Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

di merah. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar. Kulit menebal dan berkeruping. Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. kalangan Kulit pecahkeluarga pecah. dengan baik kepala. dan sentiasa menutup kepala bayi.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. Bahan merah. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. merah jambu di atas kulit. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 . lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). Virus Rubela berjangkit mulai leher. parasetamol. Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. Mandi belakang . kemaluan. Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor. alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair. kuku pecahpecah.keputihan dan lembab. Gatal-gatal kepanasan. Kering. (mungkin kesan dengan air sejuk. kaki dan pipi. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. Terdapatnya pinggang. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. dari berkeruping kelahiran. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah. berwarna Calamine.

dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. manaperak. Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . merah. hari kemudian). Manamana Berjumpalah doktor. serta berkilat sekeliling mulut. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. mengeluarkan air serta berkerak. mana bahagian badan. Rawat demam dengan ubat parasetamol. keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga. dewasa. terjadi di leher. Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak. Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis. dada dan perut kemudian di seluruh badan. sapu timbulnya ruam. Bermula di belakang badan. diselaputi Psoriasis punggung. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. bulu mata. lengan. siku.alahan). Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. Bintil-bintil tangan. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. lutut dan siku. Kulit kepala. (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). tebal Tidak kuku. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar.

Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk. pelarut dan sebagainya). sengatan jangkitan virus. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. lebah.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan. dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. satu tempat ke satu tempat lain.berubah dari bahan lain. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). berdarah atau bernanah. Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif. Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah. Ruam meliputi kawasan yang luas. adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. • 4 . ubat. Anda merasakan ia boleh berjangkit. (contoh: air. bengkak tekak teruk. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya. Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri. Chlorpheniramine. Ia mengeluarkan cecair. Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. Ruam diikuti dengan demam. Anda merasa tidak selesa.

• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru. • 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful