Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

Gatal-gatal kepanasan. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. Bahan merah. Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. Terdapatnya pinggang. kuku pecahpecah. kaki dan pipi. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. di merah. lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). berwarna Calamine. Virus Rubela berjangkit mulai leher. Kering. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor. dari berkeruping kelahiran.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar. Mandi belakang . parasetamol. (mungkin kesan dengan air sejuk. kalangan Kulit pecahkeluarga pecah.keputihan dan lembab. merah jambu di atas kulit. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah. Kulit menebal dan berkeruping. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. kemaluan. alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. dengan baik kepala. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 . dan sentiasa menutup kepala bayi.

diselaputi Psoriasis punggung. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. Kulit kepala.alahan). siku. manaperak. lengan. bulu mata. keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga. Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak. hari kemudian). lutut dan siku. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. Manamana Berjumpalah doktor. Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . terjadi di leher. Bermula di belakang badan. Rawat demam dengan ubat parasetamol. dada dan perut kemudian di seluruh badan. mengeluarkan air serta berkerak. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. merah. mana bahagian badan. tebal Tidak kuku. sapu timbulnya ruam. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. Bintil-bintil tangan. dewasa. Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar. dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. serta berkilat sekeliling mulut. Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis.

Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif. Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah. Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya. sengatan jangkitan virus. Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. Chlorpheniramine. lebah. Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. Anda merasakan ia boleh berjangkit.berubah dari bahan lain. Anda merasa tidak selesa. adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. ubat.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). Ruam diikuti dengan demam. satu tempat ke satu tempat lain. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan. (contoh: air. Ia mengeluarkan cecair. pelarut dan sebagainya). Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. bengkak tekak teruk. • 4 . Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. berdarah atau bernanah. Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. Ruam meliputi kawasan yang luas.

• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru. • 5 .