Mutiara Kata

Jadikan keyakinan sebgai pegangan hidup, dorongan sebagai teman setia,putus asa dijadikan musuh durjana, dan jadikan musuh durjana, dan jadikan tekun dan usaha sebagai kejayaan Yang di atas adalah lebih baik daripada yang dibawah, tetapi apabila apabila sudah berada di atas, janganlah di lupai yang di bawah, kerana di bawahlah puncanya di atas. Orang yang berilmu itu selalu menang dalam pergaulan kerana dia membiasakan senyuman apabila di caci, lemah lembut bila dihina, diam apabila di marahi dan membalas kebaikan bila orang berbuat kejahatan. Secara semulajadi semua manusia itu sama, tapi pelajaranlah yang menjadikan mereka cukup berbeza. Pengetahuan yang tidak di terapkan tidak berguna. Hanya ide yang dapat mengubah dunia. (Albert Einstein) Berfikir kreatif adalah proses mental dimana pengalaman masa lampau dikombinasikan dan di kombinasi kembali , seringkali dengan bentuk yang di ubah dengan cara tertentu hingga timbul pola-pola baru, bentuk baru yang lebih baik yang dapat mengatasi keperluan tertentu manusia. (J. E Arnold)

Logo Makna di sebalik Logo Kolej Kejururawatan Melaka Warna Warna biru muda Warna biru tua Warna kuning Warna hitam Warna merah : Melambangkan ketenangan : Melambangkan perpaduan : Melambangkan kedaulatan : Melambangkan keteguhan : Melambangkan keberanian Simbol Bulatan Perisai Riben Bintang Gulungan Ijazah Gegelang Buku : Melambangkan kesepakatan : Melambangkan ketahanan jiwa : Melambangkan ikatan setiakawan : Melambangkan bakat yang dimiliki : Melambangkan target pelatih : Melanbangkan hubungan antara pelatih : Melambangkan ilmu pengetahuan .

... Candid 1 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 20 21 37 41 54 55 58 68 76 86 93 ....Isi Kandungan Mutiara kata Logo Sekalung Bicara Ucapan pengarah Ucapan penasihat biro Sepatah dua kata : Editor Majalah Sidang Redaksi Lagu Kolej Visi dan Misi Kolej Piagam Kolej Warga Kolej Data Statistik Pencapaian Akademik Barisan MPP Kolej Gerak Kerja Kokurikulum KKMEL Aktiviti-aktiviti Kolej Pelatih-pelatih Kolej kejururawatan Melaka Basik dan post basik Sudut Informasi Info Kesihatan Hasil Nukilan Secebis Kenanagan Kumpulan 2/2006 Kumpulan 1/2007 Post Basik Kump.

Institusi Latihan adalah salah satu medium yang membantu untuk membentuk sahsiah. Fungsi Institusi Latihan secara amnya adalah untuk menjadi gedung menimba ilmu bagi pelatih tidak kira dari segi akademik mahu pun kokurikulum. Selain itu. Ini dapat membantu pelatih menonjolkan potensi dari dalam diri disamping mengekspresikan apa yang dirasakan sebagai hasil karya yang menarik dan dapat memberi impak positif kepada pelbagai pihak. Akhir kata. Penerbitan majalah ini lebih memberi makna apabila ia dapat menyuburkan semangat kerjaberpasukan dan budaya pembelajaran berterusan. Saya berdoa supaya penerbitan majalah ini akan berterusan pada masa hadapan untuk menjadi sumber maklumat kepada semua pihak. pengetahuan dan perkongsian pengalaman untuk semua.b.t dan salam sejahtera. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan di atas kesudian memberi saya peluang merakamkan sepatah dua katadi dalam majalah Kolej Kejururawatan Melaka Edisi ke 9 tahun 2009 terbitan Kolej Kejururawatan Melaka. terima kasih. Usaha ini harus diteruskan agar para pelatih boleh melangkah lebih jauh dalam penulisan akademik dan kreatif yang lebih serius pada masa akan datang. saya ingin merakamkan penghargaan dan syabas kepada sidang pengarang dan semua warga Kolej Kejururawatan Melaka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan penerbitan Majalah Kolej Kejururawatan Melaka Edisi ke 9 tahun 2009 ini. Sekian. HJH NOR’AINI BT ABD WAHAB . sikap dan teladan yang baik dikalangan pelatih. disiplin. Semoga usaha murni ini diteruskan dan majalah ini menjadi medium untuk mengasah bakat-bakat penulisan.Sekalung Bicara Setiausaha Bahagian Pengurusan Latihan Puan Hjh Nor’Aini Abd Wahab Assalamualaikum W. Sehubungan dengan itu dengan adanya majalah seperti ini sedikit sebanyak ia dapat mencungkil bakat-bakat yang ada di kalangan jururawat pelatih di dalam bidang berlainan selain bidang kejururawatan iaitu bidang penulisan dan penerbitan.

dan aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Pelatih (JPP). Semoga segala aktiviti kurikulum dan ko-kurikulum bagi tahun hadapan akan dapat di laksanakan dengan jayanya. dan di harap pencapaian ini di pertingkatkan lagi dengan keputusan yang lebih cemerlang disamping dapat melahirkan para jururawat yang kompetant berpengetahuan dan efisyen. Saya berharap semua aktiviti ini dipertingkatkan lagi dari masa ke semasa. pencapaian akademik. Berbagai aktiviti yang telah di laksanakan oleh biro-biro pada tahun ini dan saya mengucapkan terima kasih atas komitmen yang di beri. Dalam bidang akademik . Bersyukur saya ke hadrat ilahi dengan limpah dan rahmatNya diatas usaha dan komitmen seluruh warga kolej. Abu Bakar Assalamualaikaum dan selamat sejahtera.Sekapur Sirih PENGARAH KOLEJ Pn Zaleha bt. prestasinya adalah baik. sekali lagi Majalah Kolej tahun ini muncul menjadi realiti.Tahniah saya ucapkan kepada sidang redaksi majalah kolej kerana telah berjaya menerbitkan majalah pada tahun ini. . Edisi pada kali ini mengandungi laporan aktiviti kurikulum. PUAN ZALEHA BINTI ABU BAKAR Pengarah Kolej Kejururawatan Melaka. Selamat maju jaya. pada keseluruhanya.

Syukur Alhamdulilah ke hadrat Allah kerana dengan limpah dan kurnianya dapat kita menjayakan penerbitan majalah kolej bagi tahun 2009.Penasihat biro pendidikan Puan Chik binti Endut Assalammualaikum dan selamat sejahtera. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada sidang redaksi yang telah berusaha dalam merealisasikan penerbitan majalah kali ini. Terima kasih Puan Chik Binti Endut Penasihat Biro Pendidikan . Harapan saya agar penerbitan majalah kolej ini dapat diteruskan pada masa akan datang.

Puan Rohani Binti Abd Ghani dan Puan Norliza Binti Kadir diatas bimbingan dan tunjuk ajar yang telah diberikan dalam menyiapkan majalah ini serta tidak lupa juga kepada pengetua kolej Kejururawatan Melaka iaitu Puan Zaleha Binti Abu Bakar kerana telah memberi kepercayaan kepada Biro Pendidikan untuk menerbitkan majalah ini. Akhir kata tahniah dan syabas kepada ahli sidang redaksi kerana telah berjaya menyiapkan majalah ini.Sekapur Sirih Ketua editor JP Khairiah bt. zakaria KATA-KATA ALUAN BAGI EDITOR MAJALAH KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA Assalamualaikum dan salam sejahtera Bersyukur ke atas ilahi kerana dengan rahmat dan hidayatnya terhasillah majalah……… bagi kolej kejururawatan Melaka dengan jayanya. Ribuan terima kasih juga kepada penasihat biro pendidikan Puan Chik Binti Endut. tenaga dan pengorbanan kalian amat dihargai dan dikenang hingga ke akhir hayat.Masa. Sekalung budi dan penghargaan yang tidak terhingga kepada semua ahli induksi yang telah bertungkus-lumus untuk menyiapkan majalah ini. JP Khairiah binti Zakaria Ketua Editor Majalah Kolej .

. Norlela Mahat : JP Khairiah binti Zakaria : JP Salmi binti Abdullah : JP Nurul Hasfaliza Ahmad : JP Ruzaini bibti Hussin : JP Rodiah bib\ti Parno : JP Nur Azreen bt Rahman. JP Zaireen Nisa.Sidang Redaksi Penaung Penasihat Ketua Editor Pen Ketua Editor Setiausaha N. N. JP Nafisha. JP Nur Farhana. JP Nur Rafidah Mohd Rafiee. JP Khuzaimah Amir.JP Nurain Ismail. JP Nur Syukrina Md. JP Norliyana Izzati Hussin. JP Wan Izzati. JP Rohayanti Tumiran.setiausaha Bendahari Ahli Jawatankuasa : :Puan Zaleha Binti Abu Bakar : Puan Chik Binti Endut Puan Norliza binti Abdul Kadir S. Khalil. N Norazila binti Kamal S. JP Ummi Iffah.

dan selalulah berbaik sangka kepada Tuhan anda.Lagu Lagu Kolej Kami Jururawat Kita dari serumpun latihan Diamanahkan memeberi perawatan Tanggungjawab pada masyarakat Meningkatkan taraf kesihatan Apa jua cabang tugas kita Kita semua adalah sama Tetap dari satu dahan Berumbikan kejururawatan Kita mesti bersatu Biar teguh jangan rapuh Yang jauh kita dekatkan Yang dekat kita eratkan Mari bersama berganding bahu Eratkan tangan bantu-mambantu Wujudkanlah kualiti jururawat Bakti murni profesyen mulia Latihan ke arah kebermelangan Suatu matlamat satu wawasan Kemahiran. Dan. dan kualiti Bersih cekap dan amanah Jujur dan peramah Berdisiplin dedikasi Sifat yang terpuji Tingkatkan mutu kesihatan rakyat Demi kemakmuran umat sejagat Cabaran dihadapi dugaan diatasi Menjadi warga yang berbakti Berikrar meraih kecermelangan. Gigih berusaha Tingkatkan prestasi kita. tunggulah segala kebaikan dan keindahan yang akan segera Dia berikan. Semoga tercapai cita harapan Majulah Kolej mendidik siswa Berbakti pada negara tercinta. Optimislah dan jangan berputus asa. Mutiara Kata . Dan jangan pula menyerah kalah tanpa berusaha. berpengetahuan Menjadi teras perjuangan Bersatu bersama-sama.

. Misi Bagi mencapai visi institusi latihan paramedic kementerian kesihatan Malaysia. prihatin dan penyayang serta berazam untuk kecemerlangan dan boleh berfungsi dalam pasukan kesihatan. semua institusi latihan paramedic dalam kementerian kesihatan Malaysia akan wujud sebagai ‘centres of excellence’ melahirkan personel kesihatan yang berkualiti. kompeten dan berkelulusan mengikut norma. berinovasi.Visi Menjelang tahun 2020. keluarga dan masyarakat. berpengetahuan. berdaya maju. kompeten. Objektif Untuk menghasilkan personel kesihatan yang berpengetahuan. berupaya memenuhi keperluan kesihatan. meningkatkan serta mengekalkan taraf kesihatan individu. berkemahiran dan prihatin. semua institusi latihan mesti :Dilengkapi dengan pengajar yang berpengetahuan.

prihatin dan penyayang dan boleh memberi perkhidmatan yang optima selepas tamat latihan. 5. 4. Melahirkan modal insan yang berpengetahuan. Mutiara Kata . Memberi perkhidmatan sokongan . kemudahan sukan dan Memerlukan keselamatan pelatih 6. Mengambil tindakan terhadap maklumbalas bagi setiap borang penilaian yang diterima. Menyedia bahan rujukan terkini dan mudah diperolehi oleh pelatih. Merancang dan mengurus program latihan yang berkualiti serta memenuhi keperluan semua pelanggan dan stakeholder dengan nisbah pelajar : pelatih 1 : 20 (teori) 1 : 15 (amali) 2. penginapan. kompetan.Piagam Kolej Institusi berjanji 1. Jika anda telah terlanjur membuat salah. pengangkutan. 3. Kemudian elakkan melakukan kesalahan serupa sesudah mengambil pengajaran darinya.penyediaan sajian. Mengadakan bilangan prasarana yang mencukupi. teratur dan berfungsi bagi mewujudkan suasanapembelajaran yang kondusif.berinovasi. maka belajarlah dari kesalahan itu. ‘enthusiastic’ berdaya maju.

Warga Kolej .

N Raihan Ab Rahman. Pn Chik bt Endut. Pn Lau Kwee Teck. Pn Wong Moi Lian.S. Sister Panisah @ Anis Syazwani Atam. Pn Norani Aziz. Pn Rodiah Md Yassin.N Rohayah Hasan Kegemukan adalah kelalaian. Pn Sang Chew Keek. Pn Ann Rowena. Pn Mazura Abd Rahman. S. Pn Rohani Abd Ghani.N Norlela Mahat.Pn Zainab Zainal. Pn Hafizah Ujang dan Pn Maznah Abu. Yunus. S.N Norpahezah Wan.Pn Zaleha bt Abu Bakar (Pengarah). Pn Thazimah Hj Hussin. S. S. terlalu banyak tidur adalah kegagalan. terlalu banyak tertawa akan memetikan hati. Pn Rokiah Abd Razak. (Dr.N Rohayu Damanhuri. Pn Nasura Md. Pn Hamsiah Amhad. dan fikiran yang jahat adalah seksa.Pn Hamidah Ali. Pn Maznah Salleh. ‘Aidh) .N Norazila Kamal. S. Berdiri barisan tengah (dari kiri) :Pn Zaharah Md Yassin.N Rohaya Saim.S.Pn Ang Kwee Yan. N Hatijah Jalani. S. terlalu banyak makan akan menghilangkan kecerdasan.Barisan Staf Akademik Kolej Kejururawatan Melaka Duduk barisan hadapan (dari kiri) :Pn Ong Suan Niyo. Pn Norliza Kadir.N Puzaidah Ismail dan Pn Aishah Mohamed Yusof Berdiri di barisan belakang (dari kiri):S.

En Muhamad Azeli Yusof.Pn Fauziah Ali. keluarga.En Zaidi Mak Tan.Pn Lim At Chiu. Pn Thazimah Hj Hussin. rumah.Pn Siti Rosnah Mui. ‘Aidh) . En Mohd Said Asanan.En Ibrahim Kassim Berdiri di barisan belakang (dari kiri) : En Herrahman Yusof.En Azman bin Md. Berdiri barisan tengah (dari kiri): En Basiron Samah.(Dr.En Borhan Husin. En Burhanudin Samsi. bakat.En Mohd Nor Othman. Pn Zaleha Abu Bakar (Pengarah). En Muhammad Roslin Mohd Ali. rezeki.Pn wong Moi Lian. Pn Norhaliza Daut.Pn Filzaruhainie Md Tahin. termasuk wajah. En Shahril Haron. Terimalah dengan ikhlas apa yang ada pada diri anda. En Mohd Asri Mohamad.Pn Ang Kwee Yan.En Shahromnizam Sarip.Staf Sokongan Dan Pebtadbiran Kolej Kejururawatan Melaka Duduk barisan hadapan (dari kiri) : Pn Radziah Abd Talib. En Nasir Mahat. Nor. Cik Siti Sarah Jantan. nescaya anda akan memperoleh ketenteraman dan kebahagiaan. Pn Norlia Mahat.

46 91 85.42 Kump 2/2008 101 Kump 1/2008 65 Kump 2/2007 106 Kump 1/2007 86 Kump 2/2006 75 BIL 74 74 21 48 % 96.C.67 28 64 Bilangan Peajar Keputusan Peperiksaan Akhir (sistem Kredit) 1 % pelatih lulus dan naik semester dlm pep.85 39 45.E/Praktikal Semasa Pertama Kali Duduk (≥85%) 81 100 60 59.P.S.35 67 89.04 60 92.E/O.Qap (% Lulus Peperiksaan ) Yang Ditetapkan Bahagian Pengurusan Latihan (Jan –Jun 2009) Kump 1/2009 81 BIL 80 79 58 71.67 98. Akhir Semester Kali Pertama Duduk (≥85%) 2 Pelatih Memperoleh PNGS ≥2.80 14 21.5 & lulus semua kod kursus (≥75%) 3 Pelatih yangmemperolehi gred ≥ B dlm semua kod kursus (≥ 25%) 4 Pelatih memperolehi PNGK (≥3.S.31 103 97.54 0 97.04 60 92.E/O.00 & lulus semua kod kursus dlm peperiksaan Akhir T3SII (≥40%) 81 100 101 100 65 5 % pelatih lulus dalam komponen O.C.31 105 99.S.60 20 19.S.P.E/praktikal (≥90%) 64 98.20 0 98.41 100 106 100 86 100 75 100 6 % pelatih memperolehi gred B+ dalam komponen O.53 97 96.77 97 96.33 .06 86 86 21 % BIL % BIL % BIL % BIL % 100 100 24.

Kerana jika anda melakukan yang terbaik di hari ini.Graf Keputusan Peperiksaan % Pelatih Lulus Dan Naik Semester Dalam Peperiksaan Akhir (≥85%) Jan-Jun 2009 Biarkan masa depan itu datang dengan sendirinya. dan jangan terlalu cemas dengan hari esok. . pastilah hari esok akan baik pula.

Pelatih Terbaik Pos Basik 2009 Orthopedik JT NORZIE @ NORZIELIANA Bt RAMBANGAN Pos Basik Orthopedik Januari-Julai 2009 Kebidanan NSM NOR HASNI BINTI CHE MOHD NOOR Pos Basik Kebidanan Bahagian 1 Kumpulan Julai 2008 Indahnya kemenangan akan menghapus getirnya kesabaran. nikmatnya kemenangan akan menghapus semua keletihan. . dan kerja yang cermat akan menghapuskan rintangan yang akan dihadapi.

sahabat dalam keterasingan. .4) (2/2007) JP NOR ZALINA OTHMAN (CGPA 3.77) (2/2008) JP ZARYNA BT ABD JALIL (CGPA 3. penunjuk ke jalan lurus. pengawas dalam kesendirian.83) (1/2008) JP HASLINDA BT JAMA’AT (CGPA 3. penolong di saat susah dan bekalan setelah mati.Pelatih Terbaik Basik 2009 SEM 6 SEM 5 SEM 4 & JP RABIATUL ADAWIYAH ABU BAKAR (2/2006) JP JURINA BINTI HASHIM (1/2007) JP NUR AZREEN RAHIM (CGPA 3.4) (2/2007) SEM 3 SEM 2 SEM 1 JP FATIMAH BINTI SAMAD (CGPA 3.96) (1/2009) Ilmu itu teman akrap dalam kesepian.

Ketua biro Alam Sekitar K. Biro Kebudayaan Ketua Biro Alam Sekitar N. Majid JP Safrina Nabila Bt Zahari JP Anis Zuhaily Zaiham Muhammad JP Suhailah Bt Hashim JP Nur Farah Nadia Bt Sadali JP Nurul Sa’adah Roslan JP Siti Nuradila Herniza Bt Sari JP Lily Suriati Bt Khalil . Bendahari 2 Juruaudit 1 Juruaudit 2 Ketua Biro Agama N.Barisan Jawatankuasa Pengurusan Pelatih Penaung Penasihat Pengerusi JPP N. Biro Sukan Ketua Biro IT & Fotografi N. Wahab JPAdnin Akmar Bt Samsudin JP Afzan Bt Mohd Salleh JP Apipah Bt Abd Rahman JP Nor Suhaila Bt Abdul Kadir JP Nur Azila Bt Mustapha JP Faridah Bt Mohd Amil JP Faridah Bt Sulaiman JP Norasniza Bt Saufi JP Zanariah Bt Md Irham JP Siti Noradila Bt Ariffin JP Nurul Hafizah Bt Rabu JP Salmi Binti Abdullah JP Nur Rafidah Bt Mohd Rafee Ketua Biro Sukan N. Biro Akademik : : : : : : : : : : : : : : : : : Pn Zaleha Bt Abu Bakar Pn Thazimah Bt Husin Pn Ong Suan Niyo JP Nur Azizah Bitnti A. Biro Agama Ketua Biro Akademik N.Biro makanan N. Biro IT & Fotografi Ketua Biro Kebudayaan N.Pengerusi JPP Setiausaha N. setiausaha Bendahari 1 Bendahari 2 N.Biro makanan Wakil Sem 1 Wakil sem 2 Wakil sem 3 Wakil sem 4 Wakil sem 5 Wakil Sem 6 : : : : : : : : : : : : : : : : JP Norhayati Bt Mislan JP Nor Farhana Bt Hamzah JP Siti sarah Bt Subani JP Fatimah Bt Samad JPArfah Bt Mat Rifin JP Norul Hartini Bt Kerim JP Yuraisya Bt Yunus JP Nur Hidayah Kembris JP Hasmanira Bt A. Bendahari 1 N.

KEROHANIAN GERAK KERJA PERSATUAN KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA PENDIDIKAN MAKANAN ALAM SEKITAR GERAK KERJA KO-KURIKULUM KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA GERAK KERJA KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA GERAK KERJA KEBUDAYAAN GERAK KERJA SUKAN GERAK KERJA KOMUNITI .

21 Mei 2009 :Pertandingan berbalas pantun antara semester telah diadakan di Dewan Melor. .N. 2. Nur Azreen bt Rahman (sem 2) JP Sugasini Neelamagam (sem 1) Antara aktiviti yang telah dijalankan sepanjang Jan 2009 hingga Mei 2009.14 Mei 2009 : Ceramah berkaitan dengan kolostomy telah di adakan Di Dewan Semarak. 1. Norlela Mahat Ibrahim : JP Salmi Binti Abdullah : JP Nur Rafidah binti Mohd Rafee : JP Ruzaini binti Hussin : JP Rodiah binti Parno : JP Nurain Abd Kahar ( sem 4).N Norazila Kamal & S. JP Nurain Ismail (sem 3). sampaikan oleh penceramah luar iaitu Sister Loh Ang Koh dan Miss Michelle Loh. sambutan yang menggalakkan telah di berikan oleh warga kolej.BIRO PENDIDIKAN NAmA Ahli JAWAtANKuASA Biro Penaung Penyelaras Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Wakil Semester : Pn Zaleha Abu Bakar : Puan Chik Binti Endut Pn Norliza Binti Abdul Kadir S.

AKTIVITI BIRO PENDIDIKAN -Berbalas Pantun:.Colostomy Talk- .