P. 1
Asal usul Peribahasa

Asal usul Peribahasa

5.0

|Views: 2,601|Likes:
Published by Cikgu Idham

More info:

Published by: Cikgu Idham on Jan 24, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/21/2014

pdf

text

original

Asal usul Peribahasa Siapakah pencipta peribahasa yang kita gunakan pada hari ini sering menjadi tanda

Tanya. Siapa penciptanya dan bilakah masa ia dicipta. Peribahasa haruslah dijunjung sebagai hasil kesusasteraan rakyat yang tidak mementingkan nama penulis atau penciptanya melainkan diterima sebagai hasil kolektif masyarakat tersebut. Ungkapan peribahasa terkandung keunggulan pemikiran yang terhasil daripada pengalaman hidup dan ketajaman pemerhatian masyarakat terhadap alam sekitar mereka. Terdapat beberapa sebab atau bagaimana terciptanya peribahasa iaitu: Sebab Terciptanya Peribahasa 1. Perbandingan sesuatu peristiwa dengan cerita yang masyhur 2. Hasil kiasan tentang benda-benda dan peristiwa-peristiwa biasa yang berlaku dalam kehidupan mereka sehari-hari. 3. Terdapat peribahasa yang lahir hasil kepercayaan masyarakat. 4. Berasal daripada bahasa kiasan yang digunakan pada suatu tempat atau masa tertentu dan kemudian terkenal kepada umum 5. Peribahasa juga berasal daripada cerita-cerita yang masyhur kejadian-kejadian yang luar biasa yang dijadikan perbandingan. 6. Peribahasa timbul hasil pemerhatian orang dahulu terhadap benda-benda yang ada dalam kehidupan mereka. 7. Peribahasa timbul akibat kepercayaan terhadap sesuatu kuasa yang luar biasa atau dari pertuturan-pertuturan biasa dalam kehidupan seharian.

Peribahasa Dari Bahasa Kiasan

Pak Pandir . Mat Jenin  Angan-angan Mat Jenin 2. jelaslah bahawa unsure kiasan yangmelahirkan peribahasa menggambarkan kebijaksanaan masyarakat dan hubungan rapatnya dengan alam keliling. Peribahasa Daripada Cerita Yang Masyhur Bermula daripada cerita-cerita lisan yang berkembang dalam masyarakat tradisional. Abu Nawas  Abu Nawas (cerdik/pandai) 3. Hasil kebijaksanaan dan kepantasan berfikir penciptanya lahirlah peribahasa berdasarkan kiasan terhadap ragam hidup masyarakat sekelilingnya.Penciptaan bahasa memerlukan ketajaman pengamatan dan kekayaan pengalaman dan pergaulan. Antara cerita-cerita yang masyhur adalah seperti berikut: 1. lahir pula peribahasa yang merujuk kepada cerita atau peristiwa daripada cerita tersebut. Contohnya: Peribahasa Berat tulang Berat hati Mulut murai Menanti kucing bertanduk Maksud Malas melakukan pekerjaan Kurang senang Banyak bercakap dan becok Menunggu sesuatu yang mustahil berlaku Berdasarkan contoh yang diberikan.

Contohnya:  Kaki ayam (orang yang tidak memakai kasut)  Ikut rssmi padi. Pak Pandir (bodoh/lurus) Peribahasa Hasil Kepercayaan Masyarakat Masyarakat melayu zaman dahulu merupakan masyarakat yang tertutup daripada pengaruh luar dan mereka dapat mencipta dan menghasilkan peribahasa dan hasil-hasil sastera Melayu. Hasil pemerhatian mereka terhadap alam sekeliling dapat mempengaruhi mereka menggunakan ungkapan-ungkapan yang berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. mereka percaya bahawa bulan sedang sakit kerana cahayanya yang gelap lalu dikatakan:  Bulan sakit Melakukan pekerjaan dengan beransur-ansur dan berhati-hati:  Biar lambat asal selamat  Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit Peribahasa Hasil Pemerhatian Terhadap Benda Atau Persekitaran Pekerjaan masyarakat sangat rapat dengan alam sekeliling. makin berisi makin tunduk. tidak boleh diambil balik:  Buruk siku Apabila berlakunya gerhana bulan. Mereka juga menggunakan dan mengamalkan kepercayaan yang tertentu. Kebanyakan masyarakat berpegang kepada adat bahawa apabila memberikan sesuatu kepada seseorang. makin berisi makin jegang. Hasil kepercayaan dan pengalaman hidup seharian mereka inilah yang kemudiannya diturunkan kepada generasi berikutnya dalam bentuk cerita dan ungkapan-ungkapan peribahasa yang indah. Jangan ikut rasmi jagung. (member nasihat tentang sikap baik dan buruk melalui hasil pertanian mereka) .

seperti berhutang. meminjam dan member pinjam. 2. Kata-kata hikmat 6. Perbilangan Perumpamaan . Peribahasa sebagai pemberi pengajaran  Peribahasa mengingatkan individu tentang pelbagai kemungkinan yang akan datang. Jenis-jenis Peribahasa Terdapat beberapa jenis peribahasa di dalam bahasa Melayu. boros. Bidalan 4. Simpulan bahasa 7. Pepatah 3. “buat baik berpada-pada. Bagai aur dengan tebing (hubungan yang erat antara keluarga atau masyarakat) Fungsi Peribahasa Terdapat beberapa fungsi peribahasa dalam kehidupan seharian manusia iaitu: 1. buat jahat jangan sekali”. Kiasan 5. membuat pilihan dan bertindak. Contohnya. Antaranya ialah: 1. Perumpamaan 2. Peribahasa teguran  Bertujuan menegur atau melarang daripada membuat sesuatu. 3. Peribahasa menggambarkan kepelbagaian hidup manusia  “bersalai tak berapi”.

Perumpamaan merujuk kepada peribahasa yang menggunakan perkataan berupa perbandingan untuk membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lain. baik perasaan. Berikut adalah contoh perkataan perumpamaan: 1. Ibarat  Ibarat bunga sedap dipakai layu dibuang 4. Tak lekang dek panas. Umpama  Umpama cincin dengan permata 2. peraturan. Seperti  Seperti pungguk rindukan bulan Pepatah Pepatah ialah ungkapan-ungkapan yang berasal daripada pusaka adat resam. Makna setiap ungkapan itu tidak berubah-ubah dan pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. Bagai  Bagai bulan dipagar bintang 3. 2. Zaman beralih. rekaan atau ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. Laksana  Laksana katak diharung ular 5. musim berubah  Segala sesuatu. tak lapuk dek hujan  Sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang zaman. . Berikut adalah sebahagian contoh pepatah: 1.

Berikut adalah contoh bidalan: 1. 3. Bidalan Bidalan hamper sama dengan peribahasa yang lain kerana susunan kata-kata pendek tersebut telah melekat di mulut orang ramai sejak beberapa lama dahulu. Ular biar mati. balik ke pangkal jalan. tanah jangan lekuk. 2. biar bodoh bersuluh. segera insaf dan membetulkannya. pandailah menjahitnya.  Kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan.  Apabila melaksanakan sesuatu perbuatan hendaklah dibuat dengan bijaksana supaya tidak ada pihak yang rugi. Jangan bijak terpijak. Kiasan asal  Kiasan yang menggunakan benda lain sebagai perbandingan. Sesal dahulu pendapatan. 4. Jika pandai menggunting. biar bodoh asal suka bertanya.  Jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang.  Sebaik-baik sedar akan sesuatu kesilapan. Kiasan Merupakan bahasa yang menyatakan sesuatu perkara dengan mengiaskannya kepada perkara lain.3. pasti akan Berjaya.  Berfikir dengan teliti sebelum mengambil tindakan. Sesat di hujung jalan. Bidalan dapat ditafsirkan sebagai perbandingan teladan dan pengajaran. sesal kemudian tidak berguna. buluh jangan patah. . Kiasan dapat dibahagikan kepada 4 jenis iaitu: 1. sama ada dengan menyebut bandingan atau tanpa menyebut bandingan.

laksana. seperti dan umpama. bak.  Kiasan berpindah terbahagi kepada tujuh jenis. ibarat. Perkataan kiasan yang selalu digunakan ialah bagai.  Contoh kiasan asal adalah seperti:    Putih seperti kapas Hancur bagai kaca jatuh ke batu Merah macam biji saga 2. Perhatikan jadual di bawah: Kiasan Maksud Contoh kiasan Kiasan Sandar Kiasan yang dikaitkan dengan benda lain keranan keupayaan sifat atau perbuatan benda tersebut mempunyai persamaan dengan perkara yang hendak dikiaskan. macam. Kiasan berpindah  Kiasan jenis ini tidak menggunakan kata-kata perbandingan dan kata yang hendak dibandingkan it uterus dicantumkan dengan benda yang dibuat perbandingan.      Tidur ayam Diam ubi Senyum kambing Mandi kerbau Pekak badak Kiasan Terus Kiasan yang mnyatakan sesuatu perkara secara terus dengan benda lain  Pisau cukur .

yang mempunyai makna berbeza daripada makna kata itu sendiri.    Serkap jarang Puteri lilin Kutu embun Kiasan Berangkap Menunjukkan perbandingan secara berirama atau mempunyai pertentangan bunyi.       Berbadan dua Nafkah batin Buang air besar Orang rumah Datang bulan Meninggal dunia Kiasan Melompat Kiasan yang melagkah satu tingkat atau lebih  Tangan baju .    Mengetuk pintu hatiku Merah menyala-nyala Angin lembut Kiasan Pemanis atau Gayang Kiasan untuk melindungi seseorang daripada memperkatakan sesuatu yang tidak manis jika disebut secara terus terang.  Tak tumbuh tak melata. tak sungguh orang tak kata  Banyak udang banyak garam. banyak orang banyak ragam Kiasan Berbunga Kiasan yang menggunakan kata-kata yang berbunga.

.  Contohnya:  Nafsunya merentak-rentak seperti kuda hendak masuk belayar di dalam lautan cinta berahi. Kiasan Berkacau  Kiasan yang dapat menimbulkan kekeliruan kerana mengandungi faktafakta yang bertentangan antara satu sama lain.    Menjahit baju Mencucuk atap Minum kopi Kiasan Melarat Kiasan daripada kata yang menyimpang jauh.  Contohnya:    Angin membelai-belai rambutnya Matahari bersinar garang Kesedihan melingkari perasaanku 4.     Mengambil berat Ringan kepala Badan berisi Kaki botol 3. Kiasan Permanusiaan  Kiasan yang memberikan sifat-sifat atau perlakuan yang lazimnya hanya dimiliki atau dilakukan oelh manusia terhadap objek yang tidak bernyawa.daripada perkara yang sebenar.

Perbilangan dalam adat pepatih disebut . pandang apa yang dikata Simpulan Bahasa Simpulan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali dengan makna asal perkataan tersebut. Contohnya:  Buka mulut  Hari jadi  Isteri muda  Makan masa  Orang asing  Langkah kanan  Ayam tambatan  Mulut tempayan Perbilangan Perbilangan bermaksud ikatan puisi yang menyatakan adat lembaga khususnya masyarakat yang mengamalkan adat pepatih. Contoh kata-kata hikmat adalah seperti berikut:  Bersatu teguh bercerai roboh  Hidup bahasa hiduplah bangsa  Bertangguh itu pencuri masa  Jagna dipandang orang yang berkata.Kata-Kata Hikmat Merupakan kata-kata yang digunakan oleh orang yang bijaksana yang berfungsi sebagai panduan hidup.

sebagai perbilangan kerana cara menyebutkan puisi-puisi itu seolah-olah seperti membilang. . Contohnnya:  Ke bukit sama didaki Ke lurah sama dituruni Ke laut sama direnangkan  Yang berat sama dipikul Yang ringan sama dijinjing Hati gajah sama dilapah Hati kuman sama dicecah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->