Ruam Kulit

Masalah Kulit
Terdapat beberapa jenis ruam kulit berserta penyebab dan rawatannya. Rawatan tidak akan mendatangkan kesan sekiranya penyebab ruam tersebut tidak dihapuskan terlebih dahulu. Apakah ruam kulit? Ia merupakan gangguan kulit yang bersifat sementara. Kulit akan menjadi merah disebabkan kesesakan kapilari. Ruam ini terjadi dalam berbagai-bagai bentuk dan ukuran. Sesetengah daripadanya berbentuk lepuh yang gatal, berbintil-bintil/bengkakbengkak, bertompok-tompok merah dan berkulit kasar. Sebahagian kecil daripadanya memerlukan rawatan perubatan. Ruam kulit yang biasa
Keadaan atau Penyakit Rupa bentuk ruam Kawasan kulit yang dijangkiti Gejala-Gejala lain

Penyebab

Penjagaan Sendiri

Ruam lampin

Kulit bersentuhan terlalu lama dengan air kencing, najis dan bahanbahan kimia tertentu

Ia kelihatan merah, sedikit kasar, berkerak dengan garisan sempadan tompok yang jelas. Selalu terjadi bertompoktompok diikuti dengan bintibintil kecil diluar kawasan terjangkit.

Hapuskan segala punca atau penyebabnya. Kemaluan, Kerengsaan, Sapu krim antipunggung, terasa sakit, keradangan dan kelangkang gatal, bengkak anti kulat. Jangan kecil dan peha menggunakan sabun pada ruam lampin

Tinea pedis

Jangkitan kulat

Pecah-pecah, mengelupas, Gatal, berbau Rawatan dengan berkerak, ubat anti kulat yang tidak Di celahlepuh celah ibu menyenangkan, (dapatkan nasihat mengeluarkan doktor atau jari kaki terasa sakit dan air bisa, kulit kerengsaan pegawai farmasi). kering dan pecah. Kelihatan

1

di merah. Lap dengan tuala yang direndam dalam air suam. dan sentiasa menutup kepala bayi. Ruam panas ( Prickly heat) Kelenjar peluh tersumbat oleh habuk dan kepanasan Jerawat kecil berwarna Elakkan dari Dada. kemaluan. Bahan merah. (boleh Elakkan dari Ruam leper dari hari ke badan dan bertompokdicegah berdampingan di kelenjar. Bagi kanakkanak yang lebih Gatal-gatal (bermula gatalgatal kemudian timbulnya ruam selepas beberapa jam atau beberapa Ekzema (Atopic dermatitis) Berjumpalah doktor untuk didiagnos dan dirawat 2 . Mandi belakang . kalangan Kulit pecahkeluarga pecah. merah jambu di atas kulit. dengan baik kepala. Virus Rubela berjangkit mulai leher. Gatal-gatal kepanasan. Dedahkan kepala kepada udara dan matahari. Terdapatnya pinggang. berwarna Calamine. Rubela Rawat demam dengan ubat Mudah Muka. Basuh kepala setiap hari dengan sabun berubat. Hormon yang Jangkitan memasuki bermula uri sebelum Berminyak. parasetamol. kaki dan pipi. Kering. lepuh yang dan menghidap Pada bayi: ia bermula di lengan. Cuci dan bersihkan segala kelemumur dan kerak di kepala. lepuh yang Sapu losyen ketiak dan dari demam). Minum merah jambu suntikan sehinggalah 7 yang lebih banyak air vaksin) hari selepas itu lembut dan berjumpalah doktor.keputihan dan lembab. belakang berwarna Cradle cap terlekat di (Kudis di kepala bayi kekuningan. telinga dan merebak selalunya dan tidak kepala) hingga ke kelihatan dicuci kulit merah.tujuh sebelum tompok dengan dengan wanita kelenjar timbulnya ruam hamil. Kulit menebal dan berkeruping. kuku pecahpecah. dari berkeruping kelahiran. Kerak-kerak halus dan kerengsaan. (mungkin kesan dengan air sejuk. alergen dengan lepuh (boleh yang kecil berlaku di dan berair.

Mandi dengan air bagi kes yang sejuk atau tuam 3 . tebal Tidak kuku. serta berkilat sekeliling mulut. bulu mata. Bermula di belakang badan. dengan terasa kekuningan terutama di gatal-gatal. diselaputi Psoriasis punggung. hari kemudian). Jika digaru kulit akan menjadi tebal dan kasar. Ruam Tindak balas Tompok yang alahan menebal dan Teramat gatal. Kulit kepala. manaperak. Bintil-bintil tangan. merah. mengeluarkan air serta berkerak. Cacar air Virus Herpes zoster (kayap) Tompoktompok kecil berwarna merah yang banyak dan terasa gatal. siku. lengan. dewasa. terjadi di leher. sapu timbulnya ruam. keruping Boleh terjadi Boleh juga berwarna di dalam berlaku di putih atau keluarga. Kemudian ia akan bertukar menjadi jerawat kecil dan akhirnya membentuk keruping. dan kasar diketahui lutut dan sepenuhnya. Jika keruping Demam ringan 24 jam sebelum dijangkiti. Terasa gatal sedikit Berjumpa doktor jika disyaki menghidap psoriasis. dengan Gentian Kemudian violet atau krim diikuti dengan antibiotik di terasa sangat tempat yang gatal. lutut dan siku.alahan). Rawat demam dengan ubat parasetamol. mana bahagian badan. Impetigo Jangkitan bakteria pada kulit Selalu terjadi di Kadangkala Timbulnya muka diserang kudis yang kanakdemam diikuti berkeruping kanak. Manamana Berjumpalah doktor. (dapatkan gatal nasihat doktor atau pegawai farmasi). dada dan perut kemudian di seluruh badan.

Ruam diikuti dengan demam. Anda merasakan ia boleh berjangkit. dengan sesuatu teruk boleh menyebabkan yang sejuk. Tetapi anda dinasihatkan supaya berjumpa doktor. sekiranya: • • • • • • • • Anda tidak begitu pasti penyebabnya. Gunakan sabun yang lembut untuk membasuh pakaian dan membilasnya dengan sempurna. berdarah atau bernanah. Jika kegatalan yang kesukaran dialami sangat bernafas. Penjagaan sendiri Sebelum mengambil apa-apa rawatan. (contoh: air. sengatan jangkitan virus. bengkak tekak teruk. pelarut dan sebagainya). Pakai pakaian yang dibuat 100% daripada kapas untuk kulit yang sensitif. Ruam meliputi kawasan yang luas. • 4 . ubat. Ia tidak sembuh dalam masa 3 hari selepas anda cuba merawat sendiri. satu tempat ke satu tempat lain. Ia mengeluarkan cecair. Chlorpheniramine.gatal(hives) bahagian membonjol terhadap seperti makanan. dapatkan (memerlukan ubat antihistamin seperti rawatan kecemasan). Gunakan krim pelindung sebelum bekerja dengan sesuatu yang basah. adalah penting anda mengetahui punca sebenar terjadinya ruam tersebut. Berjumpalah doktor sekiranya gejala semakin teruk. Ia akan timbul dan gigitan hilang dan serangga atau bahan. Terdapat sejarah menghidap ruam kulit dalam keluarga. lebah. Ini akan membantu anda memilih rawatan yang betul. Pencegahan Jadikan ini sebagai amalan jika anda mempunyai kulit yang sensitif: • • • Memakai sarung tangan ketika membasuh atau membuat kerja-kerja rumah.berubah dari bahan lain. Anda merasa tidak selesa.

• 5 .• Gunakan salap atau krim pengemulsi daripada menggunakan sabun untuk membersihkan dan melembapkan kulit anda (dapatkan nasihat pegawai farmasi). Pastikan kuku jari anda pendek untuk mengurangkan kerosakan kulit akibat menggaru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful