SISTEM PNEUMATIK

Umum. 

Pneumatik berasal dari bahasa Yunani yang bererti udara atau angin.Sistem yang menggunakan tenaga yang disimpan dalam bentuk udara yang dimampatkan untuk menghasilkan suatu kerja.Sistem pneumatik banyak digunakan dalam sistem automasi.

KAWALAN PNEUMATIK Menggunakan media UDARA BERTEKANAN (air pressure) untuk permindahan tenaga. Secara umum Sist. Pneumatik adalah sama dengan Sist. Hidraulik. Digunakan utk kerja2 ringan atau sederhana berat. Cth seperti kawalan pintu automatik, pendingin udara, gerudi, tukul udara dsb.

tukul udara dsb.Penggunaan Sistem Pneumatik a. . Kawalan pintu automatik. c. d. b. Menanggal tayar Kawalan pintu automatik Pelepas dan penarik rodaroda pendarat pesawat. pendingin udara. gerudi.

b. c. Lebih selamat . d.Kelebihan sistem Pneumatik : a. Ringkas Mudah Lebih murah dibandingkan dengan sistem hidraulik.

Kekurangan sistem Pneumatik : 1. . 3. Bunyi bising Sistem kurang cekap Hanya untuk pergerakkan ringan dan sederhana berat. 2.

Bah.KOMPONEN. Bah. Bah. SIMBOL DAN FUNGSI SISTEM PNEUMATIK Dibahagikan kepada 4 bahagian 1. Bah. Perkhidmatan pembekalan 2. Pengawalan pneumatik 3. Pemindahan tenaga / penghantar . Penggerak atau penukar 4.

.

BAHAGIAN PERKHIDMATAN PEMBEKALAN  Berfungsi menyediakan udara mampat daripada udara di atmosfera.1. Udara dimampatkan dan disimpan dalam tangki penerima udara. .

Komponen Bah. Perkhidmatan Pembekalan. Motor akan terus berputar sehingga tangki simpanan udara penuh.Menggerakkan pam sehingga tangki simpanan udara penuh. Motor Elektrik. 1. .

2) Compressor (Pemampat) -menyedut udara bertekanan lebih tinggi drpd tekanan asalnya. -2 jenis .Anjakan turbo .Anjakan positif .

Tangki Penerima (Tank)  Menyimpan udara dan dipasang berhampiran dengan pemampat. Tugas lain mengasingkan air akibat proses pemeluwapan udara yang termampat .

Penapis minyak dan air berfungsi sebagai pemisah minyak dan air dari udara yang masuk ke dalam kompresor .

penapis udara udara yang dimampat akan melalui penapis untuk memisahkan udara dari kemungkinan mengandungi debu dan kotoran. .

Tolok tekanan Menunjukkan bacaan kadar tekanan udara dalam sistem .Pelicin Berfungsi untuk menambahkan kelancaran perjalanan udara serta dapat mengurangkan geseran dan kehausan komponen.

Bahagian Pengawalan pneumatik Bahagian ni berfungsi mengawal tekanan. Kawalan ni dilakukan oleh injap tertentu. .2. kadar aliran dan arah udara termampat.

Injap kawalan Tekanan Mengawal tekanan udara mampat pada suatu bahagian bagi menjamin tekanan tidak melebihi had tekanan komponen .

Pengehad tetap 2. 1.Injap penyekat sahala .Injap kawalan aliran Mengehad tetap dengan mengawal aliran angin mampat ke bahagian penggerak.Pengehad boleh laras 3.

Injap kawalan Arah  Mengawal arah aliran yang dikehendaki Jenis injap ditentukan mengikut bilangan aliran. bilangan kedudukan dan cara ia dikendalikan .

 Injap 2 liang 2 kedudukan (2/2)  Mempunyai 1 arah kawalan keluar Injap 2/2 lazim tertutup dan injap lazim terbuka .

 Injap 3 liang 2 kedudukan (3/2)  Mempunyai 2 arah kawalan keluar Injap 3/2 mempuyai 2 bentuk iaitu injap 3/2 lazim tertutup dan injap lazim terbuka .

 Injap 4 liang 3 kedudukan (4/3)   Mempunyai 4 arah kawalan keluar dalam 3 kedudukan Kedudukan lazim berada di tengahtengah Kedudukan kedua sama ada sebelah kiri atau kanan Injap 4/3 mempunyai dua bentuk iaitu injap lazim terbuka dan lazim tertutup .

3. iaitu bahagian yang menukar tenaga pneumatik menjadi tenaga mekanikal Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu  Penggerak lelurus (silinder) Penggerak berputar (motor) . Bahagian Penggerak Atau Penukar  Penggerak ini dinamakan juga penukar.

liang dan pegas bagi mengembalikan omboh ke kedudukan asal setelah digunakan .Penggerak Lelurus Silinder Tindakan Tunggal Menggerakkan beban pada dua arah Silinder ini mempunyai satu rod.

dua liang tanpa pegas .Silinder ini mempunyai satu rod.Silinder dua tindakan Menggerakkan beban pada dua arah.

ada yang berputar 90 darjah dan ada yang lebih 180 darjah .Penggerak Berputar Motor  Motor pneumatic ini digunakan pada kerja yang memerlukan gerkan berputar Terdapat pelbagai jenis motor.

4. Bahagian Pemindahan Tenaga  Memindahkan udara termampat yang dialihkan ke dalam litar perpaipan Semakin kecil paip bererti semakin kecil tenaga dihasilkan dan ianya sesuai digunakan jika tekanan sederhana .

Litar Asas Sistem Pneumatik .

Gambarajah Sambungan Sistem Pneumatik .

Perbezaan : pneumatik Angin sebagai bahan utama sistem Kos penyelenggaran yang murah Untuk kegunaan kerja-kerja ringan hidraulik Bendalir (minyak) sebagai bahan utama sistem Kos penyelenggaraan yang mahal Untuk kegunaan kerja-kerja berat .

Litar Asas Pneumatik .

.

Dewan Bahasa dan Pustaka.wikipedia.Teknologi Kejuruteraan.Rujukan :  Abd Samad Hanif.Kuala Lumpur. www.2003.com/Pneumatic .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful