Asal usul Peribahasa Siapakah pencipta peribahasa yang kita gunakan pada hari ini sering menjadi tanda

Tanya. Siapa penciptanya dan bilakah masa ia dicipta. Peribahasa haruslah dijunjung sebagai hasil kesusasteraan rakyat yang tidak mementingkan nama penulis atau penciptanya melainkan diterima sebagai hasil kolektif masyarakat tersebut. Ungkapan peribahasa terkandung keunggulan pemikiran yang terhasil daripada pengalaman hidup dan ketajaman pemerhatian masyarakat terhadap alam sekitar mereka. Terdapat beberapa sebab atau bagaimana terciptanya peribahasa iaitu: Sebab Terciptanya Peribahasa 1. Perbandingan sesuatu peristiwa dengan cerita yang masyhur 2. Hasil kiasan tentang benda-benda dan peristiwa-peristiwa biasa yang berlaku dalam kehidupan mereka sehari-hari. 3. Terdapat peribahasa yang lahir hasil kepercayaan masyarakat. 4. Berasal daripada bahasa kiasan yang digunakan pada suatu tempat atau masa tertentu dan kemudian terkenal kepada umum 5. Peribahasa juga berasal daripada cerita-cerita yang masyhur kejadian-kejadian yang luar biasa yang dijadikan perbandingan. 6. Peribahasa timbul hasil pemerhatian orang dahulu terhadap benda-benda yang ada dalam kehidupan mereka. 7. Peribahasa timbul akibat kepercayaan terhadap sesuatu kuasa yang luar biasa atau dari pertuturan-pertuturan biasa dalam kehidupan seharian.

Peribahasa Dari Bahasa Kiasan

lahir pula peribahasa yang merujuk kepada cerita atau peristiwa daripada cerita tersebut. Abu Nawas  Abu Nawas (cerdik/pandai) 3. jelaslah bahawa unsure kiasan yangmelahirkan peribahasa menggambarkan kebijaksanaan masyarakat dan hubungan rapatnya dengan alam keliling. Hasil kebijaksanaan dan kepantasan berfikir penciptanya lahirlah peribahasa berdasarkan kiasan terhadap ragam hidup masyarakat sekelilingnya.Penciptaan bahasa memerlukan ketajaman pengamatan dan kekayaan pengalaman dan pergaulan. Antara cerita-cerita yang masyhur adalah seperti berikut: 1. Peribahasa Daripada Cerita Yang Masyhur Bermula daripada cerita-cerita lisan yang berkembang dalam masyarakat tradisional. Contohnya: Peribahasa Berat tulang Berat hati Mulut murai Menanti kucing bertanduk Maksud Malas melakukan pekerjaan Kurang senang Banyak bercakap dan becok Menunggu sesuatu yang mustahil berlaku Berdasarkan contoh yang diberikan. Mat Jenin  Angan-angan Mat Jenin 2. Pak Pandir .

makin berisi makin tunduk. Kebanyakan masyarakat berpegang kepada adat bahawa apabila memberikan sesuatu kepada seseorang. Hasil pemerhatian mereka terhadap alam sekeliling dapat mempengaruhi mereka menggunakan ungkapan-ungkapan yang berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Hasil kepercayaan dan pengalaman hidup seharian mereka inilah yang kemudiannya diturunkan kepada generasi berikutnya dalam bentuk cerita dan ungkapan-ungkapan peribahasa yang indah. makin berisi makin jegang. Pak Pandir (bodoh/lurus) Peribahasa Hasil Kepercayaan Masyarakat Masyarakat melayu zaman dahulu merupakan masyarakat yang tertutup daripada pengaruh luar dan mereka dapat mencipta dan menghasilkan peribahasa dan hasil-hasil sastera Melayu. (member nasihat tentang sikap baik dan buruk melalui hasil pertanian mereka) . Contohnya:  Kaki ayam (orang yang tidak memakai kasut)  Ikut rssmi padi. Jangan ikut rasmi jagung. mereka percaya bahawa bulan sedang sakit kerana cahayanya yang gelap lalu dikatakan:  Bulan sakit Melakukan pekerjaan dengan beransur-ansur dan berhati-hati:  Biar lambat asal selamat  Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit Peribahasa Hasil Pemerhatian Terhadap Benda Atau Persekitaran Pekerjaan masyarakat sangat rapat dengan alam sekeliling. Mereka juga menggunakan dan mengamalkan kepercayaan yang tertentu. tidak boleh diambil balik:  Buruk siku Apabila berlakunya gerhana bulan.

Peribahasa menggambarkan kepelbagaian hidup manusia  “bersalai tak berapi”. Peribahasa teguran  Bertujuan menegur atau melarang daripada membuat sesuatu. Kiasan 5. Simpulan bahasa 7. Perumpamaan 2. seperti berhutang. membuat pilihan dan bertindak. meminjam dan member pinjam. Pepatah 3. “buat baik berpada-pada. Contohnya. Bidalan 4. boros. Kata-kata hikmat 6. buat jahat jangan sekali”. Bagai aur dengan tebing (hubungan yang erat antara keluarga atau masyarakat) Fungsi Peribahasa Terdapat beberapa fungsi peribahasa dalam kehidupan seharian manusia iaitu: 1. Jenis-jenis Peribahasa Terdapat beberapa jenis peribahasa di dalam bahasa Melayu. 3. Antaranya ialah: 1. Peribahasa sebagai pemberi pengajaran  Peribahasa mengingatkan individu tentang pelbagai kemungkinan yang akan datang. Perbilangan Perumpamaan . 2.

Umpama  Umpama cincin dengan permata 2. . Berikut adalah contoh perkataan perumpamaan: 1. Makna setiap ungkapan itu tidak berubah-ubah dan pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam.Perumpamaan merujuk kepada peribahasa yang menggunakan perkataan berupa perbandingan untuk membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lain. Tak lekang dek panas. peraturan. musim berubah  Segala sesuatu. Ibarat  Ibarat bunga sedap dipakai layu dibuang 4. Zaman beralih. Seperti  Seperti pungguk rindukan bulan Pepatah Pepatah ialah ungkapan-ungkapan yang berasal daripada pusaka adat resam. Bagai  Bagai bulan dipagar bintang 3. Berikut adalah sebahagian contoh pepatah: 1. Laksana  Laksana katak diharung ular 5. tak lapuk dek hujan  Sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang zaman. 2. baik perasaan. rekaan atau ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa.

. Jangan bijak terpijak. tanah jangan lekuk. biar bodoh bersuluh. Jika pandai menggunting.3. 4.  Kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan. 3. buluh jangan patah. Bidalan Bidalan hamper sama dengan peribahasa yang lain kerana susunan kata-kata pendek tersebut telah melekat di mulut orang ramai sejak beberapa lama dahulu. balik ke pangkal jalan. Kiasan Merupakan bahasa yang menyatakan sesuatu perkara dengan mengiaskannya kepada perkara lain. Kiasan dapat dibahagikan kepada 4 jenis iaitu: 1. Sesal dahulu pendapatan.  Sebaik-baik sedar akan sesuatu kesilapan.  Berfikir dengan teliti sebelum mengambil tindakan. segera insaf dan membetulkannya. 2. biar bodoh asal suka bertanya. pasti akan Berjaya.  Jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. Sesat di hujung jalan. pandailah menjahitnya.  Apabila melaksanakan sesuatu perbuatan hendaklah dibuat dengan bijaksana supaya tidak ada pihak yang rugi. Berikut adalah contoh bidalan: 1. Kiasan asal  Kiasan yang menggunakan benda lain sebagai perbandingan. sama ada dengan menyebut bandingan atau tanpa menyebut bandingan. sesal kemudian tidak berguna. Ular biar mati. Bidalan dapat ditafsirkan sebagai perbandingan teladan dan pengajaran.

Perhatikan jadual di bawah: Kiasan Maksud Contoh kiasan Kiasan Sandar Kiasan yang dikaitkan dengan benda lain keranan keupayaan sifat atau perbuatan benda tersebut mempunyai persamaan dengan perkara yang hendak dikiaskan.  Kiasan berpindah terbahagi kepada tujuh jenis.      Tidur ayam Diam ubi Senyum kambing Mandi kerbau Pekak badak Kiasan Terus Kiasan yang mnyatakan sesuatu perkara secara terus dengan benda lain  Pisau cukur . macam. bak. laksana. Perkataan kiasan yang selalu digunakan ialah bagai.  Contoh kiasan asal adalah seperti:    Putih seperti kapas Hancur bagai kaca jatuh ke batu Merah macam biji saga 2. ibarat. Kiasan berpindah  Kiasan jenis ini tidak menggunakan kata-kata perbandingan dan kata yang hendak dibandingkan it uterus dicantumkan dengan benda yang dibuat perbandingan. seperti dan umpama.

banyak orang banyak ragam Kiasan Berbunga Kiasan yang menggunakan kata-kata yang berbunga.       Berbadan dua Nafkah batin Buang air besar Orang rumah Datang bulan Meninggal dunia Kiasan Melompat Kiasan yang melagkah satu tingkat atau lebih  Tangan baju .  Tak tumbuh tak melata.    Mengetuk pintu hatiku Merah menyala-nyala Angin lembut Kiasan Pemanis atau Gayang Kiasan untuk melindungi seseorang daripada memperkatakan sesuatu yang tidak manis jika disebut secara terus terang. tak sungguh orang tak kata  Banyak udang banyak garam.    Serkap jarang Puteri lilin Kutu embun Kiasan Berangkap Menunjukkan perbandingan secara berirama atau mempunyai pertentangan bunyi.yang mempunyai makna berbeza daripada makna kata itu sendiri.

Kiasan Berkacau  Kiasan yang dapat menimbulkan kekeliruan kerana mengandungi faktafakta yang bertentangan antara satu sama lain. Kiasan Permanusiaan  Kiasan yang memberikan sifat-sifat atau perlakuan yang lazimnya hanya dimiliki atau dilakukan oelh manusia terhadap objek yang tidak bernyawa.    Menjahit baju Mencucuk atap Minum kopi Kiasan Melarat Kiasan daripada kata yang menyimpang jauh. .daripada perkara yang sebenar.     Mengambil berat Ringan kepala Badan berisi Kaki botol 3.  Contohnya:  Nafsunya merentak-rentak seperti kuda hendak masuk belayar di dalam lautan cinta berahi.  Contohnya:    Angin membelai-belai rambutnya Matahari bersinar garang Kesedihan melingkari perasaanku 4.

Contohnya:  Buka mulut  Hari jadi  Isteri muda  Makan masa  Orang asing  Langkah kanan  Ayam tambatan  Mulut tempayan Perbilangan Perbilangan bermaksud ikatan puisi yang menyatakan adat lembaga khususnya masyarakat yang mengamalkan adat pepatih. Perbilangan dalam adat pepatih disebut . Contoh kata-kata hikmat adalah seperti berikut:  Bersatu teguh bercerai roboh  Hidup bahasa hiduplah bangsa  Bertangguh itu pencuri masa  Jagna dipandang orang yang berkata.Kata-Kata Hikmat Merupakan kata-kata yang digunakan oleh orang yang bijaksana yang berfungsi sebagai panduan hidup. pandang apa yang dikata Simpulan Bahasa Simpulan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali dengan makna asal perkataan tersebut.

sebagai perbilangan kerana cara menyebutkan puisi-puisi itu seolah-olah seperti membilang. Contohnnya:  Ke bukit sama didaki Ke lurah sama dituruni Ke laut sama direnangkan  Yang berat sama dipikul Yang ringan sama dijinjing Hati gajah sama dilapah Hati kuman sama dicecah. .