P. 1
Pembelajaran Berasaskan Projek (Present)

Pembelajaran Berasaskan Projek (Present)

|Views: 240|Likes:
Published by syawalwahed

More info:

Published by: syawalwahed on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2013

pdf

text

original

PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK.

DISEDIAKAN OLEH:MUHAMAD SYAWALWAHED BIN MOHAMAD KAMAL NIK MOHD ASRI BIN ZAHARI

Apakah itu pembelajaran berasaskan projek? projek? .

MERUJUK KEPADA PRINSIP-PRINSIP YANG PRINSIPDITUNJUKKAN MERILL MURID DIBERI TUGASAN YANG MERUPAKAN MASALAH YANG MUNGKIN DIHADAPI DALAM SITUASI SEHARIAN SATU AKTIVITI PEMBELAJARAN YANG MENGGUNAKAN KAEDAH PEMUSATAN MURID PERMASALAHAN DIBERIKAN GURU KEPADA MURID UNTUK DIBINCANGKAN SECARA BERKUMPULAN .

PROSES PEMBELAJARAN YANG BERFOKUSKAN TUGASAN AMALI SECARA SISTEMATIK/TERANCANG DALAM JANGKA MASA YANG TERTENTU IA BIASANYA MELIBATKAN KUTIPAN SERTA ANALISIS DATA DAN PERSEDIAAN SATU LAPORAN YANG BETUL. .

5. DEMONSTRASI APLIKASI PENGAKTIFAN INTEGRASI PEMUSATAN TUGASAN . 4. 2. 3.5 KOMPENAN PRINSIP PENGAJARAN MERILL 1.

Apakah ciri-ciri pembelajaran ciriberasaskan projek? .

BERASASKAN KEMAHIRAN. MENGINTEGRASIKAN PENGETAHUAN DENGAN AKTIVITI. PENGALAMAN DAN KEBOLEHAN MURID. PENILAIANNYA DIJALANKAN PADA SETIAP TAHAP PROSES SEHINGGALAH KE TAHAP HASIL YANG SIAP. MELIBATKAN PENGUMPULAN BAHAN.BOLEH DIJALANKAN SECARA INDIVIDU ATAU SECARA BERKUMPULAN. DAN PELAPORAN HASIL JUGA REFLEKSI KENDIRI. . INTERAKSI GURU MURID YANG BERUPA BIMBINGAN DAN PERUNDINGAN PADA SETIAP TAHAP PROSES. GURU PERLU MENJELASKAN PROSEDUR PELAKSANAAN YANG LENGKAP. MAKLUMAT. PENGETAHUAN. SESUAI DENGAN MURID DAN KURIKULUM. MEMPROSES MAKLUMAT DAN DATA. DATA.

MENGAJARKAN MURID UNTUK MENERIMA DAN MENGHORMATI PERBEZAAN INDIVIDU 4. MENARIK PERHATIAN MURID-MURID TERHADAP MURIDSESUATU TOPIK YANG KHUSUS 2. MENUNJUKKAN SUMBANGAN IDEA MEREKA DIHARGAI . MENGGALAKKAN MEREKA BERSEDIA MENANGGUNG RISIKO DALAM BERKONGSI IDEA DAN PANDANGAN MASINGMASING-MASING 5.KELEBIHAN PEMBELAJARAN BERASASKAN PROJEK 1. MEMBERI PELUANG MEREKA MENJANA IDEA MENGENAI TOPIK TERSEBUT 3.

Mengapakah pembelajaran berasaskan projek penting dalam sistem pendidikan bestari? bestari? .

Menarik minat dan memotivasikan pelajar yang kurang menumpukan perhatian dalam proses P & P.Mewujudkan komunikasi positif dan perhubungan kolaboratif di kalangan pelajar yang pelbagai. . Menolong pelajar dalam pembelajaran dan menguasai kemahiran menyelesaikan masalah. Menolong pelajar dalam memahami dan mengaplikasikan pengetahuan. berkomunikasi dan pengurusan kendiri.

Menggalakkan akauntabiliti dan penentuan matlamat. . Memenuhi keperluan pelajar yang mempunyai tahap pembelajaran dan gaya pembelajaran yang berbeza. pengajaran bertema dan isu-isu komuniti.Mengintegrasikan bidang kurikulum.

Apakah strategi yang boleh digunakan oleh guru dalam melaksanakan pembelajaran berasaskan projek? .

Menentukan jadual kerja. Penilaian projek perlu mencerminkan daya usaha setiap pelajar dalam kumpulan. Pastikan bilangan ahli kumpulan kecil. Tugasan perlu mengambil kira keupayaan dan kemampuan pelajar yang terlibat. Memastikan pelajar membuat refleksi dari semasa ke semasa sepanjang pelaksanaan projek Penilaian haruslah dilaksanakan sepanjang tempoh projek. Guru perlu memberi bimbingan dan pemantauan sepanjang tempoh projek. penyelarasan dan pemurnian projek .Memberi tugasan mengikut kurikulum. Pelaksanaan dan perancangan projek haruslah berperingkat. Pembentangan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->