PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN FIZIKAL Peringkat Prenatal (9 bulan dalam kandung

)

Peringkat Bayi (masa lahir ± umur 2 tahun)

Peringkat Kanak-kanak (umur 3 tahun ± 11 tahun)

Peringkat Remaja (umur 11 tahun ± 18 tahun)

PERINGKAT PRENATAL Trimester pertama (1-22 minggu) Trimester kedua (13-24 minggu) Trimester ketiga (25-38 minggu) .

otot. Jantung. .PERKEMBANGAN FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL Trimester minggu peringkat Saiz & berat pertama 1-2 Zigot Peringkat perkembangan Sel zigot membiak dengan cepat dan membentuk blastocyst yang menamatkan badannya pada dinding uterin 3-4 embrio Saiz 6 mm Otak primitif dan tulang belakang mula muncul. tulang rusuk. saluran pencernaan mula bertumbuh.

menyentuh. tangan. kaki dan organ dalaman dibentuk.12 fetus Saiz 7..6 cm Berat 28g . Jantina fetus mula dihayati apabila organ genital bertumbuh. 9 . organ. Sistem saraf. dan otot mula dikaitkan untuk bergerak seperti menyepak. trimester pertama minggu 5 8 peringkat Embrio Saiz & berat Saiz 2. membuka mulut. Saiz mula bertambah cepat.Sambungan. perkembangan sensori sentuh disedari dengan mulanya pergerakan embrio.5cm berat 4g Peringkat perkembangan Muka.

Sambungan. Dalam minggu ke-18.24 peringkat Fetus Saiz & berat Saiz 30cm Berat 820g Peringkat perkembangan Fetus terus bertumbuh besar dengan cepat. Mata mula menjadi sensitif kepada cahaya serta boleh respons kepada bunyi. .. pergerakan boleh dirasa oleh ibu. banyak neuron otak ditumbuh. Menjelang minggu ke-24. trimester Kedua minggu 13 .

Dalam minggu ke-32. .Sambungan.. lapisan lemak ditambah di kulit bawah. Kebanyakan fetus dalam kelahiran normal biasanya berputar badan dengan kedudukan kepala terbalik untuk persediaan kelahiran.400g Peringkat perkembangan Saiznya bertambah. Perkembangan otak dengan cepat meningkatkan potensi sensori dan pergerakan fizikal. peparu menjadi matang. trimester ketiga minggu peringkat 25 . Antibodi ibu disalurkan kepada fetus untuk melindunginya daripada infeksi virus atau penyakit.38 fetus Saiz & berat Saiz 50cm Berat 3.

PERKEMBANGAN FIZIKAL PERINGKAT BAYI (LAHIR ± 2 TAHUN) UMUR (PERINGKAT) Masa lahir (Bayi) 6 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Tinggi dan berat ditambah dengan kadar cepat Refleks berkurang Angkat kepala. berputar badan dan cengkam objek Respons perlaziman klasik dan operan Perkembangan pendengaran dan peka kepada bunyi bahasa diri Peka pada pergerakan Mengenal pasti objek melalui persepsi muka manusia. khasnya pengasuh. .

Sambungan. UMUR (PERINGKAT) 7 bulan (bayi) 12 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Merangkak dan duduk sendiri Menunjukkan kemahiran cengkaman dengan 2 jari..pelbagai rangsangan auditori dan visual Peka kepada gambar Membezakan objek-objek daripada persekitaran berdasarkan bentuk warna dan tekstual. 13 bulan (bayi) (toddlehood) 18 bulan Tinggi dan berat bertambah dengan kadar cepat tetapi bukan cepat seperti tahun pertama. . Mengorganisasi . Berjalan dengan koordinasi lebih baik Manipulasi objek kecil dengan koordinasi yang ditambah baik.

UMUR (PERINGKAT) 19 Bulan (Bayi) (toddlehood) 24 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI MOTOR) Berjalan Berlari Lompat Panjat Manipulasi objek dengan koordinasi yang baik.Sambungan. ..

Peringkat pertengahan kanak-kanak (6-8 tahun) 3. Peringkat awal kanakkanak (2-6 tahun) 2. Peringkat akhir kanakkanak (9-11 tahun) REMAJA -Peringkat awal remaja (11-14 tahun) -Peringkat pertengahan remaja (14-16 tahun) -Peringkat akhir remaja (16-18 tahun) .PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA KANAK-KANAK 1.

‡Boleh gunakan sudu dengan berkesan . ‡Melukis gambar orang . ‡Boleh menunggang basikal beroda tiga. ‡Koordinasi berlari. ‡Koordinasi berjalan ditambah baik. ‡Perkembangan kemahiran berlari.melompat.melontar dan menangkap . (Awal Kanak-Kanak) ‡Gigi tumbuh pertama reput .Umur (Peringkat) 2 Tahun (Bayi) (Awal kanak-kanak) 3 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun .melukis gambar yang kompleks. ‡Tiada lagi tidur siang . ‡Tubuh badan bertambah tinggi. ‡Boleh membezakan penulisan dengan bukan penulisan .anggota mengikut nisbah seperti dewasa.kemahiran motor kasar bertambah dengan laju dan kewujudan kemahiran melonjak (Pra ± Sekolah) ‡Menunjuk pola melontar dan menangkap ‡Memakai kasut . (Awal Kanak-Kanak) ‡Melompat dengan satu kaki.dan menangkap lebih berkesan. 4 Tahun ‡Boleh gunakan gunting.melompat. 6 Tahun ‡Boleh membezakan huruf dengan abjad 5 Tahun 3 Tahun . ‡Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar .

‡Kemahiran motor dalam berlari . (Late Childhood) ‡Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor . 9 Tahun . 11 Tahun ‡Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan . (Pertengahan Kanak. ‡ Untuk lelaki -Bermula pancutan pertumbuhan. 2 tahun lebih awal untuk perempuan .menggelecek diuruskan dengan lebih (Akhir Kanak-Kanak) cepat dan koordinasi . menyepak. melontar .bermula haid.prestasi kemahiran motor berkurang . ‡Permulaan pertumbuhan peringkat remaja . melompat .mencapai puncak pancutan pertumbuhan.kesedaran orientasi seksual .Umur (Peringkat) 6 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah tinggi dan berat dengan perlahan hingga peringkat awal remaja.‡Gigi beransur ±ansur diganti dengan gigi kekal kanak)(Middle ‡Penulisan menjadi lebih kecil dan lebih baik Childhood) ‡Lukisan diorganisasi secara terperinci ‡Permainan mengikut peraturan ditambah dengan aktiviti yang 8 Tahun lebih kasar . 11 Tahun (Awal Remaja)(Early Adolescene) 14 Tahun ‡Untuk perempuan -Ditambah dengan lebih lemak daripada otot.bermula memancut sperma.menangkap.

Umur (Peringkat) 14 Tahun (Pertengahan Remaja)(Middle Adolescene) 16 Tahun 16 Tahun (Akhir Remaja) (Late Adolescene) 18 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Untuk perempuan -Kesempurnaan puncak pancutan pertumbuhan ‡Untuk lelaki -Mencapai puncak pancutan pertumbuhan -Suara menjadi lebih kasar -Lemak berkurang . otot menjadi lebih kuat -Prestasi kemahiran motor bertambah secara dramatik ‡Untuk lelaki -Pertambahan kemahiran motor diteruskan .

dan lainlain ‡Mula menggunakan ayat yang mudah ‡Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan ‡Keupayaan melaksanakan tugas harian ‡Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya . ‡Mula bentuk sikap berdikari semasa makan . minum . ‡Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan ± soalan dikemukakan .TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL (1880-1961) Peringkat Pertama (0-1 Tahun) Ciri-ciri perkembangan ‡Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan melalui isyarat tangisan dan senyuman ‡Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melalui pergerakan mata ‡Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri ‡Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah ‡Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari . Kedua (1-2 tahun) Ketiga (2-3 tahun) Keempat (3-4 tahun) Kelima (4-5 tahun) .

TEORI TUGAS-TUGAS PERKEMBANGAN: ROBERT HAVIGHURST PERINGKAT Lahir hingga awal kanakkanak UMUR(TAHUN) 0-6 TUGAS PERKEMBANGAN belajar memakan makanan pepejal. Mula belajar nilai tolak ansur. Kanak-kanak 6 . Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah . Membentuk konsep diri yang sihat. Membentuk sifat kebebasan peribadi Memperoleh kemahiran membaca. bercakap. membuang najis dan penyesuaian najis. berjalan. belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan. menulis dan mengira. bertimbang rasa.12 . membentuk kemahiran fizikal untuk permainan. dan sedia menerima pendapat orang lain.

Berjaya menunjukkan tingkah laku yang dapat diterima dalam pergaulan sosial. terutama dengan jantina berlainan. Belajar dengan cara sendiri dan tidak mengikut emosi ibu bapa dan orang dewasa. dan kemahiran hidup. nilai. PERINGKAT UMUR(TAHUN) TUGAS PERKEMBANGAN Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya. Berusaha mencapai kesempurnaan diri.. .Sambungan. Belajar menguruskan hal kewangan. Awal Remaja dan Remaja 12-18 Menjalin hubungan baru yang lebih matang dengan rakan sebaya. Menguasai konsep-konsep moral. Menerima bentuk fizikal dan menggunakan fungsi anggota dan organ deria secara berkesan. Mula membentuk kemahiran intelek dan bersedia menceburi diri dalam pekerjaan dan perkahwinan.

Perak:Penerbitan Multimedia Sdn .BIBLIOGRAFI Mok Soon Sang(November 2008).Perkembangan KanakKanak. Bhd. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful