P. 1
KEMUDAHAN DAN PRASARANA PROGRAM PEMULIHAN KHAS

KEMUDAHAN DAN PRASARANA PROGRAM PEMULIHAN KHAS

|Views: 1,412|Likes:
Published by Izla Majid

More info:

Published by: Izla Majid on Jan 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

KEMUDAHAN DAN PRASARANA PROGRAM PEMULIHAN KHAS - Peruntukan Kewangan - Lokasi dan Jenis Kelas Pemulihan - Kemudahan-kemudahan

lain

Bertujuan untuk bimbingan pendidikan bagi membolehkan kanak-kanak menerima pendidikan yang sesuai dengan bakat. .8(78)bth. tahap kecerdasan dan kebolehannya.11 Feb.1991).Peruntukan Kewangan a) Dasar Sedia Ada: Di bawah Bantuan Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling (Pekeliling Kewangan Bil:2/91 KP1573/17/jld.

Peruntukan di bawah mata pelajaran Matematik dan Bahasa Malaysia boleh digunakan. . (JPK sedang berusaha untuk mendapatkan peruntukan secara pukal khusus untuk program pemulihan khas).b) Pihak sekolah boleh juga menggunakan peruntukan PCG mata pelajaran yang difikirkan sesuai.

. ‡ Tiada peruntukan khas untuk memberi latihan kepada GPK/Guru-guru lain. ‡ Tiada peruntukan kewangan untuk menyediakan/membeli BBM dan bahan-bahan rujukan untuk GPK.Isu-isu Mengenai Peruntukan Kewangan ‡ Tiada bantuan kewangan khas untuk menyediakan bilik dan peralatan yang sesuai bagi murid-murid pemulihan khas.

agihan peruntukan adalah seperti berikut: (a) 60% = Sains.‡ Kesukaran GPK mendapatkan peruntukan program pemulihan daripada peruntukan kewangan PCG mata pelajaran. Matematik dan Bahasa Inggeris Daripada jumlah (a): 40% = Sains 30% = Matematik 30% = Bahasa Inggeris (b) 40% = Lain-lain Mata Pelajaran Teras (Agihan ditentukan bersama oleh Pengurus Sekolah dan Ketua Bidang/Panitia yang berkenaan) . ± Bagi PCG Mata Pelajaran Teras.

± Penyelenggaraan peralatan termasuk komputer yang digunakan untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran. . ± Pembelian buku rujukan.‡ Perbelanjaan Bagi Peruntukan Kewangan PCG: ± Pembelian peralatan kecil dan bahan habis guna (termasuk kertas braille) bagi tujuan pengajaran dan pembelajaran. perisian. cakera padat lain-lain yang bersesuaian untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran. ensiklopedia.

. ± Penentuan pembelian segala harta modal hendaklah dibuat oleh Jawatankuasa Khas Peringkat Sekolah yang dipengerusikan oleh Pengetua/Guru Besar sahaja. ± Program berunsurkan pendidikan yang boleh memberi pengukuhan kepada proses pengajaran dan pembelajaran sama ada semasa cuti persekolahan atau hari persekolahan.± Keceriaan berunsurkan pendidikan seperti taman sains. taman herba dan lain-lain yang boleh memberi pengukuhan kepada program pengajaran dan pembelajaran.

. ± Pembelian yang melebihi kadar yang ditetapkan perlu mendapat kelulusan terlebih dahulu daripada Ketua Pusat Tanggungjawab (Pengarah JPN) dan dikemukakan melalui PPD.± Laporan dan salinan resit bagi setiap harta modal yang dibeli hendaklah dikemukakan kepada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) serta salinkan kepada Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) untuk tujuan pemantauan dan rekod.

. KPM).Lokasi Kelas Pemulihan Khas ‡ Menurut Garis Panduan Pelaksanaan Program Pemulihan Khas 2008 (BPKhas. Pihak sekolah perlu menyediakan kemudahan fizikal untuk Program Pemulihan Khas seperti yang berikut: ± Sebuah bilik darjah dengan keluasan 3 bay khusus untuk kelas pemulihan khas sebagaimana dalam pelan asal dan surat penyerahan bangunan perlu dikekalkan sebagai kelas pemulihan khas (sekolah baru).

± Memastikan semua peralatan/bahan yang dibekalkan untuk program pemulihan ditempatkan di dalam kelas pemulihan khas. . Susun atur kelas ini tertakluk kepada pelan yang telah diluluskan dalam projek brif RMK 9.± Sebuah bilik yang kondusif berukuran 3 bay . ± Sekolah-sekolah yang tiada kemudahan seperti dalam perkara (i) dan (ii) di atas hendaklah mengadakan ruang sekurang-kurangnya dengan keluasan 2 bay.

Sekiranya ada bilik khas. sempit dan kurang selesa.Isu-isu Kelas Pemulihan Khas ‡ Ketiadaan bilik yang sesuai dan kondusif untuk pengajaran dan pembelajaran pemulihan khas. Ada kelas di bilik stor. kantin dan tempat-tempat lain yang tidak sesuai. bilik itu terlalu kecil. .

‡ Kekurangan peralatan/perabut di bilik pemulihan seperti rak dan almari. ‡ Tiada bilik khas berpindah randah. . Kelas pemulihan diadakan di pusat sumber dan terpaksa berebut dengan guru lain . Kalau bilik digunakan. kelas terpaksa dibatalkan. ‡ Saya tidak diberikan tempat khas.

. Kami tak dapat susun alat dan kerusi meja dengan baik terdapat banyak anak-anai.‡ Bilik pemulihan khas ialah bilik setor yang terletak di bangunan lama. tiada meja. Bilik stor ini panas. ‡ Masalah tiada bilik kelas dijalankan di kantin. udara nak keluar pun susah. di pondok rehat.

. ‡ Bilik tidak sesuai. Perlu bilik yang lebih besar. Bilik sekarang ni udara nak mengalir pun susah. kadang-kadang digunakan oleh jururawat pergigian.‡ Bilik pemulihan tidak sesuai. kadang-kadang sampai sebulan tak ada kelas pemulihan khas kerana bilik digunakan.

Kerusi Murid 8.Kemudahan-kemudahan Kelas Pemulihan Khas 1. Meja Bulat / Meja Jepun 6. Meja Murid 7. Meja Kerel 9.Rak Buku . Rak Cubby Multipurpose 10. Meja Komputer 5. Kerusi Komputer 4. Kerusi Guru 3. Meja Guru 2.

Rak TV & VCD 15.Cermin Muka / Sinki 16.Softboard 18.11.Rak Manipulatif 20.White Board Esel Adjustable 14.White Board 13.Carpet 21.Cermin Tegak 17.Rak Carta 19.Rak Fail 12.Display Board/Kiosk .

Skrin 24. Lcd Projektor 23. Televisyen 28. Penghawa Dingin . Radio 27.22. Komputer 26. Mesin Pencetak 25.

. ‡ Kekurangan kemudahan-kemudahan fizikal sekolah seperti perabot (meja. kerusi. dll.Isu-isu Kemudahan-kemudahan Kelas Pemulihan Khas ‡ Lambat naik taraf kelas pemulihan kerana kelambatan penerimaan peruntukan kewangan khas naik taraf kelas pemulihan kerana ketidakcekapan guru besar sekolah.) ‡ BBM di sekolah yang tidak mencukupi atau BBM yang telah usang dan tidak menarik lagi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->