Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. merah jambu di atas kulit. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 . Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. dan sentiasa menutup kepala bayi. dengan baik kepala. Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. Virus Rubela berjangkit mulai leher.keputihan dan lembab. Terdapatnya pinggang. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar. Kering. Bahan merah. lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). kaki dan pipi. kalangan Kulit pecahkeluarga pecah. di merah. kemaluan. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. Mandi belakang . berwarna Calamine. (mungkin kesan dengan air sejuk. Gatal-gatal kepanasan.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. kuku pecahpecah. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. dari berkeruping kelahiran. Kulit menebal dan berkeruping. parasetamol. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah.

serta berkilat sekeliling mulut. diselaputi Psoriasis punggung. bulu mata. Kulit kepala. terjadi di leher. Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. Bintil-bintil tangan. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). manaperak. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. Rawat demam dengan ubat parasetamol. hari kemudian). mana bahagian badan. Manamana Berjumpalah doktor. Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak. dada dan perut kemudian di seluruh badan. Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar.alahan). siku. lutut dan siku. sapu timbulnya ruam. dewasa. Bermula di belakang badan. lengan. mengeluarkan air serta berkerak. merah. Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis. tebal Tidak kuku.

lebah. Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. (contoh: air. sengatan jangkitan virus. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah. Ruam meliputi kawasan yang luas. satu tempat ke satu tempat lain. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan. Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk. Chlorpheniramine. dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. Anda merasa tidak selesa. Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. ubat. Ia mengeluarkan cecair. pelarut dan sebagainya). Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif.berubah dari bahan lain. Anda merasakan ia boleh berjangkit. Ruam diikuti dengan demam. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. • 4 . Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. bengkak tekak teruk. adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. berdarah atau bernanah. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya.

• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru. • 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful