PERINGKAT-PERINGKAT PERKEMBANGAN FIZIKAL Peringkat Prenatal (9 bulan dalam kandung

)

Peringkat Bayi (masa lahir ± umur 2 tahun)

Peringkat Kanak-kanak (umur 3 tahun ± 11 tahun)

Peringkat Remaja (umur 11 tahun ± 18 tahun)

PERINGKAT PRENATAL Trimester pertama (1-22 minggu) Trimester kedua (13-24 minggu) Trimester ketiga (25-38 minggu) .

Jantung. otot. tulang rusuk. saluran pencernaan mula bertumbuh.PERKEMBANGAN FIZIKAL DALAM PERINGKAT PRENATAL Trimester minggu peringkat Saiz & berat pertama 1-2 Zigot Peringkat perkembangan Sel zigot membiak dengan cepat dan membentuk blastocyst yang menamatkan badannya pada dinding uterin 3-4 embrio Saiz 6 mm Otak primitif dan tulang belakang mula muncul. .

kaki dan organ dalaman dibentuk. trimester pertama minggu 5 8 peringkat Embrio Saiz & berat Saiz 2. Jantina fetus mula dihayati apabila organ genital bertumbuh.Sambungan.. Saiz mula bertambah cepat. dan otot mula dikaitkan untuk bergerak seperti menyepak.12 fetus Saiz 7. Sistem saraf. 9 . perkembangan sensori sentuh disedari dengan mulanya pergerakan embrio. tangan. membuka mulut. organ.6 cm Berat 28g . menyentuh.5cm berat 4g Peringkat perkembangan Muka.

trimester Kedua minggu 13 .Sambungan. pergerakan boleh dirasa oleh ibu. Dalam minggu ke-18. banyak neuron otak ditumbuh. Mata mula menjadi sensitif kepada cahaya serta boleh respons kepada bunyi..24 peringkat Fetus Saiz & berat Saiz 30cm Berat 820g Peringkat perkembangan Fetus terus bertumbuh besar dengan cepat. Menjelang minggu ke-24. .

Sambungan. .400g Peringkat perkembangan Saiznya bertambah. lapisan lemak ditambah di kulit bawah. peparu menjadi matang. trimester ketiga minggu peringkat 25 .. Antibodi ibu disalurkan kepada fetus untuk melindunginya daripada infeksi virus atau penyakit. Perkembangan otak dengan cepat meningkatkan potensi sensori dan pergerakan fizikal. Dalam minggu ke-32.38 fetus Saiz & berat Saiz 50cm Berat 3. Kebanyakan fetus dalam kelahiran normal biasanya berputar badan dengan kedudukan kepala terbalik untuk persediaan kelahiran.

berputar badan dan cengkam objek Respons perlaziman klasik dan operan Perkembangan pendengaran dan peka kepada bunyi bahasa diri Peka pada pergerakan Mengenal pasti objek melalui persepsi muka manusia. . khasnya pengasuh.PERKEMBANGAN FIZIKAL PERINGKAT BAYI (LAHIR ± 2 TAHUN) UMUR (PERINGKAT) Masa lahir (Bayi) 6 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Tinggi dan berat ditambah dengan kadar cepat Refleks berkurang Angkat kepala.

pelbagai rangsangan auditori dan visual Peka kepada gambar Membezakan objek-objek daripada persekitaran berdasarkan bentuk warna dan tekstual.. . Berjalan dengan koordinasi lebih baik Manipulasi objek kecil dengan koordinasi yang ditambah baik. Mengorganisasi . UMUR (PERINGKAT) 7 bulan (bayi) 12 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI-MOTOR) Merangkak dan duduk sendiri Menunjukkan kemahiran cengkaman dengan 2 jari.Sambungan. 13 bulan (bayi) (toddlehood) 18 bulan Tinggi dan berat bertambah dengan kadar cepat tetapi bukan cepat seperti tahun pertama.

. . UMUR (PERINGKAT) 19 Bulan (Bayi) (toddlehood) 24 bulan PERKEMBANGAN FIZIKAL (SENSORI MOTOR) Berjalan Berlari Lompat Panjat Manipulasi objek dengan koordinasi yang baik.Sambungan.

Peringkat pertengahan kanak-kanak (6-8 tahun) 3. Peringkat awal kanakkanak (2-6 tahun) 2. Peringkat akhir kanakkanak (9-11 tahun) REMAJA -Peringkat awal remaja (11-14 tahun) -Peringkat pertengahan remaja (14-16 tahun) -Peringkat akhir remaja (16-18 tahun) .PERKEMBANGAN FIZIKAL KANAK-KANAK DAN REMAJA KANAK-KANAK 1.

‡Koordinasi berjalan ditambah baik.anggota mengikut nisbah seperti dewasa. (Awal Kanak-Kanak) ‡Gigi tumbuh pertama reput .melompat. ‡Tiada lagi tidur siang .dan menangkap lebih berkesan. ‡Boleh membezakan penulisan dengan bukan penulisan . ‡Boleh gunakan sudu dengan berkesan . (Awal Kanak-Kanak) ‡Melompat dengan satu kaki.melompat. 6 Tahun ‡Boleh membezakan huruf dengan abjad 5 Tahun 3 Tahun . ‡Koordinasi berlari. ‡Boleh menunggang basikal beroda tiga. ‡Boleh memakai dan menanggal baju yang longgar . 4 Tahun ‡Boleh gunakan gunting.melontar dan menangkap .kemahiran motor kasar bertambah dengan laju dan kewujudan kemahiran melonjak (Pra ± Sekolah) ‡Menunjuk pola melontar dan menangkap ‡Memakai kasut . ‡Tubuh badan bertambah tinggi.melukis gambar yang kompleks. ‡Perkembangan kemahiran berlari.Umur (Peringkat) 2 Tahun (Bayi) (Awal kanak-kanak) 3 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah berat dan tingginya dengan kadar lebih perlahan dari umur 1-2 tahun . ‡Melukis gambar orang .

‡ Untuk lelaki -Bermula pancutan pertumbuhan. ‡Kemahiran motor dalam berlari .menangkap.prestasi kemahiran motor berkurang .bermula memancut sperma. 11 Tahun (Awal Remaja)(Early Adolescene) 14 Tahun ‡Untuk perempuan -Ditambah dengan lebih lemak daripada otot. melompat . 11 Tahun ‡Perkembangan perwakilan mendalam dalam lukisan .‡Gigi beransur ±ansur diganti dengan gigi kekal kanak)(Middle ‡Penulisan menjadi lebih kecil dan lebih baik Childhood) ‡Lukisan diorganisasi secara terperinci ‡Permainan mengikut peraturan ditambah dengan aktiviti yang 8 Tahun lebih kasar . (Late Childhood) ‡Masa tindak balas ditambah baik dan membantu perkembangan kemahiran motor .bermula haid. menyepak.Umur (Peringkat) 6 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Menambah tinggi dan berat dengan perlahan hingga peringkat awal remaja.kesedaran orientasi seksual . (Pertengahan Kanak. 9 Tahun .menggelecek diuruskan dengan lebih (Akhir Kanak-Kanak) cepat dan koordinasi .mencapai puncak pancutan pertumbuhan. ‡Permulaan pertumbuhan peringkat remaja . 2 tahun lebih awal untuk perempuan . melontar .

otot menjadi lebih kuat -Prestasi kemahiran motor bertambah secara dramatik ‡Untuk lelaki -Pertambahan kemahiran motor diteruskan .Umur (Peringkat) 14 Tahun (Pertengahan Remaja)(Middle Adolescene) 16 Tahun 16 Tahun (Akhir Remaja) (Late Adolescene) 18 Tahun Perkembangan Fizikal (Sensori ± Motor ) ‡Untuk perempuan -Kesempurnaan puncak pancutan pertumbuhan ‡Untuk lelaki -Mencapai puncak pancutan pertumbuhan -Suara menjadi lebih kasar -Lemak berkurang .

dan lainlain ‡Mula menggunakan ayat yang mudah ‡Kematangan fizikal berkembang dalam aktiviti permainan ‡Keupayaan melaksanakan tugas harian ‡Kematangan emosi dan sosial ditunjukkan dalam interaksi dengan rakan sebaya . Kedua (1-2 tahun) Ketiga (2-3 tahun) Keempat (3-4 tahun) Kelima (4-5 tahun) . ‡Kematangan mental ditunjukkan melalui soalan ± soalan dikemukakan . minum .TEORI KEMATANGAN BIOLOGI : ARNOLD GESELL (1880-1961) Peringkat Pertama (0-1 Tahun) Ciri-ciri perkembangan ‡Kematangan emosi mula berlaku 1 bulan melalui isyarat tangisan dan senyuman ‡Kematangan fizikal mula berlaku pada umur 4 bulan melalui pergerakan mata ‡Perkembangan mengikut mekanisme kawalan kendiri ‡Kematangan mental dan fizikal meningkat dan ditunjukkan dengan kemahiran menggunakan perkataan mudah ‡Kematangan fizikal berkembang lebih cepat dengan mula berjalan diikuti dengan berlari . ‡Mula bentuk sikap berdikari semasa makan .

dan sedia menerima pendapat orang lain. bercakap. Membezakan jantina Membentukkan konsep peringkat rendah seperti konsep betul dan salah .12 . belajar berdikari Belajar membezakan peranan lelaki dan perempuan. menulis dan mengira.TEORI TUGAS-TUGAS PERKEMBANGAN: ROBERT HAVIGHURST PERINGKAT Lahir hingga awal kanakkanak UMUR(TAHUN) 0-6 TUGAS PERKEMBANGAN belajar memakan makanan pepejal. Membentuk konsep diri yang sihat. Mula belajar nilai tolak ansur. membuang najis dan penyesuaian najis. Kanak-kanak 6 . bertimbang rasa. membentuk kemahiran fizikal untuk permainan. Membentuk sifat kebebasan peribadi Memperoleh kemahiran membaca. berjalan.

. dan kemahiran hidup. . Mula membentuk kemahiran intelek dan bersedia menceburi diri dalam pekerjaan dan perkahwinan. Belajar dengan cara sendiri dan tidak mengikut emosi ibu bapa dan orang dewasa. terutama dengan jantina berlainan. Menguasai konsep-konsep moral. Awal Remaja dan Remaja 12-18 Menjalin hubungan baru yang lebih matang dengan rakan sebaya. Belajar menguruskan hal kewangan. PERINGKAT UMUR(TAHUN) TUGAS PERKEMBANGAN Membentuk kemahiran sosial untuk berkawan dengan rakan sebaya. nilai. Berusaha mencapai kesempurnaan diri. Berjaya menunjukkan tingkah laku yang dapat diterima dalam pergaulan sosial.Sambungan. Menerima bentuk fizikal dan menggunakan fungsi anggota dan organ deria secara berkesan.

Bhd.Perkembangan KanakKanak. .Perak:Penerbitan Multimedia Sdn .BIBLIOGRAFI Mok Soon Sang(November 2008).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful