P. 1
gay (1)

gay (1)

|Views: 1,042|Likes:
Published by Kompeli Kated

More info:

Published by: Kompeli Kated on Jan 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

1.

0

PENGENALAN

Memang telah di ketahui umum bahawa masalah homoseksual yang berkaitan dengan gay telah banyak menular dalam masyarakat dunia kita kini amnya. Masalah ini telah mengundang pelbagai pandangan dan spekulasinya terhadap kesan-kesan yang bakal di terima nanti. Pandangan yang paling jelas adalah dari sudut nilai moral iaitu ia boleh memusnahkan kekuatan moral masyarakat. Ini kerana dipercayai aktiviti sedemikian mencacatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat kita dan penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. Selain itu, homoseksual juga sedikit sebanyak akan mencerminkan kemunduran masyarakat kita apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka, segala perbuatan yang di luar tabii manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat yang semakin meruncing kini. Ini mungkin juga di sebabkan peredaran masa dan manusia yang sudah semakin maju dari segi ekonomi mahupun dari sudut teknologi. Masyarakat menjadi terlalu terbuka dan mungkin pada anggapan mereka masalah homoseksual ini adalah suatu perkara yang biasa dan sudah menjadi norma dalam masyarakat. Oleh sebab itu, mungkin kurang perhatian dari masyarakat diberikan terhadap masalah ini, ia menjadi semakin menular dan merebak bagaikan penyakit dalam masyarakat.

Homoseksual juga boleh mengurangkan populasi natural dalam masyarakat. Apabila perkara seperti ini terjadi, dengan lebih luas dan melebar, maka dunia akan mengalami masalah populasi yang semakin meruncing. Populasi dalam masyarakat tidak lagi dapat dikembangkan kerana wujudnya hal sebegini. Golongan ini juga bertanggungjawab terhadap gejala kurang sihat dan kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. Sifat diskriminasi juga berlaku terhadap golongan ini di mana mereka sering dianaktirikan dalam pelbagai aspek contohnya dalam budaya kita seperti kegiatan harian (walaupun sama seperti orang lain) tidak dapat diterima oleh masyarakat. Dari aspek sosial mereka dianggap sebagai ‘orang asing’ dan tidak mendapat layanan seperti orang lain serta sering dilihat sebagai ‘pelik’ dan tidak dapat diterima dalam kegiatan luar.

1

2.0

DEFINISI KONSEP

Seksual adalah sesuatu yang berkaitan seks atau melibatkan hubungan kelamin. Perkataan homoseksual pula boleh diterjemahkan sebagai “sama gender” yang merupakan gabungan perkataan Yunani iaitu homo yang bererti “sama” dan perkataan asas Latin sex- bererti “seks”. Istilah homoseksual pertama kali diterbitkan secara bercetak dalam pamplet Jerman yang diterbitkan pada 1869 ditulis oleh penulis KarlMaria Kertbeny, kelahiran Austria. Selain itu, ada juga pendapat mengatakan homoseksualiti berasal daripada bahasa Greek iaitu “homo” yang bermaksud kesamaan, manakala “sexual” pula yang merujuk kepada hubungan yang melibatkan tubuh badan. Justeru, perkataan homoseksualiti memberi pengertian “kesamaan tubuh badan”. Homoseksualiti merupakan konsep yang menjurus secara langsung kepada kedua-dua jantina. Dalam bahasa persuratan dan pertuturan seharian, lelaki homoseksual disebut sebagai “gay” dan dalam kalangan perempuan dikenali sebagai “lesbian”. Perkataan “gay” juga digunakan bagi kedua-dua jantina terutama dalam bahasa Inggeris. 2.1 Apa Itu Homoseksual, Heteroseksual, Dan Biseksual?

Orientasi seks manusia boleh diklasifikasikan kepada tiga kategori iaitu heteroseksual, homoseksual dan juga biseksual. Homoseksual adalah orientasi seks di mana manusia tertarik kepada kaum yang sejenisnya (lelaki sesama lelaki atau wanita sesama wanita). Orientasi heteroseksual pula adalah manusia tersebut tertarik kepada kaum yang berlainan daripadanya, ia adalah orientasi yang diterima oleh sejagat dan dianggap normal (lelaki dan wanita), manakala orientasi biseksual pula adalah manusia tersebut, tertarik pada kedua-dua jenis kelamin (tertarik sama ada kepada lelaki atau wanita). Orang-orang yang dianggap homoseksual disebut gay (lelaki) atau lesbian (wanita). 2.2 Jenis-Jenis Homoseksual

Menurut Yang Mulia Raja Kamariah Raja Khalid, Ketua Bahagian Perkhidmatan Psikologi, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia, homoseksual boleh di kategorikan kepada beberapa jenis iaitu Homoseksual Terangan (Blatant Homosexual) di mana golongan ini adalah jenis homoseksual yang sejati. Mereka secara terbuka dan terang-

2

3 Maksud Gay Dan Sejarah Gay Gay bermaksud komuniti lelaki yang meminati lelaki dan tidak mempunyai perasaan terhadap golongan wanita walaupun wanita tersebut cantik dan bergaya. bersedia untuk mempamerkan identiti homoseksual pada masyarakat serta melakukan kegiatan homoseksual. 2. asrama dan sebagainya. Ramai kaum homoseksual ini hidup dalam tingkat keintiman yang lebih tinggi daripada heteroseksual. dan selalunya sudah bernikah. ia juga mirip kepada Homoseksual Sulit (Secret Homosexual) iaitu mereka yang terdiri daripada golongan kelas pertengahan. Biseksual juga boleh dikatakan sebahagian daripada orientasi homoseksual kerana mereka yang berorientasikan biseksual ini juga melibatkan diri dalam aktiviti homoseksual dan juga heteroseksual. Selalunya ia berlaku kepada mereka yang sudah bernikah namun mereka merasa seronok untuk melalukan hubungan sejenis dan berlawanan seks. selalunya mereka akan kembali menjadi heteroseksual dan tidak lagi mengamalkan orientasi homoseksual.terangan menerima identiti diri sebagai homoseksual. Jenis yang terakhir adalah Homoseksual Selesa (Adjusted Homosexual) iaitu Golongan ini lebih terang-terangan hidup di antara sesama kaum minoritinya dan dengan mudah menyesuaikan dirinya. Tetapi setelah mereka keluar daripada keadaan itu. Sesetengah pakar mempercayai bahawa wabak AIDS dalam kalangan homoseksual adalah punca riwayat yang dikisahkan dalam kitab agama Ibrahim dan sebagai cara membanteras 3 . Keduanya adalah Homoseksual Terdesak (Desperate Homosexual) iaitu golongan yang biasanya sudah bernikah tetapi tetap menjalani kehidupan homoseksual secara bersembunyi dari pengetahuan pasangan. namun tiada siapa yang mengetahui kegiatan homoseksual mereka kecuali teman-teman rapat mereka. Jenis yang berikutnya adalah Homoseksual Berkeadaan (Situational Homosexual) iaitu seseorang yang berada pada sesuatu keadaan sehingga individu itu bertingkah laku homoseks seperti keadaan di dalam penjara. termasuklah antara gay dan lesbian.

1920-an: Komuniti homoseks mula muncul di kota-kota besar Hindia Belanda.” Ini membuktikan bahawa sejak awal sejarah manusia lagi telah berlaku penyeberangan gender mahupun menjalin hubungan erotik romantik atau hubungan ritual dengan sesama gender atau antara penyeberang gender dan gender yang ada dalam masyarakat. Berikut adalah kronologi homoseksual gay: 1869: Dr K.s. dipercayai kesemua pesakit AIDS dan pelaku homoseksual telah dihukum bunuh ketika itu. Amerika Syarikat.wabak tersebut. bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas. Surah al-Araf (7). “Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). Dalam kebanyakan hal. hubungan ini berlangsung seperti juga dengan hubungan perkahwinan atau sebelumnya.M. mencipta istilah homo seks dan homoseksualiti. perkahwinan dan percintaan antara sesama jantina berlaku. yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dan meninggalkan perempuan. bermaksud. Jun-1969: Di New York. terutamanya pada abad ke 20. Kertbeny. Homoseksual dikatakan bermula dari zaman Nabi Luth a. berlaku Huru-Hara Stonewall. Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: `Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji. ia menjadi satu hukum keagamaan yang kekal sehingga kini. di mana kaum waria dan gay melawan polisi yang digubal khas untuk sebuah bar bernama Stonewall Inn. yang mana ketika itu gejala seks. seorang dokter Jerman-Hongaria. Ayat 80 dan 81. Homoseks eksklusif (gay/lesbian) berkembang dengan meluas dalam zaman moden. 4 .

1-Mac-1982: Organisasi gay terbuka pertama di Indonesia dan Asia. Jakarta dan tempat-tempat lain. 1978: International Lesbian and Gay Association (OLGA) ditubuhkan di Dublin. 5 . 1981: Sindrom kurang daya tahan penyakit yang kemudiannya dinamakan AIDS ditemui dalam kalangan gay di kota-kota besar Amerika Syarikat. Amerika Latin. Surabaya. Lambda Indonesia ditubuhkan. 1-Ogos-1987: Kelompok Kerja Lesbian dan Gay Nusantara (KKLGN) kemudian dipendekkan menjadi GAYA NUSANTARA (GN)) didirikan di Pasuruan-Surabaya sebagai penerus Lambda Indonesia. Menerbitkan majalah/buku seri GAYa NUSANTARA. Filipina. Ireland. India dan Indonesia.Peristiwa ini dianggap permulaan pergerakan gay yang terbuka dan militan di Barat. dan kini ia dirayakan oleh negara-negara lain termasuk di Israel. Jepun. 1988: Persaudaraan Gay Yogyakarta diteruskan menjadi Indonesian Gay Society (IGS). Kemudiannya didapati bahawa HIV virus penyebab AIDS. Terbit buletin G: gaya hidup ceria (1982 1984). dengan sekretariat di Solo serta membuat cawangan di Yogyakarta. tidak hanya disebarkan melalui hubungan seks anal antara lelaki dengan lelaki sahaja. 1985: Kaum gay di Yogyakarta mendirikan Persaudaraan Gay Yogyakarta (PGY) dengan terbitan Jaka.

Mesir).-1999: Di International Congress on AIDS in Asia and the Pacific (ICAAP) ke 5 di Kuala 6 . Amerika Syarikat. Persatuan Waria Kota Surabaya (PERWAKOS) don Pusat Kebudayaan Prancis (CCCL). Okt. Kairo. 1993: Isu orientasi seksual dijadikan agenda di dalam Konferensi PBB mengenai Hak Asasi Manusia di Wina. 1996: Partai Rakyat Demokratik (PRD) menjadi partai pertama dalam sejarah Indonesia yang mencantumkan "hak-hak homoseksual dan transeksual" dalam manifestonya. 1994: Afrika Selatan menjadi negara pertama dengan jaminan tiada diskriminasi berdasarkan orientasi seksual dalam UUD-nya dan isu orientasi seksual kembali mewarnai perdebatan pada Konferensi Internasional Kependudukan dan Pembangunan (ICPD.1989: Denmark menjadi negara pertama di dunia di mana dua warga yang mempunyai jantina yang sama dapat membuat pendaftaran perkahwinan (registered partnership) dengan hak-hak hampir sama dengan perkahwinan yang biasa. 1990: International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) ditubuhkan di San Francisco. dan ditentang pihak-pihak konservatif. tetapi ditentang oleh negara-negara konservatif. Jun-1999: Gay Pride dirayakan di Surabaya. Austria. kerja sama antara GN. termasuk Singapura.

Mar. Afrika Selatan. Jun.-2003: Pemerintah Kanada dikecam oleh Pengadilan Tinggi Ontario di Toronto ketika menolak pendaftaran perkahwinan antara dua orang yang mempunyai gender yang sama. Malaysia.Lumpur. waria. Apr. diserang oleh sekumpulan lelaki yang menamakan mereka sebagai Gerakan Anti-Maksiat (GAM).-2000: Kerlap-Kerlip Warna Kedaton 2000. Nov.-2000: IGS mendeklarasikan 1 Mac sebagai Hari Solidariti Lesbian & Gay Nasional.-2001: Negara Belanda menjadi negara pertama yang mengesahkan perkahwinan untuk semua orang (termasuk gay dan lesbian).-2003: Brazil mengusulkan kepada Komisi Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (HAM) agar orientasi seksual dimasukkan sebagai salah satu aspek HAM. 7 . Vatikan mendesak pemerintah-pemerintah Amerika Latin lainnya untuk menentang usul ini. biseks. DIY. interseks dan queer seAsia bernama Asia-Pacific Rainbow (APR). acara pendidikan HIV/AIDS melalui hiburan di Kaliurang. Apr. terbentuk jaringan lesbian. tanpa mensyaratkan pasangan warga negara atau penduduk tetap Kanada. Pengambilan keputusan ditunda. gay. Dalam prosesnya. Dengan syarat salah seorang daripada pasangan yang berkahwin adalah warga atau penduduk tetap Belanda dan perdebatan tentang orientasi seksual kembali hangat di Konferensi Dunia Melawan Rasisme di Durban. Pengadilan Tinggi segera memerintahkan membenarkan pendaftaran sivil perkahwinan homoseks.

lelaki bersifat keperempuanan ini dipanggil “Darai”.4 Ironi Gay Di Malaysia. Homoseksualiti dikatakan “wujud dalam kekaburan”. “mak nyah” pula merupakan perkataan yang lebih kontemporari sifatnya. homoseksualiti bukan isu baru dan bukan juga satu isu lama. Kini perkataan “mak nyah” lebih kerap digunakan sebagai alternatif pada perkataan “pondan” yang diterima pakai secara bebas dalam kosa kata perbendaharaan bahasa Melayu moden di Malaysia. berdasarkan pola perlakuan yang dilabel sebagai “pondan”. Gambaran masyarakat secara umumnya terhadap kelompok homoseksualiti di Malaysia pada tahun sebelum dekad 1990-an. “mak nyah” dari satu segi merendahkan atau memandang “serong’” kepada lelaki bergaya perempuan yang dianggap menyimpang dalam masyarakat Melayu di Malaysia. Perkataan “mak nyah” dipercayai mula digunakan dalam kalangan masyarakat Melayu Singapura. 3.2. Perkataan ini meletakkan status homoseksualiti pada suatu kedudukan yang tidak sesuai. Dari sudut sosiolinguistik perkataan “pondan”. “bapuk” dan “mak nyah”. Terdapat usaha dalam akhbar bahasa Melayu yang melaporkan isu homoseksualiti dengan melazimkan penggunaan perkataan “pondan” sama makna dengan “gay” yang merujuk secara langsung kepada lelaki homoseksual.0 FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB GAY 8 . kelihatan sumbang dengan cacat cela dalam latar budaya di Malaysia. lebih menjurus kepada sifat lelaki berwatak keperempuanan. “darai”. Manakala “bapuk”. Dalam dialek Kedah. “bapuk”. Perkataan “pondan” memerihalkan perlakuan lelaki berlagak perempuan dalam pelbagai cara.

Ramai yang mengakui bahawa didikan ibu bapa. iaitu adanya ketidakseimbangan jumlah hormon pada diri seseorang sejak lahir dan jumlah hormon wanita cenderung lebih besar daripada lelaki. Banyak perkara yang dahulunya dianggap devian kerana melanggar norma masyarakat tetapi tidak lagi kini kerana menganggap ia perkara normal kerana arus modenisasi. hormon. dan saiz bahagian otak terhadap punca homoseksualiti namun tidak dapat diterima oleh majoriti masyarakat. Banyak faktor masalah sosial terutamanya masalah homoseksual gay ini berlaku. sehingga mereka cenderung berkelakuan seperti wanita dan selalu tertarik terhadap aktiviti yang dilakukan wanita sekali gus tertarik kepada lelaki yang tampan. Ia mungkin berlaku disebabkan oleh didikan dan layanan ibu bapa terhadap anak-anak di masa kecil kerana ke banyakkan ibu bapa di zaman moden ini tidak menerapkan nilai-nilai agama dan nilai-nilai murni pada anak-anak. majalah serta internet mendorong mereka untuk melakukan perkara yang sama dan mereka merasa ingin mencuba sesuatu yang baru. rakan sebaya dan suasana persekitaran yang bertanggungjawab menyebabkan terjebaknya seseorang itu dalam gejala homoseksualiti. Faktor semula jadi pula merujuk kepada kesan pengaruh biologikal seperti faktor genetik. cakera padat. 9 . struktur. pendedahan yang keterlaluan dengan bahan pornografi sama ada dari video. Hal ini dapat mempengaruhi sifat dan perilaku si lelaki tersebut. Antara faktor tersebut ialah didikan ibu bapa. Namun ia tetap tidak menjawab persoalan bagaimana seseorang yang berperwatakan seperti lelaki sejati dan mempunyai ciri-ciri lelaki sejati tetapi masih juga tertarik kepada lelaki yang kelihatan sepertinya. Pelbagai pendekatan yang digunakan oleh individu yang tidak bertanggungjawab yang mampu menyebabkan manusia terus hanyut di dalam dunia yang tidak bermoral demi keuntungan diri sendiri. Homoseksualiti juga dipercayai bermula di sekolah dan institut pengajian tinggi yang berasrama.Pada zaman globalisasi kini banyak faktor yang mampu meruntuhkan institusi sosial atau moral manusia dengan sekelip mata sahaja. Pengaruh rakan sebaya dan persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina juga menyebabkan terjadinya homoseksual. faktor genetik dan faktor pengaruh dari barat. fungsi. Faktor keturunan atau gen. pengaruh rakan-rakan. Jati diri kewanitaan biasanya lebih kuat. Bagi pelajar lelaki institusi pengajian tinggi ini.

4. Malah Penglibatan mereka tidak dapat diterima secara keseluruhan kerana masyarakat merasakan terdapat jurang antara mereka dan orang lain. 10 . Bagi masyarakat Barat. Golongan ini akan merasa diri mereka dihina masyarakat yang menganggap mereka sebagai ‘orang asing’ serta tidak mendapat layanan seperti orang lain dan sering dilihat sebagai ‘pelik’. Kesan lain daripada aktiviti ini adalah kebarangkalian menghidapi penyakit yang berbahaya. gay bukan sesuatu tingkah laku luar biasa atau devian. Penyakit ini mampu memberikan kesan yang besar terhadap hidup mereka serta penyisihan masyarakat akan menyebabkan mereka berasa tersisih dan terpinggir. Ini akan menyebabkan timbulnya tekanan yang melampau kepada golongan ini dan menyebabkan mereka hanya bergaul bersama rakan-rakan sejenis tanpa mempedulikan keadaan persekitaran.Tidak dapat dinafikan juga bahawa pengaruh budaya barat merupakan salah satu faktor utama yang menyebabkan terjadinya homoseksual atau gay di Malaysia. malah beberapa negara Barat seperti Belanda dan Britain mengiktiraf kedudukan lelaki jenis ini. Ia semakin ketara apabila kajian mendapati 50% rakyat Amerika Syarikat menyatakan bahawa tingkah laku homoseksual adalah sesuatu yang tabii dan bukan pilihan hidup mereka. tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama. Budaya barat dianggap sebagai budaya yang berpengaruh dalam kehidupan masa kini. Pengamalan seksual antara golongan ini menyebabkan mereka perlu lebih berhati-hati dan bertanggungjawab kepada kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD.0 KESAN-KESAN AKTIVITI GAY Aktiviti gay ini banyak memberi kesan tidak kira ke atas individu. Walaupun jangkitan AIDS dan STD disebabkan oleh pelbagai faktor. masyarakat mahupun keluarga.ini akan menyebabkan timbulnya konflik di dalam diri sehingga menyebabkan mereka berasa terasing dan seterusnya tidak dapat kembali menjalani kehidupan yang normal seperti manusia lain. Individu yang mengamalkan cara hidup homoseksual ini mungkin akan menghadapi tekanan dari segi mental dan emosi.

Ahli keluarga mula berasa malu untuk mengakui salah seorang ahli keluarga mereka berada dalam golongan tersebut.1 PERGERAKAN GAY DI NEGARA ISLAM Malaysia Kini isu homoseksualiti menjadi suatu fenomena sosial yang lazim di Malaysia. Golongan homoseksual ini juga akan mula membentuk institusi kekeluargaan mereka sendiri dan sekali gus akan memusnahkan populasi semulajadi dalam masyarakat sekali gus ia juga melibatkan masyarakat kerana aktiviti ini memusnahkan kekuatan moral.Aktiviti gay ini juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada keluarga mereka. Penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. Aktiviti mereka dianggap akan menimbulkan malu kepada keluarga. Masalah keruntuhan akhlak akan berleluasa menyebabkan negara hilang ketamadunan. isu homoseksualiti pengakuan. Aktiviti ini diketahui mencatatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat serta budaya masyarakat setempat. segala perbuatan yang di luar tabii manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat. Ini menyebabkan ikatan kekeluargaan menjadi longgar dan akan menimbulkan unsur-unsur negatif yang akan disalurkan dalam jiwa golongan homoseksual ini.0 5. Dalam masyarakat Malaysia yang agak “tertutup” tentang seksualiti. 5. Walaupun negara kita mempunyai undang-undang sekular dan Islam (Syariah) yang mengharamkan sama sekali perlakuan dan gaya hidup homoseksual. bahan cerita mengenai homoseksualiti di media massa dikisahkan dengan penuh sensasi. kewujudan “gay scene” di negara kita tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan negaranegara yang telah dapat menerima dan menghalalkan homoseksual seperti Thailand dan 11 dibongkar oleh media massa dalam bentuk . Ia juga mencerminkan kemunduran dan apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka. kisah benar. Homoseksualiti didedahkan secara ketara oleh media massa pada awal dekad 1990 an sebagai suatu gejala yang lahir daripada kemewahan ekonomi negara. Dengan motif untuk mendapatkan keuntungan. dan luahan hati.

bertemu rakan-rakan malah tempat mencari pasangan. berpindah kepada kawasan tempat letak kereta di belakang Hotel Kowloon di Jalan Tuanku Abdul Rahman pada tahun 80-an. Kemudian. kelab hiburan untuk golongan gay telah wujud di negara kita sejak akhir tahun 70-an lagi. Golongan gay juga telah menggunakan taman dan tempat-tempat awam lain untuk mencari pasangan mereka. Masyarakat sekeliling dan pihak berkuasa amat sedar akan kewujudannya. "Gay scene" di negara kita boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama. Namun secara umumnya semuanya adalah berdasarkan kepada satu tujuan utama iaitu untuk memuaskan nafsu masing-masing. Bermula dengan Padang Kelab Selangor atau Dataran Merdeka pada hari ini yang mendapat gelaran “Green Carpet” dalam kalangan gay pada awal tahun 70-an. Di Malaysia. Tidak pernah ada tindakan untuk mengharamkan premis-premis perniagaan ini kerana secara undang-undangnya perniagaan kelab hiburan ini adalah suatu yang sah. Setelah itu pada awal tahun 80-an muncul pula sebuah kelab yang terletak di Bukit Bintang dan masih lagi meneruskan perniagaannya sehingga ke hari ini. Pada hari ini terdapat lebih daripada 10 kelab hiburan gay di Kuala Lumpur yang merupakan kelab hiburan bagi golongan gay yang bukan saja menjadi tempat berhibur. Suatu ketika dahulu disko bernama Matahari yang lokasinya kini telah menjadi Pasar raya SOGO di Jalan Tunku Abdul Rahman merupakan tempat berkumpulnya golongan gay pada setiap hujung minggu. Selagi mereka tidak melakukan perlakuan yang melanggar undangundang pihak berkuasa tidak dapat mengambil tindakan. sekitar tahun 90-an kawasan tempat letak kereta berhampiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang lebih dikenali sebagai “Jurassic Park” dalam kalangan gay dan kini beralih kepada Taman Tasik Permaisuri yang juga di kenali sebagai “Lost World” dan taman di Kelana Jaya berhampiran Stadium Petaling 12 . Kelab hiburan ini bukan dijalankan secara sembunyi-sembunyi atau underground.Belanda. Majoritinya hanya mencari pasangan untuk memuaskan nafsu. Hanya segelintir dari mereka yang mencari cinta di kawasan-kawasan ini. Tidak kurang juga yang lebih berani untuk melepaskan nafsu di tempat berkenaan seperti di dalam kenderaan atau di sebalik rimbunan pokok bunga.

5. Hingga kini masih banyak gereja Kristian yang mencela dan menghakimi homoseksual. Jari Mas. Mereka yang bergelumang dalam bidang pengajian Islam tidak malu dan segan lagi untuk 13 . kaum gay tidak menerima status hukum yang jelas dan kuat. Khun. Namun. Setelah kemerdekaan tahun 1949 (catatan penterjemah: Belanda mengakui kemerdekaan Indonesia tahun 1949 setelah Konferensi Meja Bundar tidak menerima hukum “anti homo” dalam penerapan hukumnya. Ramai mungkin tidak menyedari perkara ini. gerakan liberalisasi nilai-nilai dan ajaran Islam di Indonesia sudah sampai pada tahap yang menakjubkan. Friendly. Dalam keadaan yang gelap itu mereka tanpa segan silu melakukan seks beramai-ramai dan bertukar-tukar pasangan. Dalam fakta sejarahnya. Kini wujud pula rumah-rumah urut yang sebenarnya bukan menawarkan khidmat urut tetapi khidmat seks kepada pengunjungnya. sejak dahulu lagi homoseksualiti telah diterima oleh masyarakat dunia. tidak perlu melakukan aksi bawah tanah untuk mengekspresikan diri mereka. Malah pelancong luar negara juga telah biasa dengan nama-nama seperti Fresh. Sebaliknya.Jaya dan MAS Training Centre. Arlena dan banyak lagi. Pengunjung boleh memilih tukangtukang urut yang sebenarnya pelacur-pelacur lelaki yang mereka sukai dengan bayaran bermula daripada RM100 untuk satu jam perkhidmatan. Kaum homoseksual di Indonesia. Namun pada masa ini. Dengan demikian.2 Indonesia Indonesia adalah sebuah negara dengan jumlah penduduk beragama Islam terbesar di dunia (sekitar 170 juta). yang terjadi semuanya hanyalah kata-kata dan bukan dalam bentuk penyeksaan seperti beberapa negara Islam lain. Bahkan masih banyak umat Islam yang memandang negatif golongan homoseksualiti. Haven. Spa-spa ini bukan sahaja menyediakan bilik mandian wap (steam room) malah bilik-bilik gelap untuk pengunjung melakukan seks. Pada awal tahun 2000 menyaksikan pula wujudnya spaspa yang menjadi medan tempat golongan gay memuaskan nafsu mereka. kehidupan kaum gay di Indonesia berjalan secara tertutup. Namun ia telah menjadi suatu perkara biasa dalam kalangan gay di Malaysia.

Tahun 11.3 Lebanon Pergerakan gay di Lebanon. Buku yang berjudul Indahnya Kawin Sesama Jenis: Demokratisasi dan Perlindungan Hak-hak Kaum Homoseksual adalah kumpulan artikel di dalam Jurnal Justisia Fakulti Syariah Institut Agama Islam Nasional Semarang edisi 25. sehingga masyarakat tidak memisahkan dari dirinya malah sebaliknya.menghancurkan ajaran agama yang sudah jelas. 15) Di seluruh dunia Islam lain tidak pernah wujud gerakan seperti ini. Sementara itu. (4) mencadangkan pindaan UU Perkahwinan No 1/1974 yang mendefinisikan perkahwinan mestilah di antara lelaki dan wanita. institusi pendidikan tinggi Islam seolah-olah membiarkan semua kemungkaran itu. 5. seorang kaunselor di bandar Beirut telah mendesak kerajaan Lebanon untuk mengharamkan apa yang digambarkan sebagai “public manifestations” 14 . Gerakan yang menghalalkan satu tindakan hina yang selama ribuan tahun dikutuk oleh agama ini juga muncul di kalangan Fakulti Syariah Pengajian Tinggi Islam. Buku ini secara terang mengajak masyarakat untuk mengakui dan mendokong supaya membenarkan perkahwinan sejenis. (3) mengkritik dan menulis semula tafsir dalam agama (tafsir kisah Luth dan konsep pernikahan) yang tidak memihak kepada kaum homoseksual. 2004." (hal. Malah. Ini adalah sesuatu perkara yang tidak pernah terlintas di fikiran sebelum ini. (2) memberi pemahaman kepada masyarakat bahawa apa yang terjadi pada golongan homoseksual adalah sesuatu yang normal dan menurut fitrah semula jadi. masyarakat turut terlibat mendokong setiap gerakan kaum homoseksual dalam menuntut hak-haknya. buku ini menggariskan strategi yang mesti dilakukan untuk menghalalkan perkahwinan homoseksual dari segi undang-undang di Indonesia iaitu (1) menggembleng tenaga kaum homoseksual untuk bersatu dan berjuang mendapat kembali hak-haknya yang telah dirampas oleh negara.

homoseksualiti bersifat ‘taboo’dan jarang diperkata di khalayak. biseksual dan individu transeksual (GLBT) dengan menganjurkan kempen-kempen kesedaran dan menyediakan pembantu perubatan. kerajaan membenarkan golongan gay membuka dan menguruskan kelab-kelab. seperti kebanyakan bangsa Arab lain. kafe dan restoran. “Public manifestations” perlu diharamkan kerana homoseksual melanggar nilai-nilai moral. 5.oleh homoseksual dan aktiviti transeksual. Di Lebanon juga. Helem menawarkan pejabat-pejabat. Di Lebanon golongan ini menyokong satu sama lain. Sehingga sekarang. komputer-komputer. Helem adalah sebuah persatuan untuk melindungi golongan homoseksual telah dijalankan di Lebanon sejak tahun 2005 dan ia disokong oleh kedutaan di Beirut. Walaupun Lebanon mempunyai tingkah laku yang lebih longgar kepada seks berbanding negara Arab lain. Matlamat Helem adalah untuk memperbaiki status sosial gay. akses internet dan sukarelawan untuk membantu menangani krisis homoseksual. lesbian. Ramai tidak bersetuju tentang undang-undang keluarga yang diluluskan oleh Majlis Pemerintahan Sementara dalam Disember 2003 berkaitan aktiviti-aktiviti hubungan sejenis yang 15 .4 Iraq Perihal halal untuk homoseksual Iraq pada masa ini masih tidak jelas. Pada hari minggu. urus niaga bersama satu sama lain. golongan homoseksual di Lebanon akan membanjiri dua atau tiga kelab malam Beirut di mana mereka boleh bermain mata dan bertukar-tukar pasangan. Persatuan tersebut mengeluarkan dua majalah luar yang memberi fokus kepada perbezaan jenis orientasi seksual dalam kalangan orang Lebanon. memberikan kuasa satu sama lain dan suka mengunjungi kelab-kelab dengan satu sama lain. golongan homoseksual menyatakan bahawa mereka dipilih dan berlaku diskriminasi di dalam negara di mana ramai orang menganggap homoseksual adalah merosakkan dan tidak bermoral. agama dan prinsip kemanusiaan masyarakat Lebanon.

0 6. keagamaan radikal menganggap homoseksual adalah satu dosa yang boleh membawa hukuman mati. Perkahwinan golongan gay di Iraq dikecam hebat oleh pemimpin-pemimpin negara lain kerana mereka menganggap perkahwinan sesama jenis sesuatu yang melanggar hukum bagi sebuah negara Islam. Di Iraq. Seorang pegawai hak asasi manusia dari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Misi Bantuan di Iraq (UNAMI) melaporkan bahawa kerajaan Iraq telah mengesahkan “kempen-kempen keras” menentang homoseksual dan pembunuhan bagi homoseksual di Iraq. Di bawah hukum syarak. homoseks adalah satu jenayah yang bawa kematian hukuman. Di Iraq. 6. Bush menganggap peristiwa buruk yang menimpa Iraq seperti harga minyak melambung tinggi adalah kerana perkahwinan golongan gay di Iraq. Homoseksual di Iraq banyak melibatkan golongan dewasa dan kanak-kanak.haram. Iraq melihat satu peningkatan ketara golongan lelaki gay dan kanak-kanak yang terlibat dengan masalah ini dan menganggap golongan ini adalah ‘immoral’ kerana mengadakan hubungan seks sejenis dalam usia semuda 11 tahun. UNAMI mencatatkan 26 ahli-ahli mereka telah dibunuh sejak 2003. Presiden Amerika.1 PERGERAKAN GAY DI NEGARA BUKAN ISLAM Sukan Gay Chicago 16 . juga golongan gay dikenakan 40 sebatan kepada kematian penalti.

pengundi Arizona membantah isu pembaikan undang-undang yang akan melarang undang-undang perkahwinan gay. gambar diambil dari jarak dekat. Arizona bersedia mengikut undang-undang biasa yang melarang perkahwinan gay. Ia memaparkan semua semangat dan aksi atlet.95 secara online. 6.1 Perkahwinan Gay Amerika Arizona Pada November 2006. selepas Dato Bandar baru membuat keputusan untuk membantah undang-undang dan membenarkan perkahwinan gay. Tapi keputusan yang diambil pada 14 Mac 2005.warganegara 17 . 7 negeri lain bersetuju dengan pembaikan undang-undang perkahwinan gay ini pada hari yang sama.Hanya untuk waktu ini. tapi perkahwinan ini menimbulkan kemarahan golongan konservatif dengan melancarkan bantahan terhadap perkahwinan ini. DVD ini dijual dengan harga US$ 19.2.2 California Negara Amerika yang paling popular mempunyai bandar yang merekodkan perkahwinan gay. penganjur sukan gay 2006 di Chicago telah melancarkan tayangan DVD yang tempoh tayangannya lebih dari 2 jam bermula dengan sukan besar Julai dan pesta budaya.S. Pada Ogos 2004. Memetik dari 200 jam secara kasar.2 6. Dianjurkan oleh “wolfe video”. 6.2. Ia menjadi negeri pertama yang membantah. Gabenor California Arnold Schwarzenegger memberitahu penduduk yang peguam akan membentangkan hal ini di mahkamah untuk membantah golongan ini. perasmian dan penutup acara dan bahagian 30 bahagian permainan. kelompok pasangan gay ini telah ke California melalui U. mahkamah agung telah menghukum datuk Bandar yang melampaui bidang kuasanya. sebagai hadiah musim cuti. Tayangan 2 jam itu termasuk temu bual atlet. Lebih daripada 3400 pasangan gay berkahwin sebelum mahkamah agung California memberi arahan untuk berhenti pada bulan berikutnya. hakim menetapkan yang undangundang California melanggar undang-undang dasar yang mengadili semua . Semasa perkahwinan gemilang ini. Bandar San Francisco ini memulakan isu perkahwinan berlesen pasangan sama jantina pada Februari 2004.

India. dan warisan. 6. pembuat undang-undang New Jersey membenarkan ikatan sivil sama jenis yang mana memberi pasangan gay dan lesbian sama hak seperti pasangan heteroseksual. negeri berkumpul menjadi undang-undang negeri pertama di U. Undang-undang negeri akhirnya mencadangkan usul pembaikan yang boleh membantah perkahwinan gay.3 Perjalanan Kaum Homoseksual India Pengadilan Tinggi Kota New Delhi. Pada September 2005. Tapi rang undang-undang tersebut tidak membenarkan perkahwinan.2. Ini secara semula jadinya digariskan ke atas isu sebagai fail hasil pada 2001 oleh tujuh pasangan gay. 6. Kes ini dipertimbangkan ke mahkamah tinggi dan diharapkan untuk sampai ke mahkamah agung.tanpa mengira jantina.3 Massachusetts Massachusetts menjadi negeri pertama yang membicarakan tentang perkahwinan berlesen untuk pasangan gay pada Mei 2004. 6. tapi tindakan ini secara efektif dibubarkan apabila bahagian negeri membuat keputusan pada November 2006 untuk memberi ruang lebih daripada undi terhadapnya. pasangan gay mendapat faedah seperti mengangkat hak. mengikut langkah yang sama dari pihak senat negeri. Tujuh pasangan gay yang membawa kes ini menggugat undang-undang dasar agar mereka berhak untuk berkahwin.4 New Jersey Pada Disember 2006.S untuk melalui rang undang-undang termasuk perkahwinan gay. Pergerakan dilihat memberi respons kepada mahkamah agung negeri dalam bulan Oktober yang pasangan gay berhak mendapat hak yang sama seperti golongan heteroseksual.2. beberapa waktu dahulu pernah terjadi pendebatan yang cukup sengit antara pemerintah dengan para pembela kaum 18 . ini diikuti dengan penegasan pada Februari 2004 oleh mahkamah agung negeri sebagai tanda pelanggaran kepada undang-undang dasar negeri untuk membantah perkahwinan gay. Di bawah undang-undang. yang di saman jabatan undangundang dasar negeri selepas mereka mengotori perkahwinan berlesen. tapi mesti melalui bahagian sivil.

Menurut beliau. Cerita ini dengan tema yang tidak boleh diterbitkan di negara yang sudah 141 tahun memiliki hukum melarang tindakan seksual “tidak logik”. “Saat hak menghargai privasi seseorang dan ketenteraman kehidupan keluarga. kaum homoseksual tidak dapat dibenarkan di India. perlindungan kesihatan. “Masalah ini perlu diketengahkan” tegasnya. Para pembela kaum homoseksual ini menginginkan supaya pihak berkuasa mengeluarkan satu keputusan yang membenarkan hubungan homoseksual dalam undangundang. Namun dia mendapati kaum ini kurang keras memperjuangkan hak mereka. Banyak 19 . Secara tepatnya. dan moral adalah sama dengan perlindungan terhadap kepentingan masyarakat. Buku ini berkisar tentang seorang kekasih homoseksual dan seorang remaja yang tidak dapat menahan dorongan homoseksnya. Buku-buku tentang kisah kaum ini juga semakin banyak diterbitkan. “Walaupun dinilai sensitif di Mumbai. tindakan berkaitan dengan apa yang mereka sebut sebagai “perilaku seks tidak alami” pada masa depan dapat menciptakan peningkatan penyimpangan perilaku. Kini di India buku-buku banyak bercerita tentang kaum homoseksual ini. masyarakat yang tinggal di Mumbai. Menurut pemerintah. penulis buku itu. Para pemerintah menegaskan. ujar Mohammad Yunus. R Raj Rao. Menurut Yayasan Naz. diatur oleh pemerintah dengan alasan untuk keamanan masyarakat. Masyarakat. mengatakan yang kaum ini ingin ada perubahan dari sisi hukum. kerana masyarakat negara itu memang sangat tidak menyetujuinya. mereka boleh berjalan berpimpin tangan dengan kekasihnya di khalayak umum”. pengakuan secara hukum terhadap kaum homoseksual. “satu dari 10 penduduk adalah kaum homo”. menolak tindakan perilaku homoseksual itu.” tegas para pengacara pemerintah. dan London. Sebut saja. Hal ini tidak boleh dilakukan di jalan-jalan di New York. Jumlah kaum ini di seluruh India di perkirakan 50 juta orang. polisi bukan untuk melindungi kaum homoseksual. The Boyfriend. Sedangkan di kota Mumbai yang mempunyai penduduk 15 juta orang. Amerika Syarikat. Bahkan banyak persatuan ditubuhkan untuk mengagumi kaum ini. sebahagian besar di India. inilah yang ditegakkan oleh hukum.homoseksual. Diakui bahawa kehadiran mereka kini sudah semakin luas dan terbuka. Mereka melihat hubungan itu sebagai perilaku tidak logik. tetapi menggunakan ketentuan hukum itu untuk menyeksa para homoseksual.

pesta untuk kaum ini diadakan di pelbagai kedai minum atau pub dan kelab malam seperti yang dilakukan di Voodoos.4 Presiden U. pengakuan dan kegiatan mendorong keberadaan kaum ini. Selain.S Dalam Pembaikan Undang-undang Dasar Dan Membantah Perkahwinan Sejenis Bush menggunakan alamat rasmi untuk menghantar permohonan kepada senat U. Dalam pesta ini. kelab malam di selatan Mumbai yang mengadakan pesta kaum homo setiap malam minggu. Kelab yang serupa juga terdapat di pelbagai tempat lain seperti di New Delhi dan Bangalore. terdapat kaum homo dari berbagai kelas bergabung menjadi satu. filem. sejak kota itu menjadi tuan rumah menganjur perhimpunan kaum homoseksual. Di Mumbai sendiri pesta seperti ini sudah dilakukan untuk kelapan kali. kini tengah berusaha menciptakan kesedaran tentang pentingnya hak kaum homo melalui workshops. salah satu persatuan kaum homo pertama di India. Walaupun banyak cara dilakukan untuk memupuk kesedaran tentang pentingnya hak mereka. namun banyak pihak juga masih tidak dapat menerima mereka. Namun banyak pihak juga mengakui keinginan mereka sukar untuk direalisasikan. Bahkan pernah sebuah pesta diadakan pada hari Jumaat yang dihadiri oleh sekitar 350 orang. Walaupun banyak cara ditempuh untuk menumbuhkan kesedaran pentingnya hak mereka. Pembaikan ini berdiri dengan sedikit peluang untuk melepasi tetapi analisis mengatakan pihak republik melihat isu ini mendapat undian yang banyak pada bulan November melalui undian pungutan suara. satu jumlah di luar dugaan penganjur.S secara formal untuk menjelaskan perkahwinan adalah antara lelaki dan perempuan. Perlu ada usaha lain yang boleh memperlihatkan lagi keberadaan kaum ini. dan tentunya pesta. 6. Bahkan masyarakat umum boleh berbicara secara terbuka melalui laman web yang mereka miliki. Gay Bombay and Hum Safar. Bahkan beberapa orang dari negara lain turut mengambil bahagian. Dia memberitahu yang ukuran diperlukan kerana “aktivis mahkamah” membiarkan tanpa alternatif. Mereka memberitahu yang presiden menuntut untuk menggantikannya dengan isu positif untuk partinya dalam membangunkan 20 . Persatuan seperti Gay Bombay mengadakan pesta sebulan sekali.

Baru-baru ini.kemerosotan popularitiny-khususnya selepas menjatuhkan Iraq. 21 . sepanjang pemerintahan Babylon iaitu ketika penawanan orang yahudi dan mereka dijatuhkan hukuman mati. Ia mengalami kekalahan yang sama pada 2004. Namun. moral polisi terhadap golongan homoseksual pada zaman ini telah banyak dipertikaikan oleh sesetengah pihak berkenaan dengan pencerobohan privasi individu. apabila mereka takut kehilangan kawalan di kongres.dan New York. Bush berkata “pengalaman umur yang mengajar kita tentang komitmen terhadap suami dan isteri untuk menyayangi dan menyediakan kesejahteraan kepada anak dan kestabilan sosial. Di beberapa negara barat kini. yang hanya menggalakkan golongan lelaki dewasa terlibat dalam homoerotik persahabatan sahaja. Berbeza di negara Islam. Hakim baru-baru ini menolak undang-undang perkahwinan tradisi di negeri seperti di Washington. “Bantahan terhadap undang-undang ini wajar kerana aktivis meninggalkan negara mereka tanpa sebarang pilihan. California. penuntutan hak terhadap golongan ini dilihat semakin mendapat perhatian positif dengan penggubalan undang-undang yang lebih bersifat terbuka.”kata Bush. seluruh dunia telah menggubal undang-undang terhadap golongan homoseksual dengan hukuman kematian. Pihak republik berharap pendirian terhadap isu ini dikongsi dengan semua dan mencadangkan untuk dihebohkan November ini. zaman purbakala iaitu di Crete dan Sparta. Undang-undang pertama yang digubal bagi golongan antara sesama jantina adalah sejak 600 BC. Undang-undang pertama yang menentang persetubuhan antara para lelaki sarjana direkodkan kira-kira 550 BC. Walau bagaimanapun.0 POLISI-POLISI BERKENAAN GAY DI BARAT DAN NEGARA ISLAM Sejak dahulu lagi. pungutan suara untuk mendapatkan pendapat umum mencadangkan 59% orang Amerika membangkang untuk membenarkan perkahwinan gay mengikut undang-undang 7. bantahan ini memerlukan 2/3 sokongan dari tuan rumah dan senat. penerimaan terhadap golongan ini adalah sesuatu yang melanggar etika dan norma masyarakat kerana ia lebih banyak mengundang risiko kepada pembangunan masyarakat dalam sesebuah negara itu sendiri.

dibunuh atau dimaafkan tetapi pelakunya harus membayar denda (diyat) atas hal itu. Terdapat riwayat yang dinyatakan dari Khalid bin al-Walid radhiyallahu ‘anhu bahawa ia pernah menemukan di suatu daerah pinggiran perkampungan Arab seorang laki-laki yang menikah dengan sesamanya layaknya wanita yang dinikahkan. Para ulama mengatakan. ia pun mengabarkan hal itu kepada Abu Bakar ash-Shiddiq radhiyallahu ‘anhu. Dibakar. bahkan demikian pula yang dilakukan oleh para shahabat dan al-Khulafa` arRasyidun. kehancuran kepada tanah bumi yang didiami. hukumannya dibakar dengan api. Ia mengatakan.' 22 . Maka. "Menurutku.1 Hukuman Islam terhadap golongan homoseksual Sejarah golongan homoseksual ini telah berlaku sejak zaman umat Nabi Luth di mana Allah telah memberikan seksaan kepada mereka dengan seksaan yang belum pernah dirasakan oleh umat mana pun iaitu dengan memberi kebinasaan. Lalu beliau meminta pendapat para sahabat yang lain.7. di antaranya 'Ali bin Abi Thalib radhiyallahu ‘anhu yang mengambil pendapat yang sangat tegas. Hukuman bagi pelaku: Terdapat tiga hukuman berat terhadap pelaku homoseksual: Pertama: Dibunuh. Namun hal ini berbeza dengan hal homoseksual. Allah subhanahu wata’ala mengenakan Hadd yang pasti (tegas) sebagaimana yang disepakati para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam berdasarkan dalil-dalil dari as-Sunnah yang begitu tegas yang tidak ada pertentangan ke atasnya." Maka Abu Bakar pun mengirimkan balasan kepada Khalid bahawa hukumannya 'dibakar. "Dalil atas hal ini adalah bahawa Allah subhanahu wata’ala menjadikan Hadd (hukuman) atas orang yang membunuh jiwa manusia diserahkan kepada pilihan wali dari korban. diserembabkannya ke dalam perut bumi dan dihujani batuan dari langit. Ke-dua.

1 Polisi Di Negara Islam Undang-undang Golongan Homoseksual di Malaysia 1989-1996 Kanun Keseksaan Bab XVI. Bagi Kesalahan-kesalahan yang Mempengaruhi Badan Manusia Seksyen 377a Kanun Keseksaan: “Keganasan kesopanan 377A.” Artikel 377A: Sesiapa yang melakukan seksual dengan memasukkan zakar ke dalam dubur atau mengajak orang lain untuk melakukan hubungan jasmani yang bertentangan dengan hukum alam semula jadi. maka bunuhlah si pelaku (yang mengajak) dan orang yang dilakukan terhadapnya (pasangan). 'Abdullah bin 'Abbas radhiyallahu ‘anhu berkata. Bukan Hanya Pelaku Utamanya Saja yang Dihukum Ibn 'Abbas -lah yang meriwayatkan dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam sabda beliau. atau bersubahat.2 7. "Siapa saja yang kalian dapati melakukan perbuatan kaum Luth (homoseksual)." (Diriwayatkan oleh para pengarang kitab as-Sunan. "Perlu dicari dulu.Ke-tiga. Dilempar dengan Batu Setelah Dijangkalkan dari Tempat Yang Tinggi. ingin mendapatkan atau percubaan untuk melakukan kekerasan terhadap lelaki. apa-apa tindakan kelucahan yang melampau dengan lelaki. lalu si pelaku dilempar darinya dengan posisi terbalik. mana bangunan yang paling tinggi di suatu perkampungan. 23 .2. akan dihukum penjara yang boleh dilanjutkan sehingga dua tahun. dinilai shahih oleh Ibn al-Qayyim) 7. kemudian dibaringi dengan lemparan batu ke arahnya." Ibn 'Abbas mengambil hukuman (Hadd) ini sebagai hukuman Allah subhanahu wata’ala atas pelaku homoseks. Setiap lelaki yang melakukan.

(Berita OG. 24 .2. Sesiapa secara sukarela telah melakukan hubungan jasmani yang bertentangan mengikut hukum alam semula jadi dengan sesiapa pun. denda atau sebatan”. Hukuman adalah 1 tahun jika ia adalah diperintah akan menjadi tidak sengaja.2 Kod Jenayah Iraq Terhadap Golongan Homoseksual Kanun Jenayah dan 1972 Kod Awam Iraq membuat peruntukan-peruntukan berikut dalam kanun jenayah terhadap golongan homoseksual: Perenggan 111: “Sesiapa menemui isterinya. Artikel 377B: Sesiapa yang secara sukarela melakukan hubungan jasmani yang bertentangan dengan hukum alam semula jadi akan dihukum penjara selama 6 bulan atau dilanjutkan sehingga 20 tahun. Persekutuan Kanun Jenayah “ Tentangan Merah Jambu organisasi di bandar selatan Johor Bahru melaporkan bahawa kerajaan Jabatan Hal Ehwal Agama mempunyai suatu undang-undang baru mengenakan satu 5. zina heteroseksual. dan juga dikenakan sebatan. luka-luka atau mencederakan seorang daripada mereka.Seksyen 377 Kanun Keseksaan: “Kesalahan-kesalahan Luar Biasa 377. [nama diperlukan] Bab 7 Seksyen 7 Perenggan 368: “Mana-mana orang yang degil melakukan tindakan sehingga menyebabkan merebaknya satu penyakit berbahaya hingga membahayakan kehidupan orang lain boleh dihukum pada satu tempoh tahanan tidak melebihi 3 tahun. adalah dikecualikan daripada apa-apa penalti. 2/1998) 7.000 ringgit (US$1700) denda dan enam sebatan atau tiga tahun penjara bagi kesalahan seksual termasuk pelacuran. lesbianisme dan liwat”. wanita atau binatang akan dihukum penjara. atau saudara wanitanya yang melakukan zina atau saudara lelakinya yang melakukan liwat dan bunuh.

kedua-dua adalah dihukum terpulang bersama-sama 99 sebatan. 25 . Shari'a dibicarakan dan dia boleh meminta pengampunan. atau jenayah-jenayah kurang dirujuk di atas. Bagi keempat-empat peristiwa.Bab 8 Seksyen 4 Perenggan 376: “Mana-mana orang yang mendapat satu sijil perkahwinan dan mengetahui ia adalah tidak sah terhadap sekular atau undang-undang dan mana-mana orang yang menimbulkan isu-isu perakuan seperti mengetahui perkahwinan adalah tidak sah adalah boleh dihukum penjara tidak kurang daripada 7 tahun. Kaedah pelaksanaan untuk Shari'a dibicarakan untuk menentukan hukuman tersebut.2. Artikel-artikel 108 untuk 113: “Liwat adalah terbukti sama ada jika seseorang mengaku empat kali untuk melakukan liwat atau bergantung kepada keterangan empat orang lelaki yang wajar. Artikel-artikel 114 untuk 119: “Tafhiz” iaitu bermaksud menggosok paha atau bahagian paha atau punggung dan seperti dilakukan oleh dua orang lelaki dihukum pada 100 sebatan. Di Iran.3 Polisi Gay di Iran Liwat adalah satu jenayah antara kedua-dua yang terlibat dan patut dihukum. dan orang berprihatin bertaubat. Sekiranya salah seorang yang melibatkan diri dalam liwat secara sukarela adalah bawah umur akan dikenakan hukuman 74 kali sebatan. hukuman adalah kematian. 7. adalah dibuktikan pada pengakuan. pemikiran waras dan membenarkan ia berlaku. Artikel-artikel 123 dan 124: Jika liwat. Artikel-artikel 121 dan 122: Jika dua orang lelaki “diri bertelanjang kurang satu ditutup tanpa sebarang keperluan”. hukuman adalah kematian jika mereka adalah dewasa. Bukti daripada wanita itu sendiri atau serentak dengan seorang lelaki tidak akan membuktikan perbuatan liwat tersebut”. jika seorang lelaki "melakukan ciuman-ciuman bernafsu" hukuman adalah 60 sebatan.

namun. Akta Perkongsian Awam 2004 telah digubal. menganggap "homoseksual tidak lagi menjadi sah jika ia menjadi salah satu daripada penyakit. Pada 2001. laporan Jawatankuasa Jabatan Kesalahan Hubungan Sejenis dan Pelacuran dimuatkan pada 3 September 1957 dan menyatakan “tingkah laku homo seks adalah membenarkan orang dewasa secara sulit tidak perlu lagi melakukan satu kesalahan jenayah”. undang-undang UK memberi kelonggaran pada golongan ini. perkenalan perlindungan di tempat kerja daripada diskriminasi serta pemansuhan dengan membahagikan 28 pemansuhan kesalahan-kesalahan seksual yang berdiskriminasi undang-undang. persetubuhan gay masih dilihat sebagai tidak bermoral. Pada Oktober 2006.3. kelulusan dalam penyamaan cukup umur 16 tahun. membenarkan pasangan yang sama jantina mendapat hak-hak perkahwinan. 7.Artikel-artikel 125 dan 126: Jika seseorang yang telah terikat dengan jenayah di atas. namun bertaubat sebelum pemberian keterangan pada saksi-saksi maka hukuman dibatalkan. mendirikan Suruhanjaya Persamaan dan Hak Asasi Manusia iaitu meliputi semua persamaan yang terkandas dan perjanjian bagi memperkenalkan perlindungan dalam bidang barangan. dan pada tahun 2003. berbahaya dan tidak digalakkan. Umur yang cukup untuk seorang lelaki homoseksual adalah 21 tahun berbanding 16 tahun untuk golongan heteroseksual dan lesbian. seks secara sukarela adalah sebahagian daripada jenayah.3 7.1 Polisi Di Negara Barat Undang-Undang Gay UK Sekitar 1967.0 CARA MENGELAK DIRI DARIPADA BAHAYA HOMOSEKSUAL 26 . 8. kerana sesetengah kes ia hanyalah simptom dan serasi dengan kesihatan mental secara hormat". Pada awal 1950. Walaupun. kemudahan-kemudahan dan perkhidmatan-perkhidmatan untuk golongan homoseksual. Pada 18 November 2004.

Mereka ini juga hendaklah mengelak daripada bertemu dengan mana-mana orang ( termasuk daripada kaum sejenis ) yang boleh menyebabkan “ nafsu syahwat “ itu naik semula untuk melakukan “perbuatan jahat itu”. sama ada yang menjurus kepada seks dengan pasangan berlainan jenis ataupun yang sejenis. ataupun kedua-duanya sekali (bisexsual).0 KESIMPULAN 27 . Selain itu. 9. Termasuk jugalah memperbanyak amal-ibadat dan berdoa sentiasa kepada Allah Ta’ala agar terselamat daripada sebarang “budaya sumbang”. maka kajian hendaklah dilakukan untuk mengetahui apakah puncanya dan cuba menyelesaikannya melalui cara-cara yang disebut di atas dan sentiasa menemui mereka yang mempunyai kepakaran di dalam bidang agama dan kesihatan demi menyelamatkan diri daripada terjebak ke kancah yang ditegah dan dikutuk oleh Allah Ta’ala ini. Mereka boleh berkahwin dan jikalau selepas berkahwin masih lagi merasa “terangsang” dengan kaum sejenis.Beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengelak diri daripada terjebak ke kancah perzinaan luar tabii iaitu homoseksual ialah dengan mengamalkan budaya iaitu dengan menahan pandangan daripada melihat apa-apa yang diharamkan oleh Allah Ta’ala dan apa-apa yang merangsang nafsu syahwat kerana dengan melihat perkara-perkara ini. Mereka perlu berkawan dan bersahabat dengan mereka yang takut kepada Allah Ta’ala dan yang suka menasihati kita apabila kita tergelincir daripada jalan Ilahi. bagi mengelak dari gejala ini juga mereka boleh mengikuti programprogram yang bermanfaat dan sihat khasnya program-program pengajian agama secara bersungguh-sungguh dan mengamalkan budaya kehidupan yang sihat lagi diredai oleh Allah Ta’ala. Ini kerana apabila berbicara hal itu akan mengakibatkan keinginan itu tertanam semula di minda dan keazaman untuk melakukannya tercetus pula di hati. Ini termasuklah juga mengelak diri daripada melihat dan membaca karya-karya dan gambar-gambar seksi atau lucah melalui sebarang alat sebaran media-massa. seseorang yang tidak kuat imannya akan mudah tergoda dan terangsang dengan apa yang dilihat. Mereka perlu juga memperbanyak puasa demi menumpaskan godaan hawanafsu yang jahat itu. Mereka juga perlu mengelak diri daripada berbicara mengenai apa-apa yang boleh merangsang nafsu syahwat.

Ibu bapa harus menggunakan diplomasi dan menghormati mereka bagi menyelesaikan masalah. Ibu bapa dan keluarga perlu sama-sama bertanggungjawab untuk mewujudkan hubungan kekeluargaan dalam suasana dan persekitaran yang sihat dan mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya. usaha dari pelbagai pihak perlulah ada bagi mengatasi masalah homoseksual ini kerana ia merupakan satu perkara yang berbahaya dan memberi kesan yang buruk kepada diri. Masyarakat juga perlulah berusaha untuk sama-sama membantu golongan ini dan tidak menyisihkan dan memandang hina terhadap golongan ini. Kawalan dalaman yang kuat inilah yang boleh mematangkan fikiran anak-anak dan akan dapat mengawal dirinya walau di mana pun dia berada. Perubahan bergantung pada kekuatan diri.Oleh itu beberapa pendekatan perlu dilakukan untuk merawat. terutama latar belakang kehidupan pelajar. Pemerhatian perlu banyak dibuat. masyarakat seterusnya kepada negara. setakat mana mereka mampu mengawal diri untuk tidak melakukannya. malah agama. mendidik dengan pembentukan akhlak dan peribadi yang mulia.com/docs/29621086/GAY 28 . gejala homoseksual ke heteroseksual di peringkat usia remaja sebelum menjadi tidak terkawal apabila dewasa. Ilmu agama perlulah diterapkan kepada anak-anak sejak kecil lagi kerana dengan ilmu agama yang dimilikinya ia dapat menghindarkan diri dari melakukan perkara yang terkutuk itu. memulih. menukar orientasi. identiti.. menunjukkan teladan yang baik serta memberi perhatian.docstoc. ibu bapa hendaklah memberi maklumat yang secukupnya serta memberi gambaran baik buruk sesuatu kelakuan dan risiko-risiko yang akan dihadapi kepada anak-anak sesuai dengan masa dan ketikanya. Selain daripada itu juga. http://www. Ilmu duniawi sahaja tidak cukup untuk mendidik anak tanpa disertakan dengan ilmu agama. Oleh itu. Mereka mengambil masa untuk pulih sepenuhnya. Rakanrakan juga perlulah membantu mereka untuk dari terus bergelumang dengan dosa dan tidak harus membiarkan mereka begitu sahaja dari terus terjerumus kepada perkara terkutuk ini. pemedulian dan kasih sayang yang secukupnya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->