A. SEJARAH DAN PERKEMBANGAN BATIK Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia.

Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di Negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa ‘ tik’ yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Sejarah batik di Nusantara termasuk Malaysia dikatakan bermula sejak zaman kegemilangan Kerajaan Majapahit pada abad ke -12 dan proses penyebaran agama Islam di rantau ini. Pedagang-pedagang dari kerajaan itu dikatakan membawa hasil tenunan batik ke pelbagai wilayah di Asia Tenggara termasuk ke Indo- China sebagai barang dagangan Dalam beberapa catatan, pengembangan batik banyak dilakukan pada masa-masa kerajaan Mataram, kemudian pada masa kerajaan Kesultanan Solo dan Yogyakarta. Batik mula diperkenalkan di Malaysia khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Sebenarnya istilah tersebut tersebut berasal daripada bahasa Jawa tik yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Batik yang dihasilkan ialah semuanya batik tulis sehingga awal abad ke – 20 dan batik cap hanya baru dikenali setelah Perang Dunia Pertama berakhir atau sekitar tahun 1920.

1

Dalam konteks pembuatan, kesenian batik adalah seni ,menggambarkan di atas kain untuk pakaian yang menjadi salah satu kebudayaan keluarga raja-raja Indonesia zaman dulu.

Sejarah Awal Awalnya aktiviti membuat batik hanya terbatas dalam kraton saja dan ianya dihasilkan untuk pakaian raja dan keluarga serta para pembesar. Oleh kerana banyak dari pembesar tinggal diluar kraton, maka kesenian batik ini dibawa oleh mereka keluar dari kraton dan dihasilkan pula ditempat masing-masing. Akhirnya kesenian batik ini ditiru oleh rakyat dan seterusnya berkembang menjadi pekerjaan kaum wanita dalam rumah tangga mereka untuk mengisi waktu lapang. Pada peringkat awal, bahan-bahan pewarna yang digunakan untuk mewarnai batik terdiri daripada tumbuh-tumbuhan asli yang dibuat sendiri antara lain, pohon mengkudu, tinggi, soga, nila dan bahan sodanya dibuat daripada soda abu, serta garamnya dibuat dari tanah lumpur. Batik diletakkan sebagai wilayah yang unik dan potensial untuk digali serta dijelajahi. Kesenian itu diletakkan sebagai sebuah wacana yang di dalamnya melingkupi idealisme, pola piker, perilaku, proses serta gagasan. Pemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama berlansung dari zaman awal tamadun Melayu. Dipakai oleh semua golongan , dari raja ke bangsawan sampai ke rakyat jelata,batik menzahirkan dirinya sebagai seni asli yang praktikal dan popular. Dalam tradisi penulisan tradisi, kain cindai misalnya disebut dalam banyak hikayat-hikayat silam. Batik menjadi hadiah perpisahan dan perlambangan cinta dalam Hikayat Malim Demam dan persalinan dijadikan tanda Penganugerahan darjat dalam Hikayat Hang Tuah. Dalam seni wayang yang lebih 2

Buah kayu arang akan menghasilkan warna hitam. Kain yang digunakan untuk membuat kain batik ialah kain sutera tiruan yang dinamakan Kain Perier yang diimport dari Siam.Pada awal kurun ke – 20.Walau bagaimanapun. Kain ciptaan beliau dinamakan Kain Pelangi dan dihasilkan melalui teknik ikat dan celup.Pada peringkat permulaan. dalam filem Sumpah Orang Minyak ( P. Pada kain pelangi ini juga terdapat bintik-bintik yang menampakan corak batik. Ia dibawa masuk secara lansung dari Kepulauan Indonesia. apabila terciptanya blok-blok kayu yang diukir corak. Berdasarkan Karya Munsyi Abdullah berjudul Pelayaran Abdullah.Pewarna yang digunakan untuk menghasilkan kain pelangi ini terhad kepada warna biru dan hitam sahaja. Pada tahun 1922. rakyat Kelantan telahpun memakai kain batik sarung yang diimport dari Indonesia sejak awal kurun ke – 19 lagi. Masyarakat Kelantan ketika itu memakai kain Batik Jawa dan Bugis. Ramli 1968) batik dijadikan lambang pernyataan cinta yang terlarang. Blok inilah yang dicelup dalam lilin cair 3 . Pewarna yang digunakan diperbuat daripada buah kayu arang dan kulit kayu.perusahaan batik hanya dijalankan secara kecil-kecilan sahaja tetapi kini ia diusahakan secara komersial di Semenanjung Malaysia. warna pada kain tersebut cepat luntur.terkemudian. Kain batik mula dicap pada awal tahun 1911 oleh Haji Che Su bin Ishak. Kain Pelangi itu digunakan sebagai selendang wanita pada ketika itu. masyarakat pantai timur Semenanjung Malaysiua ini telahpun mengeluarkan kain batik sendiri dengan meniru pembuatan batik dari Indonesia. berlaku perubahan pada teknik membatik ini. Perkembangan Dalam Seni Batik di Malaysia Sejarah perkembangan batik di Malaysia bermula pada kurun ke-15. Perusahaan batik di Malaysia bermula di negeri Kelantan dan Terengganu.

4 . Teknik ini dibawa masuk dari Negara Thai melalui usaha yang dilakukan oleh keluarga Haji Che Su. Seterusnya penggunaan teknik blok telah membawa kepada penemuan batik stensil. Pekembangan seterusnya ialah teknik menghasilkan batik dengan menggunakan mesin. iaitu penggunaan pemidang skrin untuk menghasilkan corak pada kain. Batik stensil dicipta oleh Mohd Yusof & Company pada tahun 1933. Teknik ini dibawa masuk dari Indonesia. Pengeluaran batik tidak terhad pada selendang sahaja. Corak batik melalui evolusi dari corak terap yang asal dengan asimilasi seni batik Malaysia dan luar. batik Terengganu dan batik Jawa berbeza malah kinipun pengeluar batik tradisional masih mempertahankan teknik dan corak Terengganu walaupun ada beberapa pengeluar atas alas an kos menggunakan blok yang dibawa dari Indonesia. Pada tahun 1926. Penggunaan warna batik tidak lagi terhad tetapi reka corak batik Indonesia masih lagi mempengaruhi reka corak batik tempatan. Penggunaan canting dipopularkan oleh angkatan pelukis muda pada tahun 1970an. mereka telah menggunakan alat pencelup warna yang dibawa masuk dari Jerman.tumpuan teknik penghasilan batik lebih kepada penggunaan canting untuk menghasilkan batik lukis. malah berkembang kepada pengeluaran kain sarung. cara penghasilan batik stensil telah diperkenalkan. Perusahaan membatik tidak hanya dipelopori oleh keluarga Haji Che Su tetapi telah dituruti oleh pekerjanya yang mengembangkan perusahaan tersebut hingga ke Terengganu dan negenri lain. Penggunaan blok kayu kemudiannya digantikan dengan blok tembaga.Walaupun perusahaan batik masih lagi menjadi tunjang ekonomi dan terus berkembang dengan galakan kerajaan. Batik Terengganu khususnya batik terap mempunyai kedudukan yang unik walaupun dikatakan dipengaruhi oleh seni batik Jawa. Ini telah membawa titik perubahan daalm aspek pengeluaran batik.untuk diterap pada kain putih. Namun begitu. Disamping itu mulai tahun 1933. Batik tulis berdasarkan kaedah canting di pengaruhi oleh Indonesia dan bersam-sama dengan kemunculan pewarna baru yang sesuai untuk sutera mambawa kepada ledakan seni batik tulis di pertengahan 90an.

Batik juga digunakan dalam majlis-majlis formal dan majlis keramaian. sarung kusyen. dan lain-lain lagi. Serinya akan hidup melewati usia industri dan peredaran dunia fesyen akan membawa 5 .Pergantungan industri kepada tekstil dan pewarna yang diimport juga menjadikan industri ini kurang daya tahannya. Batik digunakan untuk membuat baju . Peniruan melambak di pasaran. kos bahan mentah yang tinggi.pakaian seragam pramugari kapal terbang MAS dibuat daripada batik. Masa Depan Batik Ketahanannya merentas masa adalah factor yang akan meneruskan sejarah batik. Batik begitu digemari pelancong-pelancong asing kerana coraknya yang menarik dan unik. saingan yang melampau dan perubahan citarasa kepada ekstil import menjuruskan industri ini ke senja.Sebagai contoh.Penggunaan Batik Penduduk di Negara kita menggunakan batik secara meluas. Ia sering dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke Negara masing-masing. cadar . bahan. Batik boleh dibeli dengan harga yang murah dan berpatutan. tudug kepala. alas televisyen. kain sarung atau batik lepas. Selain dibuat pakaian batik juga digunakan sebagai hiasan seperti alas meja. Ledakan 90an telah surut mendadak akibat lebihan bekalan dan ketiadaan kawalan mutu. Cabaran dalam Industri Perkembangan batik bergantung kepada beberapa factor dari reka bentuk.artisan hinggalah kepada trend citarasa semasa. Tanpa pelindungan kerajaan.

keperluan kepada idea dan kaedah baru yang amat dirasai. menjaga dan mengekalkan hasilan kraf lam auntuk dijadikan sumber rujukan dan penyelidikan.batik popular kembali.  Universiti tempatan ~ institusi yang melatih dan melahirkan tokoh atau pengusaha kraf dan seni tempatan.  Balai Seni Lukis Negara ~ institusi yang menjadi pusat pameran.  Kompleks Kraf. Allahyarham Tan Sri Endon Mahmud isteri kepada Perdana Menteri Malaysia diakhirakhir hayatnya telah kembali mempolopori batik hingga ke peringkat dunia.Kuala Lumpur menyediakan maklumat mengenai pelbagai jenis kraf termasuk batik.ai kain kosong sehingga terhasilnya batik yang menarik. Demikian.pusat sumber barkaitan kraf dan hasilan seni. PROSES PENGHASILAN BATIK CANTING  Pengenalan 6 . Sejak akhir-akhir ini ada pihak yang bertanggungjawab mula menegahkan kembali penggunaan batik supaya ia tidak terkubur begitu sahaja.  Muzium Negara~ institusi ini yang menyimpan. B. ia dijayakan bersama oleh badan-badan tertentu. Usaha mempertingkatkan dan memartabatkan industri batik di Malaysia. Pada dasarnya setiap institusi ada peranan masing-masing demi untuk terus memartabatkan batik dimata dunia. Antaranya ialah:~  Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia ~ institusi ini bertanggungjawab membangunkan industri kraf melalui promosi dan pusat kraf. Lanjutan dari usaha dan komitmen yang diberi maka kerajaan telah menetapkan penggunaan batik kepada semua kakitangan awam yang tidak memakai uniform supaya .memakai baju batik pada setiap hari Khamis. Demonstrasi penghasilan batik ditunjukkan dari sehe.

Canting dikatakan berasal dari Jawa dan mula digunakan pada abad ke 16. Canting ialah sejenis alat yang digunakan dalam teknik membatk. Canting seterusnya didapati berfungsi lebih dari itu. Canting mempunyai corong atau saluran mengikut saiz yang data digunakan untuk mengalir cairan lilin panas ke atas permukaan kain. Ini adalah untuk mempermudsahkan kerja seperti membuat garisan selari menambah titik-titik dan sebagainya.Walau bagaimanapun terdapat sedikit persamaan dengan batik blok iaitu dari segi kaedah penerapan lilin pada permukaan kain. Penggunaan motif pada batik canting tidak terbatas. Batik canting mempunyai cirri-ciri yang berlainan dari segi prosesnya berbanding dengan proses batik blok ( batik cop ).canting mula digunakan untuk melukis corak atau rupa sebagai tambahan kepada corak yang dihasilkan dari blok batik. Canting juga boleh didapati dalam perbagai saiz dan bentuk.fauna. Biasanya batik jenis ini merealisasikan motif seperti flora. Canting yang mempunyai corong kasar dapat menghasilkan garis tebal manakala canting yang mempunyai corong halus dapat menghasilkan garisan yang nipis. batik canting juga mengenegahkan reka motif serta reka corak yang tersendiri. Terdapat juga canting yang telah diubahsuai kepada lebih daripad satu corong.organic dan geometri. Canting direka khusus untuk mempermudahkan proses batik blok atau batik cop. Corak atau rupa hiasan tambahan itu dikenali sebagai isen. batik pelangi dan batik stensil. Canting diperbuat dengan menggunakan logam tembaga yang dibentuk supaya dapat menakung cairan lilin panas yang mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu dan buluh. Bertolak dari hanya sebagai penyambung garis. Batik canting menjadi kegemaran masa kini kerana selain menggunakan bahanbahan yang berkualiti. 7 .Batik canting merupakan sejenis batik yang dihasilkan dengan menggunakan sejenis alat yang dinamakan canting.

 8 . Logam ini dipilih kerana dapat menahan atau mengekalkan kepanasan lilin. Canting tidak bioleh direndam dalam lilin panas terlalu lama kerana boleh mencairkan bahan peteri pada canting yang boleh menyebabkan merekah atau terkopak. Ini perlu dilakukan secara berhati-hati supaya dawai tidak putus.Canting mempunyai berbagai bentuk. ( Kain Kapas ) Penjagaan Canting Canting yang digunakan untuk menadah lilin panas untuk disalurkan ke atas permukaan kain itu selalunya menghadapi masalah tersumbat yang menyebabkan aliran lilin tersekat. Canting yang biasa digunakan dalam perusahaan membatik ialah:~  Canting Periuk  Canting Kasut  Canting Dua Corong  Canting Tiga Corong  Canting Jawa Biasanya canting bersaiz halus digunakan untuk kain sutera manakala canting bersaiz kasar digunakan pada kain benang kasar. Ini disebabkan lilin kotor kerana terlalu lama digunakan dan kekurangan bahan tambahan seperti minyak kelapa atau lemak binatang. Kadangkala disebabkan lilin berkerak. Masalah ini dapat diatasi dengan mellaukan dua cara :~  Cuci canting dengan mencelupnya ke dalam air panas yang bercampur dengan bahan Soda Ash ( soda basuh )  Mengorek crong canting dengan menggunakan dawai halus semasa canting masih panas. Kepala canting biasanya diperbuat daripada kepingan tembaga atau perak. Canting juga mempunyai saiz-saiz yang tetentu.

Jika logam bersalut digunakan. Untuk menjaga ketahanan canting. Bingkai biasanya dioerbuat draipada kayu. lama kelamaan salutan akan larut dan bercampur dengan lilin yang boleh menyebabkan corong canting tersumbat. Logam yang yang berfungsi menahan panas lilin supaya lambat sejuk sangat sesuai digunakan.periuk sangat berguna untuk menadah lilin panas.  Bingkai / Pemidang Bingkai atau pemidang adalah digunakan untuk merentang kain yang akan diregangkan untuk mencanting. Penyediaan Alat Dalam Proses Batik Canting  Canting Merupakan alat yang digunakan dalam teknik membatik. Terdapat juga bingkai yang diperbuat dari bahan lain seperti plastic dan besi. adalah lebih baik menggunakan periuk yang diperbuat daripada logam tidak bersalut. Pemilihan acnting yang sesuai adalah penting untuk menghasilkan garisan lilin dan titik yang baik.  Dapur Terdapat berbagai jenis dapur yang selalu digunakan dalam proses batik canting seperti :~! a) Dapur minyak tanah b) Dapur arang c) Dapur elektrik d) Dapur gas  Periuk Dalam proses membatik. 9 .

Lilin juga digunakanuntuk menutup warna smasa proses mencelup. Berus yang bersaiz kecil digunakan untuk mewarna ruangruang yang kecil dan rumit.  Penyediaan Bahan  Lilin Lilin putih paraffin atau lilin lemak adalah bahan yang sangat penting sebagai penahan atau penyekat warna dari membolosi ruang lain semasa proses mewarna. berus yang paling ssuai digunakan ialah dari jenis lembut dan berbagai saiz. Bekas kecil sesuai untuk kauntiti kain yang sedikit manakala kuali yang besar digunakan untuk kuntiti kain yang banyak.Jenis-jenis Berus Dalam proses batik canting.  Bekas Merebus Kain Untuk merebus kain.  Minyak Masak Minyak masak adalah bahan sampingan yang perlu dicampur sedikit ke dalam campuran lilin dan rozin supaya lilin menjadi lebih lembut dan melancarkan proses mencanting. manakala berus yang bersaiz besar digunakan untuk mewarna ruang-ruang luas dan latar belakang. 10 . Bahan ini boleh digunakan dengan menyapu pada kain atau celupan. Ini bertujuan untuk mengekalkan warna yang disapu pada kain. bekas yang diperlukan bergantung kepada kuantiti kain yang hendak direbus.  Sodium Silikat Sodium silikat atau garam silikat ialah bahan yang digunakan untuk mematikan warna.

Ini bertujuan untuk menanggalkan kesan lilin pada kain  Proses Membuat Batik Lukis / Tulis  Langkah Pertama Pemilihan kain putih yang sesuai sangat mustahak untuk batik terutama kain yang boleh menyerap warna dan mengekalkanwarna. Pewarna ini dari jenis debu dan warnanya akan kekal dengan tindakan sodium silikat. Warna dari jenis nepto juga dib=gunakan. Kain Putih Kain yang sesuai untuk batik ialah dari kain kapas dan kain sutera. Soda Ash digunakan sebagai bahan campuran ke dalam air panas yang digunakan untuk merebus kain batik. Rozin digunakan sebagai bahan campuran lilin khususnya untuk proses membuat corak retak seribu ( kerana bahan rozin mudah patah atau mudah retak.  Soda Ash Bahan ini juga dipanggil soda basuh. Misalnya kain polyester mesti menggunakan warna polyester. tetapi lebih sesuai untuk batik jenis celupan. Kain-kain lain seperti kain nylon atau polyester boleh juga digunakan tetapi menggunkan warna yang berlainan.polyester dan lain-lain. Untuk batik canting kain yang sesuai 11 .  Rozin Rozin atau dammar adalah bahan getah yang diperolehi dari sejenis pokok atau tumbahan yang dinamakan Canarium Secundum dan Carnarium Hirusutun. Remazol sesuai dengan kain jenis lincin seperti nyalon. sesuai untuk menghasilkan retakan pada kain )  Pewarna Pewarna yang biasa digunakan dalam batik canting ialah dari jenis reaktif seperti Remazol.

lakaran merupakan perkara penting yang akan menentukan mutu batik yang dihasilkan.  Langkah Kedua Meregang kain pada pemidang ada beberapa cara. Kain diregangkan pada setiap penjuru supaya ianya betul-betul berkesan semasa mencanting dan mewarna. Bahan yang paling sesuai untuk melakar ialah pensil lilin. Sekiranya kain yang masih lembab decanting. akan menyebabkan lilin cepat menjadi sejuk dan mungkinmudah patah yang akan mengakibatkan warna terkeluar apabila proses mewarna dilakukan. Kain yang diregang pada pemidang kayu bmenggunakan staples atau menggunakan klip yang diikat dengan getah pengikat.Lilin hendaklah selalu ditukar dari 12 . Sekiranya tiada lemak binatang. Pensil biasa juga boleh digunakan tetapi apabila selesai proses merebus kesan pensil akan masih kelihatan. Kadar campuran ialah lilin ( 50%). rozin ( 40%) dan minyak masak ( 10 % ) serta sedikit lemak binatang jika perlu.ialah dari jenis sutera. Kain yang hendak d1canting perlu dibasuh terlebih dahulu supaya bahan kanji atau “ sogo “ pada kain akan hilang.  Langkah Empat Untuk menyediakan bahan campuran lilin. Satu perkara yang perlu diingat semasa memproses lilin I. terdapat juga cara lain meregang kain seperti penggunaan batang besi berlubang. batang papip ‘pvc’ atau kayu yang dipasang paku supaya senang melekat kain  Langkah Ketiga Dalam proses batik canting. sudah memadai dengan minyak masak sahaja. Kain yang telah dibasuh tadi hendaklah dijemur hingga betul-betul kering sebelum decanting. beberapa bahan lain perlu disediakan seperti rozin.minyak masak atau lemak binatang. Selain darimpemidang kayu. Lakaran yang akan dibuat di atas kain putih tersebut sememangnya telah dibuat terlebih dahulu di atas kertas berdasarkan ilustrasi sendiri. Sekiranya kain tidak dibasuh akan berlaku kesan sampingan dimana warna yang disapu akan diserap oleh kanji.

Mencanting juga perlu kepada kemahiran yang betul melakukannya.  Langkah Kelima Mencanting memerlukan kemahiran. 13 . Canting yang digerakkan secara menaik akan melancarkan kerja-kerja mencanting tetapi bila canting ditolak akan menyebabkan pergerakan tersekat-sekat. Warna yang disapu pada akain akan bergerak dengan cepat kerana warna yang digunakan adalah cair. Semasa mewarna juga perlu diberi perhatian kepada tempat yang hendak diwarnakan. Ini penting kerana lilin yang terlalu panas akan menyebabkan garisan canting akan mengembang dan terhasil garisan-garisan kasar. mengawal cairan lilin di atas permukaan kain serta menentukan kesan lilin pada permukaan kain itu tudak putus atau patah.  Langkah Keenam Mewarna kain batik adalah sama dengan mewarna lukisan biasa. Menarik canting lebih baik dari menolaknya ke depan. Satu ujian untuk menentukan garisan lilin tidak patah atau putus-putus iaitu dengan mencubanya dengan menggunakan air sahaja. Ianya sangat memerlukan kesabaran dan ketelitian. Sekiranya penyembung warna dibiarkan lama maka kesan berelau akan kelihatan. bahagian atas boleh diambil dan dicampur semula dengan lilin dan rozin yang baru. Kemahiran yang dimaksudkan ialah mengawal pergerakan tangan.masa ke maasa sekiranya didapati terlalu kotor atau berkerak. Untuk menukar lilin tersebut.Ini untuk menentukan semua garisan lilin tersebut tidak rosak. Lilin hendaklah stabil kepanasannya. Kain yang telah decanting perlulah disemak terlebih dahulu sebelum diwarnakan.

Tentukan juga pelbagai teknik mewarna digunakan sepenuhnya supaya batik yang dihasilkan berkualiti tinggi. Berus hendaklah dikhaskan untuk setiap warna. Ada dua cara untuk proses ini :~ 1) membasuh terlebih dahulu supaya kesan warna dapat ditanggalkan. 2) Merebus kain terlebih dahulu barulah dibasuh untuk menanggalkan kesan 14 .  Langkah Ketujuh Mematikan warna ialah mengekalkan warn apada kain batik. Kemungkinan besar kain akan menjadi reput dan mudah koyak. Bahan tersebut apabila terlalu kering akan menyebabkan sukar untuk ditanggalkan dari kain walaupun telah direbus.Semasa mewarna juga perlu mengambil berat tentang berus yang digunakan. Gunakan kaedah penyediaan warna yang betul. Kain yang telah siap diwarnakan hendaklah dibiarkan kering sebelum dijemur panas matahari untuk beberapa minit. Jika digunakan berus yang sama untuk semua waerna . Kain yang telah dicelup atau direndam sodium silikat tidak boleh dibiarkan terlalu lama. Memulakan proses mewarna sebaik sahaja membuat pemilihan warna yang betul dan sesuai pada motif atau corak serta latar belakang kain. Dua kaedah yang digunakan untuk proses ini iaitu dengan cara mencelup kain yang telah diwarnakan ke dalam bekas berisi bahan Silikat tersebut dan satu kaedah lagi dengan cara menyapu bahan tersebut dengan menggunakan berus atau tangan ke atas permukaan kain sehingga betul-betul rata. gunakan air suam untuk membancuh warna.  Langkah Kelapan Kain batik yang telah cukup tempoh ‘ mematikan warna” boleh direbus dengan cara-cara tertentu. Selepas itu barulah direbus dan dijemur. Merebus kain bertujuan untuk menanggalkan kesan lilin dan juga warna. Untuk proses ini bahan yang diperlukan ialah Sodium Silikat. mungkin hasilnya kurang memuaskan.

PENJELASAN FALSAFAH . Kain batik yang telah dijadikan pakaian perlu dijaga semasa membasuh dan menjemurnya. Kesan warna yang bercampur dengan air panas boleh melekat pada kain lain yang akan direbus seterusnya.. Kain yang dibasuh setelah direbus hendaklah betul-betul bersih sehingga semua kesan warna tidak melekat pada kain. sebaliknya ditempat redup dan berangin. barulah boleh dijemur. Menjemur kain secara hamparan boleh mengawal kesan warna yang masih ada pada kain dari menjangkiti ruang lain sehingga boleh merosakkan kain tersebut. C. Perlu diingatkan bahawa kain yang hendak dijemur mestilah direndam dalam air garam beberapa minit untuk melembutkan dan mewangikan kain tersebut. Soda Ash dimasukkan sedikit semasa air panas mendidih. Falsafah Pendidikan Seni Visual sendiri memberi penekanan kepada nilai murni dan semangat patriotic bagi menyedarkan murid akan peranan dan tanggungjawab mereka sebagai warganegara maju dan masyarakat berilmu 15 . Kain batik yang sudah kering perlu diseterika ( digosok ) sebelum digunakan.warna. Kain yang telah direbus hendaklah segera dibasuh dan dibilas bersih. Merebus kain adalah dengan menggunakan air panas yang telah dicampur dengan bahan penanggal lilin iaitu Soda Ash. Basuh pakaian batik yang bermutu itu dengan sabun dari jenis lembut dan jangan selalu dijemur pada panas matahari. Perkara ini boleh dielakkan dengan cara berhati-hati semasa melakukan kerja.TUJUAN DAN FUNGSI BATIK DIHASILKAN Dalam Rukun Negara kita ada dijelaskan bahawa Negara kita mendukung citacita hendak mencapai perpaduan yang erat dikalangan seluruh masyarakat disamping menjamin satu cara yang liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaan yang kaya dan berbagai –bagai corak. gunakan pelembut kain soflan. Kain yang tidak cukup tempoh mematikan warna akan luntur warnanya setelah direbus.  Langkah Kesembilan Kain yang telah direbus atau dibasuh sehingga betul-betul bersih dari kesan warna hendaklah dijemur dibawah panas matahari secara hamparan terlebih dahulu sebelum disidai.

Bila tajuk ini diwajibkan maka secara tidak lansung murid-murid akan belajar mengenali batik dan seterusnya menyanjung nilai-nilai seni yang terdapat dalam pembuatan batik. motif.memoerkembangkan keperibadian. Melalui kaedah begini saja lah kita boleh menyerlah kembali industri batik Malaysia yang kian lama kemalapan.lakonan. Remaja kini kurang berminat dengan kraftradisional lama kelamaan ia akan hilang ditelan zaman sedangkan seni itu adalah sesuatu kazanah warisan yang amat berharga. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran yang merangkumi pengenalan.nyanyian dan cerita. Pengalaman seni adalah untuk memperkembangkan dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kreatif dan kristis. PSV bertujuan memberi peluang kepada muridmurid memupuk minat. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. corak dan hiasan. Kegiatan kraf tradisional memperkenalkan fungsi proses dan teknik membuat. Allahyarham Datin Paduka Sri Endon Mahmud 16 . Dengan mempelajari bidang kraf tradisional akan memberi kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam tabah air.Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Kurikulum Bersepadu menekankan pelahiran pelajar-pelajar yang bertujuan membentuk berkeperibadian generasi Malaysia yang celik budaya kesenian. Sukatan pelajaran PSV menekankan beberapa bidang yang perlu dikuasai termasuklah mengenal kraf tradisional. puisi. alat dan bahan. proses pembuatan serta mengenali tokoh-tokoh bagi setiap bidang kraf yang dinyatakan.memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar.Dengan mempelajari PSV murid akan menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran seperti mempelajari kraf tradisional. Jika tajuk ini tidak diterapkan dalam sukatan PSV sudah pastilah nilai-nilai seni yang terdapat dalam kraf tradisional kita terutama batik akan lenyap begitu juga.

Impak usaha begitu luas sekali dan ratarata…daripada pembatik-pembatik Pantai Timur sehinggalaj pereka-pereka fesyen yang terlibat dalam industri ini. Strategi yang dilaksanakan dalam pergerakan batik ini amat komprehensif sekali dan adalah hasil pemikiran secara serious yang turut mengambil kira pandangan merek ayang terlibat dalam industri ini. iaitu Piala Seri ENdon dengan hadiah wang tunai yang lumayan. motif organic berunsurkan alam semulajadi seperti awan larat. Antara motif flora yang digunakan ialah pucuk rebung. Ternyata usaha ini membawa batik Malaysia ke suatu paras bahu yang lebih tinggi yang tidak pernah dicapai sebelum ini. Matlamat yang lebih besar ialah untuk membawa batik Malaysia ke persada antarabangsa dan menjadikan Negara kita sebagai pusat batik sedunia. bunga-bungaan dan haiwan.cempaka. mengalu-alukan usaha beliau itu. bunga kenanga.bunga matahari dan 17 . Bentuk-bentuk motif batik dihasilkan dalam dua bentuk utama iaitu motif organic dan motif geometric. D) UNSUR-UNSUR DAN PRINSIP SENI YANG TERDAPAT PADA BATIK. Usaha ini tidak berakhir di sini sahaja.  Motif Flora Tumbuh-tumbuhan merupakan motif yang paling digemari. tumbuh-tumbuhan. Ini amat besar ertinya kepada pembatik-pembatik Malaysia.melur. Pergerakan itu yang merangkumi carnival batik di pusat-pusat membeli belah terkemuka yang disusuli pula dengan pertandingan ciptan batik yang warna-warni telah membawa kepada sebuah piala perebutan. Pengeluaran batik tempatan dengan serta merta melonjak naik.  Motif Batik Motif adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik.isteri Perdana Menteri Malaysia melalui Pertubuhan Penyanyang telah menghidupakan kembali industri batik hingga ke luar Negara.

ayam. Antara jenis isen yang digunakan ialah :~ 18 .  Motif Gabungan Corak gabungan terhasil daripada gabungan dua atau lebih motif diatas. Bunga . daun dan ranting digunakan dan diolah serta dipelbagaikan dalam corak yang menarik  Motif Fauna Sumber fauna dilakar mengikut kreativiti berdasarkan haiwan laut.  Motif Pengisian Atau Isen Isen ialah motif pengisian yang melatari dan bertaburan di sekeliling motif utama.segiempat.kon dan lain-lain lagi.lain-lain.obor-obor.segitiga. wau.Antaranya ialah ikan.  Motif Geometri Bentuk geogmetri digubah dalam pelbagai variasi seperti perulangan motif dan menghasilkan corak yang menarik. Walaubagaimanapun motif manusia jarang digunakan.itik dan lain-lain lagi.  Motif Benda Corak yang diolah daripada benda-benda seperti jarring ikan.putik.darat dan udsara. watak wayang kulit dan sebagainya. Titik-titik juga digunakan pada bahagian latar belakang. Antara motif geogmetri ialah manipulasi bentuk bulat.pucuk.  Motif Abstrak Corak abstrak diolah mengikut kreativiti dan imaginasi pelukis.walaupun kadangkala sukar ditafsirkan tetapi hasilnya tetap menarik.kudup.

Seorang guru perlu mengetahui kaedah yang sesuai dengan isi pelajaran 19 .berjalur.kisi-kisi. melintang. seseorang guru perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang mendalam tentang bidang yang akan diajarnya.pohonan bunga dan motif lain yang lebih bebas. E) PELAPORAN Seorang guru yang baik ialah seorang guru yang boleh mengajar dengan berkesan. Tidak semua guru boleh menjadi guru yang baik.keluk berlingkar.banji dan pilin berganda c) untuk bahagian kepala kain. Motif-motif ini sering disatukan bentuknya dengan bahagian lain badan kain dengan motif seperti keluk berbunga.serong.pilihan utama ialah motif pucuk rebung d) bebrapa susunan motif lain pada kain termasuk susunan berdiri.tompok-tompok atau bertabur. Ada-ada  Berangan ( pecah berserakah )  Blarak sahirit  Cacah gari  Cantel dan banyak lagi. ulangan selang dan ulangan batu-bata.  Susunan Reka Corak Motif Susunan dan reka corak motif disesuaikan mengikut reka letak dan kedudukannya pada kain.menyeluruh.catur atau dam. Susunan reka corak motif biasanya digunakan ialah:~ a) bahagian badan selalunya dihiasi dengan motif penuh seperti bunga tunggal yang membentuk corak.lengkungan separuh bulat dan motif pinggir awan.selalunya motif yang digunakan ialah parang rusak. b) bagi susunan menyerong.

Sebagai seorang guru yang berkesan ia perlu bijak dalam pemilihan yang sesuai dan relevan dengan perancangan pengajaran dan pembelajaran supaya dapat mengukuhkan pemahaman dan pengalaman tampak kepada murid.Pemahaman secara “ first hand” dan bersifat konkrit dalam mindanya menjadikan suatu input yang bermakna dan pelajar akan teransang kea rah penguasaan ilmu secara sistematik Sebelum memilih atau membuat alat Bantu mengajar guru tersebut perlu peka kepada beberapa perkara yang menjadi pokok pemilihan alat bantu mengajar. Minat mereka boleh tumbuh disini kerana ia sebenarnya amat menarik. Impak dari situ maka bahan bantu mengajar adalah satu keperluan yang amat penting untuk mengukuhkan lagi pengetahuan murid lebihlebih lagi jika apa yang ingin kita ajari tiada dipersekitran murid tersebut. Pengajaran akan menjadi amat sukar kerana apa yang diterang oleh guru tidak dapat mereka gambarkan kerana mereka tidak biasa dengan batik. Dari buku skrap yang guru sediakan maka murid-murid ini boleh melihat bahan-bahan yang diperlukan untuk membatik. lama kelamaan murid-murid akan jemu dengan pelajaran ini kerana ia diluar pengetahuan am mereka. Pengajaran menjadi lebih menarik kerana murid faham tentang apa yang mereka akan pelajari. Antara criteria alat bantu mengajar yang baik dan bermutu ialah :~  berkaitan dengan tajuk pelajaran ~ jangan mengajar batik diberi alat Bantu mengajar kaedah membuat tembikar. Walaubagaimanapun tanpa bahan bantu mengajar pengajarannya menjadi hambar kerana tiada ada satu tarikan untuk murid memberi seratus peratus tumpuan terdapat pengajaranya.yang akan diajarnya disamping ia perlu mempamerkan keyakinan diri dalam perkara yang hendak diajar.  sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang ~ guru merancang membuat 20 . Alangkah bagusnya jika penerangan guru disusuli dengan tayangan atau apa-apa jua bahan Bantu mengajar yang boleh membuka minda mereka seterusnya mengaitkan dengan pengalaman sedia ada mereka. kaedah-kaedah membatik dan seterusnya apa yang dimaksudkan dengan membatik. Sebagai contoh dalam pengajaran PSV kita ingin mengajar membuat batik kepada murid-murid di Bandar yang tidak pernah mengenali apa itu batik.

belimbng.  sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar samasa kumpulan yang kecil atau kumpulan yang besar ~ merancang terlebih dahulu sesuaikan dengan alat bantu mengajar yang ada.membuat lukisan capan maka guru perlu maklumkan bahan-bahan capan yang perlu dibawa sepeti kentang.  sesuai dengan latar belakang pelajar ~ jika pelajar berasal dari kawasan kampung mereka lebih mengenali kain batik dari baju batik. c) audio ~ adakah unsur-unsur bunyi supaya lebih menarik 21 . Untuk menarik minat murid mengikut proses pengajaran yang guru lakukan bahan Bantu mengajar yang hendak disediakan mestilah menarik.  sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran ~ membatik tidak sesuai dilakukan dalam kelas keran ia satu aktiviti yang bermain dengan warna maka lokasi yang sesuiaialah bilik seni atau tempat yang lebih lapang . Sesuatu alat Bantu mengajar perlu ada beberapa cirri yang disenaraikan dibawah ini yang boleh membantu melincinkan pengajaran guru dan objektif yang dirancang tercapai. Contohnya jika guru ingin menunjuk contoh batik maka bawalah kain batik yang besar supa murid boleh melihat dengan jelas. tapi jika murid di bandar mereka lebih mengenali baju batikl dari kain batik ( kain sarung ) Jika ciri-ciri tersebut diberi perhatian sebelum menghasilkan alat Bantu mengajar sudah semestinyalah bahan yang dihasilkan benar-benar berfaedah kepada murid. b) besar dan sesuai dengan tahap murid ~ bahan yang disediakan mestilah besar jika ada huruf didalamnya huruf tersebut mestilah besar. Antara ciri – ciri alat Bantu mengajar yang baik dan bermutu ialah :~ a) berwarna warni ~ alat Bantu mengajar mestilah berwarna warni untuk menarik minat murid melihat apa yang kita pamerkan.pelepah pisang dan sebagainya. Apa yang dimaksudkan dengan menarik.

h) bahan sebenar ~ lebih baik tujuk bahan sebenar jika ia boleh dibawa contohnya wau( layang-layang ) daripada melihat dari gambar. murid tahun satu tidak sesuai ditujuk gambar mengecap batik tapi mereka boleh mengecap dengan ubi kentang atau pelepah pisang e) adakah bahan yang disediakan boleh membantu guru capai objektif pengajaran f) bahan yang disediakan boleh melaksnakan kaedah pengajaran yang dirancang g) jika menggunakan bahan pandang dengar pastikan suara dan bahasa yang digunakan jelas dan murid mudah faham. Folio saya lebih kepada buku bergambar yang menceritakan dari sejarah perkembangan batik hinggalah kepada proses pembuatan batik serta masa depan batik. Jika sesorang itu tidak faham apa itu “mencanting batik” ia akan lebih jelas bila menyelak 22 . F) KESIMPULAN Dalam kerja kursus ini saya memilih membuat folio berkaitan dengan “ Mencanting Batik “. Penghasilan folio ini telah membina kebolehan saya untuk memahami.d) sesuai dengan tahap murid ~ bahan yang disediakan sesuai dengan umur murid.merumus dan menghasilkan buah fikiran saya tentang mencanting batik. Selama ini saya “Zero Batik “. Kerjasama dan maklukmat-maklumat yang diperolehi dari pekerja-pekerja di sana telah membuat saya Berjaya menghasilkan sebuah folio yang agak lengkap dan padat isinya. Folio ialah koleksi kerja yang menunjukkan perkembangan sesuatu peristiwa atau proses dalam satu tempoh waktu. tetapi setelah saya mengadakan dua kali ke KIlang “ Nia Batik” di Kampung Che Bema Sungai Layar telah membuka minda saya apa itu yang dimaksudkan dengan mencanting batik.

Insyaallah. Selepas menjalankan kajian terhadap mencanting batik timbul satu perasaan bangga kerana kita mempunyai kazanah seni yang banyak yang perlu kita ketengahkan kepada masyarakat antarabangsa. Beruntunglah kepada mereka yang dianugerahi kemahiran itu.helai demi helai folio saya. Walaupun Russia dan Amerika telah menjelajah ke angkasa lepas tetapi mereka buta tentang batik yang begitu halus seninya. 23 . Saya harap dengan terhasilnya folio ini akan memberi manafaat kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk mencuba membuat batik ataupun menambah ilmu berkaitan dengan membatik. Kemahiran membuat lakaran diatas kain dan mewarna bukan ada pada semua orang.