P. 1
LUKISAN GEOMETRI

LUKISAN GEOMETRI

|Views: 3,800|Likes:
Published by rezwantasiman

More info:

Published by: rezwantasiman on Jan 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

PRINSIP ELEKTRIK & ELEKTRONIK

MODUL 13 : LUKISAN GEOMETRI

MODUL 13: LUKISAN GEOMETRI
‡ OBJEKTIF :
Menggunakan pelbagai alat lukisan. Membuat penghurufan, mendimensi dan garis kerja serta kejurupelanan yang baik. Membina garisan dan sudut. Membina dan menggunakan skala. Membina segi tiga, poligon sekata, tangen dan bulatan serta elips. Membuat lukisan ortografik dan isometri.

MODUL 13: LUKISAN GEOMETRI
‡ PENTAKSIRAN KOMPETENSI :
KMPEE 01: Mengguna Pelbagai Alat Lukisan. KMPEE 02: Membuat Penghurufan, Mendimensi, Garisan dan Kejurupelanan. KMPEE 03: Membina Garisan Sudut. KMPEE 04: Membina dan Menggunakan Skala. KMPEE 05: Membina Segitiga, Poligon Sekata, Elips, Tangen dan Bulatan.

1: PENGENALAN KEPADA LUKISAN GEOMETRI ‡ OBJEKTIF KHUSUS: Menyatakan jenis-jenis dan penggunaan peralatan lukisan. Mempersegi tepat dan melekatkan kertas di atas papan lukis. Membina garisan menegak dan condong dengan menggunakan sesiku T dan set sesiku.UNIT 13. Menggunakan pelbagai peralatan lukisan dengan betul. Memilih saiz kertas yang sesuai untuk lukisan. . Menggunakan sesiku T untuk membina garisan mengufuk.

UNIT 13. Menulis butiran lukisan pada kertas lukisan dengan betul. . Melukis pelbagai garisan menggunakan alat lukisan dengan betul.1: PENGENALAN KEPADA LUKISAN GEOMETRI ‡ KOD & KOMPETENSI KMPEE 01: MENGGUNAKAN PELBAGAI ALAT LUKISAN Melukis garisan sempadan dan blok tajuk dengan betul.

Jenis-jenis Peralatan Lukisan Papan lukisan Sesiku T Set sesiku Protraktor Lengkung Perancis Lengkung Mudah Lentur Pembaris Skala .

Jenis-jenis Peralatan Lukisan Jangka Lukis Pembahagi Perisai Pemadam Plat Pencontoh .

MEMINDAHKAN UKURAN DARIPADA PEMBARIS KEPADA LUKISAN ATAU DARI SATU LUKISAN KE LUKISAN YANG LAIN.SET SESIKU SESIKU T PLAT PENCONTOH PROTRAKTOR PEMBAHAGI MEMBANTU PELUKIS UNTUK MENDAPATKAN KESERAGAMAN BENTUK DALAM LUKISAN. . MENDAPATKAN SUDUT YANG TIDAK BOLEH DIPEROLEH DARIPADA SET SESIKU. MEMBINA GARISAN MENGUFUK MEMUDAHKAN PEMBINAAN GARISAN TEGAK DAN CONDONG.

SAIZ KERTAS A4 A3 A2 A1 A0 UKURAN (milimeter) 210 X 297 297 X 420 420 X 594 594 X 841 841 X 1189 .

10 mm 3 mm 5 mm Nama Sekolah Nama & Kursus Tajuk & Skala Tarikh & Disemak Oleh .

kambi dan lengkok dengan menggunakan plat pencontoh. Melukis garisan pandu dan menulis huruf. Menyusun atur dan melukis garisan sempadan dan blok tajuk. Menyediakan pensel untuk melukis pelbagai jenis garisan. Melukis bulatan kecil. Mengenal dan melukis pelbagai jenis garisan mengikut BS308 1972.‡ OBJEKTIF KHUSUS: Memilih gred pensel yang betul untuk membuat penghurufan & melukis pelbagai jenis garisan. . angka dan pecahan.

Mendimensi lukisan. Menyusun atur lukisan di atas kertas dengan betul. .‡ OBJEKTIF KHUSUS: Menggunakan lengkung Perancis dan lengkung mudah lentur untuk melukis lengkung yang tidak sekata. Menghasilkan lukisan yang kemas dan tepat.

PENTING!!!!!!!!!!!!!!!!!! FAHAMI SETIAP ISTILAH YANG DIGUNAKAN: GARISAN UNTUK MEMBINA OBJEK PENGHURUFAN UNTUK MENERANGKAN SETIAP BUTIRAN @ CIRI-CIRI OBJEK YANG DILUKIS PENDIMENSIAN UNTUK MENENTUKAN SAIZ SESUATU OBJEK .

GRED PENSEL 2H H HB KEGUNAAN MEMBINA GARISAN BINAAN MEMBINA LAKARAN. PENGHURUFAN & LAKARAN BEBAS YANG LAIN MEMBINA GARISAN OBJEK .Pemilihan pensel dengan gred yang sesuai akan menghasilkan garisan yang lebih bermutu dan tepat.

3 mm 2H/ 0.3 mm H/ 0.3 mm .3 mm HB/ 0.3 mm 2H/ 0.JENIS GARISAN OBJEK TERSEMBUNYI/ TERLINDUNG TENGAH KERATAN DIMENSI TAMBAHAN/ UNJURAN SATAH KERATAN PANDUAN BINAAN CONTOH GARISAN GRED/ SAIZ MATA PENSEL HB/ 0.9 mm 2H/ 0.3 mm 2H/ 0.3 mm H/ 0.5 mm H/ 0.

.

ABCDEFGHIJK LMNOPQRSTU VWXYZ 0123456789 .

semua dimensi ditulis mengikut garisan dimensi .semua dimensi ditulis secara tegak  Terjajar .Terdapat 2 cara pendimensian:  Eka arah .

. Membahagi satu garisan kepada beberapa bahagian yang sama.‡ OBJEKTIF KHUSUS: Membina garisan lurus pada kedudukan yang berbeza.

Garisan boleh terbentuk dalam keadaan LURUS atau MELENGKUNG. .GARISAN terbentuk hasil daripada penyambungan DUA TITIK.

Membina garisan lurus daripada satu titik pada hujung garisan LANGKAH 1 : BINA GARISAN A-B SEPANJANG 60 mm A B .

Membina garisan lurus daripada satu titik pada hujung garisan LANGKAH 2 : TANDAKAN TITIK C PADA SEBELAH ATAS GARISAN A-B C A B .

MENGHASILKAN TITIK D.Membina garisan lurus daripada satu titik pada hujung garisan LANGKAH 3 : BERPUSATKAN C. BINA LENGKOK YANG MELALUI TITIK A DAN MERENTAS GARISAN A-B ( JEJARI C-A). C A D B .

E C A D B .LANGKAH 4 : BINA GARISAN DARI TITIK D MELALUI TITIK C DAN MERENTASI LENGKOK YANG DIHASILKAN DALAM LANGKAH 3. MENGHASILKAN TITIK E.

LANGKAH 5 : SAMBUNGKAN TITIK A KE TITIK E E C A D B .

MEMBINA SUDUT 30o. 60o. 45o. MEMBAHAGI DUA SAMA SUDUT PENCAPAIAN KOMPETENSI: 1. MEMINDAHKAN SUDUT . MEMBINA SUDUT-SUDUT ASAS 3.OBJEKTIF KHUSUS: 1. 75o dan 90o 2. MEMBAHAGI DUA SAMA SUDUT 3. MEMBINA SATU SUDUT YANG SAMA DENGAN SATU SUDUT YANG DIBERI 2.

SUDUT.PERSILANGAN DUA GARISAN 3 KATEGORI SUDUT: ‡ SUDUT TIRUS ‡ SUDUT TEPAT ‡ SUDUT CAKAH .

MAGNITUD SUDUT KURANG DARIPADA 90o SUDUT TIRUS .

MAGNITUD SUDUT BERSAMAAN DENGAN 90o SUDUT TEPAT .

MAGNITUD SUDUT LEBIH BESAR DARIPADA 90o TETAPI KURANG DARIPADA 180o SUDUT CAKAH .

.

a b Lukiskan garisan mengikut kehendak soalan. Latihan 1: a-b = 60 mm .

.a c b Lukiskan satu lengkok berpusatkan pada a dengan jejari melebihi separuh daripada garisan a-b. Tandakan titik persilangan antara garisan a-b dengan lengkok tersebut sebagai tititk c.

Tandakan titik persilangan antara lengkok 1 dan lengkok 2 sebagai titik d. . lukiskan satu lengkok. berpusatkan pada titik c.d a c b Dengan menggunakan jejari yang sama.

Sudut d-a-b adalah sudut 60o .d d a c c b Sambungkan titik a-d.

d d 60o a c c b Pastikan anda menulis nilai sudut seperti dalam rajah di atas. .

a

b

Lukiskan garisan mengikut kehendak soalan. Latihan 1: a-b = 70 mm

a

c

b

Lukiskan satu lengkok berpusatkan pada a dengan jejari melebihi separuh daripada garisan a-b. Panjang lengkok mestilah tersebut melebihi titik a. Tandakan titik persilangan antara garisan a-b dengan lengkok tersebut sebagai tititk c.

e

d

a

c c b

Dengan menggunakan jejari yang sama, berpusatkan pada titik c, lukiskan satu lengkok. Tandakan titik persilangan antara lengkok 1 dan lengkok 2 sebagai titik d. Dengan menggunakan jejari yang sama, berpusatkan pada titik d, tandakan satu lengkok. Tandakan titik persilangan tersebut sebagai titik d.

Tandakan titik persilangan tersebut sebagai titik f. tandakan 2 lengkok yang akan bersilang. . berpusatkan pada titik d dan titik e.f e d a c c b Dengan menggunakan jejari yang sama.

f e d a c c b Sambungkan titik a-f menjadi satu garis lurus. Sudut f-a-b adalah sudut 90o. .

f e d 90o a c c b Pastikan anda menulis nilai sudut tersebut seperti dalam rajah di atas. .

.

a b Lukiskan garisan mengikut kehendak soalan. Latihan 1: a-b = 65 mm .

Tandakan titik persilangan antara garisan a-b dengan lengkok tersebut sebagai tititk c.a c b Lukiskan satu lengkok berpusatkan pada a dengan jejari melebihi separuh daripada garisan a-b. .

d a c b Dengan menggunakan jejari yang sama. Tandakan titik persilangan antara lengkok 1 dan lengkok 2 sebagai titik d. berpusatkan pada titik c. lukiskan satu lengkok. .

Sudut d-a-b adalah sudut 60o .d d a c c b Sambungkan titik a-d.

d d e c c a b ‡Jejari yang sama ‡Berpusatkan pada titik c & d ‡Bina 2 lengkok yang bersilang ‡Tandakan titik persilangan sebagai titik e. .

d d e a c c b ‡Sambungkan titik a-e sebagai garis lurus. .

.d d e a 30o c c b ‡Sudut e-a-b adalah sudut 30o. ‡Pastikan anda menulis nilai sudut tersebut seperti di atas.

a b Lukiskan garisan mengikut kehendak soalan. Latihan 1: a-b = 70 mm .

Tandakan titik persilangan antara garisan a-b dengan lengkok tersebut sebagai tititk c. Panjang lengkok mestilah tersebut melebihi titik a. .a c b Lukiskan satu lengkok berpusatkan pada a dengan jejari melebihi separuh daripada garisan a-b.

tandakan satu lengkok. berpusatkan pada titik c. Tandakan titik persilangan tersebut sebagai titik d. Dengan menggunakan jejari yang sama. Tandakan titik persilangan antara lengkok 1 dan lengkok 2 sebagai titik d. .e d a c c b Dengan menggunakan jejari yang sama. lukiskan satu lengkok. berpusatkan pada titik d.

. tandakan 2 lengkok yang akan bersilang.f e d a c c b Dengan menggunakan jejari yang sama. berpusatkan pada titik d dan titik e. Tandakan titik persilangan tersebut sebagai titik f.

.f e d a c c b Sambungkan titik a-f menjadi satu garis lurus. Sudut f-a-b adalah sudut 90o.

f g e d a c c b Tandakan titik yang bersilang antara garisan a-f dan lengkok c-d-e sebagai titik g. .

Tandakan titik tersebut sebagai titik h. .f h g e d a c c b Berpusatkan pada titik c & g dengan menggunakan jejari yang sama. bina 2 lengkok yang bersilang.

.f h g e d 45o a c c b Sambungkan titik a-h sebagai garis lurus. Pastikan nilai sudut ditulis seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas.

Latihan 1: a-b = 70 mm .a b Lukiskan garisan mengikut kehendak soalan.

Tandakan titik persilangan antara garisan a-b dengan lengkok tersebut sebagai tititk c.a c b Lukiskan satu lengkok berpusatkan pada a dengan jejari melebihi separuh daripada garisan a-b. Panjang lengkok mestilah tersebut melebihi titik a. .

tandakan satu lengkok. Tandakan titik persilangan antara lengkok 1 dan lengkok 2 sebagai titik d. Tandakan titik persilangan tersebut sebagai titik d. berpusatkan pada titik c. Dengan menggunakan jejari yang sama.e d a c c b Dengan menggunakan jejari yang sama. lukiskan satu lengkok. berpusatkan pada titik d. .

Tandakan titik persilangan tersebut sebagai titik f. berpusatkan pada titik d dan titik e. tandakan 2 lengkok yang akan bersilang. .f e d a c c b Dengan menggunakan jejari yang sama.

f e d a c c b Sambungkan titik a-f menjadi satu garis lurus. Sudut f-a-b adalah sudut 90o. .

.f g e d a c c b Tandakan titik yang bersilang antara garisan a-f dan lengkok c-d-e sebagai titik g.

.f h g e d a c c b Berpusatkan pada titik d & g dengan menggunakan jejari yang sama. bina 2 lengkok yang bersilang. Tandakan titik tersebut sebagai titik h.

. Pastikan nilai sudut ditulis seperti yang ditunjukkan dalam rajah di atas.f g e h d 75o a c c b Sambungkan titik a-h sebagai garis lurus.

.

f h g e d 45o a c c b . sudut kandung. Langkah 2: Bina sudut 45o.LATIHAN 1: Diberi ab = 60 mm. bac = 45o. Langkah 1 : Lukis garisan ab sepanjang 60 mm. ac = 40 mm. Semua garisan membina sudut 45o adalah garisan binaan.

Langkah 3: Lukis garisan sepanjang 40 mm dengan menggunakan garisan objek pada garisan ah. Tandakan titik tersebut sebagai titik i. Gelapkan garisan tersebut kerana garisan itu adalah sisi bagi segi tiga yang hendak dibina. f h g e i 45o a c c b d .

Langkah 4: Sambungkan garisan b-i dengan menggunakan garisan objek. bentukkan segi tiga. f h g e i 45o a c c b d . Langkah 5: Dengan menggunakan garisan objek.

a b .LATIHAN 2: Diberi ab = ac = bc = 80 mm Langkah 1: Bina garisan ab sepanjang 80 mm dengan menggunakan garisan objek.

Tandakan sebagai titik c. c a b .Langkah 2: Berpusatkan pada titik a dan b. lukiskan lengkok yang bersilang dengan jejari 80 mm.

c a b . Lukiskan garisan tersebut menggunakan garisan objek.Langkah 3: Sambungkan titik ac dan titik bc.

Latihan 3: Diberi ab = 80 mm. sudut tapak = 45o dan 75o Langkah 1 : Bina garisan ab sepanjang 80 mm. Langkah 2: Bina sudut 45o pada titik a. 45o a b .

Langkah 3: Bina sudut 75o pada titik b. 45o a 75o b .

c 45o a 75o b .Langkah 4: Tandakan titik persilangan garisan sudut 45o dan 75o sebagai titik c. Langkah 5: Sambungkan garisan ac dan bc sebagai garisan objek.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->