P. 1
kurikulum tersirat

kurikulum tersirat

|Views: 1,471|Likes:
Published by miszaid

More info:

Published by: miszaid on Jan 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/12/2013

pdf

text

original

KURIKULUM TERSIRAT

Peranan dalam usaha untuk memberikan pendidikan yang seimbang kepada semua murid dari pelbagai kaum dan latar belakang.

KURIKULUM ‡ Kurikulum merupakan skop dan isi kandungan sesuatu mata pelajaran di institusi pendidikan seperti sekolah dan universiti. . ‡ Lazimnya ia ditentukan oleh Kementerian Pendidikan negara masing-masing tetapi guru juga memainkan peranan dalam menentukan kurikulum mata pelajaran yang diajarinya.

1994. Wiles &Bondi. Schubert. 2001. 1998. Pran. Saedah Siraj.1986) .PERINGKAT PELAKSANAAN ‡Menampilkan isi kandungan yang telah disusun dalam kurikulum tersebut KURIKULUM PERINGKAT PENILAIAN ‡Menjalankan pengukuran serta pengujian untuk menentukan pencapaian objektif .

‡ APAKAH PENDIDIKAN HANYA UNTUK MELAKSANAKAN KURIKULUM YANG TERTULIS @ YANG DIDOKUMENTASIKAN SAHAJA?? ..::PERSOALAN::...

‡Pengalaman. budaya pembelajaran merupakan kurikulum tersirat yang mempengaruhi tahap pendidikan seseorang. (tiada dalam kurikulum rasmi). ‡Memberi fokus kepada pembelajaran tetapi tidak didokumentasikan.. apa yang dipelajari di sekolah dan institusi pendidikan bukan setakat berdasarkan kandungan kursus atau proforma tetapi juga merangkumi kesemua pengalaman pembelajaran yang diperoleh semasa belajar. ‡Pembelajaran berlaku secara tidak langsung sama ada diajar atau belajar. .. ‡ Menurut kajian..::TIDAK::.

‡ Kurikulum ini dapat dihayati oleh murid-murid melalui peraturan yang dilaksanakan seperti: ± berbaris sebelum memasuki bilik darjah. peraturan di perpustakaan dan sebagainya. .KURIKULUM TERSIRAT ‡ Kurikulum jenis ini tidak dibuat atau dirancang secara formal. jadual harian pembersihan bilik darjah. perhimpunan mingguan. ‡ Implikasi kurikulum tersembunyi ini lebih kepada kesedaran. tetapi berlaku secara tidak langsung oleh guru dan pelajarpelajar. keinsafan dan peraturan yang perlu dipatuhi oleh sesetengah murid. peraturan waktu makan di kantin. disiplin semasa di bilik darjah.

CIRI-CIRI KURIKULUM TERSIRAT ‡ Merangkumi semua pengalaman pembelajaran yang murid perolehi di mana serta apa yang dipelajari. ‡ Boleh menjadi objektif pembelajaran TETAPI hasil pembelajarannya adalah bersifat relatif serta sukar diukur secara kuantitatif. .

tingkahlaku/akhlak .‡ Kadang-kadang kurikulum tersirat terdapat dpada matlamat atau objektif satusatu kurikulum tetapi ianya tidak tertulis dalam kandungan mahupun dalam penilaian kurikulum tersebut. ‡ Merangkumi nilai yang dibentuk bersama oleh pelaksana kurikulum.(muridguru/tenaga pengajar).

PERSEKITARAN DAN LATAR BELAKANG pelaksana-(murid-guru. tenaga pengajar)-berbeza mengikut : ± jenis institusi ± Tahap pembelajaran ± Matlamat kurikulum .‡ Kewujudan kurikulum tersirat berbeza-beza bergantung kepada LOKASI.

strategi dan cara pengajaran mampu mewujudkan suatu budaya akademik. norma. apa yang dilihat.HURAIAN ‡ Corak. daya intelek serta apa jua yang dibawa oleh pensyarah semasa mengajar akan memberi kesan secara tidak langsung. dialami dan didengari menjadi kurikulum yang lebih berkesan daripada yang tercatat di atas kertas. peraturan. ‡ Nilai.-mempengaruhi prestasi dan ketrampilan murid . ‡ Selalunya.

KESIMPULANNYA ‡ Kurikulum tersirat perlu menjadi salah satu agenda utama dalam usaha mempertingkatkan kualiti kurikulum negara. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->