Asal usul Peribahasa Siapakah pencipta peribahasa yang kita gunakan pada hari ini sering menjadi tanda

Tanya. Siapa penciptanya dan bilakah masa ia dicipta. Peribahasa haruslah dijunjung sebagai hasil kesusasteraan rakyat yang tidak mementingkan nama penulis atau penciptanya melainkan diterima sebagai hasil kolektif masyarakat tersebut. Ungkapan peribahasa terkandung keunggulan pemikiran yang terhasil daripada pengalaman hidup dan ketajaman pemerhatian masyarakat terhadap alam sekitar mereka. Terdapat beberapa sebab atau bagaimana terciptanya peribahasa iaitu: Sebab Terciptanya Peribahasa 1. Perbandingan sesuatu peristiwa dengan cerita yang masyhur 2. Hasil kiasan tentang benda-benda dan peristiwa-peristiwa biasa yang berlaku dalam kehidupan mereka sehari-hari. 3. Terdapat peribahasa yang lahir hasil kepercayaan masyarakat. 4. Berasal daripada bahasa kiasan yang digunakan pada suatu tempat atau masa tertentu dan kemudian terkenal kepada umum 5. Peribahasa juga berasal daripada cerita-cerita yang masyhur kejadian-kejadian yang luar biasa yang dijadikan perbandingan. 6. Peribahasa timbul hasil pemerhatian orang dahulu terhadap benda-benda yang ada dalam kehidupan mereka. 7. Peribahasa timbul akibat kepercayaan terhadap sesuatu kuasa yang luar biasa atau dari pertuturan-pertuturan biasa dalam kehidupan seharian.

Peribahasa Dari Bahasa Kiasan

lahir pula peribahasa yang merujuk kepada cerita atau peristiwa daripada cerita tersebut. jelaslah bahawa unsure kiasan yangmelahirkan peribahasa menggambarkan kebijaksanaan masyarakat dan hubungan rapatnya dengan alam keliling.Penciptaan bahasa memerlukan ketajaman pengamatan dan kekayaan pengalaman dan pergaulan. Antara cerita-cerita yang masyhur adalah seperti berikut: 1. Pak Pandir . Mat Jenin  Angan-angan Mat Jenin 2. Peribahasa Daripada Cerita Yang Masyhur Bermula daripada cerita-cerita lisan yang berkembang dalam masyarakat tradisional. Abu Nawas  Abu Nawas (cerdik/pandai) 3. Contohnya: Peribahasa Berat tulang Berat hati Mulut murai Menanti kucing bertanduk Maksud Malas melakukan pekerjaan Kurang senang Banyak bercakap dan becok Menunggu sesuatu yang mustahil berlaku Berdasarkan contoh yang diberikan. Hasil kebijaksanaan dan kepantasan berfikir penciptanya lahirlah peribahasa berdasarkan kiasan terhadap ragam hidup masyarakat sekelilingnya.

tidak boleh diambil balik:  Buruk siku Apabila berlakunya gerhana bulan. makin berisi makin tunduk. Contohnya:  Kaki ayam (orang yang tidak memakai kasut)  Ikut rssmi padi. Jangan ikut rasmi jagung. makin berisi makin jegang. Mereka juga menggunakan dan mengamalkan kepercayaan yang tertentu. Hasil pemerhatian mereka terhadap alam sekeliling dapat mempengaruhi mereka menggunakan ungkapan-ungkapan yang berkaitan dengan kehidupan seharian mereka. Kebanyakan masyarakat berpegang kepada adat bahawa apabila memberikan sesuatu kepada seseorang. Pak Pandir (bodoh/lurus) Peribahasa Hasil Kepercayaan Masyarakat Masyarakat melayu zaman dahulu merupakan masyarakat yang tertutup daripada pengaruh luar dan mereka dapat mencipta dan menghasilkan peribahasa dan hasil-hasil sastera Melayu. mereka percaya bahawa bulan sedang sakit kerana cahayanya yang gelap lalu dikatakan:  Bulan sakit Melakukan pekerjaan dengan beransur-ansur dan berhati-hati:  Biar lambat asal selamat  Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit Peribahasa Hasil Pemerhatian Terhadap Benda Atau Persekitaran Pekerjaan masyarakat sangat rapat dengan alam sekeliling. (member nasihat tentang sikap baik dan buruk melalui hasil pertanian mereka) . Hasil kepercayaan dan pengalaman hidup seharian mereka inilah yang kemudiannya diturunkan kepada generasi berikutnya dalam bentuk cerita dan ungkapan-ungkapan peribahasa yang indah.

Simpulan bahasa 7. “buat baik berpada-pada. Jenis-jenis Peribahasa Terdapat beberapa jenis peribahasa di dalam bahasa Melayu. 3. Bagai aur dengan tebing (hubungan yang erat antara keluarga atau masyarakat) Fungsi Peribahasa Terdapat beberapa fungsi peribahasa dalam kehidupan seharian manusia iaitu: 1. Contohnya. Pepatah 3. Antaranya ialah: 1. seperti berhutang. Perbilangan Perumpamaan . Kata-kata hikmat 6. Peribahasa teguran  Bertujuan menegur atau melarang daripada membuat sesuatu. Kiasan 5. Bidalan 4. Perumpamaan 2. 2. Peribahasa menggambarkan kepelbagaian hidup manusia  “bersalai tak berapi”. boros. Peribahasa sebagai pemberi pengajaran  Peribahasa mengingatkan individu tentang pelbagai kemungkinan yang akan datang. membuat pilihan dan bertindak. meminjam dan member pinjam. buat jahat jangan sekali”.

musim berubah  Segala sesuatu.Perumpamaan merujuk kepada peribahasa yang menggunakan perkataan berupa perbandingan untuk membandingkan sesuatu dengan sesuatu yang lain. . Laksana  Laksana katak diharung ular 5. Seperti  Seperti pungguk rindukan bulan Pepatah Pepatah ialah ungkapan-ungkapan yang berasal daripada pusaka adat resam. Zaman beralih. Berikut adalah contoh perkataan perumpamaan: 1. tak lapuk dek hujan  Sesuatu yang baik dan mulia akan kekal sepanjang zaman. peraturan. baik perasaan. Ibarat  Ibarat bunga sedap dipakai layu dibuang 4. Berikut adalah sebahagian contoh pepatah: 1. rekaan atau ilmu pengetahuan akan berubah mengikut perkembangan masa. Umpama  Umpama cincin dengan permata 2. Bagai  Bagai bulan dipagar bintang 3. Makna setiap ungkapan itu tidak berubah-ubah dan pepatah berfungsi sebagai pedoman hidup anggota masyarakat yang mengamalkan sesuatu adat resam. 2. Tak lekang dek panas.

. 2. Sesal dahulu pendapatan.  Kerja yang sudah dimulakan hendaklah diselesaikan.3. pasti akan Berjaya. Berikut adalah contoh bidalan: 1. biar bodoh bersuluh. balik ke pangkal jalan.  Sebaik-baik sedar akan sesuatu kesilapan.  Berfikir dengan teliti sebelum mengambil tindakan. sama ada dengan menyebut bandingan atau tanpa menyebut bandingan. Jika pandai menggunting. Bidalan Bidalan hamper sama dengan peribahasa yang lain kerana susunan kata-kata pendek tersebut telah melekat di mulut orang ramai sejak beberapa lama dahulu. sesal kemudian tidak berguna. tanah jangan lekuk. Sesat di hujung jalan. Jangan bijak terpijak. Bidalan dapat ditafsirkan sebagai perbandingan teladan dan pengajaran. Kiasan dapat dibahagikan kepada 4 jenis iaitu: 1.  Jangan berasa diri bijak tetapi dihina orang. 4. segera insaf dan membetulkannya.  Apabila melaksanakan sesuatu perbuatan hendaklah dibuat dengan bijaksana supaya tidak ada pihak yang rugi. biar bodoh asal suka bertanya. Kiasan Merupakan bahasa yang menyatakan sesuatu perkara dengan mengiaskannya kepada perkara lain. Ular biar mati. Kiasan asal  Kiasan yang menggunakan benda lain sebagai perbandingan. 3. buluh jangan patah. pandailah menjahitnya.

macam.  Kiasan berpindah terbahagi kepada tujuh jenis. ibarat. Kiasan berpindah  Kiasan jenis ini tidak menggunakan kata-kata perbandingan dan kata yang hendak dibandingkan it uterus dicantumkan dengan benda yang dibuat perbandingan.  Contoh kiasan asal adalah seperti:    Putih seperti kapas Hancur bagai kaca jatuh ke batu Merah macam biji saga 2. Perkataan kiasan yang selalu digunakan ialah bagai. seperti dan umpama. bak. laksana. Perhatikan jadual di bawah: Kiasan Maksud Contoh kiasan Kiasan Sandar Kiasan yang dikaitkan dengan benda lain keranan keupayaan sifat atau perbuatan benda tersebut mempunyai persamaan dengan perkara yang hendak dikiaskan.      Tidur ayam Diam ubi Senyum kambing Mandi kerbau Pekak badak Kiasan Terus Kiasan yang mnyatakan sesuatu perkara secara terus dengan benda lain  Pisau cukur .

 Tak tumbuh tak melata. banyak orang banyak ragam Kiasan Berbunga Kiasan yang menggunakan kata-kata yang berbunga.       Berbadan dua Nafkah batin Buang air besar Orang rumah Datang bulan Meninggal dunia Kiasan Melompat Kiasan yang melagkah satu tingkat atau lebih  Tangan baju .yang mempunyai makna berbeza daripada makna kata itu sendiri. tak sungguh orang tak kata  Banyak udang banyak garam.    Mengetuk pintu hatiku Merah menyala-nyala Angin lembut Kiasan Pemanis atau Gayang Kiasan untuk melindungi seseorang daripada memperkatakan sesuatu yang tidak manis jika disebut secara terus terang.    Serkap jarang Puteri lilin Kutu embun Kiasan Berangkap Menunjukkan perbandingan secara berirama atau mempunyai pertentangan bunyi.

.  Contohnya:    Angin membelai-belai rambutnya Matahari bersinar garang Kesedihan melingkari perasaanku 4.daripada perkara yang sebenar.  Contohnya:  Nafsunya merentak-rentak seperti kuda hendak masuk belayar di dalam lautan cinta berahi.     Mengambil berat Ringan kepala Badan berisi Kaki botol 3. Kiasan Berkacau  Kiasan yang dapat menimbulkan kekeliruan kerana mengandungi faktafakta yang bertentangan antara satu sama lain.    Menjahit baju Mencucuk atap Minum kopi Kiasan Melarat Kiasan daripada kata yang menyimpang jauh. Kiasan Permanusiaan  Kiasan yang memberikan sifat-sifat atau perlakuan yang lazimnya hanya dimiliki atau dilakukan oelh manusia terhadap objek yang tidak bernyawa.

pandang apa yang dikata Simpulan Bahasa Simpulan bahasa ialah ungkapan yang biasanya terdiri daripada dua atau tiga perkataan dan mempunyai makna yang berlainan sama sekali dengan makna asal perkataan tersebut. Perbilangan dalam adat pepatih disebut .Kata-Kata Hikmat Merupakan kata-kata yang digunakan oleh orang yang bijaksana yang berfungsi sebagai panduan hidup. Contohnya:  Buka mulut  Hari jadi  Isteri muda  Makan masa  Orang asing  Langkah kanan  Ayam tambatan  Mulut tempayan Perbilangan Perbilangan bermaksud ikatan puisi yang menyatakan adat lembaga khususnya masyarakat yang mengamalkan adat pepatih. Contoh kata-kata hikmat adalah seperti berikut:  Bersatu teguh bercerai roboh  Hidup bahasa hiduplah bangsa  Bertangguh itu pencuri masa  Jagna dipandang orang yang berkata.

sebagai perbilangan kerana cara menyebutkan puisi-puisi itu seolah-olah seperti membilang. Contohnnya:  Ke bukit sama didaki Ke lurah sama dituruni Ke laut sama direnangkan  Yang berat sama dipikul Yang ringan sama dijinjing Hati gajah sama dilapah Hati kuman sama dicecah. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful