P. 1
PENYALAHGUNAAN BAHAN DALAM SUKAN

PENYALAHGUNAAN BAHAN DALAM SUKAN

|Views: 1,949|Likes:
Published by Putra Jebat

More info:

Published by: Putra Jebat on Jan 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/28/2014

pdf

text

original

NAMA PANEL: MUHD SHAFIQ B.

SHAHIDAN MOHAMAD TAJUL ARRIFFIN B IDHAM AFFANDI

.€ kerana atlet ingin berada atau mengekalkan tahap kesihatan yang terbaik di samping sebagai jalan mudah untuk mengecapi kejayaan € Ia juga bertujuan untuk meningkatkan stamina dan tenaga pada tahap yang tinggi selain bertindak sebagai ubat tahan sakit sekiranya atlit mengalami sebarang kecederaan tertentu.

23 dalam petikan akhbar menyatakan beliau sebenarnya mengalami kecederaan otot lutut kiri yang membuatkan dia bertindak mengambil keputusan untuk mencari kaedah perubatan yang lain tanpa menyedari ubat yang diambil telah diuji positif sewaktu Mini Olimpik € . Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi mengambil dadah terlarang kerana ingin berada pada tahap kesihatan yang terbaik selepas mendapat tahu dia terpilih buat mengikuti program latihan elit skuad trek negara di Australia. Fauzan. petikan artikel Berita Harian bertarikh 09 September 2009 menyatakan bahawa pelumba basikal Negara.€ Sebagai bukti.

€ Antaranya nandrolone digunakan Muhammad ialah dadah rangsangan jenis iaitu sejenis steroid anabolik yang oleh atlit lumba basikal Negara. . Fauzan Ahmad Lutfi. Joseline Cheah dan Siti Nur Masitah Badrini juga terpalit kesalahan dalam penyalahgunaan bahan terlarang apabila didapati mengambil dadah jenis propranonol bertujuan bagi mengurangkan debaran. 08 Sept 2009) oleh Norbakti Alias. € trio atlet menembak Kebangsaan. (petikan artikel akhbar Berita Harian. Bibiana Ng.

dalam satu pernyataan artikel akhbar berita harian. China. € . elaun latihan dan kemudahan kepada Amirul serta melarangnya daripada menyertai skuad kebangsaan untuk menjalani sesi latihan di Hughou. Sebagai contoh bagi membuktikan kenyataan ini.€ Hukuman penggantungan selama beberapa tahun dikenakan ke atas mana-mana atlet yang disahkan mengambil bahan terlarang tertentu dalam sukan selain tindakan tataterbib dikenakan pada atlet tersebut. memberitahu MSN mengambil langkah awal dengan menghentikan segala bantuan.

ceramah. kempen kesedaran dan sebagainya kepada para atlet agar mereka dapat berusaha dan bekerja keras dalam mencapai sesuatu kejayaan. € Hal ini boleh dilaksanakan melalui aktiviti kaunseling. .€ dengan memberi pendedahan yang lebih mendalam kepada para atlet dan perkara ini perlu dilakukan pada peringkat bawahan.

€ Apa sahaja makanan khususnya makanan tambahan perlu dirujuk kepada Institut Sukan Negara (ISN) untuk memastikan `kebersihannya' daripada dadah larangan. . mereka harus bertanggungjawab atas apa sahaja makanan yang diambil kerana persatuan mahupun pegawai sukan tidak boleh memerhatikan pergerakan mereka sepanjang masa.€ Selain itu. para atlet juga perlu sedar.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->