NAMA PANEL: MUHD SHAFIQ B.

SHAHIDAN MOHAMAD TAJUL ARRIFFIN B IDHAM AFFANDI

.€ kerana atlet ingin berada atau mengekalkan tahap kesihatan yang terbaik di samping sebagai jalan mudah untuk mengecapi kejayaan € Ia juga bertujuan untuk meningkatkan stamina dan tenaga pada tahap yang tinggi selain bertindak sebagai ubat tahan sakit sekiranya atlit mengalami sebarang kecederaan tertentu.

23 dalam petikan akhbar menyatakan beliau sebenarnya mengalami kecederaan otot lutut kiri yang membuatkan dia bertindak mengambil keputusan untuk mencari kaedah perubatan yang lain tanpa menyedari ubat yang diambil telah diuji positif sewaktu Mini Olimpik € .€ Sebagai bukti. Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi mengambil dadah terlarang kerana ingin berada pada tahap kesihatan yang terbaik selepas mendapat tahu dia terpilih buat mengikuti program latihan elit skuad trek negara di Australia. Fauzan. petikan artikel Berita Harian bertarikh 09 September 2009 menyatakan bahawa pelumba basikal Negara.

08 Sept 2009) oleh Norbakti Alias. Fauzan Ahmad Lutfi. (petikan artikel akhbar Berita Harian. Joseline Cheah dan Siti Nur Masitah Badrini juga terpalit kesalahan dalam penyalahgunaan bahan terlarang apabila didapati mengambil dadah jenis propranonol bertujuan bagi mengurangkan debaran. .€ Antaranya nandrolone digunakan Muhammad ialah dadah rangsangan jenis iaitu sejenis steroid anabolik yang oleh atlit lumba basikal Negara. Bibiana Ng. € trio atlet menembak Kebangsaan.

€ Hukuman penggantungan selama beberapa tahun dikenakan ke atas mana-mana atlet yang disahkan mengambil bahan terlarang tertentu dalam sukan selain tindakan tataterbib dikenakan pada atlet tersebut. memberitahu MSN mengambil langkah awal dengan menghentikan segala bantuan. € . dalam satu pernyataan artikel akhbar berita harian. China. Sebagai contoh bagi membuktikan kenyataan ini. elaun latihan dan kemudahan kepada Amirul serta melarangnya daripada menyertai skuad kebangsaan untuk menjalani sesi latihan di Hughou.

€ Hal ini boleh dilaksanakan melalui aktiviti kaunseling. . ceramah.€ dengan memberi pendedahan yang lebih mendalam kepada para atlet dan perkara ini perlu dilakukan pada peringkat bawahan. kempen kesedaran dan sebagainya kepada para atlet agar mereka dapat berusaha dan bekerja keras dalam mencapai sesuatu kejayaan.

para atlet juga perlu sedar. mereka harus bertanggungjawab atas apa sahaja makanan yang diambil kerana persatuan mahupun pegawai sukan tidak boleh memerhatikan pergerakan mereka sepanjang masa. .€ Selain itu. € Apa sahaja makanan khususnya makanan tambahan perlu dirujuk kepada Institut Sukan Negara (ISN) untuk memastikan `kebersihannya' daripada dadah larangan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful