P. 1
KERJAYA GURU SEBAGAI IBADAH

KERJAYA GURU SEBAGAI IBADAH

|Views: 707|Likes:
Published by Zahidah Mohd Yusoff

More info:

Published by: Zahidah Mohd Yusoff on Jan 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2013

pdf

text

original

MEMPERHAMBAKAN DIRI KEPADA ALLAH SAMADA KHUSUS ATAU AM BERPANDUKAN FIQH € ADA SYARAT, RUKUN, SAH DAN BATAL
€

menghayati dan mengamalkan nilai. adab dan etika perkhidmatan yang cemerlang € .merupakan penjawat awam yang terpenting dalam bidang pendidikan. norma. € Guru-guru perlu memiliki. memahami.

agama.Nilai bermaksud darjat. kualiti. mutu. kemasyarakatan dan lain-lain. € . taraf atau sifat ketinggian dalam pemikiran. € Norma bermaksud ukuran untuk menentukan sesuatu atau peraturan atau ketentuan yang telah menjadi kebiasaan yang dijangka akan dipatuhi oleh setiap anggota masyarakat.

€ . berbudi bahasa dan mempunyai budi pekerti € Etika bermaksud prinsip moral atau akhlak atau nilai-nilai akhlak yang menjadi pegangan seseorang individu atau sesuatu kumpulan. persatuan atau pekerjaan dan lain-lain .Adab bermaksud tingkah laku serta tutur kata yang halus(sopan).

Peranan guru KERJAYA GURU SEBAGAI IBADAH Sifat peribadi guru. MODAL INSAN .

MENGHAPUSKAN KEJAHILAN € MENGELAKKAN PEMBAZIRAN € MEMBINA KETAHANAN € MEMBENTUK KEPERIBADIAN € MENJADI CONTOH & TAULADAN € KE ARAH MENCAPAI KEREDAAN € .

MULIA DAN DISANJUNG € MENDAPAT GANJARAN YANG BERTERUSAN € TERMASUK DALAM DOA HARIAN € TANPA PENGORBANAN GURU DUNIA TIDAK AKAN MAJU € SATU PROFESYEN (PROFESIONAL). lebihlebihlebih lagi TOK GURU € .

.

Budaya dan amalan menepati masa adalah budaya mulia. € Guru-guru diterapkan budaya menepati masa kerana masa itu lebih berharga dari emas. € .

Sesi persekolahan setahun mengambil masa tidak kurang dari 205 hari. € . € Masa yang diberi harus diurus dengan baik agar sasaran kerja tahunan dan sasaran kerja tambahan dapat dicapai. Masa yang diberi amat singkat untuk menguruskan perancangan kerja.

Sekolah mengambil langkah berikut agar budaya menyegerakan tugas berjaya diamalkan di sekolah .€ Hari ini banyak tugasan perlu disiapkan segera dan mestilah berkualiti.

€ . pengurus dan pemimpin. € Mereka haruslah mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi guruguru untuk melaksanakan tugas-tugas sekolah secara suka rela.pengetua sekolah ialah orang yang terpenting kerana mereka merupakan ketua.

.€ bagi menghasilkan semangat kerja yang lebih tinggi dan meningkatkan produktiviti pekerja. pihak pengurusan hendaklah menjadikan kerja lebih menyeronokkan mereka yang menjalankan kerja-kerja itu.

.

menganalisa dan berfikir secara kritis menjana idea-idea baru dan menarik bagi murid-murid berfikir mengenainya menggalakkan murid-murid bertanyakan soalan mengenai pelajaran hadir dalam lain-lain aktiviti di mana murid-murid terlibat seperti sukan.€ € € € € € € punyai empati dan komitmen dalam menghargai maruah orang lain (iaitu anak didik. persembahan musikal dn kebudayaan. ibu bapa dan rakan sejawat) dalam mengejar hasil dari segi afektif dan juga kognitif hubungkan 'mata plajaran' dengan kehidupan muridmurid kenal. hormati dan percayai murid-murid mengajar murid-murid bagaimana hendak belajar. .

mercu tanda profesionalisme seorang guru berfikir secara sistematik mengenai amalannya dan belajar daripada pengalaman adil dalam menilai dan menggred fleksibel dalam pendekatan-pendekatan pengajaran dan pembelajaran seorang komunikator yang cemerlang.€ € € € € melakukan refleksi dan kritik-kendiri. mampu menjadikan idea-idea yang kompleks mudah difahami dengan itu murid-murid dapat memahami dan menghargainya .

dan menyepadukan mata pelajaran secara berterusan mengukur pendekatan. beri masa yang cukup bagi setiap tajuk. jabatan pelajaran atau dirinya sendiri.€ € € € € sering mengukur kemajuan dan memberikan maklumbalas kepada murid-murid merancang pengajaran terlebih dahulu. . bersemangat dalam mengajar . syarahan dan ujian-ujian bagi memastikan kurikulum yang sentiasa 'baru dan segar' serta relevan menyertai jawatankuasa-jawatankuasa bagi menambahbaik sekolah. murid-murid dalam sesuatu mata.

€ € € € € € € seorang yang pakar dalam bidang yang dia ajar seorang yang 'laparkan' ilmu. dan mengikuti kursus-kursus dalam perkhidmatan juga seorang yang suka 'belajar' perkara-perkara di luar bidangnya aktif dalam penubuhan profesional dan menggalakkan rakan sejawat menyertainya menjadi ahli kepada komuniti yang belajar bina dan mengekalkan perhubungan profesional bekerja dalam organisasi sekolah yang luas . bengkel dan seminar. sentiasa up to date dalam bidangnya dengan membaca. menghadiri konferens. konvensyen.

MESTI DIIKAT DENGAN IMAN. ISLAM DAN IHSAN € BERIMAN BERSUNGGUH-SUNGGUH BERSUNGGUHDENGAN 6 RUKUN IMAN € MELAKSANA DAN MENGHAYATI RUKUN ISLAM DENGAN SEMPURNA € PASTIKAN SEGALA2NYA DILAKUKAN KERANA MENUNTUT KEREDHAAN ALLAH (IKHLAS) € .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->