P. 1
gay (1)

gay (1)

|Views: 1,035|Likes:
Published by Kompeli Kated

More info:

Published by: Kompeli Kated on Jan 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/30/2013

pdf

text

original

1.

0

PENGENALAN

Memang telah di ketahui umum bahawa masalah homoseksual yang berkaitan dengan gay telah banyak menular dalam masyarakat dunia kita kini amnya. Masalah ini telah mengundang pelbagai pandangan dan spekulasinya terhadap kesan-kesan yang bakal di terima nanti. Pandangan yang paling jelas adalah dari sudut nilai moral iaitu ia boleh memusnahkan kekuatan moral masyarakat. Ini kerana dipercayai aktiviti sedemikian mencacatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat kita dan penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. Selain itu, homoseksual juga sedikit sebanyak akan mencerminkan kemunduran masyarakat kita apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka, segala perbuatan yang di luar tabii manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat yang semakin meruncing kini. Ini mungkin juga di sebabkan peredaran masa dan manusia yang sudah semakin maju dari segi ekonomi mahupun dari sudut teknologi. Masyarakat menjadi terlalu terbuka dan mungkin pada anggapan mereka masalah homoseksual ini adalah suatu perkara yang biasa dan sudah menjadi norma dalam masyarakat. Oleh sebab itu, mungkin kurang perhatian dari masyarakat diberikan terhadap masalah ini, ia menjadi semakin menular dan merebak bagaikan penyakit dalam masyarakat.

Homoseksual juga boleh mengurangkan populasi natural dalam masyarakat. Apabila perkara seperti ini terjadi, dengan lebih luas dan melebar, maka dunia akan mengalami masalah populasi yang semakin meruncing. Populasi dalam masyarakat tidak lagi dapat dikembangkan kerana wujudnya hal sebegini. Golongan ini juga bertanggungjawab terhadap gejala kurang sihat dan kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. Sifat diskriminasi juga berlaku terhadap golongan ini di mana mereka sering dianaktirikan dalam pelbagai aspek contohnya dalam budaya kita seperti kegiatan harian (walaupun sama seperti orang lain) tidak dapat diterima oleh masyarakat. Dari aspek sosial mereka dianggap sebagai ‘orang asing’ dan tidak mendapat layanan seperti orang lain serta sering dilihat sebagai ‘pelik’ dan tidak dapat diterima dalam kegiatan luar.

1

2.0

DEFINISI KONSEP

Seksual adalah sesuatu yang berkaitan seks atau melibatkan hubungan kelamin. Perkataan homoseksual pula boleh diterjemahkan sebagai “sama gender” yang merupakan gabungan perkataan Yunani iaitu homo yang bererti “sama” dan perkataan asas Latin sex- bererti “seks”. Istilah homoseksual pertama kali diterbitkan secara bercetak dalam pamplet Jerman yang diterbitkan pada 1869 ditulis oleh penulis KarlMaria Kertbeny, kelahiran Austria. Selain itu, ada juga pendapat mengatakan homoseksualiti berasal daripada bahasa Greek iaitu “homo” yang bermaksud kesamaan, manakala “sexual” pula yang merujuk kepada hubungan yang melibatkan tubuh badan. Justeru, perkataan homoseksualiti memberi pengertian “kesamaan tubuh badan”. Homoseksualiti merupakan konsep yang menjurus secara langsung kepada kedua-dua jantina. Dalam bahasa persuratan dan pertuturan seharian, lelaki homoseksual disebut sebagai “gay” dan dalam kalangan perempuan dikenali sebagai “lesbian”. Perkataan “gay” juga digunakan bagi kedua-dua jantina terutama dalam bahasa Inggeris. 2.1 Apa Itu Homoseksual, Heteroseksual, Dan Biseksual?

Orientasi seks manusia boleh diklasifikasikan kepada tiga kategori iaitu heteroseksual, homoseksual dan juga biseksual. Homoseksual adalah orientasi seks di mana manusia tertarik kepada kaum yang sejenisnya (lelaki sesama lelaki atau wanita sesama wanita). Orientasi heteroseksual pula adalah manusia tersebut tertarik kepada kaum yang berlainan daripadanya, ia adalah orientasi yang diterima oleh sejagat dan dianggap normal (lelaki dan wanita), manakala orientasi biseksual pula adalah manusia tersebut, tertarik pada kedua-dua jenis kelamin (tertarik sama ada kepada lelaki atau wanita). Orang-orang yang dianggap homoseksual disebut gay (lelaki) atau lesbian (wanita). 2.2 Jenis-Jenis Homoseksual

Menurut Yang Mulia Raja Kamariah Raja Khalid, Ketua Bahagian Perkhidmatan Psikologi, Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia, homoseksual boleh di kategorikan kepada beberapa jenis iaitu Homoseksual Terangan (Blatant Homosexual) di mana golongan ini adalah jenis homoseksual yang sejati. Mereka secara terbuka dan terang-

2

dan selalunya sudah bernikah. Biseksual juga boleh dikatakan sebahagian daripada orientasi homoseksual kerana mereka yang berorientasikan biseksual ini juga melibatkan diri dalam aktiviti homoseksual dan juga heteroseksual. Jenis yang terakhir adalah Homoseksual Selesa (Adjusted Homosexual) iaitu Golongan ini lebih terang-terangan hidup di antara sesama kaum minoritinya dan dengan mudah menyesuaikan dirinya. Jenis yang berikutnya adalah Homoseksual Berkeadaan (Situational Homosexual) iaitu seseorang yang berada pada sesuatu keadaan sehingga individu itu bertingkah laku homoseks seperti keadaan di dalam penjara. bersedia untuk mempamerkan identiti homoseksual pada masyarakat serta melakukan kegiatan homoseksual. Keduanya adalah Homoseksual Terdesak (Desperate Homosexual) iaitu golongan yang biasanya sudah bernikah tetapi tetap menjalani kehidupan homoseksual secara bersembunyi dari pengetahuan pasangan.terangan menerima identiti diri sebagai homoseksual. selalunya mereka akan kembali menjadi heteroseksual dan tidak lagi mengamalkan orientasi homoseksual. Ramai kaum homoseksual ini hidup dalam tingkat keintiman yang lebih tinggi daripada heteroseksual. Sesetengah pakar mempercayai bahawa wabak AIDS dalam kalangan homoseksual adalah punca riwayat yang dikisahkan dalam kitab agama Ibrahim dan sebagai cara membanteras 3 . namun tiada siapa yang mengetahui kegiatan homoseksual mereka kecuali teman-teman rapat mereka. ia juga mirip kepada Homoseksual Sulit (Secret Homosexual) iaitu mereka yang terdiri daripada golongan kelas pertengahan. termasuklah antara gay dan lesbian. asrama dan sebagainya. Selalunya ia berlaku kepada mereka yang sudah bernikah namun mereka merasa seronok untuk melalukan hubungan sejenis dan berlawanan seks.3 Maksud Gay Dan Sejarah Gay Gay bermaksud komuniti lelaki yang meminati lelaki dan tidak mempunyai perasaan terhadap golongan wanita walaupun wanita tersebut cantik dan bergaya. 2. Tetapi setelah mereka keluar daripada keadaan itu.

di mana kaum waria dan gay melawan polisi yang digubal khas untuk sebuah bar bernama Stonewall Inn.wabak tersebut. terutamanya pada abad ke 20.” Ini membuktikan bahawa sejak awal sejarah manusia lagi telah berlaku penyeberangan gender mahupun menjalin hubungan erotik romantik atau hubungan ritual dengan sesama gender atau antara penyeberang gender dan gender yang ada dalam masyarakat. Dalam kebanyakan hal.s. “Dan Nabi Lut juga (Kami utuskan). seorang dokter Jerman-Hongaria. Kertbeny. yang mana ketika itu gejala seks. Ingatlah ketika ia berkata kepada kaumnya: `Patutkah kamu melakukan perbuatan yang keji. Ayat 80 dan 81. Surah al-Araf (7). Homoseksual dikatakan bermula dari zaman Nabi Luth a. 4 . dipercayai kesemua pesakit AIDS dan pelaku homoseksual telah dihukum bunuh ketika itu. Jun-1969: Di New York. Berikut adalah kronologi homoseksual gay: 1869: Dr K.M. mencipta istilah homo seks dan homoseksualiti. bermaksud. hubungan ini berlangsung seperti juga dengan hubungan perkahwinan atau sebelumnya. bahkan kamu ini adalah kaum yang melampaui batas. Amerika Syarikat. perkahwinan dan percintaan antara sesama jantina berlaku. yang tidak pernah dilakukan oleh seorang pun dari penduduk alam ini sebelum kamu? Sesungguhnya kamu mendatangi lelaki untuk memuaskan nafsu syahwat kamu dan meninggalkan perempuan. ia menjadi satu hukum keagamaan yang kekal sehingga kini. Homoseks eksklusif (gay/lesbian) berkembang dengan meluas dalam zaman moden. 1920-an: Komuniti homoseks mula muncul di kota-kota besar Hindia Belanda. berlaku Huru-Hara Stonewall.

Lambda Indonesia ditubuhkan. dengan sekretariat di Solo serta membuat cawangan di Yogyakarta. 1-Ogos-1987: Kelompok Kerja Lesbian dan Gay Nusantara (KKLGN) kemudian dipendekkan menjadi GAYA NUSANTARA (GN)) didirikan di Pasuruan-Surabaya sebagai penerus Lambda Indonesia. Filipina. dan kini ia dirayakan oleh negara-negara lain termasuk di Israel. 1978: International Lesbian and Gay Association (OLGA) ditubuhkan di Dublin. Jakarta dan tempat-tempat lain. 1981: Sindrom kurang daya tahan penyakit yang kemudiannya dinamakan AIDS ditemui dalam kalangan gay di kota-kota besar Amerika Syarikat.Peristiwa ini dianggap permulaan pergerakan gay yang terbuka dan militan di Barat. Menerbitkan majalah/buku seri GAYa NUSANTARA. 1985: Kaum gay di Yogyakarta mendirikan Persaudaraan Gay Yogyakarta (PGY) dengan terbitan Jaka. tidak hanya disebarkan melalui hubungan seks anal antara lelaki dengan lelaki sahaja. 5 . Terbit buletin G: gaya hidup ceria (1982 1984). Kemudiannya didapati bahawa HIV virus penyebab AIDS. Ireland. India dan Indonesia. 1-Mac-1982: Organisasi gay terbuka pertama di Indonesia dan Asia. Amerika Latin. Jepun. 1988: Persaudaraan Gay Yogyakarta diteruskan menjadi Indonesian Gay Society (IGS). Surabaya.

Okt. Mesir). 1994: Afrika Selatan menjadi negara pertama dengan jaminan tiada diskriminasi berdasarkan orientasi seksual dalam UUD-nya dan isu orientasi seksual kembali mewarnai perdebatan pada Konferensi Internasional Kependudukan dan Pembangunan (ICPD. Amerika Syarikat. 1990: International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC) ditubuhkan di San Francisco.-1999: Di International Congress on AIDS in Asia and the Pacific (ICAAP) ke 5 di Kuala 6 . tetapi ditentang oleh negara-negara konservatif. 1993: Isu orientasi seksual dijadikan agenda di dalam Konferensi PBB mengenai Hak Asasi Manusia di Wina. Jun-1999: Gay Pride dirayakan di Surabaya. Austria. dan ditentang pihak-pihak konservatif.1989: Denmark menjadi negara pertama di dunia di mana dua warga yang mempunyai jantina yang sama dapat membuat pendaftaran perkahwinan (registered partnership) dengan hak-hak hampir sama dengan perkahwinan yang biasa. Kairo. termasuk Singapura. Persatuan Waria Kota Surabaya (PERWAKOS) don Pusat Kebudayaan Prancis (CCCL). kerja sama antara GN. 1996: Partai Rakyat Demokratik (PRD) menjadi partai pertama dalam sejarah Indonesia yang mencantumkan "hak-hak homoseksual dan transeksual" dalam manifestonya.

Pengambilan keputusan ditunda. terbentuk jaringan lesbian. tanpa mensyaratkan pasangan warga negara atau penduduk tetap Kanada. Pengadilan Tinggi segera memerintahkan membenarkan pendaftaran sivil perkahwinan homoseks. Nov. Malaysia. Mar. interseks dan queer seAsia bernama Asia-Pacific Rainbow (APR). Apr.-2003: Pemerintah Kanada dikecam oleh Pengadilan Tinggi Ontario di Toronto ketika menolak pendaftaran perkahwinan antara dua orang yang mempunyai gender yang sama.-2000: Kerlap-Kerlip Warna Kedaton 2000. 7 .-2003: Brazil mengusulkan kepada Komisi Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (HAM) agar orientasi seksual dimasukkan sebagai salah satu aspek HAM. Apr. gay. Dalam prosesnya. Dengan syarat salah seorang daripada pasangan yang berkahwin adalah warga atau penduduk tetap Belanda dan perdebatan tentang orientasi seksual kembali hangat di Konferensi Dunia Melawan Rasisme di Durban. Afrika Selatan. Vatikan mendesak pemerintah-pemerintah Amerika Latin lainnya untuk menentang usul ini.Lumpur. diserang oleh sekumpulan lelaki yang menamakan mereka sebagai Gerakan Anti-Maksiat (GAM). DIY. acara pendidikan HIV/AIDS melalui hiburan di Kaliurang.-2001: Negara Belanda menjadi negara pertama yang mengesahkan perkahwinan untuk semua orang (termasuk gay dan lesbian). biseks. Jun. waria.-2000: IGS mendeklarasikan 1 Mac sebagai Hari Solidariti Lesbian & Gay Nasional.

Perkataan “pondan” memerihalkan perlakuan lelaki berlagak perempuan dalam pelbagai cara. “darai”.4 Ironi Gay Di Malaysia. 3.0 FAKTOR-FAKTOR PENYEBAB GAY 8 . “bapuk” dan “mak nyah”. Homoseksualiti dikatakan “wujud dalam kekaburan”.2. berdasarkan pola perlakuan yang dilabel sebagai “pondan”. homoseksualiti bukan isu baru dan bukan juga satu isu lama. kelihatan sumbang dengan cacat cela dalam latar budaya di Malaysia. Gambaran masyarakat secara umumnya terhadap kelompok homoseksualiti di Malaysia pada tahun sebelum dekad 1990-an. Kini perkataan “mak nyah” lebih kerap digunakan sebagai alternatif pada perkataan “pondan” yang diterima pakai secara bebas dalam kosa kata perbendaharaan bahasa Melayu moden di Malaysia. Perkataan “mak nyah” dipercayai mula digunakan dalam kalangan masyarakat Melayu Singapura. Terdapat usaha dalam akhbar bahasa Melayu yang melaporkan isu homoseksualiti dengan melazimkan penggunaan perkataan “pondan” sama makna dengan “gay” yang merujuk secara langsung kepada lelaki homoseksual. Perkataan ini meletakkan status homoseksualiti pada suatu kedudukan yang tidak sesuai. Manakala “bapuk”. lebih menjurus kepada sifat lelaki berwatak keperempuanan. “mak nyah” dari satu segi merendahkan atau memandang “serong’” kepada lelaki bergaya perempuan yang dianggap menyimpang dalam masyarakat Melayu di Malaysia. “mak nyah” pula merupakan perkataan yang lebih kontemporari sifatnya. Dari sudut sosiolinguistik perkataan “pondan”. “bapuk”. Dalam dialek Kedah. lelaki bersifat keperempuanan ini dipanggil “Darai”.

Homoseksualiti juga dipercayai bermula di sekolah dan institut pengajian tinggi yang berasrama. pengaruh rakan-rakan. Namun ia tetap tidak menjawab persoalan bagaimana seseorang yang berperwatakan seperti lelaki sejati dan mempunyai ciri-ciri lelaki sejati tetapi masih juga tertarik kepada lelaki yang kelihatan sepertinya. pendedahan yang keterlaluan dengan bahan pornografi sama ada dari video. faktor genetik dan faktor pengaruh dari barat. majalah serta internet mendorong mereka untuk melakukan perkara yang sama dan mereka merasa ingin mencuba sesuatu yang baru. Banyak perkara yang dahulunya dianggap devian kerana melanggar norma masyarakat tetapi tidak lagi kini kerana menganggap ia perkara normal kerana arus modenisasi. Pelbagai pendekatan yang digunakan oleh individu yang tidak bertanggungjawab yang mampu menyebabkan manusia terus hanyut di dalam dunia yang tidak bermoral demi keuntungan diri sendiri. Ia mungkin berlaku disebabkan oleh didikan dan layanan ibu bapa terhadap anak-anak di masa kecil kerana ke banyakkan ibu bapa di zaman moden ini tidak menerapkan nilai-nilai agama dan nilai-nilai murni pada anak-anak. Antara faktor tersebut ialah didikan ibu bapa. Jati diri kewanitaan biasanya lebih kuat. Ramai yang mengakui bahawa didikan ibu bapa. Hal ini dapat mempengaruhi sifat dan perilaku si lelaki tersebut. dan saiz bahagian otak terhadap punca homoseksualiti namun tidak dapat diterima oleh majoriti masyarakat. Banyak faktor masalah sosial terutamanya masalah homoseksual gay ini berlaku. 9 . Faktor keturunan atau gen. Pengaruh rakan sebaya dan persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina juga menyebabkan terjadinya homoseksual. hormon. fungsi.Pada zaman globalisasi kini banyak faktor yang mampu meruntuhkan institusi sosial atau moral manusia dengan sekelip mata sahaja. Faktor semula jadi pula merujuk kepada kesan pengaruh biologikal seperti faktor genetik. rakan sebaya dan suasana persekitaran yang bertanggungjawab menyebabkan terjebaknya seseorang itu dalam gejala homoseksualiti. Bagi pelajar lelaki institusi pengajian tinggi ini. cakera padat. iaitu adanya ketidakseimbangan jumlah hormon pada diri seseorang sejak lahir dan jumlah hormon wanita cenderung lebih besar daripada lelaki. sehingga mereka cenderung berkelakuan seperti wanita dan selalu tertarik terhadap aktiviti yang dilakukan wanita sekali gus tertarik kepada lelaki yang tampan. struktur.

malah beberapa negara Barat seperti Belanda dan Britain mengiktiraf kedudukan lelaki jenis ini.Tidak dapat dinafikan juga bahawa pengaruh budaya barat merupakan salah satu faktor utama yang menyebabkan terjadinya homoseksual atau gay di Malaysia. Individu yang mengamalkan cara hidup homoseksual ini mungkin akan menghadapi tekanan dari segi mental dan emosi.0 KESAN-KESAN AKTIVITI GAY Aktiviti gay ini banyak memberi kesan tidak kira ke atas individu.ini akan menyebabkan timbulnya konflik di dalam diri sehingga menyebabkan mereka berasa terasing dan seterusnya tidak dapat kembali menjalani kehidupan yang normal seperti manusia lain. Golongan ini akan merasa diri mereka dihina masyarakat yang menganggap mereka sebagai ‘orang asing’ serta tidak mendapat layanan seperti orang lain dan sering dilihat sebagai ‘pelik’. Malah Penglibatan mereka tidak dapat diterima secara keseluruhan kerana masyarakat merasakan terdapat jurang antara mereka dan orang lain. Pengamalan seksual antara golongan ini menyebabkan mereka perlu lebih berhati-hati dan bertanggungjawab kepada kepelbagaian masalah kesihatan seperti AIDS dan STD. 4. Penyakit ini mampu memberikan kesan yang besar terhadap hidup mereka serta penyisihan masyarakat akan menyebabkan mereka berasa tersisih dan terpinggir. 10 . Ia semakin ketara apabila kajian mendapati 50% rakyat Amerika Syarikat menyatakan bahawa tingkah laku homoseksual adalah sesuatu yang tabii dan bukan pilihan hidup mereka. Walaupun jangkitan AIDS dan STD disebabkan oleh pelbagai faktor. tetapi golongan homoseksual sering dijadikan penyebab utama. masyarakat mahupun keluarga. Kesan lain daripada aktiviti ini adalah kebarangkalian menghidapi penyakit yang berbahaya. Bagi masyarakat Barat. gay bukan sesuatu tingkah laku luar biasa atau devian. Budaya barat dianggap sebagai budaya yang berpengaruh dalam kehidupan masa kini. Ini akan menyebabkan timbulnya tekanan yang melampau kepada golongan ini dan menyebabkan mereka hanya bergaul bersama rakan-rakan sejenis tanpa mempedulikan keadaan persekitaran.

Masalah keruntuhan akhlak akan berleluasa menyebabkan negara hilang ketamadunan. Golongan homoseksual ini juga akan mula membentuk institusi kekeluargaan mereka sendiri dan sekali gus akan memusnahkan populasi semulajadi dalam masyarakat sekali gus ia juga melibatkan masyarakat kerana aktiviti ini memusnahkan kekuatan moral. Aktiviti ini diketahui mencatatkan sahsiah budaya dan kesatuan masyarakat serta budaya masyarakat setempat. dan luahan hati. Homoseksualiti didedahkan secara ketara oleh media massa pada awal dekad 1990 an sebagai suatu gejala yang lahir daripada kemewahan ekonomi negara. kewujudan “gay scene” di negara kita tidak kurang hebatnya jika dibandingkan dengan negaranegara yang telah dapat menerima dan menghalalkan homoseksual seperti Thailand dan 11 dibongkar oleh media massa dalam bentuk .Aktiviti gay ini juga sedikit sebanyak memberi kesan kepada keluarga mereka.1 PERGERAKAN GAY DI NEGARA ISLAM Malaysia Kini isu homoseksualiti menjadi suatu fenomena sosial yang lazim di Malaysia. Penekanan diberikan pada golongan homoseksual yang melakukan hubungan seksual di luar tabii. segala perbuatan yang di luar tabii manusia akan timbul dan ini menjadi faktor penggalak pada keruntuhan sahsiah masyarakat. Ahli keluarga mula berasa malu untuk mengakui salah seorang ahli keluarga mereka berada dalam golongan tersebut. kisah benar. isu homoseksualiti pengakuan. Ini menyebabkan ikatan kekeluargaan menjadi longgar dan akan menimbulkan unsur-unsur negatif yang akan disalurkan dalam jiwa golongan homoseksual ini. Dengan motif untuk mendapatkan keuntungan. Ia juga mencerminkan kemunduran dan apabila masyarakat menjadi terlalu terbuka. Walaupun negara kita mempunyai undang-undang sekular dan Islam (Syariah) yang mengharamkan sama sekali perlakuan dan gaya hidup homoseksual.0 5. 5. bahan cerita mengenai homoseksualiti di media massa dikisahkan dengan penuh sensasi. Dalam masyarakat Malaysia yang agak “tertutup” tentang seksualiti. Aktiviti mereka dianggap akan menimbulkan malu kepada keluarga.

Kemudian. Golongan gay juga telah menggunakan taman dan tempat-tempat awam lain untuk mencari pasangan mereka. Suatu ketika dahulu disko bernama Matahari yang lokasinya kini telah menjadi Pasar raya SOGO di Jalan Tunku Abdul Rahman merupakan tempat berkumpulnya golongan gay pada setiap hujung minggu.Belanda. Pada hari ini terdapat lebih daripada 10 kelab hiburan gay di Kuala Lumpur yang merupakan kelab hiburan bagi golongan gay yang bukan saja menjadi tempat berhibur. Bermula dengan Padang Kelab Selangor atau Dataran Merdeka pada hari ini yang mendapat gelaran “Green Carpet” dalam kalangan gay pada awal tahun 70-an. Tidak kurang juga yang lebih berani untuk melepaskan nafsu di tempat berkenaan seperti di dalam kenderaan atau di sebalik rimbunan pokok bunga. Majoritinya hanya mencari pasangan untuk memuaskan nafsu. sekitar tahun 90-an kawasan tempat letak kereta berhampiran Dewan Bandaraya Kuala Lumpur yang lebih dikenali sebagai “Jurassic Park” dalam kalangan gay dan kini beralih kepada Taman Tasik Permaisuri yang juga di kenali sebagai “Lost World” dan taman di Kelana Jaya berhampiran Stadium Petaling 12 . Di Malaysia. Setelah itu pada awal tahun 80-an muncul pula sebuah kelab yang terletak di Bukit Bintang dan masih lagi meneruskan perniagaannya sehingga ke hari ini. bertemu rakan-rakan malah tempat mencari pasangan. Hanya segelintir dari mereka yang mencari cinta di kawasan-kawasan ini. "Gay scene" di negara kita boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama. Masyarakat sekeliling dan pihak berkuasa amat sedar akan kewujudannya. Tidak pernah ada tindakan untuk mengharamkan premis-premis perniagaan ini kerana secara undang-undangnya perniagaan kelab hiburan ini adalah suatu yang sah. berpindah kepada kawasan tempat letak kereta di belakang Hotel Kowloon di Jalan Tuanku Abdul Rahman pada tahun 80-an. Namun secara umumnya semuanya adalah berdasarkan kepada satu tujuan utama iaitu untuk memuaskan nafsu masing-masing. Kelab hiburan ini bukan dijalankan secara sembunyi-sembunyi atau underground. kelab hiburan untuk golongan gay telah wujud di negara kita sejak akhir tahun 70-an lagi. Selagi mereka tidak melakukan perlakuan yang melanggar undangundang pihak berkuasa tidak dapat mengambil tindakan.

Jaya dan MAS Training Centre. Namun. Dengan demikian. Namun pada masa ini. gerakan liberalisasi nilai-nilai dan ajaran Islam di Indonesia sudah sampai pada tahap yang menakjubkan. Setelah kemerdekaan tahun 1949 (catatan penterjemah: Belanda mengakui kemerdekaan Indonesia tahun 1949 setelah Konferensi Meja Bundar tidak menerima hukum “anti homo” dalam penerapan hukumnya. Kini wujud pula rumah-rumah urut yang sebenarnya bukan menawarkan khidmat urut tetapi khidmat seks kepada pengunjungnya. Arlena dan banyak lagi. Namun ia telah menjadi suatu perkara biasa dalam kalangan gay di Malaysia. Malah pelancong luar negara juga telah biasa dengan nama-nama seperti Fresh. Khun. Spa-spa ini bukan sahaja menyediakan bilik mandian wap (steam room) malah bilik-bilik gelap untuk pengunjung melakukan seks. Dalam fakta sejarahnya. Friendly. tidak perlu melakukan aksi bawah tanah untuk mengekspresikan diri mereka. kaum gay tidak menerima status hukum yang jelas dan kuat. Pengunjung boleh memilih tukangtukang urut yang sebenarnya pelacur-pelacur lelaki yang mereka sukai dengan bayaran bermula daripada RM100 untuk satu jam perkhidmatan. Dalam keadaan yang gelap itu mereka tanpa segan silu melakukan seks beramai-ramai dan bertukar-tukar pasangan. Pada awal tahun 2000 menyaksikan pula wujudnya spaspa yang menjadi medan tempat golongan gay memuaskan nafsu mereka. Ramai mungkin tidak menyedari perkara ini. yang terjadi semuanya hanyalah kata-kata dan bukan dalam bentuk penyeksaan seperti beberapa negara Islam lain.2 Indonesia Indonesia adalah sebuah negara dengan jumlah penduduk beragama Islam terbesar di dunia (sekitar 170 juta). Jari Mas. 5. kehidupan kaum gay di Indonesia berjalan secara tertutup. sejak dahulu lagi homoseksualiti telah diterima oleh masyarakat dunia. Bahkan masih banyak umat Islam yang memandang negatif golongan homoseksualiti. Haven. Hingga kini masih banyak gereja Kristian yang mencela dan menghakimi homoseksual. Mereka yang bergelumang dalam bidang pengajian Islam tidak malu dan segan lagi untuk 13 . Kaum homoseksual di Indonesia. Sebaliknya.

Buku ini secara terang mengajak masyarakat untuk mengakui dan mendokong supaya membenarkan perkahwinan sejenis. seorang kaunselor di bandar Beirut telah mendesak kerajaan Lebanon untuk mengharamkan apa yang digambarkan sebagai “public manifestations” 14 .3 Lebanon Pergerakan gay di Lebanon. sehingga masyarakat tidak memisahkan dari dirinya malah sebaliknya." (hal. institusi pendidikan tinggi Islam seolah-olah membiarkan semua kemungkaran itu. Tahun 11. Ini adalah sesuatu perkara yang tidak pernah terlintas di fikiran sebelum ini. Malah. Gerakan yang menghalalkan satu tindakan hina yang selama ribuan tahun dikutuk oleh agama ini juga muncul di kalangan Fakulti Syariah Pengajian Tinggi Islam. buku ini menggariskan strategi yang mesti dilakukan untuk menghalalkan perkahwinan homoseksual dari segi undang-undang di Indonesia iaitu (1) menggembleng tenaga kaum homoseksual untuk bersatu dan berjuang mendapat kembali hak-haknya yang telah dirampas oleh negara. Buku yang berjudul Indahnya Kawin Sesama Jenis: Demokratisasi dan Perlindungan Hak-hak Kaum Homoseksual adalah kumpulan artikel di dalam Jurnal Justisia Fakulti Syariah Institut Agama Islam Nasional Semarang edisi 25. 15) Di seluruh dunia Islam lain tidak pernah wujud gerakan seperti ini. 5. (4) mencadangkan pindaan UU Perkahwinan No 1/1974 yang mendefinisikan perkahwinan mestilah di antara lelaki dan wanita. Sementara itu. (2) memberi pemahaman kepada masyarakat bahawa apa yang terjadi pada golongan homoseksual adalah sesuatu yang normal dan menurut fitrah semula jadi. 2004. masyarakat turut terlibat mendokong setiap gerakan kaum homoseksual dalam menuntut hak-haknya. (3) mengkritik dan menulis semula tafsir dalam agama (tafsir kisah Luth dan konsep pernikahan) yang tidak memihak kepada kaum homoseksual.menghancurkan ajaran agama yang sudah jelas.

Walaupun Lebanon mempunyai tingkah laku yang lebih longgar kepada seks berbanding negara Arab lain. golongan homoseksual menyatakan bahawa mereka dipilih dan berlaku diskriminasi di dalam negara di mana ramai orang menganggap homoseksual adalah merosakkan dan tidak bermoral. Pada hari minggu. memberikan kuasa satu sama lain dan suka mengunjungi kelab-kelab dengan satu sama lain. 5. kafe dan restoran. Ramai tidak bersetuju tentang undang-undang keluarga yang diluluskan oleh Majlis Pemerintahan Sementara dalam Disember 2003 berkaitan aktiviti-aktiviti hubungan sejenis yang 15 . seperti kebanyakan bangsa Arab lain. Helem menawarkan pejabat-pejabat. Di Lebanon golongan ini menyokong satu sama lain. golongan homoseksual di Lebanon akan membanjiri dua atau tiga kelab malam Beirut di mana mereka boleh bermain mata dan bertukar-tukar pasangan. lesbian. akses internet dan sukarelawan untuk membantu menangani krisis homoseksual.4 Iraq Perihal halal untuk homoseksual Iraq pada masa ini masih tidak jelas. homoseksualiti bersifat ‘taboo’dan jarang diperkata di khalayak. Helem adalah sebuah persatuan untuk melindungi golongan homoseksual telah dijalankan di Lebanon sejak tahun 2005 dan ia disokong oleh kedutaan di Beirut. komputer-komputer. urus niaga bersama satu sama lain. Matlamat Helem adalah untuk memperbaiki status sosial gay. Sehingga sekarang. biseksual dan individu transeksual (GLBT) dengan menganjurkan kempen-kempen kesedaran dan menyediakan pembantu perubatan. Persatuan tersebut mengeluarkan dua majalah luar yang memberi fokus kepada perbezaan jenis orientasi seksual dalam kalangan orang Lebanon.oleh homoseksual dan aktiviti transeksual. “Public manifestations” perlu diharamkan kerana homoseksual melanggar nilai-nilai moral. kerajaan membenarkan golongan gay membuka dan menguruskan kelab-kelab. Di Lebanon juga. agama dan prinsip kemanusiaan masyarakat Lebanon.

homoseks adalah satu jenayah yang bawa kematian hukuman.haram. keagamaan radikal menganggap homoseksual adalah satu dosa yang boleh membawa hukuman mati. Iraq melihat satu peningkatan ketara golongan lelaki gay dan kanak-kanak yang terlibat dengan masalah ini dan menganggap golongan ini adalah ‘immoral’ kerana mengadakan hubungan seks sejenis dalam usia semuda 11 tahun. UNAMI mencatatkan 26 ahli-ahli mereka telah dibunuh sejak 2003.1 PERGERAKAN GAY DI NEGARA BUKAN ISLAM Sukan Gay Chicago 16 . 6. juga golongan gay dikenakan 40 sebatan kepada kematian penalti.0 6. Homoseksual di Iraq banyak melibatkan golongan dewasa dan kanak-kanak. Presiden Amerika. Di Iraq. Bush menganggap peristiwa buruk yang menimpa Iraq seperti harga minyak melambung tinggi adalah kerana perkahwinan golongan gay di Iraq. Di bawah hukum syarak. Di Iraq. Perkahwinan golongan gay di Iraq dikecam hebat oleh pemimpin-pemimpin negara lain kerana mereka menganggap perkahwinan sesama jenis sesuatu yang melanggar hukum bagi sebuah negara Islam. Seorang pegawai hak asasi manusia dari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu Misi Bantuan di Iraq (UNAMI) melaporkan bahawa kerajaan Iraq telah mengesahkan “kempen-kempen keras” menentang homoseksual dan pembunuhan bagi homoseksual di Iraq.

Ia memaparkan semua semangat dan aksi atlet. Bandar San Francisco ini memulakan isu perkahwinan berlesen pasangan sama jantina pada Februari 2004. 6. 6. Arizona bersedia mengikut undang-undang biasa yang melarang perkahwinan gay. selepas Dato Bandar baru membuat keputusan untuk membantah undang-undang dan membenarkan perkahwinan gay. 7 negeri lain bersetuju dengan pembaikan undang-undang perkahwinan gay ini pada hari yang sama. tapi perkahwinan ini menimbulkan kemarahan golongan konservatif dengan melancarkan bantahan terhadap perkahwinan ini.95 secara online. Dianjurkan oleh “wolfe video”. Gabenor California Arnold Schwarzenegger memberitahu penduduk yang peguam akan membentangkan hal ini di mahkamah untuk membantah golongan ini. kelompok pasangan gay ini telah ke California melalui U. DVD ini dijual dengan harga US$ 19. hakim menetapkan yang undangundang California melanggar undang-undang dasar yang mengadili semua .S. sebagai hadiah musim cuti. Tayangan 2 jam itu termasuk temu bual atlet. Pada Ogos 2004. penganjur sukan gay 2006 di Chicago telah melancarkan tayangan DVD yang tempoh tayangannya lebih dari 2 jam bermula dengan sukan besar Julai dan pesta budaya. Semasa perkahwinan gemilang ini.1 Perkahwinan Gay Amerika Arizona Pada November 2006.2 California Negara Amerika yang paling popular mempunyai bandar yang merekodkan perkahwinan gay. Tapi keputusan yang diambil pada 14 Mac 2005. Lebih daripada 3400 pasangan gay berkahwin sebelum mahkamah agung California memberi arahan untuk berhenti pada bulan berikutnya. mahkamah agung telah menghukum datuk Bandar yang melampaui bidang kuasanya. perasmian dan penutup acara dan bahagian 30 bahagian permainan.2. pengundi Arizona membantah isu pembaikan undang-undang yang akan melarang undang-undang perkahwinan gay. Memetik dari 200 jam secara kasar.2.2 6.Hanya untuk waktu ini.warganegara 17 . gambar diambil dari jarak dekat. Ia menjadi negeri pertama yang membantah.

negeri berkumpul menjadi undang-undang negeri pertama di U. pembuat undang-undang New Jersey membenarkan ikatan sivil sama jenis yang mana memberi pasangan gay dan lesbian sama hak seperti pasangan heteroseksual. ini diikuti dengan penegasan pada Februari 2004 oleh mahkamah agung negeri sebagai tanda pelanggaran kepada undang-undang dasar negeri untuk membantah perkahwinan gay. 6. Kes ini dipertimbangkan ke mahkamah tinggi dan diharapkan untuk sampai ke mahkamah agung. yang di saman jabatan undangundang dasar negeri selepas mereka mengotori perkahwinan berlesen.2. tapi mesti melalui bahagian sivil.tanpa mengira jantina. 6. Tujuh pasangan gay yang membawa kes ini menggugat undang-undang dasar agar mereka berhak untuk berkahwin.3 Massachusetts Massachusetts menjadi negeri pertama yang membicarakan tentang perkahwinan berlesen untuk pasangan gay pada Mei 2004.2. Pergerakan dilihat memberi respons kepada mahkamah agung negeri dalam bulan Oktober yang pasangan gay berhak mendapat hak yang sama seperti golongan heteroseksual. Ini secara semula jadinya digariskan ke atas isu sebagai fail hasil pada 2001 oleh tujuh pasangan gay.4 New Jersey Pada Disember 2006. tapi tindakan ini secara efektif dibubarkan apabila bahagian negeri membuat keputusan pada November 2006 untuk memberi ruang lebih daripada undi terhadapnya. pasangan gay mendapat faedah seperti mengangkat hak. 6. Di bawah undang-undang. Undang-undang negeri akhirnya mencadangkan usul pembaikan yang boleh membantah perkahwinan gay. mengikut langkah yang sama dari pihak senat negeri.S untuk melalui rang undang-undang termasuk perkahwinan gay. Pada September 2005. dan warisan.3 Perjalanan Kaum Homoseksual India Pengadilan Tinggi Kota New Delhi. beberapa waktu dahulu pernah terjadi pendebatan yang cukup sengit antara pemerintah dengan para pembela kaum 18 . India. Tapi rang undang-undang tersebut tidak membenarkan perkahwinan.

The Boyfriend. tetapi menggunakan ketentuan hukum itu untuk menyeksa para homoseksual. sebahagian besar di India. masyarakat yang tinggal di Mumbai. Menurut pemerintah. Hal ini tidak boleh dilakukan di jalan-jalan di New York. tindakan berkaitan dengan apa yang mereka sebut sebagai “perilaku seks tidak alami” pada masa depan dapat menciptakan peningkatan penyimpangan perilaku. penulis buku itu. Sebut saja. kaum homoseksual tidak dapat dibenarkan di India. Namun dia mendapati kaum ini kurang keras memperjuangkan hak mereka. Diakui bahawa kehadiran mereka kini sudah semakin luas dan terbuka. Mereka melihat hubungan itu sebagai perilaku tidak logik.” tegas para pengacara pemerintah. Masyarakat. dan London. perlindungan kesihatan. Bahkan banyak persatuan ditubuhkan untuk mengagumi kaum ini. Menurut Yayasan Naz. diatur oleh pemerintah dengan alasan untuk keamanan masyarakat. Amerika Syarikat. Para pembela kaum homoseksual ini menginginkan supaya pihak berkuasa mengeluarkan satu keputusan yang membenarkan hubungan homoseksual dalam undangundang.homoseksual. menolak tindakan perilaku homoseksual itu. polisi bukan untuk melindungi kaum homoseksual. Kini di India buku-buku banyak bercerita tentang kaum homoseksual ini. ujar Mohammad Yunus. “Saat hak menghargai privasi seseorang dan ketenteraman kehidupan keluarga. Banyak 19 . R Raj Rao. “Masalah ini perlu diketengahkan” tegasnya. inilah yang ditegakkan oleh hukum. Jumlah kaum ini di seluruh India di perkirakan 50 juta orang. mengatakan yang kaum ini ingin ada perubahan dari sisi hukum. dan moral adalah sama dengan perlindungan terhadap kepentingan masyarakat. Para pemerintah menegaskan. kerana masyarakat negara itu memang sangat tidak menyetujuinya. Secara tepatnya. “Walaupun dinilai sensitif di Mumbai. Buku-buku tentang kisah kaum ini juga semakin banyak diterbitkan. Buku ini berkisar tentang seorang kekasih homoseksual dan seorang remaja yang tidak dapat menahan dorongan homoseksnya. Cerita ini dengan tema yang tidak boleh diterbitkan di negara yang sudah 141 tahun memiliki hukum melarang tindakan seksual “tidak logik”. Sedangkan di kota Mumbai yang mempunyai penduduk 15 juta orang. “satu dari 10 penduduk adalah kaum homo”. Menurut beliau. mereka boleh berjalan berpimpin tangan dengan kekasihnya di khalayak umum”. pengakuan secara hukum terhadap kaum homoseksual.

Persatuan seperti Gay Bombay mengadakan pesta sebulan sekali. 6. Gay Bombay and Hum Safar. Bahkan pernah sebuah pesta diadakan pada hari Jumaat yang dihadiri oleh sekitar 350 orang. Mereka memberitahu yang presiden menuntut untuk menggantikannya dengan isu positif untuk partinya dalam membangunkan 20 .S secara formal untuk menjelaskan perkahwinan adalah antara lelaki dan perempuan. sejak kota itu menjadi tuan rumah menganjur perhimpunan kaum homoseksual. Bahkan beberapa orang dari negara lain turut mengambil bahagian.S Dalam Pembaikan Undang-undang Dasar Dan Membantah Perkahwinan Sejenis Bush menggunakan alamat rasmi untuk menghantar permohonan kepada senat U. terdapat kaum homo dari berbagai kelas bergabung menjadi satu. Perlu ada usaha lain yang boleh memperlihatkan lagi keberadaan kaum ini. pengakuan dan kegiatan mendorong keberadaan kaum ini. Bahkan masyarakat umum boleh berbicara secara terbuka melalui laman web yang mereka miliki.4 Presiden U. Dia memberitahu yang ukuran diperlukan kerana “aktivis mahkamah” membiarkan tanpa alternatif. kini tengah berusaha menciptakan kesedaran tentang pentingnya hak kaum homo melalui workshops. Namun banyak pihak juga mengakui keinginan mereka sukar untuk direalisasikan. Pembaikan ini berdiri dengan sedikit peluang untuk melepasi tetapi analisis mengatakan pihak republik melihat isu ini mendapat undian yang banyak pada bulan November melalui undian pungutan suara. filem. kelab malam di selatan Mumbai yang mengadakan pesta kaum homo setiap malam minggu.pesta untuk kaum ini diadakan di pelbagai kedai minum atau pub dan kelab malam seperti yang dilakukan di Voodoos. satu jumlah di luar dugaan penganjur. namun banyak pihak juga masih tidak dapat menerima mereka. Selain. Dalam pesta ini. Walaupun banyak cara ditempuh untuk menumbuhkan kesedaran pentingnya hak mereka. Di Mumbai sendiri pesta seperti ini sudah dilakukan untuk kelapan kali. Kelab yang serupa juga terdapat di pelbagai tempat lain seperti di New Delhi dan Bangalore. dan tentunya pesta. Walaupun banyak cara dilakukan untuk memupuk kesedaran tentang pentingnya hak mereka. salah satu persatuan kaum homo pertama di India.

moral polisi terhadap golongan homoseksual pada zaman ini telah banyak dipertikaikan oleh sesetengah pihak berkenaan dengan pencerobohan privasi individu. “Bantahan terhadap undang-undang ini wajar kerana aktivis meninggalkan negara mereka tanpa sebarang pilihan. penerimaan terhadap golongan ini adalah sesuatu yang melanggar etika dan norma masyarakat kerana ia lebih banyak mengundang risiko kepada pembangunan masyarakat dalam sesebuah negara itu sendiri. sepanjang pemerintahan Babylon iaitu ketika penawanan orang yahudi dan mereka dijatuhkan hukuman mati. apabila mereka takut kehilangan kawalan di kongres. Baru-baru ini. bantahan ini memerlukan 2/3 sokongan dari tuan rumah dan senat. Hakim baru-baru ini menolak undang-undang perkahwinan tradisi di negeri seperti di Washington. Namun. Di beberapa negara barat kini.dan New York. 21 . Bush berkata “pengalaman umur yang mengajar kita tentang komitmen terhadap suami dan isteri untuk menyayangi dan menyediakan kesejahteraan kepada anak dan kestabilan sosial. Ia mengalami kekalahan yang sama pada 2004. Undang-undang pertama yang menentang persetubuhan antara para lelaki sarjana direkodkan kira-kira 550 BC. California.”kata Bush. Pihak republik berharap pendirian terhadap isu ini dikongsi dengan semua dan mencadangkan untuk dihebohkan November ini. zaman purbakala iaitu di Crete dan Sparta. Berbeza di negara Islam. penuntutan hak terhadap golongan ini dilihat semakin mendapat perhatian positif dengan penggubalan undang-undang yang lebih bersifat terbuka.kemerosotan popularitiny-khususnya selepas menjatuhkan Iraq. seluruh dunia telah menggubal undang-undang terhadap golongan homoseksual dengan hukuman kematian.0 POLISI-POLISI BERKENAAN GAY DI BARAT DAN NEGARA ISLAM Sejak dahulu lagi. yang hanya menggalakkan golongan lelaki dewasa terlibat dalam homoerotik persahabatan sahaja. Walau bagaimanapun. pungutan suara untuk mendapatkan pendapat umum mencadangkan 59% orang Amerika membangkang untuk membenarkan perkahwinan gay mengikut undang-undang 7. Undang-undang pertama yang digubal bagi golongan antara sesama jantina adalah sejak 600 BC.

Namun hal ini berbeza dengan hal homoseksual.' 22 . bahkan demikian pula yang dilakukan oleh para shahabat dan al-Khulafa` arRasyidun. Ia mengatakan. di antaranya 'Ali bin Abi Thalib radhiyallahu ‘anhu yang mengambil pendapat yang sangat tegas.7. "Dalil atas hal ini adalah bahawa Allah subhanahu wata’ala menjadikan Hadd (hukuman) atas orang yang membunuh jiwa manusia diserahkan kepada pilihan wali dari korban. Terdapat riwayat yang dinyatakan dari Khalid bin al-Walid radhiyallahu ‘anhu bahawa ia pernah menemukan di suatu daerah pinggiran perkampungan Arab seorang laki-laki yang menikah dengan sesamanya layaknya wanita yang dinikahkan. Dibakar. ia pun mengabarkan hal itu kepada Abu Bakar ash-Shiddiq radhiyallahu ‘anhu. Maka. "Menurutku. kehancuran kepada tanah bumi yang didiami. diserembabkannya ke dalam perut bumi dan dihujani batuan dari langit. Lalu beliau meminta pendapat para sahabat yang lain. Para ulama mengatakan. Allah subhanahu wata’ala mengenakan Hadd yang pasti (tegas) sebagaimana yang disepakati para sahabat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam berdasarkan dalil-dalil dari as-Sunnah yang begitu tegas yang tidak ada pertentangan ke atasnya. dibunuh atau dimaafkan tetapi pelakunya harus membayar denda (diyat) atas hal itu.1 Hukuman Islam terhadap golongan homoseksual Sejarah golongan homoseksual ini telah berlaku sejak zaman umat Nabi Luth di mana Allah telah memberikan seksaan kepada mereka dengan seksaan yang belum pernah dirasakan oleh umat mana pun iaitu dengan memberi kebinasaan. hukumannya dibakar dengan api. Ke-dua. Hukuman bagi pelaku: Terdapat tiga hukuman berat terhadap pelaku homoseksual: Pertama: Dibunuh." Maka Abu Bakar pun mengirimkan balasan kepada Khalid bahawa hukumannya 'dibakar.

2 7. apa-apa tindakan kelucahan yang melampau dengan lelaki. lalu si pelaku dilempar darinya dengan posisi terbalik. "Siapa saja yang kalian dapati melakukan perbuatan kaum Luth (homoseksual). Bagi Kesalahan-kesalahan yang Mempengaruhi Badan Manusia Seksyen 377a Kanun Keseksaan: “Keganasan kesopanan 377A. atau bersubahat.Ke-tiga. dinilai shahih oleh Ibn al-Qayyim) 7. Dilempar dengan Batu Setelah Dijangkalkan dari Tempat Yang Tinggi. ingin mendapatkan atau percubaan untuk melakukan kekerasan terhadap lelaki. kemudian dibaringi dengan lemparan batu ke arahnya.1 Polisi Di Negara Islam Undang-undang Golongan Homoseksual di Malaysia 1989-1996 Kanun Keseksaan Bab XVI. akan dihukum penjara yang boleh dilanjutkan sehingga dua tahun. Setiap lelaki yang melakukan." Ibn 'Abbas mengambil hukuman (Hadd) ini sebagai hukuman Allah subhanahu wata’ala atas pelaku homoseks. 23 . maka bunuhlah si pelaku (yang mengajak) dan orang yang dilakukan terhadapnya (pasangan)." (Diriwayatkan oleh para pengarang kitab as-Sunan.” Artikel 377A: Sesiapa yang melakukan seksual dengan memasukkan zakar ke dalam dubur atau mengajak orang lain untuk melakukan hubungan jasmani yang bertentangan dengan hukum alam semula jadi. mana bangunan yang paling tinggi di suatu perkampungan. 'Abdullah bin 'Abbas radhiyallahu ‘anhu berkata. Bukan Hanya Pelaku Utamanya Saja yang Dihukum Ibn 'Abbas -lah yang meriwayatkan dari Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam sabda beliau. "Perlu dicari dulu.2.

Persekutuan Kanun Jenayah “ Tentangan Merah Jambu organisasi di bandar selatan Johor Bahru melaporkan bahawa kerajaan Jabatan Hal Ehwal Agama mempunyai suatu undang-undang baru mengenakan satu 5. Artikel 377B: Sesiapa yang secara sukarela melakukan hubungan jasmani yang bertentangan dengan hukum alam semula jadi akan dihukum penjara selama 6 bulan atau dilanjutkan sehingga 20 tahun. zina heteroseksual. (Berita OG. luka-luka atau mencederakan seorang daripada mereka. adalah dikecualikan daripada apa-apa penalti. Hukuman adalah 1 tahun jika ia adalah diperintah akan menjadi tidak sengaja. Sesiapa secara sukarela telah melakukan hubungan jasmani yang bertentangan mengikut hukum alam semula jadi dengan sesiapa pun. denda atau sebatan”. 24 . [nama diperlukan] Bab 7 Seksyen 7 Perenggan 368: “Mana-mana orang yang degil melakukan tindakan sehingga menyebabkan merebaknya satu penyakit berbahaya hingga membahayakan kehidupan orang lain boleh dihukum pada satu tempoh tahanan tidak melebihi 3 tahun. lesbianisme dan liwat”.000 ringgit (US$1700) denda dan enam sebatan atau tiga tahun penjara bagi kesalahan seksual termasuk pelacuran. atau saudara wanitanya yang melakukan zina atau saudara lelakinya yang melakukan liwat dan bunuh. dan juga dikenakan sebatan. wanita atau binatang akan dihukum penjara.2 Kod Jenayah Iraq Terhadap Golongan Homoseksual Kanun Jenayah dan 1972 Kod Awam Iraq membuat peruntukan-peruntukan berikut dalam kanun jenayah terhadap golongan homoseksual: Perenggan 111: “Sesiapa menemui isterinya.Seksyen 377 Kanun Keseksaan: “Kesalahan-kesalahan Luar Biasa 377.2. 2/1998) 7.

Artikel-artikel 123 dan 124: Jika liwat. hukuman adalah kematian. 7. dan orang berprihatin bertaubat. Sekiranya salah seorang yang melibatkan diri dalam liwat secara sukarela adalah bawah umur akan dikenakan hukuman 74 kali sebatan. Artikel-artikel 114 untuk 119: “Tafhiz” iaitu bermaksud menggosok paha atau bahagian paha atau punggung dan seperti dilakukan oleh dua orang lelaki dihukum pada 100 sebatan. adalah dibuktikan pada pengakuan. Bukti daripada wanita itu sendiri atau serentak dengan seorang lelaki tidak akan membuktikan perbuatan liwat tersebut”. Artikel-artikel 121 dan 122: Jika dua orang lelaki “diri bertelanjang kurang satu ditutup tanpa sebarang keperluan”. Artikel-artikel 108 untuk 113: “Liwat adalah terbukti sama ada jika seseorang mengaku empat kali untuk melakukan liwat atau bergantung kepada keterangan empat orang lelaki yang wajar. atau jenayah-jenayah kurang dirujuk di atas. hukuman adalah kematian jika mereka adalah dewasa. Shari'a dibicarakan dan dia boleh meminta pengampunan.Bab 8 Seksyen 4 Perenggan 376: “Mana-mana orang yang mendapat satu sijil perkahwinan dan mengetahui ia adalah tidak sah terhadap sekular atau undang-undang dan mana-mana orang yang menimbulkan isu-isu perakuan seperti mengetahui perkahwinan adalah tidak sah adalah boleh dihukum penjara tidak kurang daripada 7 tahun. Di Iran. pemikiran waras dan membenarkan ia berlaku. Kaedah pelaksanaan untuk Shari'a dibicarakan untuk menentukan hukuman tersebut.2. jika seorang lelaki "melakukan ciuman-ciuman bernafsu" hukuman adalah 60 sebatan. 25 . Bagi keempat-empat peristiwa.3 Polisi Gay di Iran Liwat adalah satu jenayah antara kedua-dua yang terlibat dan patut dihukum. kedua-dua adalah dihukum terpulang bersama-sama 99 sebatan.

namun. Umur yang cukup untuk seorang lelaki homoseksual adalah 21 tahun berbanding 16 tahun untuk golongan heteroseksual dan lesbian. persetubuhan gay masih dilihat sebagai tidak bermoral. 7. kemudahan-kemudahan dan perkhidmatan-perkhidmatan untuk golongan homoseksual. Pada 2001. Walaupun.3. Akta Perkongsian Awam 2004 telah digubal. mendirikan Suruhanjaya Persamaan dan Hak Asasi Manusia iaitu meliputi semua persamaan yang terkandas dan perjanjian bagi memperkenalkan perlindungan dalam bidang barangan. dan pada tahun 2003.0 CARA MENGELAK DIRI DARIPADA BAHAYA HOMOSEKSUAL 26 . Pada Oktober 2006. 8. perkenalan perlindungan di tempat kerja daripada diskriminasi serta pemansuhan dengan membahagikan 28 pemansuhan kesalahan-kesalahan seksual yang berdiskriminasi undang-undang. kerana sesetengah kes ia hanyalah simptom dan serasi dengan kesihatan mental secara hormat". membenarkan pasangan yang sama jantina mendapat hak-hak perkahwinan. berbahaya dan tidak digalakkan. undang-undang UK memberi kelonggaran pada golongan ini.1 Polisi Di Negara Barat Undang-Undang Gay UK Sekitar 1967. kelulusan dalam penyamaan cukup umur 16 tahun. menganggap "homoseksual tidak lagi menjadi sah jika ia menjadi salah satu daripada penyakit. laporan Jawatankuasa Jabatan Kesalahan Hubungan Sejenis dan Pelacuran dimuatkan pada 3 September 1957 dan menyatakan “tingkah laku homo seks adalah membenarkan orang dewasa secara sulit tidak perlu lagi melakukan satu kesalahan jenayah”. Pada 18 November 2004. seks secara sukarela adalah sebahagian daripada jenayah.Artikel-artikel 125 dan 126: Jika seseorang yang telah terikat dengan jenayah di atas. Pada awal 1950. namun bertaubat sebelum pemberian keterangan pada saksi-saksi maka hukuman dibatalkan.3 7.

0 KESIMPULAN 27 . Mereka perlu juga memperbanyak puasa demi menumpaskan godaan hawanafsu yang jahat itu. maka kajian hendaklah dilakukan untuk mengetahui apakah puncanya dan cuba menyelesaikannya melalui cara-cara yang disebut di atas dan sentiasa menemui mereka yang mempunyai kepakaran di dalam bidang agama dan kesihatan demi menyelamatkan diri daripada terjebak ke kancah yang ditegah dan dikutuk oleh Allah Ta’ala ini. 9. bagi mengelak dari gejala ini juga mereka boleh mengikuti programprogram yang bermanfaat dan sihat khasnya program-program pengajian agama secara bersungguh-sungguh dan mengamalkan budaya kehidupan yang sihat lagi diredai oleh Allah Ta’ala. Mereka perlu berkawan dan bersahabat dengan mereka yang takut kepada Allah Ta’ala dan yang suka menasihati kita apabila kita tergelincir daripada jalan Ilahi. Mereka ini juga hendaklah mengelak daripada bertemu dengan mana-mana orang ( termasuk daripada kaum sejenis ) yang boleh menyebabkan “ nafsu syahwat “ itu naik semula untuk melakukan “perbuatan jahat itu”. Selain itu. Ini termasuklah juga mengelak diri daripada melihat dan membaca karya-karya dan gambar-gambar seksi atau lucah melalui sebarang alat sebaran media-massa. ataupun kedua-duanya sekali (bisexsual). seseorang yang tidak kuat imannya akan mudah tergoda dan terangsang dengan apa yang dilihat. Mereka juga perlu mengelak diri daripada berbicara mengenai apa-apa yang boleh merangsang nafsu syahwat. sama ada yang menjurus kepada seks dengan pasangan berlainan jenis ataupun yang sejenis.Beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengelak diri daripada terjebak ke kancah perzinaan luar tabii iaitu homoseksual ialah dengan mengamalkan budaya iaitu dengan menahan pandangan daripada melihat apa-apa yang diharamkan oleh Allah Ta’ala dan apa-apa yang merangsang nafsu syahwat kerana dengan melihat perkara-perkara ini. Termasuk jugalah memperbanyak amal-ibadat dan berdoa sentiasa kepada Allah Ta’ala agar terselamat daripada sebarang “budaya sumbang”. Mereka boleh berkahwin dan jikalau selepas berkahwin masih lagi merasa “terangsang” dengan kaum sejenis. Ini kerana apabila berbicara hal itu akan mengakibatkan keinginan itu tertanam semula di minda dan keazaman untuk melakukannya tercetus pula di hati.

http://www. menunjukkan teladan yang baik serta memberi perhatian. Perubahan bergantung pada kekuatan diri. Masyarakat juga perlulah berusaha untuk sama-sama membantu golongan ini dan tidak menyisihkan dan memandang hina terhadap golongan ini.com/docs/29621086/GAY 28 . setakat mana mereka mampu mengawal diri untuk tidak melakukannya. mendidik dengan pembentukan akhlak dan peribadi yang mulia. pemedulian dan kasih sayang yang secukupnya. masyarakat seterusnya kepada negara. Pemerhatian perlu banyak dibuat. Mereka mengambil masa untuk pulih sepenuhnya. identiti. terutama latar belakang kehidupan pelajar. Ilmu duniawi sahaja tidak cukup untuk mendidik anak tanpa disertakan dengan ilmu agama. Oleh itu. gejala homoseksual ke heteroseksual di peringkat usia remaja sebelum menjadi tidak terkawal apabila dewasa.Oleh itu beberapa pendekatan perlu dilakukan untuk merawat. Kawalan dalaman yang kuat inilah yang boleh mematangkan fikiran anak-anak dan akan dapat mengawal dirinya walau di mana pun dia berada. Rakanrakan juga perlulah membantu mereka untuk dari terus bergelumang dengan dosa dan tidak harus membiarkan mereka begitu sahaja dari terus terjerumus kepada perkara terkutuk ini. Ibu bapa dan keluarga perlu sama-sama bertanggungjawab untuk mewujudkan hubungan kekeluargaan dalam suasana dan persekitaran yang sihat dan mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya. Ibu bapa harus menggunakan diplomasi dan menghormati mereka bagi menyelesaikan masalah.docstoc. menukar orientasi. Selain daripada itu juga. memulih. ibu bapa hendaklah memberi maklumat yang secukupnya serta memberi gambaran baik buruk sesuatu kelakuan dan risiko-risiko yang akan dihadapi kepada anak-anak sesuai dengan masa dan ketikanya. usaha dari pelbagai pihak perlulah ada bagi mengatasi masalah homoseksual ini kerana ia merupakan satu perkara yang berbahaya dan memberi kesan yang buruk kepada diri. malah agama. Ilmu agama perlulah diterapkan kepada anak-anak sejak kecil lagi kerana dengan ilmu agama yang dimilikinya ia dapat menghindarkan diri dari melakukan perkara yang terkutuk itu..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->