F5c/s320/3 00px-YosriBuahbuahan.jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images.blogspot. i. Tindakan Pelaksanaan a.jpg C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images.

C:\Users\skpb\Documents\cd C:\Users\skpb\Documents\cd C:\Users\skpb\Documents\cd C:\Users\skpb\Documents\cd C:\Users\skpb\Documents\cd C:\Users\skpb\Documents\cd gambar\images.jpg gambar\images.jpg .jpg gambar\images.jpg gambar\images.jpg gambar\images.jpg gambar\images.

pensel warna. Minta murid menjawab soalan yang diberikan. e.Amalan Berterusan c. Bincangkan hasil kerja murid. Bincangkan hasil kerja yang dilakukan oleh murid. d. Minta murid mengetahui bilangan barangan kepunyaan mereka seperti jumlah batang pensel. buku tulis dan bahan lain serta memastikan bilangan barang kepunyaan milik sendiri di dalam kuantiti yang sentiasa mencukupi. minta murid wakilkan nilai dengan menggunakan blok asas. Edarkan Lembaran Kerja 4. . Pentaksiran: Rujuk lembaran kerja dan aktiviti untuk melihat kebolehan murid menguasai standa rd pembelajaran secara langsung atau tidak langsung. Tunjukkan satu nombor pada kad petak seratus contoh 25.

. yakin diri. berdisiplin. tolong-menolong. bertanggungjawab.Nilai dan sikap: Kerjasama.

LAMPIRAN A .

.

jpg http://media2.paultan.jpg http://media2.paultan.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.jpg http://media2.paultan.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.paultan.jpg http://media2.paultan.jpg http://media2.paultan.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.jpg http://media2.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.wmf .org/w/Perodua_Viva_Elite_1.http://media2.paultan.jpg http://media2.jpg http://media2.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.jpg http://media2.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.paultan.jpg C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0217698.paultan.paultan.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.jpg http://media2.paultan.org/w/Perodua_Viva_Elite_1.

wmf .wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.wmf C:\Program Files\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT10\j0216858.

. Lembaran Kerja 4 A. 3. B. Kira dan tuliskan nombor yang betul 1. 4. 2. Lima belas Dua puluh . Tuliskan nombor dalam angka 1. 2.

4. Tujuh puluh lima Tiga puluh dua .3.

2. 6. . lebih daripada atau kurang daripada 1. 3. Bandingkan dan tulis di dalam petak kosong.5. Sepuluh Lapan puluh tiga C.

.4.

(c) membandingkan nilai dua nombor dan menyatakan hubungannya lebih daripada dan kurang daripada . Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk : ii. kad gambar dan kad angka mengikut tertib menaik dan menurun. menentukan nilai nombor hingga 100. gambar. (d) menyusun kumpulan objek. (a) menunjukkan kuantiti bagi nombor yang disebut dengan menggunakan objek sebenar. garis nombor dan abakus 4 : 1 (b) memadankan kumpulan objek dengan nombor . (e) membandingkan dua nombor dan menyebut sebarang nombor yang terletak di antaranya.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor bulat hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: menama dan menentukan nilai. Persediaan . Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.

Pemerhatian dan Analisis a. . Ulang aktiviti dengan menggunakan bilangan jumlah ais krim yang lain. . Berapakah bilangan batang aiskrim dalam satu ikatan? . . i. Minta murid membilang bersamasama bilangan batang aiskrim dalam satu ikatan. Minta murid membilang jumlah batang ais krim semuanya. Bimbing murid untuk menyebut jumlah batang aiskrim yang ditunjukkan iaitu dua puluh tiga. Tunjukkan dua ikatan batang aiskrim dan tiga batang di luar ikatan. i. Tunjukkan ikatan batang aiskrim yang mengandungi sepuluh batang dalam satu ikatan.

Berapakah bilangan batang aiskrim yang tidak diikat? . Berapakah bilangan ikatan ini? iii.ii.

b. Teruskan aktiviti dengan menunjukkan garis nombor seperti di bawah: . Paparkan sekeping gambar seperti contoh di bawah: i. juga minta murid menceritakan bagaimana ia tahu bilangan nombor tersebut. Minta murid menyebut nilai nombor berdasarkan gambar objek yang ditunjukkan. c. Paparkan kad gambar lain yang menunjukkan bilangan tertentu di antara 40 hingga 100 dan minta murid menyebutkan bilangannya. ii.

Minta murid menyebut nombor yang dipaparkan pada garis nombor. d. . Tunjukkan abakus 4:1 dan bimbing murid untuk menyebut nombor menggunakan abakus. Contohnya 20.0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 i. iii. ii.

Sebutkan nilai nombor berdasarkan abakus yang .Berapakah bilangan objek tersebut? Sebutkan nilai nombor ini.

.ditunjukkan.

e. Edarkan Lembaran Kerja 7. f. i. Minta juga murid menyusun objek dalam tertib menurun.Teruskan dengan menunjukkan nilai yang diwakili di abacus bagi nilai 21 hingga 100. Bimbing murid membanding nilai dua nombor dan menyatakan sama ada lebih daripada daripada . Edarkan Lembaran kerja 6. Edarkan Lembaran Kerja 8. ii. atau kurang i. ii. Minta murid membuat perbandingan dua nombor dan menyatakan nombor yang terletak di antaranya. ii. Bimbing murid membilang objek. Minta murid menyusun objek dalam tertib menaik. ii. i. Bincangkan hasil kerja murid. Bincangkan hasil kerja murid. i. Edarkan lembaran kerja 5. Contoh : .

i. Nyatakan sama ada lebih daripada atau kurang daripada i. ii. i. Susun gambar mengikut tertib menaik. Nyatakan nombor di antara dua nombor.i. Susun gambar mengikut tertib menurun. Bilang objek dan padankan gambar dengan nombor. .

2. mana lebih daripada. Imaginasi Penjanaan Idea a. Edarkan kad nombor kepada setiap murid dan boleh lakukan antara dengan meminta murid: i. iv. Buat perbandingan antara dua nombor dan minta murid mencari dua perbandingan . Menyebut nombor pada kad tersebut. ii. dan kurang daripada. iii. Edarkan sebilangan batang aiskrim yang telah diikat dan minta murid menyatakan nilainya.. b. Cari nombor di antara nombor yang Berapakah jumlah batang aiskrim tersebut? Sebutkan nombor yang dipegang . Menyusun nombor dengan nombor yang ada pada rakan secara tertib menaik dan tertib menurun.

Bandingkan dua nombor dan nyatakan sama ada lebih daripada atau " 47 45 .

dipegang oleh rakan. 3. Perbetulkan kesilapan sertamerta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan. Terapkan sikap bekerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan. Perkembangan Penambahbaikan .

iii. ii. Minta murid lain menyusun nombor tersebut dalam tertib menaik. Minta seorang murid menyebut semua nombor tersebut. Ulang aktiviti a (i).Menilai a. . Contoh: i. Minta murid lain menyusun nombor dalam tertib menurun. Letakkan sebilangan kad nombor secara rawak di hadapan kelas. (ii) dan (iii) dengan menggunakan nombor lain dalam lingkungan 100. b.

Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. . Minta seorang murid lain menyebut satu nombor kurang daripada 28.i. Contoh: i. tiga nombor lain supaya terbentuk rangkaian nombor dalam tertib menaik. ii. iii. Minta seorang murid lain menyebut bermula nombor 28. iv. tiga nombor lain supaya terbentuk rangkaian nombor dalam tertib menurun. Minta seorang murid lain menyebut bermula nombor 28. Minta seorang murid menyebut satu nombor lebih daripada 28. Sebutkan nombor ini. Minta seorang murid menyebut satu nombor dalam lingkungan 100. 4.

i. Sebutkan satu nombor. 34 38 35 37 33 39 36 28 .

Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 5 hingga Lembaran Kerja 8. . (iv) dengan nombor lain sehingga semua murid dalam kelas terlibat. Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di bilik darjah. Ulang aktiviti a (i).b. (iii). (ii).

.

52 2. 14 . 1.Lembaran Kerja 5 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Suaikan.

36 .3.

. 44 34 1.Lembaran Kerja 6 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Tuliskan kurang daripada atau lebih daripada.

27 54 2. .

29 .74 63 3.

90 89 .92 4.

5. .

27 25 26 28 .Lembaran Kerja 7 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. Susunkan nombor berikut mengikut tertib menaik.

72 71 73 70 . Susunkan nombor berikut mengikut tertib menurun.B.

.

53 2.Lembaran Kerja 8 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Isikan tempat kosong 36 34 1. 55 .

100 .65 67 3. 88 86 4.

98 5. .

Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor Bulat Hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 1.3 Menulis nombor Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: ii. Menulis nombor hingga 100 dalam: (a) Angka (b) Perkataan Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis .

2. Bagaimanakah cara kamu menulis nombor. b. Minta murid membentuk angka-angka yang dipaparkan di udara. 5. 1. i. pasir dan tanah liat. 4. 8. 9 satu demi satu. Tunjukkan kad imbasan angka 0.a. 3. 7. 6. . Minta murid menyebut apa yang dilihat.

Eja nombor-nombor yang kamu lihat dengan betul. v. Aktiviti menulis nombor yang manakah kamu suka? 8 7 6 5 4 3 2 1 0 9 .ii. iv. Apakah nombor yang kamu lihat? iii. Sebutkan nombor yang saya tunjukkan.

c. Kumpulan yang paling sempurna pembentukan nombornya diberi pujian atau hadiah. . b. Agihkan murid kepada dua kumpulan. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea Aktiviti luar bilik darjah. Minta kumpulan murid membentuk nombor yang disebut. a. Tunjukkan cara menulis angka dengan teknik yang betul. 2.

ii. d. Tekankan juga murid supaya murid boleh menulis nombor dalam perkataan. Tuliskan nombor yang kamu lihat itu dalam bentuk angka. Tuliskan nombor yang kamu lihat itu dalam perkataan.c. Teruskan hingga semua angka 0 hingga 9 selesai dibentuk. iii. . i. Nyatakan nombor yang kamu tulis itu. 0 hingga 10 0 Sifar i.

.

1 Satu 2 dua 3 tiga 4 empat 5 lima 6 enam 7 tujuh 8 lapan 9 sembilan 10 sepuluh .

61. 21.20 .90 100 16 Enam belas 24 dua puluh empat 37 . 63. 82.50 . 51. 23.40 . 73. 41. 13. Minta murid menulis nombor dalam angka dan perkataan secara rawak di dalam kumpulan bagi 11 hingga 100 11. 52. 81. 93. 31. 72. 62. 43. 12.e.30 . 33. 71.60 . 91. 83. 32.80 . 42. 22. 14 24 34 44 54 64 74 84 94 .70 . 53. 92.

tiga puluh tujuh 48 empat puluh lapan 51 lima puluh satu 63 enam puluh tiga 72 tujuh puluh dua 85 lapan puluh lima 90 sembilan puluh 100 satu ratus .

Tuliskan nombor yang kamu lihat itu dalam bentuk angka. iii.i. Perkembangan Penambahbaikan a. 2. Paparkan kepada murid . Tuliskan nombor yang kamu lihat itu dalam perkataan. Nyatakan nombor yang kamu tulis itu. ii.

beberapa keping kad gambar seperti contoh di bawah: i. Berapa jumlah kereta yang terdapat pada kad tersebut? .

. Minta murid menulis nombor dalam bentuk angka dan perkataan berdasarkan gambar yang diberi.Menilai b.

iv. Tuliskan bilangan kereta tersebut dalam angka.ii. iii. Nyatakan bilangan kereta tersebut. . Tuliskan bilangan kereta tersebut dalam perkataan.

Tuliskan bilangan buah tersebut dalam angka. iii. Berapa jumlah buah yang kamu lihat? ii. Tuliskan bilangan buah tersebut dalam perkataan. Tuliskan bilangan telur tersebut dalam angka. i.i. iv. iii. . Nyatakan bilangan buah tersebut. Tuliskan bilangan telur tersebut dalam perkataan. Berapa jumlah telur yang kamu lihat? ii. Nyatakan bilangan telur tersebut. iv.

7 : tujuh ________ : _______________ ________ : ______________ .

Tuliskan bilangan gulagula tersebut dalam bentuk angka. iii. Nyatakan bilangan gula gula tersebut. iv. Berapa jumlah gula-gula yang kamu lihat? ii. Tuliskan bilangan gulagula tersebut dalam perkataan. 3.i. Tindakan .

. Bincangkan hasil kerja murid. Masukkan sebilangan objek ke dalam satu bekas. 8 dan 10 kepada setiap murid. Edarkan lembaran kerja 7. Selesaikan tugasan yang diberi. Aktiviti Tambahan. a. Minta seorang murid menyatakan berapakah bilangan objek di dalam bekas dan bilangannya ditulis dalam angka dan perkataan. i.Pelaksanaan Amalan berterusan a. b.

Berapakah bilangannya? Tuliskan nilainya dalam angka dan perkataan. ________ : ______________ ________ : _______________ . 4. 10 dan Lembaran Kerja 11. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 9. Nilai dan Sikap Terapkan sifat bekerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di bilik darjah.i.

.

Lembaran Kerja 9 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ C. Sambungkan garis-garis putus membentuk nombor dan tuliskan dalam perkataan nombornya. contoh: Tujuh .

.

. Tuliskan nombor dalam perkataan.Lembaran Kerja 10 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ C. 1 _________________________________________________ 2 _________________________________________________ 3.

_________________________________________________ 5._________________________________________________ 4. _________________________________________________ 6. .

_________________________________________________ 7. _________________________________________________ 99 62 93 55 74 89 56 .

13 42 38 tiga belas empat puluh * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * .Lembaran Kerja 11 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ B. Padankan gambar dengan nombor.

* * * * * * * * * * * * * * * * * empat puluh dua 40 tiga puluh lapan .

.

Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Melengkap sebarang rangkaian nombor. Tajuk: Nombor Bulat hingga 100. .Bidang: Nombor dan operasi. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Membilang nombor dalam lingkungan 100 secara: (a) satu-satu (b) dua-dua (c) lima-lima (d) sepuluh-sepuluh tertib menaik dan menurun dengan menggunakan pelbagai objek dan garis nombor. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: 1. Persediaan Pemerhatian dan analisis.

Murid membuat pemerhatian terhadap kek cawan yang diletakkan di atas meja. Gerakkan kek cawan satu-satu dan bilang. b. .a.

Bilang kek cawan satu persatu sampai habis.6.4.i. Apa yang dapat kamu lihat di atas meja? Ceritakan.5.8. a.10 Bilang kek cawan dari banyak kepada sedikit.7.8. 10.9.2.3.1 .2.7.3.9. Ada berapa kek cawan kesemuanya? 1.5.6.4.

c. Teruskan aktiviti dengan menunjukkan garis nombor seperti di bawah: i. membilang satu-satu 1 1 1 1 0 1 2 3 4 5 ii. membilang lima-lima 5 5 5 5 0 5 10 15 20 25 30 35 . membilang dua-dua 2 2 2 2 0 2 4 6 8 10 iii.

. (ii). membilang sepuluh-sepuluh 10 10 10 10 10 0 10 20 30 40 50 60 70 80 d. (iii). ii.iv. . Satu-satu. Bincangkan dengan murid. Lima-lima. . i. Sepuluh-sepuluh. Perkukuhkan aktiviti (i). dan (iv) dengan meminta murid membilang nombor dalam lingkungan 100 yang melibatkan membilang: . Sebutkan nombor yang terbentuk di atas garis nombor. Dua-dua. .

.

. Bincangkan aktiviti dengan murid: i. c. Susun kad mengikut tertib menaik.2. Imaginasi Penjanaan Idea a. b. Minta murid menyusun nombor mengikut urutan menaik dan menurun. Bagaimana proses menyusun nombor mengikut tertib menaik dilakukan? ii. Bagaimana proses menyusun nombor mengikut tertib menurun dilakukan? i. Paparkan kad nombor dan minta murid menyebut nombor yang dipaparkan.

ii. Susun kad mengikut tertib menurun. 3. Perkembangan Penambahbaikan .

Sediakan empat stesen yang mewakili kumpulan nombor berikut dalam bentuk pusingan jam. Susun nombor secara turutan menurun. Bahagikan murid kepada empat kumpulan. Kad-kad nombor bilang satu-satu. Susun nombor secara turutan menaik . . b. i.a.

1 0 1 5 5 5 5 2 8 1 9 1 4 6 5 6 3 3 10 5 7 1 4 4 7 7 7 Stesen iii Stesen ii .Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid.

Stesen iv Stesen i 12 15 11 9 13 14 10 17 16 .

.

Menilai

ii. kad nombor bilang dua-dua

iii. Kad nombor bilang lima-lima.

iii. Kad nombor bilang sepuluhsepuluh

c. Satu kumpulan murid akan berada di satu stesen. i. Setiap kumpulan di minta menyusun kad nombor dalam tertib menaik. ii. Setelah siap tugasan yang dibuat oleh kumpulan, guru akan menyemak sama ada betul atau tidak. iii. Setelah selesai setiap kumpulan menyusun dalam tertib menaik dengan betul. Semua kumpulan akan bergerak mengikut putaran jam hingga setiap kumpulan selesai menjawab dengan betul, keempat-empat stesen.

38

40

32

34

30

26

28

22

24

20

36

45

50

40

70

85

65

55

80

75

60

40 20

60 10

50

30

90 100

70

80

d. Aktiviti boleh diteruskan dengan melakukan aktiviti menyusun nombor dalam tertib menurun.

4. Tindakan

Pelaksanaan

Amalan Berterusan

c. Edarkan Lembaran Kerja 9 dan Lembaran Kerja 10 kepada setiap murid. Bincangkan hasil kerja murid.

d. Minta seorang murid menyatakan satu nombor. Contohnya

i. Minta murid lain menyatakan dua nombor selepas nombor ini dan dua nombor sebelum nombor ini. ii. Minta seorang murid lain membilang:

. Satu-satu. . Dua-dua. . Lima-lima. . Sepuluh-sepuluh. Bermula dari nombor yang dinyatakan.

Lengkapkan nombor dalam petak nombor. Selesaikan tugasan yang diberi.

Pentaksiran

Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di lembaran kerja yang diberi. Murid perlu betulkan soalan yang diberi.

Nilai dan Sikap

Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti dalam kumpulan.

6

Lembaran Kerja 12 Nama :__________________________

Kelas:___________

Isi tempat kosong dengan urutan menaik.

1

2

4

1.

13

15

16

2.

1. 2. 2

3. 4 4.

8

3. 2.

5. 4

8

16

4.

5.

20

35

40

80

100

6.

Lembaran Kerja13 Nama :__________________________

Kelas:___________

Isi tempat kosong dengan urutan menurun.

10

8

6

1.

19

17

15

2.

6. 20

7. 18 8.

12

3.

9. 16

8

4

4.

35

25

15

5.

100

70

60

6.

Melengkapkan sebarang rangkaian nombor dalam lingkungan 100 secara: (a) (b) (c) (d) Satu-satu Dua-dua Lima-lima Sepuluh-sepuluh Tertib menaik dan menurun Masa: 60 minit ( 2 waktu ) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor Bulat Hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Melengkapkan sebarang rangkaian nombor Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: ii. Persediaan Pemerhatian dan Analisis .

11 hingga 20. ii. iii. b. Murid membuat pemerhatian terhadap bilangan pensel yang dipegang oleh guru. Aktiviti diteruskan dengan menunjukkan garis nombor seperti di bawah: 0 2 4 6 8 10 12 i.i. Cerita apa yang . 5 hingga 10. Ulang aktiviti (i) dengan meminta murid membilang satu-satu dari: a. Minta murid menyatakan apa yang dilihat. c. 21 hingga 30 dan seterusnya hingga 100.

2. 3.kamu lihat pada tangan cikgu? ii. Sebutkan nombor secara dua-dua yang terbentuk di atas garis nombor. . 4 iii. Murid membilang pensel secara satu-satu. 1.

39. . 68. 22. b. Bincangkan dengan guru. 62. 43 c. 36. 33. 20. 66. 44. 64. 28. vi.iv. 31. 35. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea i. 26. 2. 24. Teruskan perbincangan dengan menggunakan contoh lain seperti: a. 30. 70. Paparkan rangkaian nombor secara tertib menaik dengan menggunakan garis nombor. v. Adakan perbincangan dengan murid berkaitan dengan aktiviti membilang ini. 37.

66. 61. d. Secara sepuluh-sepuluh 0 10 20 30 40 Bincangkan. Ulang aktiviti c dengan menggunakan rangkaian nombor lain seperti contoh berikut: . 55. 45. 73. 51. 16. 80. 65. 30. 60. 60 . b. 56. 95. 56. 46. 63. 80. 6. 43. 36. 53. 46. 33. 70. Ulang aktiviti a dengan menggunakan rangkaian nombor lain seperti contoh berikut: . 50. 100 . 85. 35. 76 . Secara lima-lima 0 5 10 15 20 Bincangkan. 75. 70. 83 . 100 . 90. 66. 40. 90. 50.a. 76 c. 40. 71. 23. 26.

Cuba kamu ceritakan. Lihat garis nombor ini. Tunjukkan satu rangkaian nombor secara tertib menurun seperti contoh di bawah: i. .ii.

Murid menolak nilai secara lisan. Bincangkan. iii. . Berapa nilai bagi setiap langkau? iv.ii.

77. 80. 85. 80. 90. 57 c. d. 25. 35 . 58. 45. 70. 5 Bincangkan. 88. Ulang aktiviti c dengan menggunakan rangkaian nombor lain seperti contoh berikut: . 50 . 70. 60. 75. 62. 87. 60. 12 . 68. 70. 55. Secara sepuluh-sepuluh 90. 50 Bincangkan. 38. 20. Ulang aktiviti a dengan menggunakan rangkaian nombor lain seperti contoh berikut: . 100. 67. 52. 60. b. 40. 40. 50. 90. 42. 22. 80. 48. 70. 10. 72. 72. 62. 65 . 78. 15. Secara lima-lima 45. 95. 82. 30.a. 35. 28 Perkembangan Penambahbaikan . 32. 65.

Ulang aktiviti i dan ii dengan menggunakan rangkaian nombor: a. i. i. iii. Terapkan sikap berkerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan.Menilai Aktiviti luar bilik darjah. Sepuluh-sepuluh. Dua-dua b. Bincangkan hasil kerja yang kamu . Lima-lima c. Letakkan di atas tanah kad rangkaian nombor seperti berikut: ii. Minta murid membentuk rangkaian nombor di atas dengan menggunakan daun.

lakukan? 1 5 4 3 2 .

. b.Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 14 dan Lembaran Kerja 15. a. Bincangkan hasil kerja murid. Selesaikan tugasan yang diberi. Edarkan Lembaran Kerja 14 dan Lembaran Kerja 15 kepada setiap murid. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya.

Nilai dan Sikap Berhati-hati dan bertanggung jawab. .

.

Lembaran Kerja 14 Nama :__________________________ Kelas:__________________ D. 3 5 7 11 3. Lengkapkan rangkaian nombor lingkungan 100 secara menaik. 1 2 4 5 2. 27 57 67 5. 1. . 15 20 25 35 4.

16 18 20 22 .

Lembaran Kerja 15 Nama :__________________________

Kelas:__________________

B Lengkapkan rangkaian nombor lingkungan 100 secara menurun.

1. 6 5 3 2

2. 16 14 12 8

3. 90 85 80 70

4. 100 70 60

5. 83 73 53

Bidang: Nombor dan Operasi

Tajuk: Nombor Bulat Hingga 100

Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 1.5 Menentukan nilai tempat bagi nombor.

Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Menyatakan nilai tempat bagi sebarang nombor hingga 100. ii. Menyatakan nilai digit bagi sebarang nombor hingga 100. iii. Menyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi sebarang nombor dengan menggunakan abakus 4:1.

Masa: 60 minit (2 waktu)

Fasa

Cadangan Aktiviti

Cadangan Komunikasi

3. Persediaan

Pemerhatian dan Analisis

a. Bahagikan 15 orang murid kepada 2 kumpulan. Kumpulan 1 : 10 orang Kumpulan 2 : 5 orang

b. Wakilkan nilai murid dengan menggunakan dekak-dekak.

c. Minta murid wakilkan 15 ke dalam ruangan nilai tempat yang disediakan.

i. Berapa orang murid semuanya? ii. Berapa kumpulan yang mempunyai 10 orang murid? iii. Berapa orang dalam kumpulan yang kedua?

i. Berapa nilai yang ditunjukkan oleh blok asas?

sa puluh ratus

d. Ulang aktiviti b dan c dengan nilai nombor yang lain sepeti 74, 85, 68 dan 59.

2. Imaginasi

Penjanaan Idea

Sintesis Idea

Aktiviti Luar Bilik Darjah (jika bersesuaian)

a. Minta murid menyebut dan mencatatkan dua nombor yang terletak di nilai puluh dan sa, contohnya

BFT 2211

Murid sebut sebelas dan catatkan di buku catatan 11.

b. Minta murid mecatatkan 10 nombor daripada 10 kenderaan yang melalui kawasan persekolahan.

c. Kemudian paparkan kad nilai tempat di atas tanah. Minta seorang murid mencatatkan nombor pertama kenderaan yang diambil dari kenderaan yang lalu di kad nilai tempat dan teruskan aktiviti sehingga semua nombor yang dicatat tadi habis.

Puluh sa

3. Perkembangan

a. Minta murid menunjukkan nombor 24 dengan menggunakan blok asas. Contoh: C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.jpg

b. Kemudian tunjukkan nombornombor lain contohnya 16, 32, 48 juga dengan menggunakan blok asas.

c. Minta murid menunjukkan nombor-nombor yang dibincangkan a dan b bagi nilai tempat dan nilai digit menggunakan dekak-dekak.

d. Murid memindahkan maklumat nombor yang dibincang menggunakan dekak-dekak.

i. Sebutkan nombornya?

i. M urid menyebut nilai tempat, (sa, puluh, ratus)

sa puluh ratus sa puluh ratus

d. Tegaskan

e. Minta murid mengeluarkan abakus masing-masing.

f. Tunjukkan kad imbasan nombor dan meminta murid menyatakan menggunakan abakus. Contoh:

Contoh :

i. 27

i. A pakah nilai tempat bagi digit 2 dan 4? ii. A pakah nilai digit bagi digit 2 dan 4?

i. Gerakkan manik di tiang puluh dahulu. ii. Kemudian,gerakkan manik di tiang sa.

nilai digit: 20 nilai tempat: puluh

nilai digit: 4 nilai tempat: sa 24 56 40 83 27 Sa Pu

Bincangkan hasil kerja murid. . b.Tindakan a. Lembaran Kerja 17 dan Lembaran Kerja 18. Lembaran Kerja 17 dan Lembaran Kerja 18 kepada setiap murid. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 16. Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di luar bilik darjah. ii. Selesaikan tugasan yang diberi. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Edarkan lembaran kerja 16.

.

JPG UTK SOALAN\CAP.JPG UTK SOALAN\CAP.....Lembaran Kerja 16 Nama :__________________________ Kelas:__________________ E.JPG SOALAN\CAP.JPG * G:\Modul G:\Modul G:\Modul G:\Modul G:\Modul Matematik Matematik Matematik Matematik Matematik Back Back Back Back Back To To To To To Basic\9 Basic\9 Basic\9 Basic\9 Basic\9 GAMBAR GAMBAR GAMBAR GAMBAR GAMBAR MT MT MT MT MT UTK UTK UTK UTK UTK SOALAN\CAP. F:\GAMBAR MT UTK SOALAN\bekas 2..JPG SOALAN\CAP..JPG 2. 1.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH..JPG UTK SOALAN\CAP.gif 3. C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH....JPG UTK SOALAN\CAP.....jpg .....JPG SOALAN\CAP..JPG UTK SOALAN\CAP. Tuliskan nombor yang mewakili gambar di bawah...gif F:\GAMBAR MT UTK SOALAN\bekas 2. G:\Modul Matematik Back G:\Modul Matematik Back To G:\Modul Matematik Back To G:\Modul Matematik Back To G:\Modul Matematik Back To G:\Modul Matematik Back To To Basic\9 GAMBAR Basic\9 GAMBAR MT Basic\9 GAMBAR MT Basic\9 GAMBAR MT Basic\9 GAMBAR MT Basic\9 GAMBAR MT MT UTK SOALAN\CAP.JPG SOALAN\CAP..jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH.

jpg 4. .jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA. Sa Pu Sa Pu 5.C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\PULUH.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.jpg C:\Documents and Settings\user2\Desktop\gambar abm\SA.

Nilai tempat Nilia digit 1. 9 4 sa puluh 4 9 81 2. 1 8 sa puluh .Lembaran Kerja 17 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Nyatakan nilai tempat dan nilai digit bagi nombor yang diberikan.

25 5 2 sa puluh 4.7 1 sa puluh 17 3. 0 6 6 0 sa .

puluh 5. .

70 = ____________ 4. 10 = _________ ___________ _________ 5. 92 = __________ . 1. 66 =____________ 6.Lembaran Kerja 18 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Nyatakan nilai digit dan nilai tempat bagi nombor yang digariskan. 38 = ___________ 2. 49 = _________ ___________ _________ 3.

___________ _________ .

Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor Bulat Hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 1.6 Menganggar Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis . Memberi anggaran bilangan objek yang munasabah dengan: (a) Menyatakan kuantiti (b) Menggunakan perkataan lebih daripada dan kurang daripada .

dan besar).a. Isikan bekas A dengan guli. . Minta murid buat pemerhatian.sederhana. Letakkan 3 bekas berlainan saiz (kecil.

Bekas mana yang paling banyak? .ii. Ada berapa biji guli di dalam bekas A? iii. Cuba teka ada berapa biji guli dalam bekas B dan C iv.

bekas A bekas B bekas C .

Gunakan 2 bekas yang berlainan saiz.b. Sediakan guli dan murid masukkan guli ke dalam bekas yang besar i. Berapa jumlah guli yang ada? ii. Imaginasi Penjanaan Idea . Mengapa? 2. Bekas mana banyak isi banyak guli? iii.

Permainan menekan bilangan objek: Tunjukkan satu bekas penuh berisi gulu Ulang dengan menggunakan objek yang berlainan i. Berapa banyak bola ping pong yang boleh diisi? . Cuba teka bilangan guli di dalam bekas itu? ii. Bekas yang sama digunakan. iii.Sintesis Idea a.

Tunjukkan gambar dan buat perbandingan kuantiti. Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. .3.

berdasarkan gambar yang berlainan i. Mana lebih ramai anatara penumpang kereta dengan bas? Kenapa? 4.b. dan kurang dariapa. Murid menggunakan perkataan lebih daripada. ii. Ada berapa penumpang di dalam sebuah kereta. Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. Edarkan lembaran kerja 19 dan lembaran kerja 20 kepada .

Memupuk sifat ingin tahu 3. Pentaksiran Penguasaan Standard Pembelajaran berdasarkan penguasaan murid dalam lembaran kerja 19 dan lembaran kerja 20 dan sewaktu murid melakukan aktiviti. Percaya pada diri sendiri 2.murid.png Skoda_Car. b.hi.svg. Selesaikan tugasan yang diedarkan. Berdikari SchoolBus.png . Bincangkan hasil kerja murid i. Nilai dan sikap 1.

Kelas : Tandakan ( / ) yang mana lebih banyak. 1. .Lembaran Kerja 19 Nama : ..

2. .

jpg green.png red.png baloon.png baloon.jpg yellow.png 4.png green.png yellow. 52 15 . green.Tandakan ( / ) pada yang kurang baloon.png yellow.jpg 3.png red.png red.

5. 7 13 .

(lebih daripada . kurang daripada) 23 18 2. Kelas : Gariskan jawapan yang betul.. 7 5 1. ( lebih daripada . kurang daripada) 50 .Lembaran Kerja 20 Nama : .

kurang daripada) 32 52 5 . kurang daripada) 90 80 6 . (lebih daripada .55 3. (lebih daripada . kurang . (lebih daripada . (lebih daripada . kurang daripada) 59 62 4.

.

Persediaan Pemerhatian dan Analisis .Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Membundar nombor bulat Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. (b) Kad soalan (c) Dekak-dekak (d) Garis nombor. Membundar nombor bulat kepada puluh terdekat dengan menggunakan: (a) Bahan konkrit. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.

a. Murid yand berdiri menyebut nombor masing-masing bermula dari kiri. b. Murid membuat pemerhatian terhadap bilangan murid yang berdiri di hadapan kelas. Apa yang kamu lihat? . Minta murid menjawab soalan secara lisan untuk pemahaman konsep dekat atau hampir. i. A B C c.

A atau B? v. B atau C? . Siapa yang paling dekat dengan C.ii. Siapa yang paling dekat dengan A. Berapa orang yang berada di tengahtengah A dan C? iii. Berapa orang yang berada di tengahtengah A dan B? iv.

Ubah kedudukan butang kuning dan mempelbagaikan soalan seperti di atas. Contoh: e. Nota : Guru memberi penjelasan mengenai butang yang berada di tengah-tengah yang mewakili nombor 5. Gunakan dekak-dekak.d. .

Menunjukkan garis nombor seperti di bawah: Nota: Guru memberi penjelasan nilai 0 dalam angka g.f. Butang kuning lebih dekat kepada butang hijau atau butang biru? . i. Aktiviti kumpulan ( 5 soalan berkaitan) Contoh soalan pada kad: Nombor 4 lebih dekat kepada 0 atau kepada 10.

Perbincangan dengan rakan dengan menggunakan kad yang disediakan. i. Nombor 28 lebih dekat kepada nombor 20 atau 30? 10 9 8 .i. Sebutkan nombor yang terbentuk pada garis nombor ii.

7 6 5 4 3 2 1 0 + + + + + + + + + + .

Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: i.h. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Bawa murid keluar dari bilik darjah . Contoh: Nota: Guru boleh pelbagai nombor pada garis nombor sehingga 100 termasuk gandaan 10 2. Bersoal jawab dengan murid mengenai garis nombor dua digit dan gandaan 10.

kereta guru. .ii. tiang. Bentukkan kumpulan mengikut bahan konkrit yang hendak dibincang ii. Minta murid memerhati bahan konkrit yang berada di dalam satu barisan Contoh: Pokok bunga. Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan. tingkap bangunan dan anak tangga Terapkan sikap berkerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan i. Bincangkan hasil kerja yang kamu lakukan.

30 29 28 27 26 25 24 23 22 21 20 + + + + + + + + + + .

Paparkan kepada murid satu contoh garis nombor bersama soalan Contoh: Nota: Guru memaparkan beberapa garis nombor lain.Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. .

58 hampir kepada_______ . 3 . Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. 55 hampir kepada_______ iii. 10 1 .i. . . Contoh: Lembaran Kerja 21 Bulatkan nombor-nombor yang hampir dengan nombor yang digaris i. Edarkan Lembaran Kerja 21 dan Lembaran Kerja 22 kepada setiap murid. 51 hampir kepada _______ ii.

. Contoh: Lembaran Kerja 22 Padankan nombor dalam kotak B yang hampir dengan kotak A i. Selesaikan tugasan yang diberi + + + + + + + + + + 52 50 51 53 54 .ii. . 20 14 .

55 56 57 58 59 60 5 5 8 17 22 15 .

Nilai dan Sikap . Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya.A B b. Bincangkan hasil kerja murid Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 21 dan Lembaran Kerja 22.

Terapkan sifat berkerjasama dan bersungguh-sungguh sewaktu melakukan aktiviti di dalam dan di luar bilik darjah. 20 30 60 50 40 34 15 28 61 48 .

.

46 . 4 . 23 . 44 . 14 . 18 30 3. 31 . 27 . 12 . 41 .Lembaran Kerja 21 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Gariskan nombor-nombor yang hampir dengan nombor yang berada di dalam bulatan. 38 50 5. 15 . 25 . 34 . 34 . 49 60 . 10 1. 2 . 9 20 2. 6 . 29 40 4.

73 . 89 100 10. 69 80 8. 54 . 87 . 63 . 71 . 51 . 58 70 7. 92 . 94 . 66 . 95 .6. 78 90 9. 97 . 75 . 83 . 85 . 55 . 65 .

Lembaran Kerja 22 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A.Padankan nombor dalam kotak A yang hampir dengan nombor dalam kotak B. A B 50 30 40 60 20 61 28 48 34 15 .

_______ .______ . _____. Tuliskan dua nombor yang hampir dengan nombor yang diberi. ______ 4. _____.B. ______ . 1. _____ 2. _____ 70 10 40 90 3.

ii. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 3. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Melengkapkan pelbagai pola nombor yang mudah.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Nombor bulat hingga 100 Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Melengkapkan pola nombor Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Murid membuat pemerhatian terhadap . Mengenal pasti pola bagi siri nombor yang diberi.

. b.bilangan bongkah kecil yang diletakkan di atas meja. Bongkah disusun dengan tingkat-tingkat yang berbeza ketinggian.

Berapa bilangan objek bagi setiap tingkat? iii. Bincangkan pemahaman kamu. i.i. . Apakah yang anda lihat daripada susunan objek ini? ii. Apa yang kamu lihat? Bincangkan. Perhatikan objek-objek tersebut. .

c. Teruskan aktiviti dengan menunjukkan garis nombor seperti di bawah: 2 2 2 2 2 50 52 54 56 58 60 . Paparkan beberapa keping gambar dengan bilangan yang berbeza seperti contoh di bawah: d.

iv. Minta murid menerangkan hasil perbincangan dengan rakan.10 10 10 10 10 40 50 60 70 80 90 i. i. Berpandukan gambar. ii. Teruskan aktiviti bagi kumpulan lima-lima dan sepuluh-sepuluh. corak nombor yang terhasil disebut sebagai pola. tentukan corak bilangan objek pada setiap gambar? . Guru membimbing murid.

ii. Sebutkan corak nombor yang terbentuk di atas garis nombor.i. Bincangkan dengan rakan. 20 30 40 50 .

Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea .

petak seratus(Saiz A4). b. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 .a. Setiap kumpulan dibekalkan: i. Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti berkumpulan mengikut pelbagai aras pengetahuan.

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 .

51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 .

Contoh: . Kad soalan.81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 ii.

Contoh jawapan: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 .

27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 .

57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 .

. Bagaimana menghasilkan pola lima-lima tersebut? Bincangkan.87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 i.

. Arahan: (K1) Warnakan nombor mengikut pola lima-lima bermula dari nombor 31.Setiap kumpulan diberikan soalan dengan pola yang berbeza.

Contoh kad soalan: Perkembangan Penambahbaikan .

Guru menekankan konsep pola yang digunakan. Paparkan kepada murid kad soalan seperti contoh di bawah: Murid memberi jawapan secara lisan. .Menilai a.

Bagaimana anda membuktikan bahawa jawapan yang diberi adalah tepat? . i.ii. Bagaimana kamu dapat mengenalpasti jawapan? ii. guru membimbing murid memahami pola pada setiap soalan. Apakah pola yang digunakan? iii. Bagi jawapan yang kurang tepat.

Arahan: (K4) Warnakan nombor mengikut pola limalima bermula dari nombor 13. a) b) c) . Semak dan bincangkan. Arahan: (K2) Warnakan nombor mengikut pola duadua bermula dari nombor 55. Arahan: (K3) Warnakan nombor mengikut pola sepuluh-sepuluh bermula dari nombor 6.iv.

Bincangkan hasil kerja murid. Lakukan aktiviti pemulihan bagi murid yang masih sukar menentukan pola soalan. Lembaran Kerja 25 dan Lembaran Kerja 26 kepada setiap murid. b.Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. Edarkan Lembaran Kerja 23. seperti contoh di bawah: 1 2 4 5 7 8 . Lembaran Kerja 24. c. Lakukan aktiviti pengayaan bagi murid cerdas dengan gabungan pola yang lebih mencabar. d.

Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 23. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Lembaran Kerja 24. Selesaikan tugasan yang diberikan.10 iii. Lembaran Kerja 25 dan Lembaran Kerja 26. .

Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama dan cermat terutama sewaktu melakukan aktiviti kumpulan pelbagai aras. .

2.Lembaran Kerja 23 Nama :____________________________________ Kelas:______________________________________ A. Padankan mengikut pola. 3. . 4. 1.

Lima-lima Sepuluhsepuluh 50 49 47 48 Satu-satu Dua-dua .

Isikan tempat kosong dengan jawapan yang tepat.Lembaran Kerja 24 Nama :____________________________________ Kelas:______________________________________ B. 1) 2) 3) 4) 46 48 52 66 63 .

64 .

2.Lembaran Kerja 25 Nama :_____________________________________ Kelas:______________________________________ C. 4. 3. 1. Isikan tempat kosong dengan bentuk yang sesuai. .

5. .

1) Pola satu-satu 2) Pola dua-dua .Lembaran Kerja 25 Nama :_____________________________________ Kelas:______________________________________ D. Bina rangkaian nombor antara 1 hingga 100 mengikut pola nombor di bawah.

3) Pola lima-lima 4) Pola sepuluh-sepuluh .

iii. ii.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan Tolak Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 2. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Persediaan Pemerhatian dan Analisis . Senaraikan kombinasi dua nombor bagi jumlah nombor yang diberi. Menyatakan pasangan nombor bagi jumlah nombor yang diberi. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.1 Mengenal pasti pasangan nombor untuk membentuk satu nombor yang berkaitan. Menyebut jumlah nombor.

C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gula-gula. Bincang dalam kumpulan.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gula-gula.a. Minta murid membuat pemerhatian gula-gula yang ada di dalam dan di luar bekas. Tunjukkan sejumlah gula-gula.bmp . kemudian minta murid menerangkan apa yang dilihat.

C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gula-gula. Berapakah bilangan pensel di dalam kumpulan A dan kumpulan B? ii. Murid mengira bilangan pensel dalam kumpulan A dan kumpulan B. i. Ceritakan apa yang dapat kamu lihat.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gula-gula.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gula-gula. b.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gula-gula.bmp i. Berapakah jumlah pensel dalam kedua-dua kumpulan? . Tunjukkan dua kumpulan pensel.

gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif Jumlahkan bilangan pensel keduadua kumpulan.C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1. C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif Imaginasi Penjanaan Idea .gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\gambar cun\pencil-1.

Contoh: . bentukkan pasangan nombor yang diwakilinya. c. Menggunakan blok berwarna biru dan kuning. Perjelaskan pasangan nombor bagi 9 ialah 5 dan 4. Contoh: 5 blok kuning dan 4 blok biru = 9 blok 5 + 4 = 9 b. Gunakan 8 blok.Sintesis Idea Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti dalam kumpulan seperti: a.

Nyatakan bilangan blok yang berwarna kuning dan biru i.8 = 3 + 5 8 = 4 + 4 8 = 2 + 6 i. Bentukkan pasangan nombor daripada blok yang diberi. .

.

Terapkan sikap berkerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan.d. Contoh: 8 = 12 8 = 10 8 = 15 4 2 7 Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan. Gunakan beberapa blok warna. . bentukkan pasangannya supaya menjadi 8.

jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp + = Contoh 2: C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.Perkembangan Penambahbaikan Tunjukkan kad gambar seperti di bawah: Contoh 1: C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.jp .j pg C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.

jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.j pg C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g + = Contoh 3: C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07. .gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.gif = + i. Nyatakan pasangan nombor bagi setiap gambarajah yang diberi.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.

PENTING Pastikan aktiviti tambah dan tolak diasingkan. Lakukan aktiviti penambahan sehin gga murid faham, kemudian baru lakukan aktiviti penolakan. 8 2 6 12

7 11

Contoh 4:

C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\manggis.bmp

- =

Contoh 5:

C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.j pg C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.j pg C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp

g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.j pg C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 6\image2_005.jp g

- - =

Contoh 6:

C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\GrafikAnimasi\Bullet-07.gif

= -

Tindakan

Amalan Berterusan

a. Edarkan Lembaran Kerja 27 hingga Lembaran Kerja 30 kepada setiap murid.

b. Bincangkan hasil kerja murid.

a. Selesaikan tugasan yang diberi.

Pentaksiran

Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 27 hingga Lembaran Kerja 30.

Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya.

PENTING Pastikan aktiviti tambah dan tolak diasingkan. Lakukan aktiviti penambahan sehin gga murid faham, kemudian baru lakukan aktiviti penolakan. 10 2 8 5

9

11

Nilai dan Sikap

Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di luar bilik darjah.

Lembaran Kerja 27 Nama :__________________________

Kelas:__________________

1. Isi tempat kosong berpandukan gambarajah yang diberi.

a) C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp

C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq g

Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\jagung1.jp

8

4 + =

b) C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gi f C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gi f C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\animasi\blumingyellowflower.gif

13 7 = +

c)

10

+ =

Lembaran Kerja 29 Nama :__________________________

Kelas:__________________

2. Isi tempat kosong berpandukan gambarajah yang diberi.

a. C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq g C:\Users\Compaq C:\Users\Compaq C:\Users\Compaq C:\Users\Compaq C:\Users\Compaq Presario\Desktop\fail mt\GAMBAR BAHAN MATH\Tahun 4\image1_017.jp Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF

C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\haiwan\J0095742.GIF

5

- =

b. c. C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif C:\Users\Compaq Presario\Desktop\BORDERS\Animasi\butang\smile.gif

6

7

- = - =

Lembaran Kerja 29 Nama :__________________________

Kelas:__________________

A. Tuliskan pasangan bagi nombor yang diberi.

Contoh:

= 4 + 2 6 = 0 + 6 = 3 + 3 = 5 + 1 = 1 + 5

= ______________

= ______________ 9

1. = ______________

= ________________

= ________________

= ______________

= ______________ 7

2. = ______________

= ________________

= ________________

Lembaran Kerja 29 Nama :__________________________

Kelas:__________________

A. Tuliskan pasangan bagi nombor yang diberi.

Contoh:

= 4 2 = 9 = 3 = 5 = 6

2

7 1 2 4

= ______________

= ______________ 4

1. = ______________

= ________________

= ________________ = ______________ = ______________ 3 2. = ______________ = ________________ = ________________ .

tolak dan sama dengan. Mengguna dan mempelbagaikan perbendaharaan kata yang relevan dalam konteks tambah dan tolak.2 Mengenal simbol. ii. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Menggunakan simbol tambah.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan Tolak Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 2. tolak dan sama dengan bagi menulis ayat matematik berdasarkan situasi yang sebenar. iii. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan . Memperkenalkan simbol bagi tambah.

Contoh: i.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren. Tunjukkan dua kumpulan buah oren.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren.jpg b. Mula-mula masukkan lima biji oren kedalam satu bekas. Lima biji oren masukkan dua biji oren semuanya tujuh biji. Kemudian masukkan tiga biji oren lagi. ii.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren. Terima perkataan-perkataan murid yang membawa maksud tambah. F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren.Pemerhatian dan Analisis a. Minta murid memerhatikan apa yang dilakukan oleh cikgu.jpg F:\GAMBAR BAHAN MATH\gambar abm\oren. Ceritakan apa yang cikgu . Lima biji oren bubuh lagi dua biji jadi tujuh biji. i.

lakukan. .

. c. dan semua. supaya ia mengujudkan satu ayat yang membawa maksud tambah. Contoh: b. Paparkan kad perkataan kepada murid seperti yang telah dibincangkan di persediaan. dengan melakukan aktiviti lain menggunakan objek dan murid membentuk ayat-ayat yang sesuai membawa maksud tambah.Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Ulang aktiviti di persediaan dan imaginasi a dan b. . Minta murid mengantikan perkataan bubuh.

Gantikan perkataan bubuh dan semua dengan perkataan lain supaya ayatnya lengkap Perkembangan Penambahbaikan .

Paparkan kad perkataan yang membentuk ayat yang membawa maksud tambah. b. 5 + 2 = 7 c. Contoh: Lima biji oren bubuh dua biji oren semua tujuh biji oren. Gantikan perkataan yang membawa maksud tambah dengan perkataan tambah. Lima biji oren tambah dua biji oren sama dengan tujuh biji oren. dan sama dengan. Bimbing murid sehingga kesemua murid memahami perkataan yang membawa maksud tambah dan sama dengan.Menilai a. .

oren biji dua bubuh oren biji lima oren tujuh biji semua .

Bincangkan hasil kerja murid.d. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. Selesaikan tugasan yang diberi. a. Edarkan lembaran kerja 31 dan Lembaran Kerja 32 kepada setiap murid. b. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 31 dan Lembaran Kerja 32. Ulang aktiviti a hingga c dengan menggunakan kad perkataan yang lain. .

.Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di luar bilik darjah. simbolnya sebelum murid penolakan dilakukan. PENTING Pastikan murid menguasai sepenuhnya perbendaharaan kata yang membawa maksud tamb ah.

.

Empat biji gula-gula masukkan dua biji lagi jadi enam biji. 1. Empat biji gula-gula __________ dua biji lagi ________enam biji. Tiga biji bola bubuh lima biji bola lagi jadi lapan biji bola. 2. Dua biji guli __________tiga biji lagi _____________ lima biji guli. Dua biji cawan campur tiga biji cawan semuanya lima biji.Lembaran Kerja 31 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. Tiga biji bola ________ lima biji bola lagi ________lapan biji bola. Gantikan perkataan bergaris dengan perkataan tambah dan sama dengan. 3. . 4. Dua biji guli beli tiga biji lagi semuanya lima biji guli.

. Enam biji gula-gula tambah satu biji sama dengan tujuh biji. Enam biji gula-gula __________ satu biji ____________ tujuh biji. 5.Dua biji cawan ___________tiga biji cawan ___________lima biji.

1. 8 ______ 0 ______ 8 4. 1 ______ 1 ______ 2 . 5 _____ 1 ______ 6 8. 9 ______ 6 ______ 3 2. 0 _____ 3 ______ 3 10. 4 ______ 2 ______ 6 3. 3 _____ 1 ______ 2 9. Tuliskan symbol + dan = di tempat yang sesuai. 2 _____ 3 ______ 5 7.Lembaran Kerja 32 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A.

8 ______ 4 _______ 4 . 7 _____ 0 ______ 7 12. 5 _____ 1 ______ 4 11. 5 ______ 2 ______ 3 6.5.

Persediaan Pemerhatian dan Analisis a.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan Tolak Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 2.3 Tambah dan tolak dalam lingkungan 100 Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Tambah dan tolak dalam lingkungan fakta asas: (a) Menyatakan secara spontan fakta asas tambah Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Tunjukkan kad imbasan .

bergambar. Murid menyatakan jumlah bola pada kedua-dua kad tersebut. Murid membuat pemerhatian bilangan bola pada kad tersebut. . c. Contoh 1. b.

Berapakah bilangan bola pada kad kedua? iii. Berapakah bilangan bola pada kad pertama? ii. Bagaimanakah cara kamu mendapatkan jumlah yang betul? . Berapakah jumlah bola kesemuanya? iv.i.

.

Berapakah bilangan baldi . Berapakah bilangan baldi pada kad pertama? ii.Contoh 2. b. i. Murid membuat kombinasi fakta asas tambah melibatkan dua nombor satu digit secara lisan.

Berapakah jumlah baldi kesemuanya? iv.pada kad kedua? iii. Bagaimanakah cara kamu mendapatkan jumlah yang betul? Imaginasi Penjanaan Idea Menilai .

. Minta murid menjelaskan apa yang dilihat pada gambar.a. Paparkan kepada murid beberapa keping kad gambar seperti contoh di bawah: b.

Berapa jumlah buah yang terdapat pada kad tersebut? .i. Berapa jumlah kereta yang terdapat pada kad tersebut? ii. .

.

.

Berapa jumlah telur yang terdapat pada kad tersebut? iv Berapa jumlah gula-gula yang terdapat pada kad tersebut? . Perkembangan .iii.

b. .Penambahbaikan Menilai a. Murid menyatakan fakta asas tambah secara lisan dengan suara yang kuat dan jelas. Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti mengulang fakta asas tambah secara spontan kombinasi dua nombor satu digit pada kad imbasan.

6 + 6. 2. 4. 5. 3. Berapakah hasil tambah 8 + 5. .i. 7. 7 + 4. 6. 8 dan 9. Nyatakan fakta asas tambah 1. Bagaimanakah cara kamu mengira fakta asas tambah? ii. iii.

1 0 9 8 7 6 5 4 3 2 12 = 6 6 + 11 = 4 .

7 + 13 = 5 8 + .

Nyatakan fakta asas tambah. Cuba nyatakan fakta asas tambah yang kamu hafal? . 4. iv. Fakta asas tambah d. 7.c. iii. 1. 6. 8 dan 9. 3. Tekankan teknik latih tubi fakta asas tambah secara spontan i. 2. 5. Guru melatih tubi murid-murid menyatakan fakta asas tambah secara lisan.

Bincangkan hasil kerja murid. i. b. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 33 dan Lembaran Kerja 34. Selesaikan tugasan yang diberi.Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. Edarkan lembaran kerja 33 dan 34 kepada setiap murid. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum beralih kepada .

6 + 6 7 + 5 8 + 7 9 + 6 9 + 2 8 + 1 7 + 9 6 + 8 5 + 7 4 + 6 3 + 6 2 + 5 1 + 4 7 + 7 5 + 5 . Nilai dan Sikap Terapkan sifat bekerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di bilik darjah.kemahiran berikutnya.

.

+ = .Lembaran Kerja 33 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ A. 1. Nyatakan fakta asas tambah berdasarkan gambar.

+ = + = .

. 4.+ = 2. 3.

.

4 8 + = 6 9 + = 7 3 + = 2 5 + = 8 1 . Nyatakan fakta asas tambah.Lembaran Kerja 34 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ A.

4.+ = 7 3 + = 4 9 + = 5 8 + = 1. . 3. 2.

6. . 8.5. 7.

Tunjukkan kad imbasan .3 Tambah dan tolak dalam lingkungan 100 Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan Tolak Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 2. Tambah dan tolak dalam lingkungan fakta asas: (b)Menyatakan secara spontan fakta asas tolak Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.

Murid membuat pemerhatian bilangan bola pada kad tersebut. b.bergambar. c. Contoh 1. . Murid menyatakan jumlah bola yang dikeluarkan.

Bagaimanakah cara kamu mendapatkan jumlah yang betul? . Berapakah bilangan bola yang dikeluarkan? iii. Berapakah jumlah bola yang tinggal? iv. Berapakah bilangan bola pada mulanya? ii.i.

.

i. Murid membuat kombinasi fakta asas tolak melibatkan dua nombor satu digit secara lisan. b. Berapakah bilangan baldi yang dikeluarkan? .Contoh 2. Berapakah bilangan baldi pada mulanya? ii.

Bagaimanakah cara kamu mendapatkan jumlah yang betul? Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea .iii. Berapakah jumlah baldi tinggal? iv.

Minta murid menyatakan fakta asas tolak.a. Paparkan kepada murid beberapa keping kad gambar seperti contoh di bawah: b. .

Berapa bilangan kereta yang dikeluarkan? ii. Berapakah jumlah buah yang tinggal? .i. Berapakah jumlah kereta yang tinggal? i. Berapa bilangan buah yang dikeluarkan? Ii .

.

.i. Berapakah bilangan telur yang dikeluarkan? ii Berapa jumlah telur yang tinggal? .

i. Berapakah bilangan gulagula yang dikeluarkan? ii Berapa jumlah gula-gula yang tinggal? Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. Perkukuhkan kemahiran murid .

Bagaimanakah cara kamu mengira fakta asas tolak? ii. Murid menyatakan fakta asas tolak secara lisan dengan suara yang kuat dan jelas. Nyatakan fakta asas tolak hingga 18 9. b.9. c.9. . 17 . Berapakah hasil tolak 18 . Tekankan teknik latih tubi fakta asas tolak secara spontan i.dengan melakukan aktiviti mengulang fakta asas tolak secara spontan kombinasi dua nombor. iii.8. 16 .

18 17 16 15 14 11 9 = 8 = 9 = 6 = 7 = 9 = .

Nilai dan Sikap . Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum beralih kepada kemahiran berikutnya. Bincangkan hasil kerja murid. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 35 dan Lembaran Kerja 36. Edarkan lembaran kerja 35 dan 36 kepada setiap murid. i.Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. b. Selesaikan tugasan yang diberi.

.Terapkan sifat bekerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di bilik darjah.

.

Nyatakan fakta asas tolak berdasarkan gambar. 1. = 2.Lembaran Kerja 35 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ A. .

= 3. = .

= .4.

= 8 15 1. 7 16 = 2. Nyatakan fakta asas tolak.Lembaran Kerja 36 Nama :__________________________ Kelas :__________________________ A. 8 17 = .

6 12 = 4. 2 . 9 18 = 5. 3 11 = 6.3.

.10 = 7. 5 9 = 8.

Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Tambah dan tolak dalam lingkungan fakta asas: (e) Menggunakan abakus 4:1 untuk mewakilkan pengiraan tambah dan tolak. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i.3 Tambah dan tolak dalam lingkungan 100. Persediaan Pemerhatian dan Analisis .Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan tolak Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 2.

1 . Masukkan sebiji bola ke dalam bakul. 2 . Murid membuat pemerhatian terhadap bilangan bola yang diletakkan di dalam bakul.a. . b.

Berapa biji bola kesemuanya ? Bincangkan.i. . Berapakah biji bola dalam bakul? ii.

. Menunjukkan pergerakan manik dan murid menyebut nilainya. Menggunakan garis nombor untuk membuat pengiraan tambah: 2 1 d.c.

Ulang dengan nombor-nombor yang lain i. 3 . Berapa langkah dari nombor 4 kepada 6. iv. 1 .e. v. Apakah nombor yang diwakili? Imaginasi . 2 iii. 2 . 2 . 1 . Ulangi dengan soalan baru seperti: . Sebutkan nombor yang terbentuk di atas garis nombor.

0 1 .murid mereka situasi dari ayat matematik. 1 .Penjanaan Idea Sintesis Idea a. 1 . 3 . a) 1 b) 1 c) 2 d) 3 e) 2 f) 5. 1 . 2 . Menunjukkan kad ayat matematik. 2 . Bimbing. b. Bina ayat matematik i. Gunakan ayat matematik yang dibina dan selesaikan dengan abakus. c.

2 3 4 5 6 7 8 9 naik 2 naik 1 = 4 + 7 3 .

1 . 2. 5. 1 . iii. 1. Menggunakan abakus untuk membuat pengiraan: i. 1 . 2 . . 3.Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. ii. iv. 3 . 2. v. 3 .

4 (naik 3. tambah 1 jadi 4) 2 . 2 . 4 11 .1 . 3 = 14 21 . .

33 Wujudkan soalan untuk merangsangkan murid membina kefahaman. .12 .

.

. Nota : Kemahiran penggunaan abakus bagi operasi tambah juga melibatkan kemahiran kombinasi 5. b. Galakkan murid selesaikan soalan secara perbincangan. kombinasi 10 dan gabungan kombinasi. Edarkan Lembaran Kerja 37 hingga Lembaran Kerja 41 kepada setiap murid. i. Berikan beberapa soalan lain secara spontan kepada murid dan tunjukkan jawapan di abakus.b. Bincangkan hasil kerja murid. Kemahiran ini boleh diperolehi dengan merujuk kepada Modul Abakus dan Aritmetik Mental Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a.

Pastikan murid dapat menguasai standard pembelajaran sebelum bergerak ke standard pembelajaran berikutnya. Bincangkan hasil kerja murid dan perlu buat pembetulan serta merta bagi murid yang melakukan kesilapan. .Pentaksiran Edarkan Lembaran Kerja 37 hingga Lembaran Kerja 41. Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di bilik darjah.

.

a) 2 b) bead . Tambah dengan menggunakan Abakus.Lembaran kerja 37 Nama : __________________________ Kelas: ______________________ A.

c) d) e) .

f) .

Jawab soalan berikut dengan menggunakan abakus? a) 1) 1 + 1 = 2) 2 + 1 = 3) 2 + 2 = 4) 4 .Lembaran Kerja 38 Nama : __________________________ Kelas: ______________________ B.

+ 5 = 5) 3 + 1 = 6) 4 + 5 = 7) 6 + 2 = 8) 7 + 1 = 9) 8 .

+ 1 = 10) 6 + 3 = b) 1) 96 + 2 = 2) 42 + 6 = .

3) 85 + 3 = 4) 32 + 12 = 5) 45 + 53 = 6) 61 + 13 = 7) 72 + 26 = .

8) 24 + 25 = 9) 43 + 55 = 10) 51 + 23 = .

Lembaran kerja 39 Nama : __________________________ Kelas: ______________________ C. KOMBINASI 5 a) 1) 4 + 1 = 2) 3 + 2 = 3) 4 + 2 = .

4) 2 + 3 = 5) 3 + 3 = 6) 4 + 3 = 7) 1 + 4 = 8) 2 + 4 = .

9) 3 + 4 = 10) 4 + 4 = b) 1) 14 + 1 = 2) 13 + 14 .

= 3) 12 + 13 = 4) 23 + 12 = 5) 21 + 14 = 6) 34 + 11 = 7) 33 + 12 .

= 8) 31 + 14 = 9) 22 + 23 = 10) 11 + 24 = .

Lembaran kerja 40 Nama : __________________________ Kelas: ______________________ D. KOMBINASI 10 a) 1) 1 + 9 = 2) 2 + 8 = 3) 3 + 7 = .

4) 4 + 6 = 5) 5 + 5 = 6) 6 + 4 = 7) 7 + 3 = 8) 8 + 2 = .

9) 9 + 1 = 10) 11 + 9 = b) 1) 76 + 14 = 2) 42 + 18 = 3) 65 + .

15 = 4) 32 + 18 = 5) 47 + 53 = 6) 64 + 16 = 7) 62 + 28 = 8) 54 + .

26 = 9) 35 + 55 = 10) 51 + 29 = .

GABUNGAN KOMBINASI a) 1) 5 + 6 = 2) 6 + 7 = 3) 7 + 8 = .Lembaran kerja 41 Nama : __________________________ Kelas: ______________________ E.

4) 8 + 6 = 5) 9 + 5 = 6) 17 + 7 = 7) 35 + 8 = 8) 15 + 9 = .

9) 16 + 8 = 10) 27 + 7 = b) 1) 26 + 17 = 2) 46 + 18 = 3) 75 + .

26 = 4) 32 + 38 = 5) 47 + 57 = 6) 67 + 16 = 7) 78 + 26 = 8) 28 + .

26 = 9) 45 + 59 = 10) 55 + 29 = .

3 Tambah dan tolak dalam lingkungan 100. .Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan Tolak Standard Kandungan : Murid dibimbing untuk: 2. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: (e) Tambah dan tolak dalam lingkungan fakta asas: a) Menggunakan abakus 4:1 untuk mewakilkan pengiraan tambah dan tolak. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Murid membuat pemerhatian bilangan buah epal di atas meja.

Minta murid melakukan aktiviti yang sama menggunakan pensel atau objek lain. .Sebiji epal dimasukkan ke dalam beg kertas b.

Berapa biji epal yang ada? iii. Berapa biji epal dimasukkan ke dalam beg kertas .i. Apa yang kamu lihat di atas meja? ii.

ACER-B7E67FCA93\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\KBYFNP79\MC900297833[1].MC900436911[1] MC900436911[1] MC900436911[1] MC900436911[1] MC900436911[1] MC900436911[1] C:\Documents and Settings\acer.wmf .

Menggunakan abakus untuk membuat pengiraan. } Naik 3 tolak 1 tinggal 2 ii. i. = .c.

6 5 = 2 = 1 = . 7 . Ulangi dengan soalan lain seperti berikut : .iii. 8 .

Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Tolakkan dengan menggunakan abakus a) b) c) d) e) 4 4 6 9 7 1 2 1 3 2 = = = = = . Perkukuhkan kemahiran abakus dengan melakukan aktiviti seperti berikut : Sebut dan murid mengira menggunakan abakus i.

f) 8 3 = 3 = 2 1 5 6 1 .

b. ii. Setiap kumpulan dibekalkan dengan beberapa keping gambar. Murid dibahagikan kepada kumpulan berempat. Menggunakan abakus untuk membuat pengiraan: . Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. Bincangkan hasil kerja yang kamu lakukan ? Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan.

6 1 = iv.i. 8 5 = v. 9 4 = Contoh pengiraan dua digit :- 28 13 = 15 . 3 2 = ii. 4 3 = iii.

89 62 = 27 99 79 = 20 .

Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. Edarkan Lembaran Kerja 42 hingga kepada setiap murid. Berikan beberapa soalan lain secara spontan kepada murid dan tunjukkan jawapan di abakus. b. Kemahiran ini boleh diperolehi dengan merujuk kepada modul Abakus dan Aritmetik Mental. . kombinasi 10 dan gabungan kombinasi.b. Nota: Kemahiran penggunaan abakus bagi operasi tolak juga melibatkan kemahiran kombinasi 5. Bincangkan hasil kerja murid.

. Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di bilik darjah. Pentaksiran Edarkan Lembaran Kerja 1 dan Lembaran Kerja 2. Bincangkan hasil kerja murid dan perlu buat pembetulan serta merta bagi murid yang melakukan kesilapan. Galakan murid selesaikan soalan secara perbincangan.i. Pastikan murid dapat menguasai standard pembelajaran sebelum bergerak ke standard pembelajaran yang berikut.

.

. . .Lembaran Kerja 42 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. Tolak dengan menggunakan Abakus. 2 2 2 2 2 9 22 2 2 1. 3 2 2 2 2 8 2 2 2 2 2. . .

1 2 2 2 2 6 2 2 2 2 4. . .7 22 2 2 2 2 2 2 2 3. . 2 2 2 2 2 . .

8 2 29 22 2 2 6. .17 22 2 2 5. . . . . 22 27 22 2 2 7. . .

Lembaran Kerja 43 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. 1) 2 . 1 = 3) 4 . 2 = . Jawab soalan berikut dengan menggunakan abakus? a. 1 = 2) 3 .

1 = 7) 6 . 3 = 5) 3 . 1 = 8) 7 .4) 4 . 5 . 1 = 6) 4 .

= 9) 8 . 2 = . 3 = 10) 6 . 1) 18 . 5 = b.

2) 12 . 5 = 4) 32 . 2 = 3) 15 . . 31 = 6) 61 . 12 = 5) 46 .

22 = 9) 48 . 15 = 10) 89 . 23 = . 21 = 8) 24 .11 = 7) 72 .

.

Lembaran Kerja 44 Nama :__________________________ Kelas:__________________ B. 1 = 2) 5 . 2 = . 2 = 3) 6 . KOMBINASI 5 a) 1) 5 .

3 = 6) 7 . .4) 5 . 4 = 8) 6 . 3 = 5) 6 . 3 = 7) 5 .

4 = 10) 8 . 2 = .4 = 9) 7 . 4 = b) 1) 15 .

2) 16 . 4 = 3) 17 . 14 = 5) 28 . 14 = 6) 36 . . 13 = 4) 27 .

42 = . 22 = 8) 38 . 23 = 10) 66 . 34 = 9) 47 .12 = 7) 36 .

.

KOMBINASI 10 a) 1) 11 .Lembaran Kerja 45 Nama :__________________________ Kelas:__________________ C. 9 = 2) 12 . 5 = . 8 = 3) 13 .

4) 14 . 6 = 6) 16 . . 8 = 8) 18 . 5 = 5) 15 . 7 = 7) 17 .

17 = 2) 42 . 9 = 10) 21 . 9 = b) 1) 96 . 13 .9 = 9) 17 .

= 3) 85 . 13 = 5) 47 . 38 = 6) 64 . 16 = 4) 32 . 45 = 7) 72 .

. 29 = . 58 = 10) 51 . 28 = 8) 54 . 25 = 9) 45 .

Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Tambah dan Tolak Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 2. Mereka cerita masalah tambah dan tolak dalam lingkungan100. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.4 Membina dan menyelesaikan masalah yang melibatkan situasi cerita bagi operasi tambah dan tolak Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. ii. Menyelesaikan masalah tambah dan tolak melalui simulasi atau model situasi. Persediaan Pemerhatian dan analisis .

Murid A diberi belon hijau. Dua orang murid diminta ke hadapan kelas. murid B diberi belon biru. Murid A menyerahkan belon hijau kepada murid B. b.a. Murid membina ayat matematik berdasarkan . Murid membuat pemerhatian terhadap belon yang disediakan oleh guru.

Berapakah bilangan semua belon yang dipunyai oleh murid B? . Berapa bilangan belon pada murid B? vi. Berapa bilangan belon berwarna hijau? ii. Berapa bilangan belon berwarna biru? iii. Berapa bilangan belon pada murid A? v.i. Berapakah bilangan semua belon? iv.

Go Go Go Go Go Go Go Go Go to to to to to to to to to fullsize fullsize fullsize fullsize fullsize fullsize fullsize fullsize fullsize image image image image image image image image image .

Ayat matematik 3 + 5 = 8 Imaginasi Penjanaan idea Sintesis Idea a.situasi di atas. epal. guli dan lain-lain. Murid menjalankan aktiviti lakonan mengikut panduan guru . Aktiviti di atas boleh dijalankan dengan menggunakan objek yang lain seperti gula-gula.

b. i. Berapa ekor kesemuanya? . Bimbing murid mereka cerita dengan situasi lain yang melibatkan operasi tambah.i. Membina ayat matematik: c. Ada berapa ekor burung yang sedang makan padi? ii. 4 orang murid lagi melakonkan watak burung dan terbang ke dalam kumpulan lain yang sedang makan padi. Ada berapa ekor burung yang datang? iii. ii. 6 orang murid ini diminta melakonkan watak burung sedang makan padi.

Contoh 1 addition i.iv. Tunjukkan kad gambar kepada murid. Ceritakan apa yang kamu lihat di dalam gambar? . Ceritakan satu situasi berdasarkan ayat matematik yang ditunjukkan. Perkembangan a.

.

com/images/Understandimg%2520Addition_1.Contoh 2 http://rds.my-rummy.com/_ylt=A0S020rHpQVMWlkAA1ajzbkF/SIG=12j5erq2o/EXP=1275524935 /**http%3a/www. c.jpg b. Murid mereka cerita berdasarkan gambar . Membina ayat matematik berdasarkan gambar yang ditunjukkan.yahoo.

i. Jawab soalan yang diberikan. Bincangkan hasil kerja murid. Bincangkan hasil jawapan dengan rakan dalam kumpulan. Edarkan Lembaran Kerja 46 dan Lembaran Kerja 47 kepada setiap murid. ii.Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan a. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja . b.

Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti dalam kumpulan. .46 dan Lembaran Kerja 47. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya.

Masukkan _____ ekor ikan lagi. 7 + 3 = 10 Ada _____ ekor ikan di dalam akuarium . 5 + 4 = 9 _____ekor ayam ada di dalam reban. Tambah _____ batang lagi. Masuk _____ ekor ayam lagi. 2. 3 + 4 = 7 ------- . 6 + 2 = 8 _____ batang pensel. 1. Jumlah pensel ada ______ batang. 3. Jumlah ikan di dalam akuarium ialah ______ 4.Lembaran Kerja 46 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Reka cerita berdasarkan ayat matematik yang diberikan. Ada _____ ekor ayam semuanya.

wmf ______ + _____ = ________ . 1. Go to fullsize image Go to fullsize image Go to fullsize image C:\Documents and Settings\dell\Local Settings\Temporary Internet Files\Content. Illustration Illustration of Illustration of Illustration of Illustration of Illustration of View Image View Image View Image View Image View Image of Green Apple Original Vector Illustration Apple Illustration Green Apple Original Vector Illustration Apple Illustration Green Apple Original Vector Illustration Apple Illustration Green Apple Original Vector Illustration Apple Illustration Green Apple Original Vector Illustration Apple Illustration Green Apple Original Vector Illustration Apple Illustration ______ + _____ = ________ 2.Lembaran Kerja 47 Nama :______________________________ Tahun:_____________________________________ Bina ayat matematik dan reka cerita berdasarkan gambar yang diberikan.I E5\NVRMQ11M\MC900038516[1].

.

gambar dan lipatan kertas. Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikas 1. Murid mengambil epal dan bahagikan kepada dua bahagian yang sama besar.Bidang : Nombor dan Operasi Tajuk: Pecahan Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: 3. Mengenalpasti satu perdua dan satu perempat dengan menggunakan perkataan setengah . dan suku dengan menggunakan bahan konkrit. separuh. Tunjukkan sebiji epal b.1 Mengenalpasti konsep satu perdua dan satu perempat Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Persediaan a. penghasilkan separuh atau setengah .

Mengeluarkan sekeping pizza dan menunjukkan kepada murid-murid i. Apa jenis epal yang kamu suka ? iii. Cuba tunjukkan bagaimana kamu potong kek ini supaya menjadi sama besar ? v. Satu bahagian yang dipotong disebut apa ? . Kamu suka makan epal ? ii. Apakah bentuk buah epal ini? iv.c.

Pizza perasa apa yang muridmurid suka? .

Imaginasi Penjanaan Idea .d. i. Murid memotong pizza kepada 4 bahagian yang sama besar. Sekarang apa terjadi pada pizza itu? Satu bahagian pizza yang dipotong empat tadi dinamakan suku atau satu perempat 2.

Contoh : b.Sintesis Idea a. Murid melakarkan beberapa bentuk yang boleh dibahagi kepada 4 bahagian yang mana satu bahagian dari empat bahagian itu dinamakan suku Contoh : . Murid membahagi dua bahagian yang sama besar bagi menunjukkan setengah atau separuh dengan menggunakan bentuk yang di lukis di papan hitam.

Ada berapa bahagian yang kamu dapat. ii.i. Adakah kedua-dua bentuk sama besar atau sama bentuk? Lukiskan bentuk-bentuk lain yang boleh dipecahkan kepada 4 bahagian dan bolehkah kamu warnakan suku dari bahagian itu? .

Murid membuat lipatan kertas menunjukkan setengah atau separuh daripada pelbagai bentuk. Perkembangan Penambahbaikan Menilai a.3. .

c.b. Ulang dengan menggunakan objek di bilik darjah. Murid membuat lipatan kertas dan mewarnakan nilai suku dari pelbagai bentuk. .

kad. jam. Bolehkah kamu lukiskan garisan pada lipatan kertas tadi dan warnakan separuh bahagian bentuk itu ? Bolehkah kamu gariskan garisan lipatan pada bentuk itu dan warnakan suku bahagian bentuk itu ? . papan kenyataan dan lain-lain.Contoh Papan hitam.

.

Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan Murid menjawab soalan di Lembaran Kerja Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 1 dan Lembaran Kerja 2. Nilai dan sikap Ketelitian dan cermat . Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya.4.

.

.

d. C. b. c. d. 2. .Lembaran Kerja 48 Nama :______________________________ Tahun:_____________________________________ 1. a. b. Warnakan setengah atau separuh bahagian dari rajah berikut : a. Warnakan suku bahagian dari rajah berikut .

2.Lembaran Kerja 49 Nama :______________________________ Tahun:_____________________________________ X A. 4. 3. Tandakan pada bentuk-bentuk berikut yang menunjukkan separuh. 1. .

.5.

3.B. X 1. 2. 4. D . Tandakan pada bentuk-bentuk berikut yang menunjukkan suku.

5. E .

2. . 3. Tuliskan Separuh dan Suku pada rajah berkenaan 1.C.

.4.

.

Masa : 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan analisis a. Minta murid mengeluarkan wang saku yang dibawa dan . Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk.1 Murid dibimbing untuk: Mengenal pasti ringgit dan sen.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Wang hingga RM10 Standard Kandungan: 4. (i) mengenal pasti mata wang Malaysia dalam bentuk syiling dan wang kertas.

Tunjukkan beberapa keping wang negara asing dalam bentuk sebenar atau gambar. b. Ada berapa jenis nilai wang yang terdapat di atas meja? ii. i. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea Minta ketua kumpulan mengambil sampul yang mengandungi pelbagai jenis nilai wang kertas dan duit syiling daripada pelbagai negara. Adakah wang ini laku untuk diniagakan di Malaysia? 2. Ambil sampul ini dan buka. cuba .meletakkan di atas meja.

3. Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan Guru mengedarkan lembaran kerja 51 untuk murid menampal wang .cari mata wang Malaysia dalam bentuk wang kertas dan duit syiling. Perkembangan Penambahbaikan Menilai Guru mengedarkan lembaran kerja 50 pelbagai jenis mata wang untuk murid mewarnakannya dalam kumpulan. Kamu perlu mewarnakan contoh wang kertas dan duit syiling Malaysia. 4.

. Kamu pilih yang betul kemudian tampal dalam lembaran kerja.yang telah diwarnakan .

. menunjukkan keupayaan dan kebolehan murid mengenal pasti mata wang Malaysia dalam bentuk wang kertas dan duit syiling. mewarna dan menampal wang dengan tepat.Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid memilih. Nilai dan Sikap Terapkan sifat bekerjasama dan saling membantu.

.

Lembaran Kerja 51 Kumpulan :__________________________ .

.

Mengenal pasti wang Malaysia Sila tampal gambar wang Malaysia mengikut kumpulannya Duit Syiling Wang Kertas .Lembaran Kerja 52 Kumpulan :__________________________ Kelas:____________________________ F.

.

Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk. buku tulis.Bidang: Nombor dan operasi Tajuk: Wang Hingga RM10 Standard Kandungan: 4. pensel. pemadam. (ii) Mewakilkan nilai wang: (a) sen hingga RM1 Masa : 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. dan lain-lain kepada murid . Persediaan Pemerhatian dan analisis Tunjukkan gula-gula.1 Murid dibimbing untuk mengenal pasti ringgit dan sen.

Di manakah kamu melihat benda-benda ini ? Bagaimana cara hendak mendapatkannya? 2. Menanyakan harga bagi barangan tersebut 3. Perkembangan Penambahbaikan Menilai . Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea Murid menyatakan harga untuk barangan yang ditunjukkan tadi.

Murid menampalkan nilai duit syiling mengikut harga barang .Dengan menggunakan contoh wang. murid menyatukan wang berdasarkan harga barangan. Tindakan Pelaksanaan Amalan Berterusan Edarkan lembaran kerja 52. Kumpulkan wang mengikut nilai harga setiap jenis barangan. 4. Kamu perlu menampalkan wang mengikut nilai harga barangan .

.

bermakna murid dapat menguasai kemahiran.Pentaksiran Jika murid dapat menampal nilai wang mengikut harga yang ditunjukkan dengan betul. jimat cermat dan teliti . Nilai dan Sikap Bekerjasama.

.

Barang Nilai Wang 80 sen 75 sen 35 sen .Lembaran Kerja 52 Nama:__________________________ Kelas:____________________________ Tampal gambar wang mengikut nilai harga barangan.

90 sen .

Persediaan Pemerhatian dan analisis Tunjukkan abakus kepada murid.Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Wang hingga RM10 Standard Kandungan: 4. (iii) Mewakilkan nilai wang dengan menggunakan abakus 4 : 1 Masa : 60 minit (2 waktu) Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk.1 Murid dibimbing untuk mengenal pasti ringgit dan sen. .

Namakan bahagian-bahagian abakus.Di manakah kamu melihat alat ini? Bagaimana cara menggunakannya? 2. Perkembangan Penambahbaikan Menilai . 3. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea Murid menyatakan bahagianbahagian abakus.

10 sen. RM 5 dan RM 10 . 50 sen. Pastikan nilai perwakilan nilai wang RM 1. Murid diperkenalkan perwakilan nilai duit syiling 5 sen. RM 5 dan RM 10 Pastikan nilai perwakilan duit syiling adalah diletakkan selepas titik.a. Murid diperkenalkan dengan perwakilan nilai wang RM 1. RM2. RM 2. b.

.

Tunjukkan perwakilan nilai duit syiling 5 sen. 60 sen. Pentaksiran Jika murid dapat menentukan nilai wang di abakus dengan betul. 20 sen. bermakna murid dapat menguasai kemahiran. RM 10 di abakus besar. RM 5. RM 3. 30 sen. 80 sen dan 90 sen di abakus besar.. 40 sen.Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan Murid secara individu menunjukkan kedudukan manik abakus berdasarkan nilai wang yang disebut oleh guru. RM 2. RM 4. . Tunjukkan perwakilan nilai wang RM 1. 50 sen. 10 sen. 70 sen.

Nilai dan Sikap Mendengar arahan dan berani mencuba. .

Lampiran B Bahagian asas abakus 4 : 1 Mewakili nilai 5 tiang manik bawah bingkai palang pemisah manik atas 1 manik mewakili nilai 1 .

.

Jari telunjuk digunakan untuk menggerakkan manik bawah jauh daripada palang pemisah. .Pergerakan Manik Hanya ibu jari. Jari hantu digunakan untuk menggerakkan manik atas mendekati dan juga jauh daripada palang pemisah. Ibu jari digunakan untuk menggerakkan manik bawah menghala ke palang pemisah. jari telunjuk dan jari hantu sahaja digunakan untuk menggerakkan manik.

.

Perwakilan nilai wang: 1) 5 sen 2) 10 sen 3) 20 sen .A.

4) 30 sen .

5) 40 sen B. RM 1 . Perwakilan nilai wang 1.

RM 2 .2.

50 5) RM 4.15 .4) RM 3.

6) RM 10 .

.

a) Syiling hingga RM1 b) Ringgit hingga 10 Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk. (iv) Menukar wang . Persediaan Pemerhatian dan analisis .Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Wang hingga RM10 Standard Kandungan: 4.1 Murid dibimbing untuk: Mengenal pasti ringgit dan sen.

Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea Minta murid keluarkan (wang saku) duit syiling yang dibawa. Berapakah harga setiap barangan? Adakah sama harga buku dan pensil ? 2. dengan duit syiling yang sama nilainya? Perkembangan .Murid mengeluarkan sebuah buku latihan dan pensel serta diletakkan di atas meja Letakkan buku dan pensil di atas meja. Siapa boleh menukarkan wang kertas RM1 atau duit syiling 50 sen pada cikgu.

. Lantik ketua kumpulan . d. Murid berbincang bagi mendapatkan nilai yang sama dari juru wang. Pilih 4 orang murid untuk menjadi juruwang. Murid ini bertugas sebagai juruwang. b. Ketua kumpulan mengambil lembaran kerja. c.Penambahbaikan Menilaia a. Murid dibahagi kepada kumpulan kecil. dan tugas mereka ialah memberi wang yang diperlukan.

.Bincangkan dalam kumpulan untuk mencari nilai wang yang sama nilai di dalam lembaran kerja.

Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan Murid menyurih nilai wang yang diambil berdasarkan lembaran kerja 53 secara kumpulan Kamu perlu menyurih wang mengikut nilai duit syiling yang diambil. murid telah dapat menguasai kemahiran. Ketua kumpulan dapatkan nilai duit dari juru wang. Nilai dan Sikap .e. Pentaksiran Jika murid dapat menyurih wang mengikut nilai dalam lembaran kerja . Murid diberi kebebasan untuk membuat nilaian wang.

menghormati pandangan orang lain dan teliti.Bekerjasama. .

80 sen 35 sen 90 sen .Lembaran Kerja 53 Kumpulan :__________________________ Kelas:____________________________ Surih wang di dalam ruangan mengikut nilai wang.

70 sen 65 sen .

Masa : 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 2.2 Murid dibimbing untuk. Persediaan Pemerhatian dan analisis . Tambah melibatkan wang. Standard Pembelajaran : Murid berupaya untuk. (i) Tambah : (a) sen hingga RM1. (ii) Tambah melibatkan wang dengan menggunakan abakus. (b) ringgit hingga RM10.Bidang : NOMBOR DAN OPERASI Tajuk : WANG HINGGA RM10 Standard Kandungan :4.

i. Nyatakan jumlah wang kertas. Berapakah beza duit syiling dan . iii.a. ii. Minta murid membuat pemerhatian terhadap jenis-jenis duit yang dipamer. Nyatakan jumlah duit syiling.

wang kertas? .

i. Dua orang murid diminta mengambil sekeping wang kertas setiap orang. ii. Ambil sekeping duit syiling setiap seorang. Nyatakan nilai duit itu kepada kawan kamu.b. . Dua orang murid diminta mengambil sekeping duit syiling setiap orang. c.

Edarkan contoh duit syiling. Bagaimanakah kamu tahu? d. Murid menambah duit syiling berpandukan contoh duit yang telah diedarkan. e.iii. Ambil sekeping wang kertas setiap seorang. ii. Bagaimanakah kamu tahu? i. Berapakah jumlah wang mereka? iv. f. Berapakah jumlah duit mereka? iv. Murid berbincang kaedah menyatukan nilai wang. Nyatakan nilai wang itu kepada kawan kamu. . iii.

10 keping syiling 10 sen dan 20 keping syiling 5 sen. vi. Tunjukkan kombinasi wang syiling seperti kad imbasan di papan tulis. Bincangkan kombinasi duit syiling lain yang bersamaan. 5 keping syiling 20 sen. vii. . Ambil 2 keping syiling 50 sen.v.

Pelajar B Pelajar A Pelajar B Pelajar A 60 sen + 30 sen .

Bincangkan kombinasi wang kertas lain yang bersamaan. 2 keping wang kertas RM5 dan 10 keping wang kertas RM1 ix. Tunjukkan kombinasi wang kertas seperti kad imbasan di papan tulis. Murid menambah duit kertas berpandukan contoh duit yang telah diedarkan. . Ambil 1 keping wang kertas RM10. Mengedarkan contoh duit kertas. Murid bincang kombinasi nilai duit yang sama dengan hasil tambah sebelum ini. viii. h. x. i.g.

Minta murid menggunakan wang contoh melakukan aktiviti jual beli berdasarkan kad arahan. c. Gunakan kad arahan dan wang contoh. Bawa murid keluar dari bilik darjah ke kedai sekolah i. Contoh kad arahan: Wujudkan semangat keusahawanan dan terapkan sikap berkerjasama dan bantu membantu bagi .Imaginasi Penjanaan idea a. Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: b.

i. Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan ii. Bincangkan hasil kerja yang kamu lakukan? Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu aktiviti jual beli. Berapakah jumlah wang yang perlu kamu bayar? vi.memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan. RM5 + RM4= Beli 2 batang pensel . iv. iii. Ketua kumpulan ambil satu kad arahan dan wang contoh. Setiap kumpulan perlu mengira wang yang perlu di bayar ? v. Bincangkan.

Beli sebuah buku dan 2 batang pensel .

Perkembangan Penambahbaika n Menilai a. b. Murid diberi RM1 seorang dan masih dalam kumpulan. d. Senaraikan barangan yang boleh dibeli di kedai sekolah dengan jumlah wang yang mereka ada c. Minta murid mengira menggunakan abakus 4:1 Contoh soalan: 35 sen + 40 sen = . Murid membeli barangan yang disenaraikan.

Berapakah jumlah harga barangan itu? iv. Berapakah jumlah wang yang kamu ada? ii. Tunjukkan nilai wang (guna wang contoh ).i. Berapakah jumlah barang yang dapat dibeli? iii. . Adakah wang kamu cukup untuk membeli semua barangan yang disenaraikan? v.

Bincangkan hasil kerja murid. Jawapan : 75 (7 di rumah puluh. b. Tiga puluh lima ( naik 3 di rumah puluh. Edarkan lembaran kerja 54 hingga lembaran kerja 56 kepada setiap murid. . Naik 5 turun 1 pada rumah puluh ( Kawan kecil) iii. naik 5 di rumah sa) ii. 5 di rumah sa) Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a.i.

. Selesaikan tugasan yang diberi.i.

berjimat cermat dan berkerjasama. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum beralih ke kemahiran berikutnya. Nilai dan Sikap Semangat keusahawanan. .Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di lembaran kerja 54 hingga lembaran kerja 56.

.

(Gunakan gambar wang di lampiran C) 1. 20 sen + 25 sen = . 50 sen + 50 sen = 4. 35 sen + 20 sen = 3. 60 sen + 30 sen = 5.Lembaran Kerja 54 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Tampalkan gambar wang mengikut hasil tambah. 50 sen + 30 sen = 2.

15 sen + 5 sen = .6.

RM 9 3.Lembaran Kerja 55 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Jumlah dan suaikan. R M 4 RM 5 2. 4 RM 9 . 1.

5. RM 9 .

1. 10 sen + 45 sen = _____________ 6. 75 sen + 10 sen = _____________ 2. RM1 + RM9 = _____________ 9.Lembaran Kerja 56 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Selesaikan. RM3 + RM1 + RM 2 = _____________ . RM6 + RM1 = _____________ 8. 40 sen + 50 sen = _____________ 4. 15 sen + 20 sen = _____________ 3. RM5 + RM3 = _____________ 7. RM2 + RM3 = _____________ 10. 20 sen + 65 sen = _____________ 5.

.

Lampiran C L137EX1i L137EX1g L137EX1i L137EX1g L137EX1i L137EX1g L137EX1h L137EX1g L137EX1i L137EX1g L137EX1f L137EX1f L137EX1h L137EX1h L137EX1i L137EX1h L137EX1h L137EX1h L137EX1f L137EX1h L137EX1f L137EX1g L137EX1g .

.

.

2 Murid dibimbing untuk. (iv) Tolak melibatkan wang dengan menggunakan abakus.Bidang: Nombor dan operasi Tajuk: Wang hingga RM10 Standard Kandungan: 4. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan analisis . Tolak melibatkan wang Standard Pembelajaran: (iii) Murid berupaya untuk: Tolak : (a) sen hingga RM1. (b) ringgit hingga RM10.

a. Murid membuat pemerhatian terhadap nilai wang yang ditunjukkan. Apakah nilai wang yang dapat kamu lihat? iii. i. Berapakah jumlah wang semuanya? ii. Seorang murid diminta mengambil dua keping duit syiling. Berapakah beza nilai duit syiling dan . b.

iii. Berikan sekeping daripada duit syiling itu kepada kawan kamu.wang kertas? i. Bagaimana kamu tahu? . iv. Berapakah wang dia ada sekarang? (Kemukakan soalan kepada kelas) v. Nyatakan nilai wang itu kepada kawan kamu. ii. Ambil dua keping duit syiling.

c. e. ii. Bagaimana kamu tahu? d. iii. f. Seorang murid diminta mengambil dua keping wang kertas. Bincangkan kaedah menolak nilai wang yang sama dengan hasil tolak sebelum ini. Mengedarkan contoh duit syiling. Sebutkan nilai wang itu kepada kawan kamu. Murid menolak duit syiling berpandukan contoh duit yang telah diedarkan. Berapakah wang yang dia ada sekarang? v. i. iv. Ambil dua keping wang kertas. Berikan sekeping daripada wang itu kepada kawan kamu. .

5 keping duit syiling 20 sen. . Mengedarkan contoh wang kertas.g. Murid menolak wang kertas berpandukan contoh duit yang telah diedarkan. i. Bincangkan kaedah menolak nilai wang yang sama dengan hasil tolak sebelum ini. i. h. Ambil 2 keping duit syiling 50 sen..

2 keping wang kertas RM5 dan 10 keping wang kertas RM1 v. vi. Tunjukkan kombinasi duit syiling seperti kad imbasan di papan tulis. iv. .10 keping duit syiling 10 sen dan 20 keping duit syiling 5 sen. ii. Bincangkan dengan kawan kombinasi wang syiling yang lain yang bersamaan dengan hasil tolak tadi. Tunjukkan kombinasi wang kertas seperti kad imbasan di papan tulis. iii. Ambil 1 keping wang kertas RM10. Bincangkan dengan kawan kombinasi wang kertas yang lain yang bersamaan dengan hasil tolak tadi.

40 sen .70 sen .

.Imaginasi Penjanaan idea a. Gunakan kad arahan dan wang contoh. b. Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh sebelumnya.

Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan ii. ii. Bincangkan. Minta murid menggunakan wang contoh melakukan sesi membeli berdasarkan kad arahan. i.i. Contoh kad arahan: Wujudkan semangat keusahawanan dan terapkan sikap berkerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan. Setiap kumpulan perlu mengira wang yang perlu dibayar ? iii. Bawa murid keluar dari bilik darjah ke kedai sekolah i. Berapakah jumlah wang yang perlu . c. Ketua kumpulan ambil satu kad arahan dan wang contoh.

RM4 = Beli 2 batang pensel Beli sebuah buku dan 2 batang pensel . RM9 . Bincangkan hasil kerja yang kamu lakukan? Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan.kamu bayar? iv.

b. d. Murid membeli barangan yang disenaraikan. Murid mengira menggunakan abakus 4:1 Contoh soalan: 90 sen . Murid menyenaraikan barangan yang boleh dibeli di kedai sekolah dengan kuantiti wang yang mereka ada c. Murid diberi RM1 seorang dan masih dalam kumpulan.Perkembangan Pelaksanaan Menilai a.45 sen = .

Adakah wang kamu cukup untuk membeli semua barangan yang disenaraikan? v. Berapakah jumlah harga barangan itu? iv. Berapakah lebihnya wang kamu? .i. Berapakah jumlah wang yang kamu ada? ii. Berapakah jenis barang yang dapat dibeli? iii.

vii. Tunjukkan nilai wang (guna wang contoh ). Sembilan puluh lima (naik 4 manik bawah. Tunjukkan dalam bentuk operasi.vi. . iii. Tolak 4 di rumah puluh tapi manik bawah tidak cukup maka guna kawan kecil iaitu naik 5 pada manik atas dan naik 1 pada manik bawah. i. tolak 5 pada rumah sa tapi tak cukup manik pada manik bawah maka guna kawan kecil iaitu naik 5 pada rumah sa dan turun 1 pada rumah puluh. naik 5 manik atas di rumah puluh) ii.

.

Bincangkan hasil kerja murid. Jawapan : 45 sen ( 4 di rumah puluh dan 5 dirumah sa) Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. Pentaksiran . Edarkan lembaran kerja 57 hingga lembaran kerja 59 kepada setiap murid. i. Selesaikan tugasan yang diberi. b.iii.

berjimat cermat dan berkerjasama.Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di lembaran kerja 57 hingga lembaran kerja 59. Minta murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum beralih ke kemahiran berikutnya. . Nilai dan Sikap Semangat keusahawanan.

.

. = L137EX1g L137EX1g L137EX1h L137EX1g L137EX1h 2.Nama : _________________________ Lembaran kerja 57 Tahun : _________________________ Lengkapkan L137EX1g L137EX1i L137EX1g L137EX1g 1. = L137EX1f L137EX1h L137EX1f L137EX1g L137EX1i .

= L137EX1f L137EX1g L137EX1g L137EX1g L137EX1h L137EX1g . . = 4. L137EX1g .3.

Lembaran kerja 58 Nama : _______________________ Tahun : _______________________ Berapakah wang lebih? Duit ada Barang beli Duit lebih .

50 sen RM5 F:\cemerlangan D.kuantan\cd gambar\MAKANAN\AISKER~1.BMP RM1 50 sen .BMP F:\cemerlangan D.kuantan\cd gambar\KENDERAA\KAPAL_~2.

BM 70 sen F:\cemerlangan D.BMP F:\cemerlangan D.BMP RM3 RM6 F:\cemerlangan D.kuantan\cd gambar\KENDERAA\HELIKO~1.kuantan\cd gambar\BENDA\ALAT\BELAJAR\PEMBAR~1.BMP .BMP 30 sen F:\cemerlangan D.kuantan\cd gambar\BENDA\ALAT\BELAJAR\PENSEL01.kuantan\cd gambar\MAKANAN\KEK04.BMP F:\cemerlangan D.BMP F:\cemerlangan D.kuantan\cd gambar\BENDA\ALAT\BELAJAR\BUKUTU~1.kuantan\cd gambar\MAKANAN\MI01.BMP 30 sen RM1 F:\cemerlangan D.F:\cemerlangan D.kuantan\cd gambar\MAKANAN\AIR_KOT~.kuantan\cd gambar\BENDA\PERMAINA\BOLA02.

1. 9 5 sen 5.RM 2 Selesaikan. 70 sen . 6 0 sen 3.RM 3 4.2 0 sen .2 0 sen . 1.Nama : _______________________ Lembaran kerja 59 Tahun : _______________________ Selesaikan. RM 9 6. 1. RM 8 . 100 sen 50 sen = ____ Tolakkan. RM 1 0 . RM3 RM1 = ________ 3. 5 5 sen 2.3 0 sen . RM10 RM3 = ________ 6. 85 sen 15 sen = _____ 5.20 sen = ________ 2.RM 2 . RM6 RM4 = ________ 4. 45 sen 10 sen= .

RM 5 RM 5 = . RM 7 RM 1= 3.2.

Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis .Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Masa dan Waktu Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menama hari dan bulan dan menerangkan aktiviti sejajar dengan hari persekolahan Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Menyatakan waktu dalam sehari .

Apa yang kamu lihat dalam gambar? . Murid menyatakan waktu berdasar gambar yang ditunjukkan. i.a.

xi.ii. ix. x. v. xiii. . xii. Gambar 2 iv. xiv. vi. vii. Bilakah kamu melihat aktiviti tersebut dilakukan? Gambar 1 iii. viii.

.

b. . Gambar 4 xxii. xx. xix. xxi. xvii. Murid menyatakan masa aktiviti yang mereka lakukan setiap hari Gambar 3 xv. xviii. xxiii. Bincangkan. xvi. xxiv.

i. Makan v. Bermain iv. . Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: b. Belajar vi. Bangun pagi ii. Rehat iii. Murid menyatakan aktiviti yang mungkin dilakukan berdasar kad masa yang ditunjukkan. Menonton Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a.Bila kamu .

00 pagi 12.00 petang 10.30 pagi .00 tengahari h 9.Apakah yang kamu lakukan pada masa berikut: 5.00 malam 6.

Paparkan kepada murid satu persatu kad gambar seperti contoh di bawah: ii.Perkembangan Penambahbaikan Menilai i. Murid memadan dengan kad masa. .

.

5.00 malam 12.00 pagi 10.00 tengah malam .00 petang 12.00 malam 3.00 tengahari h 10.00 malam 4.00 petang 7.00 pagi 6.30 pagi 9.

b. Selesaikan tugasan yang diberi. . Nilai dan Sikap Terapkan sifat kepentingan masa terutama sewaktu melakukan aktiviti yang penting. i. Edarkan lembaran kerja 60 setiap murid. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Bincangkan hasil kerja murid.Tindakan a. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 60.

.

Kenapa? (Nyatakan secara lisan) Pagi Petang 2. Kenapa? (Nyatakan secara lisan) Tengahari Malam 3.Lembaran Kerja 60 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Bila? 1. Kenapa? (Nyatakan secara lisan) Pagi Awal pagi .

Kenapa? (Nyatakan secara lisan) Pagi Malam .4.

Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Masa dan Waktu Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menama hari dan bulan dan menerangkan aktiviti sejajar dengan hari persekolahan Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: ii Menyatakan dalam urutan peristiwa dalam sehari (pada hari persekolahan sahaja) . Persediaan Pemerhatian dan Analisis .

Murid menyatakan peristiwa yang berlaku disekeliling mereka setiap hari i. Apa aktiviti yang kamu lakukan setiap hari.a. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea . Pagi Tengahari Petang Malam 2.

Murid menyatakan aktiviti mengikut urutan yang mungkin dilakukan berdasar kad yang ditunjukkan.a. Apakah yang kamu lakukan pada masa berikut: . Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: b.

Belajar Bangun pagi Sarapan Mandi .

Perkembangan Penambahbaikan .

15 9.15 12.15 Agama Islam Masa Subjek .45 10.Menilai Masa Subjek 7.15 BM 9.15 MT 10.15 10.15 11.15 8.45 Muzik 11.15 Rehat 10.45 PJ 8.45 12.15 BI 12.

Kenapa PJ tidak diajar selepas waktu rehat? iv.30 Makan Malam 8.1. Apakah subjek yang pertama? ii.00 Menonton 5.00 Bermain 6.30 Menonton 10.30 Makan Tengahari 2. Pukul berapakah masa persekolahan berakhir? .00 Tidur i.30 Mandi 7.30 Kerja sekolah 4. Pukul berapakah waktu rehat? iii.

Bilakah masa tidur? ii. Selesaikan tugasan yang diberi. Bincangkan hasil kerja murid. Bilakah lagi masa yang sesuai untuk membuat kerja sekolah? Tindakan c.00 petang sesuai untuk bermain? iii. Rehat . Edarkan lembaran kerja 61 setiap murid.i. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja. d.30 malam? iv. Apakah rancangan tv pada pukul 8. Adakah pukul 5. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. ii.

Bermain Solat Pendidikan Jasmani .

.Nilai dan Sikap Terapkan sifat kepentingan masa terutama sewaktu melakukan aktiviti yang penting.

.

4 5 7 8 1 2 6 .Lembaran Kerja 61 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Susun gambar di bawah mengikut turutan ( Hari persekolahan ) 9 3 .

.

Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Masa dan Waktu Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menama hari dan bulan dan menerangkan aktiviti sejajar dengan hari persekolahan Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: iii Menamakan hari dalam seminggu mengikut urutan . Masa: 30 minit (1 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Minta murid memerhatikan abjad yang dipaparkan dan kemudian .

Semalam hari apa ? iii. Hari ini hari apa ? ii. Esok hari apa ? iv. 2. Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: .menyusun semula huruf supaya menjadi nama hari yang betul i. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Nama hari hendaklah ditulis bermula dengan huruf besar.

Berapa hari dalam satu minggu kamu bersekolah ? iv. Minta murid menyusun nama hari persekolahan mengikut urutan dengan berpandukan jadual waktu kelas.b. Apakah hari pertama kamu kesekolah ? ii. Apakah hari terakhir kamu kesekolah ? iii. i. Hari apa ada subjek PJ ? Selasa slaesa .

Rabu ubar .

Perkembangan Penambahbaikan Menilai Murid menyusun nama hari mengikut urutan bermula dari Ahad hingga Sabtu i. Apakah rancangan tv? v. Hari apakah selepas hari Jumaat? iii. Ada berapa hari dalam seminggu? iv. Apakah hari sebelum hari Isnin? ii. Hari apakah orang Islam beramai-ramai bersembahyang di masjid? vi. Hari apakah orang kristian pergi ke gereja? .

b. Selesaikan tugasan yang diberi. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Edarkan lembaran kerja 62 setiap murid. Nilai dan Sikap Terapkan sifat kepentingan hari terutama sewaktu melakukan aktiviti yang . Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 62.Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. Bincangkan hasil kerja murid. i.

penting. .

Lembaran Kerja 62 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A Susun hari persekolahan dengan betul Khamis Jumaat Selasa Isnin Rabu .

B Namakan hari-hari yang bukan hari persekolahan .

3. . 2.C Susun hari dalam seminggu dengan betul Selasa Isnin Ahad Jumaat Khamis Rabu Sabtu 1. 5. 4.

.6. 7.

Masa: 30 minit (1 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis .Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Masa dan Waktu Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menama hari dan bulan dan menerangkan aktiviti sejajar dengan hari persekolahan Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: iv Menamakan bulan dalam setahun .

i. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea . Murid menyatakan peristiwa yang berlaku dalam setahun. Apakah peristiwa yang pernah kamu alami atau kamu lihat dalam setahun? ii.a. Bilakah kamu melihat atau kamu alami peristiwa tersebut? (Nyatakan bulan) 2.

Murid menyatakan peristiwa i.c. Apakah peristiwa yang berlaku pada bulan Mei Oktober Ogos September dan seterusnya. .

Hari Guru Hari Raya Puasa Sukan Sekolah .

Murid menyatakan nama bulan dalam setahun . Perkembangan Penambahbaikan Menilai a.3.

.

Bulan apakah bulan kelapan ix. Bulan apakah bulan kelima vi. Bulan apakah bulan keempat v. Bulan apakah bulan ketiga iv. Bulan apakah bulan keenam vii. Bulan apakah bulan ketujuh viii. Bulan apakah bulan pertama ii. Bulan apakah bulan kedua iii.i. Bulan apakah bulan kesepuluh xi. Bulan apakah bulan kedua belas . Bulan apakah bulan kesembilan x. Bulan apakah bulan kesebelas xii.

Hari Kebangsaan Hari Jadi Januari Februari Mac April Mei Jun Julai Ogos September Oktober November Disember .

Nilai dan Sikap Terapkan sifat kepentingan masa terutama sewaktu melakukan aktiviti yang penting. Edarkan lembaran kerja 63 setiap murid.Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. Selesaikan tugasan yang diberi. . b. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 63. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. i. Bincangkan hasil kerja murid.

.

.

.Lembaran Kerja 63 Nama :__________________________ Kelas:__________________ 1. 2.

.3. 4.

6. .5.

7. 8. .

9. .

11. .10.

.12.

2 Murid dibimbing untuk: Menyebut dan menulis waktu. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Masa:60 minit (2 waktu) Fasa CadanganAktiviti CadanganKomunikasi 1. mengenal pasti dan menyatakan satu perempat setengah dan berdasarkan muka jam.C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\2_wall_clock 1.jpg Bidang: Sukatan dan geometri Tajuk: Masa dan Waktu Standard Kandungan: 5.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\setengah. Persediaan Pemerhatian dan analisis .

. b. Murid membuat pemerhatian terhadap muka jam yang diberi. Menyatakan waktu setengah pada muka jam.a.

Pegang dan perhatikan muka jam yang diberi. ii. iii. Setengah menunjukkan jarum panjang berada pada nombor berapa? Bincangkan.i. Satu perempat menunjukkan jarum panjang berada pada nombor berapa? .

.

iv. .j pg c. Menyatakan waktu satu perempat pada muka jam. Satu perempat jam sama dengan suku jam d. Paparkan muka jam menunjukkan setengah dan satu perempat.C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\suku.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\jarum suku.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\jarum seteng ah.

.i. dan bincangkanapa yang dapatkamulihat? Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Perkukuhkan kemahiran murid dengan berbincang dan bersoaljawab mengenai aktiviti harian murid. b. Lihatmuka jam. Tunjukkan gambar aktiviti dan berbincang.

Tunjukkan gambar aktiviti murid gambar .

C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\belikantin.j pg Murid menampal gambar aktiviti harian meraka. Bincangkan hasil kerja yang kamu lakukan? . i.

Perbetulkan kesilapan sertamerta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan. .

jpg and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Suku\5.C:\Documents tgh.jpg C:\Documents gh.jpg Penambahbaikan Menilai a.jpg C:\Documents C:\Documents Perkembangan and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\11s and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\9st and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Suku\2. . Paparkan kepada murid muka jam yang menunjukkan setengah dan satu perempat / suku.

Nyatakan waktu yang di tunjukkan pada muka jam. ii. Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. Sebutkan aktiviti yang sesuai dilakukan pada masa yang ditunjukkan. Edarkan lembaran kerja 64 kepada setiap murid.i. .

Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak kekemahiran berikutnya. i. Selesaikan tugasan yang diberi. Nilai dan Sikap Bertanggung jawab.b. Bincangkan hasil kerja murid. . Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 64.

jpg Lembaran Kerja 64 Nama :__________________________ Documents\My Pictures\Muka Jam\Suku\6.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My tgh.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\4st Documents\My Pictures\Muka Jam\Suku\9.C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My tgh.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg. Tuliskan waktu yang ditunjukkan di bawah.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\10s Documents\My Pictures\Muka Jam\Suku\12.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My gh.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\12s Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Kelas:__________________ 1.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg. .jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.

11 suku 1 setengah 3 suku 7 suku .2. Lukiskan jarum jam.

5 setengah 8 setengah .

Menyebut dan menulis waktu dalam jam dan setengah jam sahaja dengan menggunakan jam analog.jp g C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\12 setengah. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: ii. Persediaan Pemerhatian dan Analisis . jpg Bidang: Nombor dan Operasi Tajuk: Masa dan Waktu Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menyebut dan menulis waktu.C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\jam10. Masa:60 minit (2waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 2.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\2setengah.

a. Murid menyebut waktu dalam jam b. Murid menyebut waktu dalam setengah jam .

Menulis waktu dalam jam i.c. Murid menulis waktu yang ditunjukkan oleh guru . Pelbagaikan aktiviti dengan menunjukkan pelbagai waktu.

.

jpg and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam8. Tunjukkan muka jam yang berada pada waktu dalam jam dan setengah jam . Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\2setengah.jpg c.jp and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\12 setengah.jpg and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\5setengah.jp and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam1. Menulis waktu dalam setengah jam 3.C:\Documents C:\Documents g C:\Documents jpg C:\Documents g C:\Documents C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\jam6.

.Sebutkan.

Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan.00 pukul lima setengah 5. Pukul enam 6.30 .

C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam5.jpg .

jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\7st gh. Perkembangan Penambahbaikan Menilai i. Paparkan kepada murid muka jam yang menunjukkan waktu dalam jam dansetengah jam .jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam7.C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\1st gh.jpg 3.

Edarkan lembaran kerja 65 kepada setiap murid. b. Selesaikan tugasan yang . i. Murid menyebut dan menulis waktu dalam jam dan setengah jam Tindakan a. Bincangkan hasil kerja murid.iii.

jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\6st gh. C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Setengah\1st gh. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 65.jp g .diberi. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak kekemahiran berikutnya.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam12.

NilaidanSikap Bertanggung jawab. .

.

C:\Documents and Settings\PKanan1\My g C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My g C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jp Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam9.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam10.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg. Tuliswaktupada jam dibawah.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam7.jpg Lembaran Kerja 65 Nama :__________________________ Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam11.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Documents\My Pictures\Muka Jam\48481_nclock Kelas:__________________ 1.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg.jpg Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam6.jp Documents\My Pictures\Muka Jam\Jam\jam8.jpg C:\Documents and Settings\PKanan1\My b_lg. .

2.30 4.30 6. Lukisjarum jam 1.30 .30 12.30 3.30 10.

.

http://t3.jpg http://t1.com/images?q=tbn:iga__QpM0TnvjM:http://epkhas.ses.usm.com/images?q=tbn:XHyRgNcVQnZZnM:http://www.gstatic.com/ii mg/ss/eraser.com/images?q=tbn:iga__QpM0TnvjM:http://epkhas.jpg http://t3.ses.usm.jpg Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Panjang Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menggunakan unit relatif untuk mengukur panjang.com/ii mg/ss/eraser.jpg http://t1.vikingvendor.gstatic. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: (i) Membuat pengukuran objek menggunakan unit bukan piawai.vikingvendor. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.my/files /imagecache/picture_preview/pictures/09/53/pencil.gstatic.gstatic.my/files /imagecache/picture_preview/pictures/09/53/pencil.com/images?q=tbn:XHyRgNcVQnZZnM:http://www. (iii) Mengggunakan dan mempelbagaikan perbendaharaan kata ukuran panjang dalam konteks. Persediaan . (ii) Membanding dua atau lebih ukuran objek menggunakan unit bukan piawai.

Contoh 1: i. kemudian letakkan di atas meja. Murid diminta mengeluarkan sebatang pensel dan pemadam. Ceritakan secara lebih lanjut tentang pensel dan pemadam kamu? . Apa yang dapat kamu lihat ? ii.Pemerhatian dan Analisis a.

iii. Bagaimanakah kamu hendak menjadikan pemadam sama panjang dengan pensel? . Letakkan pemadam selari kedudukannya dengan pensel seperti contoh 1. iv. Bincangkan hasil pemerhatian.

vikingvendor.jpg 2. Cuba anggarkan berapa banyak pemadam yang diperlukan supaya sama .gstatic. Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. Guru menerangkan sebab hasil jawapan yang berbeza i. Murid diminta menganggarkan jumlah pemadam yang diperlukan supaya sama panjang dengan pensel.com/images?q=tbn:XHyRgNcVQnZZnM:http://www.my/files /imagecache/picture_preview/pictures/09/53/pencil.usm.com/ii mg/ss/eraser.http://t3.ses.com/images?q=tbn:iga__QpM0TnvjM:http://epkhas. Bagaimana anda boleh tahu panjang pensel ini? ii.jpg http://t1.gstatic.

Mengapakah kamu menggunakan cara tersebut? iv. Murid ditunjukkan cara mengukur objek dengan betul. Mengapa jawapan kamu berbeza dengan kawan kamu? 3.panjang dengan pensel? iii. Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. Murid mendengar penerangan daripada guru mengenai istilah pengukur. b. .

Contoh: Buku teks. i. Bahagikan murid kepada kumpulan kecil. Mengapa kita perlu mengukur bermula dari hujung pensel? . Setiap kumpulan diberikan 3 objek.c. Ukur panjang objek menggunakan pemadam. buku latihan dan kotak pensel.

1 2 3 . Gunakan 3 objek yang diberi. Ukur dan bandingkan jawapan dengan rakan kamu.ii.

a. Mengapa jawapan kamu berbeza? v. Pada pendapat kamu objek manakah paling panjang dan paling pendek? vi. iii. Rekodkan hasil jawapan dalam jadual.d. Pendek ke panjang b. Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan . Panjang ke pendek. Murid diminta mengukur panjang objek yang sama menggunakan batang mancis sebagai pengukur. b. Cuba kamu susunkan objek mengikut turutan: a. 4. iv.

2. i. b. Terapkan sifat bekerjasama ketika melakukan aktiviti kumpulan. Edarkan lembaran kerja 66 dan lembaran kerja 67 kepada setiap murid. Murid boleh menggunakan pengukur yang berlainan untuk mengukur objek yang sama.a. . Selesaikan tugasan yang diberi. Nilai dan Sikap 1. Bincangkan hasil kerja murid. Murid boleh menggunakan pengukur yang sama untuk mengukur objek yang berlainan. Murid berani memberikan pendapat melalui aktiviti perbincangan. b. Pentaksiran a. c. Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 66 dan lembaran kerja 67 murid memahami cara mengukur sesuatu objek dengan teknik yang betul.

.

225123337_std.gstatic.http://t3.com/images?q=tbn:Bq5Dkv6sEnio6M:http://coachsmithsmath. Buku latihan 2. Bil Objek Bilangan pemadam Bilangan batang mancis 1. Buku teks .com/yah oo_site_admin/assets/images/Front_Cover_003.jpg http://t3.com/images?q=tbn:c3dvLyDMLhUTgM:http://2.srv.jpg Lembaran Kerja 66 Nama :__________________________ Kelas:__________________ Arahan: Ukur objek berikut menggunakan pemadam dan batang mancis sebagai pengukur dan rekodkan jawapan.gstatic.com/2/1 7394644/jawi.fotopages.

.

gstatic. ___________________ . Objek paling pendek ialah ______________________ 3.jpg 3. Susunkan objek mengikut tertib dari pendek ke panjang. Objek paling panjang ialah _____________________ 2.chinatraderonline. jawab soalan di bawah. ________________ . Susunkan objek mengikut tertib dari panjang ke pendek.com/images?q=tbn:dhNT0IcRcA7T3M:http://www.http://t3. ________________ 4. _________________. _________________. ___________________ . 1.c om/Files/Gifts-and-Crafts/Bag/Pencil-bag/pencil-box-19491936871. Kotak pensel Berdasarkan Jadual di atas.

.

klip kertas. 2. Sudu . daripada garpu. 7. 5. 6. Objek paling panjang ialah . 3. daripada sudip. Panjang garpu sama dengan . lebih panjang lebih pendek lebih panjang lebih pendek sudip sudu sama panjang . pilih dan warnakan jawapan yang betul. Sudip . Sudu . dengan garpu. Panjang sudu sama dengan . klip kertas. 4. klip kertas. 1.See full size image Lembaran Kerja 67 Nama: ________________________ Kelas: _________________________ Arahan: Berdasarkan gambar. 8 6 4 5 5 4 Panjang sudip sama dengan .

lebih pendek .

Persediaan Pemerhatian dan analisis .Bidang: Sukatan dan Goemetri Tajuk: Timbangan Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Menggunakan unit relatif untuk timbangan. Membanding dua atau lebih timbangan objek menggunakan unit bukan piawai. iii. Mengggunakan dan mempelbagaikan perbendaharaan kata timbangan dalam konteks. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 2. ii. Membuat timbangan objek berkaitan jisim menggunakan unit bukan piawai.

a. Murid membuat pemerhatian terhadap sebiji pengorek yang diletakkan di atas pembaris.

b. Guru meletakkan beberapa klip kertas di kiri pembaris tersebut.

c. Murid membuat pemerhatian 2 rakan yang berbeza saiz.

i. Berdasarkan pemerhatian kamu apakah yang dapat kamu lihat?

ii. Bincangkan bersama rakanrakan anda.

iii. Apa yang kamu lihat sekiranya beberapa klip kertas diletakkan di kiri pembaris.

iv. Berdasarkan pemerhatian, bincangkan bersama rakan apa yang dapat kamu lihat?

2. Imaginasi

Penjanaan Idea

Sintesis Idea

a. Murid diminta menganggarkan berat beberapa objek lain dengan menggunakan pemberat yang sama.

Contoh objek yang dicadangkan: pemadam, pensel dan pen.

Gunakan pemberat yang sesuai seperti guli sekiranya objek yang dianggarkan lebih berat.

b. Bahagikan murid kepada kumpulan kecil. Setiap kumpulan diberi dua objek berlainan. Anggarkan berat tersebut dengan menggunakan pemberat yang berbeza.

Contoh:

Objek Pengukur Berat Buku teks Buku rampaian Kotak pensel Kapur Pensel warna Duit syiling 20 sen

Guru menerangkan mengapa objek tersebut perlu menggunakan pemberat yang sesuai.

c. Bahagikan murid kepada kumpulan kecil. Setiap kumpulan diberi dua objek berlainan. (contoh 2 biji bola)

i. Bagaimanakah kedudukan objek di atas pembaris itu?

ii. Apakah yang dapat anda lihat sekiranya lebih pemberat ditambah?

iii. Anggarkan berapakah bilangan klip kertas yang digunakan supaya pembaris itu seimbang.

i. Apakah pemberat yang sesuai digunakan untuk objek ini?

ii. Berapakah bilangan pemberat yang diperlukan?

iii. Bincangkan bersama rakan.

i. Apakah yang kamu rasa ?

ii. Terangkan pendapat kamu itu

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:l-6zlFZ9e4wIiM http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:b9aRD7yrqC_rXM http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:b9aRD7yrqC_rXM image2_012 http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:l-6zlFZ9e4wIiM Murid anggarkan berat tersebut dengan menggunakan kedua dua belah tapak tanggan

3. Perkembangan

Pelaksanaan

Menilai

a. Bahagikan murid kepada kumpulan kecil.

Setiap kumpulan diberi pilihan memilih beberapa objek dengan bentuk yang berlainan.

Murid menjalankan aktiviti meletakkan dua objek yang berbeza beratnya di atas pemberat:

i. Meletakkan dua objek yang sama berat

ii. Meletakkan dua objek yang berbeza beratnya

Guru memperkenalkan istilah berat dengan aktiviti aktiviti yang dijalankan sebelum ini. Contoh istilah: Berat, lebih berat, sama berat, kurang berat, lebih berat.

i. Pilih dua objek yang kamu rasa sama berat .

ii. Pilih dua objek yang kamu rasa berbeza berat.

iii. Lihat apa yang berlaku pada pemberat itu.

iv. Objek manakah yang lebih berat?

v. Bincangkan bersama rakan kamu

Tindakan

Pelaksanaan

Amalan berterusan

a. Edarkan lembaran kerja 68 kepada setiap murid.

b. Bincangkan hasil kerja murid.

i. Selesaikan tugasan yang diberi.

Pentaksiran

Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di lembaran kerja 68, murid dapat memahami anggaran berat sesuatu objek dan mengetahui pemberat yang sesuai digunakan untuk mengukur berat sesuatu objek tersebut.

Nilai dan Sikap

Semaikan sikap bekerjasama semasa menjalankan aktiviti kumpulan.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:F8A1y_SNENvHXM http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://2.bp.blogspot.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.jpg http://2.bp.blogspot.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.jpg http://2.bp.blogspot.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.jpg http://2.bp.blogspot.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.jpg http://2.bp.blogspot.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.jpg http://2.bp.blogspot.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.jpg http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:u83tgR75-miz3M http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:GNQq8FGijKDuJM http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M Lembaran Kerja 68

Nama :__________________________

Kelas:__________________

Padankan objek dengan bilangan pemberat yang sesuai.

1.

Buku Teks Pensil 3. Gunting Klip Kertas .Pengorek Buku Rampaian 2.

. Bekas pensel (lebih berat / lebih ringan)daripada bola ping pong 2. 1.gstatic.com/images?q=tbn:IS8CnqmMTrPFjM Gariskan jawapan yang betul.http://t2.

3. . Sebiji belon (lebih ringan / lebih berat) daripada sebiji bola. Sebiji limau (sama berat / lebih ringan) daripada sebiji epal.Klip kertas (lebih berat / lebih ringan)daripada pemadam. 4.

.

http://t0.blogspot.blogspot.gstatic.gstatic.bp.gstatic.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.gstatic.jpg http://2.com/images?q=tbn:Sh0ptaBlh-tFJM http://t1.com/images?q=tbn:X8UBxtbNYsXrCM http://t1. Sebuah buku teks Sebiji strawberi .jpg Tuliskan nombor di bawah mengikut turutan objek yang lebih ringan kepada yang lebih berat.bp.gstatic.com/_wLJiM89TEhE/Sfbwqyc2AxI/AAAAAAAAARo/IWVN-6h73pA/s320/b ahasa-melayu.com/images?q=tbn:F8A1y_SNENvHXM http://t1.com/images?q=tbn:Sh0ptaBlh-tFJM http://2.com/images?q=tbn:cc9MmNrRlW9z6M http://t1.

Klip kertas 1 Dua buah buku tulis Sepasang kasut Seekor gajah .

.

Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Isipadu Cecair Standard Kandungan: Menggunakan unit relatif untuk isipadu cecair. Persediaan Pemerhatian dan Analisis . Menggunakan dan mempelbagaikan perbendaharaan kata isipadu cecair dalam konteks. Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: Membandingkan dua atau lebih bekas cecair menggunakan unit bukan piawai. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.

. Murid membuat pemerhatian terhadap botol-botol air yang berlainan saiz di atas meja. b.a. Menyusun botol-botol mengikut urutan dari besar ke kecil atau sebaliknya.

. Berapa bilangan botol semuanya? ii. Adakah botol-botol itu sama saiz? iii.i. Botol manakah yang dapat mengisi air paling banyak? Kenapa? Bincangkan.

com/images?q=tbn:4BjKdqfkwglOgM iv.http://t2.gstatic. cawan dan sebagainya. . v.com/images?q=tbn:4BjKdqfkwglOgM http://t2.gstatic. Letakkan sebiji botol dan sebiji cawan di atas meja. Teruskan aktiviti dengan menggunakan bekas yang lain seperti gelas.

ii. Cuba anda susun bekas-bekas itu mengikut urutan dari kecil kepada besar. v. . iii. Bagaimana kita dapat menyukat air tersebut? iv. Ulang aktiviti dengan membanding dua bekas yang belainan. Pada pendapat anda bekas manakah dapat mengisi lebih banyak air.

Gunakan gambar-gambar tangki air. Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: b. bekas air panas dan botol minyak pelincir. Apakah kegunaannya? Bincangkan.2. Pernahkah anda melihat gambar ini? Di mana? ii. Imaginasi a. . tong. i.

Bawa murid keluar dari bilik darjah. . Bawa murid melihat tangki air sekolah. i.c.

Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. Kenapa ianya sangat besar? Bincangkan. Apa gunanya? iii.i. Apakah nama nya? ii. Paparkan kepada murid satu persatu kad gambar seperti contoh di bawah: .

bekas mana kah yang anda gunakan? Kenapa? .i. Apakah gambar yang kamu lihat? ii. Gambar manakah dapat menyimpan air paling banyak? iii. Gambar manakah dapat menyimpan air paling sedikit? iv. Jika anda ingin menyimpan air.

Edarkan lembaran kerja 69. i. Bincangkan hasil kerja murid.Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. . b. Selesaikan tugasan yang diberi.

Nilai dan Sikap Terapkan sifat berkerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di luar bilik darjah.Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 69. . Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya.

.

. . 2.gstatic.com/images?q=tbn:4BjKdqfkwglOgM Lembaran Kerja 69 Nama :_________________________________________ Kelas:__________________ A.Tandakan / pada bekas yang lebih besar 1.com/images?q=tbn:AO1xgYKBGOTqCM::wb3.http://t3.com/images?q=tbn:ipaPVpJAbr_4PM http://t1.jpg&t=1&h=266&w=190&usg=__P5HlDAwayZ-Y1x02OwNx6vzwiwk= http://t2.gstatic.itrademarket.gstatic.com/pdimage/ 56/1371556_tb-969.

3 .

Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Murid membuat pemerhatian terhadap objek tiga dimensi . silinder dan sfera.1 Murid dibimbing untuk: Mengenal pasti bentuk tiga dimensi (3D) Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: i. Menamakan bentuk kuboid. kubus. Persediaan Pemerhatian dan analisis a. piramid tapak segiempat sama. kon.Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: RuangG Standard Kandungan: 9.

Pernahkah kamu melihat bentuk-bentuk ini? . Guru mempamerkan bentukbentuk tiga dimensi dan mengaitkannya dengan objek dalam aktiviti (a). b.yang diletakkan di atas meja. Guru berbincang tentang bentuk objek dan bersoal jawab dengan murid c. i.

ii.sfera dan silinder.. sfera. Berikan contoh-contoh objek yang berbentuk kuboid yang pernah murid lihat di persekitaran mereka. Bentuk ini dinamakan kuboid ii Ini bentuk kubus. i. kon.piramid tapak segiempat sama. .

Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a.2. Bentuk kan murid kepada . Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah: b.

Edarkan 6 keping gambar bentuk 3D dan sekeping kad manila yang tercatat nama bentuk-bentuk seperti di bawah kepada setiap kumpulan . c.beberapa kumpulan. .

ii. Bincangkan hasil kerja murid sebagai pengukuhan dan pamerkan hasil kerja murid Kumpulan Lekatkan bentuk-bentuk 3D yang disenaraikan di bawah . Setiap ahli kumpulan diminta melekatkan gambar bentuk tiga dimensi mengikut namanya. Kumpulan yang dapat melekatkan gambar dengan betul dalam masa yang paling singkat dianggap sebagai pemenang.i. iii.

piramid . sfera 4. silinder 5.1. kuboid 3. kon 6. kubus 2.

139EX2a 139EX2a 139EX2a 139EX2a 139EX2a 139EX2a 139EX2b 139EX2b 139EX2b 139EX2b 139EX2b 139EX2f 139EX2f 139EX2f 139EX2d 139EX2d 139EX2d 139EX2d 139EX2c 139EX2e 3. Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. . Paparkan kepada murid pelbagai kumpulan objek tiga dimensi seperti contoh di bawah dan lakukan aktiviti lisan.

b.Nyatakan bilangan bagi setiap bentuk yang terdapat dalam gambar rajah . iii. i. Bincangkan hasil kerja murid.i. Tindakan a. Edarkan lembaran kerja 70 kepada setiap murid. Ada berapa bentuk yang dapat kamu lihat? ii. Selesaikan tugasan yang diberi. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di lembaran kerja 70. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum beralih ke kemahiran berikutnya. Namakan bentuk-bentuk itu. .

Nilai dan Sikap Bekerjasama .

Suaikan bentuk bentuk di bawah 1. Sfera Kuboid 4. Kubus Silinder 2 3.139EX2a 139EX2f 139EX2b 139EX2d 139EX2c Lembaran Kerja 70 Nama :__________________________ Kelas:__________________ B. .

Kon 5. 6. Piramid tapak segiempat sama .

1 Murid dibimbing untuk: Mengenalpasti bentuk tiga dimensi (3D) Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: ii. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 3. Minta murid menyentuh bucu.sisi. permukaan dan tepi kubus yang diberi kepada setiap kumpulan dan minta kumpulan mengira . Memperihalkan permukaan . dan bucu bagi bentuk tiga dimensi (3D). Persediaan Pemerhatian dan analisis a.Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Ruang Standard Kandungan: 9.

kuboid. b. i. kon dan sfera. Ada berapa bucu bagi kubus? ii. Tunjukkan sisi. Berapakah bilangan tepi bagi sebuah kubus? iii. silinder. bucu bagi bentuk kubus di atas dan ada perbincangan dengan murid .tepi dan juga permukaan.bilangan bucu. Aktiviti yang sama diulang bagi bentuk pyramid. Berapa permukaan bagi kubus? . c.

Bucu Permukaan sisi .

Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti berikut dalam kumpulan: Bekalkan juga bentuk 3D kepada setiap kumpulan. Bentuk Bilangan permukaan Bilangan bucu . Imaginasi Penjanaan Idea Menjana Idea a.2.

Bilangan sisi Kuboid Kubus Kon Silinder Sfera Piramid Lengkapkan jadual yang diberi. .

3. Paparkan kepada murid satu persatu kad gambar seperti contoh di bawah: . Perkembangan Penambahbaikan Menilai a.

Minta murid mengingat kembali bucu.b. Nyatakan bilangan . Nyatakan bentuk yang ditunjukkan. i. ii.permukaan dan tepi setiap bentuk yang ditunjukkan.

(a) bucu (b) permukaan (c) tepi .

b.Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a. Selesaikan tugasan yang diberi. Bincangkan hasil kerja murid. i. . Edarkan lembaran kerja 71 kepada semua murid. Pentaksiran .

Nilai dan Sikap Bekerjasama . Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum beralih ke kemahiran berikutnya.Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di lembaran kerja 71.

.

EPAL04 LIMAU MANGGA01 139EX2a 139EX2d 139EX2c 139EX2b mbaran Kerja 71 Nama : ___________________________ Tahun : ___________________________ Labelkan bentuk-bentuk di bawah TEPI PERMUKAAN BUCU 1 2 4 3 5 6 .

.

Bidang: Sukatan Dan Geometri Tajuk: Ruang Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Mengenal pasti bentuk dua dimensi (2D) Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: (i) Menamakan bentuk segiempat sama. segitiga dan bulatan. Murid membuat pemerhatian terhadap gambar yang dipaparkan. . segiempat tepat. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.

Imaginasi Penjanaan Idea . Namakan benda-benda lain yang serupa dengan benda tersebut? iv. Nyatakan sifat benda tersebut. Namakan benda yang telah dipaparkan? ii.i. iii. Mengapa? 2.

Segiempat Sama i. Perkukuhkan lagi kemahiran dengan menggunakan gambar bagi bentuk yang lain i. Lukiskan bentuk di sebelah tetapi saiznya berlainan. Bandingkan hasil kerja dengan .Sintesis Idea a.

. Bincang.rakan.

Segi tiga . Segiempat tepat iii.ii.

Perkembangan . Lukiskan bentuk di sebelah tetapi saiznya berlainan.ii. Bincang. iii. Bandingkan hasil kerja dengan rakan. 3. Bincang. Bandingkan hasil kerja dengan rakan. Lukiskan bentuk di sebelah tetapi saiznya berlainan.

Penambahbaikan Menilai a. Paparkan kepada murid satu persatu kad bentuk seperti contoh di bawah: i. Cari perbezaan di antara bentuk-bentuk yang di paparkan di papan hitam. .

ii. . Cari pula perbezaan antara dua kad bentuk yang dipaparkan ini.

Murid memadankan nama bentuk mengikut ciri yang dinyatakan .ii.

Edarkan lembaran kerja 1 dan Lembaran Kerja 2 kepada setiap murid. Padankan nama-nama bentuk mengikut ciri yang telah dinyatakan iv. . Sebut bersama-sama Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan a.iii.

Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 1 dan Lembaran Kerja 2. i. Nilai dan Sikap Terapkan sifat bekerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti di dalam bilik darjah dan sifat ingin mencuba. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberikan sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Selesaikan tugasan yang diberi. Bincangkan hasil kerja murid. Bulatan Segitiga Segiempat sama Segiempat tepat .b.

.

Segiempat tepat 2. Segitiga Segiempat sama . 1.Lembaran Kerja 72 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. Bulatan 3. Padankan dengan jawapan yang sesuai.

.4.

Lembaran kerja 73 B. 3. Namakan bentuk-bentuk di bawah. . 2. Bulatan Segiempat sama Segiempat tepat Segitiga 1.

.4.

Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Ruang Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Mengenal pasti bentuk dua dimensi (2D) Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: Memperihalkan garis lurus. sisi. Murid membuat pemerhatian . bucu dan lengkungan bagi bentuk 2D Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1. Persediaan Pemerhatian dan Analisis a.

Apakah kelainan basikal ini berbanding dengan basikal yang lain? iv. Pernahkah anda melihat basikal seperti ini ? ii. Murid memberi respon kepada soalan yang diajukan. Apakah bentuk roda basikal itu? . i.terhadap gambar basikal yang ditunjukkan b. Nyatakan ciri-ciri fizikal basikal ini. Lihat gambar basikal ini. iii.

2. Tampal gambar roda basikal berbentuk segi empat sama.(segi empat tepat dan bulatan) i. Ulang aktiviti ini dengan menukar gambar basikal menggunakan roda berbentuk 2D yang lain pula. b. Mengapa? . Imaginasi Penjanaan Idea Sintesis Idea a. ii. Bayangkan apakah yang terjadi jika anda menunggang basikal seperti ini.

( segi tiga ) . Bayangkan pula jika anda menunggang basikal yang mempunyai roda berbentuk ini pula.iii.

iv. Perkembangan Penambahbaikan Menilai a. sisi / garis lurus bucu . b. c. Bahagikan murid kepada kumpulan. Setiap kumpulan diedarkan lakaran bentuk-bentuk 2D. Apakah yang akan berlaku? Mengapa? 3. Minta murid dikehendaki berbincang dalam kumpulan bagi mengenalpasti ciri-ciri setiap bentuk 2D.

segi tiga 3 sisi 3 garis lurus 3 bucu sisi / garis lurus bucu segi empat sama 4 sisi 4 garis lurus 4 bucu sisi / garis lurus bucu segi empat tepat 4 sisi 4 garis lurus 4 bucu i. Namakan bentuk-bentuk .

ii. Bincangkan bersama rakanrakan anda dan senaraikan setiap ciri-ciri yang ada pada bentuk-bentuk 2D itu.yang telah diberikan itu tadi. .

Bincangkan hasil kerja yang telah kamu lakukan. .ii.

sisi / garis lengkung bulatan 1 sisi 1 garis lengkung d. Murid membentangkan hasil perbincangan mengikut kumpulan masing-masing. Terapkan sikap bekerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan. Tindakan Pelaksanaan Amalan berterusan .

a. i. . Bincangkan hasil kerja murid. b. Selesaikan tugasan yang diberi. Edarkan lembaran kerja 1 dan Lembaran Kerja 2 kepada setiap murid. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Nilai dan Sikap Terapkan sifat bekerjasama terutama sewaktu melakukan aktiviti berkumpulan. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 1 dan Lembaran Kerja 2.

.

Lembaran kerja 74 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. 2. 1. sisi . Labelkan bentuk-bentuk 2D yang berikut. 3.

bucu lengkungan garis lurus .

Bentuk 2D Bucu Sisi Garis lurus Lengkung .lembaran kerja 75 B. Lengkapkan jadual di bawah.

.

.

Persediaan Pemerhatian dan Analisis a. Lakarkan bentuk-bentuk 2D mengikut susunan di papan . Menyusun bentuk 2D mengikut pola iv.Bidang: Sukatan dan Geometri Tajuk: Ruang Standard Kandungan: Murid dibimbing untuk: Mengenal pasti bentuk dua dimensi (2D) Standard Pembelajaran: Murid berupaya untuk: iii. Menghasilkan corak berasaskan bentuk 2D Masa: 60 minit (2 waktu) Fasa Cadangan Aktiviti Cadangan Komunikasi 1.

d. . Murid membuat pemerhatian terhadap bentuk-bentuk yang telah ditunjukkan itu tadi. i. Apakah bentuk yang seterusnya. Lihat dan sebutkan bentukbentuk yang telah ditunjukkan di papan hitam. b. Ulang aktiviti ini dengan menyusun bentuk 2D menggunakan pola yang berlainan. ii. Bagaimanakah bentuk-bentuk ini disusun? iii. Adakan soal-jawab dengan murid-murid.hitam. c.

Perkukuhkan kemahiran murid dengan melakukan aktiviti seperti contoh di bawah ini: b. . Imaginasi a.2. Sediakan beberapa set lakaran bentuk-bentuk 2D .

.

Edarkan beberapa set lakaran bentuk-bentuk 2D pada setiap kumpulan. . Wakil kumpulan menunjukkan hasil kerja mereka di hadapan kelas. Minta murid membentuk-bentuk 2D berikut mengikut pola mereka sendiri. f. d.c. e. Terapkan sikap bekerjasama dan bantu membantu bagi memastikan tugasan yang diberi dapat disempurnakan. Murid dibahagikan kepada beberapa kumpulan.

Bina pola anda sendiri . Perkembangan Pelaksanaan Menilai . ii. Bincangkan hasil kerja yang telah kamu lakukan. 3.i. Perbetulkan kesilapan serta merta yang dilakukan oleh murid sewaktu perbincangan.

Lihat gambar ini.a. Paparkan kepada murid satu contoh gambar yang menggunakan lakaran bentukbentuk 2D. . i. Sebutkan bentuk-bentuk yang ada pada gambar tersebut.

.

b. c. . Murid membuat pemerhatian terhadap gambar yang ditunjukkan dan menyebut bentuk-bentuk 2D yang ada pada gambar itu tadi. Murid mempamerkan hasil idea kreativiti mereka dalam menghasilkan corak daripada bentuk 2D masing-masing di hadapan. d. Edarkan kertas lukisan kepada murid dan minta murid menghasilkan satu corak daripada bentuk 2D mengikut kreativiti masingmasing.

Nilai dan Sikap . b. Murid perlu betul kesemua soalan yang diberi sebelum bergerak ke kemahiran berikutnya. Edarkan lembaran kerja 1 dan Lembaran Kerja 2 kepada setiap murid.ii. Lukiskan satu corak dengan menggunakan bentuk-bentuk 2D mengikut idea anda sendiri. Bincangkan hasil kerja murid. Tindakan a. Pentaksiran Berdasarkan kepada keupayaan murid menjawab soalan di Lembaran Kerja 1 dan Lembaran Kerja 2. Selesaikan tugasan yang diberi.

.Terapkan sifat bekerjasama semasa menjalankan aktiviti berkumpulan.

.Lembaran Kerja 76 Nama :__________________________ Kelas:__________________ A. 1. 2. 3. Lukiskan bentuk-bentuk 2D yang sesuai.

5.4. .

Tuliskan jumlah bentuk 2D di dalam kotak yang disediakan. Warnakan bentuk-bentuk 2D yang sama dengan warna yang sama. BENTUK 2D BILANGAN .Lembaran Kerja 77 Nama :__________________________ Kelas:__________________ B.

.

.

Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia Ho Sim Min Penolong Pengarah.PENASIHAT Haji Ali bin Ab. Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia Mohd Ali Henipah bin Ali Penolong Pengarah. Ghani AMN Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia PENGERUSI Aziz bin Saad Ketua Penolong Pengarah Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia PENYELARAS Mazlan bin Awi Penolong Pengarah. Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia PENYUMBANG PEMBANGUNAN MODUL . Bahagian Pembangunan Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia Hjh Zurina bte Zainal Abidin Penolong Pengarah.

Mansor bin Mohd Nor Sekolah Kebangsaan Kebor Besar. Hishammudin bin Abdul Rahman Sekolah Kebangsaan Tok Motong. Norhayati Azaini bte Muhammad Sekolah Kebangsaan Paka. Sidek Sekolah Kebangsaan Lembah Jabor Kemaman. Kuala Terengganu . Mohd Jupiter bin Md. Bachok.Mohamed bin Abu Bakar Sekolah Kebangsaan Wakaf Mempelam Kuala Terengganu. Paka. Jertih. Mohd Azmi bin Mat Nor Sekolah Kebangsaan Sungai Dua.

Adira bin Nawi Sekolah Kebangsaan Gual Jedok Tanah Merah Syed Ab Rahaman bin Syed Akil Sekolah Kebangsaan Pulau Gajah Kota Bharu Nazri bin A Rahman Sekolah Kebangsaan Bintang Setiu Ramli bin Yaakop Sekolah Kebangsaan Pusat Kemaman Kemaman Norhusnizah bte Hussin Sekolah Kebangsaan Seri Nilam Kuala Terengganu Sinawati bte Jusoh Sekolah Kebangsaan Marang Marang Mohd Nasir bin Shafii .

.

izzah bte Musneh@Musannef Sekolah Kebangsaan Kampung Raja Besut Che Minah bte Mamat Sekolah Kebangsaan Pulai Chondong Kelantan Tuan Aneeda Zariani bte Tuan Sulaiman . Kota Bharu Hasmat bte Zakaria Sekolah Kebangsaan Pusat Jerteh Jerteh Nor.Mohd Gulam bin Jamaludin Sekolah Kebangsaan Merbau Kota Bharu Sekolah Kebangsaan Machang 1 Machang Ahmad Kamil bin Mahmood Sabry Sekolah Kebangsaan Labok Machang Mohd Din bin Ismail Sekolah Kebangsaan Ismail Petra 1 Wakaf Mek Zainab.

Kuala Terengganu Robiah bte Mohd Nor Sekolah Kebangsaan Tok Jiring Kuala Terengganu . Tanah Merah Zabidah bte Ibrahim Sekolah Kebangsaan Zainab (2) Jalan Telipot.Sekolah Kebangsaan Bukit Marak Bachok Yang Zarina bte Idris Sekolah Kebangsaan Sungai Dua Bachok Normala bte Nik Nawi Sekolah Kebangsaan Kemahang 3 Felda Kemahang. Kuala Terengganu Noorliza bte Abdullah Sekolah Kebangsaan Pusat Chabang Tiga. Pasir Panjang. Kota Bharu Ayu Salina bte Mohamed Zain Sekolah Kebangsaan Tengku Bariah Jln.

Zaidah Wati bte Mohamad Sekolah Kebangsaan Bukit Payong Kuala Terengganu Manan bin Musa Sekolah Kebangsaan Jerong Marang Mariana bte Mohd Ariffin Sekolah Kebangsaan Tok Nasek Jln Panji Alam. Kuala Terengganu Sharifah Nazira bte Tuan Ibrahim Sekolah Kebangsaan Kelulut Marang Zunaidi bte Che Yusof Sekolah Kebangsaan Pagar Besi Kuala Terengganu Norzie Rohayu bte Jusoh Sekolah Kebangsaan Seri Budiman 2 Jln Sultan Mahmud. Kuala Terengganu Noor Azlin bte Abdul Murad Sekolah Kebangsaan Pusat Kuala Ibai Kuala Terengganu .

Kluang Olly Rozita bte Mohamed Zain Sekolah Kebangsaan Sri Mersing Mersing Norasyikin bte Jamhari .Norziah bte Md. Yusof Sekolah Kebangsaan Gong Kapas Jln Sultan Mohamad. Kuala Terengganu Mohd Zaid bin Mamat Sekolah Kebangsaan Bukit Perah Kuala Terengganu Nor Aida bte Muda Sekolah Kebangsaan Batangan Marang Mohd Azwan bin Muda Sekolah Kebangsaan Bukit Payong Marang Suhailah bte Ithnain Sekolah Kebangsaan Seri Intan Taman Intan.

Sekolah Kebangsaan Parit Selangor Pekan Nanas. Pontian .

Batu Berendam . Salih Sekolah Kebangsaan Datuk Ismail Saadon.Normalili bte Idris Sekolah Kebangsaan LKTP Air Tawar 1 Kota Tinggi Hafizah bte Md. Karim Sekolah Kebangsaan Senai Senai Jamilah bte Ishak Sekolah Kebangsaan Bukit Beruang Km 7. Kota Tinggi Kauthar bte Othman Sekolah Kebangsaan LKTP Ayer Hitam Kluang Khairudin bin Abdul Malik Sekolah Kebangsaan Sagil Kampong Tangkak Norsyahilah bte Abd.2 Bukit Beruang Aina Salwa bte Abd Karim Sekolah Kebangsaan Batu Berendam 2 Hang Tuah Jaya. Felda Air Tawar.

Melaka Ahsari bin Kasdi Sekolah Kebangsaan Sri Setia Jaya Jln Dato Usman Awang. Tg Sedili Rosli bin Ahmad Sekolah Kebangsaan LKTP Nitar 1 Jln Kenari. Francis No 55 Jln Chan Koon Cheng. Mersing Zulkurnain bin Abd Samd Sekolah Kebangsaan Panchor. Felda Nitar 1. Merlimau Siti Sulaiha bte Supian Sekolah Kebangsaan Alor Gajah 1 Alor Gajah Norazuin bte Mohd Sahar Sekolah Kebangsaan St. Muar Norfaizah bte Bachok@Ambok Sekolah Kebangsaan Bandar Pontian .Nyonya bte Abu Samah Sekolah Kebangsaan Pulai Km 16 Kampung Pulai.

Masai Rahemah bte Idris Sekolah Kebangsaan Kota Dalam Ayer Hitam. Melaka Aho anak Nyokat Sekolah Kebangsaan Tengkera 1 Jln Tengkera.8 Paya Rumput. Melaka . Pontian Farizal bin Ahmad Sekolah Kebangsaan Paya Rumput Km12.Pontian PANEL PEMURNIAN MODUL Ramlee bin Mohamed Sekolah Kebangsaan Taman Rinting 3 Taman Rinting. Batu Pahat Mohyar bte Sahijan Sekolah Kebangsaan Seri Sekawan Desa Ayer Baloi.

Melaka Salleh bin Sawabi Jabatan Pelajaran Negeri Melaka Melaka Abu Samah bin Zainal Abidin Jabatan Pelajaran Negeri Johor Johor Hamsani bin Mohd Nor Jabatan Pelajaran Negeri Johor Johor Kumaresan a/l M.Nyapon bte Hj Ab Rahman Sekolah Kebangsaan Semabok Km 4 Semabok. Subramaniam SJKT Jalan Fletcher Kuala Lumpur .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->