ANALISIS DRAMA CERPEN KARYA : : ARAH KE MANA JOHAN JAAFFAR

SINOPSIS

Haji Pakir marah apabila isterinya, Hajah Derisah, kerana tidak mahu mengambil berat tentang anaknya, Rohani. Rohani merupakan anak Tunggal kepada Haji Pakir dan Hajah Derisah. Haji Pakir telah memarahi sikap isterinya yang terlalu memanjakan anak mereka. Haji Pakir juga begitu. Dia juga terlalu memanjakan anaknya kerana itulah satu-satunya anak mereka. Namun, Haji Pakir mula sedar bahawa dia dan hajah Derisah telah membuat kesilapan yang besar dalam mendidik anak mereka. Kerana terlalu manjakan Rohani, mereka telah menerima padahnya. Rohani menjadi anak yang liar dan tidak mendengar kata. Rohani tidak lagi menghormati ibu bapanya. Dia menjadi semakin liar dan menjadikan rumah hanya sebagai tempat persinggahannya. Dia mula bercampur dengan kawan-kawannya yang menghisap ganja dan dadah. Kegiatannya mula disedari oleh penduduk kampung. Berita itu telah sampai kepada Haji Pakir. Haji Pakir mula insaf dan mahu bertindak tegas terhadap Rohani. Namun, semuanya sudah terlambat. Rohani sudah tidak mahu mendengar kata ayahnya lagi. Malah dia sudah mula membenci untuk tinggal di rumahnya. Haji Pakir yang sudah tidak dapat mengawal kemarahannya telah menghalau Rohani keluar dari rumahnya. Akhirnya, Rohani telah meninggal dunia akibat najis dadahyang telah memakan dirinya sendiri. Haji Pakir dan Hajah Derisah berasa sangat sedih dan kecewa dengan kematian Rohani.

PLOT

PERMULAAN Haji Pakir memarahi Hajah Derisah kerana tidak mengambil berat tentang anaknya, Rohani. PERKEMBANGAN Haji Pakir menyesal kerana dia dan isterinya terlalu memanjakan anaknya hingga anaknya besar kepala dan hilang rasa hormat kepada mereka lagi. PERUMITAN Rohani pulang ke rumah dan berlaku kurang ajar dengan ibu serta ayahnya. Haji Pakir cuba menasihati anak dan mahu anak kembali menjadi manusia yang sempurna.

Ini dapat dibuktikan melalui petikan berikut: Kerana aku sayangkan kau. Pentingnya didikan agama kepada setiap manusia WATAK DAN PERWATAKAN Haji Pakir Haji Pakir merupakan suami kepada Hajah Derisah dan bapa kepada Rohani. Dia telah menghalau Rohani dari rumahnya kerana terlalu marah dengan sikap Rohani yang kurang ajar kepada orang tuanya. Dia mempunyai seorang anak tunggal iaitu Rohani. Dia tidak mahu melihat Rohani bercampur gaul dengan kawan-kawan yang tidak berguna. aku buat begini. Haji Pakir terlalu memanjakan Rohani hingga Rohani tidak lagi mahu mendengar katanya. Haji Pakir juga dilihat sebagai seorang yang bertindak melulu. Keruntuhan moral dan akhlak akibat pengaruh negatif Betapa bahayanya penyalahgunaan dadah kepada manusia. PELERAIAN Haji Pakir dan Hajah Derisah menyesali perbuatan mereka yang terlalu manjakan anaknya hingga menyebabkan Rohani mati akibat penyalahgunaan dadah. peduli apa kalau kau mampus ditengah jalan! Dia juga merupakan seorang bapa yang tegas. Haji Pakir telah menghalau Rohani keluar dari rumahnya. Selain itu. Dia begitu sayang kepada Rohani. Dia memarahi Rohani agar Rohani mengubah sikapnya dan tidak menghisap dadah. Hajah Derisah .PUNCAK/KLIMAKS Haji Apkir berasa sangat marah kerana Rohani terlalu kurang ajar dan tidak lagi hormat ayahnya. PEMIKIRAN Kesilapan ibu bapa yang terlalu memanjakan anak sehingga anak hilang hormat kepada ibu bapa. dia merupakan seorang bapa yang prihatin dan bertanggungjawab. Ani! Kalau aku tak sayangkan kau. PERSOALAN • • • • Peranan ibu bapa dalam mendidik anak-anak.

Dia berkawan dengan rakan-rakan yang menghisap ganja dan dadah. Rohani telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada kedurjanaan dadah. Dia tidak pernah mengambil berat akan Rohani. dia seorang ibu yang baik dan lemah lembut. Ini dapat dibuktikan melalui petikan dibawah : Tak kuasa saya. Ini dapat dilihat bagaimana dia melayan Rohani dengan penuh kelembutan walaupun Rohani bercakap kasar dengannya.Hajah Derisah merupaka isteri kepada Haji Pakir. Si Rohani tu bukan budak-budak kecil lagi. LATAR TEMPAT • Di tanah perkuburan Islam • Di bilik tamu rumah Haji Pakir . Pekak telinga mak agaknya. Dia ialah anak tunggal kepada Haji Pakir dan Hajah Derisah. Dia berani melawan kata-kata ayahnya. Dia merupakan seorang anak yang tidak menghormati ibu bapanya. Ini dapat dilihat melalui percakapannya kepada ibunya seperti dalam petikan berikut: Mak ni agaknya tak bolehkah cepat-cepat buka pintu? Penat Ani ketuk baru mak buka. Hajah Derisah begitu sayang kepada Rohani. Dia juga merupakan ibu kepada Rohani. dia sanggup memanjakan Rohani sejak dari kecil lagi kerana Rohani merupakan anak tunggalnya. Oleh sebab itu. Hajah Derisah merupakan seorang ibu yang tidak bertanggungjawab. Selain itu. Rohani mahu hidup bebas tanpa kawalan daripada ibu bapanya. Dia seorang penagih dadah. Rohani Rohani merupakan seorang gadis. LATAR LATAR MASA • Pada waktu pagi • Pada waktu malam • Pada pagi Hari Raya. Rohani merupakan anak yang kurang ajar. Bukan baru setahun dua umurnya! Dah besar panjang! Tahulah dia menjaga diri! Selain itu.

• Masyarakat terjebak dalam penyalahgunaan dadah. • Masyarakat yang tidak mempunyai ajaran agama yang kuat. Selama ini saya sangkakan menjaga anak seorang bagaikan menatang minyak yang penuh. PERIBAHASA Melentur buluh kata orang biar dari rebungnya. betapa selama ini aku menahan rasa melihat perbuatan kau. GAYA BAHASA DIKSI Bahasa asing : Astaghfirullahalazim – bahasa Arab AYAT SERU Entah! AYAT PENDEK Pergilah! Berambus! REPETISI Kalau awak guna otak awak tu. • Masyarakat yang tidak menghormati ibu bapa.LATAR MASYARAKAT • Masyarakat yang terlalu memanjakan anak. NILAI Bertanggungjawab Haji Pakir telah sedar akan kesalahannya dan dia telah bertanggungjawab menasihati Rohani agar mengubah tingkah lakunya dan tidak bercampur gaul dengan kawan-kawannya yang . pergaulan kau? INVERSI Kalau aku tidak tulis nama. apa yang telah kau buat? Kenapa kau tak tanya diri kau. macam mana aku hendak kenal dia. dan mata awak tu. awak tak akan sebodoh ini! ANAFORA Kenapa kau tak tanya diri kau.

3. LATIHAN SOALAN OBJEKTIF . Keprihatinan Haji Pakir prihatin terhadap anaknya Rohani. Dia memarahi Rohani kerana mahu melihat anaknya hidup sengsara akibat terjerumus ke dalam kancah penyalahgunaan dadah. Kita hendaklah menghindarkan diri daripada terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Ketabahan Haji Pakir dan Hajah Derisah tabah menghadapi dugaan apabila anak tunggalnya telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada dadah. Kita mestilah sentiasa menghormati kedua-dua ibu bapa kita. Dia sanggup memarahi isterinya kerana langsung tidak mengambil berat tentang anaknya. 2. Rohani. Kasih Sayang Haji Pakir begitu sayang kepada anaknya. PENGAJARAN 1. 4. Kita mestilah tegas dalam membuat sesuatu keputusan.menghidap dadah. Kita haruslah sentiasa mengawasi tingkah laku anak-anak agar tidak melakukan perkara yang tidak sihat.

Rohani bersikap kurang ajar dengan kedua-dua orang tuanya D. Jelaskan dua perwatakan Rohani yang terdapat dalam cerpen. Rohani sering tiada di rumah C. Rohani telah menghisap dadah B. Hajah Darisah B. Isterinya tidak faham apa yang dikatakan oleh Haji Pakir D. Rohani sudah bosan tinggal di rumah 2. 1. _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ JAWAPAN .1. Nyatakan dua nilai yang terdapat dalam cerpen ini? _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________ 2. Hajah Derisah D. Hajah Daerisah C. Siapakah isteri Haji Pakir? A. 3. Isterinya tidak mengambil berat terhadap anaknya C. Isterinya tidak mendengar kata Haji Pakir B. Hajah Dairisah Mengapakah Haji Pakir memarahi isterinya? A. Isterinya bersikap sambil lewa Mengapakah Haji Pakir menghalau Rohani keluar dari rumahnya? A.

Dia sanggup memarahi isterinya kerana langsung tidak mengambil berat tentang anaknya Rohani merupakan anak yang kurang ajar. Dia berani melawan kata-kata ayahnya.1. Haji Pakir dan Hajah Derisah tabah menghadapi dugaan apabila anak tunggalnya telah meninggal dunia akibat menjadi mangsa kepada dadah. Selain itu. Dia seorang penagih dadah. Dia berkawan dengan rakan-rakan yang menghisap ganja dan dadah. 4. 2. 5. Haji Pakir prihatin terhadap anaknya Rohani. C B C Dua nilai yang terdapat dalam cerpen ini ialah ketabahan dan keprihatinan. . 3.