PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN FIZIKAL Peringkat Prenatal (9 bulan dalam kandung

)

Peringkat Bayi (masa lahir ± umur 2 tahun)

Peringkat Kanak-kanak (umur 3 tahun ± 11 tahun)

Peringkat Remaja (umur 11 tahun ± 18 tahun)

PERINGKAT PRENATAL Trimester pertama (1-22 minggu) Trimester kedua (13-24 minggu) Trimester ketiga (25-38 minggu) .

saluran pencernaan mula bertumbuh. tulang rusuk. .PERKEMBANGAN FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL Trimester minggu peringkat Saiz & berat pertama 1-2 Zigot Peringkat perkembangan Sel zigot membiak dengan cepat dan membentuk blastocyst yang menamatkan badannya pada dinding uterin 3-4 embrio Saiz 6 mm Otak primitif dan tulang belakang mula muncul. Jantung. otot.

perkembangan sensori sentuh disedari dengan mulanya pergerakan embrio. dan otot mula dikaitkan untuk bergerak seperti menyepak. tangan.5cm berat 4g Peringkat perkembangan Muka. kaki dan organ dalaman dibentuk.. menyentuh. organ.Sambungan.6 cm Berat 28g .12 fetus Saiz 7. trimester pertama minggu 5 8 peringkat Embrio Saiz & berat Saiz 2. Sistem saraf. Jantina fetus mula dihayati apabila organ genital bertumbuh. 9 . Saiz mula bertambah cepat. membuka mulut.

Sambungan. Dalam minggu ke-18.. trimester Kedua minggu 13 . Menjelang minggu ke-24. pergerakan boleh dirasa oleh ibu.24 peringkat Fetus Saiz & berat Saiz 30cm Berat 820g Peringkat perkembangan Fetus terus bertumbuh besar dengan cepat. Mata mula menjadi sensitif kepada cahaya serta boleh respons kepada bunyi. banyak neuron otak ditumbuh. .

Dalam minggu ke-32. peparu menjadi matang. . lapisan lemak ditambah di kulit bawah. Kebanyakan fetus dalam kelahiran normal biasanya berputar badan dengan kedudukan kepala terbalik untuk persediaan kelahiran.400g Peringkat perkembangan Saiznya bertambah. Perkembangan otak dengan cepat meningkatkan potensi sensori dan pergerakan fizikal.. trimester ketiga minggu peringkat 25 .38 fetus Saiz & berat Saiz 50cm Berat 3.Sambungan. Antibodi ibu disalurkan kepada fetus untuk melindunginya daripada infeksi virus atau penyakit.

PERKEMBANGAN FIZIKAL PERINGKAT BAYI (LAHIR ± 2 TAHUN) UMUR (PERINGKAT) Masa lahir (Bayi) 6 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Tinggi dan berat ditambah dengan kadar cepat Refleks berkurang Angkat kepala. . berputar badan dan cengkam objek Respons perlaziman klasik dan operan Perkembangan pendengaran dan peka kepada bunyi bahasa diri Peka pada pergerakan Mengenal pasti objek melalui persepsi muka manusia. khasnya pengasuh.

. Berjalan dengan koordinasi lebih baik Manipulasi objek kecil dengan koordinasi yang ditambah baik. 13 bulan (bayi) (toddlehood) 18 bulan Tinggi dan berat bertambah dengan kadar cepat tetapi bukan cepat seperti tahun pertama. . UMUR (PERINGKAT) 7 bulan (bayi) 12 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Merangkak dan duduk sendiri Menunjukkan kemahiran cengkaman dengan 2 jari.Sambungan.pelbagai rangsangan auditori dan visual Peka kepada gambar Membezakan objek-objek daripada persekitaran berdasarkan bentuk warna dan tekstual. Mengorganisasi .

.. UMUR (PERINGKAT) 19 Bulan (Bayi) (toddlehood) 24 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI MOTOR) Berjalan Berlari Lompat Panjat Manipulasi objek dengan koordinasi yang baik.Sambungan.

Peringkat akhir kanakkanak (9-11 tahun) REMAJA -Peringkat awal remaja (11-14 tahun) -Peringkat pertengahan remaja (14-16 tahun) -Peringkat akhir remaja (16-18 tahun) . Peringkat pertengahan kanak-kanak (6-8 tahun) 3.PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA KANAK-KANAK 1. Peringkat awal kanakkanak (2-6 tahun) 2.

anggota mengikut nisbah seperti dewasa.melukis gambar yang kompleks.dan menangkap lebih berkesan. ‡Boleh gunakan sudu dengan berkesan . (Awal Kanak-Kanak) ‡Melompat dengan satu kaki. ‡Perkembangan kemahiran berlari. ‡Koordinasi berlari. ‡Tiada lagi tidur siang . ‡Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar . ‡Melukis gambar orang .melompat.kemahiran motor kasar bertambah dengan laju dan kewujudan kemahiran melonjak (Pra ± Sekolah) ‡Menunjuk pola melontar dan menangkap ‡Memakai kasut .melompat.Umur (Peringkat) 2 Tahun (Bayi) (Awal kanak-kanak) 3 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun . ‡Tubuh badan bertambah tinggi. (Awal Kanak-Kanak) ‡Gigi tumbuh pertama reput .melontar dan menangkap . ‡Boleh menunggang basikal beroda tiga. 6 Tahun ‡Boleh membezakan huruf dengan abjad 5 Tahun 3 Tahun . 4 Tahun ‡Boleh gunakan gunting. ‡Koordinasi berjalan ditambah baik. ‡Boleh membezakan penulisan dengan bukan penulisan .

prestasi kemahiran motor berkurang . menyepak. 9 Tahun .bermula haid.menggelecek diuruskan dengan lebih (Akhir Kanak-Kanak) cepat dan koordinasi . (Late Childhood) ‡Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor .Umur (Peringkat) 6 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah tinggi dan berat dengan perlahan hingga peringkat awal remaja. 11 Tahun (Awal Remaja)(Early Adolescene) 14 Tahun ‡Untuk perempuan -Ditambah dengan lebih lemak daripada otot. (Pertengahan Kanak.mencapai puncak pancutan pertumbuhan. ‡Kemahiran motor dalam berlari . ‡Permulaan pertumbuhan peringkat remaja .bermula memancut sperma. melompat . melontar . 2 tahun lebih awal untuk perempuan .kesedaran orientasi seksual . 11 Tahun ‡Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan . ‡ Untuk lelaki -Bermula pancutan pertumbuhan.menangkap.‡Gigi beransur ±ansur diganti dengan gigi kekal kanak)(Middle ‡Penulisan menjadi lebih kecil dan lebih baik Childhood) ‡Lukisan diorganisasi secara terperinci ‡Permainan mengikut peraturan ditambah dengan aktiviti yang 8 Tahun lebih kasar .

otot menjadi lebih kuat -Prestasi kemahiran motor bertambah secara dramatik ‡Untuk lelaki -Pertambahan kemahiran motor diteruskan .Umur (Peringkat) 14 Tahun (Pertengahan Remaja)(Middle Adolescene) 16 Tahun 16 Tahun (Akhir Remaja) (Late Adolescene) 18 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Untuk perempuan -Kesempurnaan puncak pancutan pertumbuhan ‡Untuk lelaki -Mencapai puncak pancutan pertumbuhan -Suara menjadi lebih kasar -Lemak berkurang .

‡Mula bentuk sikap berdikari semasa makan .dan lainlain ‡Mula menggunakan ayat yang mudah ‡Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan ‡Keupayaan melaksanakan tugas harian ‡Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya . ‡Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan ± soalan dikemukakan . Kedua (1-2 tahun) Ketiga (2-3 tahun) Keempat (3-4 tahun) Kelima (4-5 tahun) .TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL (1880-1961) Peringkat Pertama (0-1 Tahun) Ciri-ciri perkembangan ‡Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan melalui isyarat tangisan dan senyuman ‡Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melalui pergerakan mata ‡Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri ‡Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah ‡Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari . minum .

menulis dan mengira. bercakap. Mula belajar nilai tolak ansur. Membentuk sifat kebebasan peribadi Memperoleh kemahiran membaca. membentuk kemahiran fizikal untuk permainan. Kanak-kanak 6 . Membentuk konsep diri yang sihat.TEORI TUGAS-TUGAS PERKEMBANGAN: ROBERT HAVIGHURST PERINGKAT Lahir hingga awal kanakkanak UMUR(TAHUN) 0-6 TUGAS PERKEMBANGAN belajar memakan makanan pepejal. berjalan. Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah . membuang najis dan penyesuaian najis. belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan. dan sedia menerima pendapat orang lain.12 . bertimbang rasa.

Belajar dengan cara sendiri dan tidak mengikut emosi ibu bapa dan orang dewasa. PERINGKAT UMUR(TAHUN) TUGAS PERKEMBANGAN Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya. terutama dengan jantina berlainan. Berjaya menunjukkan tingkah laku yang dapat diterima dalam pergaulan sosial. Menerima bentuk fizikal dan menggunakan fungsi anggota dan organ deria secara berkesan.. dan kemahiran hidup. Menguasai konsep-konsep moral. Berusaha mencapai kesempurnaan diri. Mula membentuk kemahiran intelek dan bersedia menceburi diri dalam pekerjaan dan perkahwinan. . Belajar menguruskan hal kewangan. nilai. Awal Remaja dan Remaja 12-18 Menjalin hubungan baru yang lebih matang dengan rakan sebaya.Sambungan.

Perak:Penerbitan Multimedia Sdn . Bhd. .BIBLIOGRAFI Mok Soon Sang(November 2008).Perkembangan KanakKanak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful