A. SEJARAH DAN PERKEMBANGAN BATIK Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia.

Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di Negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa ‘ tik’ yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Sejarah batik di Nusantara termasuk Malaysia dikatakan bermula sejak zaman kegemilangan Kerajaan Majapahit pada abad ke -12 dan proses penyebaran agama Islam di rantau ini. Pedagang-pedagang dari kerajaan itu dikatakan membawa hasil tenunan batik ke pelbagai wilayah di Asia Tenggara termasuk ke Indo- China sebagai barang dagangan Dalam beberapa catatan, pengembangan batik banyak dilakukan pada masa-masa kerajaan Mataram, kemudian pada masa kerajaan Kesultanan Solo dan Yogyakarta. Batik mula diperkenalkan di Malaysia khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Sebenarnya istilah tersebut tersebut berasal daripada bahasa Jawa tik yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Batik yang dihasilkan ialah semuanya batik tulis sehingga awal abad ke – 20 dan batik cap hanya baru dikenali setelah Perang Dunia Pertama berakhir atau sekitar tahun 1920.

1

Dalam konteks pembuatan, kesenian batik adalah seni ,menggambarkan di atas kain untuk pakaian yang menjadi salah satu kebudayaan keluarga raja-raja Indonesia zaman dulu.

Sejarah Awal Awalnya aktiviti membuat batik hanya terbatas dalam kraton saja dan ianya dihasilkan untuk pakaian raja dan keluarga serta para pembesar. Oleh kerana banyak dari pembesar tinggal diluar kraton, maka kesenian batik ini dibawa oleh mereka keluar dari kraton dan dihasilkan pula ditempat masing-masing. Akhirnya kesenian batik ini ditiru oleh rakyat dan seterusnya berkembang menjadi pekerjaan kaum wanita dalam rumah tangga mereka untuk mengisi waktu lapang. Pada peringkat awal, bahan-bahan pewarna yang digunakan untuk mewarnai batik terdiri daripada tumbuh-tumbuhan asli yang dibuat sendiri antara lain, pohon mengkudu, tinggi, soga, nila dan bahan sodanya dibuat daripada soda abu, serta garamnya dibuat dari tanah lumpur. Batik diletakkan sebagai wilayah yang unik dan potensial untuk digali serta dijelajahi. Kesenian itu diletakkan sebagai sebuah wacana yang di dalamnya melingkupi idealisme, pola piker, perilaku, proses serta gagasan. Pemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama berlansung dari zaman awal tamadun Melayu. Dipakai oleh semua golongan , dari raja ke bangsawan sampai ke rakyat jelata,batik menzahirkan dirinya sebagai seni asli yang praktikal dan popular. Dalam tradisi penulisan tradisi, kain cindai misalnya disebut dalam banyak hikayat-hikayat silam. Batik menjadi hadiah perpisahan dan perlambangan cinta dalam Hikayat Malim Demam dan persalinan dijadikan tanda Penganugerahan darjat dalam Hikayat Hang Tuah. Dalam seni wayang yang lebih 2

Berdasarkan Karya Munsyi Abdullah berjudul Pelayaran Abdullah. Buah kayu arang akan menghasilkan warna hitam. Kain Pelangi itu digunakan sebagai selendang wanita pada ketika itu. Kain batik mula dicap pada awal tahun 1911 oleh Haji Che Su bin Ishak. dalam filem Sumpah Orang Minyak ( P. rakyat Kelantan telahpun memakai kain batik sarung yang diimport dari Indonesia sejak awal kurun ke – 19 lagi. Pewarna yang digunakan diperbuat daripada buah kayu arang dan kulit kayu.Walau bagaimanapun.perusahaan batik hanya dijalankan secara kecil-kecilan sahaja tetapi kini ia diusahakan secara komersial di Semenanjung Malaysia. Masyarakat Kelantan ketika itu memakai kain Batik Jawa dan Bugis. apabila terciptanya blok-blok kayu yang diukir corak. Pada kain pelangi ini juga terdapat bintik-bintik yang menampakan corak batik. Perusahaan batik di Malaysia bermula di negeri Kelantan dan Terengganu.terkemudian. warna pada kain tersebut cepat luntur.Pada peringkat permulaan. Perkembangan Dalam Seni Batik di Malaysia Sejarah perkembangan batik di Malaysia bermula pada kurun ke-15. Ia dibawa masuk secara lansung dari Kepulauan Indonesia. masyarakat pantai timur Semenanjung Malaysiua ini telahpun mengeluarkan kain batik sendiri dengan meniru pembuatan batik dari Indonesia. berlaku perubahan pada teknik membatik ini.Pada awal kurun ke – 20. Blok inilah yang dicelup dalam lilin cair 3 . Ramli 1968) batik dijadikan lambang pernyataan cinta yang terlarang. Pada tahun 1922. Kain yang digunakan untuk membuat kain batik ialah kain sutera tiruan yang dinamakan Kain Perier yang diimport dari Siam.Pewarna yang digunakan untuk menghasilkan kain pelangi ini terhad kepada warna biru dan hitam sahaja. Kain ciptaan beliau dinamakan Kain Pelangi dan dihasilkan melalui teknik ikat dan celup.

Batik Terengganu khususnya batik terap mempunyai kedudukan yang unik walaupun dikatakan dipengaruhi oleh seni batik Jawa.tumpuan teknik penghasilan batik lebih kepada penggunaan canting untuk menghasilkan batik lukis. Perusahaan membatik tidak hanya dipelopori oleh keluarga Haji Che Su tetapi telah dituruti oleh pekerjanya yang mengembangkan perusahaan tersebut hingga ke Terengganu dan negenri lain. Disamping itu mulai tahun 1933. Penggunaan blok kayu kemudiannya digantikan dengan blok tembaga. cara penghasilan batik stensil telah diperkenalkan. malah berkembang kepada pengeluaran kain sarung. Seterusnya penggunaan teknik blok telah membawa kepada penemuan batik stensil.untuk diterap pada kain putih. Teknik ini dibawa masuk dari Indonesia. Penggunaan warna batik tidak lagi terhad tetapi reka corak batik Indonesia masih lagi mempengaruhi reka corak batik tempatan. 4 . Pengeluaran batik tidak terhad pada selendang sahaja. Batik tulis berdasarkan kaedah canting di pengaruhi oleh Indonesia dan bersam-sama dengan kemunculan pewarna baru yang sesuai untuk sutera mambawa kepada ledakan seni batik tulis di pertengahan 90an. Ini telah membawa titik perubahan daalm aspek pengeluaran batik.Walaupun perusahaan batik masih lagi menjadi tunjang ekonomi dan terus berkembang dengan galakan kerajaan. Corak batik melalui evolusi dari corak terap yang asal dengan asimilasi seni batik Malaysia dan luar. Namun begitu. Batik stensil dicipta oleh Mohd Yusof & Company pada tahun 1933. batik Terengganu dan batik Jawa berbeza malah kinipun pengeluar batik tradisional masih mempertahankan teknik dan corak Terengganu walaupun ada beberapa pengeluar atas alas an kos menggunakan blok yang dibawa dari Indonesia. mereka telah menggunakan alat pencelup warna yang dibawa masuk dari Jerman. Pekembangan seterusnya ialah teknik menghasilkan batik dengan menggunakan mesin. Teknik ini dibawa masuk dari Negara Thai melalui usaha yang dilakukan oleh keluarga Haji Che Su. Pada tahun 1926. Penggunaan canting dipopularkan oleh angkatan pelukis muda pada tahun 1970an. iaitu penggunaan pemidang skrin untuk menghasilkan corak pada kain.

Selain dibuat pakaian batik juga digunakan sebagai hiasan seperti alas meja.Sebagai contoh. Batik begitu digemari pelancong-pelancong asing kerana coraknya yang menarik dan unik. Peniruan melambak di pasaran. sarung kusyen.artisan hinggalah kepada trend citarasa semasa. Ledakan 90an telah surut mendadak akibat lebihan bekalan dan ketiadaan kawalan mutu. bahan. saingan yang melampau dan perubahan citarasa kepada ekstil import menjuruskan industri ini ke senja. tudug kepala. Cabaran dalam Industri Perkembangan batik bergantung kepada beberapa factor dari reka bentuk. Batik digunakan untuk membuat baju . cadar . Ia sering dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke Negara masing-masing.Pergantungan industri kepada tekstil dan pewarna yang diimport juga menjadikan industri ini kurang daya tahannya. alas televisyen. dan lain-lain lagi. kain sarung atau batik lepas. Serinya akan hidup melewati usia industri dan peredaran dunia fesyen akan membawa 5 .pakaian seragam pramugari kapal terbang MAS dibuat daripada batik. Batik boleh dibeli dengan harga yang murah dan berpatutan. Batik juga digunakan dalam majlis-majlis formal dan majlis keramaian. kos bahan mentah yang tinggi. Tanpa pelindungan kerajaan. Masa Depan Batik Ketahanannya merentas masa adalah factor yang akan meneruskan sejarah batik.Penggunaan Batik Penduduk di Negara kita menggunakan batik secara meluas.

keperluan kepada idea dan kaedah baru yang amat dirasai. PROSES PENGHASILAN BATIK CANTING  Pengenalan 6 . ia dijayakan bersama oleh badan-badan tertentu. Demonstrasi penghasilan batik ditunjukkan dari sehe. Antaranya ialah:~  Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia ~ institusi ini bertanggungjawab membangunkan industri kraf melalui promosi dan pusat kraf. B. Sejak akhir-akhir ini ada pihak yang bertanggungjawab mula menegahkan kembali penggunaan batik supaya ia tidak terkubur begitu sahaja.pusat sumber barkaitan kraf dan hasilan seni. Allahyarham Tan Sri Endon Mahmud isteri kepada Perdana Menteri Malaysia diakhirakhir hayatnya telah kembali mempolopori batik hingga ke peringkat dunia. Usaha mempertingkatkan dan memartabatkan industri batik di Malaysia.  Balai Seni Lukis Negara ~ institusi yang menjadi pusat pameran.  Kompleks Kraf. Demikian. Lanjutan dari usaha dan komitmen yang diberi maka kerajaan telah menetapkan penggunaan batik kepada semua kakitangan awam yang tidak memakai uniform supaya .memakai baju batik pada setiap hari Khamis.batik popular kembali.Kuala Lumpur menyediakan maklumat mengenai pelbagai jenis kraf termasuk batik. menjaga dan mengekalkan hasilan kraf lam auntuk dijadikan sumber rujukan dan penyelidikan.ai kain kosong sehingga terhasilnya batik yang menarik. Pada dasarnya setiap institusi ada peranan masing-masing demi untuk terus memartabatkan batik dimata dunia.  Muzium Negara~ institusi ini yang menyimpan.  Universiti tempatan ~ institusi yang melatih dan melahirkan tokoh atau pengusaha kraf dan seni tempatan.

batik pelangi dan batik stensil. Bertolak dari hanya sebagai penyambung garis.organic dan geometri.canting mula digunakan untuk melukis corak atau rupa sebagai tambahan kepada corak yang dihasilkan dari blok batik. batik canting juga mengenegahkan reka motif serta reka corak yang tersendiri.Walau bagaimanapun terdapat sedikit persamaan dengan batik blok iaitu dari segi kaedah penerapan lilin pada permukaan kain. Canting seterusnya didapati berfungsi lebih dari itu. Batik canting mempunyai cirri-ciri yang berlainan dari segi prosesnya berbanding dengan proses batik blok ( batik cop ). Canting ialah sejenis alat yang digunakan dalam teknik membatk.fauna. Canting juga boleh didapati dalam perbagai saiz dan bentuk. Canting mempunyai corong atau saluran mengikut saiz yang data digunakan untuk mengalir cairan lilin panas ke atas permukaan kain. Biasanya batik jenis ini merealisasikan motif seperti flora. Canting direka khusus untuk mempermudahkan proses batik blok atau batik cop. Ini adalah untuk mempermudsahkan kerja seperti membuat garisan selari menambah titik-titik dan sebagainya.Batik canting merupakan sejenis batik yang dihasilkan dengan menggunakan sejenis alat yang dinamakan canting. Canting diperbuat dengan menggunakan logam tembaga yang dibentuk supaya dapat menakung cairan lilin panas yang mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu dan buluh. Canting yang mempunyai corong kasar dapat menghasilkan garis tebal manakala canting yang mempunyai corong halus dapat menghasilkan garisan yang nipis.Canting dikatakan berasal dari Jawa dan mula digunakan pada abad ke 16. Terdapat juga canting yang telah diubahsuai kepada lebih daripad satu corong. Batik canting menjadi kegemaran masa kini kerana selain menggunakan bahanbahan yang berkualiti. 7 . Corak atau rupa hiasan tambahan itu dikenali sebagai isen. Penggunaan motif pada batik canting tidak terbatas.

 8 . Masalah ini dapat diatasi dengan mellaukan dua cara :~  Cuci canting dengan mencelupnya ke dalam air panas yang bercampur dengan bahan Soda Ash ( soda basuh )  Mengorek crong canting dengan menggunakan dawai halus semasa canting masih panas. Logam ini dipilih kerana dapat menahan atau mengekalkan kepanasan lilin. Canting juga mempunyai saiz-saiz yang tetentu. Kepala canting biasanya diperbuat daripada kepingan tembaga atau perak.Canting mempunyai berbagai bentuk. Ini perlu dilakukan secara berhati-hati supaya dawai tidak putus. Kadangkala disebabkan lilin berkerak. ( Kain Kapas ) Penjagaan Canting Canting yang digunakan untuk menadah lilin panas untuk disalurkan ke atas permukaan kain itu selalunya menghadapi masalah tersumbat yang menyebabkan aliran lilin tersekat. Canting yang biasa digunakan dalam perusahaan membatik ialah:~  Canting Periuk  Canting Kasut  Canting Dua Corong  Canting Tiga Corong  Canting Jawa Biasanya canting bersaiz halus digunakan untuk kain sutera manakala canting bersaiz kasar digunakan pada kain benang kasar. Canting tidak bioleh direndam dalam lilin panas terlalu lama kerana boleh mencairkan bahan peteri pada canting yang boleh menyebabkan merekah atau terkopak. Ini disebabkan lilin kotor kerana terlalu lama digunakan dan kekurangan bahan tambahan seperti minyak kelapa atau lemak binatang.

Logam yang yang berfungsi menahan panas lilin supaya lambat sejuk sangat sesuai digunakan. Jika logam bersalut digunakan.  Dapur Terdapat berbagai jenis dapur yang selalu digunakan dalam proses batik canting seperti :~! a) Dapur minyak tanah b) Dapur arang c) Dapur elektrik d) Dapur gas  Periuk Dalam proses membatik. Untuk menjaga ketahanan canting. 9 .  Bingkai / Pemidang Bingkai atau pemidang adalah digunakan untuk merentang kain yang akan diregangkan untuk mencanting. lama kelamaan salutan akan larut dan bercampur dengan lilin yang boleh menyebabkan corong canting tersumbat. adalah lebih baik menggunakan periuk yang diperbuat daripada logam tidak bersalut.periuk sangat berguna untuk menadah lilin panas. Pemilihan acnting yang sesuai adalah penting untuk menghasilkan garisan lilin dan titik yang baik. Terdapat juga bingkai yang diperbuat dari bahan lain seperti plastic dan besi. Penyediaan Alat Dalam Proses Batik Canting  Canting Merupakan alat yang digunakan dalam teknik membatik. Bingkai biasanya dioerbuat draipada kayu.

Bahan ini boleh digunakan dengan menyapu pada kain atau celupan. Lilin juga digunakanuntuk menutup warna smasa proses mencelup.  Penyediaan Bahan  Lilin Lilin putih paraffin atau lilin lemak adalah bahan yang sangat penting sebagai penahan atau penyekat warna dari membolosi ruang lain semasa proses mewarna.  Bekas Merebus Kain Untuk merebus kain. Bekas kecil sesuai untuk kauntiti kain yang sedikit manakala kuali yang besar digunakan untuk kuntiti kain yang banyak.  Sodium Silikat Sodium silikat atau garam silikat ialah bahan yang digunakan untuk mematikan warna.Jenis-jenis Berus Dalam proses batik canting.  Minyak Masak Minyak masak adalah bahan sampingan yang perlu dicampur sedikit ke dalam campuran lilin dan rozin supaya lilin menjadi lebih lembut dan melancarkan proses mencanting. Ini bertujuan untuk mengekalkan warna yang disapu pada kain. berus yang paling ssuai digunakan ialah dari jenis lembut dan berbagai saiz. bekas yang diperlukan bergantung kepada kuantiti kain yang hendak direbus. Berus yang bersaiz kecil digunakan untuk mewarna ruangruang yang kecil dan rumit. manakala berus yang bersaiz besar digunakan untuk mewarna ruang-ruang luas dan latar belakang. 10 .

Warna dari jenis nepto juga dib=gunakan.polyester dan lain-lain. tetapi lebih sesuai untuk batik jenis celupan. Pewarna ini dari jenis debu dan warnanya akan kekal dengan tindakan sodium silikat. Rozin digunakan sebagai bahan campuran lilin khususnya untuk proses membuat corak retak seribu ( kerana bahan rozin mudah patah atau mudah retak. Untuk batik canting kain yang sesuai 11 .  Soda Ash Bahan ini juga dipanggil soda basuh. sesuai untuk menghasilkan retakan pada kain )  Pewarna Pewarna yang biasa digunakan dalam batik canting ialah dari jenis reaktif seperti Remazol. Kain Putih Kain yang sesuai untuk batik ialah dari kain kapas dan kain sutera. Kain-kain lain seperti kain nylon atau polyester boleh juga digunakan tetapi menggunkan warna yang berlainan. Soda Ash digunakan sebagai bahan campuran ke dalam air panas yang digunakan untuk merebus kain batik. Ini bertujuan untuk menanggalkan kesan lilin pada kain  Proses Membuat Batik Lukis / Tulis  Langkah Pertama Pemilihan kain putih yang sesuai sangat mustahak untuk batik terutama kain yang boleh menyerap warna dan mengekalkanwarna. Remazol sesuai dengan kain jenis lincin seperti nyalon. Misalnya kain polyester mesti menggunakan warna polyester.  Rozin Rozin atau dammar adalah bahan getah yang diperolehi dari sejenis pokok atau tumbahan yang dinamakan Canarium Secundum dan Carnarium Hirusutun.

Kadar campuran ialah lilin ( 50%). beberapa bahan lain perlu disediakan seperti rozin. Sekiranya kain yang masih lembab decanting. Kain yang diregang pada pemidang kayu bmenggunakan staples atau menggunakan klip yang diikat dengan getah pengikat.lakaran merupakan perkara penting yang akan menentukan mutu batik yang dihasilkan.ialah dari jenis sutera.Lilin hendaklah selalu ditukar dari 12 .  Langkah Empat Untuk menyediakan bahan campuran lilin. Satu perkara yang perlu diingat semasa memproses lilin I. Pensil biasa juga boleh digunakan tetapi apabila selesai proses merebus kesan pensil akan masih kelihatan. batang papip ‘pvc’ atau kayu yang dipasang paku supaya senang melekat kain  Langkah Ketiga Dalam proses batik canting. Selain darimpemidang kayu. Kain yang telah dibasuh tadi hendaklah dijemur hingga betul-betul kering sebelum decanting. Bahan yang paling sesuai untuk melakar ialah pensil lilin. terdapat juga cara lain meregang kain seperti penggunaan batang besi berlubang.  Langkah Kedua Meregang kain pada pemidang ada beberapa cara. Kain diregangkan pada setiap penjuru supaya ianya betul-betul berkesan semasa mencanting dan mewarna. Kain yang hendak d1canting perlu dibasuh terlebih dahulu supaya bahan kanji atau “ sogo “ pada kain akan hilang.minyak masak atau lemak binatang. rozin ( 40%) dan minyak masak ( 10 % ) serta sedikit lemak binatang jika perlu. Lakaran yang akan dibuat di atas kain putih tersebut sememangnya telah dibuat terlebih dahulu di atas kertas berdasarkan ilustrasi sendiri. sudah memadai dengan minyak masak sahaja. Sekiranya kain tidak dibasuh akan berlaku kesan sampingan dimana warna yang disapu akan diserap oleh kanji. akan menyebabkan lilin cepat menjadi sejuk dan mungkinmudah patah yang akan mengakibatkan warna terkeluar apabila proses mewarna dilakukan. Sekiranya tiada lemak binatang.

Canting yang digerakkan secara menaik akan melancarkan kerja-kerja mencanting tetapi bila canting ditolak akan menyebabkan pergerakan tersekat-sekat. Satu ujian untuk menentukan garisan lilin tidak patah atau putus-putus iaitu dengan mencubanya dengan menggunakan air sahaja. Ini penting kerana lilin yang terlalu panas akan menyebabkan garisan canting akan mengembang dan terhasil garisan-garisan kasar. Lilin hendaklah stabil kepanasannya. bahagian atas boleh diambil dan dicampur semula dengan lilin dan rozin yang baru. mengawal cairan lilin di atas permukaan kain serta menentukan kesan lilin pada permukaan kain itu tudak putus atau patah. Kain yang telah decanting perlulah disemak terlebih dahulu sebelum diwarnakan. Mencanting juga perlu kepada kemahiran yang betul melakukannya.masa ke maasa sekiranya didapati terlalu kotor atau berkerak.Ini untuk menentukan semua garisan lilin tersebut tidak rosak.  Langkah Keenam Mewarna kain batik adalah sama dengan mewarna lukisan biasa. Untuk menukar lilin tersebut. 13 . Menarik canting lebih baik dari menolaknya ke depan. Warna yang disapu pada akain akan bergerak dengan cepat kerana warna yang digunakan adalah cair. Ianya sangat memerlukan kesabaran dan ketelitian.  Langkah Kelima Mencanting memerlukan kemahiran. Semasa mewarna juga perlu diberi perhatian kepada tempat yang hendak diwarnakan. Kemahiran yang dimaksudkan ialah mengawal pergerakan tangan. Sekiranya penyembung warna dibiarkan lama maka kesan berelau akan kelihatan.

2) Merebus kain terlebih dahulu barulah dibasuh untuk menanggalkan kesan 14 .Semasa mewarna juga perlu mengambil berat tentang berus yang digunakan. mungkin hasilnya kurang memuaskan. Selepas itu barulah direbus dan dijemur.  Langkah Kelapan Kain batik yang telah cukup tempoh ‘ mematikan warna” boleh direbus dengan cara-cara tertentu. Jika digunakan berus yang sama untuk semua waerna . Ada dua cara untuk proses ini :~ 1) membasuh terlebih dahulu supaya kesan warna dapat ditanggalkan. Bahan tersebut apabila terlalu kering akan menyebabkan sukar untuk ditanggalkan dari kain walaupun telah direbus. Kain yang telah dicelup atau direndam sodium silikat tidak boleh dibiarkan terlalu lama. gunakan air suam untuk membancuh warna. Memulakan proses mewarna sebaik sahaja membuat pemilihan warna yang betul dan sesuai pada motif atau corak serta latar belakang kain. Berus hendaklah dikhaskan untuk setiap warna. Gunakan kaedah penyediaan warna yang betul. Kain yang telah siap diwarnakan hendaklah dibiarkan kering sebelum dijemur panas matahari untuk beberapa minit.  Langkah Ketujuh Mematikan warna ialah mengekalkan warn apada kain batik. Kemungkinan besar kain akan menjadi reput dan mudah koyak. Dua kaedah yang digunakan untuk proses ini iaitu dengan cara mencelup kain yang telah diwarnakan ke dalam bekas berisi bahan Silikat tersebut dan satu kaedah lagi dengan cara menyapu bahan tersebut dengan menggunakan berus atau tangan ke atas permukaan kain sehingga betul-betul rata. Untuk proses ini bahan yang diperlukan ialah Sodium Silikat. Tentukan juga pelbagai teknik mewarna digunakan sepenuhnya supaya batik yang dihasilkan berkualiti tinggi. Merebus kain bertujuan untuk menanggalkan kesan lilin dan juga warna.

Kain batik yang telah dijadikan pakaian perlu dijaga semasa membasuh dan menjemurnya. Merebus kain adalah dengan menggunakan air panas yang telah dicampur dengan bahan penanggal lilin iaitu Soda Ash. sebaliknya ditempat redup dan berangin. Kain yang telah direbus hendaklah segera dibasuh dan dibilas bersih. Kain batik yang sudah kering perlu diseterika ( digosok ) sebelum digunakan.. Kain yang dibasuh setelah direbus hendaklah betul-betul bersih sehingga semua kesan warna tidak melekat pada kain. Perlu diingatkan bahawa kain yang hendak dijemur mestilah direndam dalam air garam beberapa minit untuk melembutkan dan mewangikan kain tersebut. Kesan warna yang bercampur dengan air panas boleh melekat pada kain lain yang akan direbus seterusnya. Basuh pakaian batik yang bermutu itu dengan sabun dari jenis lembut dan jangan selalu dijemur pada panas matahari.  Langkah Kesembilan Kain yang telah direbus atau dibasuh sehingga betul-betul bersih dari kesan warna hendaklah dijemur dibawah panas matahari secara hamparan terlebih dahulu sebelum disidai.TUJUAN DAN FUNGSI BATIK DIHASILKAN Dalam Rukun Negara kita ada dijelaskan bahawa Negara kita mendukung citacita hendak mencapai perpaduan yang erat dikalangan seluruh masyarakat disamping menjamin satu cara yang liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaan yang kaya dan berbagai –bagai corak. PENJELASAN FALSAFAH . Kain yang tidak cukup tempoh mematikan warna akan luntur warnanya setelah direbus. gunakan pelembut kain soflan.warna. Falsafah Pendidikan Seni Visual sendiri memberi penekanan kepada nilai murni dan semangat patriotic bagi menyedarkan murid akan peranan dan tanggungjawab mereka sebagai warganegara maju dan masyarakat berilmu 15 . Menjemur kain secara hamparan boleh mengawal kesan warna yang masih ada pada kain dari menjangkiti ruang lain sehingga boleh merosakkan kain tersebut. Soda Ash dimasukkan sedikit semasa air panas mendidih. Perkara ini boleh dielakkan dengan cara berhati-hati semasa melakukan kerja. C. barulah boleh dijemur.

memoerkembangkan keperibadian. Jika tajuk ini tidak diterapkan dalam sukatan PSV sudah pastilah nilai-nilai seni yang terdapat dalam kraf tradisional kita terutama batik akan lenyap begitu juga. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. Remaja kini kurang berminat dengan kraftradisional lama kelamaan ia akan hilang ditelan zaman sedangkan seni itu adalah sesuatu kazanah warisan yang amat berharga. Allahyarham Datin Paduka Sri Endon Mahmud 16 .Dengan mempelajari PSV murid akan menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran seperti mempelajari kraf tradisional.memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar. Sukatan pelajaran PSV menekankan beberapa bidang yang perlu dikuasai termasuklah mengenal kraf tradisional. corak dan hiasan. proses pembuatan serta mengenali tokoh-tokoh bagi setiap bidang kraf yang dinyatakan. Pengalaman seni adalah untuk memperkembangkan dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kreatif dan kristis. puisi.Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Kurikulum Bersepadu menekankan pelahiran pelajar-pelajar yang bertujuan membentuk berkeperibadian generasi Malaysia yang celik budaya kesenian. PSV bertujuan memberi peluang kepada muridmurid memupuk minat. Melalui kaedah begini saja lah kita boleh menyerlah kembali industri batik Malaysia yang kian lama kemalapan.nyanyian dan cerita. motif. Bila tajuk ini diwajibkan maka secara tidak lansung murid-murid akan belajar mengenali batik dan seterusnya menyanjung nilai-nilai seni yang terdapat dalam pembuatan batik. alat dan bahan.lakonan. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran yang merangkumi pengenalan. Dengan mempelajari bidang kraf tradisional akan memberi kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam tabah air. Kegiatan kraf tradisional memperkenalkan fungsi proses dan teknik membuat.

Ini amat besar ertinya kepada pembatik-pembatik Malaysia. Pengeluaran batik tempatan dengan serta merta melonjak naik. Matlamat yang lebih besar ialah untuk membawa batik Malaysia ke persada antarabangsa dan menjadikan Negara kita sebagai pusat batik sedunia. Bentuk-bentuk motif batik dihasilkan dalam dua bentuk utama iaitu motif organic dan motif geometric. Impak usaha begitu luas sekali dan ratarata…daripada pembatik-pembatik Pantai Timur sehinggalaj pereka-pereka fesyen yang terlibat dalam industri ini. Pergerakan itu yang merangkumi carnival batik di pusat-pusat membeli belah terkemuka yang disusuli pula dengan pertandingan ciptan batik yang warna-warni telah membawa kepada sebuah piala perebutan. Antara motif flora yang digunakan ialah pucuk rebung. Strategi yang dilaksanakan dalam pergerakan batik ini amat komprehensif sekali dan adalah hasil pemikiran secara serious yang turut mengambil kira pandangan merek ayang terlibat dalam industri ini. Ternyata usaha ini membawa batik Malaysia ke suatu paras bahu yang lebih tinggi yang tidak pernah dicapai sebelum ini. mengalu-alukan usaha beliau itu. motif organic berunsurkan alam semulajadi seperti awan larat. iaitu Piala Seri ENdon dengan hadiah wang tunai yang lumayan.bunga matahari dan 17 .  Motif Batik Motif adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik. D) UNSUR-UNSUR DAN PRINSIP SENI YANG TERDAPAT PADA BATIK.cempaka.  Motif Flora Tumbuh-tumbuhan merupakan motif yang paling digemari. Usaha ini tidak berakhir di sini sahaja. bunga-bungaan dan haiwan.isteri Perdana Menteri Malaysia melalui Pertubuhan Penyanyang telah menghidupakan kembali industri batik hingga ke luar Negara. bunga kenanga.melur. tumbuh-tumbuhan.

itik dan lain-lain lagi.  Motif Geometri Bentuk geogmetri digubah dalam pelbagai variasi seperti perulangan motif dan menghasilkan corak yang menarik.kudup. Antara jenis isen yang digunakan ialah :~ 18 .  Motif Benda Corak yang diolah daripada benda-benda seperti jarring ikan. watak wayang kulit dan sebagainya.ayam. Walaubagaimanapun motif manusia jarang digunakan.  Motif Gabungan Corak gabungan terhasil daripada gabungan dua atau lebih motif diatas.  Motif Abstrak Corak abstrak diolah mengikut kreativiti dan imaginasi pelukis.  Motif Pengisian Atau Isen Isen ialah motif pengisian yang melatari dan bertaburan di sekeliling motif utama. Bunga .segitiga.darat dan udsara.pucuk. Antara motif geogmetri ialah manipulasi bentuk bulat.kon dan lain-lain lagi. Titik-titik juga digunakan pada bahagian latar belakang.walaupun kadangkala sukar ditafsirkan tetapi hasilnya tetap menarik. wau. daun dan ranting digunakan dan diolah serta dipelbagaikan dalam corak yang menarik  Motif Fauna Sumber fauna dilakar mengikut kreativiti berdasarkan haiwan laut.lain-lain.obor-obor.Antaranya ialah ikan.segiempat.putik.

ulangan selang dan ulangan batu-bata. Seorang guru perlu mengetahui kaedah yang sesuai dengan isi pelajaran 19 . seseorang guru perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang mendalam tentang bidang yang akan diajarnya.  Susunan Reka Corak Motif Susunan dan reka corak motif disesuaikan mengikut reka letak dan kedudukannya pada kain. Susunan reka corak motif biasanya digunakan ialah:~ a) bahagian badan selalunya dihiasi dengan motif penuh seperti bunga tunggal yang membentuk corak. Motif-motif ini sering disatukan bentuknya dengan bahagian lain badan kain dengan motif seperti keluk berbunga.keluk berlingkar. Ada-ada  Berangan ( pecah berserakah )  Blarak sahirit  Cacah gari  Cantel dan banyak lagi.catur atau dam.selalunya motif yang digunakan ialah parang rusak.tompok-tompok atau bertabur.banji dan pilin berganda c) untuk bahagian kepala kain.kisi-kisi. melintang. Tidak semua guru boleh menjadi guru yang baik.menyeluruh. b) bagi susunan menyerong.pohonan bunga dan motif lain yang lebih bebas. E) PELAPORAN Seorang guru yang baik ialah seorang guru yang boleh mengajar dengan berkesan.serong.berjalur.lengkungan separuh bulat dan motif pinggir awan.pilihan utama ialah motif pucuk rebung d) bebrapa susunan motif lain pada kain termasuk susunan berdiri.

Walaubagaimanapun tanpa bahan bantu mengajar pengajarannya menjadi hambar kerana tiada ada satu tarikan untuk murid memberi seratus peratus tumpuan terdapat pengajaranya. Antara criteria alat bantu mengajar yang baik dan bermutu ialah :~  berkaitan dengan tajuk pelajaran ~ jangan mengajar batik diberi alat Bantu mengajar kaedah membuat tembikar. kaedah-kaedah membatik dan seterusnya apa yang dimaksudkan dengan membatik. Dari buku skrap yang guru sediakan maka murid-murid ini boleh melihat bahan-bahan yang diperlukan untuk membatik.Pemahaman secara “ first hand” dan bersifat konkrit dalam mindanya menjadikan suatu input yang bermakna dan pelajar akan teransang kea rah penguasaan ilmu secara sistematik Sebelum memilih atau membuat alat Bantu mengajar guru tersebut perlu peka kepada beberapa perkara yang menjadi pokok pemilihan alat bantu mengajar. Sebagai seorang guru yang berkesan ia perlu bijak dalam pemilihan yang sesuai dan relevan dengan perancangan pengajaran dan pembelajaran supaya dapat mengukuhkan pemahaman dan pengalaman tampak kepada murid. Minat mereka boleh tumbuh disini kerana ia sebenarnya amat menarik.  sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang ~ guru merancang membuat 20 .yang akan diajarnya disamping ia perlu mempamerkan keyakinan diri dalam perkara yang hendak diajar. Pengajaran akan menjadi amat sukar kerana apa yang diterang oleh guru tidak dapat mereka gambarkan kerana mereka tidak biasa dengan batik. Sebagai contoh dalam pengajaran PSV kita ingin mengajar membuat batik kepada murid-murid di Bandar yang tidak pernah mengenali apa itu batik. Pengajaran menjadi lebih menarik kerana murid faham tentang apa yang mereka akan pelajari. Impak dari situ maka bahan bantu mengajar adalah satu keperluan yang amat penting untuk mengukuhkan lagi pengetahuan murid lebihlebih lagi jika apa yang ingin kita ajari tiada dipersekitran murid tersebut. Alangkah bagusnya jika penerangan guru disusuli dengan tayangan atau apa-apa jua bahan Bantu mengajar yang boleh membuka minda mereka seterusnya mengaitkan dengan pengalaman sedia ada mereka. lama kelamaan murid-murid akan jemu dengan pelajaran ini kerana ia diluar pengetahuan am mereka.

pelepah pisang dan sebagainya. Contohnya jika guru ingin menunjuk contoh batik maka bawalah kain batik yang besar supa murid boleh melihat dengan jelas. tapi jika murid di bandar mereka lebih mengenali baju batikl dari kain batik ( kain sarung ) Jika ciri-ciri tersebut diberi perhatian sebelum menghasilkan alat Bantu mengajar sudah semestinyalah bahan yang dihasilkan benar-benar berfaedah kepada murid. Untuk menarik minat murid mengikut proses pengajaran yang guru lakukan bahan Bantu mengajar yang hendak disediakan mestilah menarik.  sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran ~ membatik tidak sesuai dilakukan dalam kelas keran ia satu aktiviti yang bermain dengan warna maka lokasi yang sesuiaialah bilik seni atau tempat yang lebih lapang . c) audio ~ adakah unsur-unsur bunyi supaya lebih menarik 21 . Antara ciri – ciri alat Bantu mengajar yang baik dan bermutu ialah :~ a) berwarna warni ~ alat Bantu mengajar mestilah berwarna warni untuk menarik minat murid melihat apa yang kita pamerkan. Apa yang dimaksudkan dengan menarik.membuat lukisan capan maka guru perlu maklumkan bahan-bahan capan yang perlu dibawa sepeti kentang. Sesuatu alat Bantu mengajar perlu ada beberapa cirri yang disenaraikan dibawah ini yang boleh membantu melincinkan pengajaran guru dan objektif yang dirancang tercapai.belimbng.  sesuai dengan latar belakang pelajar ~ jika pelajar berasal dari kawasan kampung mereka lebih mengenali kain batik dari baju batik.  sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar samasa kumpulan yang kecil atau kumpulan yang besar ~ merancang terlebih dahulu sesuaikan dengan alat bantu mengajar yang ada. b) besar dan sesuai dengan tahap murid ~ bahan yang disediakan mestilah besar jika ada huruf didalamnya huruf tersebut mestilah besar.

Folio ialah koleksi kerja yang menunjukkan perkembangan sesuatu peristiwa atau proses dalam satu tempoh waktu. h) bahan sebenar ~ lebih baik tujuk bahan sebenar jika ia boleh dibawa contohnya wau( layang-layang ) daripada melihat dari gambar. Selama ini saya “Zero Batik “. Jika sesorang itu tidak faham apa itu “mencanting batik” ia akan lebih jelas bila menyelak 22 . Folio saya lebih kepada buku bergambar yang menceritakan dari sejarah perkembangan batik hinggalah kepada proses pembuatan batik serta masa depan batik. Kerjasama dan maklukmat-maklumat yang diperolehi dari pekerja-pekerja di sana telah membuat saya Berjaya menghasilkan sebuah folio yang agak lengkap dan padat isinya. murid tahun satu tidak sesuai ditujuk gambar mengecap batik tapi mereka boleh mengecap dengan ubi kentang atau pelepah pisang e) adakah bahan yang disediakan boleh membantu guru capai objektif pengajaran f) bahan yang disediakan boleh melaksnakan kaedah pengajaran yang dirancang g) jika menggunakan bahan pandang dengar pastikan suara dan bahasa yang digunakan jelas dan murid mudah faham. Penghasilan folio ini telah membina kebolehan saya untuk memahami. F) KESIMPULAN Dalam kerja kursus ini saya memilih membuat folio berkaitan dengan “ Mencanting Batik “.merumus dan menghasilkan buah fikiran saya tentang mencanting batik.d) sesuai dengan tahap murid ~ bahan yang disediakan sesuai dengan umur murid. tetapi setelah saya mengadakan dua kali ke KIlang “ Nia Batik” di Kampung Che Bema Sungai Layar telah membuka minda saya apa itu yang dimaksudkan dengan mencanting batik.

Insyaallah. Saya harap dengan terhasilnya folio ini akan memberi manafaat kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk mencuba membuat batik ataupun menambah ilmu berkaitan dengan membatik. Selepas menjalankan kajian terhadap mencanting batik timbul satu perasaan bangga kerana kita mempunyai kazanah seni yang banyak yang perlu kita ketengahkan kepada masyarakat antarabangsa. Walaupun Russia dan Amerika telah menjelajah ke angkasa lepas tetapi mereka buta tentang batik yang begitu halus seninya. 23 . Beruntunglah kepada mereka yang dianugerahi kemahiran itu. Kemahiran membuat lakaran diatas kain dan mewarna bukan ada pada semua orang.helai demi helai folio saya.