P. 1
kesan solat dalam kehidupan

kesan solat dalam kehidupan

|Views: 545|Likes:
Published by hedar01

More info:

Published by: hedar01 on Jan 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Kesan Solat Terhadap Pembinaan Sahsiah Yang Baik

TAKRIF SOLAT 2.1 Takrif Yang Mengambarkan Rupa Solat Yang Zahir Perkataan Solat adalah diambil dari Bahasa Arab yang bermaksud : Doa memohon kebajikan dan pujian. Maka solat Allah S.W.T. kepada Nabi-Nya ialah pujian Allah kepada Nabi-Nya. Sebelum Islam, orang cArab memakai kata solat dengan erti kata sedemikian dan erti tersebut terdapat juga pada beberapa tempat di dalam Al-Quran.[1] Firman Allah S.W.T : Ertinya : ³ Dan bersolatlah atas mereka (berdoalah untuk mereka) kerana sesungguhnya solatmu (doamu) itu, menenangkan dan mententeramkan mereka´ Adapun takrif solat menurut para Fuqaha iaitu : Beberapa ucapan dan perbuatan yang dimulai dengan takbir, disudahi dengan salam, yang dengannya kita beribadah kepada Allah, menurut syarat-syarat yang telah ditentukan. Takrif yang diberikan oleh Fuqaha ini hanyalah mengenai rupa solat sahaja tidak mengenai hakikat dan rohnya.Tegasnya takrif tersebut hanya mengambarkan solat yang dapat didengar dan dilihat sahaja tidak termasuk ke dalam pengertian ini, hakikat dan jiwa solat. 2.2 Takrif Yang Melukiskan Hakikat Solat Ahlul Hakikah telah mentakrifkan solat dengan pengertian yang mengambarkan hakikat solat, iaitu : Berhadap hati (jiwa) kepada Allah, secara yang mendatangkan takut kepada-Nya, serta menumbuhkan di dalam jiwa rasa keagungan kebesaran-Nya dan kesempurnaan kekuasaan-Nya. Dengan lain perkataan ianya diertikan : Hakikat solat itu ialah : menzahirkan hajat dan keperluan kita kepada Allah yang kita sembah, dengan perkataan dan pekerjaan atau dengan kedua-duanya. Oleh yang sedemikian dikatakan bahawa solat itu adalah doa. Harus dimaklumi bahawa di antara persoalan yang jelas ialah : Menzahirkan hajat kita pada seseorang. Baik kita zahirkan dengan perbuatan, mahupun kita zahirkan dengan sikap keadaan.Bererti kita mohon sesuatu nikmat, atau kita mengharap supaya terhindar dari sesuatu kesusahan dan kemelaratan. 2.3 Takrif Yang Menggambarkan Jiwa Solat Ahlul Makrifah telah mentacrifkan jiwa solat dengan pengertian yang menjelaskan solat itu sebagai : Berharap kepada Allah S.W.T. dengan sepenuh jiwa, dengan segala khusyukc di hadapan-Nya dan berikhlas bagi-Nya serta hadir hati dalam berzikir, berdoa dan memuji. Ringkasnya roh solat ialah : berhadapan kepada Allah dengan khusyuk , ikhlas, hadir hati, baik dalam berzikir, baik dalam berdoac mahupun dalam memuji. Inilah roh atau jiwa solat yang sebenar.Untuk mewujudkan hal itu disyariatkanlah solat.Sekali-kali tidak disyariatkan solat berdasarkan rupanya tetapi mengingati jiwanya.

T. yang tertentu waktunya ³ Sebagai umat Islam.A. menumbuhkan rasa kebesaran-Nya dan kekuasaan-Nya dengan sepenuh khusyukc dan ikhlas di dalam beberapa perkataan dan perbuatan yang dimulai dengan takbir dan disudahi dengan salam.2.T sahaja ) Justeru itu. Kemudian apabila kamu telah merasa tenteram (berada dalam keadaan aman) maka dirikanlah solat itu (dengan sempurna sebagaimana biasa). mengingati hal ini amat wajarlah kita memakai kata solat dan jangan sekali-kali menggunakan kata terjemahannya iaitu sembahyang. . memahami dan menghalusi dengan sehalus-halusnya perintah dari solat ini. Hakikat dan Jiwa Solat Talrif yang lebih melengkapi rupa dan hakikat solat itu ialah : Berhadap hati (jiwa) kepada Allah dengan hadap yang mendatangkan rasa takut.T.1 Pengenalan Solat atau sembahyang adalah rukun kedua yang menjadi asas terbinanya Islam. Adalah perlu dijelaskan di sini. sekiranya solat yang sedemikian hakikat dan jiwanya itu dapat dilaksanakan pada kadar yang paling sempurna. Sesungguhnya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman.W.W. Solat yang telah difardhukan ke atas orang-orang Islam.W. Solat juga merupakan tiang agama dan satu cibadah wajib ke atas setiap umat Islam untuk melakukannya dalam apa jua keadaan selagi akalnya masih sihat dan waras. Ertinya : ³ Kemudian apabila kamu telah selesai mengerjakan solat. sama ada remaja. yang mempengaruhi jiwa. merupakan upacara yang utama yang dilakukan bagi menerangkan rasa berhajat kepada Tuhan yang Macbud dan rasa kebesaran Allh S. Apalagi apabila diingati bahawa kata terjemahan sembahyang itu berasal dari bahasa Sanskrit yang bererti penyembahan ke atas dewa-dewa.4 Takrif Yang Melengkapi Rupa.W. Jika ditinjau dalam al-Quran terdapat lebih dari 25 tempat ayat ³ aqama´ yang merujuk kepada makna perintah agar melaksanakannya atau mendirikan solat dan terdapat lebih 70 kali perkataan ³ as-solah´ atau sembahyang diulang-ulang dan disebut dalam al-Quran. KESAN SOLAT 3. sebab dinamakan ibadah yang penting ini dengan nama solat adalah kerana mengingati bahawa di dalam solat itu terdapat tawajjuh ( usaha berhadap diri pada Allah ) dan doa ( seruan memohonkan hajat dan ampunan hanya kepada Allah S. lelaki mahupun perempuan hendaklah memerhati . dewasa. maka hendaklah kamu menyebut dan mengingati Allah semasa kamu berdiri atau duduk dan semasa kamu berbaring. Baginda nabi SAW telah berpesan kepada umat Islam sejak 1400 tahun yang lalu supaya ibubapa mengajar dan menyuruh anak-anak agar mengerjakan cibadah solat sejak umur mereka 7 tahun dan pukullah mereka jika enggan solat ketika berusia 10 tahun. antaranya : Firman Allah S. dan telahpun sampai kepada kita dengan jalan-jalan yang mutawatir. menurut kaifiah yang telah dilaksanakan oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad S. Oleh kerana itu .

Apabila roboh atau runtuh tiang. Solat itu ialah tiang agama. Allah mewajibkan umat Islam solat 50 kali dalam sehari semalam. akhlak mulia. Kami tidak meminta rezeki kepada mu. Allah mengeluarkan perintah kewajipannya di atas tujuh lapisan langit dengan mengangkat junjungan besar Nabi Muhammad S.T. dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. h. Solat ialah amalan pertama yang akan ditanyakan di akhirat yang akan menjelaskan amalan lain atau menentukan nasib seseorang di sana. sifat amanah. maka akan robohlah binaan Islam. terutama dalam membentuk jiwa. mencela orang yang menyia-nyiakan solat dan orang yang bermalas-malasan dalam melakukannya. sendiri naik ke sana (Mustawa) tanpa perantaraan orang tengah iaitu Jibril A. Solat ialah perkara terakhir yang diwasiatkan oleh Nabi Muhammad S. Solat ialah awal pertama ibadah yang diwajibkan mendahului kewajipan puasa. sebelum beliau wafat.A. ini disebabkan peranannya (solat) amat . Bukti atau dalil solat mempunyai kedudukan yang besar dan utama ialah : a. Allah S. sedangkan pahalanya tetap sama. tidaklah tegak agama tanpanya. keberkatan hidup berkeluarga. Ianya tidak begitu kerap. kemudian dikurangkan dengan sebab rahmat Allah S. bermasyarakat dan bernegara. d. Kefardhuan solat lebih banyak disebut dalam al-Quran berbanding kefardhuan yang lain. Apabila seseorang itu tidak melakukan solat maka tidalah lagi saki baki agama Islam itu.W. i. berbeza dengan rukunrukun Islam yang lain.T. e. c. zakat dan haji.T. Solat ialah perkara agama yang terakhir akan hilang.. memuji orang yang tetap bersolat dan menyuruh anak isterinya agar turut serta bersolat. f. Malahan cibadah solat berupaya menjadi benteng diri mencegah dari melakukan perbuatan keji dan munkar. k. Solat ialah sebesar-besar rukun Islam dan tiang besarnya selepas mengucap dua kalimah syahadah.W. perpaduan. Allah S.Betapa besar kepentingan dan kesan yang timbul dari solat kepada orang-orang Islam yang beriman. diri. b.W. g. ( dikira sebagai 50 kali solat) j.W. (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. dan (ingatlah!) kesudahan yang baik adalah bagi orang orang yang bertakwa ³ Jadi sudah tentu pengaruh dan kesan positif solat kepada kehidupan umat Islam terlalu besar.Firman Allah S.W. Allah mewajibkan solat dilakukan lima kali dalam sehari semalam. l.T : Ertinya : ³ Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan solat.W.A.S.

samaada secara langsung atau tidak langsung. Mereka sanggup meluangkan masa mendidik dan mengasuh pelajar ke arah kebaikan tanpa mengenal erti jemu. Kepada mereka disediakan Syurga Firdaus. Solat adalah merupakan suatu cara hidup terpenting dalam kehidupan orang yang beriman dan beragama bagi setiap orang di seluruh pelusuk dunia Islam. Mereka juga ikhlas mencurahkan apa yang mereka tahu kepada para pelajarnya.T. Sebagai permulaan mari kita perhatikan antara kesan-kesan berikut : 3. Seterusnya Allah memuji para hamba-Nya yang bersolat dengan baik (mengikut sunnah serta khusyuck) dan berusaha memelihara solatnya secara berterusan.2 Hormat Guru Guru ialah sesiapa yang pernah memperkenalkan. .iaitu dalam waktu-waktu yang segera Tiada hukum yang membolehkan seseorang meninggalkan solat dengan alasan untuk mengqadhakannya di waktu kemudian. Semua di atas adalah perkara yang telahpun kita akui kebenarannya tetapi di sini pengkaji mengajak sidang pembaca. mengajar. Selagimana seseorang Islam itu masih berakal dan sedar. mereka akan kekal di dalamnya. Adapun bapa.besar. yang baligh. maka ia wajib melakukan solat dalam waktunya. berakal serta cukup syaratsyaratnya.Hal ini kerana mereka masih belum memperbaiki sistem pendidikan agama anak-anak yang ada kini.W. Selain daripada itu.T. Qadha solat hanya dibolehkan bagi sesiapa yang tidak sengaja untuk meninggalkannya. Umat Islam tidak perlu menghitung dan membuat peratusan terhadap bilangan anak yang tidak solat pada zaman ini.W. m. di dalam mahupun di luar sekolah. Dalam lembaran kitab suci al-Quran . Kebiasaannya seseorang guru itu umurnya melebihi umur muridnya. Solat diwajibkan ke atas semua peringkat umur. Justeru itu. ia tetap berhadapan dengan Allah S. menunjuk dan mendidik seseorang ke arah kebaikan yang diredhai oleh Allah S.Ini adalah kerana Islam menganjurkan orang yang lebih muda menghormati orang yang lebih tua daripadanya. di hari akhirat terhadap perlakuan dan sikap anak-anak yang telah meninggalkan cara hidup Islam yang telah diwarisi sejak zaman keemasan Islam lagi.Contohnya seperti terlupa untuk melakukan solat kerana terlalu sibuk. tertidur kerana terlalu letih atau mengantuk hingga luput waktunya. agar melihat dengan lebih mendalam dari kacamata bagaimana peranan solat berjaya membentuk pelajar?. Guru juga mempunyai kemahiran yang lebih dalam bidang yang akan diajar olehnya. mempunyai ilmu dan pengetahuan yang luas serta pengalaman yang melebihi muridnya. Allah memuji orang yang melakukan solat lebih dari 80 kali. membimbing. sesiapa yang diklasifikasikan sebagai seorang guru adalah kebiasaannya bersama pelajar atau murid dalam menyampaikan pengetahuan yang berguna tidak kira dalam apa jua bidangnya. mereka dihormati bukan sahaja kerana ilmu pengetahuannya dan juga pengalamannya tetapi juga kerana umurnya yang lebih dewasa daripada muridnya.

W. terdapat larangan-larangan yang wajib dijauhi oleh setiap hambanya sama sekali. bererti ia telah memuliakan Aku ³ Akhlak seseorang pelajar dengan gurunya dapat diterjemahkan melalui cibadah khusus yang telah diwajibkan. Pengorbanan guru amat bermakna bagi pelajar kerana tanpa guru mereka tidak akan dapat mengecapi kejayaan yang mereka idam-idamkan.Disebabkan jasa dan pengorbanan guru yang tidak terhingga inilah yang menyebabkan para pelajar berjaya menduduki status yang yang selesa dalam alam pekerjaan.T. Islam telah mengangkat martabat seorang guru ke peringkat tertinggi satu tingkat di bawah tingkatan iman dan ubudiyah kepada Allah S. dan dosa ialah apa yang beredar di dalam hati mu yang kamu tidak suka orang lain mengetahuinya ³ . Solat adalah merupakan cibadah penyucian jiwa dari sifat-sifat mazmumah ( keji ) yang terdapat dalam jiwa manusia. Jika ia bertaubat.A.A.W. Melalui cibadah khusus seumpama solat seorang hamba dalam kontek sebagai seorang pelajar dapat membina hubungan baik dengan Allah sekaligus menjadikan dirinya hormat kepada guru seumpama saranan Allah S. menyesal diri dan memohon ampun.A.. Tetapi jika ia menambah dosanya.Sebagai seorang pelajar. Larangan yang wajib dihindari ini mengandungi hikmah-hikmah yang tersembunyi. maka bertambahlah bintik hitam di hatinya sehingga seluruh hati menjadi hitam ³ Melalui Hadis tersebut menjelaskan kepada kita bahawa dalam kehidupan aturan Allah ini. Sabda Rasulullah S.W.Hati yang hitam sukar dihilangkan melalui ubat doktor tetapi hati akan menjadi putih bersih setelah mendapat rawatan dari Maha Pencipta.T. setiap larangan Allah yang menimbulkan dosa haruslah ditinggalkan segera. Menghormati guru adalah merupakan satu tuntutan Allah S. bersihlah hatinya dari bintik itu. Dalam diri manusia terdapat seketul daging iaitu hati.W telah memberikan jawapan : ³ Kebaikan ialah akhlak yang baik. Rasulullah S.A. Rasulullah S. Dan hati akan meninggalkan satu tompok hitam di atas satu kejahatan yang dilakukan.W bersabda yang bermaksud : ³ Sesungguhnya apabila orang mukmin itu melakukan satu dosa maka akan timbullah satu bintik hitam di hatinya. : ³ Muliakanlah guru-guru agama kerana barang siapa memuliakan mereka.W. Salah satu dari ubatnya adalah melalui solat. Melalui pengulangan solat lima waktu sehari semalam yang dikerjakan secara tetap pada waktunya serta ikhlas menghindarkan dirinya daripada melakukan amalan yang buruk.T. Dosa sepertimana yang telah dimaklumi ialah perbuatan yang melanggar hukum Allah.W untuk bertanya tentang pengertian kebaikan dan pengertian dosa. Dalam satu Hadis yang telah diriwayatkan oleh Imam Muslim bahawa satu ketika An -Nawas bin Samcan telah datang berjumpa dengan Rasullullah S.

Justeru itu apabila timbul rasa takut pada cazab siksaan Allah yang maha pedih maka ia menjadi pendinding kepada para pelajar dari melakukan sesuatu yang bersalahan dengan kehendak syariat Islam. Cinta dan Kasih Seorang pelajar akan menaruh rasa cinta dan kasih kepada guru-guru yang pernah mengajar dan mendidik mereka. b. Mengikut Arahan Pelajar akan mengikut nasihat dan bimbingan guru dalam menghadapi liku-liku hidup yang kian mencabar dewasa ini. Ini adalah bertu juan untuk memohon keberkatan ilmu yang disampaikan oleh guru dalam sesi pembelajaran. Tidak menggunakan suara yang nyaring melebihi suara guru yang akan mengakibatkan guru rasa tercabar dengan tindakan tersebut. Diam Serta Memahami Semasa guru sedang bercakap atau menyampaikan kuliah dan pengajaran di dalam kelas.W. c. Tidak Meninggi Suara Jika berkomunikasi dengan guru. pelajar menggunakan suara yang rendah dan mengurangkan percakapan.T. Pelajar-pelajar juga akan tahu membezakan arahan yang patut diikuti iaitu yang tidak melanggar hukum-hukum syarak iaitu arahan yang membawa kebaikan kepada mereka.Disamping mencerminkan sikap yang kurang sopan di hadapan gurunya. . Hubungan Baik Seseorang pelajar mempunyai hubungan baik dengan guru .T gariskan. dan bukan sahaja semasa berada di dalam kawasan sekolah. bukan sahaja semasa dalam sesi persekolahan malahan juga di luar sesi persekolahan . Pengajaran guru akan dihadapi dengan penuh minat. malah di luar kawasan sekolah juga turut dititik beratkan. Ia bermaksud dengan sebab solat menjadikan setiap orang lebih beringat tentang balasan dosa yang akan diterima kelak bilamana melakukan kejahatan atau melanggar batas-batas yang telah Allah S. d. Cinta dan kasih kepada guru akan mendapat keberkatan daripada Allah kerana guru adalah mulia di sisi Allah S. Solat berperanan di dalam membentuk pelajar menghormati gurunya sekiranya memiliki cirri-ciri berikut : a. f.W. sekalipun sedikit sahaja ilmu dan pengetahuan yang dicurahkan oleh guru itu. Berterima Kasih Pelajar yang menghargai guru sentiasa tidak lupa untuk berterima kasih kepada guru sesudah mereka memberikan sesuatu pengajaran dan turut mendoackan mereka. Pelajar akan bertanya sekiranya ada kemusykilan dalam sesuatu pembelajaran dan pelajar yang solat tidak terlalu pasif di dalam kelas sehingga mengakibatkan suasana menjadi hambar. pelajar akan diam serta memahami apa yang disampaikan oleh guru. e.

Mendoackan Guru Apabila guru meninggal dunia. Generasi terdahulu lebih menitikberatkan terhadap penjagaan masa.3 Patuhi Masa Al-Quran dan As-Sunnah telah memberikan perhatian yang sangat penting terhadap penjagaan masa. Merendah Diri Pelajar cemerlang selalu merendahkan diri dan tidak memanggil guru dengan namanya. 3. tuan guru ( tok guru) dan sebagainya. tetapi menggunakan kata-kata panggilan yang sesuai dan hormat seperti cikgu. Sebagai seorang muslim kita hendaklah menjaga masa. Kewajipan yang pertama ke atas setiap muslim ialah memastikan masanya diisi dengan perkara-perkara yang berfaedah untuk dunia dan akhiratnya. Penjagaan masa hendaklah seperti penjagaan harta benda . j. Ini adalah penghormatan yang seharusnya dilakukan oleh setiap pelajar kepada guru-gurunya sebagai tanda terima kasih yang tidak terhingga kepada guru yang mendidik mereka sehinggalah mereka menempuh kejayaan. ustaz. Mengenang Jasa Guru Pelajar yang baik selalu mengenangi jasa guru yang telah mencurahkan ilmu dan membimbing pelajar dengan penuh dedikasi tanpa mengira penat dan lelah. mereka (pelajar yang menjaga solat) tidak sekali-kali mencuba menyentuh perasaan atau menyakiti hati guru dalam apa jua cara sekalipun. .W. peredaran matahari dan perubahan malam dan siang. Seterusnya untuk kesejahteraan ummah sejagat. h.Ini adalah kerana mereka dapat melihat melalui matahati mereka betapa bernilainya harga masa itu. i.T. bahkan wajiblah meletakkan pengurusan masa itu sepertimana yang dikehendaki oleh Islam. merahmati rohnya. mengiringi jenazahnya ke tanah perkuburan dan sentiasa berdoac agar Allah S. Tidak mencukupi sekadar menyedari kewajipan menjaga masa sahaja. Sepertimana yang telah diungkapkan sebelumnya bahawa syicar Islam telah meyakinkan lagi betapa berharganya masa dalam memberikan sumbangan terhadap kemajuan manusia seiring dengan peredaran dunia .ustazah. Perasaan hati guru seharusnya dijaga walau dalam apa jua keadaan. Bertegur Sapa Pelajar terlebih dahulu bertegur sapa guru di kala bertemu atau bersua. rohani dan jasmani.Ini kerana guru sudah tentu tidak dapat mengenali rupa para pelajarnya yang telah lama tidak dijumpainya. bahkan lebih penting daripada itu. pelajar akan solat untuknya. Apalagi jika sudah lama tidak berjumpa dengan guru. membakar diri bagi menerangi orang lain. k. Jangan Menyakiti Perasaan Guru Sepanjang hubungan dengan guru. Guru itu ibarat pelita.g.

seruan kali ketiga berkumandang menyeru manusia menunaikan solat cAsar.Ketika itu manusia di wajibkan solat zohor.Pengkaji tidak bercadang untuk menjelaskan maksud solat kerana telah dijelaskan sebelumnya. Memulakan kehidupan sehariannya dengan cibadah solat dan penutupnya juga dengan cibadah solat. Kita seharusnya sedari bahawa di antara nickmat yang tidak ternilai adalah pengurniaan Allah solat dan masa lapang. adalah seperti modal perniagaan yang merupakan di antara sebab ke arah keuntungan sesuatu perniagaan. sehingga tidak mampu untuk menunaikan kewajipan solat terhadap Allah S. maka ia akan berjaya sama ada di dunia dan lebih-lebih lagi di akhirat. Justeru itu barangsiapa yang melakukan pekerjaan setelah selesai solat dan melakukan dengan penuh khusyuck. dan memberikan rezeki kepada mereka. melalui ketetapan masa dalam setiap lima waktu solat mampu mentarbiah pelajar dari aspek patuhi masa. terdengar panggilan kali ke empat. terdengar seruan menyeru manusia yang masih dibuai mimpi.Ketika mana malam sampai ke penghujungnya dan fajar mula terbit . duduk berborak kosong di tempat-tempat awam dan lain-lain lagi. Semuanya itu pada masa yang telah ditentukan oleh Allah S.Namun begitu kita tidak seharusnya tenggelam dalam lautan keduniaan.W.T : Ertinya : ³ Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan mu. yang menyusun segala urusan. manakala nickmat solat dan masa lapang itu.T. keadaan kerugian hanyalah berlaku dalam urusan perniagaan sahaja. untuk bangun menikmati udara pagi yang bersih lagi segar dengan bangun menunaikan solat subuh.W.W. yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa ³ Setelah matahari berada di sebelah barat. dan mendapat syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi. Dan sebaliknya akan berlaku iaitu barang siapa yang tidak mengikut perintah Allah iaitu tidak solat perniagaannya akan rugi serta modalnya juga turut hilang.Umpama berjalan-jalan tanpa tujuan. Pada asasnya.W. Apabila matahari tidak menampakkan cahayanya. tidak terikat dengan urusan keduniaan dan tidak menghalang seseorang itu daripada urusan akhirat. samada disedari maupun tidak disedari.Dengan itu masa bukan lagi suatu . manakala maksud masa lapang di sini ialah.Al Syeikh Minawi mengumpamakan seseorang yang memikul tanggungjawab itu adalah seumpama peniaga. Ketika itu manusia diperingatkan supaya bertemu di hadapan pencipta mereka sendiri.Manusia diminta supaya tidak tamak mengejar harta dunia.Iaitu bermula dengan solat subuh di pagi hari dan di akhiri dengan solat Isya. menandakan panggilan untuk solat di penghujung hari iaitu solat Maghrib. Kita tidak dapat menafikan bahawa banyak dalil-dalil yang telah menjelaskan kepada kita tentang kewajipan seseorang itu untuk berusaha dalam kehidupan dunianya. Firman Allah S.T. iaitu Allah S. Begitulah keadaan kehidupan seorang muslim pada setiap hari. Para ulama¶ terdahulu amatlah tidak menyukai apabila seseorang yang tidak mengisi masa lapangnya dengan acmalan-acmalan kebaikan.T. Jelas sekali di sini.

Firman Allah S.Usia muda adalah suatu usia yang mudah melakukan apa sahaja mengikut hawa nafsu sendiri. yang tertentu waktunya ³ 3. .T : Ertinya : ³Demi masa. Mereka mampu melakukan apa sahaja yang dikehendakki oleh nafsu jahat mereka. Jadi ke atas setiap yang beriman kepada Allah dan yang sudah tentunya dapat menilai nickmat masa yang Allah anugerahkan buatnya serta menyedari kepentingannya maka bersegeralah kita mematuhi masa dengan mengisi masa dengan camalan-camalan kebajikan sepertimana tuntutan Allah. apabila masa lapang dimiliki oleh belia remaja khususnya para pelajar dipersia-siakan. Keimanan kepada Allah bukan sahaja apa yang tersemat di hati tetapi lebih tertumpu kepada acmal yang menjadi tongkat memimpin kepada akhlak yang lebih baik. Sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam kerugian.Ada pula yang mengatakan masa lapang bagi seorang lelaki itu adalah kelalaian manakala bagi seorang perempuan adalah pembuka jalan ke arah mengikut kehendak hawa nafsunya. Sebagaimana menurut al-Ghazali : ³ Setiap yang ada dalam hati akan menzahirkan kesannya pada anggota badan sehinggalah setiap pergerakannya adalah berlandaskan kepadanya ³. Firman Allah S.T : Ertinya : ³ Bahawasanya solat itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang yang beriman. Dalam al-Quran.W.nikmat kepadanya tetapi telah menjadi satu bala kepadanya.4 Akhlak Pelajar Sebagai seorang hamba Allah. Setiap tingkah laku yang lahir daripada manusia sebenarnya adalah cerminan daripada apa yang tersemat dalam dirinya. Tambahan pula apabila seseorang itu mempunyai sumber kewangan yang melebihi keperluan.W. kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh dan nasihat menasihati supaya mentacati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran´. seseorang pelajar mempunyai akhlak kepada Allah sekaligus menepati syarat pertama Rukun Iman. Akhlak memainkan peranan yang penting dalam mencorakkan tingkah laku dan kehidupan seseorang. keyakinan dan icktikad terhadap kewujudan dan kekuasaan Allah tidak boleh diragukan sama sekali. Adalah amat rugi. Pelajar muslim pastinya tidak terlepas dari kepercayaan dan keyakinan ini. Dengan hanya beriman kepada Allah sahajalah. Keyakinan ini menjadi tunjang dan asas dalam kehidupan seorang muslim. Allah telah menegaskan bahawa solat yang difardhukan itu mempunyai waktu-waktunya yang tertentu.

Dengan erti kata lain. maka sesiapa yang melakukannya akan memperolehi cahaya . setiap yang beriman itu mengenali Allah dan Rasulnya. akhlak adalah mercu tanda. terutama orang-orang munafik.W maksudnya : ³Golongan yang beriman yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya ³ Tamadun sesuatu umat adalah terletak kepada sejauh mana penghayatannya dan kemurnian sumber peradabannya. sekaligus ia tidak dapat bermunajat dan mendekati Tuhannya. Maka terputuslah daripada nikmat. Itulah orang orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. kerana itu mereka cinta kepada keduanya serta patuh dengan melakukan suruhan-Nya terutama solat lima waktu. bergantung kepada nilai akhlak yang ada padanya. maka bila bertambah seseorang itu dalam melakukan solat maka makin bertambah jugalah tahap keimanan mereka. Justeru. menghalangi manusia dari Fahsya dan munkar ³ Akhlak adalah cerminan keimanan seseorang. rahmat.Maka dengan ini apabila akhlak menjadi sebati dalam diri ia akan menzahirkan tindakan spontan.( Iaitu) orang-orang yang mendirikan solat dan yang menafkahkan sebagian dari rezeki yang kami berikan kepada mereka. Seorang pelajar Islam dikatakan berakhlak bilamana sering melakukan solat pada waktunya. Dalam solat itu seseorang hamba bukan sahaja dapat bercakap atau berdialog dengan Tuhannya dan memohon sesuatu tetapi ia juga dapat mendekatkan diri kepada-Nya sedekat-dekatnya.A.W. Sebaliknya orang-orang yang tidak beriman.mereka akan memperoleh beberapa darjat ketinggian di sisi Tuhannya dan ampunan serta rezeki (nikmat) yang mulia. mereka membenci Allah dan Rasulnya.W. Berdasarkan ayat ini.belas kasihanNya. terutama semasa sedang sujud. Allah S. Jadi seseorang yang tidak solat bermakna tidak membuat hubungan dengan Tuhannya.Suburlah akhlak yang keji dan hina. ibarat pohon yang semata-mata bergantung kepada kesihatan dan keelokan akarnya. tempat makhluk bergantung harap. Sabda Rasulullah S.T. Tanpa akhlak nescaya manusia akan berada di lembah kehinaan biarpun kejayaan material yang dicapai amat menakjubkan. Faktor yang membelakangkan akhlak jugalah yang menyebabkan sesuatu umat tidak dikira mencapai tahap ketamadunan yang sebenarnya. iman yang sempurna akan menghasilkan akhlak yang mulia atau dengan perumpamaan yang mudah. Firman Allah S.T : Ertinya : ³ Bahawasanya solat itu. dan hanya kepada Tuhanlah mereka bertawakkal. telah berfirman : Ertinya : ³ Sesungguhnya orang-orang yang beriman ialah mereka yang bila disebut nama Allah gementarlah hati mereka. dan apabila dibacakan ayat-ayatNya bertambahlah iman mereka. Pada dasarnya. berjaya atau tidaknya sesuatu umat dalam melakukan proses kemajuan dan pembangunan. Solat itu adalah cahaya.

T.A. bahkan segera menurut dan mengikuti apa sahaja perintah Allah S. Cara untuk menguasai ilmu adalah melalui pembacaan dan latihan.T. mulia dan berakhlak terpuji. maju dan berjaya.Cahaya dimana seseorang dapat bergaul dalam masyarakat dengan selamat. bersinar gemilang di hadapan Tuhan An Nur iaitu cahaya iman dihias indah dengan cahaya solat yang melahirkan budi perkerti yang mulia. negara yang bertamadun memiliki undang-undang atau disiplin diri yang tinggi. individu itu dikatakan lemah dan tidak akan berjaya. Sebagai pencari ilmu. bersinar ke atas mukanya dan memantul ke atas setiap anggotanya. solat adalah alat yang dapat mengawal diri seseorang daripada dosa dan kemungkaran.T. 3. ditambah lagi dengan alam raksasa ghaib adalah semuanya di tangan Allah S. Ini bermaksud barangsiapa yang kerap bersolat. Maka solat dapat mencegah dari nafsu yang buruk dan merugikan.5 Disiplin Dalam Kelas Dalam pembinaan sahsiah yang baik.W. dan mengetahui perintahNya. Tuhan Maha Pencipta. Maka solat merupakan suatu latihan bagi orang yang berkedudukan tinggi untuk dapat merendahkan diri kepada Allah. lupa. Sifat ini adalah pakaian utama bagi orang yang berkedudukan tinggi dan berpangkat. dan Rasulnya. antara sebab mengapa solat ini dilakukan lima kali dalam sehari ialah untuk memeluhara manusia dalam kehidupan sehariannya yang biasanya lalai oleh adanya nafsu keinginan. samada ilmu keagamaan atau ilmu mengurus dunia. Kita sedia maklum bahawa setiap orang yang tidak dibatasi oleh undang-undang dan disiplin. dan ia juga menaikkan darjat orang yang berkedudukan rendah dan miskin. hendaklah mempunyai jadual yang lengkap agar mudah diikuti oleh setiap pelajar.Solat dapat mewujudkan manusia yang patuh. maka keadaan dirinya dikatakan cahaya di atas cahaya.W. Umpama contoh. Di dalam agama Islam. maka ketahuilah bahawa kesemua makhluk yan g berakal dan tidak berakal adalah tunduk kepada Allah Tacala pada setiap masa dan mereka patuh takut dan bimbang menunggu apa sahaja yang akan dilakukan Allah kepada mereka. Jika belum dapat merendahkan diri. disiplin diri yang ketat dan dipatuhi dengan keadaan yang sungguh-sungguh mampu mendidik ke arah remaja yang berwawasan. terlibat dengan tabicat dan tradisi. setiap pelajar Islam hendaklah mengetahui dan mengamalkan disiplin-disiplin dan undang-undang yang . Maka ia dapat melihat apa yang orang tidak nampak akan kebenaran dan sesuatu hakikat. Orang yang mengenali Allah S. baik. dia tidak akan sombong. Dan untuk mendapat kejayaan.Ini adalah kerana sejarah telahpun membuktikan kepada kita. kelalaian. pelajar tidak akan terlepas dari menguasai ilmunya. Merendah diri adalah suatu sifat yang mulia dan terpuji. Mengapa manusia perlu sombong sedangkan kerajaan agung yang mencipta. Cahaya solat itu berkilauan dalam hati orang mukmin.W. Menurut Al-Qustani R.Manakala pembacaan dan latihan.tersebut. setiap pelajar Islam inginkan kejayaan di dalam peperiksaan.yang mempunyai segala sifat Keagungan dan Kemuliaan : sifat kehebatan yang boleh sombong mengatasi manusia. memelihara dan mentadbirkan seluruh alam ini dari dasar tujuh petala bumi dari sebelah bawah membawa ke tujuh petala langit di sebelah atas.

Undangundang yang dipatuhi disulami dengan hadir hati. akan tercanailah mengikut undang-undang yang digariskan alQuran. Setiap orang bilamana melakukan solat. Jika ditinjau pada ibadah solat. · Suci dari hadas kecil dan hadas besar · Badan. .telah digariskan oleh Allah untuk menjamin keberkatan dan kecemerlangan di dunia dan akhirat. Undang-undang Sebelum Solat Sebelum solat kita dirikan.W. · Menghadap kiblat b.T kerana telah berlaku padanya kecacatan yang sepatutnya wajib dielakkan. Sebagai kajian mari kita perhatikan undang-undang tersebut : a.Sebab Islam bukan agama individu tetapi agama yang membimbing ke arah kejayaan untuk semua orang. wajib mematuhi undang-undang tersebut. Penuntut ilmu hendaklah saling menasihati sesama mereka khususnya di dalam menjadikan diri sentiasa berada dalam keadaan berdisiplin dan mengikut garis panduan undang-undang Islam sebenar. · Membaca surah al Fatihah · Rukuk · Ictidal dengan thumacninah · Sujud · Duduk tahiyat akhir · Memberi salam · Tertib Setiap pelanggaran undang-undang. Bagi seorang pelajar. maka kita harus mengetahui lebih dahulu tentang beberapa syarat solat iaitu . pakaian dan tempat solat harus suci dari najis. Undang-undang Ketika Solat Dalam mendirikan solat maka yang harus dan perlu diketahui dengan sungguh-sungguh adalah fardhu-fardhunya sebagaimana berikut : · Berniat dalam hati · Membaca takbiratul ihram · Berdiri bagi mereka yang berkuasa ketika solat fardhu. · Menutup aurat: Setiap lelaki dan perempuan yang akan bersolat haruslah menutup auratnya iaitu menutupi sebahagian anggota badannya agar tidak bertelanjang yang boleh menyebabkan solatnya tidak sah dan batal. solat dikira sebagai rosak (batal) atau maksud secara mudahnya solat yang dikerjakan tidak diterima oleh Allah S. terdapat padanya undang-undang atau peraturan-peraturan yang wajib diikuti. khusyukc akan melahirkan perilaku yang terpuji.Patuh terhadap undang-undang bermakna solat dari segi zahiriah telah sempurna dan sah. · Mengetahui masuknya waktu solat.

Ijma dan Qias. Otak bertindak sebagai pemandu kepada anggota badan yang lain. telah memegang satu amanah yang perlu dilaksanakan dengan rasa penuh tanggungjawab. Al-Quran dan al-Hadis mengajak serta memandu kita ke arah makruf ( kebaikan ) dan menjauhi mungkar ( kemaksiatan ). Imam seumpama kepala kepada anggota badan yang lain.Dengan adanya ketenangan.Justeru itu orang yang bersolat adalah orang yang mempunyai kedudukan yang mulia semasa di dunia dan juga di akhirat. Sesungguhnya manusia yang mulia di sisi Allah ialah orang yang beriman dan bertakwa kepada-Nya pada setiap masa.Kerjasama erat di antara tanggungjawab solat dan imam selaku pemimpin amat penting dalam membentuk generasi al-Quran. Dalam solat setiap tindakan imam akan diikut oleh makmum.6 Patuhi Undang-Undang Sekolah Solat dan kepimpinan merupakan dua perkara yang amat penting dan telah mendapat tempat yang khusus dalam syiar Islam. mematuhi undang-undang Islam juga undang-undang sekolah selagi mana tidak berlawanan dengan syariat Islam.Ini bermakna tidak ada jalan singkat untuk memperolehi ganjaran pahala melainkan menunaikan setiap perkara yang telah difardhukan Allah padanya. seseorang dapat bersolat dengan khuyuck. dapat menjalankan tugas dengan sempurna dan dapat menyumbang kepada kesihatan yang sempurna. khususnya solat. Ketenangan adalah suatu nikmat yang penting dalam kehidupan manusia. Ketenangan yang sebenar hanyalah dapat diperolehi oleh orang yang bersolat dengan ikhlas dan orang yang selalu membaca dan mendengar ayat-ayat suci al-Quran. Maksudnya solat melalui syarat dan undang-undangnya telah mewajibkan makmum mengikut pada setiap perbuatan imam. 3. Kepala letaknya di atas yang penuh kemuliaan di samping terletak padanya anugerah akal yang telah Allah bekalkan. Bila kita bercakap mengenai kepimpinan Islam. Al-Hadis.Justeru itu telah menjelaskan kepada kita bahawa melalui solat berjama¶ah telah mendidik pelajar khususnya. ianya adalah bahanbahan santapan rohani yang sebenar dan dapat memberikan ketenangan di dunia dan di . dapat bergaul dengan ibubapa secara baik.Di dalamnya juga terdapat pengakuan terhadap Allah dan Rasul-Nya serta pelbagai bacaan.Solat yang dimulakan dengan takbir (mengagungkan Allah Tuhan Semesta) dan dilakukan dengan rukuk dan sujud serta tahiyyat di mana di dalamnya terdapat undang-undang yang digariskan serta hendaklah dipatuhi. Kita telahpun mengetahui untuk mendapat syurga Allah hendaklah mengikut garis panduan yang telah ditunjukkan Allah melalui kitabnya Al-Quran. di samping menjadi penentu jatuh dan bangunnya institusi pendidikan tersebut. adalah benar-benar dapat mengubah insan yang mampu berfikir. Secara umumnya seseorang yang menjadi imam.Solat dikatakan rosak seandainya tidak mengikut perbuatan imam. kita tidak boleh lari daripada dua sumber iaitu al-Quran dan al-Hadis. Panduan tersebut adalah bertujuan untuk membentuk kehidupan masyarakat yang menjadikan Islam sebagai satu cara hidup. Solat dan kepimpinan merupakan elemen utama dalam mencorakkan sesebuah institusi pendidikan.

Ertinya. Firman Allah S. Imam Shadiq mencontohkan teman yang baik dengan angin yang menghembus di kebun bunga mawar lalu mnyebarkan semerbak mewangi. Penelitian telah membuktikan bahawa orang yang berkawan dengan kelompok yang baik. Memilih teman yang tepat adalah ibarat memilih persimpangan jalan yang berliku iaitu jalan penuh kebahagiaan atau jalan kesengsaraan.W. Amirul Mukminin Saidina Ali telah berkata : ³ Hati-hatilah kamu berteman dengan orang-orang yang fasik. Teman yang tidak solat akan menyeret temannya menuju kesesatan dan kerosakan moral.Acuan Islam amatlah diperlukan kerana tanpa acuan yang betul. dengan teman yang baik kita akan terhibur dan merasa lega dan lapang hati sebagaimana dia terhibur ketika merasakan hembusan angin yang membawa bersama wangian mawar. Sehubungan dengan itu. berhubungan dan berteman dengan orang lain adalah salah satu faktor terbentuknya kehidupan sosial tersebut. Saidina Ali juga mengatakan : ³ Bertemu dengan orang-orang yang jahat. kerana kejahatan demi kejahatan akan bertemu´ Dalam riwayat lain. yang tidak didasari oleh syariat Islam menjerumuskan mereka ke jurang kehancuran. akan menghantar kepada kebahagiaan samaada di dunia dan akhirat. : Ertinya : ³ Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir.W. menjaga hukumhukum syariat Islam maka natijahnya sikapnya pasti akan berubah dengan jelas. melaksanakan solat pada waktunya. Firman Allah S. persoalan yang seharusnya diperhatikan dalam pendidikan anak remaja adalah hubungan sosial mereka dalam berteman. menyebabkan buruk sangka terhadap orang-orang yang baik ³. Justeru kita tidak akan mungkin menyendiri. Kecuali orangorang yang mengerjakan solat.T.7 Perhubungan Dengan Kawan Secara alamiah. Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah. Solat yang dilakukan mengikut perturan yang betul akan melahirkan pelajar yang patuh terhadap undang-undang sekolah selagimana undang-undang tersebut tidak bersalahan dengan Islam. kita adalah makhluk sosial dan selalu condong kepada kemajuan dan peradaban.T : . Dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir. Oleh yang sedemikian itu. Kita tidak akan mampu merealisasikan kehidupan sosial kecuali melalui berhubungan dengan orang lain iaitu melalui jalinan persahabatan dan berteman.akhirat. 3. Sekiranya memilih teman yang baik dan mengerjakan solat serta dari keturunan yang terhormat. yang mereka itu tetap mengerjakan solatnya´. Ketenangan yang dinyatakan berdasarkan ayat tersebut adalah ketenangan yang diperolehi melalui perlakuan solat. bangun mengerjakan solat malam.

Ertinya : ³ Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisikan-bisikan mereka. hlm 19. Roh Sembahyang. 2003. [7] Abu Zahidah.Sifat pertama dari orang beriman yang terpuji itu ialah orang-orang yang memelihara solatnya. hlm 45. Riwayat Abu Hasan Al Mawardi [12] Hadis Riwayat Ahmad. [1] Hj Hasan Muhammad Al Khairun Gozali. Allah telah menyebut beberapa camal kebajikan yang mewajibkan para pelakunya kekal selama lamanya di dalam syurga Firdaus. Sebagai maklumat. Allah puji orang-orang yang beriman. Roh Sembahyang. 1001 Mutiara Solat : cAmalan Yang Dirindukan Syurga . Surah Al Asr ayat 1-3 [15] Al-Quran. hlm 1 [8] Al-Quran Surah An Nisa ayat 103 [9] Al-Quran. Surah Al-Macrij ayat 19-23 [19] Al-Quran. atau mengadakan perdamaian di antara manusia.Di samping solat juga mampu mendidik diri ke arah sahsiah yang baik dalam perhubungan dengan kawan-kawan. 1001 Mutiara Solat : cAmalan Yang Dirindukan Syurga . [5] Abdul Rahman Mat Ismail.1996. Surah At Taubah ayat 103 [3] Hj Hasan Muhammad Al Khairun Gozali. kecuali bisikan-bisikan dari orang yang menyuruh (manusia) memberi sedekah. [2] Al-Quran . Al-Quran dan tafsiran yang dinyatakan dibawah. 2003. Surah Ali Imran ayat 133. hlm : 65 [11] Hadis. artikel ini adalaah kajian penulis dengan 100 orang pelajar disamping kajian dari beberapa buah buku. 1001 Mutiara Solat : Amalan Yang Dirindukan Syurga . Maka kelak Kami memberi kepadanya pahala yang besar´.Kepentingan Solat Dalam Kehidupan . Yang berdiri paling depan dari amal kebajikan tersebut iaitu solat. hlm 20. Ibn Majah dan Tirmidzi [13] Al-Quran. Surah An Nisa ayat 103 [16] Al-Quran. 2003. [14] Al-Quran.2003. yang terakhir juga solat. Surah Al Ankabut ayat 45 [17] Al-Quran. hlm 44. hlm 46.al. [6] Hj Hasan Muhammad Al Khairun Gozali.1996. Surah Al Anfal ayat 2-4 [18] Al-Quran. dan barangsiapa yang berbuat demikian kerana mencari keredhaan Allah. Ringkasnya untuk mendapat seorang kawan yang baik pelajar seharusnya memerhatikan perkara yang utama dahulu iaitu solat kerana segala kebaikan terpancar melalui solat. [4] Abdul Rahman Mat Ismail. atau berbuat macruf. Sahsiah Pelajar Cemerlang. Surah Toha ayat 132 [10] Hasnan Kasan et. 2005. Surah An Nisa ayat 114 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->