Mutiara Kata

Jadikan keyakinan sebgai pegangan hidup, dorongan sebagai teman setia,putus asa dijadikan musuh durjana, dan jadikan musuh durjana, dan jadikan tekun dan usaha sebagai kejayaan Yang di atas adalah lebih baik daripada yang dibawah, tetapi apabila apabila sudah berada di atas, janganlah di lupai yang di bawah, kerana di bawahlah puncanya di atas. Orang yang berilmu itu selalu menang dalam pergaulan kerana dia membiasakan senyuman apabila di caci, lemah lembut bila dihina, diam apabila di marahi dan membalas kebaikan bila orang berbuat kejahatan. Secara semulajadi semua manusia itu sama, tapi pelajaranlah yang menjadikan mereka cukup berbeza. Pengetahuan yang tidak di terapkan tidak berguna. Hanya ide yang dapat mengubah dunia. (Albert Einstein) Berfikir kreatif adalah proses mental dimana pengalaman masa lampau dikombinasikan dan di kombinasi kembali , seringkali dengan bentuk yang di ubah dengan cara tertentu hingga timbul pola-pola baru, bentuk baru yang lebih baik yang dapat mengatasi keperluan tertentu manusia. (J. E Arnold)

Logo Makna di sebalik Logo Kolej Kejururawatan Melaka Warna Warna biru muda Warna biru tua Warna kuning Warna hitam Warna merah : Melambangkan ketenangan : Melambangkan perpaduan : Melambangkan kedaulatan : Melambangkan keteguhan : Melambangkan keberanian Simbol Bulatan Perisai Riben Bintang Gulungan Ijazah Gegelang Buku : Melambangkan kesepakatan : Melambangkan ketahanan jiwa : Melambangkan ikatan setiakawan : Melambangkan bakat yang dimiliki : Melambangkan target pelatih : Melanbangkan hubungan antara pelatih : Melambangkan ilmu pengetahuan .

.. Candid 1 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12 15 20 21 37 41 54 55 58 68 76 86 93 ....Isi Kandungan Mutiara kata Logo Sekalung Bicara Ucapan pengarah Ucapan penasihat biro Sepatah dua kata : Editor Majalah Sidang Redaksi Lagu Kolej Visi dan Misi Kolej Piagam Kolej Warga Kolej Data Statistik Pencapaian Akademik Barisan MPP Kolej Gerak Kerja Kokurikulum KKMEL Aktiviti-aktiviti Kolej Pelatih-pelatih Kolej kejururawatan Melaka Basik dan post basik Sudut Informasi Info Kesihatan Hasil Nukilan Secebis Kenanagan Kumpulan 2/2006 Kumpulan 1/2007 Post Basik Kump..

Selain itu. Usaha ini harus diteruskan agar para pelatih boleh melangkah lebih jauh dalam penulisan akademik dan kreatif yang lebih serius pada masa akan datang. saya ingin merakamkan penghargaan dan syabas kepada sidang pengarang dan semua warga Kolej Kejururawatan Melaka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan penerbitan Majalah Kolej Kejururawatan Melaka Edisi ke 9 tahun 2009 ini. Fungsi Institusi Latihan secara amnya adalah untuk menjadi gedung menimba ilmu bagi pelatih tidak kira dari segi akademik mahu pun kokurikulum. pengetahuan dan perkongsian pengalaman untuk semua. Penerbitan majalah ini lebih memberi makna apabila ia dapat menyuburkan semangat kerjaberpasukan dan budaya pembelajaran berterusan. Institusi Latihan adalah salah satu medium yang membantu untuk membentuk sahsiah. Ini dapat membantu pelatih menonjolkan potensi dari dalam diri disamping mengekspresikan apa yang dirasakan sebagai hasil karya yang menarik dan dapat memberi impak positif kepada pelbagai pihak. HJH NOR’AINI BT ABD WAHAB .Sekalung Bicara Setiausaha Bahagian Pengurusan Latihan Puan Hjh Nor’Aini Abd Wahab Assalamualaikum W. Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan di atas kesudian memberi saya peluang merakamkan sepatah dua katadi dalam majalah Kolej Kejururawatan Melaka Edisi ke 9 tahun 2009 terbitan Kolej Kejururawatan Melaka.t dan salam sejahtera. terima kasih. disiplin. sikap dan teladan yang baik dikalangan pelatih. Semoga usaha murni ini diteruskan dan majalah ini menjadi medium untuk mengasah bakat-bakat penulisan. Saya berdoa supaya penerbitan majalah ini akan berterusan pada masa hadapan untuk menjadi sumber maklumat kepada semua pihak.b. Sekian. Akhir kata. Sehubungan dengan itu dengan adanya majalah seperti ini sedikit sebanyak ia dapat mencungkil bakat-bakat yang ada di kalangan jururawat pelatih di dalam bidang berlainan selain bidang kejururawatan iaitu bidang penulisan dan penerbitan.

PUAN ZALEHA BINTI ABU BAKAR Pengarah Kolej Kejururawatan Melaka. prestasinya adalah baik. pencapaian akademik. Semoga segala aktiviti kurikulum dan ko-kurikulum bagi tahun hadapan akan dapat di laksanakan dengan jayanya. Selamat maju jaya. Berbagai aktiviti yang telah di laksanakan oleh biro-biro pada tahun ini dan saya mengucapkan terima kasih atas komitmen yang di beri. dan di harap pencapaian ini di pertingkatkan lagi dengan keputusan yang lebih cemerlang disamping dapat melahirkan para jururawat yang kompetant berpengetahuan dan efisyen. Saya berharap semua aktiviti ini dipertingkatkan lagi dari masa ke semasa. .Sekapur Sirih PENGARAH KOLEJ Pn Zaleha bt. pada keseluruhanya. Bersyukur saya ke hadrat ilahi dengan limpah dan rahmatNya diatas usaha dan komitmen seluruh warga kolej.Tahniah saya ucapkan kepada sidang redaksi majalah kolej kerana telah berjaya menerbitkan majalah pada tahun ini. Edisi pada kali ini mengandungi laporan aktiviti kurikulum. dan aktiviti Jawatankuasa Pengurusan Pelatih (JPP). Abu Bakar Assalamualaikaum dan selamat sejahtera. sekali lagi Majalah Kolej tahun ini muncul menjadi realiti. Dalam bidang akademik .

Harapan saya agar penerbitan majalah kolej ini dapat diteruskan pada masa akan datang.Penasihat biro pendidikan Puan Chik binti Endut Assalammualaikum dan selamat sejahtera. Syukur Alhamdulilah ke hadrat Allah kerana dengan limpah dan kurnianya dapat kita menjayakan penerbitan majalah kolej bagi tahun 2009. Terima kasih Puan Chik Binti Endut Penasihat Biro Pendidikan . Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada sidang redaksi yang telah berusaha dalam merealisasikan penerbitan majalah kali ini.

Masa. Ribuan terima kasih juga kepada penasihat biro pendidikan Puan Chik Binti Endut. JP Khairiah binti Zakaria Ketua Editor Majalah Kolej . Puan Rohani Binti Abd Ghani dan Puan Norliza Binti Kadir diatas bimbingan dan tunjuk ajar yang telah diberikan dalam menyiapkan majalah ini serta tidak lupa juga kepada pengetua kolej Kejururawatan Melaka iaitu Puan Zaleha Binti Abu Bakar kerana telah memberi kepercayaan kepada Biro Pendidikan untuk menerbitkan majalah ini.Sekapur Sirih Ketua editor JP Khairiah bt. Sekalung budi dan penghargaan yang tidak terhingga kepada semua ahli induksi yang telah bertungkus-lumus untuk menyiapkan majalah ini. tenaga dan pengorbanan kalian amat dihargai dan dikenang hingga ke akhir hayat. zakaria KATA-KATA ALUAN BAGI EDITOR MAJALAH KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA Assalamualaikum dan salam sejahtera Bersyukur ke atas ilahi kerana dengan rahmat dan hidayatnya terhasillah majalah……… bagi kolej kejururawatan Melaka dengan jayanya. Akhir kata tahniah dan syabas kepada ahli sidang redaksi kerana telah berjaya menyiapkan majalah ini.

JP Zaireen Nisa.Sidang Redaksi Penaung Penasihat Ketua Editor Pen Ketua Editor Setiausaha N. JP Nur Syukrina Md. JP Wan Izzati. N. JP Nur Rafidah Mohd Rafiee. JP Nur Farhana. JP Nafisha. Norlela Mahat : JP Khairiah binti Zakaria : JP Salmi binti Abdullah : JP Nurul Hasfaliza Ahmad : JP Ruzaini bibti Hussin : JP Rodiah bib\ti Parno : JP Nur Azreen bt Rahman. N Norazila binti Kamal S. JP Rohayanti Tumiran. JP Khuzaimah Amir. JP Ummi Iffah. .JP Nurain Ismail. Khalil.setiausaha Bendahari Ahli Jawatankuasa : :Puan Zaleha Binti Abu Bakar : Puan Chik Binti Endut Puan Norliza binti Abdul Kadir S. JP Norliyana Izzati Hussin.

Mutiara Kata . Dan. Optimislah dan jangan berputus asa.Lagu Lagu Kolej Kami Jururawat Kita dari serumpun latihan Diamanahkan memeberi perawatan Tanggungjawab pada masyarakat Meningkatkan taraf kesihatan Apa jua cabang tugas kita Kita semua adalah sama Tetap dari satu dahan Berumbikan kejururawatan Kita mesti bersatu Biar teguh jangan rapuh Yang jauh kita dekatkan Yang dekat kita eratkan Mari bersama berganding bahu Eratkan tangan bantu-mambantu Wujudkanlah kualiti jururawat Bakti murni profesyen mulia Latihan ke arah kebermelangan Suatu matlamat satu wawasan Kemahiran. dan selalulah berbaik sangka kepada Tuhan anda. dan kualiti Bersih cekap dan amanah Jujur dan peramah Berdisiplin dedikasi Sifat yang terpuji Tingkatkan mutu kesihatan rakyat Demi kemakmuran umat sejagat Cabaran dihadapi dugaan diatasi Menjadi warga yang berbakti Berikrar meraih kecermelangan. Gigih berusaha Tingkatkan prestasi kita. Dan jangan pula menyerah kalah tanpa berusaha. Semoga tercapai cita harapan Majulah Kolej mendidik siswa Berbakti pada negara tercinta. berpengetahuan Menjadi teras perjuangan Bersatu bersama-sama. tunggulah segala kebaikan dan keindahan yang akan segera Dia berikan.

Misi Bagi mencapai visi institusi latihan paramedic kementerian kesihatan Malaysia. kompeten. . kompeten dan berkelulusan mengikut norma. keluarga dan masyarakat.Visi Menjelang tahun 2020. semua institusi latihan mesti :Dilengkapi dengan pengajar yang berpengetahuan. Objektif Untuk menghasilkan personel kesihatan yang berpengetahuan. berdaya maju. berupaya memenuhi keperluan kesihatan. semua institusi latihan paramedic dalam kementerian kesihatan Malaysia akan wujud sebagai ‘centres of excellence’ melahirkan personel kesihatan yang berkualiti. meningkatkan serta mengekalkan taraf kesihatan individu. berinovasi. berpengetahuan. prihatin dan penyayang serta berazam untuk kecemerlangan dan boleh berfungsi dalam pasukan kesihatan. berkemahiran dan prihatin.

Merancang dan mengurus program latihan yang berkualiti serta memenuhi keperluan semua pelanggan dan stakeholder dengan nisbah pelajar : pelatih 1 : 20 (teori) 1 : 15 (amali) 2. Mengadakan bilangan prasarana yang mencukupi. 5. kemudahan sukan dan Memerlukan keselamatan pelatih 6. Mutiara Kata . Memberi perkhidmatan sokongan . pengangkutan. 3. Menyedia bahan rujukan terkini dan mudah diperolehi oleh pelatih. maka belajarlah dari kesalahan itu. prihatin dan penyayang dan boleh memberi perkhidmatan yang optima selepas tamat latihan. Jika anda telah terlanjur membuat salah. Melahirkan modal insan yang berpengetahuan.berinovasi. penginapan. Kemudian elakkan melakukan kesalahan serupa sesudah mengambil pengajaran darinya. Mengambil tindakan terhadap maklumbalas bagi setiap borang penilaian yang diterima. kompetan. 4.Piagam Kolej Institusi berjanji 1. ‘enthusiastic’ berdaya maju. teratur dan berfungsi bagi mewujudkan suasanapembelajaran yang kondusif.penyediaan sajian.

Warga Kolej .

‘Aidh) . Berdiri barisan tengah (dari kiri) :Pn Zaharah Md Yassin. S.Barisan Staf Akademik Kolej Kejururawatan Melaka Duduk barisan hadapan (dari kiri) :Pn Ong Suan Niyo. Pn Chik bt Endut.Pn Ang Kwee Yan. S.N Rohayu Damanhuri.Pn Zaleha bt Abu Bakar (Pengarah). Pn Norliza Kadir. Pn Nasura Md. Pn Rodiah Md Yassin. terlalu banyak makan akan menghilangkan kecerdasan. terlalu banyak tertawa akan memetikan hati.Pn Zainab Zainal. (Dr.N Rohayah Hasan Kegemukan adalah kelalaian. S.S. Pn Norani Aziz. S. dan fikiran yang jahat adalah seksa. Pn Rohani Abd Ghani. Pn Rokiah Abd Razak. Pn Ann Rowena.N Rohaya Saim. Pn Mazura Abd Rahman.N Raihan Ab Rahman. S. Pn Maznah Salleh. N Hatijah Jalani. Pn Thazimah Hj Hussin.N Norlela Mahat.N Norazila Kamal. Pn Hamsiah Amhad. Yunus. Pn Hafizah Ujang dan Pn Maznah Abu. S. Sister Panisah @ Anis Syazwani Atam.Pn Hamidah Ali.N Puzaidah Ismail dan Pn Aishah Mohamed Yusof Berdiri di barisan belakang (dari kiri):S. terlalu banyak tidur adalah kegagalan. Pn Wong Moi Lian. Pn Sang Chew Keek.N Norpahezah Wan.S. Pn Lau Kwee Teck.

rezeki. En Muhamad Azeli Yusof.Pn Siti Rosnah Mui. En Nasir Mahat.Pn Lim At Chiu. ‘Aidh) . termasuk wajah.En Azman bin Md. rumah. En Mohd Asri Mohamad. En Mohd Said Asanan.Pn Ang Kwee Yan.En Ibrahim Kassim Berdiri di barisan belakang (dari kiri) : En Herrahman Yusof.Pn wong Moi Lian.En Mohd Nor Othman.En Zaidi Mak Tan. Terimalah dengan ikhlas apa yang ada pada diri anda. Pn Norlia Mahat. Nor.En Shahromnizam Sarip.Pn Filzaruhainie Md Tahin. En Burhanudin Samsi. keluarga. Pn Norhaliza Daut. Berdiri barisan tengah (dari kiri): En Basiron Samah.(Dr. En Shahril Haron. Pn Zaleha Abu Bakar (Pengarah). bakat.Staf Sokongan Dan Pebtadbiran Kolej Kejururawatan Melaka Duduk barisan hadapan (dari kiri) : Pn Radziah Abd Talib. nescaya anda akan memperoleh ketenteraman dan kebahagiaan.Pn Fauziah Ali. Pn Thazimah Hj Hussin. Cik Siti Sarah Jantan. En Muhammad Roslin Mohd Ali.En Borhan Husin.

67 98.5 & lulus semua kod kursus (≥75%) 3 Pelatih yangmemperolehi gred ≥ B dlm semua kod kursus (≥ 25%) 4 Pelatih memperolehi PNGK (≥3.31 105 99.35 67 89.04 60 92.46 91 85.41 100 106 100 86 100 75 100 6 % pelatih memperolehi gred B+ dalam komponen O.S.80 14 21.60 20 19.C.Qap (% Lulus Peperiksaan ) Yang Ditetapkan Bahagian Pengurusan Latihan (Jan –Jun 2009) Kump 1/2009 81 BIL 80 79 58 71.06 86 86 21 % BIL % BIL % BIL % BIL % 100 100 24.P. Akhir Semester Kali Pertama Duduk (≥85%) 2 Pelatih Memperoleh PNGS ≥2.S.42 Kump 2/2008 101 Kump 1/2008 65 Kump 2/2007 106 Kump 1/2007 86 Kump 2/2006 75 BIL 74 74 21 48 % 96.33 .31 103 97.S.E/O.53 97 96.04 60 92.67 28 64 Bilangan Peajar Keputusan Peperiksaan Akhir (sistem Kredit) 1 % pelatih lulus dan naik semester dlm pep.E/Praktikal Semasa Pertama Kali Duduk (≥85%) 81 100 60 59.S.85 39 45.77 97 96.E/O.54 0 97.00 & lulus semua kod kursus dlm peperiksaan Akhir T3SII (≥40%) 81 100 101 100 65 5 % pelatih lulus dalam komponen O.20 0 98.E/praktikal (≥90%) 64 98.P.C.

pastilah hari esok akan baik pula. dan jangan terlalu cemas dengan hari esok. Kerana jika anda melakukan yang terbaik di hari ini.Graf Keputusan Peperiksaan % Pelatih Lulus Dan Naik Semester Dalam Peperiksaan Akhir (≥85%) Jan-Jun 2009 Biarkan masa depan itu datang dengan sendirinya. .

Pelatih Terbaik Pos Basik 2009 Orthopedik JT NORZIE @ NORZIELIANA Bt RAMBANGAN Pos Basik Orthopedik Januari-Julai 2009 Kebidanan NSM NOR HASNI BINTI CHE MOHD NOOR Pos Basik Kebidanan Bahagian 1 Kumpulan Julai 2008 Indahnya kemenangan akan menghapus getirnya kesabaran. nikmatnya kemenangan akan menghapus semua keletihan. . dan kerja yang cermat akan menghapuskan rintangan yang akan dihadapi.

4) (2/2007) SEM 3 SEM 2 SEM 1 JP FATIMAH BINTI SAMAD (CGPA 3. sahabat dalam keterasingan.Pelatih Terbaik Basik 2009 SEM 6 SEM 5 SEM 4 & JP RABIATUL ADAWIYAH ABU BAKAR (2/2006) JP JURINA BINTI HASHIM (1/2007) JP NUR AZREEN RAHIM (CGPA 3.83) (1/2008) JP HASLINDA BT JAMA’AT (CGPA 3.77) (2/2008) JP ZARYNA BT ABD JALIL (CGPA 3. penunjuk ke jalan lurus.96) (1/2009) Ilmu itu teman akrap dalam kesepian. penolong di saat susah dan bekalan setelah mati. . pengawas dalam kesendirian.4) (2/2007) JP NOR ZALINA OTHMAN (CGPA 3.

Wahab JPAdnin Akmar Bt Samsudin JP Afzan Bt Mohd Salleh JP Apipah Bt Abd Rahman JP Nor Suhaila Bt Abdul Kadir JP Nur Azila Bt Mustapha JP Faridah Bt Mohd Amil JP Faridah Bt Sulaiman JP Norasniza Bt Saufi JP Zanariah Bt Md Irham JP Siti Noradila Bt Ariffin JP Nurul Hafizah Bt Rabu JP Salmi Binti Abdullah JP Nur Rafidah Bt Mohd Rafee Ketua Biro Sukan N. Biro IT & Fotografi Ketua Biro Kebudayaan N.Biro makanan N. Biro Kebudayaan Ketua Biro Alam Sekitar N. Biro Akademik : : : : : : : : : : : : : : : : : Pn Zaleha Bt Abu Bakar Pn Thazimah Bt Husin Pn Ong Suan Niyo JP Nur Azizah Bitnti A. setiausaha Bendahari 1 Bendahari 2 N. Bendahari 1 N.Pengerusi JPP Setiausaha N. Ketua biro Alam Sekitar K. Biro Sukan Ketua Biro IT & Fotografi N. Majid JP Safrina Nabila Bt Zahari JP Anis Zuhaily Zaiham Muhammad JP Suhailah Bt Hashim JP Nur Farah Nadia Bt Sadali JP Nurul Sa’adah Roslan JP Siti Nuradila Herniza Bt Sari JP Lily Suriati Bt Khalil .Barisan Jawatankuasa Pengurusan Pelatih Penaung Penasihat Pengerusi JPP N. Biro Agama Ketua Biro Akademik N.Biro makanan Wakil Sem 1 Wakil sem 2 Wakil sem 3 Wakil sem 4 Wakil sem 5 Wakil Sem 6 : : : : : : : : : : : : : : : : JP Norhayati Bt Mislan JP Nor Farhana Bt Hamzah JP Siti sarah Bt Subani JP Fatimah Bt Samad JPArfah Bt Mat Rifin JP Norul Hartini Bt Kerim JP Yuraisya Bt Yunus JP Nur Hidayah Kembris JP Hasmanira Bt A. Bendahari 2 Juruaudit 1 Juruaudit 2 Ketua Biro Agama N.

KEROHANIAN GERAK KERJA PERSATUAN KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA PENDIDIKAN MAKANAN ALAM SEKITAR GERAK KERJA KO-KURIKULUM KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA GERAK KERJA KOLEJ KEJURURAWATAN MELAKA GERAK KERJA KEBUDAYAAN GERAK KERJA SUKAN GERAK KERJA KOMUNITI .

N Norazila Kamal & S. . Nur Azreen bt Rahman (sem 2) JP Sugasini Neelamagam (sem 1) Antara aktiviti yang telah dijalankan sepanjang Jan 2009 hingga Mei 2009. 1. 2. sampaikan oleh penceramah luar iaitu Sister Loh Ang Koh dan Miss Michelle Loh.N. Norlela Mahat Ibrahim : JP Salmi Binti Abdullah : JP Nur Rafidah binti Mohd Rafee : JP Ruzaini binti Hussin : JP Rodiah binti Parno : JP Nurain Abd Kahar ( sem 4).14 Mei 2009 : Ceramah berkaitan dengan kolostomy telah di adakan Di Dewan Semarak. JP Nurain Ismail (sem 3). sambutan yang menggalakkan telah di berikan oleh warga kolej.BIRO PENDIDIKAN NAmA Ahli JAWAtANKuASA Biro Penaung Penyelaras Pengerusi Naib Pengerusi Setiausaha Bendahari Wakil Semester : Pn Zaleha Abu Bakar : Puan Chik Binti Endut Pn Norliza Binti Abdul Kadir S.21 Mei 2009 :Pertandingan berbalas pantun antara semester telah diadakan di Dewan Melor.

AKTIVITI BIRO PENDIDIKAN -Berbalas Pantun:.Colostomy Talk- .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful