Anak Derhaka

Maksud anak derhaka : Maksud Ibu bapa : .

Surah Luqman Ayat 14 & 15 Maksudnya: n Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya. maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan [15]. kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan) [14]. Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya.dengan fikiran sihatmu . dan bergaulah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik. Dan turutlah jalan orang-orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang soleh).tidak mengetahui ungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka. (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu n kepada kedua ibubapamu. ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan awal mengandung hingga akhir menyusunya). . jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau . dan (ingatlah). dan tempoh menceraikan susuny lah dalam masa dua tahun.

Ibu mengandungkan 9 bulan 10 hari Ibu menanggung kesakitan ketika bersalin Ibu menyusu anak selama 2 tahun Contoh pengorbanan ibu bapa Ibubapa mengasuh anak sehingga dewasa Ibu menyediakan segala keperluan supaya hidup selesa Ibubapa memastikan keselamatan keluarga dan harta benda .

Cara menghormati Ibu Bapa Taat selagi tidak menyuruh perkara mungkar Berlemah lembut dengan mereka Mendoakan mereka dengan kesejahteraan .

Langkah tidak menjadi anak derhaka Taat pada ibu bapa selagi tidak Bertentangan dgn syarak Bercakap dgn lemah lembut terhadap mereka Menginsafi betapa besarnya pengorbanan mereka .

Contoh Anak Derhaka Membantah percakapan mereka Melayani mereka dengan kasar Meninggikan suara terhadap ibu bapa Tidak mempedulikan mereka .

Kesan Orang Yang menderhaka kepada ibu bapa Hilang rahmat dan keberkatan dari Allah swt Tidak cium bau syurga Menanggung kesusahaan hidup di dunia yang berpanjangan .

Melayani mereka dengan penuh kasih sayang Sentiasa menziarahi mereka jika tinggal berjauhan Cara berbakti kepada ibu bapa Merawat mereka ketika sakit Menjaga segala keperluan mereka .

Gejala anak derhaka yang berlaku kini .

Makanan dari sumber yang haram Kurang didikan agama Punca anak derhaka Pengaruh dadah. arak. pil ectasy Pengaruh rakan sebaya .