P. 1
STUDIO RAKAMAN VIDEO ulasan

STUDIO RAKAMAN VIDEO ulasan

|Views: 198|Likes:
Published by faisalsalak

More info:

Published by: faisalsalak on Jan 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2014

pdf

text

original

STUDIO RAKAMAN VIDEO Keperluan peralatan 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Kamera Video Peralatan Video Switcher / Mixer Peralatan pencahayaan Peralatan Chroma Key Perisian Suntingan Non Linear Editing (NLE) Audio Mixer Mikrofon Monitor Alat Rakaman Alat Komunikasi Jurukamera Pengkabelan

Peralatan asas bagi sebuah studio video yang ringkas adalah seperti yang dinyatakan di atas. Terdapat banyak lagi peralatan yang lain bagi studio besar kerana kebanyakan peralatan profesional adalah mahal bagi menghasilkan bahan video yang berkualiti. Semakin mahal peralatan berkenaan semakin berkualiti video yang dihasilkan dengan peralatan tambahan. Walaubagaimanapun bagi tujuan pembelajaran secara asas peralatan yang dinyatakan diatas sudah boleh menghasilkan video yang baik tujuan pembelajaran. 1. KAMERA VIDEO Terdapat banyak jenis kamera video yang terdapat dalam pasaran yang kebanyakannya sudah mempunyai keupayaan menyamai peralatan profesional.

Kamera video boleh merakam video kedalam format yang tertentu mengikut jenis pengguna. Terdapat kamera video yang merakam video dalam format magnetic tape, Flash memori, hard disk, DVD dan yang terbaru dalam bentuk Blue Ray Disc. Setiap Jenis format mempunyai ciri-ciri dan kelebihnannya tersendiri. Magnetic tape terdapat banyak format yang digunakan contoh seperti Mini DV Tape, HD Mini DV Tape, DVC Pro Tape, dan banyak format yang lain digunakan . Bagi kegunaan profesional biasanya Mini DV adalah format paling rendah dan format terkini adalah HD atau High Difinition format yang biasanya screen lebar resolusi 1080p. Harga kemera bergantung kepada keupayaan kamera berkenaan. Bagi peringkat pertengahan biasanya berharga RM 8000.00 hingga RM 15,000.00 dan bagi profesional biasanya kamera berharga RM 100,000.00 dan keatas.

Bagi studio mini dengan chroma background seharusnya mempunyai sistem pencahayaan yang baik bagi menghasilkan latarbelakang maya yang baik dengan menggunakan mesin khas.Bagi studio asas sebaiknya mempunyai 3 buah kamera kerana selain pembelajaran SCP atau Single Camera Production studio ini mampu melaksanakan pembelajaran MCP atau Multiple Camera Production. Key Light dan juga Back Light. Dari segi harga peralatan ini dahulunya amat mahal kini peralatan ini semakin murah. 3. SWICTHER VIDEO ATAU MIXER Peralatan ini digunakan bagi pebelajaran MCP atau Multiple Camera Production. Selain daripada itu peralatan ini boleh digunakan untuk tujuan penerbitan siaran televisyen profesional bergantung kepada format yang bersesuaian digunakan. 2. Selain dari jenis yang digunakan dalam studio terdapat juga Portable Lighting yang digunakan sewaktu penggambaran luar. Harga peralatan ini bergantung kepada jenis cahaya samada jenis cahaya yang dihasilkan .00 hinggalah ratusan ribu bergantung kepada keupayaan mesin. Harga bergantung jumlah imput kamera yang boleh dimasukkan kedalam mesin danjuga kesan khas yang boleh di imposekan kedalam video. Harga boleh diperolehi dari RM 5000. Beberapa buah kamera video akan disambungkan kepada mesin ini untuk diadunkan bagi penghasilan video dari pelbagai sudut kamera dan di masukkan kesan khas kedalam video secara online dan dirakam hasilan terus kedalam format yang dikehendaki. .00 hingga beribu-ribu ringgit setiap unit. Kos mengganti peralatan akan menjadi mahal. Harga boleh diperolehi dari RM 800. Perlampuan yang banyak menghasilkan cahaya yang sekata bagi Fill Light. Jenis yang murah biasanya mudah rosak dan mudah terbakar mentolnya. kekuatan cahaya dan kualiti peralatan berkenaan. PERALATAN PENCAHAYAAN Sistem perlampuan secara asas adalah menggunakan sistem 3 point lighting. Semakin mahal peralatan ini semakin canggih kesan khas boleh dimasukkan. Pembelajaran pecahayaan akan lebih berkesan jika banyak jenis lampu digunakan bagi tujuan pencahayaan. Kini terdapat banyak jenis lampu digunakan dalam produksi. Di masa depan boleh dipertingkatkan lagi dengan memasang peralatan tambahan seperti Dolly atau Track bagi kegunaan pembelajaran. Ini bersesuaian dengan kehendak masa kini dalam dunia produksi. Ini memudahkan dari segi produksi kerana tidak lagi memerlukan kerja-kerja NLE .

Perkara utamanya adalah perisian suntingan. CHROMA KEYER BOX Alat ini digunakan untuk menghilangkan latarbelakang yang berwarna hijau seperti terdapat didalam studio mini dan diganti dengan latarbelakang maya. Keupayaan ini juga ada yang telah digabungkan dengan mesin swicther bergantung kepada kecanggihan mesin berkenaan. Komputer ini biasanya mempunyai keupayaan yang tinggi kerana proses suntingan video adalah proses kerja yang berat bagi komputer. Perisian Suntingan Non Linear Editing (NLE) Komputer suntingan Non Linear Editing biasanya terdapat juga didalam studio untuk memudahkan proses suntingan bahan dan juga peralatan.4. Ini akan memberi kesan khas kepada penghasilan video. grafik juga perlu diambil kira kerana ini akan meringankan cip pemprosesan melakukan kerja. 5. Semasa memilihnya tentukan cip pemprosesannya adalah yang terkini. Kebiasaannya semakin mahal semakin bagus hasilnya. Perisian NLE ini ada banyak jenis dan harganya mahal kerana perisian profesional ini asli. . Harga bergantung mengikut kecanggihan peralatan berkenaan. Memori juga besar dan terkini. Cara penyuntingan sebenarnya sama sahaja cuma yang membezakannya perisian mahal dapat mengenali mesin rakaman yang mahal dan profesional.

Mikrofon ini sangat sensitif dan mempunyai pickup omnidirectional. Jenis ini tidak boleh di sambung speaker secara terus tetapi mesti melalui power amp untuk mengeluarkan bunyi. Biasanya jenis ini terdapat 2 jenis iaitu diagfram dan kondensor. 6. Terdapat juga jenis unidirectional dan digunakan secara khusus seperti alat muzik atau suara ikut frekuensi yang tertentu. Harga bergantung kepada kecanggihan dan peralatan tambahan yang diperlukan bagi menjalankan perisian berkenaan. DVD atau komputer dan sebagainya. iMovie. Terdapat juga mikrofon pegang atau handheld. Video Storm dan banyak lagi. . Alat ini sangat penting bagi menghasilkan kualiti audio yang baik. Selain daripada itu alat ini mengawal kekuatan audio sama ada kurang atau lebih dan boleh mengubahsuai kualiti bunyi yang diterima daripada sumber audio. Kebiasaannya studio menggunakan Pre Amp .Perisian Suntingan seperti Sony Vegas Pro . 7. Jenis klip ini tergolong dalam kategori kondensor mikrofon. Pinacle Pro. Adobe Premier. Velocity . Endius. Final Cut Pro. Harga peralatan ini bergantung kepada bilangan Channnel dan juga jumlah effect serta EQ atau frequency pitch yang boleh dikawal. Audio MIXER Alat ini digunakan untuk mengadun semua sumber audio kedalam rakaman video yang dibuat sama ada melalui mikrofon. MIKROFON Terdapat banyak jenis mikrofon yang perlu dikenali dan tahu kegunaannya. pemain VCD. Terdapat 2 jenis mixer iaitu yang mempunyai power amp atau pre amp . Jika handheld biasanya jenis diagfram dan pickup cardiod. Bagi studio tv mikrofon jenis klip adalah yang biasa digunakan kerana kecil dan tidak mengganggu pelakon atau subjek.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->