SISTEM PNEUMATIK

Umum. 

Pneumatik berasal dari bahasa Yunani yang bererti udara atau angin.Sistem yang menggunakan tenaga yang disimpan dalam bentuk udara yang dimampatkan untuk menghasilkan suatu kerja.Sistem pneumatik banyak digunakan dalam sistem automasi.

KAWALAN PNEUMATIK Menggunakan media UDARA BERTEKANAN (air pressure) untuk permindahan tenaga. Secara umum Sist. Pneumatik adalah sama dengan Sist. Hidraulik. Digunakan utk kerja2 ringan atau sederhana berat. Cth seperti kawalan pintu automatik, pendingin udara, gerudi, tukul udara dsb.

Kawalan pintu automatik. d.Penggunaan Sistem Pneumatik a. gerudi. tukul udara dsb. b. pendingin udara. c. Menanggal tayar Kawalan pintu automatik Pelepas dan penarik rodaroda pendarat pesawat. .

b. Ringkas Mudah Lebih murah dibandingkan dengan sistem hidraulik.Kelebihan sistem Pneumatik : a. Lebih selamat . d. c.

. 2. Bunyi bising Sistem kurang cekap Hanya untuk pergerakkan ringan dan sederhana berat.Kekurangan sistem Pneumatik : 1. 3.

Penggerak atau penukar 4. Perkhidmatan pembekalan 2. Bah.KOMPONEN. Pemindahan tenaga / penghantar . Bah. Bah. Bah. SIMBOL DAN FUNGSI SISTEM PNEUMATIK Dibahagikan kepada 4 bahagian 1. Pengawalan pneumatik 3.

.

1. . BAHAGIAN PERKHIDMATAN PEMBEKALAN  Berfungsi menyediakan udara mampat daripada udara di atmosfera. Udara dimampatkan dan disimpan dalam tangki penerima udara.

. 1. Perkhidmatan Pembekalan.Komponen Bah. Motor akan terus berputar sehingga tangki simpanan udara penuh.Menggerakkan pam sehingga tangki simpanan udara penuh. Motor Elektrik.

Anjakan positif . -2 jenis .Anjakan turbo .2) Compressor (Pemampat) -menyedut udara bertekanan lebih tinggi drpd tekanan asalnya.

Tugas lain mengasingkan air akibat proses pemeluwapan udara yang termampat .Tangki Penerima (Tank)  Menyimpan udara dan dipasang berhampiran dengan pemampat.

Penapis minyak dan air berfungsi sebagai pemisah minyak dan air dari udara yang masuk ke dalam kompresor .

.penapis udara udara yang dimampat akan melalui penapis untuk memisahkan udara dari kemungkinan mengandungi debu dan kotoran.

Pelicin Berfungsi untuk menambahkan kelancaran perjalanan udara serta dapat mengurangkan geseran dan kehausan komponen. Tolok tekanan Menunjukkan bacaan kadar tekanan udara dalam sistem .

Kawalan ni dilakukan oleh injap tertentu. . Bahagian Pengawalan pneumatik Bahagian ni berfungsi mengawal tekanan. kadar aliran dan arah udara termampat.2.

Injap kawalan Tekanan Mengawal tekanan udara mampat pada suatu bahagian bagi menjamin tekanan tidak melebihi had tekanan komponen .

Pengehad tetap 2. 1.Injap kawalan aliran Mengehad tetap dengan mengawal aliran angin mampat ke bahagian penggerak.Injap penyekat sahala .Pengehad boleh laras 3.

bilangan kedudukan dan cara ia dikendalikan .Injap kawalan Arah  Mengawal arah aliran yang dikehendaki Jenis injap ditentukan mengikut bilangan aliran.

 Injap 2 liang 2 kedudukan (2/2)  Mempunyai 1 arah kawalan keluar Injap 2/2 lazim tertutup dan injap lazim terbuka .

 Injap 3 liang 2 kedudukan (3/2)  Mempunyai 2 arah kawalan keluar Injap 3/2 mempuyai 2 bentuk iaitu injap 3/2 lazim tertutup dan injap lazim terbuka .

 Injap 4 liang 3 kedudukan (4/3)   Mempunyai 4 arah kawalan keluar dalam 3 kedudukan Kedudukan lazim berada di tengahtengah Kedudukan kedua sama ada sebelah kiri atau kanan Injap 4/3 mempunyai dua bentuk iaitu injap lazim terbuka dan lazim tertutup .

3. iaitu bahagian yang menukar tenaga pneumatik menjadi tenaga mekanikal Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu  Penggerak lelurus (silinder) Penggerak berputar (motor) . Bahagian Penggerak Atau Penukar  Penggerak ini dinamakan juga penukar.

liang dan pegas bagi mengembalikan omboh ke kedudukan asal setelah digunakan .Penggerak Lelurus Silinder Tindakan Tunggal Menggerakkan beban pada dua arah Silinder ini mempunyai satu rod.

Silinder dua tindakan Menggerakkan beban pada dua arah.Silinder ini mempunyai satu rod. dua liang tanpa pegas .

ada yang berputar 90 darjah dan ada yang lebih 180 darjah .Penggerak Berputar Motor  Motor pneumatic ini digunakan pada kerja yang memerlukan gerkan berputar Terdapat pelbagai jenis motor.

Bahagian Pemindahan Tenaga  Memindahkan udara termampat yang dialihkan ke dalam litar perpaipan Semakin kecil paip bererti semakin kecil tenaga dihasilkan dan ianya sesuai digunakan jika tekanan sederhana .4.

Litar Asas Sistem Pneumatik .

Gambarajah Sambungan Sistem Pneumatik .

Perbezaan : pneumatik Angin sebagai bahan utama sistem Kos penyelenggaran yang murah Untuk kegunaan kerja-kerja ringan hidraulik Bendalir (minyak) sebagai bahan utama sistem Kos penyelenggaraan yang mahal Untuk kegunaan kerja-kerja berat .

Litar Asas Pneumatik .

.

www.wikipedia.com/Pneumatic .2003.Dewan Bahasa dan Pustaka.Rujukan :  Abd Samad Hanif.Kuala Lumpur.Teknologi Kejuruteraan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful