P. 1
Tajuk_5_Asas_Grafik

Tajuk_5_Asas_Grafik

|Views: 257|Likes:
Published by Nadia Azmi

More info:

Published by: Nadia Azmi on Jan 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/21/2013

pdf

text

original

TAJUK 5

Reka Bentuk Visual (6 jam + 8 jam)

Tajuk ini mengandungi prinsip-prinsip visual bagi penghasilan media pengajaran. Ia memuatkan elemen dan prinsip reka bentuk visual memandangkan kebanyakan media mengandungi atribut visual. Prinsip-prinsip di atas diaplikasikan melalui penghasilan bahan-bahan media unjuran dan bukan unjuran. HASIL PEMBELAJARAN 1. Menghuraikan kepentingan visual dalam pengajaran. 2. Menyatakan peranan visual dalam pengajaran 3. Menyatakan prinsip reka bentuk visual. 4. Menyenarai dan menjelaskan komposisi visual yang menggabungkan elemen dan prinsip visual dengan baik. Sub-tajuk:

x x x x x x x

Rekabentuk Visual Peranan Visual Dalam Pengajaran Prinsip Asas Rekabentuk Visual Asas Grafik Grafik digital Asas Fotografi OHP

25

peranan visual dalam pembelajaran adalah amat penting. mengekal perhatian dan menghasilkan maklum balas emosi. sebahagian besar daripada kejayaan kerana bahan visual. Visual ikonik umpamanya membantu ingatan untuk menghubungkan idea. Namun. Ini bermakna fungsi utama visual adalah untuk meningkatkan komunikasi dalam pengajaran. Ini hasil daripada perancangan yang rapi dan kesesuaian teknik yang digunakan. PERANAN VISUAL DALAM PENGAJARAN Visual membantu menyediakan panduan konkrit sesuatu idea. Visual jika digunakan bersama teknologi pengajaran dapat meningkatkan pencapaian Menjadikan idea (perkataan) lebih konkrit Memotivasikan pelajar kerana dapat menarik dan mengekalkan perhatian pelajar Memudahkan idea atau maklumat yang sukar difahami Meningkatkan kefahaman jika digunakan bersama kapur dan tutur 26 .REKABENTUK VISUAL RENUNGAN Berikan contoh-contoh reka bentuk visual semula jadi yang terdapat di sekeliling anda? Apakah kelebihan bentuk tiga dimensi? Kenapa grafik perlu digunakan dalam proses pengajaran dan pembelajaran? Visual ialah alat komunikasi yang dapat menyediakan rujukan konkrit yang lebih baik daripada pernyataan secara lisan atau bertulis. Visual juga dapat menggambarkan perkaitan antara unsur-unsur berlainan. Visual memotivasikan pelajar dengan cara menarik perhatian. adalah berdasarkan kualiti yang ada pada visual tersebut. Visual dapat menghuraikan maklumat yang sukar difahami. Justeru.

reka letak dan penempatan teks di atas skrin berbanding dengan saiz skrin dan teks lain dan penggunaan petanda atau ‘signal’ seperti tajuk. tektur. peta. interaksi) PRINSIP ASAS REKABENTUK VISUAL Prinsip Asas Rekabentuk Visual dibahagikan kepada tiga kumpulan x x x Elemen : Corak : Susunan : memilih dan mengendalikan elemen visual memilih corak untuk memapar elemen menyusun elemen membentuk corak 27 . Tipografi melibatkan pemilihan jenis huruf/fon. carta. prakata. Digunakan untuk membantu sebarang komuniksi bentuk bukan visual seperti tutur atau perkataan Rebentuk visual yang baik dapat meningkat komunikasi antara punca (Guru) dan penerima (pelajar) Mempastikan kebolehbacaan (dapat lihat perkataan dan imej dengan jelas) Mudah untuk interpretasi mesej Dapat libatkan dan tarik perhatian pelajar Dapat tarik perhatian kepada perkara yang terpenting Tipografi adalah olahan visual teks untuk menjelaskan jadual. gambar rajah atau ilustrasi. dan lain-lain lagi Untuk menyediakan visual yang baik dalam media. rumusan. guru harus pertimbangkan tiga elemen reka bentuk visual berikut: Elemen Visual (Pilih jenis visual) Elemen Verbal (Pilih jenis huruf) Elemen yang menarik perhatian (Kejutan.

Elemen Reka Bentuk Visual Elemen Visual Realistik Analogi Organisasi Elemen Lisan Stail Huruf Bilangan Warna Saiz Jarak Elemen Tarikan Luar Biasa Permukaan Interaksi ATRIBUT VISUAL Atribut Visual Visual Unjuran Tranparensi Video Visual Bukan Unjuran Objek sebenar Model Bahan Bercetak Kerja Lapangan Papan Paparan KONSEP DAN FUNGSI VISUAL Visual boleh didapati dalam tiga bentuk. iaitu menyerupai sesuatu subjek atau situasi yang sebenar. Fotografik dan video adalah visual yang mewakili realiti dalam keadaan yang paling realistik. elektronik dan grafik. iaitu fotografik. 28 .

namun pengetahuan tentangnya dapat memandu kita dalam menghasilkan sesuatu rekaan visual yang baik. sebuah kartun dilukis bagi mewakili peristiwa sel darah putih menyerang bakteria. pola. Enam prinsip grafik akan dibincangkan iaitu: • • • • simplisiti. • Visual organisasi merangkumi carta aliran graf. peta. Di sini. dominan. 29 . Prinsip grafik berkaitan dengan kaedah atau cara menggunakan elemen-elemen grafik supaya visual yang dihasilkan menarik dan berkesan. permukaan. Lima elemen grafik ialah ruang. bentuk 2 dimensi dan bentuk 3 dimensi.Bahan grafik pula menyediakan ilustrasi secara artistik atau simbolik dan ia terdiri daripada dua kategori visual iaitu: • Visual analogik menerangkan sesuatu konsep dengan menunjukkan sesuatu simbol yang dianggap dapat mewakili konsep tersebut. garisan. Prinsip ini tidak harus dilihat sebagai suatu peraturan yang rigid. setiap karektor kartun dilukis menyamai konsep asal. Sebagai contoh. carta kategori dan sebagainya. ASAS GRAFIK RENUNGAN Kenapa dalam kehidupan kita warna memain peranan yang penting? Kenapa bentuk sesuatu objek kadangkala memberi kesan kepada pelajar? Berikan SATU contoh bagaimana bentuk objek boleh memberi kesan dalam satu proses P&P. seimbang.

Bincangkan dan huraikan apakah prinsip grafik dan elemen grafik yang terdapat dalam gambar tersebut. Visual memainkan peranan yang amat penting dalam komunikasi. FIKIR-FIKIR Pilih beberapa keping gambar atau rekaan visual kesukaan anda. Huraikan ciriciri yang boleh menghidupkan komunikasi. Kaji prinsip grafik yang digunakan dan mengapa ia digunakan. dalam penghasilan bahan dan bagaimana ia boleh membantu pembelajaran murid. dapat diterapkan dalam menghasilkan bahan-bahan pembelajaran murid. anda diminta menghasilkan satu lakaran grafik yang menerapkan prinsip grafik dan elemen grafik. Huraikan tiga unsur penting dalam prinsip tersebut. dan harmoni.• • variasi. Prinsip visual berperanan menghasilkan sesuatu produk yang menarik dan berkesan. Kenapa kita perlu mengambil kira prinsip rekaan. Sebagai seorang ‘graphic designer’. 30 . Nyatakan bagaimana elemen rekaan seni visual.

Lekatkan gambar-gambar yang diambil pada kertas A4. Kamera TLR (twin lens reflex) dan Kamera Digital. 31 . Lubang ini membolehkan cahaya masukke dalam kotak dan menyinari filem yang telah sedia dimasukkan untuk membentukimej. dan terangkan apakah teknik-teknik pengambilan foto yang telah digunakan ketika mengambil gambar tersebut. FIKIR-FIKIR Sejauh manakah fotografi penting dalam proses pembinaan bahan untuk pengajarandan pembelajaran?Berdasarkan topik sesuatu matapelajaran. sama ada dari jenis yang murah mahupun yang mahal. Maklumat anda juga perlu menekankan aspek pemilihan filem dan pemahaman tentang bacaan aperture dan shutter speed. Anda ialah seorang jurufoto bertauliah yang bekerja di sebuah institut pengajian tinggi.ASAS FOTOGRAFI Pada asasnya kamera sama saja. Secara kasarnya kamera adalah sebuah kotak yang mempunyai lubang untuk mengawal cahaya pada satu bahagian dan mempunyai ruang untukmeletakkan filem dibahagian yang lainnya. Anda diminta memberi satu taklimat tentang Kamera SLR (single lens reflex). hasilkan sekurang-kurang 5 keping cetakan fotografi dengan menggunakan beberapa teknik-teknik pengambaran.

Keperluan perkakasan yang diperlukan ialah Projektor Over Head/Projektor lutsinar (OHP) 32 .PENGGUNAAN BAHAN TRANSPARENSI (LUTSINAR) Subtajuk: x x • • • Prinsip Penghasilan Transparensi Bahagian-bahagian dan fungsi OHP Pengendalian OHP Jenis-jenis transparensi Teknik penyediaan dan persembahan transparensi RENUNGAN Jelaskan bagaimana untuk menghasilkan transparensi dan juga cara penggunaannya bagi membantu proses P&P menjadi lebih berkesan.

33 .

Bertindih e.Teknik Penghasilan Transparensi a. Bertingkap c. Tulis Terus b. Pusingan 34 . Berjalur d.

35 .

Jenis-Jenis Lutsinar a. d. Tulis Terus (write-on) Thermal (infra-merah) Fotokopi Ink-jet Film 36 . b. c.

37 .

FIKIR-FIKIR Kenapa tranparensi masih menjadi pilihan guru dalam pengajaran walaupun terdapat pelbagai pilihan teknologi yang lain? Bincangkan juga kekangan atau had penggunaan OHP. 38 . Ingat: Simpan segala maklumat yang diperolehi dan hasil kerja dalam portfolio anda.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->