INSTITUT PERGURUAN PEREMPUAN MELAYU MELAKA

KAJIAN SOSIAL«.

EKOSISTEM PAYA BAKAU

NAMA PENSYARAH : PN. HJH KHATIJAH BT YAHAYA

PROFIL AHLI

SITI FILZAH UMAR 870826-01-5516 PPISMP KS 017-7003852 fill_zah@yahoo.com

SITI ZUBAIDAH MUNAVER 870929-43-5644 PPISMP KS 017-2886849

NUR AMIRAH MOHD YUSOF 880430-02-5258 012-4294131 amyda_mira@yahoo.com

Kenali Hutan Bakau«.
‡ Terdapat kira-kira 4% dari semua hutan di negara ini adalah bakau. Hutan paya bakau tedapat secara eksklusif di persisiran pantai dan sungai yang bertanah serta masin. Terdapat pelbagai flora dan fauna unik yang dapat di temui di hutan paya bakau.

APA ITU HUTAN PAYA BAKAU?
µ Iaitu dirian hutan yang tumbuh di sepanjang persisiran pantai yang terlindung, di dataran lumpur dan tebing sungai. Ia wujud antara pertemuan darat dan laut. Di pengaruhi air pasang dan surut.¶

CIRI-CIRI UTAMA HUTAN PAYA BAKAU ‡ Pokok bakau hidup di tanah yang berlumpur ‡ Kawasannya sentiasa ditakungi air ‡ Tanah dan airnya mangandungi garam yang tinggi ‡ Tahap Oksigen air yang rendah ‡ Dipengaruhi air pasang dan surut ‡ Menerima pancaran cahaya matahari yang banyak ‡ Suhu tinggi hujan lebat sepanjang tahun ‡ Terdapat 22 spesis bakau asli .

CIRI UTAMA PAYA BAKAU .

CIRI-CIRI PENYESUAIAN TUMBUHAN BAKAU ‡ Pokok bakau beketinggian sederhana tinggi ‡ Batang pokok bakau disokong akar ceracak di dalam tanah lembut ‡ Akar ini juga membantu pokok bernafas ‡ Di dalam air kawasan bakau terdapat tumbuhan akuatik termasuk fitoplankton ‡ Fitoplankton terapung-apung dalam air .

Tanjung Piai Johor National Park Realms where endless spectacles unfold«. RAMSAR Site .

526 hektar di tumbuhi dengan pokok bakau. Tempat ini yang terletak di daerah Pontian memiliki kepelbagaian ekologi.Taman Negara Tanjung Piai merupakan tanah terselatan di benua Asia. . Tanjung Piai telah diwartakan sebagai Tapak RAMSAR iaitu kawasan tanah lembap berkepentingan antarabangsa. Tempat ini juga menjadi tempat hidupan laut dan darat hidup secara harmoni. Tanjung Piai yang meliputi kawasan seluas 926 hektar.

.

FLORA DI HUTAN PAYA BAKAU TANJUNG PIAI .

Teruntum Merah . Tumbuhan lain seperti bakau putih ada tapi jarangjarang ditemui.Bakau Minyak .Lenggadai . .Flora Tanjung Piai Terdapat pelbagai flora yang dapat ditemui di Tanjung Piai antaranya : .Bakau Kurap .Bakau Putih .Pokok Api-api Ludat Namun kebanyakan yang terdapat di sini ialah pokok bakau minyak yang majoriti tumbuh dan hidup dengan banyak.

Contoh flora di Tanjung Piai« .

berwarna kelabu gelap. bertompok putih. Kulit kayunya licin. Pokok ini memiliki banir jenis akar jangkang yang menyokong tumbuhan ini dan membolehkan ia bernafas. permukaan daunnya yang juga licin dan panjang. . Daunnya kecil iaitu 5-13 sentimeter. dan merekah sedikit. Ciri-ciri : Ketinggian pokok bakau minyak dilihat antara 15-20 meter.Bakau Minyak (Rhizophora Apiculata) 1.

 Kulitnya boleh diguna sebagai bahan pengawet. Bunga berwarna krim dan berkelopak kecil. Buahnya kecil berwarna coklat berbentuk pir (vivipari) untuk memudahkan percambahan pokok bakau di tanah lumpur 2. . Kegunaan : Pokok bakau minyak digunakan sebagai kayu api dan kayu balak dalam pembinaan seperti cerucuk.

Akar jangkang Batang pokok bakau minyak Litupan pokok bakau minyak Daunnya kecil .

Ciri-ciri :   Ketinggian pokok bakau kurap hampir sama dengan bakau minyak iaitu antara 1520 meter. Tetapi daun pokok ini pula besar iaitu 8-12 cm. Kulitnya pula menggerutu. Tangkai bunga panjang. . dan stil yang pendek. terdapat rekahan berpetak dan berwarna hitam. tirus dengan warna kuning. Banir bakau kurap juga adalah jenis akar jangkang.Bakau Kurap (Rhizophora Mucronata) 1.

 Ditemui jauh dari kawasan air pasang dan surut. Sangat sesuai hidup di kawasan berpasir dan tanah keras yang lembap. Panjang biji benih bakau kurap 40-60 cm. Bakau kurap mendapat nama dari biji benih yang menggerutu. . dan berbentuk kon. licin. Buah berwarna coklat. Berbunga sepanjang tahun.

 Tanin diguna sebagai bahan pewarna untuk jala.2. . Air rebusan kulit kayu diminum untuk wanita bersalin dan cirit-birit. Kegunaan : Sebagai kayu api dan kayu balak dalam pembinaan seperti cerucuk.

Rhizophora Mucronata Bakau Kurap .

berkilat.Jeruju Putih 1. Buahnya berwarna hijau. Pokok ini mungkin mengeluarkan banir sokongan yang kecil. berlilin. berkilat. . dan ia meletup apabila masak sejauh 2 meter untuk tujuan pembiakan dan percambahan. dan tajam pada bahagian gigi daun. berjambak. Ciri-ciri Daun jeruju putih tebal.

 Pokok jeruju putih tumbuh dalam lumpur berhampiran paras air pasang. atas busut. Pokok ini juga mengeluarkan garam pada daun. . dan pokok ini merebak membentuk kelompok khasnya.

patukan ular.2. Cara rawatan ialah air rebusan daun diminum setengah gelas setiap hari. Air dari kulitnya mengubati penyakit kulit. luka terkena panah beracun. dan batu karang. Kegunaan : Jeruju putih mengubati sakit sendi. .

Membentuk kelompok khas Tajam pada gigi daun Jeruju Putih .

.FAUNA DI HUTAN PAYA BAKAU Tanjung Piai«. .

lokan. lotong cikong. tupai. Reptilia : ular. tikus kayu dan kelawar. monyet. ‡ terdapat juga kumpulan spesis lain seperti kumpulan amfibia. buaya. ikan. yang dapat ditemui di Tanjung Piai yang berperanan menyeimbangi ekosistem fauna bakau di sini. tikus rumah. Moluska : siput mata merah. serangga. burung.Fauna Tanjung Piai ‡ Terdapat pelbagai fauna atau haiwan di Tanjung Piai antaranya: Mamalia : Kera. . biawak.

Ciri-ciri : ‡ Keluarga amfibia. ‡ Unik kerana bertahan lama di kawasan kurang air dan oksigen. ‡ Bernafas dengan menahan @ menakung air masin di dalam mulut dan insang dan ditukar kepada air masin. Gobiidae) 1.Ikan Belacak (Mudskipper F. ‡ Spesis ikan paling mudah dilihat dalam hutan paya bakau. .

‡ Mempunyai sepasang mata yg berada di atas kepala membolehkan mencari mangsa @ melihat pemangsa dengan lebih baik ‡ Sirip hadapan berotot memboleh merangkak dan melompat ‡ Habitat ikan belacak di kawasan lumpur dan memanjat banir @akar .

‡ Anak lotong yang baru lahir berwarna kuning kemasan. ‡ Makanan utamanya ialah daun muda. Ciri-ciri : ‡ Tergolong dalam kategori mamalia ‡ Lotong cikong/ cengkung merupakan salah satu primate yang menghuni kawasan hutan paya bakau Tanjung Piai. bunga dan buah-buahan.Lotong Cikong ( Presbytis Obscura) 1. .

.‡ Warna ini memberi isyarat kepada lotong dewasa lain untuk memberi penjagaan rapi kepadanya. ‡ 4 bulan kemudian warna anak lotong itu bertukar menjadi coklat hitam.

 Cengkerang keras dan besar. Corbiculidee) 1. .Lokan (F. Boleh sesuai diri dengan baik di hutan paya bakaudan dapat bertahan tanpa air dalam jangka masa lama. Ciri-ciri : Merupakan hidupan moluska dan dwicengkerang (bivalve). Habitat di kawasan berlumpur berair dan tempat laluan masuk air.

.Contoh lokan yang juga menjadi sumber makanan manusia.

Taman Rekreasi Awam Pontian .

Kedudukan kawasan paya bakau yang berhampiran pusat rekreasi ini telah memberi kesan sampingan. Berhampiran taman rekreasi ini terdapat kawasan kecil paya bakau. Di sini masih dapat dijumpai spesis flora dan fauna paya bakau.Taman rekreasi awam Pontian merupakan salah satu daripada pusat rekreasi yang terletak berhampiran dengan bandar. . Kedudukannya di persisiran laut menjadikan taman rekreasi ini menjadi tumpuan pengunjung yang terdiri daripada keluarga dan remaja.

Kawasan paya bakau di Taman Rekreasi Awam Pontian .

‡ Buahnya pula berbentuk telur dan hujungnya tajam dilitupi bulu (tomentum). ‡ Pokok ini bersaiz kecil dan sederhana. . ‡ Bunga pokok api-api jingga kekuningan. ‡ Banirnya jenis akar pensil.Flora Pokok Api-api (Avicennia) : ‡ Di kawasan ini jarang di temui pokok dari jenis bakau seperti bakau minyak. ‡ Yang dapat dilihat kebanyakannya ialah pokok api-api seperti api-api ludat.

Akar-akar ini dipanggil akar pernafasan .Api-api mempunyai akarakar berbentuk seperti pensil yang muncul dari bawah tanah.

‡ Tumbuhan ini juga dilihat mempunyai akar pernafasan berbentuk pensil sama seperti pokok api-api.Perepat atau berembang : ‡ Perepat ditemui berhampiran dengan kawasan yang berhadapan dengan laut. Buah perepat Pokok perepat .

FAUNA Siput berungun : Siput ini dari jenis gastropoda yang terdiri daripada pelbagai jenis dan saiz. Habitat siput berungan boleh didapati di dalam lumpur dan juga batang-batang pokok. Haiwan ini memakan daun-daun pokok bakau yang luruh dan juga alga yang terdapat di atas permukaan lumpur (bahan detritus). .

click Options in the Message Bar. PowerPoint prevented this external picture from being automatically downloaded. and then click Enable external content. Siput Berungun .To help protect your privacy. To download and display this picture.

. Selain itu ia juga digunakan untuk menarik perhatian ketam betina yang mempunyai saiz pengepit yang biasa. Ketam jantan mempunyai salah satu pengepitnya yang besar untuk melindungi kawasannya.Ketam Rebab (Uca sp) : Ketam ini bersaiz kecil dan berwarnawarni.

. Apabila air pasang. Setiap jenis ketam rebab mempunyai raut warna yang berlainan. ketam ini masuk ke terowongnya dan menutup terowong dengan pintu kolong sehingga air surut.

monyet. dan ketam. Mempunyai spesis yang tahan kepada keadaan persekitaran yang berair masin dan berlumpur. Spesis flora di kedua-dua tempat pula ialah pokok api-api ludat dan teruntum merah. siput berungan. tupai. Spesis fauna yang boleh dilihat dari hasil kajian di kedua-dua kawasan ialah ikan belacak. Menjadi tempat persinggahan burung.Persamaan Tanah jenis lumpur. siput mata merah. lokan. kera. .

dan Bakau Kurap. pokok teruntum Avicennia. . kesesuaian tanahnya. Kebanyakan pokok Kebanyakannya dari jenis bakau Rhizophora. Lenggadai. dan merah (Lummitzera Brugueira iaitu Bakau Littores) dan Bakau Minyak.Perbezaan Hutan Taman Kuantiti pokok bakau Kuantiti pokok bakau yang banyak kerana sedikit kerana kawasan paya yang kawasan paya yang luas dan besar serta kecil. Api-api Ludat.

. terdapat pencemaran air.Perbezaan Hutan Memiliki akar jangkang yang besar. Taman Akar kebanyakan berbentuk pensil. dan tiada sampah sarap. dan banyak sampah sarap. Faunanya terdiri daripada spesis burung. dan lotong. Pokoknya kecil sedikit. Persekitarannya kotor. moluska seperti ikan belacak dan ketam dijumpai. Banyak fauna dapat dilihat dengan jelas seperti monyet. kera. tiada pencemaran air. Pokok-pokoknya lebih tinggi. Persekitarannya bersih.

‡ Organisma pengguna utama : ‡ Herbivor @ pengguna primer merupakan haiwan memakan tumbuhan ‡ Karnivor @ pengguna sekunder merupakan haiwan yang memakan haiwan lain ‡ Pengguna tertier @omnivor merupakan pemakan kedua haiwan dan tumbuhan .Aliran Tenaga dan Siratan Makanan ‡ Siratan makanan merupakan rantaian makanan yang bertindih lapisan dan saling kaitan antara satu organisma dengan organisama yang lain.

Pengguna Tertier Pengguna Sekunder Pengguna Primer Pengeluar PIRAMID EKOLOGI .

Siratan Makanan 1 2 5 manusia detritus Pemakan detritus 3 Karnivor kecil (Tilapia) 5 manusia 4 Karnivor besar ( Ikan Yu) .b.

KEPENTINGAN HUTAN PAYA BAKAU .

kera dan sebagainya. ‡ Tumbuhan paya bakau juga mengawal hakisan pantai daripada tindakan ombak. dan haiwan mamalia seperti monyet. . ‡ Menjadi pembenteng daripada ombak besar. siput merah. hidupan akuatik seperti ikan belacak.Dari segi alam sekitar : ‡ menjadi habitat dan tempat pembiakan yang penting bagi pelbagai jenis hidupan seperti burung pekaka.

burung. pengurai.‡ Berfungsi sebagai penambat sedimen. ‡ Tumbuhan paya bakau juga dapat menyerap nutrien dan fosforus untuk menapis kawasan pantai daripada dicemari. serta hidupan akuatik . ‡ Pembekal makanan kepada pelbagai haiwan.

ikan tilapia. jeti dan sebagainya. . diguna sebagai ceracak bagunan. ‡ Tanin daripada bakau kurap di guna sebagai pewarna jala bagi nelayan. ‡ Menjadi sumber makanan kepada manusia seperti ketam. siput mata merah dan lokan. ‡ Kayu bakau juga diguna sebagai sumber bahan api seperti arang kayu.Dari segi ekonomi : ‡ Kayu bakau menjadi sumber bahan binaan.

K E P E N T I N G A N Pembinaan jeti Sebagai pembenteng Pusat pelancongan Sumber makanan .

 Ciri utama tumbuhan bakau ialah berketinggian sederhana dan memiliki akar ceracak/jangkang untuk sokongan dan pernafasan . Wujud di kawasan pertemuan darat dan laut dan dipengaruhi air pasang surut. di dataran berlumpur dan tebing sungai.1 Hutan paya bakau tedapat di sepanjang pesisiran pantai terlindung.RUMUSAN 1.

1. Selain itu hutan ini menjadi habitat bagi hidupan seperti kera. ketam rebab. Kewujudan pelbagai flora dan fauna di sini dilihat berperanan menyeimbangi ekosistem di hutan bakau Tjg Piai dan keaslian hutan ini terus berkekalan. detritus dan sebagainya. lotong yang banyak ditemui. Lantai hutan di sini di penuhi lumpur yang didiami pula oleh haiwan seperti udang. siput yang memakan reputan dedaun. Burung menjadikan tempat ini sebagai zon persinggahan mereka. . Tumbuhan disini yang kebanyakkan adalah pokok bakau memiliki keunikkan kerana mampu hidup di tanah berlumpur yang masin. Piai ditemui pelbagai flora dan fauna.2 Sepanjang kajian di Tj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful