P. 1
Peringkat perkembangan fizikal (prenatal, Bayi, kanak2 & Remaja)

Peringkat perkembangan fizikal (prenatal, Bayi, kanak2 & Remaja)

|Views: 322|Likes:
Published by Siti Hadijah Harun

More info:

Published by: Siti Hadijah Harun on Jan 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2013

pdf

text

original

PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN FIZIKAL Peringkat Prenatal (9 bulan dalam kandung

)

Peringkat Bayi (masa lahir ± umur 2 tahun)

Peringkat Kanak-kanak (umur 3 tahun ± 11 tahun)

Peringkat Remaja (umur 11 tahun ± 18 tahun)

PERINGKAT PRENATAL Trimester pertama (1-22 minggu) Trimester kedua (13-24 minggu) Trimester ketiga (25-38 minggu) .

PERKEMBANGAN FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL Trimester minggu peringkat Saiz & berat pertama 1-2 Zigot Peringkat perkembangan Sel zigot membiak dengan cepat dan membentuk blastocyst yang menamatkan badannya pada dinding uterin 3-4 embrio Saiz 6 mm Otak primitif dan tulang belakang mula muncul. saluran pencernaan mula bertumbuh. Jantung. tulang rusuk. otot. .

Saiz mula bertambah cepat. dan otot mula dikaitkan untuk bergerak seperti menyepak. Jantina fetus mula dihayati apabila organ genital bertumbuh.12 fetus Saiz 7. 9 . kaki dan organ dalaman dibentuk.. menyentuh. perkembangan sensori sentuh disedari dengan mulanya pergerakan embrio.6 cm Berat 28g .Sambungan.5cm berat 4g Peringkat perkembangan Muka. membuka mulut. Sistem saraf. trimester pertama minggu 5 8 peringkat Embrio Saiz & berat Saiz 2. organ. tangan.

24 peringkat Fetus Saiz & berat Saiz 30cm Berat 820g Peringkat perkembangan Fetus terus bertumbuh besar dengan cepat. Mata mula menjadi sensitif kepada cahaya serta boleh respons kepada bunyi. . trimester Kedua minggu 13 . Menjelang minggu ke-24.Sambungan. Dalam minggu ke-18. pergerakan boleh dirasa oleh ibu.. banyak neuron otak ditumbuh.

peparu menjadi matang. .400g Peringkat perkembangan Saiznya bertambah..38 fetus Saiz & berat Saiz 50cm Berat 3. Dalam minggu ke-32. Perkembangan otak dengan cepat meningkatkan potensi sensori dan pergerakan fizikal. lapisan lemak ditambah di kulit bawah. trimester ketiga minggu peringkat 25 . Kebanyakan fetus dalam kelahiran normal biasanya berputar badan dengan kedudukan kepala terbalik untuk persediaan kelahiran. Antibodi ibu disalurkan kepada fetus untuk melindunginya daripada infeksi virus atau penyakit.Sambungan.

berputar badan dan cengkam objek Respons perlaziman klasik dan operan Perkembangan pendengaran dan peka kepada bunyi bahasa diri Peka pada pergerakan Mengenal pasti objek melalui persepsi muka manusia. .PERKEMBANGAN FIZIKAL PERINGKAT BAYI (LAHIR ± 2 TAHUN) UMUR (PERINGKAT) Masa lahir (Bayi) 6 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Tinggi dan berat ditambah dengan kadar cepat Refleks berkurang Angkat kepala. khasnya pengasuh.

. . UMUR (PERINGKAT) 7 bulan (bayi) 12 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Merangkak dan duduk sendiri Menunjukkan kemahiran cengkaman dengan 2 jari. 13 bulan (bayi) (toddlehood) 18 bulan Tinggi dan berat bertambah dengan kadar cepat tetapi bukan cepat seperti tahun pertama.pelbagai rangsangan auditori dan visual Peka kepada gambar Membezakan objek-objek daripada persekitaran berdasarkan bentuk warna dan tekstual. Berjalan dengan koordinasi lebih baik Manipulasi objek kecil dengan koordinasi yang ditambah baik. Mengorganisasi .Sambungan.

UMUR (PERINGKAT) 19 Bulan (Bayi) (toddlehood) 24 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI MOTOR) Berjalan Berlari Lompat Panjat Manipulasi objek dengan koordinasi yang baik..Sambungan. .

Peringkat pertengahan kanak-kanak (6-8 tahun) 3. Peringkat awal kanakkanak (2-6 tahun) 2. Peringkat akhir kanakkanak (9-11 tahun) REMAJA -Peringkat awal remaja (11-14 tahun) -Peringkat pertengahan remaja (14-16 tahun) -Peringkat akhir remaja (16-18 tahun) .PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA KANAK-KANAK 1.

Umur (Peringkat) 2 Tahun (Bayi) (Awal kanak-kanak) 3 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun . ‡Koordinasi berjalan ditambah baik.kemahiran motor kasar bertambah dengan laju dan kewujudan kemahiran melonjak (Pra ± Sekolah) ‡Menunjuk pola melontar dan menangkap ‡Memakai kasut . ‡Boleh menunggang basikal beroda tiga.melompat. ‡Koordinasi berlari. ‡Boleh gunakan sudu dengan berkesan . ‡Perkembangan kemahiran berlari. 4 Tahun ‡Boleh gunakan gunting. 6 Tahun ‡Boleh membezakan huruf dengan abjad 5 Tahun 3 Tahun . ‡Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar .melukis gambar yang kompleks.anggota mengikut nisbah seperti dewasa.melompat. (Awal Kanak-Kanak) ‡Gigi tumbuh pertama reput . (Awal Kanak-Kanak) ‡Melompat dengan satu kaki. ‡Boleh membezakan penulisan dengan bukan penulisan . ‡Tiada lagi tidur siang . ‡Tubuh badan bertambah tinggi. ‡Melukis gambar orang .dan menangkap lebih berkesan.melontar dan menangkap .

11 Tahun ‡Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan . melontar .prestasi kemahiran motor berkurang .menggelecek diuruskan dengan lebih (Akhir Kanak-Kanak) cepat dan koordinasi . 2 tahun lebih awal untuk perempuan .bermula haid.kesedaran orientasi seksual . (Pertengahan Kanak.‡Gigi beransur ±ansur diganti dengan gigi kekal kanak)(Middle ‡Penulisan menjadi lebih kecil dan lebih baik Childhood) ‡Lukisan diorganisasi secara terperinci ‡Permainan mengikut peraturan ditambah dengan aktiviti yang 8 Tahun lebih kasar . menyepak.mencapai puncak pancutan pertumbuhan.bermula memancut sperma.Umur (Peringkat) 6 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah tinggi dan berat dengan perlahan hingga peringkat awal remaja.menangkap. ‡Kemahiran motor dalam berlari . ‡ Untuk lelaki -Bermula pancutan pertumbuhan. 9 Tahun . 11 Tahun (Awal Remaja)(Early Adolescene) 14 Tahun ‡Untuk perempuan -Ditambah dengan lebih lemak daripada otot. (Late Childhood) ‡Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor . melompat . ‡Permulaan pertumbuhan peringkat remaja .

Umur (Peringkat) 14 Tahun (Pertengahan Remaja)(Middle Adolescene) 16 Tahun 16 Tahun (Akhir Remaja) (Late Adolescene) 18 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Untuk perempuan -Kesempurnaan puncak pancutan pertumbuhan ‡Untuk lelaki -Mencapai puncak pancutan pertumbuhan -Suara menjadi lebih kasar -Lemak berkurang . otot menjadi lebih kuat -Prestasi kemahiran motor bertambah secara dramatik ‡Untuk lelaki -Pertambahan kemahiran motor diteruskan .

‡Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan ± soalan dikemukakan . Kedua (1-2 tahun) Ketiga (2-3 tahun) Keempat (3-4 tahun) Kelima (4-5 tahun) .dan lainlain ‡Mula menggunakan ayat yang mudah ‡Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan ‡Keupayaan melaksanakan tugas harian ‡Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya . ‡Mula bentuk sikap berdikari semasa makan .TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL (1880-1961) Peringkat Pertama (0-1 Tahun) Ciri-ciri perkembangan ‡Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan melalui isyarat tangisan dan senyuman ‡Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melalui pergerakan mata ‡Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri ‡Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah ‡Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari . minum .

membentuk kemahiran fizikal untuk permainan.12 . belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan. bercakap. membuang najis dan penyesuaian najis.TEORI TUGAS-TUGAS PERKEMBANGAN: ROBERT HAVIGHURST PERINGKAT Lahir hingga awal kanakkanak UMUR(TAHUN) 0-6 TUGAS PERKEMBANGAN belajar memakan makanan pepejal. menulis dan mengira. Membentuk konsep diri yang sihat. bertimbang rasa. dan sedia menerima pendapat orang lain. berjalan. Kanak-kanak 6 . Mula belajar nilai tolak ansur. Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah . Membentuk sifat kebebasan peribadi Memperoleh kemahiran membaca.

Berusaha mencapai kesempurnaan diri. dan kemahiran hidup. terutama dengan jantina berlainan. Belajar menguruskan hal kewangan. Belajar dengan cara sendiri dan tidak mengikut emosi ibu bapa dan orang dewasa. Menguasai konsep-konsep moral. Menerima bentuk fizikal dan menggunakan fungsi anggota dan organ deria secara berkesan. Awal Remaja dan Remaja 12-18 Menjalin hubungan baru yang lebih matang dengan rakan sebaya. PERINGKAT UMUR(TAHUN) TUGAS PERKEMBANGAN Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya.Sambungan. Berjaya menunjukkan tingkah laku yang dapat diterima dalam pergaulan sosial. .. Mula membentuk kemahiran intelek dan bersedia menceburi diri dalam pekerjaan dan perkahwinan. nilai.

Perak:Penerbitan Multimedia Sdn . .BIBLIOGRAFI Mok Soon Sang(November 2008). Bhd.Perkembangan KanakKanak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->