PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN FIZIKAL Peringkat Prenatal (9 bulan dalam kandung

)

Peringkat Bayi (masa lahir ± umur 2 tahun)

Peringkat Kanak-kanak (umur 3 tahun ± 11 tahun)

Peringkat Remaja (umur 11 tahun ± 18 tahun)

PERINGKAT PRENATAL Trimester pertama (1-22 minggu) Trimester kedua (13-24 minggu) Trimester ketiga (25-38 minggu) .

tulang rusuk. Jantung.PERKEMBANGAN FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL Trimester minggu peringkat Saiz & berat pertama 1-2 Zigot Peringkat perkembangan Sel zigot membiak dengan cepat dan membentuk blastocyst yang menamatkan badannya pada dinding uterin 3-4 embrio Saiz 6 mm Otak primitif dan tulang belakang mula muncul. saluran pencernaan mula bertumbuh. otot. .

12 fetus Saiz 7.5cm berat 4g Peringkat perkembangan Muka. dan otot mula dikaitkan untuk bergerak seperti menyepak.. 9 . Jantina fetus mula dihayati apabila organ genital bertumbuh. trimester pertama minggu 5 8 peringkat Embrio Saiz & berat Saiz 2.6 cm Berat 28g . perkembangan sensori sentuh disedari dengan mulanya pergerakan embrio. Saiz mula bertambah cepat. organ.Sambungan. membuka mulut. menyentuh. Sistem saraf. tangan. kaki dan organ dalaman dibentuk.

Mata mula menjadi sensitif kepada cahaya serta boleh respons kepada bunyi. Menjelang minggu ke-24.. banyak neuron otak ditumbuh.24 peringkat Fetus Saiz & berat Saiz 30cm Berat 820g Peringkat perkembangan Fetus terus bertumbuh besar dengan cepat. . pergerakan boleh dirasa oleh ibu. trimester Kedua minggu 13 . Dalam minggu ke-18.Sambungan.

.400g Peringkat perkembangan Saiznya bertambah.Sambungan.. Antibodi ibu disalurkan kepada fetus untuk melindunginya daripada infeksi virus atau penyakit. Dalam minggu ke-32.38 fetus Saiz & berat Saiz 50cm Berat 3. Perkembangan otak dengan cepat meningkatkan potensi sensori dan pergerakan fizikal. trimester ketiga minggu peringkat 25 . lapisan lemak ditambah di kulit bawah. peparu menjadi matang. Kebanyakan fetus dalam kelahiran normal biasanya berputar badan dengan kedudukan kepala terbalik untuk persediaan kelahiran.

PERKEMBANGAN FIZIKAL PERINGKAT BAYI (LAHIR ± 2 TAHUN) UMUR (PERINGKAT) Masa lahir (Bayi) 6 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Tinggi dan berat ditambah dengan kadar cepat Refleks berkurang Angkat kepala. khasnya pengasuh. . berputar badan dan cengkam objek Respons perlaziman klasik dan operan Perkembangan pendengaran dan peka kepada bunyi bahasa diri Peka pada pergerakan Mengenal pasti objek melalui persepsi muka manusia.

Sambungan. UMUR (PERINGKAT) 7 bulan (bayi) 12 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Merangkak dan duduk sendiri Menunjukkan kemahiran cengkaman dengan 2 jari. Berjalan dengan koordinasi lebih baik Manipulasi objek kecil dengan koordinasi yang ditambah baik.. Mengorganisasi .pelbagai rangsangan auditori dan visual Peka kepada gambar Membezakan objek-objek daripada persekitaran berdasarkan bentuk warna dan tekstual. 13 bulan (bayi) (toddlehood) 18 bulan Tinggi dan berat bertambah dengan kadar cepat tetapi bukan cepat seperti tahun pertama. .

. UMUR (PERINGKAT) 19 Bulan (Bayi) (toddlehood) 24 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI MOTOR) Berjalan Berlari Lompat Panjat Manipulasi objek dengan koordinasi yang baik..Sambungan.

PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA KANAK-KANAK 1. Peringkat pertengahan kanak-kanak (6-8 tahun) 3. Peringkat awal kanakkanak (2-6 tahun) 2. Peringkat akhir kanakkanak (9-11 tahun) REMAJA -Peringkat awal remaja (11-14 tahun) -Peringkat pertengahan remaja (14-16 tahun) -Peringkat akhir remaja (16-18 tahun) .

melompat. ‡Koordinasi berlari.anggota mengikut nisbah seperti dewasa. ‡Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar .melontar dan menangkap . 4 Tahun ‡Boleh gunakan gunting. ‡Tubuh badan bertambah tinggi.melompat.dan menangkap lebih berkesan. ‡Boleh gunakan sudu dengan berkesan . (Awal Kanak-Kanak) ‡Melompat dengan satu kaki. ‡Perkembangan kemahiran berlari.Umur (Peringkat) 2 Tahun (Bayi) (Awal kanak-kanak) 3 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun . ‡Koordinasi berjalan ditambah baik. ‡Tiada lagi tidur siang .kemahiran motor kasar bertambah dengan laju dan kewujudan kemahiran melonjak (Pra ± Sekolah) ‡Menunjuk pola melontar dan menangkap ‡Memakai kasut . ‡Melukis gambar orang .melukis gambar yang kompleks. ‡Boleh membezakan penulisan dengan bukan penulisan . ‡Boleh menunggang basikal beroda tiga. 6 Tahun ‡Boleh membezakan huruf dengan abjad 5 Tahun 3 Tahun . (Awal Kanak-Kanak) ‡Gigi tumbuh pertama reput .

kesedaran orientasi seksual .‡Gigi beransur ±ansur diganti dengan gigi kekal kanak)(Middle ‡Penulisan menjadi lebih kecil dan lebih baik Childhood) ‡Lukisan diorganisasi secara terperinci ‡Permainan mengikut peraturan ditambah dengan aktiviti yang 8 Tahun lebih kasar . menyepak.bermula haid. 11 Tahun (Awal Remaja)(Early Adolescene) 14 Tahun ‡Untuk perempuan -Ditambah dengan lebih lemak daripada otot. ‡ Untuk lelaki -Bermula pancutan pertumbuhan.bermula memancut sperma.mencapai puncak pancutan pertumbuhan. (Late Childhood) ‡Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor . 9 Tahun . melompat . ‡Kemahiran motor dalam berlari . 2 tahun lebih awal untuk perempuan . (Pertengahan Kanak.Umur (Peringkat) 6 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah tinggi dan berat dengan perlahan hingga peringkat awal remaja. 11 Tahun ‡Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan . melontar . ‡Permulaan pertumbuhan peringkat remaja .menggelecek diuruskan dengan lebih (Akhir Kanak-Kanak) cepat dan koordinasi .prestasi kemahiran motor berkurang .menangkap.

Umur (Peringkat) 14 Tahun (Pertengahan Remaja)(Middle Adolescene) 16 Tahun 16 Tahun (Akhir Remaja) (Late Adolescene) 18 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Untuk perempuan -Kesempurnaan puncak pancutan pertumbuhan ‡Untuk lelaki -Mencapai puncak pancutan pertumbuhan -Suara menjadi lebih kasar -Lemak berkurang . otot menjadi lebih kuat -Prestasi kemahiran motor bertambah secara dramatik ‡Untuk lelaki -Pertambahan kemahiran motor diteruskan .

‡Mula bentuk sikap berdikari semasa makan .TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL (1880-1961) Peringkat Pertama (0-1 Tahun) Ciri-ciri perkembangan ‡Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan melalui isyarat tangisan dan senyuman ‡Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melalui pergerakan mata ‡Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri ‡Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah ‡Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari .dan lainlain ‡Mula menggunakan ayat yang mudah ‡Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan ‡Keupayaan melaksanakan tugas harian ‡Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya . minum . ‡Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan ± soalan dikemukakan . Kedua (1-2 tahun) Ketiga (2-3 tahun) Keempat (3-4 tahun) Kelima (4-5 tahun) .

Kanak-kanak 6 . dan sedia menerima pendapat orang lain.TEORI TUGAS-TUGAS PERKEMBANGAN: ROBERT HAVIGHURST PERINGKAT Lahir hingga awal kanakkanak UMUR(TAHUN) 0-6 TUGAS PERKEMBANGAN belajar memakan makanan pepejal. bertimbang rasa. berjalan. membentuk kemahiran fizikal untuk permainan. Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah . belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan. Membentuk konsep diri yang sihat.12 . membuang najis dan penyesuaian najis. menulis dan mengira. bercakap. Mula belajar nilai tolak ansur. Membentuk sifat kebebasan peribadi Memperoleh kemahiran membaca.

Mula membentuk kemahiran intelek dan bersedia menceburi diri dalam pekerjaan dan perkahwinan. . dan kemahiran hidup. Berjaya menunjukkan tingkah laku yang dapat diterima dalam pergaulan sosial. nilai. Awal Remaja dan Remaja 12-18 Menjalin hubungan baru yang lebih matang dengan rakan sebaya.Sambungan. Berusaha mencapai kesempurnaan diri.. Menerima bentuk fizikal dan menggunakan fungsi anggota dan organ deria secara berkesan. Belajar dengan cara sendiri dan tidak mengikut emosi ibu bapa dan orang dewasa. terutama dengan jantina berlainan. Belajar menguruskan hal kewangan. Menguasai konsep-konsep moral. PERINGKAT UMUR(TAHUN) TUGAS PERKEMBANGAN Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya.

Bhd.Perak:Penerbitan Multimedia Sdn .Perkembangan KanakKanak. .BIBLIOGRAFI Mok Soon Sang(November 2008).