P. 1
globalisasi

globalisasi

|Views: 137|Likes:
Published by Pohnordieyu_Ch_8784

More info:

Published by: Pohnordieyu_Ch_8784 on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/30/2012

pdf

text

original

-Membincangkan kesan globalisasi terhadap ekonomi Malaysia -Membincangkan ekonomi Malaysia dalam pasaran global -Membincangkan isu dan

cabaran ekonomi Malaysia dalam era globalisasi (PSS 3112)
Disediakan Oleh: Azritawani binti Ahmad @ Othman Syarifh Nordia Edayu binti Syed Mohamad

Kesan globalisasi terhadap ekonomi Malaysia
1. Krisis Kewangan Asia Timur ‡ Membuktikan globalisasi dan pasaran modal yang bergerak bebas telah memusnahkan pertumbuhan sihat ekonomi sesebuah negara bangsa (Berita Harian, 29 Julai 1998) ‡ Berkemungkinan diatur oleh sebuah empayar moden

‡ Serangan para spekulator mata wang antarabangsa yang dilancarkan melalui sistem jaringan komputer global ( Utusan malaysia, 20 Ogos 1998) ‡ Negara Dunia ketiga tidak terlepas daripada ancaman neo-imperialisme demi memenuhi matlamat keuntungan maksimum golongan kapitalis.

5265 6245 1237.8 4.8900 3.0 2.44 t.Tahun Pertumbuhan KDNK Pertukaran Wang Asing (RM/US) 2.22 1992 1993 7. .21 995.5 2.96 1275.4 505.32 1994 1995 9.96 1997 1998 7.0 2.8 8.m.6065 2.7235 3427 556.8 3.7010 16744 29239 642.5 2.5578 2.2 9.5405 -8262 -4403 971.17 1996 9.92 1991 8.6980 Imbangan Pembayaran (RM juta) 5365 KLSECI 1990 9.8000 -10891 26763 594.

89 dalam 1997 (penurunan sebanyak 30%).‡ Krisis mata ekonomi telah menurunkan nilai mata wang Malaysia ke paras yang paling rendah dalam dua dekad yang lepas. Nilai pertukaran RM/US telah menurun daripada 2. .7 pada tahun 1988 kepada 3.

‡ Berlakunya pengurangan permintaan dalam negeri. (iii) kesukaran sektor swasta untuk mendapatkan kredit. . ‡ Permintaan dalam negeri menurun kerana (I) kekayaan sektor swasta terhakis dari kejatuhan nilai saham dan nilai aset. (ii) kadar faedah yang tinggi sebelum September 1998.

1998).(iv) keadaan mudah tunai yang ketat. (v) ketidakpastian jangka pendek dan sektor pekerjaan dan (vi) rakan dagangan Malaysia juga mengalami kelembapan ekonomi lantas menjejaskan permintaan luar negeri Malaysia (Kementrian Kewangan. .

‡ Pertama ialah perusahaan antarabangsa yang mempunyai aktiviti diluar sempadan nasional dan meliputi eksport. Memantapkan Ekonomi Malaysia Perspektif ini dapat dilihat melalui tiga tahap.import dan penghasilan bukan mentah. Perusahaan tersebut mendapatkan bahan mentah dan menjual barangan secara global. . iaitu perusahaan yang menjalankan aktivitinya di berbagai negara. ‡ Ketiga ialah perusahaan global yang melihat ekonomi dunia sabagai satu.2. ‡ Kedua ialah perusahaan multi nasional.

buruh dan pemindahan teknologi diantara negaranegara lain. .‡ Dengan memindahkan mobiliti modal. kedatangan syarikat-syarikat asing seperti Nokia memberi sumbangan dalam menambah dalam pelaburan dan kepakaran di Malaysia. ‡ Contoh.

3. . ‡ Cawangan McDonald dibuka dan meningkatkan peluang pekerjaan. penggangguran menurun. Proses McDonaldisation ‡ Makanan seperti McDonald s bukan sahaja satu makanan atau cara hidup masyarakat barat telah menjadi makanan atau gaya hidup masyarakat Malaysia.

. ‡ Mencakupi idea.‡ 3. inovasi serta kemahiran yang lengkap khususnya dalam penggunaan pelbagai teknologi canggih. maklumat kreativiti. Wujudnya K-Ekonomi ‡ Pengetahuan adalah mekanisme utama dengan menjadikan ilmu pengetahuan serta maklumat secara meluas sebagai sumber pengeluaran yang terpenting ekonomi.

Industri kecil dan sederhana (IKS) terpinggir ‡ Masalah untuk menerokai pasaran baru ataupun domestik yang sedia ada. Meningkatnya kadar kemiskinan di bandar dan masalah sosial. ‡ Wujudnya persaingan yang tidak adil. .4. ‡ Tenaga kerja yang kurang mahir dari luar bandar berhijrah ke bandar.

Isu Dan Cabaran Ekonomi Malaysia Dalam Era Globalisasi .

Upah dan produktiviti ‡ Isu yang wujud adalah fenomena peningkatan dalam kadar upah buruh tidak mahir yang melebihi kadar upah buruh mahir menggambarkan malaysia sedang beralih dari ekonomi yang mengalami lebihan buruh kepada kekurangan buruh .Isu Pasaran Buruh 1.

Kekurangan Buruh ‡ Lebihan buruh atau guna tenaga tidak penuh wujud serentak dengan kekurangan buruh.2. (pasaran buruh yang tidak sempurna) . ‡ Beberapa kawasan mengalami kekurangan buruh yang serius manakala kawasan lain mengalami lebihan buruh.

Kekurangan buruh mahir ‡ Ia dikhuatiri akan menjejaskan proses perindustrian negara ke arah mencapai wawasan 2020 (Semua sektor ekonomi) 4.3. Kebanjiran buruh asing ‡ Kekurangan buruh menyebabkan malaysia mengimport pekerja daripada luar negara .

‡ Ini menyebabkan Malaysia terlalu bergantung kepada buruh asing. kesihatan dan keharmonian rakyat tempatan. akan mendatangkan masalah jenayah. ‡ Menjejaskan kekuatan ekonomi negara kerana wang Malaysia mengalir ke luar negara menerusi pengiriman wang kepada keluarga ‡ Aspek sosial pula. .

‡ Daya pengeluaran yang rendah boleh berlaku akibat daripada kekurangan penggunaan baja. subsidi.Isu Pertanian 1. Daya pengeluaran komuditi ‡ Daya pengeluran masih rendah untuk kebanyakkan komuditi yang di usahakan. khidmat sokongan dan infrastruktur. . serangan penyakit dan ketidak cekapan pengurusan ladang. ‡ Pihak berkuasa telah menyediakan pelbagai kemudahan seperti kewangan.

Persaingan penggunaan tanah ‡ Persaingan sengit di antara sektor pertanian dengan sektor lain. ‡ Contohnya. fizikal dan sosial. ‡ Faktor utama yang mewujudkan persaingan ini adalah harga tanah yang semakin meningkat. pertani yang sudah berumur.2. jarak yang jauh dan harga menurun. 3. tanah terlalu curam. sektor getah kewujudan tanah terbiar disebabkan oleh daya pengeluaran yang rendah. . Tanah terbiar ‡ Boleh berlaku akibat daripada faktor ekonomi.

‡ Pergantungan melampau terhadap pelaburan asing sebagai alat pertumbuhan ekonomi boleh menjejaskan pembangunan negara pada masa akan datang.Isu Pelaburan Asing ‡ Malaysia kini mengalami masalah kadar upah yang semakin meningkat yang boleh melenyapkan sama sekali daya saing negara dalam menarik pelabur-pelabur asing. .

Teknologi Kekurangan tenaga mahir ‡ Kekurangan tenaga mahir kursusnya di kalangan jurutera merupakan masalah utama yang menjadi halangan dalam proses pemindahan penyesuaian dan pembaharuan keupayaan teknologi. malahan tenga kerja di bidang sains dan teknologi masih perlu ditingkatkan. ‡ Terdapat kekurangan dari segi kualiti dan kuantiti. .

Ekonomi Malaysia Dalam Pasaran Global .

‡ Sejak itu pelbagai program dan aktiviti telah dijalankan bagi memberi kesedaran kepada masyarakat usahawan mengenai potensi perniagaan francais di negara ini.Perniagaan melalui sistem francais ‡ Sebelum tahun 1990'an. perniagaan francais tidak begitu dikenali. ‡ Pada masa itu hanya terdapat beberapa buah perniagaan sahaja yang dijalankan secara francais seperti Singer. . ‡ Ianya hanya mula dikenali ramai selepas Kerajaan melancarkan Program Pembangunan Francais pada tahun 1992 dan selepas Persatuan Francais Malaysia ditubuhkan pada tahun 1994. stesen-stesen minyak dan pengedar-pengedar kenderaan. Bata.

‡ Mengikut perangkaan. pada masa ini Malaysia menduduki tangga yang kedua (2) di kalangan negara Asia dan tangga yang kedua puluh satu di dunia. . sebanyak 5% dari jumlah jualan runcit tahunan di Malaysia adalah daripada outlet francais. ‡ Ini adalah sesuatu yang membanggakan memandangkan industri francais di Malaysia masih agak baru berbanding dengan negara-negara lain.‡ Dari segi pertumbuhan industri francais.

keperluan rumah dan telekomunikasi . ‡ Sebahagian besar daripada perniagaan francais ini adalah dalam sektor makanan. aksesori wanita.‡ Dianggarkan terdapat 268 buah perniagaan yang difrancaiskan dan sebanyak 6.500 outlet perniagaan francais di Malaysia. perkhidmatan.

‡ Pada masa ini belum banyak produk francais tempatan difrancaiskan ke luar negara.‡ Potensi perniagaan francais Malaysia untuk berkembang ke negara Asean dan lain-lain negara adalah cerah. Nelson's dan Sugar Bun merupakan di antara produk-produk tempatan yang telah memfrancaiskan perniagaan mereka ke luar negara. . ‡ Setakat ini perniagaan seperti Langkawii Crystall. Marrybrown Fried Chicken. ‡ Kerajaan sentiasa memberi galakan ke atas usaha ini.

Penglibatan kontraktor Malaysia di pasaran antarabangsa ‡ terserlah pada tahun 2006 ‡ Berjaya memperolehi 37 projek bernilai RM20. .56 bilion). ‡ Pasaran TimurTengah merupakan pasaran terbesar dengan nilai perolehan sebanyak RM13.75 bilion. ‡ Kejayaan ini merupakan peningkatan perolehan sebanyak 134% dibandingkan dengan perolehan tahun 2005 (RM8.04 bilion.

09 bilion dan Projek Pembinaan di Pulau Al Reem bernilai RM1.00bilion 2)Pembinaan Empangan di Laos bernilai RM2.32 bilion. . Di antara projek terbesar ialah 1) Projek Pembinaan dan Penyelenggaraan Stesen Janakuasa di Arab Saudi bernilai RM9.‡ Projek kemudahan utiliti dan tenaga serta jalan/lebuhraya merupakan projek utama kontraktor Malaysia selain dari projek bangunan termasuk bangunan kediaman.

‡ Pencapaian yang ditunjukkan oleh kontraktor Malaysia di luar negara adalah membanggakan dan mendapat kepercayaan yang tinggi di Asia Barat. ‡ Kontraktor Malaysia perlu membina imej yang lebih baik melalui tahap professionalisma dan kepakaran yang tinggi bagi terus mengekalkan daya saing di pasaran global. .

SEKIAN TERIMA KASIH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->