P. 1
apa ciri bakau

apa ciri bakau

|Views: 2,627|Likes:
Published by izaidah_ajis

More info:

Published by: izaidah_ajis on Jan 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/21/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN PEREMPUAN MELAYU MELAKA

KAJIAN SOSIAL«.

EKOSISTEM PAYA BAKAU

NAMA PENSYARAH : PN. HJH KHATIJAH BT YAHAYA

PROFIL AHLI

SITI FILZAH UMAR 870826-01-5516 PPISMP KS 017-7003852 fill_zah@yahoo.com

SITI ZUBAIDAH MUNAVER 870929-43-5644 PPISMP KS 017-2886849

NUR AMIRAH MOHD YUSOF 880430-02-5258 012-4294131 amyda_mira@yahoo.com

Kenali Hutan Bakau«.
‡ Terdapat kira-kira 4% dari semua hutan di negara ini adalah bakau. Hutan paya bakau tedapat secara eksklusif di persisiran pantai dan sungai yang bertanah serta masin. Terdapat pelbagai flora dan fauna unik yang dapat di temui di hutan paya bakau.

APA ITU HUTAN PAYA BAKAU?
µ Iaitu dirian hutan yang tumbuh di sepanjang persisiran pantai yang terlindung, di dataran lumpur dan tebing sungai. Ia wujud antara pertemuan darat dan laut. Di pengaruhi air pasang dan surut.¶

CIRI-CIRI UTAMA HUTAN PAYA BAKAU ‡ Pokok bakau hidup di tanah yang berlumpur ‡ Kawasannya sentiasa ditakungi air ‡ Tanah dan airnya mangandungi garam yang tinggi ‡ Tahap Oksigen air yang rendah ‡ Dipengaruhi air pasang dan surut ‡ Menerima pancaran cahaya matahari yang banyak ‡ Suhu tinggi hujan lebat sepanjang tahun ‡ Terdapat 22 spesis bakau asli .

CIRI UTAMA PAYA BAKAU .

CIRI-CIRI PENYESUAIAN TUMBUHAN BAKAU ‡ Pokok bakau beketinggian sederhana tinggi ‡ Batang pokok bakau disokong akar ceracak di dalam tanah lembut ‡ Akar ini juga membantu pokok bernafas ‡ Di dalam air kawasan bakau terdapat tumbuhan akuatik termasuk fitoplankton ‡ Fitoplankton terapung-apung dalam air .

RAMSAR Site .Tanjung Piai Johor National Park Realms where endless spectacles unfold«.

Tempat ini yang terletak di daerah Pontian memiliki kepelbagaian ekologi. 526 hektar di tumbuhi dengan pokok bakau. Tanjung Piai yang meliputi kawasan seluas 926 hektar. . Tanjung Piai telah diwartakan sebagai Tapak RAMSAR iaitu kawasan tanah lembap berkepentingan antarabangsa.Taman Negara Tanjung Piai merupakan tanah terselatan di benua Asia. Tempat ini juga menjadi tempat hidupan laut dan darat hidup secara harmoni.

.

FLORA DI HUTAN PAYA BAKAU TANJUNG PIAI .

Teruntum Merah . Tumbuhan lain seperti bakau putih ada tapi jarangjarang ditemui. .Flora Tanjung Piai Terdapat pelbagai flora yang dapat ditemui di Tanjung Piai antaranya : .Bakau Putih .Lenggadai .Pokok Api-api Ludat Namun kebanyakan yang terdapat di sini ialah pokok bakau minyak yang majoriti tumbuh dan hidup dengan banyak.Bakau Kurap .Bakau Minyak .

Contoh flora di Tanjung Piai« .

Ciri-ciri : Ketinggian pokok bakau minyak dilihat antara 15-20 meter.Bakau Minyak (Rhizophora Apiculata) 1. Daunnya kecil iaitu 5-13 sentimeter. Pokok ini memiliki banir jenis akar jangkang yang menyokong tumbuhan ini dan membolehkan ia bernafas. Kulit kayunya licin. berwarna kelabu gelap. bertompok putih. . permukaan daunnya yang juga licin dan panjang. dan merekah sedikit.

Buahnya kecil berwarna coklat berbentuk pir (vivipari) untuk memudahkan percambahan pokok bakau di tanah lumpur 2. Bunga berwarna krim dan berkelopak kecil. Kegunaan : Pokok bakau minyak digunakan sebagai kayu api dan kayu balak dalam pembinaan seperti cerucuk. Kulitnya boleh diguna sebagai bahan pengawet. .

Akar jangkang Batang pokok bakau minyak Litupan pokok bakau minyak Daunnya kecil .

Tangkai bunga panjang. terdapat rekahan berpetak dan berwarna hitam. Ciri-ciri :   Ketinggian pokok bakau kurap hampir sama dengan bakau minyak iaitu antara 1520 meter. Kulitnya pula menggerutu.Bakau Kurap (Rhizophora Mucronata) 1. . Banir bakau kurap juga adalah jenis akar jangkang. tirus dengan warna kuning. dan stil yang pendek. Tetapi daun pokok ini pula besar iaitu 8-12 cm.

licin. Buah berwarna coklat. Berbunga sepanjang tahun. . Ditemui jauh dari kawasan air pasang dan surut. Panjang biji benih bakau kurap 40-60 cm. Sangat sesuai hidup di kawasan berpasir dan tanah keras yang lembap. dan berbentuk kon. Bakau kurap mendapat nama dari biji benih yang menggerutu.

Kegunaan : Sebagai kayu api dan kayu balak dalam pembinaan seperti cerucuk.2. . Air rebusan kulit kayu diminum untuk wanita bersalin dan cirit-birit. Tanin diguna sebagai bahan pewarna untuk jala.

Rhizophora Mucronata Bakau Kurap .

dan ia meletup apabila masak sejauh 2 meter untuk tujuan pembiakan dan percambahan. berkilat.Jeruju Putih 1. berjambak. berkilat. Buahnya berwarna hijau. . Ciri-ciri Daun jeruju putih tebal. berlilin. dan tajam pada bahagian gigi daun. Pokok ini mungkin mengeluarkan banir sokongan yang kecil.

atas busut. dan pokok ini merebak membentuk kelompok khasnya. . Pokok ini juga mengeluarkan garam pada daun. Pokok jeruju putih tumbuh dalam lumpur berhampiran paras air pasang.

2. luka terkena panah beracun. dan batu karang. patukan ular. . Air dari kulitnya mengubati penyakit kulit. Cara rawatan ialah air rebusan daun diminum setengah gelas setiap hari. Kegunaan : Jeruju putih mengubati sakit sendi.

Membentuk kelompok khas Tajam pada gigi daun Jeruju Putih .

. .FAUNA DI HUTAN PAYA BAKAU Tanjung Piai«.

tupai. yang dapat ditemui di Tanjung Piai yang berperanan menyeimbangi ekosistem fauna bakau di sini. ikan. biawak. monyet. lokan. tikus kayu dan kelawar. ‡ terdapat juga kumpulan spesis lain seperti kumpulan amfibia. . burung. Moluska : siput mata merah. serangga. tikus rumah.Fauna Tanjung Piai ‡ Terdapat pelbagai fauna atau haiwan di Tanjung Piai antaranya: Mamalia : Kera. lotong cikong. Reptilia : ular. buaya.

‡ Unik kerana bertahan lama di kawasan kurang air dan oksigen. ‡ Spesis ikan paling mudah dilihat dalam hutan paya bakau.Ikan Belacak (Mudskipper F. Gobiidae) 1. Ciri-ciri : ‡ Keluarga amfibia. ‡ Bernafas dengan menahan @ menakung air masin di dalam mulut dan insang dan ditukar kepada air masin. .

‡ Mempunyai sepasang mata yg berada di atas kepala membolehkan mencari mangsa @ melihat pemangsa dengan lebih baik ‡ Sirip hadapan berotot memboleh merangkak dan melompat ‡ Habitat ikan belacak di kawasan lumpur dan memanjat banir @akar .

Ciri-ciri : ‡ Tergolong dalam kategori mamalia ‡ Lotong cikong/ cengkung merupakan salah satu primate yang menghuni kawasan hutan paya bakau Tanjung Piai. . ‡ Makanan utamanya ialah daun muda. bunga dan buah-buahan. ‡ Anak lotong yang baru lahir berwarna kuning kemasan.Lotong Cikong ( Presbytis Obscura) 1.

.‡ Warna ini memberi isyarat kepada lotong dewasa lain untuk memberi penjagaan rapi kepadanya. ‡ 4 bulan kemudian warna anak lotong itu bertukar menjadi coklat hitam.

Lokan (F. Corbiculidee) 1. Ciri-ciri : Merupakan hidupan moluska dan dwicengkerang (bivalve). Boleh sesuai diri dengan baik di hutan paya bakaudan dapat bertahan tanpa air dalam jangka masa lama. Cengkerang keras dan besar. Habitat di kawasan berlumpur berair dan tempat laluan masuk air. .

Contoh lokan yang juga menjadi sumber makanan manusia. .

Taman Rekreasi Awam Pontian .

Kedudukan kawasan paya bakau yang berhampiran pusat rekreasi ini telah memberi kesan sampingan.Taman rekreasi awam Pontian merupakan salah satu daripada pusat rekreasi yang terletak berhampiran dengan bandar. Di sini masih dapat dijumpai spesis flora dan fauna paya bakau. Kedudukannya di persisiran laut menjadikan taman rekreasi ini menjadi tumpuan pengunjung yang terdiri daripada keluarga dan remaja. . Berhampiran taman rekreasi ini terdapat kawasan kecil paya bakau.

Kawasan paya bakau di Taman Rekreasi Awam Pontian .

. ‡ Buahnya pula berbentuk telur dan hujungnya tajam dilitupi bulu (tomentum). ‡ Yang dapat dilihat kebanyakannya ialah pokok api-api seperti api-api ludat. ‡ Pokok ini bersaiz kecil dan sederhana. ‡ Banirnya jenis akar pensil.Flora Pokok Api-api (Avicennia) : ‡ Di kawasan ini jarang di temui pokok dari jenis bakau seperti bakau minyak. ‡ Bunga pokok api-api jingga kekuningan.

Akar-akar ini dipanggil akar pernafasan .Api-api mempunyai akarakar berbentuk seperti pensil yang muncul dari bawah tanah.

‡ Tumbuhan ini juga dilihat mempunyai akar pernafasan berbentuk pensil sama seperti pokok api-api.Perepat atau berembang : ‡ Perepat ditemui berhampiran dengan kawasan yang berhadapan dengan laut. Buah perepat Pokok perepat .

FAUNA Siput berungun : Siput ini dari jenis gastropoda yang terdiri daripada pelbagai jenis dan saiz. Habitat siput berungan boleh didapati di dalam lumpur dan juga batang-batang pokok. . Haiwan ini memakan daun-daun pokok bakau yang luruh dan juga alga yang terdapat di atas permukaan lumpur (bahan detritus).

click Options in the Message Bar. To download and display this picture.To help protect your privacy. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. and then click Enable external content. Siput Berungun .

 Selain itu ia juga digunakan untuk menarik perhatian ketam betina yang mempunyai saiz pengepit yang biasa. Ketam jantan mempunyai salah satu pengepitnya yang besar untuk melindungi kawasannya.Ketam Rebab (Uca sp) : Ketam ini bersaiz kecil dan berwarnawarni. .

ketam ini masuk ke terowongnya dan menutup terowong dengan pintu kolong sehingga air surut. Setiap jenis ketam rebab mempunyai raut warna yang berlainan. Apabila air pasang. .

.Persamaan Tanah jenis lumpur. monyet. siput mata merah. tupai. lokan. siput berungan. Spesis flora di kedua-dua tempat pula ialah pokok api-api ludat dan teruntum merah. kera. Menjadi tempat persinggahan burung. Mempunyai spesis yang tahan kepada keadaan persekitaran yang berair masin dan berlumpur. Spesis fauna yang boleh dilihat dari hasil kajian di kedua-dua kawasan ialah ikan belacak. dan ketam.

dan merah (Lummitzera Brugueira iaitu Bakau Littores) dan Bakau Minyak. dan Bakau Kurap. Api-api Ludat.Perbezaan Hutan Taman Kuantiti pokok bakau Kuantiti pokok bakau yang banyak kerana sedikit kerana kawasan paya yang kawasan paya yang luas dan besar serta kecil. pokok teruntum Avicennia. Lenggadai. kesesuaian tanahnya. Kebanyakan pokok Kebanyakannya dari jenis bakau Rhizophora. .

 Pokok-pokoknya lebih tinggi. kera. terdapat pencemaran air. Persekitarannya bersih. dan banyak sampah sarap. Banyak fauna dapat dilihat dengan jelas seperti monyet. moluska seperti ikan belacak dan ketam dijumpai.Perbezaan Hutan Memiliki akar jangkang yang besar. Pokoknya kecil sedikit. Taman Akar kebanyakan berbentuk pensil. Faunanya terdiri daripada spesis burung. . Persekitarannya kotor. tiada pencemaran air. dan tiada sampah sarap. dan lotong.

‡ Organisma pengguna utama : ‡ Herbivor @ pengguna primer merupakan haiwan memakan tumbuhan ‡ Karnivor @ pengguna sekunder merupakan haiwan yang memakan haiwan lain ‡ Pengguna tertier @omnivor merupakan pemakan kedua haiwan dan tumbuhan .Aliran Tenaga dan Siratan Makanan ‡ Siratan makanan merupakan rantaian makanan yang bertindih lapisan dan saling kaitan antara satu organisma dengan organisama yang lain.

Pengguna Tertier Pengguna Sekunder Pengguna Primer Pengeluar PIRAMID EKOLOGI .

b. Siratan Makanan 1 2 5 manusia detritus Pemakan detritus 3 Karnivor kecil (Tilapia) 5 manusia 4 Karnivor besar ( Ikan Yu) .

KEPENTINGAN HUTAN PAYA BAKAU .

‡ Tumbuhan paya bakau juga mengawal hakisan pantai daripada tindakan ombak. ‡ Menjadi pembenteng daripada ombak besar.Dari segi alam sekitar : ‡ menjadi habitat dan tempat pembiakan yang penting bagi pelbagai jenis hidupan seperti burung pekaka. siput merah. . hidupan akuatik seperti ikan belacak. kera dan sebagainya. dan haiwan mamalia seperti monyet.

‡ Pembekal makanan kepada pelbagai haiwan.‡ Berfungsi sebagai penambat sedimen. ‡ Tumbuhan paya bakau juga dapat menyerap nutrien dan fosforus untuk menapis kawasan pantai daripada dicemari. burung. pengurai. serta hidupan akuatik .

. ‡ Kayu bakau juga diguna sebagai sumber bahan api seperti arang kayu. ‡ Menjadi sumber makanan kepada manusia seperti ketam. siput mata merah dan lokan. ‡ Tanin daripada bakau kurap di guna sebagai pewarna jala bagi nelayan. jeti dan sebagainya. ikan tilapia.Dari segi ekonomi : ‡ Kayu bakau menjadi sumber bahan binaan. diguna sebagai ceracak bagunan.

K E P E N T I N G A N Pembinaan jeti Sebagai pembenteng Pusat pelancongan Sumber makanan .

RUMUSAN 1. di dataran berlumpur dan tebing sungai. Wujud di kawasan pertemuan darat dan laut dan dipengaruhi air pasang surut.1 Hutan paya bakau tedapat di sepanjang pesisiran pantai terlindung. Ciri utama tumbuhan bakau ialah berketinggian sederhana dan memiliki akar ceracak/jangkang untuk sokongan dan pernafasan .

lotong yang banyak ditemui. Lantai hutan di sini di penuhi lumpur yang didiami pula oleh haiwan seperti udang. detritus dan sebagainya. . siput yang memakan reputan dedaun. Burung menjadikan tempat ini sebagai zon persinggahan mereka. Kewujudan pelbagai flora dan fauna di sini dilihat berperanan menyeimbangi ekosistem di hutan bakau Tjg Piai dan keaslian hutan ini terus berkekalan. Selain itu hutan ini menjadi habitat bagi hidupan seperti kera. Tumbuhan disini yang kebanyakkan adalah pokok bakau memiliki keunikkan kerana mampu hidup di tanah berlumpur yang masin. ketam rebab.1. Piai ditemui pelbagai flora dan fauna.2 Sepanjang kajian di Tj.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->