P. 1
kesan solat dalam kehidupan

kesan solat dalam kehidupan

|Views: 548|Likes:
Published by hedar01

More info:

Published by: hedar01 on Jan 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Kesan Solat Terhadap Pembinaan Sahsiah Yang Baik

TAKRIF SOLAT 2.1 Takrif Yang Mengambarkan Rupa Solat Yang Zahir Perkataan Solat adalah diambil dari Bahasa Arab yang bermaksud : Doa memohon kebajikan dan pujian. Maka solat Allah S.W.T. kepada Nabi-Nya ialah pujian Allah kepada Nabi-Nya. Sebelum Islam, orang cArab memakai kata solat dengan erti kata sedemikian dan erti tersebut terdapat juga pada beberapa tempat di dalam Al-Quran.[1] Firman Allah S.W.T : Ertinya : ³ Dan bersolatlah atas mereka (berdoalah untuk mereka) kerana sesungguhnya solatmu (doamu) itu, menenangkan dan mententeramkan mereka´ Adapun takrif solat menurut para Fuqaha iaitu : Beberapa ucapan dan perbuatan yang dimulai dengan takbir, disudahi dengan salam, yang dengannya kita beribadah kepada Allah, menurut syarat-syarat yang telah ditentukan. Takrif yang diberikan oleh Fuqaha ini hanyalah mengenai rupa solat sahaja tidak mengenai hakikat dan rohnya.Tegasnya takrif tersebut hanya mengambarkan solat yang dapat didengar dan dilihat sahaja tidak termasuk ke dalam pengertian ini, hakikat dan jiwa solat. 2.2 Takrif Yang Melukiskan Hakikat Solat Ahlul Hakikah telah mentakrifkan solat dengan pengertian yang mengambarkan hakikat solat, iaitu : Berhadap hati (jiwa) kepada Allah, secara yang mendatangkan takut kepada-Nya, serta menumbuhkan di dalam jiwa rasa keagungan kebesaran-Nya dan kesempurnaan kekuasaan-Nya. Dengan lain perkataan ianya diertikan : Hakikat solat itu ialah : menzahirkan hajat dan keperluan kita kepada Allah yang kita sembah, dengan perkataan dan pekerjaan atau dengan kedua-duanya. Oleh yang sedemikian dikatakan bahawa solat itu adalah doa. Harus dimaklumi bahawa di antara persoalan yang jelas ialah : Menzahirkan hajat kita pada seseorang. Baik kita zahirkan dengan perbuatan, mahupun kita zahirkan dengan sikap keadaan.Bererti kita mohon sesuatu nikmat, atau kita mengharap supaya terhindar dari sesuatu kesusahan dan kemelaratan. 2.3 Takrif Yang Menggambarkan Jiwa Solat Ahlul Makrifah telah mentacrifkan jiwa solat dengan pengertian yang menjelaskan solat itu sebagai : Berharap kepada Allah S.W.T. dengan sepenuh jiwa, dengan segala khusyukc di hadapan-Nya dan berikhlas bagi-Nya serta hadir hati dalam berzikir, berdoa dan memuji. Ringkasnya roh solat ialah : berhadapan kepada Allah dengan khusyuk , ikhlas, hadir hati, baik dalam berzikir, baik dalam berdoac mahupun dalam memuji. Inilah roh atau jiwa solat yang sebenar.Untuk mewujudkan hal itu disyariatkanlah solat.Sekali-kali tidak disyariatkan solat berdasarkan rupanya tetapi mengingati jiwanya.

Solat yang telah difardhukan ke atas orang-orang Islam. sama ada remaja.1 Pengenalan Solat atau sembahyang adalah rukun kedua yang menjadi asas terbinanya Islam. yang tertentu waktunya ³ Sebagai umat Islam.T.4 Takrif Yang Melengkapi Rupa.A. maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah semasa kamu berdiri atau duduk dan semasa kamu berbaring.2. yang mempengaruhi jiwa. . Kemudian apabila kamu telah merasa tenteram (berada dalam keadaan aman) maka dirikanlah solat itu (dengan sempurna sebagaimana biasa). Jika ditinjau dalam al-Quran terdapat lebih dari 25 tempat ayat ³ aqama´ yang merujuk kepada makna perintah agar melaksanakannya atau mendirikan solat dan terdapat lebih 70 kali perkataan ³ as-solah´ atau sembahyang diulang-ulang dan disebut dalam al-Quran. mengingati hal ini amat wajarlah kita memakai kata solat dan jangan sekali-kali menggunakan kata terjemahannya iaitu sembahyang. KESAN SOLAT 3. dan telahpun sampai kepada kita dengan jalan-jalan yang mutawatir. sekiranya solat yang sedemikian hakikat dan jiwanya itu dapat dilaksanakan pada kadar yang paling sempurna.W. Solat juga merupakan tiang agama dan satu cibadah wajib ke atas setiap umat Islam untuk melakukannya dalam apa jua keadaan selagi akalnya masih sihat dan waras. lelaki mahupun perempuan hendaklah memerhati . Hakikat dan Jiwa Solat Talrif yang lebih melengkapi rupa dan hakikat solat itu ialah : Berhadap hati (jiwa) kepada Allah dengan hadap yang mendatangkan rasa takut. dewasa.W. Ertinya : ³ Kemudian apabila kamu telah selesai mengerjakan solat. menurut kaifiah yang telah dilaksanakan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad S.T sahaja ) Justeru itu. Adalah perlu dijelaskan di sini. Baginda nabi SAW telah berpesan kepada umat Islam sejak 1400 tahun yang lalu supaya ibubapa mengajar dan menyuruh anak-anak agar mengerjakan cibadah solat sejak umur mereka 7 tahun dan pukullah mereka jika enggan solat ketika berusia 10 tahun. merupakan upacara yang utama yang dilakukan bagi menerangkan rasa berhajat kepada Tuhan yang Macbud dan rasa kebesaran Allh S. Sesungguhnya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman. memahami dan menghalusi dengan sehalus-halusnya perintah dari solat ini.W. sebab dinamakan ibadah yang penting ini dengan nama solat adalah kerana mengingati bahawa di dalam solat itu terdapat tawajjuh ( usaha berhadap diri pada Allah ) dan doa ( seruan memohonkan hajat dan ampunan hanya kepada Allah S. Oleh kerana itu . antaranya : Firman Allah S. Apalagi apabila diingati bahawa kata terjemahan sembahyang itu berasal dari bahasa Sanskrit yang bererti penyembahan ke atas dewa-dewa. menumbuhkan rasa kebesaran-Nya dan kekuasaan-Nya dengan sepenuh khusyukc dan ikhlas di dalam beberapa perkataan dan perbuatan yang dimulai dengan takbir dan disudahi dengan salam.W.T.

f.S. maka akan robohlah binaan Islam.W. memuji orang yang tetap bersolat dan menyuruh anak isterinya agar turut serta bersolat.. c. Kami tidak meminta rezeki kepada mu. Solat ialah awal pertama ibadah yang diwajibkan mendahului kewajipan puasa.T : Ertinya : ³ Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan solat. Allah S. akhlak mulia. g. zakat dan haji. i.A. (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Ianya tidak begitu kerap. keberkatan hidup berkeluarga.T. Allah S. Allah mewajibkan umat Islam solat 50 kali dalam sehari semalam. e.W. ini disebabkan peranannya (solat) amat . diri.Betapa besar kepentingan dan kesan yang timbul dari solat kepada orang-orang Islam yang beriman. Solat ialah perkara agama yang terakhir akan hilang. dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Bukti atau dalil solat mempunyai kedudukan yang besar dan utama ialah : a. kemudian dikurangkan dengan sebab rahmat Allah S. sebelum beliau wafat.T.W. tidaklah tegak agama tanpanya.Apabila roboh atau runtuh tiang. h.W.W. Malahan cibadah solat berupaya menjadi benteng diri mencegah dari melakukan perbuatan keji dan munkar. b. berbeza dengan rukunrukun Islam yang lain. mencela orang yang menyia-nyiakan solat dan orang yang bermalas-malasan dalam melakukannya. dan (ingatlah!) kesudahan yang baik adalah bagi orang orang yang bertakwa ³ Jadi sudah tentu pengaruh dan kesan positif solat kepada kehidupan umat Islam terlalu besar. l. terutama dalam membentuk jiwa.Firman Allah S. sendiri naik ke sana (Mustawa) tanpa perantaraan orang tengah iaitu Jibril A.A. sifat amanah. Allah mengeluarkan perintah kewajipannya di atas tujuh lapisan langit dengan mengangkat junjungan besar Nabi Muhammad S. d. Solat ialah perkara terakhir yang diwasiatkan oleh Nabi Muhammad S. Solat ialah sebesar-besar rukun Islam dan tiang besarnya selepas mengucap dua kalimah syahadah. Apabila seseorang itu tidak melakukan solat maka tidalah lagi saki baki agama Islam itu. sedangkan pahalanya tetap sama. k.T. perpaduan.W. ( dikira sebagai 50 kali solat) j. Solat ialah amalan pertama yang akan ditanyakan di akhirat yang akan menjelaskan amalan lain atau menentukan nasib seseorang di sana. Allah mewajibkan solat dilakukan lima kali dalam sehari semalam. bermasyarakat dan bernegara. Solat itu ialah tiang agama. Kefardhuan solat lebih banyak disebut dalam al-Quran berbanding kefardhuan yang lain.

yang baligh. Qadha solat hanya dibolehkan bagi sesiapa yang tidak sengaja untuk meninggalkannya. m. . Sebagai permulaan mari kita perhatikan antara kesan-kesan berikut : 3. Allah memuji orang yang melakukan solat lebih dari 80 kali. berakal serta cukup syaratsyaratnya.iaitu dalam waktu-waktu yang segera Tiada hukum yang membolehkan seseorang meninggalkan solat dengan alasan untuk mengqadhakannya di waktu kemudian. Justeru itu. Mereka sanggup meluangkan masa mendidik dan mengasuh pelajar ke arah kebaikan tanpa mengenal erti jemu. Umat Islam tidak perlu menghitung dan membuat peratusan terhadap bilangan anak yang tidak solat pada zaman ini.Ini adalah kerana Islam menganjurkan orang yang lebih muda menghormati orang yang lebih tua daripadanya. tertidur kerana terlalu letih atau mengantuk hingga luput waktunya.T. sesiapa yang diklasifikasikan sebagai seorang guru adalah kebiasaannya bersama pelajar atau murid dalam menyampaikan pengetahuan yang berguna tidak kira dalam apa jua bidangnya. di dalam mahupun di luar sekolah.T. menunjuk dan mendidik seseorang ke arah kebaikan yang diredhai oleh Allah S. Kepada mereka disediakan Syurga Firdaus. Solat diwajibkan ke atas semua peringkat umur. Mereka juga ikhlas mencurahkan apa yang mereka tahu kepada para pelajarnya. di hari akhirat terhadap perlakuan dan sikap anak-anak yang telah meninggalkan cara hidup Islam yang telah diwarisi sejak zaman keemasan Islam lagi. maka ia wajib melakukan solat dalam waktunya.Contohnya seperti terlupa untuk melakukan solat kerana terlalu sibuk. mengajar. Dalam lembaran kitab suci al-Quran .W. Solat adalah merupakan suatu cara hidup terpenting dalam kehidupan orang yang beriman dan beragama bagi setiap orang di seluruh pelusuk dunia Islam.W. Semua di atas adalah perkara yang telahpun kita akui kebenarannya tetapi di sini pengkaji mengajak sidang pembaca. Selagimana seseorang Islam itu masih berakal dan sedar.2 Hormat Guru Guru ialah sesiapa yang pernah memperkenalkan. Seterusnya Allah memuji para hamba-Nya yang bersolat dengan baik (mengikut sunnah serta khusyuck) dan berusaha memelihara solatnya secara berterusan.besar. Kebiasaannya seseorang guru itu umurnya melebihi umur muridnya. mempunyai ilmu dan pengetahuan yang luas serta pengalaman yang melebihi muridnya. Adapun bapa. samaada secara langsung atau tidak langsung. mereka akan kekal di dalamnya. agar melihat dengan lebih mendalam dari kacamata bagaimana peranan solat berjaya membentuk pelajar?. Selain daripada itu. mereka dihormati bukan sahaja kerana ilmu pengetahuannya dan juga pengalamannya tetapi juga kerana umurnya yang lebih dewasa daripada muridnya. ia tetap berhadapan dengan Allah S. membimbing. Guru juga mempunyai kemahiran yang lebih dalam bidang yang akan diajar olehnya.Hal ini kerana mereka masih belum memperbaiki sistem pendidikan agama anak-anak yang ada kini.

A. Solat adalah merupakan cibadah penyucian jiwa dari sifat-sifat mazmumah ( keji ) yang terdapat dalam jiwa manusia. terdapat larangan-larangan yang wajib dijauhi oleh setiap hambanya sama sekali. Rasulullah S. Menghormati guru adalah merupakan satu tuntutan Allah S.W untuk bertanya tentang pengertian kebaikan dan pengertian dosa.A.Sebagai seorang pelajar. Larangan yang wajib dihindari ini mengandungi hikmah-hikmah yang tersembunyi.Disebabkan jasa dan pengorbanan guru yang tidak terhingga inilah yang menyebabkan para pelajar berjaya menduduki status yang yang selesa dalam alam pekerjaan.W.W telah memberikan jawapan : ³ Kebaikan ialah akhlak yang baik.W. maka bertambahlah bintik hitam di hatinya sehingga seluruh hati menjadi hitam ³ Melalui Hadis tersebut menjelaskan kepada kita bahawa dalam kehidupan aturan Allah ini. Dosa sepertimana yang telah dimaklumi ialah perbuatan yang melanggar hukum Allah.. Islam telah mengangkat martabat seorang guru ke peringkat tertinggi satu tingkat di bawah tingkatan iman dan ubudiyah kepada Allah S. Rasulullah S. Tetapi jika ia menambah dosanya.A. Melalui pengulangan solat lima waktu sehari semalam yang dikerjakan secara tetap pada waktunya serta ikhlas menghindarkan dirinya daripada melakukan amalan yang buruk. dan dosa ialah apa yang beredar di dalam hati mu yang kamu tidak suka orang lain mengetahuinya ³ .W. : ³ Muliakanlah guru-guru agama kerana barang siapa memuliakan mereka.T. Salah satu dari ubatnya adalah melalui solat.A. Jika ia bertaubat. bererti ia telah memuliakan Aku ³ Akhlak seseorang pelajar dengan gurunya dapat diterjemahkan melalui cibadah khusus yang telah diwajibkan.W.W bersabda yang bermaksud : ³ Sesungguhnya apabila orang mukmin itu melakukan satu dosa maka akan timbullah satu bintik hitam di hatinya. Melalui cibadah khusus seumpama solat seorang hamba dalam kontek sebagai seorang pelajar dapat membina hubungan baik dengan Allah sekaligus menjadikan dirinya hormat kepada guru seumpama saranan Allah S. Dan hati akan meninggalkan satu tompok hitam di atas satu kejahatan yang dilakukan.T. Dalam satu Hadis yang telah diriwayatkan oleh Imam Muslim bahawa satu ketika An -Nawas bin Samcan telah datang berjumpa dengan Rasullullah S. Dalam diri manusia terdapat seketul daging iaitu hati. bersihlah hatinya dari bintik itu.Hati yang hitam sukar dihilangkan melalui ubat doktor tetapi hati akan menjadi putih bersih setelah mendapat rawatan dari Maha Pencipta. Pengorbanan guru amat bermakna bagi pelajar kerana tanpa guru mereka tidak akan dapat mengecapi kejayaan yang mereka idam-idamkan. setiap larangan Allah yang menimbulkan dosa haruslah ditinggalkan segera.T. Sabda Rasulullah S. menyesal diri dan memohon ampun.

bukan sahaja semasa dalam sesi persekolahan malahan juga di luar sesi persekolahan .W. pelajar menggunakan suara yang rendah dan mengurangkan percakapan. Berterima Kasih Pelajar yang menghargai guru sentiasa tidak lupa untuk berterima kasih kepada guru sesudah mereka memberikan sesuatu pengajaran dan turut mendoackan mereka. e.W.Justeru itu apabila timbul rasa takut pada cazab siksaan Allah yang maha pedih maka ia menjadi pendinding kepada para pelajar dari melakukan sesuatu yang bersalahan dengan kehendak syariat Islam. Tidak menggunakan suara yang nyaring melebihi suara guru yang akan mengakibatkan guru rasa tercabar dengan tindakan tersebut. dan bukan sahaja semasa berada di dalam kawasan sekolah. Cinta dan kasih kepada guru akan mendapat keberkatan daripada Allah kerana guru adalah mulia di sisi Allah S. Cinta dan Kasih Seorang pelajar akan menaruh rasa cinta dan kasih kepada guru-guru yang pernah mengajar dan mendidik mereka. c. sekalipun sedikit sahaja ilmu dan pengetahuan yang dicurahkan oleh guru itu. Solat berperanan di dalam membentuk pelajar menghormati gurunya sekiranya memiliki cirri-ciri berikut : a. Mengikut Arahan Pelajar akan mengikut nasihat dan bimbingan guru dalam menghadapi liku-liku hidup yang kian mencabar dewasa ini. Ini adalah bertu juan untuk memohon keberkatan ilmu yang disampaikan oleh guru dalam sesi pembelajaran. Pelajar akan bertanya sekiranya ada kemusykilan dalam sesuatu pembelajaran dan pelajar yang solat tidak terlalu pasif di dalam kelas sehingga mengakibatkan suasana menjadi hambar. b. malah di luar kawasan sekolah juga turut dititik beratkan.Disamping mencerminkan sikap yang kurang sopan di hadapan gurunya. f. Pelajar-pelajar juga akan tahu membezakan arahan yang patut diikuti iaitu yang tidak melanggar hukum-hukum syarak iaitu arahan yang membawa kebaikan kepada mereka.T gariskan. d. Pengajaran guru akan dihadapi dengan penuh minat. . Hubungan Baik Seseorang pelajar mempunyai hubungan baik dengan guru . Ia bermaksud dengan sebab solat menjadikan setiap orang lebih beringat tentang balasan dosa yang akan diterima kelak bilamana melakukan kejahatan atau melanggar batas-batas yang telah Allah S. pelajar akan diam serta memahami apa yang disampaikan oleh guru. Diam Serta Memahami Semasa guru sedang bercakap atau menyampaikan kuliah dan pengajaran di dalam kelas. Tidak Meninggi Suara Jika berkomunikasi dengan guru.T.

peredaran matahari dan perubahan malam dan siang. Bertegur Sapa Pelajar terlebih dahulu bertegur sapa guru di kala bertemu atau bersua. Perasaan hati guru seharusnya dijaga walau dalam apa jua keadaan. tetapi menggunakan kata-kata panggilan yang sesuai dan hormat seperti cikgu.3 Patuhi Masa Al-Quran dan As-Sunnah telah memberikan perhatian yang sangat penting terhadap penjagaan masa. Ini adalah penghormatan yang seharusnya dilakukan oleh setiap pelajar kepada guru-gurunya sebagai tanda terima kasih yang tidak terhingga kepada guru yang mendidik mereka sehinggalah mereka menempuh kejayaan.ustazah. h. 3.Ini kerana guru sudah tentu tidak dapat mengenali rupa para pelajarnya yang telah lama tidak dijumpainya.T. mereka (pelajar yang menjaga solat) tidak sekali-kali mencuba menyentuh perasaan atau menyakiti hati guru dalam apa jua cara sekalipun. Generasi terdahulu lebih menitikberatkan terhadap penjagaan masa.Ini adalah kerana mereka dapat melihat melalui matahati mereka betapa bernilainya harga masa itu. membakar diri bagi menerangi orang lain. bahkan lebih penting daripada itu. Sepertimana yang telah diungkapkan sebelumnya bahawa syicar Islam telah meyakinkan lagi betapa berharganya masa dalam memberikan sumbangan terhadap kemajuan manusia seiring dengan peredaran dunia . Penjagaan masa hendaklah seperti penjagaan harta benda . Sebagai seorang muslim kita hendaklah menjaga masa. rohani dan jasmani. j. Tidak mencukupi sekadar menyedari kewajipan menjaga masa sahaja. mengiringi jenazahnya ke tanah perkuburan dan sentiasa berdoac agar Allah S. Jangan Menyakiti Perasaan Guru Sepanjang hubungan dengan guru. Merendah Diri Pelajar cemerlang selalu merendahkan diri dan tidak memanggil guru dengan namanya. pelajar akan solat untuknya.W.g. bahkan wajiblah meletakkan pengurusan masa itu sepertimana yang dikehendaki oleh Islam. . tuan guru ( tok guru) dan sebagainya. Guru itu ibarat pelita. i. k. Mendoackan Guru Apabila guru meninggal dunia. Apalagi jika sudah lama tidak berjumpa dengan guru. merahmati rohnya. Mengenang Jasa Guru Pelajar yang baik selalu mengenangi jasa guru yang telah mencurahkan ilmu dan membimbing pelajar dengan penuh dedikasi tanpa mengira penat dan lelah. ustaz. Kewajipan yang pertama ke atas setiap muslim ialah memastikan masanya diisi dengan perkara-perkara yang berfaedah untuk dunia dan akhiratnya. Seterusnya untuk kesejahteraan ummah sejagat.

dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi. Ketika itu manusia diperingatkan supaya bertemu di hadapan pencipta mereka sendiri. Jelas sekali di sini. melalui ketetapan masa dalam setiap lima waktu solat mampu mentarbiah pelajar dari aspek patuhi masa. samada disedari maupun tidak disedari.Namun begitu kita tidak seharusnya tenggelam dalam lautan keduniaan.W.Iaitu bermula dengan solat subuh di pagi hari dan di akhiri dengan solat Isya.T.Ketika mana malam sampai ke penghujungnya dan fajar mula terbit . tidak terikat dengan urusan keduniaan dan tidak menghalang seseorang itu daripada urusan akhirat. Kita seharusnya sedari bahawa di antara nickmat yang tidak ternilai adalah pengurniaan Allah solat dan masa lapang. manakala nickmat solat dan masa lapang itu. untuk bangun menikmati udara pagi yang bersih lagi segar dengan bangun menunaikan solat subuh.Manusia diminta supaya tidak tamak mengejar harta dunia. maka ia akan berjaya sama ada di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat. Justeru itu barangsiapa yang melakukan pekerjaan setelah selesai solat dan melakukan dengan penuh khusyuck. Begitulah keadaan kehidupan seorang muslim pada setiap hari. Semuanya itu pada masa yang telah ditentukan oleh Allah S. Para ulama¶ terdahulu amatlah tidak menyukai apabila seseorang yang tidak mengisi masa lapangnya dengan acmalan-acmalan kebaikan.W. duduk berborak kosong di tempat-tempat awam dan lain-lain lagi. terdengar panggilan kali ke empat. Firman Allah S. menandakan panggilan untuk solat di penghujung hari iaitu solat Maghrib.Al Syeikh Minawi mengumpamakan seseorang yang memikul tanggungjawab itu adalah seumpama peniaga.Pengkaji tidak bercadang untuk menjelaskan maksud solat kerana telah dijelaskan sebelumnya.T. terdengar seruan menyeru manusia yang masih dibuai mimpi.Ketika itu manusia di wajibkan solat zohor.T. dan memberikan rezeki kepada mereka. Apabila matahari tidak menampakkan cahayanya. yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa ³ Setelah matahari berada di sebelah barat. yang menyusun segala urusan. adalah seperti modal perniagaan yang merupakan di antara sebab ke arah keuntungan sesuatu perniagaan.Dengan itu masa bukan lagi suatu . Kita tidak dapat menafikan bahawa banyak dalil-dalil yang telah menjelaskan kepada kita tentang kewajipan seseorang itu untuk berusaha dalam kehidupan dunianya. iaitu Allah S.Umpama berjalan-jalan tanpa tujuan. Pada asasnya. Dan sebaliknya akan berlaku iaitu barang siapa yang tidak mengikut perintah Allah iaitu tidak solat perniagaannya akan rugi serta modalnya juga turut hilang. Memulakan kehidupan sehariannya dengan cibadah solat dan penutupnya juga dengan cibadah solat.W. sehingga tidak mampu untuk menunaikan kewajipan solat terhadap Allah S. seruan kali ketiga berkumandang menyeru manusia menunaikan solat cAsar. keadaan kerugian hanyalah berlaku dalam urusan perniagaan sahaja.W. manakala maksud masa lapang di sini ialah.T : Ertinya : ³ Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan mu.

4 Akhlak Pelajar Sebagai seorang hamba Allah.T : Ertinya : ³ Bahawasanya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang yang beriman.T : Ertinya : ³Demi masa. Keimanan kepada Allah bukan sahaja apa yang tersemat di hati tetapi lebih tertumpu kepada acmal yang menjadi tongkat memimpin kepada akhlak yang lebih baik. apabila masa lapang dimiliki oleh belia remaja khususnya para pelajar dipersia-siakan. Jadi ke atas setiap yang beriman kepada Allah dan yang sudah tentunya dapat menilai nickmat masa yang Allah anugerahkan buatnya serta menyedari kepentingannya maka bersegeralah kita mematuhi masa dengan mengisi masa dengan camalan-camalan kebajikan sepertimana tuntutan Allah.Usia muda adalah suatu usia yang mudah melakukan apa sahaja mengikut hawa nafsu sendiri. Pelajar muslim pastinya tidak terlepas dari kepercayaan dan keyakinan ini. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian. seseorang pelajar mempunyai akhlak kepada Allah sekaligus menepati syarat pertama Rukun Iman. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan nasihat menasihati supaya mentacati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran´. Dengan hanya beriman kepada Allah sahajalah. yang tertentu waktunya ³ 3.W. Allah telah menegaskan bahawa solat yang difardhukan itu mempunyai waktu-waktunya yang tertentu.Ada pula yang mengatakan masa lapang bagi seorang lelaki itu adalah kelalaian manakala bagi seorang perempuan adalah pembuka jalan ke arah mengikut kehendak hawa nafsunya. Setiap tingkah laku yang lahir daripada manusia sebenarnya adalah cerminan daripada apa yang tersemat dalam dirinya. Tambahan pula apabila seseorang itu mempunyai sumber kewangan yang melebihi keperluan. keyakinan dan icktikad terhadap kewujudan dan kekuasaan Allah tidak boleh diragukan sama sekali. Akhlak memainkan peranan yang penting dalam mencorakkan tingkah laku dan kehidupan seseorang. . Adalah amat rugi. Firman Allah S. Mereka mampu melakukan apa sahaja yang dikehendakki oleh nafsu jahat mereka. Firman Allah S.nikmat kepadanya tetapi telah menjadi satu bala kepadanya. Keyakinan ini menjadi tunjang dan asas dalam kehidupan seorang muslim. Dalam al-Quran.W. Sebagaimana menurut al-Ghazali : ³ Setiap yang ada dalam hati akan menzahirkan kesannya pada anggota badan sehinggalah setiap pergerakannya adalah berlandaskan kepadanya ³.

dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal. maka sesiapa yang melakukannya akan memperolehi cahaya . Itulah orang orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. Faktor yang membelakangkan akhlak jugalah yang menyebabkan sesuatu umat tidak dikira mencapai tahap ketamadunan yang sebenarnya. mereka membenci Allah dan Rasulnya.T. terutama orang-orang munafik.Suburlah akhlak yang keji dan hina.W. Justeru. bergantung kepada nilai akhlak yang ada padanya. kerana itu mereka cinta kepada keduanya serta patuh dengan melakukan suruhan-Nya terutama solat lima waktu. Berdasarkan ayat ini. Dengan erti kata lain.belas kasihanNya. Pada dasarnya.Maka dengan ini apabila akhlak menjadi sebati dalam diri ia akan menzahirkan tindakan spontan. rahmat. Dalam solat itu seseorang hamba bukan sahaja dapat bercakap atau berdialog dengan Tuhannya dan memohon sesuatu tetapi ia juga dapat mendekatkan diri kepada-Nya sedekat-dekatnya. Tanpa akhlak nescaya manusia akan berada di lembah kehinaan biarpun kejayaan material yang dicapai amat menakjubkan. Solat itu adalah cahaya. Seorang pelajar Islam dikatakan berakhlak bilamana sering melakukan solat pada waktunya. Maka terputuslah daripada nikmat. telah berfirman : Ertinya : ³ Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gementarlah hati mereka.W maksudnya : ³Golongan yang beriman yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya ³ Tamadun sesuatu umat adalah terletak kepada sejauh mana penghayatannya dan kemurnian sumber peradabannya. Sebaliknya orang-orang yang tidak beriman. berjaya atau tidaknya sesuatu umat dalam melakukan proses kemajuan dan pembangunan. sekaligus ia tidak dapat bermunajat dan mendekati Tuhannya. iman yang sempurna akan menghasilkan akhlak yang mulia atau dengan perumpamaan yang mudah. Sabda Rasulullah S. Jadi seseorang yang tidak solat bermakna tidak membuat hubungan dengan Tuhannya. setiap yang beriman itu mengenali Allah dan Rasulnya. menghalangi manusia dari Fahsya dan munkar ³ Akhlak adalah cerminan keimanan seseorang. Firman Allah S.mereka akan memperoleh beberapa darjat ketinggian di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezeki (nikmat) yang mulia. Allah S.T : Ertinya : ³ Bahawasanya solat itu. maka bila bertambah seseorang itu dalam melakukan solat maka makin bertambah jugalah tahap keimanan mereka. tempat makhluk bergantung harap. ibarat pohon yang semata-mata bergantung kepada kesihatan dan keelokan akarnya. dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka.W. akhlak adalah mercu tanda. terutama semasa sedang sujud.( Iaitu) orang-orang yang mendirikan solat dan yang menafkahkan sebagian dari rezeki yang kami berikan kepada mereka.A.

terlibat dengan tabicat dan tradisi. maka keadaan dirinya dikatakan cahaya di atas cahaya. memelihara dan mentadbirkan seluruh alam ini dari dasar tujuh petala bumi dari sebelah bawah membawa ke tujuh petala langit di sebelah atas.Cahaya dimana seseorang dapat bergaul dalam masyarakat dengan selamat. Merendah diri adalah suatu sifat yang mulia dan terpuji. antara sebab mengapa solat ini dilakukan lima kali dalam sehari ialah untuk memeluhara manusia dalam kehidupan sehariannya yang biasanya lalai oleh adanya nafsu keinginan. Di dalam agama Islam.Solat dapat mewujudkan manusia yang patuh.Ini adalah kerana sejarah telahpun membuktikan kepada kita. dan Rasulnya. Cara untuk menguasai ilmu adalah melalui pembacaan dan latihan. bahkan segera menurut dan mengikuti apa sahaja perintah Allah S. lupa. negara yang bertamadun memiliki undang-undang atau disiplin diri yang tinggi. Sifat ini adalah pakaian utama bagi orang yang berkedudukan tinggi dan berpangkat.T. bersinar ke atas mukanya dan memantul ke atas setiap anggotanya. Tuhan Maha Pencipta. setiap pelajar Islam inginkan kejayaan di dalam peperiksaan. Menurut Al-Qustani R.W. Maka solat dapat mencegah dari nafsu yang buruk dan merugikan. solat adalah alat yang dapat mengawal diri seseorang daripada dosa dan kemungkaran.tersebut. dan ia juga menaikkan darjat orang yang berkedudukan rendah dan miskin.T.5 Disiplin Dalam Kelas Dalam pembinaan sahsiah yang baik.Manakala pembacaan dan latihan.A. Mengapa manusia perlu sombong sedangkan kerajaan agung yang mencipta. Cahaya solat itu berkilauan dalam hati orang mukmin. Kita sedia maklum bahawa setiap orang yang tidak dibatasi oleh undang-undang dan disiplin. baik. hendaklah mempunyai jadual yang lengkap agar mudah diikuti oleh setiap pelajar. maju dan berjaya. Orang yang mengenali Allah S. Maka ia dapat melihat apa yang orang tidak nampak akan kebenaran dan sesuatu hakikat. ditambah lagi dengan alam raksasa ghaib adalah semuanya di tangan Allah S. Umpama contoh. pelajar tidak akan terlepas dari menguasai ilmunya.yang mempunyai segala sifat Keagungan dan Kemuliaan : sifat kehebatan yang boleh sombong mengatasi manusia. dia tidak akan sombong. disiplin diri yang ketat dan dipatuhi dengan keadaan yang sungguh-sungguh mampu mendidik ke arah remaja yang berwawasan. kelalaian. Jika belum dapat merendahkan diri.T. Maka solat merupakan suatu latihan bagi orang yang berkedudukan tinggi untuk dapat merendahkan diri kepada Allah. Ini bermaksud barangsiapa yang kerap bersolat. mulia dan berakhlak terpuji.W. setiap pelajar Islam hendaklah mengetahui dan mengamalkan disiplin-disiplin dan undang-undang yang . bersinar gemilang di hadapan Tuhan An Nur iaitu cahaya iman dihias indah dengan cahaya solat yang melahirkan budi perkerti yang mulia. 3.W. maka ketahuilah bahawa kesemua makhluk yan g berakal dan tidak berakal adalah tunduk kepada Allah Tacala pada setiap masa dan mereka patuh takut dan bimbang menunggu apa sahaja yang akan dilakukan Allah kepada mereka. Sebagai pencari ilmu. Dan untuk mendapat kejayaan. samada ilmu keagamaan atau ilmu mengurus dunia. individu itu dikatakan lemah dan tidak akan berjaya. dan mengetahui perintahNya.

Patuh terhadap undang-undang bermakna solat dari segi zahiriah telah sempurna dan sah. Undangundang yang dipatuhi disulami dengan hadir hati. maka kita harus mengetahui lebih dahulu tentang beberapa syarat solat iaitu . khusyukc akan melahirkan perilaku yang terpuji. Setiap orang bilamana melakukan solat. solat dikira sebagai rosak (batal) atau maksud secara mudahnya solat yang dikerjakan tidak diterima oleh Allah S. · Menutup aurat: Setiap lelaki dan perempuan yang akan bersolat haruslah menutup auratnya iaitu menutupi sebahagian anggota badannya agar tidak bertelanjang yang boleh menyebabkan solatnya tidak sah dan batal.T kerana telah berlaku padanya kecacatan yang sepatutnya wajib dielakkan. Undang-undang Sebelum Solat Sebelum solat kita dirikan.Sebab Islam bukan agama individu tetapi agama yang membimbing ke arah kejayaan untuk semua orang. Jika ditinjau pada ibadah solat. wajib mematuhi undang-undang tersebut. Sebagai kajian mari kita perhatikan undang-undang tersebut : a. Undang-undang Ketika Solat Dalam mendirikan solat maka yang harus dan perlu diketahui dengan sungguh-sungguh adalah fardhu-fardhunya sebagaimana berikut : · Berniat dalam hati · Membaca takbiratul ihram · Berdiri bagi mereka yang berkuasa ketika solat fardhu. · Menghadap kiblat b.W. Penuntut ilmu hendaklah saling menasihati sesama mereka khususnya di dalam menjadikan diri sentiasa berada dalam keadaan berdisiplin dan mengikut garis panduan undang-undang Islam sebenar. . terdapat padanya undang-undang atau peraturan-peraturan yang wajib diikuti. · Suci dari hadas kecil dan hadas besar · Badan.telah digariskan oleh Allah untuk menjamin keberkatan dan kecemerlangan di dunia dan akhirat. · Mengetahui masuknya waktu solat. akan tercanailah mengikut undang-undang yang digariskan alQuran. · Membaca surah al Fatihah · Rukuk · Ictidal dengan thumacninah · Sujud · Duduk tahiyat akhir · Memberi salam · Tertib Setiap pelanggaran undang-undang. Bagi seorang pelajar. pakaian dan tempat solat harus suci dari najis.

Kerjasama erat di antara tanggungjawab solat dan imam selaku pemimpin amat penting dalam membentuk generasi al-Quran.6 Patuhi Undang-Undang Sekolah Solat dan kepimpinan merupakan dua perkara yang amat penting dan telah mendapat tempat yang khusus dalam syiar Islam. Ketenangan adalah suatu nikmat yang penting dalam kehidupan manusia. seseorang dapat bersolat dengan khuyuck. ianya adalah bahanbahan santapan rohani yang sebenar dan dapat memberikan ketenangan di dunia dan di . khususnya solat. di samping menjadi penentu jatuh dan bangunnya institusi pendidikan tersebut. dapat bergaul dengan ibubapa secara baik. kita tidak boleh lari daripada dua sumber iaitu al-Quran dan al-Hadis. Secara umumnya seseorang yang menjadi imam.Justeru itu telah menjelaskan kepada kita bahawa melalui solat berjama¶ah telah mendidik pelajar khususnya. dapat menjalankan tugas dengan sempurna dan dapat menyumbang kepada kesihatan yang sempurna.Di dalamnya juga terdapat pengakuan terhadap Allah dan Rasul-Nya serta pelbagai bacaan. Imam seumpama kepala kepada anggota badan yang lain. Otak bertindak sebagai pemandu kepada anggota badan yang lain. Al-Quran dan al-Hadis mengajak serta memandu kita ke arah makruf ( kebaikan ) dan menjauhi mungkar ( kemaksiatan ). Sesungguhnya manusia yang mulia di sisi Allah ialah orang yang beriman dan bertakwa kepada-Nya pada setiap masa. mematuhi undang-undang Islam juga undang-undang sekolah selagi mana tidak berlawanan dengan syariat Islam.Ini bermakna tidak ada jalan singkat untuk memperolehi ganjaran pahala melainkan menunaikan setiap perkara yang telah difardhukan Allah padanya. Dalam solat setiap tindakan imam akan diikut oleh makmum. Ijma dan Qias. Maksudnya solat melalui syarat dan undang-undangnya telah mewajibkan makmum mengikut pada setiap perbuatan imam. Solat dan kepimpinan merupakan elemen utama dalam mencorakkan sesebuah institusi pendidikan.Justeru itu orang yang bersolat adalah orang yang mempunyai kedudukan yang mulia semasa di dunia dan juga di akhirat. Kepala letaknya di atas yang penuh kemuliaan di samping terletak padanya anugerah akal yang telah Allah bekalkan. 3. telah memegang satu amanah yang perlu dilaksanakan dengan rasa penuh tanggungjawab.Dengan adanya ketenangan. Panduan tersebut adalah bertujuan untuk membentuk kehidupan masyarakat yang menjadikan Islam sebagai satu cara hidup. Ketenangan yang sebenar hanyalah dapat diperolehi oleh orang yang bersolat dengan ikhlas dan orang yang selalu membaca dan mendengar ayat-ayat suci al-Quran. adalah benar-benar dapat mengubah insan yang mampu berfikir.Solat yang dimulakan dengan takbir (mengagungkan Allah Tuhan Semesta) dan dilakukan dengan rukuk dan sujud serta tahiyyat di mana di dalamnya terdapat undang-undang yang digariskan serta hendaklah dipatuhi. Kita telahpun mengetahui untuk mendapat syurga Allah hendaklah mengikut garis panduan yang telah ditunjukkan Allah melalui kitabnya Al-Quran. Al-Hadis.Solat dikatakan rosak seandainya tidak mengikut perbuatan imam. Bila kita bercakap mengenai kepimpinan Islam.

Ertinya.W. menyebabkan buruk sangka terhadap orang-orang yang baik ³. kerana kejahatan demi kejahatan akan bertemu´ Dalam riwayat lain. Ketenangan yang dinyatakan berdasarkan ayat tersebut adalah ketenangan yang diperolehi melalui perlakuan solat. Memilih teman yang tepat adalah ibarat memilih persimpangan jalan yang berliku iaitu jalan penuh kebahagiaan atau jalan kesengsaraan.T. Oleh yang sedemikian itu. Sekiranya memilih teman yang baik dan mengerjakan solat serta dari keturunan yang terhormat.T : . kita adalah makhluk sosial dan selalu condong kepada kemajuan dan peradaban. berhubungan dan berteman dengan orang lain adalah salah satu faktor terbentuknya kehidupan sosial tersebut.Acuan Islam amatlah diperlukan kerana tanpa acuan yang betul.W. Dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir. Justeru kita tidak akan mungkin menyendiri. yang mereka itu tetap mengerjakan solatnya´. Solat yang dilakukan mengikut perturan yang betul akan melahirkan pelajar yang patuh terhadap undang-undang sekolah selagimana undang-undang tersebut tidak bersalahan dengan Islam. Firman Allah S. yang tidak didasari oleh syariat Islam menjerumuskan mereka ke jurang kehancuran. akan menghantar kepada kebahagiaan samaada di dunia dan akhirat. melaksanakan solat pada waktunya. bangun mengerjakan solat malam.7 Perhubungan Dengan Kawan Secara alamiah. dengan teman yang baik kita akan terhibur dan merasa lega dan lapang hati sebagaimana dia terhibur ketika merasakan hembusan angin yang membawa bersama wangian mawar. Penelitian telah membuktikan bahawa orang yang berkawan dengan kelompok yang baik. Kecuali orangorang yang mengerjakan solat. persoalan yang seharusnya diperhatikan dalam pendidikan anak remaja adalah hubungan sosial mereka dalam berteman. Sehubungan dengan itu. Kita tidak akan mampu merealisasikan kehidupan sosial kecuali melalui berhubungan dengan orang lain iaitu melalui jalinan persahabatan dan berteman. Amirul Mukminin Saidina Ali telah berkata : ³ Hati-hatilah kamu berteman dengan orang-orang yang fasik. Teman yang tidak solat akan menyeret temannya menuju kesesatan dan kerosakan moral. Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah. menjaga hukumhukum syariat Islam maka natijahnya sikapnya pasti akan berubah dengan jelas. Saidina Ali juga mengatakan : ³ Bertemu dengan orang-orang yang jahat. Firman Allah S. Imam Shadiq mencontohkan teman yang baik dengan angin yang menghembus di kebun bunga mawar lalu mnyebarkan semerbak mewangi.akhirat. : Ertinya : ³ Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir. 3.

Roh Sembahyang. Surah An Nisa ayat 103 [16] Al-Quran. [14] Al-Quran. 2003. Surah At Taubah ayat 103 [3] Hj Hasan Muhammad Al Khairun Gozali. atau berbuat macruf. Surah Al-Macrij ayat 19-23 [19] Al-Quran. Surah Toha ayat 132 [10] Hasnan Kasan et. Surah Ali Imran ayat 133. Roh Sembahyang. Surah An Nisa ayat 114 . 2003. Yang berdiri paling depan dari amal kebajikan tersebut iaitu solat.Di samping solat juga mampu mendidik diri ke arah sahsiah yang baik dalam perhubungan dengan kawan-kawan. Ibn Majah dan Tirmidzi [13] Al-Quran. Maka kelak Kami memberi kepadanya pahala yang besar´. yang terakhir juga solat. hlm 44. Surah Al Anfal ayat 2-4 [18] Al-Quran.1996. [6] Hj Hasan Muhammad Al Khairun Gozali. Riwayat Abu Hasan Al Mawardi [12] Hadis Riwayat Ahmad.Kepentingan Solat Dalam Kehidupan . hlm 45.2003. hlm 20. Ringkasnya untuk mendapat seorang kawan yang baik pelajar seharusnya memerhatikan perkara yang utama dahulu iaitu solat kerana segala kebaikan terpancar melalui solat.1996. Al-Quran dan tafsiran yang dinyatakan dibawah. Sebagai maklumat. 2005. Surah Al Ankabut ayat 45 [17] Al-Quran. 1001 Mutiara Solat : Amalan Yang Dirindukan Syurga . Surah Al Asr ayat 1-3 [15] Al-Quran.Ertinya : ³ Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisikan-bisikan mereka. [1] Hj Hasan Muhammad Al Khairun Gozali. Allah telah menyebut beberapa camal kebajikan yang mewajibkan para pelakunya kekal selama lamanya di dalam syurga Firdaus. 2003. hlm 19. [2] Al-Quran . [5] Abdul Rahman Mat Ismail. kecuali bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah. 1001 Mutiara Solat : cAmalan Yang Dirindukan Syurga . artikel ini adalaah kajian penulis dengan 100 orang pelajar disamping kajian dari beberapa buah buku. Allah puji orang-orang yang beriman.Sifat pertama dari orang beriman yang terpuji itu ialah orang-orang yang memelihara solatnya. [7] Abu Zahidah. atau mengadakan perdamaian di antara manusia. hlm : 65 [11] Hadis.al. hlm 1 [8] Al-Quran Surah An Nisa ayat 103 [9] Al-Quran. hlm 46. [4] Abdul Rahman Mat Ismail. 1001 Mutiara Solat : cAmalan Yang Dirindukan Syurga . Sahsiah Pelajar Cemerlang. dan barangsiapa yang berbuat demikian kerana mencari keredhaan Allah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->