P. 1
PERMAINAN BADMINTON

PERMAINAN BADMINTON

|Views: 745|Likes:

More info:

Published by: MohdZulfarisZainalAbidin on Jan 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/13/2013

pdf

text

original

PERMAINAN BADMINTON

PENGENALAN Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring. Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.

Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England. Belanda. sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton. Denmark. Isaac Spratt. Di kawasan barat. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. New Zealand. "Badminton Battledore . pada 1899. Perancis. yang dimiliki oleh Duke of Beaufort." dan.SEJARAH DAN PEMBANGUNAN Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam. dan pegawai tentera British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an. yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. kejohanan badminton pertamd di dunia. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan. England pada 13 September tahun yang sama. sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan. . Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore and shuttlecock. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18.a new game" pada 1860. Pada 1893. Di Jepun. Ireland. Scotland. Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) (kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia) yang telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada. Portsmouth. dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove. Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House. penjual anak patung London. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global. seakan-akan menyamai peraturan ketika ini. Pada waktu itu. nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton. Gloucestershire. menerbitkan sebuah risalah iaitu. Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. dan Wales sebagai anggota pengasas. England.

dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf-dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa.Meskipun asal-usul sukan terletak di England. yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini PERTUBUHAN KERAJAAN Persekutuan Badminton Dunia (BWF) ialah sebuah pertubuhan kerajaan bagi sukan badminton yang diperakui di peringkat antarabangsa. Malaysia. termasuk Denmark dari Eropah. Ibu pejabat BWF kini terletak di Kuala Lumpur. BPA) y y Eropah: Badminton Eropah (BE) Oceania: Badminton Oceania (BO) . Indonesia. China. badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia. Lima kawasan konfederasi yang dikelola dengan BWF: y y y Asia: Konfederasi Badminton Asia (BAC) Afrika: Konfederasi Badminton Afrika (BCA) Amerika: Badminton Seluruh Amerika (Amerika Utara dan Amerika Selatan berada dalam konfederasi yang sama. Korea Selatan.

garisan tengah. garisan luar ganda. Dalam permainan beregu pula garisan luar dikira jika servis shuttlecock jatuh di luar garisan servis panjang dikira keluar atau long.GELANGGANG Gelanggang badminton mempunyai panjang 13.55 meter tinggi.10 meter. . Gelanggang badminton untuk permainan individu berbeza dengan permainan beregu. garisan servis pendek dan net yang berukuran 1.40 meter dan lebar 6. Setiap gelanggang digarisi dengan garisan servis panjang. Untuk permainan individu garisan luar tidak dikira jika shuttlecock jatuh diluar garisan kedua dalam maka ia dianggap keluar.

Tiga pusingan untuk satu permainan dengan kiraan 21 mata. pemain diberi peluang untuk menamatkan perlawanan apabila mendahului dengan 11 mata. 2. Jarak masa 2 minit di antara setiap perlawanan dibenarkan. Sistem Pemarkahan 1. Apabila pemain mendahului pihak lawan dengan 11 mata. Jarak masa antara permainan dan menamatkan permainan 8. pemain akan dapat mata. Manakala apabila kedua pemain terikat pada 29 sama. 7. 5. Permain yang menang pada set pertama akan memulakan permainan pada set kedua. pemain mempunyai 60 saat jarak masa antara perlawanan. 4. 9. pemain yang dapat menambah mata menjadikan kedudukan 30 akan memenangi permainan tersebut.PERATURAN PERMAINAN Peraturan dan undang-undang permainan badminton ditetapkan oleh IBF. tambahan dua mata (deuce) akan diberikan kepada pemain. 10. Pada kedudukan mata 20 sama. Dalam set ketiga. 3. 6. . Setiap kali serve. Pemain yang dapat menambah dua mata tambahan akan menang .

Sistem Kedudukan Pemain Badminton Dunia Sistem pengiraan mata pemain badminton bagi kedudukan dunia dibahagi kepada lima displin iaitu perseorangan lelaki. Menyertai kejohanan dunia akan mendapat banyak mata sekiranya menang 5. Kelayakan untuk Sukan Olimpik dan kejohanan dunia juga dikira berpandukan kedudukan dunia. beregu wanita dan beregu campuran. Berikut adalah sistem pengiraan mata bagi pemain perseorangan dan beregu : 1. perseorangan wanita. Pemain pilihan dilihat melalui kedudukan dunia 6. Kutipan mata bagi kedudukan dunia untuk setiap pemain akan bertambah apabila mereka menyertai dua atau lebih kejohanan dalam masa 12 bulan setahun 3. . beregu lelaki. Status kedudukan pemain diperakui oleh Badminton of World Federation (BWF). Menyertai setiap kejohanan dan menang dalam kejohanan yang disertai 4. Berjaya mengutip mata bagi kedudukan dunia dalam kejohanan yang disertai 2.

Siku bengkok hampir ke badan 4. Pukul bulu tangkis di hadapan kaki kiri 8. Pandang ke sasaran II ) Servis Flik 1. Berdiri sisi. Pukulan bulu tangkis tinggi melepasi pihak lawan III ) Servis Tinggi 1. Lepaskan bulu tangkis 6. sebelah kaki di hadapan 2. sebelah kaki di hadapan 2. Lepaskan bulu tangkis 5. Tangan kiri pegang bulu tangkis 5. Pegang bulu tangkis tinggi di paras hadapan muka 4. Pandang bulu tangkis . Ayun raket pantas ke hadapan 7.KEMAHIRAN ASAS BADMINTON Terdapat dua cara memegang raket iaitu pegangan hadapan dan pegangan kilas Pukulan Servis Terdapat tiga jenis pukulan servis iaitu : I ) Servis Rendah 1. Flik bulu tangkis dengan pergelangan tangan di hadapan kaki kiri 2. Ayun raket tinggi ke belakang 3. Ayun raket ke hadapan dengan lengan diluruskan 6. Ayun raket ke belakang 3. Berdiri sisi.

Sebelah tangan lagi diluruskan 4. Pukul bulu tangkis dengan pantas . bergerak jauh ke belakang gelanggang. Ayun raket ke belakang dengan siku bengkok 3. Pandang bulu tangkis 8. Pukulan Smesy Pukulan smesy boleh digunakan ketika bulu tangkis berada tunggi di udara. Kemahiran pukulan hadapan boleh digunakan untuk melakukan pukulan lob.Pukulan Hadapan 1. Pukul bulu tangkis pada jangkauan yang tinggi 6. Pukul bulu tangkis Pukulan Lob 1. Sasaranyan ialah ke ruang kosong gelanggang lawan. Kilas raket separa bahu 10. Pukulan Kilas 7. Pandang bulu tangkis 2. Ayun raket dengan tangan lurus 5. Ayun raket ke belakang 3. Sebelah tangan lagi lurus ke atas 4. 1. Ia digunakan untuk menamatkan rally. sebelah kaki di hadapan 2. Berdiri sisi. Kaki kanan menyilang ke kiri 9. Pukulan ini digunakan untuk memaksa pihak lawan 2.

KEJOHAHAN BADMINTON Piala Thomas Kejohanan Piala Thomas adalah kejohanan utama badminton peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki. Kejohanan ini diberi nama Piala Thomas bersempena dengan nama Presiden IBF Sir George Alan Thomas yang menderma piala ini pada tahun 1939. kejohanan pertama diadakan di Queen¶s Hall. Preston. Pasukan pertama yang berjaya memenangi tiga perlawanan pertama akan mara ke pusingan berikutnya. pertandingan pertama berlangsung pada tahun 1948-1949. Sejak itu Piala Thomas sentiasa dimenangi oleh pasukan-pasukan dari Asia. Pusingan kalah mati yang akan menentukan juara dalam lima perlawanan iaitu tiga perseorangan dan 2 beregu pada setiap satu peringkat. Bagi 12 siri pertama kejohanan ini sehingga tahun 1982. England. Manakala Denmark yang berjaya mara ke perlawanan akhir sebanyak lapan kali namun belum pernah sekali pun memenangi kejohanan ini. . Kejohanan ini diadakan dua tahun sekali. Indonesia memenangi Piala Thomas sebanyak 13 kali diikuti China sebanyak enam kali dan Malaysia lima kali. Malaysia pada ketika itu dikenali sebagai Malaya telah memenangi kejohanan pertama ini dengan menumpaskan Denmark 8-1 pada perlawanan akhir. kejohanan ini berlangsung selang tiga tahun sekali. Namun mulai tahun 1984 kejohanan ini telah diadakan setiap dua tahun dan diadakan bersama-sama dengan Piala Uber di lokasi dan masa yang sama.

Sepanjang kejohanan ini berlangsung Cuma lima negara yang . Jakarta.S. Mereka bermain bagi menaikkan nama negara yang diwakili untuk memperbaiki kedudukan mereka dalam ranking IBF. China dan Indonesia. beregu lelaki dan wanita dan beregu campuran. Piala ini didermakan oleh H. Indonesia pada 24-29 Mei 1989. Britain pada tahun 1957. Beliau juga merupakan pengasas Persatuan Bulu Tangkis Indonesia ( PBSI). seorang pemain badminton wanita dari England pada tahun 1956-1957. Terdapat lima perlawanan bagi setiap pusingan iaitu perseorangan lelaki dan wanita. Piala ini dinamakan sempena nama Dick Sudirman iaitu bekas pemain Indonesia. Tiada hadiah berupa wang dalam kejohanan ini buat pemain. Hanya empat negara sahaja yang berjaya memenangi Piala Uber iaitu Amereka Syarikat.Piala Uber Piala Uber ialah sebuah trofi yang dianugerahkan kepada pasukan badminton wanita terbaik dunia. Kejohanan pertama diadakan di Istora Gelora Bung Karno. Indonesia merupakan negara pertama yang mencadangkan penubuhan kejohanan ini pada tahun 1986. Pasukan dari Amerika Syarikat telah memenangi kejohanan pertama selepas menewaskan Denmark 6-1 pada perlawanan akhir. Annes di Lancashire. Pertandingan Piala Uber yang pertama diadakan di Lytham St. Jepun. Piala Sudirman Piala Sudirman ialah kejohanan badminton campuran dunia yang diadakan setiap dua tahun. Uber. Piala Uber adalah kejohanan badminton bagi berpasukan wanita. hal ini timbul kerana desakan supaya dianjurkan satu kejohanan antarabangsa untuk wanita seperti Piala Thomas.

Piala ini tidak pernah dimenangi oleh negara lain selain dari Asia. Indonesia pula hanya menang pada tahun 1989. Pasukan China paling banyak memenangi piala ini pada tahun 1995. 1993 dan 2003. Format Piala Sudirman Piala Sudirman merupakan kejohanan antarabangsa yang tidak memerlukan pusingan kelayakan. 1999. Pertandingan ini dibahagi kepada tujuh kumpulan. . 1997.berjaya mara ke perlawanan separuh akhir iaitu China. Indonesia. Denmark dan England. Korea Selatan. Mana-mana pasukan yang mengutip mata terendah untuk setiap kumpulan akan disingkirkan. 2001. Hanya pasukan dari kumpulan pertama sahaja yang berpeluang untuk membawa pulang Piala Sudirman sementara pasukan dari kumpulan yang lain hanya bermain dalam kejohanan ini untuk tujuan promosi sahaja. Korea Selatan memenangi piala ini sebanyak tiga kali pada tahun 1991. 2005 dan 2007.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->