Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. dari berkeruping kelahiran.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. Bahan merah. Kulit menebal dan berkeruping. Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor. alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair. Kering. kaki dan pipi. kemaluan. kalangan Kulit pecahkeluarga pecah. Gatal-gatal kepanasan. di merah.keputihan dan lembab. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. kuku pecahpecah. dan sentiasa menutup kepala bayi. merah jambu di atas kulit. lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). berwarna Calamine. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. dengan baik kepala. parasetamol. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 . Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. Mandi belakang . Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. Terdapatnya pinggang. Virus Rubela berjangkit mulai leher. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. (mungkin kesan dengan air sejuk. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar.

lengan. mana bahagian badan.alahan). diselaputi Psoriasis punggung. Bermula di belakang badan. siku. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. dada dan perut kemudian di seluruh badan. serta berkilat sekeliling mulut. Rawat demam dengan ubat parasetamol. terjadi di leher. tebal Tidak kuku. Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. Bintil-bintil tangan. Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. merah. bulu mata. lutut dan siku. Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar. dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. Manamana Berjumpalah doktor. (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). sapu timbulnya ruam. manaperak. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . Kulit kepala. mengeluarkan air serta berkerak. dewasa. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. hari kemudian). keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga.

Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. berdarah atau bernanah. ubat. Anda merasakan ia boleh berjangkit. Chlorpheniramine. Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk. lebah. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya.berubah dari bahan lain. • 4 . Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah. sengatan jangkitan virus. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. Ia mengeluarkan cecair. bengkak tekak teruk. adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri. Anda merasa tidak selesa. Ruam meliputi kawasan yang luas. (contoh: air.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan. Ruam diikuti dengan demam. pelarut dan sebagainya). Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. satu tempat ke satu tempat lain. Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan.

Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru.• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). • 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful