P. 1
Ancaman-ancaman Negara2

Ancaman-ancaman Negara2

|Views: 302|Likes:
Published by betsylls

More info:

Published by: betsylls on Jan 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2015

pdf

text

original

Kedaulatan & AncamanAncaman Negara

‡ Di Malaysia. sosial politik. dalam negara dan luar negara.Pendahuluan ‡ Ancaman dan cabaran di alaf baru ini mempunyai perspektif yang berbeza-beza mengikut sejarah negara masing-masing di samping faktor lain seperti demografi. . status ekonomi dan juga perkembangan pembangunan di negara jiran dan seluruh dunia. ancaman terhadap keselamatan dalam negara datangnya dari dua cabang.

kita menerima ancaman daripada puak-puak ekstrimis kaum dan penyimpang agama.Ancaman-Ancaman Pendatang Asing Kehadiran pendatang sama ada mereka masuk ke negara ini secara sah atau haram juga boleh menjejaskan imej dan keharmonian negara. Penyimpangan Agama/ Ajaran Sesat Dari dalam negara. terdapat juga pihak yang sengaja mengeksploitasi isu-isu ekonomi dan sosial politik negara untuk mendapatkan sokongan terutama dari kalangan parti politik dan badan bukan kerajaan. Politik Selain daripada itu. . Kelompok ini menjadi ancaman kepada negara kerana tindak-tanduk mereka yang sanggup melakukan sesuatu di luar batas kemanusiaan demi mencapai matlamat masing-masing. Ini kerana sebilangan daripada mereka suka menimbulkan masalah dan menghuruharakan keselamatan negara.

Senario ini amat merbahaya dan perlu ditangani dengan sebijak mungkin. kad pengenalan dan sijil lahir.Pemalsuan dokumen Ancaman juga boleh datang daripada kegiatan pemalsuan dokumen-dokumen penting kerajaan seperti pasport antarabangsa Malaysia. Isu Sempadan Selain daripada itu isu sempadan juga boleh menjadi ancaman besar kepada negara. .

sistem dagangan bebas dan kapitalis global jika tidak dikendalikan dengan baik boleh mengganggu ekonomi dan mencabar kedaulatan negaranegara kecil seperti Malaysia. . internet yang disalahguna untuk mengedarkan pelbagai bahan anti kerajaan. Contohnya. menjatuhkan kerajaan dan promosi aktiviti yang boleh menggoyahkan kestabilan keselamatan negara.Dagangan Bebas Di pentas antarabangsa. Kemajuan Teknologi Konsep baru dunia tanpa sempadan dan fenomena kemajuan teknologi maklumat telah mewujudkan ancaman di alaf baru.

‡ Ancaman terbesar dalam negara yang perlu diberi perhatian yang serius meliputi ancaman subvertif. . espionaj dan sabotaj.

. Ianya adalah bertujuan untuk menghancur dan membinasakan ketenteraman yang sedia ada dengan cara-cara yang salah di sisi undangundang atau yang bertentangan dengan perlembagaan. ‡ Ia juga boleh ditafsirkan sebagai satu pergerakan yang dijalankan oleh musuh-musuh negara untuk mengambil alih kuasa dari kerajaan secara salah di sisi undang-undang.Subvertif ‡ Subversif ialah kegiatan atau aktiviti yang dijalankan oleh sesuatu pertubuhan. Seterusnya melalui kegiatan ini akan mengakibatkan terkuburnya dan hilangnya perasaan dan etika taat setia rakyat terhadap negaranya. kumpulan-kumpulan tertentu atau orang perseorangan di dalam atau di luar Malaysia yang tidak sampai kepada perbuatan peperangan. Kelemahan manusia adalah penyumbang utama kepada masalah ancaman dalam negara.

dorongan untuk mendapatkan wang.Espionaj ‡ Espionaj boleh ditafsirkan sebagai suatu kegiatan dan aktiviti untuk memperolehi perkara terperingkat dengan cara tersembunyi dan berselindung serta atau salah di sisi undang-undang bagi tujuan yang memudaratkan keselamatan atau kepentingan Malaysia. Jenis-jenis ancaman espionaj adalah sebagai perisik ideologi. ‡ . tekanan dari pihak luar. Pengintip Ketenteraan dan Ekonomi. orang awam dan personel sendiri. Ancaman espionaj adalah sebagai agen perisikan negara asing. Investigate Journalist. lalai tingkah laku yang membahayakan dalam menjalankan tugas.

. sabotaj fizikal. ‡ Jenis-jenis sabotaj merangkumi sabotaj antara kerajaan. Pada masa peperangan sabotaj berkemungkinan besar dilakukan mengikut suatu rancangan yang teratur dan rancangan ini mungkin pula sebagai sebahagian atau _permulaan daripada suatu rancangan yang lebih besar untuk melumpuhkan pertahanan negara.Sabotaj ‡ Sabotaj ialah satu perbuatan atau omitan bertujuan menyebabkan kerosakan fizikal untuk kepentingan-kepentingan sesebuah kuasa asing atau sesuatu tujuan politik yang subversif. Sabotaj mungkin boleh dilakukan pada masa aman atau perang. sabotaj politik dan sabotaj ekonomi. Dalam masa aman sabotaj mungkin boleh dilakukan oleh orang perseorangan yang bersimpati dengan tujuan-tujuan kuasa-kuasa yang tidak berbaik dengan Malaysiadan ianya mungkin merupakan atau tidak merupakan suatu kempen yang teratur.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->