P. 1
Tips Mancing Lombong

Tips Mancing Lombong

|Views: 2,549|Likes:
Published by zecko760

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: zecko760 on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/14/2013

pdf

text

original

TIPS MANCING LOMBONG-ROHU/ARA-ARA/PATIN/JELAWAT/PEACOCK BASS/TONGSAN/TOMAN InsyaAllah, klu ade

trip nanti teman roger mike ;D. Tapi mungkin dalam bulan febuary nie kot... tomman: Teman rekomen kalau nak gegar lombong area Perak nie pergilah ke lombong mekong di SMTD,Tronoh Mines,Air Kuning,area Seri Iskandar,Lembah Kinta di Batu Gajah.cuba main. Macam nielah,kome cuba pakai dedak ayam kuning + starbrand pisang bancuhan dia 2 kilo dedak campur 4 sudu starbrand.Starbrand tu bancuh dulu dalam air kolam tu biar baunya sebati.pasti campur ngan dedak 2 kilo tadi.itu asas umpan lombong.Insya-Allah berjaya,paling2 tilapia huhuhuhuhu.Untuk tongsan ada campurannya,dan kita kena tahu tongsan apa nak cari samada sisik halus atau kasar,hitam atau rumput,sebab ia berlainan jenis.Pakai umpan uang teman bagitau di ruangan atas tadi.itupun dah cukup dah.Ada lagi umpan tongsan lain untuk kolam bayor,tapi ape2 hal try dulu.umpan tongsan kolam bayor kena pakai dedak wangi +++++ beberapa bahan lain dan ada sukatan dan nisbahnya.Itu umpan cari makan. Lombong yang teman bagitau tu adalah lombong sejarah teman dari mula memancen 19 tahun dulu,ikan dia tak penah abis.sampai skang kalau kengkawan dari jauh datang teman bawak ke situ dan teman bancuhkan umpan untuk mereka. apa2 hal selamat datang ke Perak,negeri yang kaya dengan Lombong.......yehaaaaaa ;D ;D ;D ;D ;D ;D Muss: Tuan tomman... InsyaAllah jika ade rezeki nanti, sy turun Perak sy msg Tuan. Bolehlah kita buat seisi menge'teh' sambil kita buat acara suaikenal. Masa tu boleh kot kita manceng sekali ker.. hehehe.. ;D ;D mat unta: Quote from: tomman on January 05, 2010, 09:36:12 AM Nak mancen lombong yea!!!! ;D ;D Okler nak cakap banyak pun teman pun tak ler expert sangat,mungkin ade otai lain yang lagi power. Lombong nie berbeza kalau nak di bandingkan dengan pancing kolam bayor nie.sebab kebanyakannya ikan die lior bebenor dan kolam bayor nie saiz die takler besar sangat.selalunya umpan dedak jenis 929,286,raja umpan nie kurang menyerlah prestasinya di lombong tak pakai pun takper takut membazir duit aje. Sebagai permulaan sebelum memulakan atau umpan dilabuhkan sila perhatikan keadaan lombong dahulu dan lihat kocakan ikan yang bermain,teman selalunya kalau baru pertama kali pergi lombong baru ,teman tengok keadaan ikan kat sane dan lihat kocakan ikan samaada

tongsan,patin,rohu,PB dsb.selepas dikenalpastikan jenis ikan yang ada barulah pemilihan umpan perlu dilakukan. Untuk pengetahuan terdapat 2 jenis lombong iaitu lombong pecah dan lombong takung. Tips mancen lombong pecah/takung lombong pecah nie adalah lombong yang mempunyai aliran air masuk dan keluar selalunya ia bersambung dengan sungai/anak sungai.Ikan lebih agresif dan sedap rasanya seperti ala2 ikan sungai.kalau di Kampar Lombong mekong di SMTD menjadi pilihan pemancen kalau lombong takung nie adalah lombong yang airnya statik takde keluar dan masuk ikannya pula kurang sedap.Antara umpan-umpan ampuh untuk lombong pecah/takung nie ialah: 1. Sawit blender + dedak ayam kuning + minyak 2. Isi biji getah ( buat sate) 3. Sawit peram (guma mata 3 ) 4. Sawit masak baru ( buat sate) 5. Dedak kuning ayam + starbrand pisang (bancuhan kena betul tak leh kuat/kurang baunya)ada nisbah 6. Perut ayam + dedak kuning. 7. Buah mengkudu masak + dedak kuning + santan + hampas kelapa ( tongsan) 8. rapala/anak keli/seluang (toman ) ada banyak lagi umpanya.tetapi paling killer no. 1.alhamdulillah teman jarang bangau pakai umpan tu.jelawat dan ara/rohu cukup suka.kalau patin teman pakai no. 5.kalau mancen kat SMTD pakai aje umpan nie.insya-Allah.banyak patin dah tewas.teman tak galakkan kome mancen pakai umpan yang ada jual kat kedai tu sebab pengalaman teman yang dah belasan tahun mancen lombong nie umpan tu kurang mujarab kat lombong terbiar.memang bangau.kalau kolam bayor memang power. Perambut yang biasa teman gunakan ialah mata bom dan rambai kerana mata2 tu memang sesuai digunakan di lombong terbior nie.kalau boleh pakai pakai jenis Fire Eagle Steel hook,jenis stainless steel sebab ikan lombong nie shot dia kuat,terutama patin.jangan pakai jenis tali merah,tak kuat sangat.tapi rohu suka mata tali merah tu.buat seroi2 agar dalam air dia pecah sedikit demi sedikit. mancen tongsan lain pulak perambutnya,teman selalu pakai mata bom buat sendiri khas untuk tongsan,turun temurun dari pakcik teman,kalau kome mancen skali ngan teman boleh teman tunjukkan caranya.teknik apungan boleh jugak pakai kat lombong nie.ok untuk tempat ikan bermain pulak,sila tengok pokok kiambang yang ada di lombong itu,sekiranya pokok tersebut bergerak ke arah umpan,jangan tarik/naikkan umpan biarkan sahaja ia menutup umpan kome,ikan lombong selalu bermain dibawah kiambang.teman pernah naik jelawat dalam anggaran 8 kilo dengan membiarkan umpan ditutupi kiambang.selalunya mesti dapat.pakai umpan no. 1 tadi.longgarkan tali.paling2 1-3 kilo seekor insya-Allah dapat.pasang pancing banyak. teman selalu pasang 3-5 batang sekali.kalau nak senang,cari tempat keluar air (lombong pecah ) main kat situ pakai sawit,buat sate,jelawat ngan kaloi suka main kat air keluar.nak cerita

banyak lagi tekniknya penat nak taip nie.perhatian perlu. AWAS JANGAN SESEKALI MASUK DALAM LOMBONG KALAU SANGKUT MATA DSB,IA LAGI MERBAHAYA DARIPADA SUNGAI. apa2 hal try dulu mancen,jangan putus asa kalau bangau.

tuan lombong mana yang ok lagi di perak maknanya ada ikan..sya pegi air kuning selalu bangau mungkin tak kena umpan..boleh tuan guide pelatung_parit: bro.. klu kumpaw jugaks.. cuba bro guna cacing lombong. cari kat sekitar lombong tu.... 100% mesti dapat punyo.. lagi banyk cacing lagi banyak ikan dapat... tp talapia jelah... :D :D lain-2 spesis mgkn makan tp peratusannya kurang dan saiz pun kecik-2 jek..... pengalaman kawan manceng talapia guna cacing lombong pernah dapat ikan penuh guni beras 10 kg.. setiap sorg.... tu belum campur yg kitorg cnr lagi.. coz x ckp bekas.... ;D tp tu dululah... dh lebih 10 thn kawan x main lombong dh.. geng x deks time blk kg... sumer dh lesap...

klu kumpaw jgk.. pergi cr lombong terbiar yg ada banyak itik. Dgn menggunakan mata kail saiz besor.. buat banyak-2 pastu sembat jeks itik-2 kat situ.. buat barberque.... :D :D ( pengalaman dulu nih... lepas manceng, rembat buah jambu peh tu sembat itik.. panggang.. ) ;D

p/s: bro toman / slimer nnt lain kali kawan blk kg kawan contack... ( mintak-2 x dek masalah lg lah time balik kg nnt.. ) ;D

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->