P. 1
Tajuk_5_Asas_Grafik

Tajuk_5_Asas_Grafik

|Views: 257|Likes:
Published by Nadia Azmi

More info:

Published by: Nadia Azmi on Jan 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2013

pdf

text

original

TAJUK 5

Reka Bentuk Visual (6 jam + 8 jam)

Tajuk ini mengandungi prinsip-prinsip visual bagi penghasilan media pengajaran. Ia memuatkan elemen dan prinsip reka bentuk visual memandangkan kebanyakan media mengandungi atribut visual. Prinsip-prinsip di atas diaplikasikan melalui penghasilan bahan-bahan media unjuran dan bukan unjuran. HASIL PEMBELAJARAN 1. Menghuraikan kepentingan visual dalam pengajaran. 2. Menyatakan peranan visual dalam pengajaran 3. Menyatakan prinsip reka bentuk visual. 4. Menyenarai dan menjelaskan komposisi visual yang menggabungkan elemen dan prinsip visual dengan baik. Sub-tajuk:

x x x x x x x

Rekabentuk Visual Peranan Visual Dalam Pengajaran Prinsip Asas Rekabentuk Visual Asas Grafik Grafik digital Asas Fotografi OHP

25

REKABENTUK VISUAL RENUNGAN Berikan contoh-contoh reka bentuk visual semula jadi yang terdapat di sekeliling anda? Apakah kelebihan bentuk tiga dimensi? Kenapa grafik perlu digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran? Visual ialah alat komunikasi yang dapat menyediakan rujukan konkrit yang lebih baik daripada pernyataan secara lisan atau bertulis. peranan visual dalam pembelajaran adalah amat penting. sebahagian besar daripada kejayaan kerana bahan visual. Visual jika digunakan bersama teknologi pengajaran dapat meningkatkan pencapaian Menjadikan idea (perkataan) lebih konkrit Memotivasikan pelajar kerana dapat menarik dan mengekalkan perhatian pelajar Memudahkan idea atau maklumat yang sukar difahami Meningkatkan kefahaman jika digunakan bersama kapur dan tutur 26 . adalah berdasarkan kualiti yang ada pada visual tersebut. Namun. PERANAN VISUAL DALAM PENGAJARAN Visual membantu menyediakan panduan konkrit sesuatu idea. Visual juga dapat menggambarkan perkaitan antara unsur-unsur berlainan. Justeru. Ini hasil daripada perancangan yang rapi dan kesesuaian teknik yang digunakan. mengekal perhatian dan menghasilkan maklum balas emosi. Ini bermakna fungsi utama visual adalah untuk meningkatkan komunikasi dalam pengajaran. Visual memotivasikan pelajar dengan cara menarik perhatian. Visual ikonik umpamanya membantu ingatan untuk menghubungkan idea. Visual dapat menghuraikan maklumat yang sukar difahami.

peta. interaksi) PRINSIP ASAS REKABENTUK VISUAL Prinsip Asas Rekabentuk Visual dibahagikan kepada tiga kumpulan x x x Elemen : Corak : Susunan : memilih dan mengendalikan elemen visual memilih corak untuk memapar elemen menyusun elemen membentuk corak 27 . prakata. gambar rajah atau ilustrasi. guru harus pertimbangkan tiga elemen reka bentuk visual berikut: Elemen Visual (Pilih jenis visual) Elemen Verbal (Pilih jenis huruf) Elemen yang menarik perhatian (Kejutan. tektur. Tipografi melibatkan pemilihan jenis huruf/fon. Digunakan untuk membantu sebarang komuniksi bentuk bukan visual seperti tutur atau perkataan Rebentuk visual yang baik dapat meningkat komunikasi antara punca (Guru) dan penerima (pelajar) Mempastikan kebolehbacaan (dapat lihat perkataan dan imej dengan jelas) Mudah untuk interpretasi mesej Dapat libatkan dan tarik perhatian pelajar Dapat tarik perhatian kepada perkara yang terpenting Tipografi adalah olahan visual teks untuk menjelaskan jadual. dan lain-lain lagi Untuk menyediakan visual yang baik dalam media. carta. reka letak dan penempatan teks di atas skrin berbanding dengan saiz skrin dan teks lain dan penggunaan petanda atau ‘signal’ seperti tajuk. rumusan.

28 . iaitu fotografik. iaitu menyerupai sesuatu subjek atau situasi yang sebenar.Elemen Reka Bentuk Visual Elemen Visual Realistik Analogi Organisasi Elemen Lisan Stail Huruf Bilangan Warna Saiz Jarak Elemen Tarikan Luar Biasa Permukaan Interaksi ATRIBUT VISUAL Atribut Visual Visual Unjuran Tranparensi Video Visual Bukan Unjuran Objek sebenar Model Bahan Bercetak Kerja Lapangan Papan Paparan KONSEP DAN FUNGSI VISUAL Visual boleh didapati dalam tiga bentuk. elektronik dan grafik. Fotografik dan video adalah visual yang mewakili realiti dalam keadaan yang paling realistik.

Prinsip ini tidak harus dilihat sebagai suatu peraturan yang rigid. Prinsip grafik berkaitan dengan kaedah atau cara menggunakan elemen-elemen grafik supaya visual yang dihasilkan menarik dan berkesan. Lima elemen grafik ialah ruang. peta. setiap karektor kartun dilukis menyamai konsep asal. bentuk 2 dimensi dan bentuk 3 dimensi. • Visual organisasi merangkumi carta aliran graf. sebuah kartun dilukis bagi mewakili peristiwa sel darah putih menyerang bakteria. seimbang. ASAS GRAFIK RENUNGAN Kenapa dalam kehidupan kita warna memain peranan yang penting? Kenapa bentuk sesuatu objek kadangkala memberi kesan kepada pelajar? Berikan SATU contoh bagaimana bentuk objek boleh memberi kesan dalam satu proses P&P. dominan. Enam prinsip grafik akan dibincangkan iaitu: • • • • simplisiti. permukaan. 29 . namun pengetahuan tentangnya dapat memandu kita dalam menghasilkan sesuatu rekaan visual yang baik. garisan. carta kategori dan sebagainya. Di sini. Sebagai contoh. pola.Bahan grafik pula menyediakan ilustrasi secara artistik atau simbolik dan ia terdiri daripada dua kategori visual iaitu: • Visual analogik menerangkan sesuatu konsep dengan menunjukkan sesuatu simbol yang dianggap dapat mewakili konsep tersebut.

dan harmoni.• • variasi. Huraikan ciriciri yang boleh menghidupkan komunikasi. Kaji prinsip grafik yang digunakan dan mengapa ia digunakan. Kenapa kita perlu mengambil kira prinsip rekaan. Nyatakan bagaimana elemen rekaan seni visual. dalam penghasilan bahan dan bagaimana ia boleh membantu pembelajaran murid. Prinsip visual berperanan menghasilkan sesuatu produk yang menarik dan berkesan. Visual memainkan peranan yang amat penting dalam komunikasi. anda diminta menghasilkan satu lakaran grafik yang menerapkan prinsip grafik dan elemen grafik. 30 . Bincangkan dan huraikan apakah prinsip grafik dan elemen grafik yang terdapat dalam gambar tersebut. Huraikan tiga unsur penting dalam prinsip tersebut. FIKIR-FIKIR Pilih beberapa keping gambar atau rekaan visual kesukaan anda. Sebagai seorang ‘graphic designer’. dapat diterapkan dalam menghasilkan bahan-bahan pembelajaran murid.

dan terangkan apakah teknik-teknik pengambilan foto yang telah digunakan ketika mengambil gambar tersebut. 31 . sama ada dari jenis yang murah mahupun yang mahal. Lubang ini membolehkan cahaya masukke dalam kotak dan menyinari filem yang telah sedia dimasukkan untuk membentukimej. FIKIR-FIKIR Sejauh manakah fotografi penting dalam proses pembinaan bahan untuk pengajarandan pembelajaran?Berdasarkan topik sesuatu matapelajaran. Secara kasarnya kamera adalah sebuah kotak yang mempunyai lubang untuk mengawal cahaya pada satu bahagian dan mempunyai ruang untukmeletakkan filem dibahagian yang lainnya. Maklumat anda juga perlu menekankan aspek pemilihan filem dan pemahaman tentang bacaan aperture dan shutter speed. hasilkan sekurang-kurang 5 keping cetakan fotografi dengan menggunakan beberapa teknik-teknik pengambaran. Kamera TLR (twin lens reflex) dan Kamera Digital. Lekatkan gambar-gambar yang diambil pada kertas A4.ASAS FOTOGRAFI Pada asasnya kamera sama saja. Anda ialah seorang jurufoto bertauliah yang bekerja di sebuah institut pengajian tinggi. Anda diminta memberi satu taklimat tentang Kamera SLR (single lens reflex).

PENGGUNAAN BAHAN TRANSPARENSI (LUTSINAR) Subtajuk: x x • • • Prinsip Penghasilan Transparensi Bahagian-bahagian dan fungsi OHP Pengendalian OHP Jenis-jenis transparensi Teknik penyediaan dan persembahan transparensi RENUNGAN Jelaskan bagaimana untuk menghasilkan transparensi dan juga cara penggunaannya bagi membantu proses P&P menjadi lebih berkesan. Keperluan perkakasan yang diperlukan ialah Projektor Over Head/Projektor lutsinar (OHP) 32 .

33 .

Pusingan 34 . Bertingkap c.Teknik Penghasilan Transparensi a. Bertindih e. Berjalur d. Tulis Terus b.

35 .

c. b. d.Jenis-Jenis Lutsinar a. Tulis Terus (write-on) Thermal (infra-merah) Fotokopi Ink-jet Film 36 .

37 .

FIKIR-FIKIR Kenapa tranparensi masih menjadi pilihan guru dalam pengajaran walaupun terdapat pelbagai pilihan teknologi yang lain? Bincangkan juga kekangan atau had penggunaan OHP. 38 . Ingat: Simpan segala maklumat yang diperolehi dan hasil kerja dalam portfolio anda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->