P. 1
CONTOH POST MORTEM

CONTOH POST MORTEM

|Views: 1,860|Likes:

More info:

Published by: Anonymous odAxIqTFMW on Jan 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/17/2013

pdf

text

original

POST MORTEM UJIAN INTERVENSI 2 TAHUN 6 2010 MATA PELAJARAN : BAHASA MALAYSIA PEMAHAMAN

GURU MATA PELAJARAN EN BUDI B. BENAG 6 PRODUKTIF PN ROSNAH BT REMLY 6 EFEKTIF PN ZALINA BT JAMIL 6 INOVATIF PN ZALINA BT JAMIL 6 KREATIF KUMPULAN 1. KUMPULAN A (24 ORG) FAKTOR/ISU UTAMA 1. Kata kerja bagi soalan no.10 agak asing bagi murid-murid. 2. Murid juga tidak dapat membezakan pengguanaan perkataan yang betul dalam ayat (No.23) 3. Penggunaan perkataan tidak dan bukan dalam ayat sukar dibezakan oleh murid.(No.28) Disamping melakukan kesalahan seperti kumpulan A murid-murid ini juga 1.Tidak mengetahui kata nama bagi pekerjaan (No.4) 2.Mereka juga tidak mengetahui penggunaan perkataan yang sesuai bagi sesuatu situasi (No.6& 8) LANGKAH MENGATASI 1.Latih tubi menjawab soalan dan penggunaan kamus di dalam kelas. 2.Menambah lebih banyak latihan yang menggunakan perkataan bukan dan tidak.

2

KUMPULAN B (48 ORG)

Selain latihan yang sama seperti di atas diberikan ; 1.Latihan berfokus perlu ditekankan untuk memastikan murid-murid benar-benar memahami tajuk tersebut.

3.

KUMPULAN C (12 ORG)

Murid pada kumpulan ini banyak melakukan kesalahan pada No 25-30

1.Memantapkan mereka dengan kemahiran membaca dan memahami ayat. 2.Latih tubi menjawab soalan nerbentuk demikian..

4.

KUMPULAN D (11 ORG)

1.Murid kumpulan ini masih belum menguasai kemahiran membaca dan memahami petikan dengan baik. Oleh sebab itu pengetahuan bahasa mereka masih lemah. 2.Mereka juga tidak gemar membaca petikan yang panjang dan tidak berminat untuk menjawab soalan pemahaman.

1.Menekankan kepada murid-murid kepentingan menjawab soalan pemahaman kerana jawapan sudah ada di dalam petikan. 2.Murid diberi latihan menjawab soalan pemahaman.

Penggunaan ayat permulaan yang hampir sama menyebabakan ayat yang dibina kurang gramatis. Bahagian A 1. KUMPULAN KUMPULAN A (6 org) FAKTOR/ISU UTAMA Bahagian A 1. 3. .di mana.Murid digalakkan menambah bahan bacaan supaya kosa kata mereka bertambah.Huraian kepada pengajaran kurang tepat dengan puisi. 2. BUDI B.Teknik siapa/apa.Muri-murid digalakkan membulatkan setiap aktiviti yang ada di dalam gambar. Bahagian B 1. Murid digalakkan merancang jawapan mereka iaitu dengan membulatkan setiap aktiviti yang terdapat dalam gambar. Bahgian B 1.POST MORTEM UJIAN INTERVENSI 2 TAHUN 6 2010 MATA PELAJARAN : BAHASA MALAYSIA PENULISAN GURU MATA PELAJARAN EN . 2.buat apa. 2.mengapa ditekankan.Murid hanya berjaya menghasilkan 2 atau 3 ayat sahaja yang gramatis. BENG 6 PRODUKTIF PN ROSNAH BT REMLY 6 EFEKTIF PN ZALINA BT JAMIL 6 INOVATIF PN ZALINA BT JAMIL 6 KREATIF BIL 1. 2 KUMPULAN B (48 org) Bahagian A 1.Kebanyakan murid berjaya memperoleh 4 pengajaran sahaja. Murid-murid tidak dapat menghuraikan idea sampingan dengan baik untuk membolehkan mereka mendapat markah yang lebih tinggi. LANGKAH MENGATASI Bahagian A 1.Menggalakkan murid menggunakan pelbagai ayat agar lebh gramatis. Bahagian C 1.Murid digalakkan merangka jawapan untuk memastikan setiap nilai/pengajaran yang ditulis mengandungi ulasan. 2.Murid-murid digalakkan membuat rangka karangan agar idea yang dikemukakan lebih tersusun dan tidak bercampur aduk. Bahagian C 1. Ini membolehkan mereka menghuraikan idea sampingan dengan lebih baik.Murid gagal mengemukakan 5 pengajaran dengan betul. 2. Latih tubi mengenal pasti nilai yang tersurat dan tersirat.Melatih murid-murid membina rangka karangan daripada petikan agar mereka dapat membezakan antara idea utama dan idea sampingan.

Banyak melakukan kesalahan ejaan dan tanda baca (lupa letak tanda noktah) Bahagian B 1. 2. Bahagian A 1. 2.huraian dan contoh / kesan) 3.Latih tubi mencari idea yang sesuai dengan kehendak soalan.Latih tubi menghuraikan idea utamamenggunakan teknik (I. 2. mengapa. 2. Bahagian C 1.Idea utama yang dikemukakan tidak disusuli dengan ulasan.Cerita yang tidak begitu penting dimasukkan di dalam karangan menyebabakan ia karangan kurang menarik.Murid dikehendaki merangka jawapan besama ulasannya.Gagal menghuraikan idea yang diberi .Ayat ulasan kurang gramatis. 2.H & C (Isis. (Jadual) . Bahagian B 1. 2.Murid mesti menghafal ayat ulasan dengan lancar.Calon hanya berjaya mengulas 3 pengajaran dengan betul. 2. 2 lagi hanya pengajaran tanpa ulasan. Bahagian C 1.di mana .Latihan menghuraikan idea utama berdasarkan teknik I.Ayat kurang gramatis 2.Hanya dapat mengulas pengajaran 2 sahaja dengan baik.Murid-murid diingatkan agar lebih berhati-hati ketika menulis dan membaca semula jawapan yang dibuat.Sering kali melakukan kesalahan ejaan. 2.buat apa . Bahagian B 1. Bahagian C 1.H & C/K) Bahagian C 1. 3 KUMPULAN C (31 org) Bahagian A 1.Idea utama tidak mencukupi.Soal.Latih tubi merangka jawapan untuk mengenal pasti ulasan yang betul.Latih tubi menggunakan teknik Siapa/apa.jawab idea utama dan mewajibkan murid merangka jawapan.Penekanan lebih kepada ejaan dan tanda baca agar kesalahan yang dilakukan tiada lagi.Bahagian B 1.

Bahagian C 1. . Murid hanya dapat menulis ayat tunggal sahaja Bahagian B 1. Bahagian B 1.Banyak melakukan kesalahan ejaan dan tanda baca.Melatih murid menulis karangan menggunakan ayat tunggal.. Banyak melakukan kesalahan ejaan. 2.Latih tubi membina ayat menggunakan teknik seperti di atas.Memberi seberapa banyak latihan 2.4 KUMPULAN D (20 org) Bahagian A 1.Murid dapat mengenal pasti teknik yang sesuai dengan kehendak soalan.Menyalin dan membaca contoh karangan berbentuk cerita. 2. 5 KUMPULAN E (5 org) Bahagian A 1.Latih tubi mengulas pengajaran menggunakan ayat yang sama. Bahagian C 1. 4. 2. Bahagian C 1. 2.Latihan secara individu ditekankan.Latih tubi membina ayat daripada rangka karangan.Idea terpesong (terkeluar tajuk) 2. Bahagian A 1.Menggarisi klu yang terdapat dalam soalan.Olahan ayat lemah. Bahagian B 1. Latih tubi mengenal pasti aktiviti yang sesuai dengan yang dilihat. Bahagian B 1.Murid hanya boleh menulis beberapa perkataan sahaja dengan betul.Murid gagal membina ayat dengan betul.Mengingatkan murid-murid agar lebih berhati-hati dan membaca semula jawapan yang ditulis agar kesalahan dapat dikurangkan. 2. 2. Bahagian A 1.Murid gagal mengesan pengajaran dalam puisi.Murid hanya mampu menyalin soalan. 3. 3. Tiada pengajaran yang dinyatakan.Latih tubi mengenal pasti pengajaran dalam puisi.Murid hanya boleh menyalin petikan.Melatih murid menulis ayat ulasan 3. Bahagian C 1. 2. Melatih murid menulis ayat tunggal sahaja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->