Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

dengan baik kepala. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah. Gatal-gatal kepanasan. parasetamol. Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. Kulit menebal dan berkeruping.keputihan dan lembab. Terdapatnya pinggang. Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. kalangan Kulit pecahkeluarga pecah. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. berwarna Calamine. merah jambu di atas kulit. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. (mungkin kesan dengan air sejuk. lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). di merah. Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor. dan sentiasa menutup kepala bayi. kemaluan. Kering. kaki dan pipi. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. Bahan merah.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. kuku pecahpecah. alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. Mandi belakang . Virus Rubela berjangkit mulai leher. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. dari berkeruping kelahiran. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 .

dewasa. serta berkilat sekeliling mulut. Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . bulu mata. mana bahagian badan. keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga. sapu timbulnya ruam. merah. tebal Tidak kuku. Bintil-bintil tangan. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. terjadi di leher. Rawat demam dengan ubat parasetamol. (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis. Manamana Berjumpalah doktor. Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar. lengan. siku. Kulit kepala. Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. lutut dan siku. dada dan perut kemudian di seluruh badan. manaperak. dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. diselaputi Psoriasis punggung. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. Bermula di belakang badan. mengeluarkan air serta berkerak. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. hari kemudian).alahan). Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak.

Ia mengeluarkan cecair. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan. satu tempat ke satu tempat lain. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. bengkak tekak teruk. Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. Ruam diikuti dengan demam. Ruam meliputi kawasan yang luas. Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. (contoh: air. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. ubat. Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah. Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. lebah. Chlorpheniramine. sengatan jangkitan virus. Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. berdarah atau bernanah. pelarut dan sebagainya). adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif. Anda merasakan ia boleh berjangkit. Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk. Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan.berubah dari bahan lain. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya. Anda merasa tidak selesa. • 4 .

• 5 .• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful