P. 1
Kebaikaan dan Keburukan facebook

Kebaikaan dan Keburukan facebook

|Views: 184|Likes:
Published by adiazrina

More info:

Published by: adiazrina on Jan 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/07/2014

pdf

text

original

Kebaikan dan Keburukan facebook

Akhir-akhir ini, ulama dari beberapa buah negara seperti Indonesia dan Pakistan telah mengharamkan penggunaan facebook. Pengharaman ini menimbulkan kesangsian dalam kalangan pengguna-pengguna facebook di Malaysia. Ini kerana facebook bukan sahaja diakses oleh pengguna biasa malah, golongan intelek juga menggunakannya sebagai alat untuk berkomunikasi di alam maya.

Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah pendapat yang menyangkal pendapat para ulama. Menurut mereka, facebook memiliki banyak manfaat seperti seperti telefon dan telefon bimbit. Jika diteliti, facebook memang memiliki kebaikan dan keburukan bagi para penggunanya. Baik dan buruk facebook bergantung kepada pengguna itu sendiri. Jika facebook dimanfaatkan untuk kebaikan, tentunya facebook membawa banyak manfaat.

Facebook bisa membuat kita mengabaikan anak

Facebook membuat kita tidak ingin meninggalkan komputer kita.

Facebook membuat kita tidak memperhatikan keadaan sekeliling kita.

Keranjingan Facebook bisa membuat tubuh kita kurus, karena lupa makan.

Keranjingan Facebook juga bisa membuat kita menjadi gemuk, karena gak enak buka facebook tanpa ngemil.

Keranjingan Facebook tidak mengenal usia, sampe balitapun ikutan jadi Facebooker.

Apapun yang kita lakukan, membuka Facebook tidak ketinggalan (kewajiban yang lain jalan, Facebook juga jalan).

Aku baru terbaca mengenai tulisan Khai di blognya mengenai Facebook. Selepas selesai membacanya, aku rasa terpanggil untuk berkongsi cerita mengenai Facebook ini.

Walaupun bagi sesetengah orang cerita ini cerita lama, tetapi apa salahnya aku kongsikan sekali lagi sebagai info tambahan.

Ramai yang suka menggunakan laman web sosial seperti MySpace, Frienster, Tagged dan juga Facebook untuk mencari kawan dan juga member lama di ruangan maya. Ada yang menjadikan laman web sosial sebegini sebagai satu tempat untuk mereka berkarya, tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai satu tempat dalam memperjuangkan wadah dan pemikiran masingmasing. Yang penting, ianya PERCUMA dan itulah yang aku ingin kongsikan.
Lamab web sosial sekarang tidak ubah seperti blog.Dengan menggunakan umpan yang paling senang iaitu PERCUMA, berduyun-duyun pengguna Internet akan berusaha untuk mendapat satu account bagi diri masing-masing. Apatah lagi kalau username mereka masih belum diguna pakai oleh orang lain. Betul`kan? Jadi sebagai pembuka kata, hari ini kita akan berkongsi sedikit info mengenai laman web sosial yang sedang meletup iaitu FACEBOOK. Sebenarnya, ada sebahagian ³dark side´ yang tidak diketahui oleh berjuta pengguna internet di dunia ini mengenai Facebook. Ini adalah satu konspirasi teori yang telahpun menjadi fakta benar dan apa yang boleh kita lakukan sekarang adalah ³lihat´ dan ³terus melihat´. Jika ada di antara kita yang telah meletakkan butir-butir peribadi sebenar di dalam Facebook, maknanya tiada apa lagi yang kita boleh lakukan. Sedarkah kita siapa sebenarnya di belakang Facebook?Sedarkah kita bahawa semua datadata yang ada di Facebook itu ada kaitan dengan CIA?Tahukah kita bahawa semua data itu boleh diakses oleh sesetengah pihak dengan mudah?Tanpa perlu bertanya kepada kita, bos kita, kawan-kawan kita, pihak universiti kita malah keluarga kita!!Sila lihat slide flash ini:http://albumoftheday.com/facebook/ Dan yang lebih menyedihkan lagi, ramai dari kita terutamanya rakyat Malaysia sudahpun memberikan 100% info dan butir-butir diri mereka dengan TEPAT. Apabila ditanya, mereka dengan mudah menjawab, ³nanti kalau member lama atau member sekolah ingin mencari kita« senang sikit!´ Malang sekali bukan itu yang berlaku.Dalam pada keghairahan yang kita sendiri wujudkan terhadap Facebook, kita sedikitpun tidak membaca dasar ataupun polisi yang Facebook letak di dalam laman web mereka. Yang kita tahu hanyalah PERCUMA dan sikap ramah dan jujur kita itulah yang boleh memakan diri kita sendiri sebenarnya. Cuba bayangkan!!!Facebook yang telah menjadi kegilaan pengguna internet adalah tempat yang paling mudah untuk orang-orang tertentu mendapatkan data peribadi kita dengan PERCUMA. Mengapa? Kerana sama ada kita percaya atau tidak, ramai golongan professional yang meletakkan

segala butir-butir mengenai diri mereka dengan lengkap bagai nak rak dengan alasan mereka mempunyai kawan di seluruh dunia dan masing-masing tidak mahu ³kalah´ dalam menceritakan semua kejayaan dan kegiatan yang telah mereka kecapi. Mungkin lebih banyak fakta disini : http://www.rohaizad.com/2009/01/30/facebook-darkside-fakta-yang-perlu-kita-tahu-mengenai-facebook/ Saya hanya ingin berkongsi sesuatu yang baik dengan anda semua. Andainya perkongsian itu kelak memberi manfaat untuk kita semua. Sekiranya anda ingin mengambil keputusan utk memberhentikan akaun FB walaupun butiran peribadi telah diberikan dgn gambar sekali mungkin termanpu kita deletekan semuanya sebelum menutup akaun FB tersebut. Wassalam.

Tahukah anda bahawa Facebook telah berjaya mengaut keuntungan sebanyak USD300 juta pada tahun 2008? Ini tidak menghairankan kerana ia disokong oleh 140 juta pengguna aktif di seluruh dunia dan sejumlah 8.5 juta foto dimuat turun setiap hari. Tahukah anda bahawa pengasas Facebook, iaitu Mark Zuckerberg dilahirkan dalam sebuah keluarga Yahudi-Amerika dan dibesarkan di Dobbs Ferry, Westchester County , New York ? Tahukah anda bahawa Mark Zuckerberg semasa menuntut di Universiti Harvard telah menggodam laman sesawang universiti untuk mendapatkan profail peribadi para pelajar tanpa kebenaran mereka? Maka, adakah jaminan terhadap profail peribadi para pelanggan Facebook tatkala kini beliau adalah merupakan CEO-nya? Tahukah anda bahawa Majalah Time telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara 'tokoh paling berpengaruh dunia 2008ââà ¬Â², iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama? Tahukah anda bahawa majalah Forbes Top400 telah menyenaraikan Mark Zuckerberg sebagai individu ke-321 terkaya Amerika daripada 400 individu lain pada 2008? Namun apa yang lebih penting, Zuckerberg merupakan individu termuda pernah disenaraikan Forbes, ketika usianya baru mencecah 24 tahun dengan kekayaan peribadi sebanyak USD1..5 billion. Tahukah anda bahawa Mark Zuckerberg, CEO Facebook adalah merupakan seorang ahli aktif kepada sebuah pertubuhan persaudaraan Yahudi Amerika Utara, Alpha Epsilon Pi Fraternity (AEPi)? Sedikit Info tentang AEPi:1) Diasaskan untuk membantu lelaki Yahudi mencari pasangan Yahudinya. 2) Ia juga bertujuan untuk mengekal dan menguatkan hubungan sesama Yahudi diperingkat sekolah tinggi dan di bidang pekerjaan nanti... 3) Mengekalkan idealisme Yahudi supaya terjaga di sudut nilai, etika, dan menyiapkan peserta untuk menjadi pemimpin negara dan organisasi Yahudi pada masa depan dan dalam pelbagai lapangan bidang profesional. 4) Mark Zuckerberg termasuk dalam senarai alumni AEPi yang masyhur namanya. 5) AEPi berkait secara langsung dengan Israel melalui Ikatan Inisiatif Israel 6) AEPi sangat berkait rapat dengan kebanyakan pertubuhan Yahudi/Zionis antarabangsa seperti AIPAC, Hillel, Israel on Campus Coalition, Aish HaTorah, Chabad on Campus, Hasbara Fellowships, B'inai Brith International, Shaare Zedek, Chai Lifeline, Holocaust Museum, dan Gift of Life. Dan tahukah anda bahawa keuntungan Facebook

datang daripada iklan-iklan yang dipapar. Semakin banyak pengguna dan pengunjung Facebook, maka semakin banyak pulalah keuntungannya. Pergi ke manakah pula semua keuntungan tersebut? Persoalan paling besar di sini ialah, adakah keuntungan besar yang diperolehi oleh Facebook turut digunakan untuk membiayai dana perang Israel menentang umat Islam di Gaza, Palestin dan umat Islam di seluruh dunia? Korang Masih Nak Guna Facebook Semata Mata Untuk Usha Awek2 Cun?!! Fikirkanlah. . Setiap Sen Yang Kita Berikan Pada Mereka Akan Mengalirkan Darah Saudara Kita Setitik. Aku tak laa baik sangat. Semayang pun selalu miss. Tapi aku Boikot dan Tinggalkan Facebook sebab aku anggap diorang sebagai saudaraku sendiri. Aku tak sanggup tengok saudaraku diseksa sedemikian rupa. Aku masih ada perikemanusiaan. p/s- Artikel pasal Mark Zuckerberg dan Facebook aku ambil bulat2 dari Sejarah2U

MillatFacebook: Facebook Islam Untuk Semua Bermula 19 Mei lalu, Mahkamah Pakistan telah mengharamkan Facebook di Pakistan sehingga 31 Mei sebagai bantahan kepada satu page di Facebook iaitu Everybody Draw Mohammed Day atau dalam bahasa Melayunya Hari Melukis Nabi Muhammad. Aktiviti yang diadakan pada 20 Mei lalu di Facebook telah menimbulkan kemarahan penduduk Islam di seluruh dunia kerana menghina Islam dan Nabi Muhammad.

Jika Mark Zuckerberg boleh berbangga dengan kejayaan laman sosial Facebook ciptaannya, Omer Zaheer Meer juga bakal menjejaki langkah Mark dengan penciptaan laman Facebook Islam iaitu MillatFacebook. MillatFacebook hampir menyerupai Facebook dari segi designnya, namun itu bukanlah persoalannya. Mungkin MillatFacebook ini sebagai laman sosial alternatif untuk umat Islam dan memboikot Facebook. Tidak mustahil dengan kehadiran MillatFacebook ini mampu memberi impak kepada Facebook. Sama-sama kita nantikan. Jika anda berminat, bolehlah mendaftarkan diri di MillatFacebook: http://www.millatfacebook.com. ³MillatFacebook helps you connect and share with more than 1.57 Billion Muslims and Sweet people from other Religions.´ MillatFacebook dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu. Setiap ahli memiliki µWall¶ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan. Perkataan µMillat¶ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Keburukan penggunaan Facebook ialah dari segi privasi. Facebook sesuka hati mendedahkan maklumat peribadi pengguna seperti nama, umur, tempat tinggal dan pekerjaan kepada advertisers (pengiklan-pengiklan). Facebook juga banyak meraih keuntungan melalui iklan-iklan di Facebook. Jika tidak mahu duit dilaburkan kepada pihak Yahudi, sama-sama lah kita sokong MillatFacebook yang dicipta bagi memenuhi keperluan sosial orang Islam terutamanya di Pakistan.

Facebook lebih banyak mendatangkan keburukan berbanding kebaikan jika disalahgunakan. Saya sendiri dah join MillatFacebook. Boleh tahan la, lebih kurang macam Facebook je. Sekarang ni, MillatFacebook sedang upgrade server kerana penggunanya kini mencecah 90,000 orang dalam masa beberapa hari je!

hi, readers. "Facebook, you're too young to have one." camtu lah yang kak hanis cakap bila kitorang nak buat account facebook. tapi satu hari kak liana main kat bilik kitorang,kitorang terus join sebab nampak game2 BEST. Facebook buat kitorang jadi addicted.... Sampaikan saya,lagi 4hari nk upsr pon masih main macam tak sedar diri. OK,here's wat I do.I complete a list to list out the advantages & the disadvantages of having a facebook account... Let's start with the disadvantages: i.merosakkan mata ii.menjejaskan kesihatan bagi yang tidak seimbangkan iii.merosakkan bahasa(mengguna kependekkan perkataan, contoh:ko gi mne td?)

iv.kalau geram kat FB,kita akan terguna 'bad words' dan terbiasa,sampai . terbawa-bawa. v.akan membawa sampai ke tahap max. yang dimana akan membazir eletrik dengan berlebihan. vi.menjejaskan pembelajaran. vii.boleh mengakibatkan pergaduhan sebab nanti berebut sape dpt pc dulu. sekarang im nak bagitau 'advantages of having a facebook account'.

i.boleh melatih untuk menaip dengan lebih laju(supaya senang bila dah kerja)

ii.memudahkan kita untuk berhubung dengan yang lain.

iii.dapat entertain diri bila stress atau boring dengan main game di facebook.

iv.dapat belajar tentang komputer apabila kita menggunakannya.

Pastu facebook ade...."grafiti"...an application that let us to draw with great effects.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->