P. 1
Peringkat perkembangan fizikal (prenatal, Bayi, kanak2 & Remaja)

Peringkat perkembangan fizikal (prenatal, Bayi, kanak2 & Remaja)

|Views: 322|Likes:
Published by Siti Hadijah Harun

More info:

Published by: Siti Hadijah Harun on Jan 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2013

pdf

text

original

PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN FIZIKAL Peringkat Prenatal (9 bulan dalam kandung

)

Peringkat Bayi (masa lahir ± umur 2 tahun)

Peringkat Kanak-kanak (umur 3 tahun ± 11 tahun)

Peringkat Remaja (umur 11 tahun ± 18 tahun)

PERINGKAT PRENATAL Trimester pertama (1-22 minggu) Trimester kedua (13-24 minggu) Trimester ketiga (25-38 minggu) .

otot. . Jantung. tulang rusuk.PERKEMBANGAN FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL Trimester minggu peringkat Saiz & berat pertama 1-2 Zigot Peringkat perkembangan Sel zigot membiak dengan cepat dan membentuk blastocyst yang menamatkan badannya pada dinding uterin 3-4 embrio Saiz 6 mm Otak primitif dan tulang belakang mula muncul. saluran pencernaan mula bertumbuh.

dan otot mula dikaitkan untuk bergerak seperti menyepak. Sistem saraf. perkembangan sensori sentuh disedari dengan mulanya pergerakan embrio.Sambungan. Saiz mula bertambah cepat. trimester pertama minggu 5 8 peringkat Embrio Saiz & berat Saiz 2. organ. Jantina fetus mula dihayati apabila organ genital bertumbuh. kaki dan organ dalaman dibentuk..12 fetus Saiz 7. 9 . membuka mulut. menyentuh.5cm berat 4g Peringkat perkembangan Muka.6 cm Berat 28g . tangan.

Dalam minggu ke-18. pergerakan boleh dirasa oleh ibu. banyak neuron otak ditumbuh.. trimester Kedua minggu 13 .24 peringkat Fetus Saiz & berat Saiz 30cm Berat 820g Peringkat perkembangan Fetus terus bertumbuh besar dengan cepat.Sambungan. Mata mula menjadi sensitif kepada cahaya serta boleh respons kepada bunyi. Menjelang minggu ke-24. .

trimester ketiga minggu peringkat 25 . Kebanyakan fetus dalam kelahiran normal biasanya berputar badan dengan kedudukan kepala terbalik untuk persediaan kelahiran. lapisan lemak ditambah di kulit bawah.Sambungan.. Dalam minggu ke-32. . peparu menjadi matang. Antibodi ibu disalurkan kepada fetus untuk melindunginya daripada infeksi virus atau penyakit.400g Peringkat perkembangan Saiznya bertambah. Perkembangan otak dengan cepat meningkatkan potensi sensori dan pergerakan fizikal.38 fetus Saiz & berat Saiz 50cm Berat 3.

.PERKEMBANGAN FIZIKAL PERINGKAT BAYI (LAHIR ± 2 TAHUN) UMUR (PERINGKAT) Masa lahir (Bayi) 6 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Tinggi dan berat ditambah dengan kadar cepat Refleks berkurang Angkat kepala. berputar badan dan cengkam objek Respons perlaziman klasik dan operan Perkembangan pendengaran dan peka kepada bunyi bahasa diri Peka pada pergerakan Mengenal pasti objek melalui persepsi muka manusia. khasnya pengasuh.

13 bulan (bayi) (toddlehood) 18 bulan Tinggi dan berat bertambah dengan kadar cepat tetapi bukan cepat seperti tahun pertama.pelbagai rangsangan auditori dan visual Peka kepada gambar Membezakan objek-objek daripada persekitaran berdasarkan bentuk warna dan tekstual. Mengorganisasi .Sambungan. Berjalan dengan koordinasi lebih baik Manipulasi objek kecil dengan koordinasi yang ditambah baik.. . UMUR (PERINGKAT) 7 bulan (bayi) 12 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Merangkak dan duduk sendiri Menunjukkan kemahiran cengkaman dengan 2 jari.

. UMUR (PERINGKAT) 19 Bulan (Bayi) (toddlehood) 24 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI MOTOR) Berjalan Berlari Lompat Panjat Manipulasi objek dengan koordinasi yang baik..Sambungan.

Peringkat pertengahan kanak-kanak (6-8 tahun) 3. Peringkat awal kanakkanak (2-6 tahun) 2.PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA KANAK-KANAK 1. Peringkat akhir kanakkanak (9-11 tahun) REMAJA -Peringkat awal remaja (11-14 tahun) -Peringkat pertengahan remaja (14-16 tahun) -Peringkat akhir remaja (16-18 tahun) .

‡Tiada lagi tidur siang . ‡Boleh gunakan sudu dengan berkesan . 4 Tahun ‡Boleh gunakan gunting. ‡Melukis gambar orang . 6 Tahun ‡Boleh membezakan huruf dengan abjad 5 Tahun 3 Tahun .anggota mengikut nisbah seperti dewasa.melukis gambar yang kompleks.kemahiran motor kasar bertambah dengan laju dan kewujudan kemahiran melonjak (Pra ± Sekolah) ‡Menunjuk pola melontar dan menangkap ‡Memakai kasut . (Awal Kanak-Kanak) ‡Gigi tumbuh pertama reput .dan menangkap lebih berkesan. ‡Boleh menunggang basikal beroda tiga. ‡Perkembangan kemahiran berlari.melompat. ‡Tubuh badan bertambah tinggi.melontar dan menangkap . ‡Koordinasi berjalan ditambah baik. (Awal Kanak-Kanak) ‡Melompat dengan satu kaki. ‡Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar . ‡Boleh membezakan penulisan dengan bukan penulisan .melompat.Umur (Peringkat) 2 Tahun (Bayi) (Awal kanak-kanak) 3 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun . ‡Koordinasi berlari.

menggelecek diuruskan dengan lebih (Akhir Kanak-Kanak) cepat dan koordinasi .bermula memancut sperma.prestasi kemahiran motor berkurang .kesedaran orientasi seksual .bermula haid. (Pertengahan Kanak. ‡Kemahiran motor dalam berlari . 9 Tahun . 11 Tahun ‡Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan .menangkap. ‡Permulaan pertumbuhan peringkat remaja . melontar . menyepak. (Late Childhood) ‡Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor . 2 tahun lebih awal untuk perempuan .mencapai puncak pancutan pertumbuhan. 11 Tahun (Awal Remaja)(Early Adolescene) 14 Tahun ‡Untuk perempuan -Ditambah dengan lebih lemak daripada otot. melompat .‡Gigi beransur ±ansur diganti dengan gigi kekal kanak)(Middle ‡Penulisan menjadi lebih kecil dan lebih baik Childhood) ‡Lukisan diorganisasi secara terperinci ‡Permainan mengikut peraturan ditambah dengan aktiviti yang 8 Tahun lebih kasar . ‡ Untuk lelaki -Bermula pancutan pertumbuhan.Umur (Peringkat) 6 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah tinggi dan berat dengan perlahan hingga peringkat awal remaja.

otot menjadi lebih kuat -Prestasi kemahiran motor bertambah secara dramatik ‡Untuk lelaki -Pertambahan kemahiran motor diteruskan .Umur (Peringkat) 14 Tahun (Pertengahan Remaja)(Middle Adolescene) 16 Tahun 16 Tahun (Akhir Remaja) (Late Adolescene) 18 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Untuk perempuan -Kesempurnaan puncak pancutan pertumbuhan ‡Untuk lelaki -Mencapai puncak pancutan pertumbuhan -Suara menjadi lebih kasar -Lemak berkurang .

TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL (1880-1961) Peringkat Pertama (0-1 Tahun) Ciri-ciri perkembangan ‡Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan melalui isyarat tangisan dan senyuman ‡Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melalui pergerakan mata ‡Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri ‡Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah ‡Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari . ‡Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan ± soalan dikemukakan . ‡Mula bentuk sikap berdikari semasa makan . minum .dan lainlain ‡Mula menggunakan ayat yang mudah ‡Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan ‡Keupayaan melaksanakan tugas harian ‡Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya . Kedua (1-2 tahun) Ketiga (2-3 tahun) Keempat (3-4 tahun) Kelima (4-5 tahun) .

Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah . Mula belajar nilai tolak ansur. berjalan. bertimbang rasa. membuang najis dan penyesuaian najis. dan sedia menerima pendapat orang lain. Membentuk konsep diri yang sihat. belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan. bercakap. Membentuk sifat kebebasan peribadi Memperoleh kemahiran membaca. menulis dan mengira.12 . Kanak-kanak 6 .TEORI TUGAS-TUGAS PERKEMBANGAN: ROBERT HAVIGHURST PERINGKAT Lahir hingga awal kanakkanak UMUR(TAHUN) 0-6 TUGAS PERKEMBANGAN belajar memakan makanan pepejal. membentuk kemahiran fizikal untuk permainan.

Menguasai konsep-konsep moral. Menerima bentuk fizikal dan menggunakan fungsi anggota dan organ deria secara berkesan. Belajar dengan cara sendiri dan tidak mengikut emosi ibu bapa dan orang dewasa. PERINGKAT UMUR(TAHUN) TUGAS PERKEMBANGAN Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya.Sambungan. .. nilai. Berjaya menunjukkan tingkah laku yang dapat diterima dalam pergaulan sosial. Awal Remaja dan Remaja 12-18 Menjalin hubungan baru yang lebih matang dengan rakan sebaya. Belajar menguruskan hal kewangan. Mula membentuk kemahiran intelek dan bersedia menceburi diri dalam pekerjaan dan perkahwinan. Berusaha mencapai kesempurnaan diri. dan kemahiran hidup. terutama dengan jantina berlainan.

Bhd.Perak:Penerbitan Multimedia Sdn .Perkembangan KanakKanak.BIBLIOGRAFI Mok Soon Sang(November 2008). .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->