Sistem kalah mati

‡ Digunakan pengelola kerana beberapa sebab tertentu seperti berikut:
Peruntukan untuk pertandingan adalah terhad. Bayaran untuk tempahan seperti gelanggang dan dewan ataupun bayaran untuk peralatan seperti bola tenis dan bulu tangkis Bilangan kemudahan yang boleh digunakan atau yang tidak jauh adalah terhad

Masa atau tempoh untuk pertandingan adalah pendek, pengelola terpaksa menghabiskan perlawanan dalam masa yang ditetapkan.

Penyertaan adalah besar dan akan memakan masa yang panjang untuk mengelolanya

KALAH MATI SEKALI

‡ Juga dikenali sebagai Kalah Mati Berterusan ‡ Popular kerana sifatnya mudah ‡ Peserta yang menang akan mara ke peringkat seterusnya, manakala peserta yang kalah terus disingkir. ‡ Proses penyingkiran berterusan sehingga tinggal seorang pemenang. ‡ Melibatkan jumlah bilangan perlawanan yang paling rendah kerana separuh daripada peserta telah disingkir selepas pusingan pertama atau selepas bermain sekali.

. ‡ Contoh: Pertandingan bola keranjang yang melibatkan 2 kumpulan dan enam pasukan setiap kumpulan. johan dan naib johan setiap kumpulan akan bertemu secara bersilang iaitu A1 bertemu B2 dan A2 bertemu B1.‡ Digunakan secara meluas selepas pertandingan liga kumpulan. ‡ Diadakan untuk menentukan pasukanpasukan ke peringkat akhir. Pemenang-pemenang akan ke peringkat pertandingan akhir.

Kelebihan 1. Tidak menggunakan kemudahan secara optimum 4. Pemenang tidak semesti peserta terbaik. 3. Setiap peserta dijamin satu permainan sahaja 2. 5. Memerlukan kemudahan yang sedikit 5. Memerlukan perlawanan yang sedikit 4. Boleh melibatkan ramai peserta 3. Penentuan pemain atau pasukan pilihan (seeds) penting. Separuh daripada peserta disingkir selepas pusingan pertama. Menjimatkan masa dan perbelanjaan 6. Format mudah difahami Kelemahan 1. Yang kalah tidak semesti kedua baik 2. Menentukan pemenang dengan cepat .

Menentukan pemain atau pasukan pilihan 2.MENGELOLA PERTANDINGAN ‡ Penetapan jadual melibatkan langkah-langkah berikut: 1. Penentuan dan penempatan Byes 3. Penempatan peserta (Draw) .

‡ Pilihan atau seeds ditentukan mengikut keputusan-kputusan yang lepas.1. semua peserta akan dianggap sama dan penempatan peserta adalah secara rawak. . Menentukan pemain atau pasukan pilihan ‡ Penentuan peserta pilihan dalam sistem ini adalah untuk memastikan pemain atau pasukan terbaik akan bermain di dalam perlawanan akhir. ‡ Jika tidak.

‡ Bilangan peserta pilihan tidak boleh melebihi separuh daripada jumlah peserta.Peraturan-peraturan mengenai pilihan peserta adalah seperti berikut: ‡ Menempatkan peserta mengikut susunan pemain atau pasukan yang mempunyai prestasi terbaik dalam rekod prestasi. ‡ Dalam kes dua peserta pilihan. satu peserta diletak di bahagian atas dan satu di bahagian bawah. . ‡ Jika 4 peserta pilihan terlibat. maka pilihan ketiga diletak di braket (bracket) atas bahagian bawah dan pilihan keempat seharusnya ditempatkan dalam bahagian yang sama dengannya.

. ‡ Pilihan tertinggi dijadualkan bertanding dengan pilihan paling rendah dalam pusingan pertama.‡ Pasukan atau pemain pilihan lain ditempatkan di braket atas bawah mengikut susunan seperti ditunjuk dalam rajah 1.

Penempatan 4/8 peserta pilihan dalam pertandingan yang melibatkan 8/16 peserta (1) (8) Pilihan 1 (5) (4) Pilihan 4@3 (3) Pilihan 3@4 Pilihan 2 (6) (7) ( ) = pemain/pasukan pilihan (2) .

Penentuan dan penempatan Byes ‡ Byes diperlukan apabila bilangan peserta tidak mencukupi untuk diisi di braket-braket di dalam struktur jadual. ‡ Wujud apabila jumlah peserta adalah tidak genap. ‡ Peraturan-peraturan mengenai penempatan byes adalah seperti berikut: .2.

‡ Ia tidak diletak untuk seorang peserta secara dua kali berturut-turut.‡ Byes ditetapkan sebelum penempatan peserta dalam struktur jadual. ‡ Semua Byes mesti diletakkan di dalam pusingan pertama ‡ Bilangan byes =(Kuasa dua tertinggi)(Bilangan peserta) .

5 = 8 5 = 3 Byes (b) 9 peserta 4 2 .Contoh: (a) 5 peserta 2³. . pilihan kedua dapat Bye kedua.9 = 16 9 = 7 Byes ‡ Peserta pilihan dapat Bye mengikut kedudukan pilihan iaitu peserta pilihan pertama dapat Bye pertama.

Penempatan peserta ‡ Penentuan bilangan perlawanan adalah mengikut rumus berikut.3. maka bilangan pusingan ialah 3 pusingan .  M=N-1. N mewakili bilangan peserta Bilangan pusingan = n. Peserta Contoh: 8 pasukan 8=2³. 2^n = bil.

‡ Selain daripada peserta pilihan. pesertapeserta lain dipilih secara rawak. Ini adalah untuk memastikan mereka bertanding seberapa banyak pusingan dahulu sebelum bertemu.‡ Peserta yang datang dari organisasi yang sama. . mereka akan dipisahkan dan ditempatkan di bahagian berlainan.

SISTEM KALAH MATI BERSAGU HATI .

menjamin peserta mengambil bahagian di dalam sekurang-kurangnya dua bahagian pertandingan walaupun bilangan permainan tidak melebihi Sistem Kalah Mati Dua Kali. ‡ Peraturan sistem Kalah Mati Sekali digunakan untuk sistem ini.Sistem Kalah Mati Bersagu Hati ‡ Meliputi dua bahagian : . .Sagu Hati ‡ Tujuan .Kalah Mati Sekali .

3. panjang berbanding dengan Sistem Kalah Mati Sekali. ini menimbulkan masalah kekurangan ruang. . Membolehkan peserta bermain 1. Banyak permainan. Membenarkan peserta baik yang disingkir oleh juara meneruskan perlawanan. Meningkatkan minat peserta dengan pertambahan perlawanan. 2.Sistem Kalah Mati Bersagu Hati Kelebihan : Kelemahan : 1. 2. Memakan masa yang lebih sekurang-kurangnya 2 kali.

.Sistem Kalah Mati Bersagu Hati Jenis I Membenarkan peserta kalah dalam pusingan pertama dan peserta kalah dalam pusingan kedua yang mendapat bye dalam pusingan pertama. Jenis II Membenarkan semua peserta yang kalah tanpa mengira pusingan kekalahan untuk meneruskan perlawanan.

A E E A A G G C C G Pemenang Saguhati H H F F F B B D D D A Pemenang PERTANDINGAN 7 PASUKAN .

C G I D I F Pemenang Saguhati F B F B H H D A A D H B B D I C Pemenang F F G C C PERTANDINGAN 8 PASUKAN .

kokurikulum dan rekreasi yang tidak menggalakkan penyingkiran peserta dan kedudukan akhir adalah tidak penting .Sistem kalah mati berlapis ‡ Sistem ini merangkumi satu pertandingan Kalah Mati Sekali dan beberapa pusingan kalah mati ‡ Tujuan : mengelakkan dari penyingkiran peserta yang kalah dan membolehkan banyak perlawanan antara peserta yang sama kebolehan ‡ Sesuai digunakan di kelas.

Sistem Kalah mati berlapis Kelebihan Setiap peserta bermain lebih banyak kali berbanding dengan kalah mati sekali dan dua kali Semu peserta bermain lebih kurang samam banyak permainan Memerlukan bilangan permainan yang kecil Menggunakan kemudahan dengan cara berkesan Perlawanan lebih sengit tanpa berat sebelah Kelemahan Penetapan peserta pilihan adalah penting Peserta kalah di pusingan pertama ditempatkan di bahagian bawah .

Pertandingan berlapis dengan 6 peserta Pusingan 1 Bye Pusingan 2 Pusingan 3 3 1 7 2 4 L3 6 L4 L1 L2 .

.

‡ Menjamin setiap peserta sekurang-kurangnya 2 perlawanan ‡ Peserta yg kalah sekali masih berpeluang utk menjadi juara dan hanya disingkir selepas kalah kali ke-2 ‡ Prinsip asas.membenarkan 2 pasukan yg pernah bertemu utk bertemu semula .

Kelebihan Peserta dijamin bermain 2 kali sebelum tersingkir  Peserta yg kalah sekali masih boleh menjadi johan lagi  Memilih pemenang yang sebenar Kelemahan  Memerlukan byk pusingan  Tidak menggunakan kemudahan secara optimum  Bilangan perlawanan tidak sama byk  Penentuan peserta tidak perlu  Memerlukan bilangan kawasan atau gelanggang yang lebih kecil .

MENGELOLA  Menentukan pusingan = 2n. Eg : Pertandingan melibatkan 16 peserta 16=24 Jadi bilangan pusingan = 2x4 = 8 atau 2n+1 bila peserta drpd kumpulan kalah menjadi juara . n ialah kuasa kepada 2.

 Bilangan perlawanan a) bilangan minimum = 2 (P-1) b) Bilangan maksimum = 2 (P-1) + 1 .

.

FORMAT PERTANDINGAN KALAH MATI DUA .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful