ANALISIS DRAMA CERPEN KARYA : : ARAH KE MANA JOHAN JAAFFAR

SINOPSIS

Haji Pakir marah apabila isterinya, Hajah Derisah, kerana tidak mahu mengambil berat tentang anaknya, Rohani. Rohani merupakan anak Tunggal kepada Haji Pakir dan Hajah Derisah. Haji Pakir telah memarahi sikap isterinya yang terlalu memanjakan anak mereka. Haji Pakir juga begitu. Dia juga terlalu memanjakan anaknya kerana itulah satu-satunya anak mereka. Namun, Haji Pakir mula sedar bahawa dia dan hajah Derisah telah membuat kesilapan yang besar dalam mendidik anak mereka. Kerana terlalu manjakan Rohani, mereka telah menerima padahnya. Rohani menjadi anak yang liar dan tidak mendengar kata. Rohani tidak lagi menghormati ibu bapanya. Dia menjadi semakin liar dan menjadikan rumah hanya sebagai tempat persinggahannya. Dia mula bercampur dengan kawan-kawannya yang menghisap ganja dan dadah. Kegiatannya mula disedari oleh penduduk kampung. Berita itu telah sampai kepada Haji Pakir. Haji Pakir mula insaf dan mahu bertindak tegas terhadap Rohani. Namun, semuanya sudah terlambat. Rohani sudah tidak mahu mendengar kata ayahnya lagi. Malah dia sudah mula membenci untuk tinggal di rumahnya. Haji Pakir yang sudah tidak dapat mengawal kemarahannya telah menghalau Rohani keluar dari rumahnya. Akhirnya, Rohani telah meninggal dunia akibat najis dadahyang telah memakan dirinya sendiri. Haji Pakir dan Hajah Derisah berasa sangat sedih dan kecewa dengan kematian Rohani.

PLOT

PERMULAAN Haji Pakir memarahi Hajah Derisah kerana tidak mengambil berat tentang anaknya, Rohani. PERKEMBANGAN Haji Pakir menyesal kerana dia dan isterinya terlalu memanjakan anaknya hingga anaknya besar kepala dan hilang rasa hormat kepada mereka lagi. PERUMITAN Rohani pulang ke rumah dan berlaku kurang ajar dengan ibu serta ayahnya. Haji Pakir cuba menasihati anak dan mahu anak kembali menjadi manusia yang sempurna.

Haji Pakir juga dilihat sebagai seorang yang bertindak melulu. aku buat begini.PUNCAK/KLIMAKS Haji Apkir berasa sangat marah kerana Rohani terlalu kurang ajar dan tidak lagi hormat ayahnya. Selain itu. PELERAIAN Haji Pakir dan Hajah Derisah menyesali perbuatan mereka yang terlalu manjakan anaknya hingga menyebabkan Rohani mati akibat penyalahgunaan dadah. Dia mempunyai seorang anak tunggal iaitu Rohani. peduli apa kalau kau mampus ditengah jalan! Dia juga merupakan seorang bapa yang tegas. Ini dapat dibuktikan melalui petikan berikut: Kerana aku sayangkan kau. Dia telah menghalau Rohani dari rumahnya kerana terlalu marah dengan sikap Rohani yang kurang ajar kepada orang tuanya. Haji Pakir telah menghalau Rohani keluar dari rumahnya. Dia begitu sayang kepada Rohani. dia merupakan seorang bapa yang prihatin dan bertanggungjawab. Dia tidak mahu melihat Rohani bercampur gaul dengan kawan-kawan yang tidak berguna. Haji Pakir terlalu memanjakan Rohani hingga Rohani tidak lagi mahu mendengar katanya. Hajah Derisah . PERSOALAN • • • • Peranan ibu bapa dalam mendidik anak-anak. Keruntuhan moral dan akhlak akibat pengaruh negatif Betapa bahayanya penyalahgunaan dadah kepada manusia. PEMIKIRAN Kesilapan ibu bapa yang terlalu memanjakan anak sehingga anak hilang hormat kepada ibu bapa. Pentingnya didikan agama kepada setiap manusia WATAK DAN PERWATAKAN Haji Pakir Haji Pakir merupakan suami kepada Hajah Derisah dan bapa kepada Rohani. Dia memarahi Rohani agar Rohani mengubah sikapnya dan tidak menghisap dadah. Ani! Kalau aku tak sayangkan kau.

Rohani merupakan anak yang kurang ajar. Dia juga merupakan ibu kepada Rohani. Hajah Derisah begitu sayang kepada Rohani.Hajah Derisah merupaka isteri kepada Haji Pakir. Ini dapat dilihat bagaimana dia melayan Rohani dengan penuh kelembutan walaupun Rohani bercakap kasar dengannya. Dia ialah anak tunggal kepada Haji Pakir dan Hajah Derisah. LATAR LATAR MASA • Pada waktu pagi • Pada waktu malam • Pada pagi Hari Raya. Oleh sebab itu. Bukan baru setahun dua umurnya! Dah besar panjang! Tahulah dia menjaga diri! Selain itu. Si Rohani tu bukan budak-budak kecil lagi. Dia tidak pernah mengambil berat akan Rohani. dia seorang ibu yang baik dan lemah lembut. dia sanggup memanjakan Rohani sejak dari kecil lagi kerana Rohani merupakan anak tunggalnya. Pekak telinga mak agaknya. Rohani mahu hidup bebas tanpa kawalan daripada ibu bapanya. Dia merupakan seorang anak yang tidak menghormati ibu bapanya. Rohani telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada kedurjanaan dadah. Selain itu. Hajah Derisah merupakan seorang ibu yang tidak bertanggungjawab. Ini dapat dibuktikan melalui petikan dibawah : Tak kuasa saya. Ini dapat dilihat melalui percakapannya kepada ibunya seperti dalam petikan berikut: Mak ni agaknya tak bolehkah cepat-cepat buka pintu? Penat Ani ketuk baru mak buka. Dia seorang penagih dadah. Rohani Rohani merupakan seorang gadis. Dia berkawan dengan rakan-rakan yang menghisap ganja dan dadah. Dia berani melawan kata-kata ayahnya. LATAR TEMPAT • Di tanah perkuburan Islam • Di bilik tamu rumah Haji Pakir .

macam mana aku hendak kenal dia. PERIBAHASA Melentur buluh kata orang biar dari rebungnya. • Masyarakat yang tidak menghormati ibu bapa. GAYA BAHASA DIKSI Bahasa asing : Astaghfirullahalazim – bahasa Arab AYAT SERU Entah! AYAT PENDEK Pergilah! Berambus! REPETISI Kalau awak guna otak awak tu. NILAI Bertanggungjawab Haji Pakir telah sedar akan kesalahannya dan dia telah bertanggungjawab menasihati Rohani agar mengubah tingkah lakunya dan tidak bercampur gaul dengan kawan-kawannya yang . awak tak akan sebodoh ini! ANAFORA Kenapa kau tak tanya diri kau. • Masyarakat yang tidak mempunyai ajaran agama yang kuat.LATAR MASYARAKAT • Masyarakat yang terlalu memanjakan anak. Selama ini saya sangkakan menjaga anak seorang bagaikan menatang minyak yang penuh. apa yang telah kau buat? Kenapa kau tak tanya diri kau. pergaulan kau? INVERSI Kalau aku tidak tulis nama. • Masyarakat terjebak dalam penyalahgunaan dadah. dan mata awak tu. betapa selama ini aku menahan rasa melihat perbuatan kau.

Kasih Sayang Haji Pakir begitu sayang kepada anaknya. Keprihatinan Haji Pakir prihatin terhadap anaknya Rohani. 3. Rohani. PENGAJARAN 1.menghidap dadah. Kita haruslah sentiasa mengawasi tingkah laku anak-anak agar tidak melakukan perkara yang tidak sihat. Kita hendaklah menghindarkan diri daripada terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Kita mestilah sentiasa menghormati kedua-dua ibu bapa kita. 4. Dia sanggup memarahi isterinya kerana langsung tidak mengambil berat tentang anaknya. Ketabahan Haji Pakir dan Hajah Derisah tabah menghadapi dugaan apabila anak tunggalnya telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada dadah. LATIHAN SOALAN OBJEKTIF . Kita mestilah tegas dalam membuat sesuatu keputusan. Dia memarahi Rohani kerana mahu melihat anaknya hidup sengsara akibat terjerumus ke dalam kancah penyalahgunaan dadah. 2.

Isterinya tidak faham apa yang dikatakan oleh Haji Pakir D. Rohani sudah bosan tinggal di rumah 2. Rohani sering tiada di rumah C. Hajah Daerisah C. Siapakah isteri Haji Pakir? A. Isterinya tidak mendengar kata Haji Pakir B. 1. Jelaskan dua perwatakan Rohani yang terdapat dalam cerpen.1. Nyatakan dua nilai yang terdapat dalam cerpen ini? _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 2. Rohani bersikap kurang ajar dengan kedua-dua orang tuanya D. Hajah Derisah D. Isterinya bersikap sambil lewa Mengapakah Haji Pakir menghalau Rohani keluar dari rumahnya? A. Hajah Darisah B. Isterinya tidak mengambil berat terhadap anaknya C. Hajah Dairisah Mengapakah Haji Pakir memarahi isterinya? A. _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ JAWAPAN . 3. Rohani telah menghisap dadah B.

Dia sanggup memarahi isterinya kerana langsung tidak mengambil berat tentang anaknya Rohani merupakan anak yang kurang ajar. 4. Dia berani melawan kata-kata ayahnya. Haji Pakir prihatin terhadap anaknya Rohani. Selain itu. 5. 2. Dia berkawan dengan rakan-rakan yang menghisap ganja dan dadah. Dia seorang penagih dadah.1. . C B C Dua nilai yang terdapat dalam cerpen ini ialah ketabahan dan keprihatinan. Haji Pakir dan Hajah Derisah tabah menghadapi dugaan apabila anak tunggalnya telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada dadah. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful