P. 1
SUMBANGAN TOKOH BARAT

SUMBANGAN TOKOH BARAT

|Views: 3,212|Likes:
Published by aliasiti

More info:

Published by: aliasiti on Jan 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/18/2013

pdf

text

original

FRIEDRICH FROEBEL (1782-1852

)
seorang tokoh pendidkan Jerman banyak habiskan masa hayatnya menbentuk system pendidikan awal kanak- kanak. Belajar daripada Pestalozzi dan bekerja dengannya. Bentuk kurikulum dan kaedah pengajaran awal kanak- kanak. Digelar “father of kindergatden”. Membuka sebuah sekolah (1837)( dikenali dengan taman kanak-kanak) hasil daripada hubungan rapatnya dengan Pestalozzi dan bacaan hasilhasil kerja Rousseau untuk praktikkan idea- ideanya. Sekolah ini dinamakan “kindergarten”. Kinder bermaksud kanak- kanak, garten bermaksud garden of children.

PANDANGAN FROEBEL TERHADAP KINDERGARTEN. 1. Dipenuhi dengan keindahan untuk menarik perhatian kanak- kanak. 2. tidak dilengkapi kerusi dan meja atau keadaan yang sempit sehingga menyusahkan perjalanan aktiviti. 3. perlu dipenuhi dengan pemandangan, buniy- bunyian dan objek- objek untuk kanak- kanak yang mempunyai bentuk- bentuk yang mudah, saiz dan warna. 4. ia merupakan institusi yang membolehkan kanak- kanak bergaul dengan rakan sebaya tanpa kawalan ibu bapa dan guru. 5. suasana di kindergarten hendaklah dapat mengawal kanak- kanak daripada pengaruh jahat yang terdapat dalam masyarakat dan bahaya alam semula jadi. 6. di kindergarten, perkembangan mental, fizikal dan social kanak- kanak hendaklah dipupuk. 7. Kindergarten merupakan satu pendekatan terhadap latihan kanakkanak. 8. pendidikan adalah pembinaan watak atau peribadi kanak- kanak. i. Berdasarkan kepada keperluan dan keupayaan kanak- kanak. ii. Kanak- kanak mempelajari sesuatu melalui perbuatan. iii. Kanak- kanak hendaklah dianggap kanak- kanak dan mereka perlu diberi kebebasan.

PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN. i. Menekankan kaedah bermain dan belajar melalui membuat. - Bermain adalah asas untuk kanak- kanak mempelajari sesuatu. - Bermain itu kehidupan dan bermain itu satu tahap yang tertinggi dalam perkembangan kanak- kanak.

.Bentuk. Mempelajari lagu atau puisi di samping melakukan pekerjaan yang dikenali sebagai permainan fingerplay. .kanak belajar membilang. bulatan dan garisan. iii.kerja yang dilakukan oleh kanak.kanak meneroka dan memahami hubungan dengan alam semesta. ii. silinder.Kanak.Froebel percaya tentang kepentingan membangkitkan. semua kerja.Iaitu bahan. segi empat tepat. kubus. membuat model. mengukur. memotong.Bahan. Juga prinsip yang menyatakan bahawa semua pendidikan bermula dengan persepsi deria dan objek boleh guna untuk menimbulkan minat dalam pembelajaran.bahan bagi membentuk pelbagai kemahiran seperti menjahit menenun. menimbulkan rasa ingin tahu dan merancang motivasi untuk belajar bagi kanak. membeza dan membanding sesuatu mengikut arahan guru.- Oleh itu.kanak semasa proses pembelajaran.bahan dalam bentuk yang terdapat di alam semula jadi. Froebel menerima prinsip yang dikemukakan oleh Pestalozzi mengenai penggunaan alat/ objek dalam pengajaran. segi tiga. . . mencantumkan titik. Gift atau bahan. menyusun manik.Membantu kanak. menampal dan melipat kertas. mengekalkan minat dan perhatian. .bahan ini membantu kanak.kanak perlu mempunyai ciri. . Membentuk urutan aktiviti yang dinamakan pekerjaan.kanak menggerakkan tangan atau badan sambil menyanyikan lagu. iv.bentuk seperti sfera. .ciri main.

. .Kanak.kanak.Berdasarkan pada idea bahawa kanak.MARIA MONTESSORI (1870-1952) wanita pertama di Itali yang menjadi doctor perubatan dan peroleh ijazah kedoktoran berkaitan antropologi. Guru sebagai pembimbing.kanak meniru reality dengan cara memerhatikan mengikuti demonstrasi. Kebanyakan pendidik percaya pada kecerdasan yang tetap. .kanak dilatih supaya menghormati tugas dan tidak mengganggu setiap kanak.kanak perlu terlibat dalam aktiviti yang dapat memberi peluang kepada mereka mengendalikan bahan.kanak semasa bekerja. Timbul minat dalam pendidikan apabila mengendalikan kanak.kanak cacat. PANDANGAN MONTESSORI.kanak.Menyediakan persekitaran yang membimbing kanak. Kehendak guru bagi mengekalkan kawalan dan arahan dalam kelas. . ii. Beliau akhirnya mendapati kaedah pengajaran yang digunakan dapat diaplikasikan kepada kanak.sekolah seluruh dunia.bahan bagi menyelesaikan tugas sebenar.kanak menguasai kemahiran yang dibina daripada pengalaman pertama. Bentuk kaedah pendidikan menggunakan namanya sendiri dan nama itu berterusan sehingga kini di sekolah. Tidak ramai yang percaya pada kepentingan pengalaman sekolah untuk kanak.Guru dan kanak. i.CIRI PENDIDIKAN MONTESSORI. Pembelajaran yang difikirkan sesuai adalah dengan menggunakan motivasi melalui rangsangan yang menyakitkan atau keperluan biologi.kanak yang tidak mengalami kecacatan mental. . CIRI. Pengalaman kanak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->