1.

Pengenalan
A) Latar Belakang Syarikat
Sejak Desember 1980, syarikat jooi bersaudara sdn. bhd. (JBI) pembuat jenama asadi telah bertukar membuat kasut bola dengan menggunakan PVC menjadikan kasut PVC di malaysia pada masa itu. Pada mulanya lokasi kami di 7 tempat di malaysia, mengeluarkan produk sebanyak 12,000 pasang kasut dalam masa satu hari. Baru-baru ini syarikat asadi telah menukar strategi komunikas untuk mengiklankan i produk asadi ini di stesen radio tempatan untuk memberitahu produk baru mereka. Cara ini adalah salah satu cara terbaik bagi mreka memulakan perniagaan disamping menjual produk-produk mereka. Dalam pada itu syarikat asadi telah bertung kus lumus dalam menyediakan produk yang terbaik sebelum mereka mengeluarkan sesuatu produk tersebut. Ini kerana, produk perlu ada pilihan yang paling terbaik dalam mengeluarkan produk yang sebenar. Mereka juga menggunakn jenama-jenama terkenal dunia untuk menjadikan rujukan dalam membuat produk mereka .

Illustrasi 1 : syarikat Jooi bersaudara

1| asadi

Produk Dengan pengalaman yang kami ada dan mmpunyai pengeluar yang disahkan ISO 9002, syarikat asadi menawarkan kepada pengguna produk yang terbaik dan harga yang berpatutan. Keseluruhan proses produk yang dilaksanakan daripada reka bentuk hingga siap produk tersebut dibawah strict QC. Syarikat asadi ingin menunjukkan kepada pengguna kelainan produk mereka dan mereka jugamengedarkan produk mereka selaju yang mungkin di seluruh malaysia.

Illustrasi1 : Asadi massage

Illustrasi 2 : Asadi ultralite

Illustrasi 3 : Asadi kids

2| asadi

asadi

Alamat Syarikat Perusahaan Jooi Bersaudara Sdn Bhd 1510, Mk 11, JalanKebun Nanas, Bukit Tengah, 14000 Bukit Mertajam, Seberang Prai, Pulau Pinang, Malaysia.

Tel : 604 - 507 2086

Fax : 6045072086 e-mail : info@asadi.com.my laman web: www.asadi.com

3| a s a d i

asadi

B) Aktiviti Yan Dijalankan Jenis produk Jenis pasaran : asadi ultralite, asadi massage, asadikids, asadi active : produk sandle, (untuk semua golongan)

Kawasan pasaran : pusat membeli belah, kedai-kedai kasut kecil

 

4| a s a d i

asadi

C) Analisa Permasaalahan (swot) Kekuatan:Produk asadi adalah produk yang sesuai untuk semua golongan tidak kira kecil ataupun yang dewasa, ini kerana produk ini mempunyai pelbagai pilihan yang telah disediakan. Produk asadi terbahagi kepada empat produk iaitu asadi kids, asadi ulralite, asadi active dan asadi massage. Setiap produk asadi mempunyai kelebihan-kelebihan yang tersendiri, asadi kids adalah produk yang direka khas untuk kanak-kanak mempunyai ciri-ciri yang menarik dan selesa untuk di pakai. Asadi ultralite pula diperbuat daripada EVA (injection mold technology) digunakan untuk tahan tiga kali ganda dan selesa apabila dipakai.asadi massage adalah produk yang menjaga struktur kaki anda supaya selesa apabila digunakan walaupun berjalan jauh. Asadi active pula mempunyai fungsi untuk penggemar sukan, menggunakan sistem EVA juga dan produk ini lebih cenderung kepada tempat-tempat yang lasak dan reka bentuk yang mnggabungkan unsur tahan lasak dan selesa.

5| a s a d i

asadi

Kelemahan:Kelemahan dalam rekaan produk asadi adalah seperti kurangnya promosi, rekaan yang terhad, kos yang sederhana dan bnyak lagi. Syarikat asadi tidak mempunyai kos yang tinggi bagi mengiklankan produk mereka lebih luas. Pengiklanan produk asadi terhad kepada radio pamplet dan di kedai -kedai kasut tumpangan, hal ini disebabkan syarikat asadi sukar untuk menarik perhatian pengguna dalam menggunakan produk asadi ini. Kurangnya promosi menyebabkan pengguna kurang mengetahui maklumat tentang produk ini dan akhirnya asadi terus tenggelam dan ditenggelami zaman yang kian maju. Antara kelemahan lain ialah seperti produk mereka, produk asadi dikeluarkan terhad sahaja dan tidak mempunyai pilihan yang banyak untuk menarik minat pengguna, oleh yang demikian, pengguna terpaksa beralih kepada produk lain bagi memenuhi citarasa mereka.

6| a s a d i

asadi

Peluang:Peluang yang ada pada asadi adalah seperti harga dan kos pembuatan, asadi adalah salah satu produk yang dikeluarkan didalam malaysia, kos penghasilan dan kos bahan mentah yang digunakan mungkin menjimatkan dan setiap produk yang dikeluarkan mestilah mempunyai harga yang berpatutan di malaysia khususnya.harga produk bergantung kepada kepada kos bahan mentah yang digunakan. Oleh itu, jika kos pembuatan yang menghasilkan produk rendah, harga setiap produk yang dikelurkan berpatutan dan semua golongan di malays ia mampu untuk mendapatkannya. Asadi juga sudah dikenali dan popular di malaysia dengan produknya sejak 1980 lagi. Oleh itu, peluang untuk diterima oleh masyarakat malaysia begitu tinggi dan nilai produknya yang murah dan semakin cantik adalah faktor utama yang boleh menjadikan produk asadi boleh terkenal dan setaraf dengan produk kasut yang lain.

7| a s a d i

asadi

Persaingan:Didalam persaingan, produk asadi mempunyai persaingan yang paling besar kerana, syarikat besar dan popular seperti NIKE, PUMA DIADORA, dan sebagainya adalah syarikat yang paling popular dan diminati khususnya dalam sukan. Dalam permasaalahan ini asadi perlu menaik tarafkan produk untuk menyaingi dan setaraf dengan syarikat kasut dan sandal besar seperti ini. Produk kasut b esar seperti nike ini dikeluarkan sejak 1972 mempunyai pelbagai jenis rekaan yang mereka telah gubah dan pasarkan, mereka juga telah lama dalam industri pembuatan produk seperti ini, oleh itu asadi tidak boleh mencapai tahap yang sama dengan mereka jika tiada pembaikan dalam setiap produk yang dikeluarkan. Jenis produk juga mempunyai peranan tersendiri dalam membuat iklan dan menarik perhatian pengguna. Seperti syarikat besar, mereka mempunyai kos yang besar untuk mengiklankan barangan mereka menerusi segala jenis media, asadi pula tidak mampu untuk membuat sebegitu rupa kerana masalah daripada kos yang dikeluarkan untuk membuat sesuatu iklan adalah sangat tinggi, asadi mempunyai kos yang sangat rendah untuk mengiklankan produk mereka dan mengiklankan menerusi radio dan majalah sahaja pada mulanya.

8| a s a d i

Illustrasi 4 : produk nike

Illustrasi 5 : produk puma

9| asadi

Illustrasi 6 : produk diadora

10 | a s a d i

2) Reka Bentuk Asal

Illustration 7: logo asal asadi

Diatas adalah logo asal asadi, logo ini mempunyai empat warna kesemuanya tidak termasuk putih, iaitu iru muda,biru laut, biru tua, dan kelabu, penggunaan warna dalam logo ini fokus kepada warna biru sahaja. Warna yang digunakanadalah warna yang sama dan tidak menarik. Ini kerana warna biru adalah warna yang suram dan warna ini juga agak sukar untuk menarik perhatian orang ramai kerana disebabkan penggunaan warna yang suram. Penggunaan jenis huruf yang sesuai adalah penting dan menampakkan ciri yang -ciri ada pada produk yang ada didalam asadi tersebut. Hal ini kerana, kemungkinan dalam penghasilan logo yang tidak menarik menyebabkan kasut asadi tidak begitu popular dan para pengguna tidak fokus kepada produk sebegini. Penggunaan jenis huruf yang terlalu biasa juga tidak dapat menarik minat para pengguna kerana penggunaan yang diibaratkan tidak serius dalam pembuatan logo tersebut, bentuk yang digunakan adalah sangat suram dan menggunakan warna yang kabur seolah -olah bentuk yang direka itu nmpak tidak terlalu pentin dalam setiap produk yang dikeluarkan, sedangkan bentuk tersebut digunakan pada setiap produk yang dikeluarkan oleh asadi.Asadi perlu meletakkan fokus utama di hadapan kerana bentuk yang direka itu akan menjadigaya tersendiri mereka. Syarikat seperti nike,
¡

11 | a s a d i

asadi

lebih fokus kepada bentuk daripada tulisan nike tersebut, hal ini kerana mereka ingin memberikan petunjuk kepada pengguna bahawa bentuk mereka cipta itulah adalah tanda bagi logo nike.

12 | a s a d i

3) reka bentuk baru

Illustration 8: logo asadi baru

Diatas adalah logo terbaru yang direka untuk produk asadi, ide asal logo ini daripada gelang getah yang dilentur dan digabung tiga, idea ini digunakan kerana salah satu bahan yang digunakan dalam setiap pembuatan kasut ialah getah. Getahadalah penting bagi setiap produk kasut digunakan sebagai bahan yang menyerap hentakan dan mengelakkan daripada licin ketika menggunakannya. Daripada idea itulah logo asadi baru direka Gabungan tiga . warna iaitu hitam, merah jambu, dan oren adalah mempunya maksud dan menunjukkan i imej kepada produk asadi ini. Hitam menunjukkan kualiti dalam produk, manakala merah jambu dan oren adalah gabungan daripada warna panas menunjukkan produk asadi akan membuatkan pengguna lebih bergaya dan berkeyakinan. Didalam logoasadi baru ini, jenis tulisan yang digunakan adalah jenis tulisan zygo, penggunaan font ini adalah untuk menunjukkan produk asadi baru menggunakan ciriciri moden dan lebih diterima oleh masyarakat kini yang mahukan kelainan pada setiap produk yang diguna an. Perkataan yang k ringkas dan senang difahami adalah subjek utama pada logo asadi baru ini. Didalam

13 | a s a d i

asadi

pembuatan logo ini mempunyai target pasaran yang tersendiri iaitu, untuk logo ini target paling utama asadi adalah untuk golongan remaja.

14 | a s a d i

asadi

Kesimpulan: Kesimpulan yang dapat dibuat disini adalah, nilai sesebuah produk adalah bergantung kepada kualiti yang dijanjikan, logo yang digunakan, dan cara untuk menyampaikan maklumat tentang produk tersebut. Logo dalam asadi ini harus dipebaharui dan di reka mengikut pengedaran zaman dan menggunakan ciri2 yang ade pada produk bagi menarik perhatian yang lebih tinggi daripada pengguna. Oleh itu, produk asadi perlu menggunakan idea yang sesuai pada masa kini bagi menarik perhatian para pengguna bagi mencapai taraf produk kasut antara bangsa. Kesimpulan yang dapat dibuat juga dalam kajian ini ialah saya dapat memperolehi banyak idea dan pengalaman untuk mencipta logo yang baru dan mendapat pelbagai idea yang boleh diberikan untuk pengiklanan.

15 | a s a d i

asadi

Rujukan: www.asadi.com www.wikipedia.com

16 | a s a d i

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.