P. 1
ARAH KE MANA

ARAH KE MANA

|Views: 3,573|Likes:
Published by kejeder

More info:

Published by: kejeder on Jan 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/30/2013

pdf

text

original

ANALISIS DRAMA CERPEN KARYA : : ARAH KE MANA JOHAN JAAFFAR

SINOPSIS

Haji Pakir marah apabila isterinya, Hajah Derisah, kerana tidak mahu mengambil berat tentang anaknya, Rohani. Rohani merupakan anak Tunggal kepada Haji Pakir dan Hajah Derisah. Haji Pakir telah memarahi sikap isterinya yang terlalu memanjakan anak mereka. Haji Pakir juga begitu. Dia juga terlalu memanjakan anaknya kerana itulah satu-satunya anak mereka. Namun, Haji Pakir mula sedar bahawa dia dan hajah Derisah telah membuat kesilapan yang besar dalam mendidik anak mereka. Kerana terlalu manjakan Rohani, mereka telah menerima padahnya. Rohani menjadi anak yang liar dan tidak mendengar kata. Rohani tidak lagi menghormati ibu bapanya. Dia menjadi semakin liar dan menjadikan rumah hanya sebagai tempat persinggahannya. Dia mula bercampur dengan kawan-kawannya yang menghisap ganja dan dadah. Kegiatannya mula disedari oleh penduduk kampung. Berita itu telah sampai kepada Haji Pakir. Haji Pakir mula insaf dan mahu bertindak tegas terhadap Rohani. Namun, semuanya sudah terlambat. Rohani sudah tidak mahu mendengar kata ayahnya lagi. Malah dia sudah mula membenci untuk tinggal di rumahnya. Haji Pakir yang sudah tidak dapat mengawal kemarahannya telah menghalau Rohani keluar dari rumahnya. Akhirnya, Rohani telah meninggal dunia akibat najis dadahyang telah memakan dirinya sendiri. Haji Pakir dan Hajah Derisah berasa sangat sedih dan kecewa dengan kematian Rohani.

PLOT

PERMULAAN Haji Pakir memarahi Hajah Derisah kerana tidak mengambil berat tentang anaknya, Rohani. PERKEMBANGAN Haji Pakir menyesal kerana dia dan isterinya terlalu memanjakan anaknya hingga anaknya besar kepala dan hilang rasa hormat kepada mereka lagi. PERUMITAN Rohani pulang ke rumah dan berlaku kurang ajar dengan ibu serta ayahnya. Haji Pakir cuba menasihati anak dan mahu anak kembali menjadi manusia yang sempurna.

aku buat begini. dia merupakan seorang bapa yang prihatin dan bertanggungjawab. PERSOALAN • • • • Peranan ibu bapa dalam mendidik anak-anak. Dia telah menghalau Rohani dari rumahnya kerana terlalu marah dengan sikap Rohani yang kurang ajar kepada orang tuanya. Dia mempunyai seorang anak tunggal iaitu Rohani. PEMIKIRAN Kesilapan ibu bapa yang terlalu memanjakan anak sehingga anak hilang hormat kepada ibu bapa. Hajah Derisah . Dia memarahi Rohani agar Rohani mengubah sikapnya dan tidak menghisap dadah. PELERAIAN Haji Pakir dan Hajah Derisah menyesali perbuatan mereka yang terlalu manjakan anaknya hingga menyebabkan Rohani mati akibat penyalahgunaan dadah. Ini dapat dibuktikan melalui petikan berikut: Kerana aku sayangkan kau. Keruntuhan moral dan akhlak akibat pengaruh negatif Betapa bahayanya penyalahgunaan dadah kepada manusia. Haji Pakir juga dilihat sebagai seorang yang bertindak melulu. Dia begitu sayang kepada Rohani. Pentingnya didikan agama kepada setiap manusia WATAK DAN PERWATAKAN Haji Pakir Haji Pakir merupakan suami kepada Hajah Derisah dan bapa kepada Rohani. Ani! Kalau aku tak sayangkan kau. peduli apa kalau kau mampus ditengah jalan! Dia juga merupakan seorang bapa yang tegas. Selain itu. Haji Pakir terlalu memanjakan Rohani hingga Rohani tidak lagi mahu mendengar katanya. Haji Pakir telah menghalau Rohani keluar dari rumahnya. Dia tidak mahu melihat Rohani bercampur gaul dengan kawan-kawan yang tidak berguna.PUNCAK/KLIMAKS Haji Apkir berasa sangat marah kerana Rohani terlalu kurang ajar dan tidak lagi hormat ayahnya.

Rohani telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada kedurjanaan dadah. LATAR LATAR MASA • Pada waktu pagi • Pada waktu malam • Pada pagi Hari Raya.Hajah Derisah merupaka isteri kepada Haji Pakir. Dia berkawan dengan rakan-rakan yang menghisap ganja dan dadah. Pekak telinga mak agaknya. Hajah Derisah begitu sayang kepada Rohani. Dia juga merupakan ibu kepada Rohani. Dia ialah anak tunggal kepada Haji Pakir dan Hajah Derisah. Si Rohani tu bukan budak-budak kecil lagi. Ini dapat dilihat melalui percakapannya kepada ibunya seperti dalam petikan berikut: Mak ni agaknya tak bolehkah cepat-cepat buka pintu? Penat Ani ketuk baru mak buka. Rohani merupakan anak yang kurang ajar. Bukan baru setahun dua umurnya! Dah besar panjang! Tahulah dia menjaga diri! Selain itu. Dia berani melawan kata-kata ayahnya. Rohani mahu hidup bebas tanpa kawalan daripada ibu bapanya. Selain itu. Oleh sebab itu. dia seorang ibu yang baik dan lemah lembut. LATAR TEMPAT • Di tanah perkuburan Islam • Di bilik tamu rumah Haji Pakir . Ini dapat dibuktikan melalui petikan dibawah : Tak kuasa saya. Ini dapat dilihat bagaimana dia melayan Rohani dengan penuh kelembutan walaupun Rohani bercakap kasar dengannya. Dia merupakan seorang anak yang tidak menghormati ibu bapanya. dia sanggup memanjakan Rohani sejak dari kecil lagi kerana Rohani merupakan anak tunggalnya. Dia seorang penagih dadah. Rohani Rohani merupakan seorang gadis. Hajah Derisah merupakan seorang ibu yang tidak bertanggungjawab. Dia tidak pernah mengambil berat akan Rohani.

• Masyarakat yang tidak menghormati ibu bapa. NILAI Bertanggungjawab Haji Pakir telah sedar akan kesalahannya dan dia telah bertanggungjawab menasihati Rohani agar mengubah tingkah lakunya dan tidak bercampur gaul dengan kawan-kawannya yang . betapa selama ini aku menahan rasa melihat perbuatan kau. awak tak akan sebodoh ini! ANAFORA Kenapa kau tak tanya diri kau. apa yang telah kau buat? Kenapa kau tak tanya diri kau. Selama ini saya sangkakan menjaga anak seorang bagaikan menatang minyak yang penuh. macam mana aku hendak kenal dia. dan mata awak tu.LATAR MASYARAKAT • Masyarakat yang terlalu memanjakan anak. pergaulan kau? INVERSI Kalau aku tidak tulis nama. GAYA BAHASA DIKSI Bahasa asing : Astaghfirullahalazim – bahasa Arab AYAT SERU Entah! AYAT PENDEK Pergilah! Berambus! REPETISI Kalau awak guna otak awak tu. • Masyarakat yang tidak mempunyai ajaran agama yang kuat. • Masyarakat terjebak dalam penyalahgunaan dadah. PERIBAHASA Melentur buluh kata orang biar dari rebungnya.

PENGAJARAN 1. Dia memarahi Rohani kerana mahu melihat anaknya hidup sengsara akibat terjerumus ke dalam kancah penyalahgunaan dadah. Ketabahan Haji Pakir dan Hajah Derisah tabah menghadapi dugaan apabila anak tunggalnya telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada dadah. Kasih Sayang Haji Pakir begitu sayang kepada anaknya. Dia sanggup memarahi isterinya kerana langsung tidak mengambil berat tentang anaknya. Kita mestilah sentiasa menghormati kedua-dua ibu bapa kita. 3. 2. 4. Rohani. Kita mestilah tegas dalam membuat sesuatu keputusan.menghidap dadah. Keprihatinan Haji Pakir prihatin terhadap anaknya Rohani. Kita haruslah sentiasa mengawasi tingkah laku anak-anak agar tidak melakukan perkara yang tidak sihat. LATIHAN SOALAN OBJEKTIF . Kita hendaklah menghindarkan diri daripada terlibat dengan penyalahgunaan dadah.

Isterinya tidak mengambil berat terhadap anaknya C. Isterinya tidak faham apa yang dikatakan oleh Haji Pakir D. Rohani telah menghisap dadah B. Hajah Dairisah Mengapakah Haji Pakir memarahi isterinya? A. Siapakah isteri Haji Pakir? A. Hajah Daerisah C. Nyatakan dua nilai yang terdapat dalam cerpen ini? _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 2. Isterinya tidak mendengar kata Haji Pakir B.1. Hajah Derisah D. 1. Rohani sudah bosan tinggal di rumah 2. _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ JAWAPAN . Rohani sering tiada di rumah C. Jelaskan dua perwatakan Rohani yang terdapat dalam cerpen. Isterinya bersikap sambil lewa Mengapakah Haji Pakir menghalau Rohani keluar dari rumahnya? A. 3. Hajah Darisah B. Rohani bersikap kurang ajar dengan kedua-dua orang tuanya D.

4. Dia berkawan dengan rakan-rakan yang menghisap ganja dan dadah. 2. 3. 5. Dia sanggup memarahi isterinya kerana langsung tidak mengambil berat tentang anaknya Rohani merupakan anak yang kurang ajar. Haji Pakir prihatin terhadap anaknya Rohani. .1. Dia seorang penagih dadah. Haji Pakir dan Hajah Derisah tabah menghadapi dugaan apabila anak tunggalnya telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada dadah. Selain itu. C B C Dua nilai yang terdapat dalam cerpen ini ialah ketabahan dan keprihatinan. Dia berani melawan kata-kata ayahnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->