Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

parasetamol. Gatal-gatal kepanasan. Bahan merah. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. kaki dan pipi. Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. merah jambu di atas kulit. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 . Terdapatnya pinggang. di merah. dan sentiasa menutup kepala bayi.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor. alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair. Kulit menebal dan berkeruping. kuku pecahpecah. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. berwarna Calamine. Mandi belakang . kemaluan. dengan baik kepala. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. dari berkeruping kelahiran. (mungkin kesan dengan air sejuk.keputihan dan lembab. lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). kalangan Kulit pecahkeluarga pecah. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. Kering. Virus Rubela berjangkit mulai leher.

dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. tebal Tidak kuku. hari kemudian). (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). sapu timbulnya ruam. Rawat demam dengan ubat parasetamol. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. siku. Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar. Bintil-bintil tangan. mengeluarkan air serta berkerak. keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga. dada dan perut kemudian di seluruh badan. Kulit kepala.alahan). dewasa. lengan. bulu mata. serta berkilat sekeliling mulut. mana bahagian badan. lutut dan siku. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. Manamana Berjumpalah doktor. merah. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. manaperak. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak. diselaputi Psoriasis punggung. Bermula di belakang badan. terjadi di leher. Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis.

satu tempat ke satu tempat lain. ubat. • 4 . Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif. berdarah atau bernanah. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan. pelarut dan sebagainya). Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. bengkak tekak teruk. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri. sengatan jangkitan virus. Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. Anda merasakan ia boleh berjangkit. Ia mengeluarkan cecair. Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. Anda merasa tidak selesa. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah. lebah. Chlorpheniramine. dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. Ruam meliputi kawasan yang luas. Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk.berubah dari bahan lain. (contoh: air. Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. Ruam diikuti dengan demam. adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan.

• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru. • 5 .