SISTEM PERTANDINGAN Pertandingan merupakan satu acara yang digunakan untuk menentukan pemenang dalam sesuatu aktiviti dalam

bidang kokurikulum. Banyak pertandingan yang boleh dilaksanakan sesebuah unit kokurikulum. Pasukan unit beruniform boleh menganjurkan pertandingan seperti pertandingan kawad kaki, perkhemahan, pertolongan kecemasan dan lain-lain pertandingan yang berkaitan dengan pasukan unit beruniform tersebut. Bidang persatuan dan kelab pula boleh menjalankan pertandinganpertandingan seperti pertandingan kuiz, perbahasan, syarahan, drama, pameran dan macam-macam lagi. Bidang sukan dan permainan pula boleh mengadakan sukaneka, pesta sukan tahunan dan pelbagai aktiviti. Pertandingan-pertandingan yang dianjukan pasukan kokurikulum sama ada di sekolah rendah mahupun di sekolah menengah mempunyai beberapa tujuan. Antara tujuan tersebut adalah untuk memotivasikan pelajar untuk berlatih dan berusaha supaya memenangi sesebuah pertandingan. Dengan memotivasikan diri pelajar, pelajar tersebut akan mempunyai rasa yakin diri yang lebih tinggi. Selain itu, tujuan pertandingan adalah untuk menentukan pencapaian seseorang pelajar, membuat pemilihan untuk pertandingan-pertandingan di peringkat yang lebih tinggi, membentuk sikap positif dalam kalangan pelajar serta untuk mengasah bakat dan kebolehan pelajar dalam bidang kokurikulum. Setiap pelajar mempunyai bakat dan kebolehannya yang tersendiri dan terpendam. Melalui penyertaanya dalam pertandingan-pertandingan yang dianjurkan, seseorang pelajar boleh memperkembangkan dan mengasah bakat atau kebolehannya yang sedia ada. Secara kebiasaannya, dlam sesebuah pertandingan semestinya ada kalah dan mati. Seseorang pelajar boleh dibentuk untuk memiliki sikap posiif sekiranya pelajar tersebut boleh menerima kekalahannya dengan hati dan minda yang terbuka serta tidak berasa iri hati dan kecil hati terhadap pemenang pertandingan tersebut. Sebaliknya, pelajar tersebut berusaha dengan lebih gigih dan memupuk diri untuk mempunyai iltizam dan semangat untuk berjuang pada lain masa serta yang paling penting ialah pelajar tersebut tidak berputus asa. Maka, boleh disimpulkan disini bahawa tujuan-tujuan mengadakan pertandingan bersifat pembangunan menyeluruh

satu jadual pertandingan liga perlu dibuat dan disusun dengan sistematik. Bagi mengelak pertembungan perlawanan. Pada kebiasaannya. Lazimnya. semua kumpulan yang bertanding akan diberi markah berpandukan criteria dan bahagian yang telah ditetapkan. Pertandingan-pertandingan yang sering diadakan badan beruniform adalah seperti perkhemahan. Menggunakan sistem ini. Sistem sekali gus. kesesuaian acara yang dipertandingkan. Pertandingan liga. pertandingan kalah mati dua kali. Pertandingan-pertandingan yang dianjurkan unit beruniform boleh dilaksanakan menggunakan sistem ini. pertandingan liga. kawad kaki. pertandingan boleh dijalankan secara sekali gus atau sekali sahaja.yang amat diperlukan untuk menghasilkan para pelajar yang cemerlang. pertandingan kalah mati dengan sagu hati. Pemenang ialah kumpulan yang memperoleh markah tertinggi. Jenis-jenis pertandingan yang dilaksanakan oleh sesebuah persatuan di peringkat sekolah atau daerah bergantung kepada peraturan-peraturan asas persatuan. bola keranjang dan banyak lagi. Ini berikutan system ini memerlukan banyak pertandingan. pertandingan kalah mati. Terdapat beberapa jenis pertandingan yang boleh dilaksanakan dalam aktiviti kokurikulum di peringkat sekolah dan peringkat sekolah menengah. Antara permainan yang menggunakan sistem pertandingan liga ialah bola sepak. Sistem pertandingan ini digunakan apabila tempoh masa untuk menentukan kemenangan mengambil masa atau tempoh yang panjang. penyusunan pertandingan bagi kumpulan atau peserta angka genap seperti empat pasukan atau enam pasukan adalah tidak sukar kerana pertandingan akan dijalankan secara berpasangan. pertunjukkan pentas dan lain-lain. memasak. Antara jenis-jenis pertandingan yang sedia ada dan selalu dilaksanakan adalah seperti pertandingan sekali gus. Untuk menentukan johan bagi pertandingan yang diadakan. Sistem pertandingan liga biasanya dilaksanakan dalam pertandingan yang melibatkan bidang sukan dan permainan. serta peringkat-peringkat pertandingan. penyusunan pertandingan akan dilakukan dengan pasukan pertama mengekalkan kedudukannya dan bertanding . gemilang dan terbilang. pertandingan separuh liga dan lain-lain.

Misalnya. Kaedah ini digunakan untuk menyenangkan proses penyusunan jadual pertandingan. Keadaan ini akan berterusan sehingga akhir pertandingan. Dalam pusingan ketiga pula. tiada pertandingan yang berlangsung antara kumpulan E dan kumplan F kerana kumpulan E dianggap kumpulan yang menunggu manakala kumpulan F adalah kumpulan yang diwujudkan untuk memudahkan proses penyusunan jadual pertandingan. kumpulan A akan melawan kumpulan B. cara penyusunan akan dilakukan dengan mencukupkan kumpulan supaya menjadi genap. Sekiranya bilangan kumpulan yang bertanding atau peserta nya . Sistem pertandingan ini digunakan apabila masa bagi sesuau pertandingan adalah terhad dimana pemenang perlu ditentukan dalam tempoh yang singkat dan bilangan peserta atau kumpulan yang bertanding adalah banyak. sekiranya terdapat lima kumpulan yang akan bertanding. Seperti sistem pertandingan liga. Semasa pertandingan berlangsung. satu pasukan akan dianggap menunggu gilirannya sementara pasukan lain bertanding. Disini. kumpulan A akan berhadapan dengan kumpulan C manakala kumpulan B akan berhadapan dengan kumpulan D. Dalam senario sebegini. kumpulan C akan melawan kumpulan D dan kumpulan E akan melawan kumpulan F. Kumpulan yang bakal bertanding dengan kumpulan keenam akan dianggap sebagai menunggu dan tidak ada pertandingan yang berlangsung pada ketika itu. badminton dan sebagainya. dalam pusingan pertama. Dalam sistem pertandingan ini. Kedua-dua kaedah tersebut adalah kalah mati tanpa bye dan kalah mati dengan bye. Misalnya. bola jaring. pengiraan kumpulan akan dilakukan dengan menjadikannya enam pasukan. terdapat dua kaedah dalam sistem kalah mati yang boleh dilaksanakan. Dalam pusingan kedua. dalam pusingan pertama. Kadangkala. Sebagai contoh. Pertandingan liga juga boleh dijalankan apabila bilangan penyertaan pasukan yang mengambil bahagian berangka ganjil. Keadaan ini akan berterusan hingga ke akhir pertandingan. sistem pertandingan kalah mati juga diadakan bagi pertandingan bidang sukan dan permainan. Sistem pertandingan ini adalah bersesuaian dengan permainan bola sepak. kumpulan A akan melawan kumpulan D manakala kumpulan B akan melawan kumpulan C. kumpulan A akan bertanding dengan kumpulan B manakala kumpulan C akan bertanding dengan kumpulan D.dengan kumpulan yang terdekat dengannya. Pertandingan kalah mati. sistem pertandingan ini telah ditentukan oleh pihak penganjur.

Andai kata. . Tidak kira dalam apa keadaan. pengundian akan dilakukan.berjumpah asas lapan. kaedah kalah mati tanpa bye dilaksanakan manakala jka jumlah kumpulan atau peserta tidak mencukupi asas lapan. Terdapat beberapa peraturan yang perlu dipatuhi semasa menentukan kumpulan atau peserta yang menunggu dalam sesuatu pertandingan sistem kalah mati dengan bye. Peraturan-peraturan tersebut adalah penanti perlu duletakkan dalam pusingan awal dan penempatan kumpulan dan peserta hendaklah ditentukan dengan pengundian dan sismetrikal. maka kedudukannya adalah satu yang diletakkan di tempat teratas dan satu ditempatkan di tempat bawah sekali. maka kaedah kalah mati dengan bye pula digunakan. kumpulan yang kalah akan secara automatiknya terkeluar dari pertandingan. Bye disini bermaksud peserta atau kumpulan perlu menunggu tanpa memasuki pertandingan pusingan pertama. Kumpulan atau peserta bye ini akan terus memasuki pusingan kedua permainan dan bertanding dengan pemenang pusingan pertama. Untuk menentukan kumpulan atau peserta dalam pertandingan kalah mati tanpa bye dan kalah mati dengan bye. sekiranya terdapat dua peserta yang menanti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful