Anak Derhaka

Maksud anak derhaka : Maksud Ibu bapa : .

(dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu n kepada kedua ibubapamu.tidak mengetahui ungguh adanya maka janganlah engkau taat kepada mereka. maka Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan [15]. Kemudian kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya. ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan awal mengandung hingga akhir menyusunya). dan bergaulah dengan mereka di dunia dengan cara yang baik. Dan turutlah jalan orang-orang yang rujuk kembali kepadaKu (dengan tauhid dan amal-amal yang soleh). jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan denganKu sesuatu yang engkau .Surah Luqman Ayat 14 & 15 Maksudnya: n Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya.dengan fikiran sihatmu . dan (ingatlah). dan tempoh menceraikan susuny lah dalam masa dua tahun. kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan) [14]. .

Ibu mengandungkan 9 bulan 10 hari Ibu menanggung kesakitan ketika bersalin Ibu menyusu anak selama 2 tahun Contoh pengorbanan ibu bapa Ibubapa mengasuh anak sehingga dewasa Ibu menyediakan segala keperluan supaya hidup selesa Ibubapa memastikan keselamatan keluarga dan harta benda .

Cara menghormati Ibu Bapa Taat selagi tidak menyuruh perkara mungkar Berlemah lembut dengan mereka Mendoakan mereka dengan kesejahteraan .

Langkah tidak menjadi anak derhaka Taat pada ibu bapa selagi tidak Bertentangan dgn syarak Bercakap dgn lemah lembut terhadap mereka Menginsafi betapa besarnya pengorbanan mereka .

Contoh Anak Derhaka Membantah percakapan mereka Melayani mereka dengan kasar Meninggikan suara terhadap ibu bapa Tidak mempedulikan mereka .

Kesan Orang Yang menderhaka kepada ibu bapa Hilang rahmat dan keberkatan dari Allah swt Tidak cium bau syurga Menanggung kesusahaan hidup di dunia yang berpanjangan .

Melayani mereka dengan penuh kasih sayang Sentiasa menziarahi mereka jika tinggal berjauhan Cara berbakti kepada ibu bapa Merawat mereka ketika sakit Menjaga segala keperluan mereka .

Gejala anak derhaka yang berlaku kini .

pil ectasy Pengaruh rakan sebaya . arak.Makanan dari sumber yang haram Kurang didikan agama Punca anak derhaka Pengaruh dadah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful