A. SEJARAH DAN PERKEMBANGAN BATIK Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia.

Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di Negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa ‘ tik’ yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Sejarah batik di Nusantara termasuk Malaysia dikatakan bermula sejak zaman kegemilangan Kerajaan Majapahit pada abad ke -12 dan proses penyebaran agama Islam di rantau ini. Pedagang-pedagang dari kerajaan itu dikatakan membawa hasil tenunan batik ke pelbagai wilayah di Asia Tenggara termasuk ke Indo- China sebagai barang dagangan Dalam beberapa catatan, pengembangan batik banyak dilakukan pada masa-masa kerajaan Mataram, kemudian pada masa kerajaan Kesultanan Solo dan Yogyakarta. Batik mula diperkenalkan di Malaysia khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Sebenarnya istilah tersebut tersebut berasal daripada bahasa Jawa tik yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Batik yang dihasilkan ialah semuanya batik tulis sehingga awal abad ke – 20 dan batik cap hanya baru dikenali setelah Perang Dunia Pertama berakhir atau sekitar tahun 1920.

1

Dalam konteks pembuatan, kesenian batik adalah seni ,menggambarkan di atas kain untuk pakaian yang menjadi salah satu kebudayaan keluarga raja-raja Indonesia zaman dulu.

Sejarah Awal Awalnya aktiviti membuat batik hanya terbatas dalam kraton saja dan ianya dihasilkan untuk pakaian raja dan keluarga serta para pembesar. Oleh kerana banyak dari pembesar tinggal diluar kraton, maka kesenian batik ini dibawa oleh mereka keluar dari kraton dan dihasilkan pula ditempat masing-masing. Akhirnya kesenian batik ini ditiru oleh rakyat dan seterusnya berkembang menjadi pekerjaan kaum wanita dalam rumah tangga mereka untuk mengisi waktu lapang. Pada peringkat awal, bahan-bahan pewarna yang digunakan untuk mewarnai batik terdiri daripada tumbuh-tumbuhan asli yang dibuat sendiri antara lain, pohon mengkudu, tinggi, soga, nila dan bahan sodanya dibuat daripada soda abu, serta garamnya dibuat dari tanah lumpur. Batik diletakkan sebagai wilayah yang unik dan potensial untuk digali serta dijelajahi. Kesenian itu diletakkan sebagai sebuah wacana yang di dalamnya melingkupi idealisme, pola piker, perilaku, proses serta gagasan. Pemakaian batik dalam busana tradisi mempunyai sejarah yang lama berlansung dari zaman awal tamadun Melayu. Dipakai oleh semua golongan , dari raja ke bangsawan sampai ke rakyat jelata,batik menzahirkan dirinya sebagai seni asli yang praktikal dan popular. Dalam tradisi penulisan tradisi, kain cindai misalnya disebut dalam banyak hikayat-hikayat silam. Batik menjadi hadiah perpisahan dan perlambangan cinta dalam Hikayat Malim Demam dan persalinan dijadikan tanda Penganugerahan darjat dalam Hikayat Hang Tuah. Dalam seni wayang yang lebih 2

Pewarna yang digunakan untuk menghasilkan kain pelangi ini terhad kepada warna biru dan hitam sahaja.Walau bagaimanapun. Pada kain pelangi ini juga terdapat bintik-bintik yang menampakan corak batik. Ia dibawa masuk secara lansung dari Kepulauan Indonesia.Pada awal kurun ke – 20. Blok inilah yang dicelup dalam lilin cair 3 . warna pada kain tersebut cepat luntur. Pewarna yang digunakan diperbuat daripada buah kayu arang dan kulit kayu. berlaku perubahan pada teknik membatik ini. Kain Pelangi itu digunakan sebagai selendang wanita pada ketika itu.Pada peringkat permulaan. Perkembangan Dalam Seni Batik di Malaysia Sejarah perkembangan batik di Malaysia bermula pada kurun ke-15. masyarakat pantai timur Semenanjung Malaysiua ini telahpun mengeluarkan kain batik sendiri dengan meniru pembuatan batik dari Indonesia. Berdasarkan Karya Munsyi Abdullah berjudul Pelayaran Abdullah. Kain batik mula dicap pada awal tahun 1911 oleh Haji Che Su bin Ishak. rakyat Kelantan telahpun memakai kain batik sarung yang diimport dari Indonesia sejak awal kurun ke – 19 lagi. Kain yang digunakan untuk membuat kain batik ialah kain sutera tiruan yang dinamakan Kain Perier yang diimport dari Siam.terkemudian. Buah kayu arang akan menghasilkan warna hitam. Masyarakat Kelantan ketika itu memakai kain Batik Jawa dan Bugis. Pada tahun 1922. Perusahaan batik di Malaysia bermula di negeri Kelantan dan Terengganu.perusahaan batik hanya dijalankan secara kecil-kecilan sahaja tetapi kini ia diusahakan secara komersial di Semenanjung Malaysia. Kain ciptaan beliau dinamakan Kain Pelangi dan dihasilkan melalui teknik ikat dan celup. Ramli 1968) batik dijadikan lambang pernyataan cinta yang terlarang. apabila terciptanya blok-blok kayu yang diukir corak. dalam filem Sumpah Orang Minyak ( P.

Walaupun perusahaan batik masih lagi menjadi tunjang ekonomi dan terus berkembang dengan galakan kerajaan.tumpuan teknik penghasilan batik lebih kepada penggunaan canting untuk menghasilkan batik lukis. Pekembangan seterusnya ialah teknik menghasilkan batik dengan menggunakan mesin. Teknik ini dibawa masuk dari Indonesia. Seterusnya penggunaan teknik blok telah membawa kepada penemuan batik stensil. Penggunaan canting dipopularkan oleh angkatan pelukis muda pada tahun 1970an. malah berkembang kepada pengeluaran kain sarung. Penggunaan warna batik tidak lagi terhad tetapi reka corak batik Indonesia masih lagi mempengaruhi reka corak batik tempatan. batik Terengganu dan batik Jawa berbeza malah kinipun pengeluar batik tradisional masih mempertahankan teknik dan corak Terengganu walaupun ada beberapa pengeluar atas alas an kos menggunakan blok yang dibawa dari Indonesia. Pengeluaran batik tidak terhad pada selendang sahaja. Teknik ini dibawa masuk dari Negara Thai melalui usaha yang dilakukan oleh keluarga Haji Che Su. Corak batik melalui evolusi dari corak terap yang asal dengan asimilasi seni batik Malaysia dan luar. iaitu penggunaan pemidang skrin untuk menghasilkan corak pada kain. Disamping itu mulai tahun 1933. Perusahaan membatik tidak hanya dipelopori oleh keluarga Haji Che Su tetapi telah dituruti oleh pekerjanya yang mengembangkan perusahaan tersebut hingga ke Terengganu dan negenri lain. Batik stensil dicipta oleh Mohd Yusof & Company pada tahun 1933. 4 . Batik Terengganu khususnya batik terap mempunyai kedudukan yang unik walaupun dikatakan dipengaruhi oleh seni batik Jawa. Ini telah membawa titik perubahan daalm aspek pengeluaran batik. Penggunaan blok kayu kemudiannya digantikan dengan blok tembaga.untuk diterap pada kain putih. Pada tahun 1926. Batik tulis berdasarkan kaedah canting di pengaruhi oleh Indonesia dan bersam-sama dengan kemunculan pewarna baru yang sesuai untuk sutera mambawa kepada ledakan seni batik tulis di pertengahan 90an. cara penghasilan batik stensil telah diperkenalkan. Namun begitu. mereka telah menggunakan alat pencelup warna yang dibawa masuk dari Jerman.

kain sarung atau batik lepas. alas televisyen. Serinya akan hidup melewati usia industri dan peredaran dunia fesyen akan membawa 5 . tudug kepala. Ledakan 90an telah surut mendadak akibat lebihan bekalan dan ketiadaan kawalan mutu. Batik juga digunakan dalam majlis-majlis formal dan majlis keramaian. Batik begitu digemari pelancong-pelancong asing kerana coraknya yang menarik dan unik. Batik digunakan untuk membuat baju . sarung kusyen. cadar .Penggunaan Batik Penduduk di Negara kita menggunakan batik secara meluas. Selain dibuat pakaian batik juga digunakan sebagai hiasan seperti alas meja. Tanpa pelindungan kerajaan. Masa Depan Batik Ketahanannya merentas masa adalah factor yang akan meneruskan sejarah batik. Batik boleh dibeli dengan harga yang murah dan berpatutan. bahan. kos bahan mentah yang tinggi.Pergantungan industri kepada tekstil dan pewarna yang diimport juga menjadikan industri ini kurang daya tahannya. dan lain-lain lagi.pakaian seragam pramugari kapal terbang MAS dibuat daripada batik. Peniruan melambak di pasaran. saingan yang melampau dan perubahan citarasa kepada ekstil import menjuruskan industri ini ke senja.artisan hinggalah kepada trend citarasa semasa. Cabaran dalam Industri Perkembangan batik bergantung kepada beberapa factor dari reka bentuk.Sebagai contoh. Ia sering dijadikan buah tangan untuk dibawa pulang ke Negara masing-masing.

Allahyarham Tan Sri Endon Mahmud isteri kepada Perdana Menteri Malaysia diakhirakhir hayatnya telah kembali mempolopori batik hingga ke peringkat dunia. ia dijayakan bersama oleh badan-badan tertentu. keperluan kepada idea dan kaedah baru yang amat dirasai. Demikian. Pada dasarnya setiap institusi ada peranan masing-masing demi untuk terus memartabatkan batik dimata dunia.ai kain kosong sehingga terhasilnya batik yang menarik. Lanjutan dari usaha dan komitmen yang diberi maka kerajaan telah menetapkan penggunaan batik kepada semua kakitangan awam yang tidak memakai uniform supaya . Antaranya ialah:~  Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia ~ institusi ini bertanggungjawab membangunkan industri kraf melalui promosi dan pusat kraf.memakai baju batik pada setiap hari Khamis. menjaga dan mengekalkan hasilan kraf lam auntuk dijadikan sumber rujukan dan penyelidikan.  Universiti tempatan ~ institusi yang melatih dan melahirkan tokoh atau pengusaha kraf dan seni tempatan.  Kompleks Kraf. Demonstrasi penghasilan batik ditunjukkan dari sehe. Sejak akhir-akhir ini ada pihak yang bertanggungjawab mula menegahkan kembali penggunaan batik supaya ia tidak terkubur begitu sahaja. PROSES PENGHASILAN BATIK CANTING  Pengenalan 6 . Usaha mempertingkatkan dan memartabatkan industri batik di Malaysia.Kuala Lumpur menyediakan maklumat mengenai pelbagai jenis kraf termasuk batik.  Muzium Negara~ institusi ini yang menyimpan.batik popular kembali. B.  Balai Seni Lukis Negara ~ institusi yang menjadi pusat pameran.pusat sumber barkaitan kraf dan hasilan seni.

batik canting juga mengenegahkan reka motif serta reka corak yang tersendiri.fauna. Terdapat juga canting yang telah diubahsuai kepada lebih daripad satu corong. Canting mempunyai corong atau saluran mengikut saiz yang data digunakan untuk mengalir cairan lilin panas ke atas permukaan kain. Canting yang mempunyai corong kasar dapat menghasilkan garis tebal manakala canting yang mempunyai corong halus dapat menghasilkan garisan yang nipis. Biasanya batik jenis ini merealisasikan motif seperti flora. Batik canting menjadi kegemaran masa kini kerana selain menggunakan bahanbahan yang berkualiti.Batik canting merupakan sejenis batik yang dihasilkan dengan menggunakan sejenis alat yang dinamakan canting. Canting diperbuat dengan menggunakan logam tembaga yang dibentuk supaya dapat menakung cairan lilin panas yang mempunyai pemegang yang dibuat daripada kayu dan buluh.Canting dikatakan berasal dari Jawa dan mula digunakan pada abad ke 16. Bertolak dari hanya sebagai penyambung garis. Batik canting mempunyai cirri-ciri yang berlainan dari segi prosesnya berbanding dengan proses batik blok ( batik cop ). 7 . Penggunaan motif pada batik canting tidak terbatas. Canting seterusnya didapati berfungsi lebih dari itu. Canting direka khusus untuk mempermudahkan proses batik blok atau batik cop. Ini adalah untuk mempermudsahkan kerja seperti membuat garisan selari menambah titik-titik dan sebagainya. Canting ialah sejenis alat yang digunakan dalam teknik membatk.canting mula digunakan untuk melukis corak atau rupa sebagai tambahan kepada corak yang dihasilkan dari blok batik.organic dan geometri.Walau bagaimanapun terdapat sedikit persamaan dengan batik blok iaitu dari segi kaedah penerapan lilin pada permukaan kain. batik pelangi dan batik stensil. Corak atau rupa hiasan tambahan itu dikenali sebagai isen. Canting juga boleh didapati dalam perbagai saiz dan bentuk.

Kadangkala disebabkan lilin berkerak. Ini disebabkan lilin kotor kerana terlalu lama digunakan dan kekurangan bahan tambahan seperti minyak kelapa atau lemak binatang. Canting juga mempunyai saiz-saiz yang tetentu. Masalah ini dapat diatasi dengan mellaukan dua cara :~  Cuci canting dengan mencelupnya ke dalam air panas yang bercampur dengan bahan Soda Ash ( soda basuh )  Mengorek crong canting dengan menggunakan dawai halus semasa canting masih panas. Canting yang biasa digunakan dalam perusahaan membatik ialah:~  Canting Periuk  Canting Kasut  Canting Dua Corong  Canting Tiga Corong  Canting Jawa Biasanya canting bersaiz halus digunakan untuk kain sutera manakala canting bersaiz kasar digunakan pada kain benang kasar. Ini perlu dilakukan secara berhati-hati supaya dawai tidak putus.Canting mempunyai berbagai bentuk.  8 . Canting tidak bioleh direndam dalam lilin panas terlalu lama kerana boleh mencairkan bahan peteri pada canting yang boleh menyebabkan merekah atau terkopak. Logam ini dipilih kerana dapat menahan atau mengekalkan kepanasan lilin. ( Kain Kapas ) Penjagaan Canting Canting yang digunakan untuk menadah lilin panas untuk disalurkan ke atas permukaan kain itu selalunya menghadapi masalah tersumbat yang menyebabkan aliran lilin tersekat. Kepala canting biasanya diperbuat daripada kepingan tembaga atau perak.

 Bingkai / Pemidang Bingkai atau pemidang adalah digunakan untuk merentang kain yang akan diregangkan untuk mencanting. Terdapat juga bingkai yang diperbuat dari bahan lain seperti plastic dan besi. lama kelamaan salutan akan larut dan bercampur dengan lilin yang boleh menyebabkan corong canting tersumbat. Pemilihan acnting yang sesuai adalah penting untuk menghasilkan garisan lilin dan titik yang baik. Jika logam bersalut digunakan. Untuk menjaga ketahanan canting. Logam yang yang berfungsi menahan panas lilin supaya lambat sejuk sangat sesuai digunakan. Bingkai biasanya dioerbuat draipada kayu. 9 .  Dapur Terdapat berbagai jenis dapur yang selalu digunakan dalam proses batik canting seperti :~! a) Dapur minyak tanah b) Dapur arang c) Dapur elektrik d) Dapur gas  Periuk Dalam proses membatik.periuk sangat berguna untuk menadah lilin panas. adalah lebih baik menggunakan periuk yang diperbuat daripada logam tidak bersalut. Penyediaan Alat Dalam Proses Batik Canting  Canting Merupakan alat yang digunakan dalam teknik membatik.

 Bekas Merebus Kain Untuk merebus kain.  Penyediaan Bahan  Lilin Lilin putih paraffin atau lilin lemak adalah bahan yang sangat penting sebagai penahan atau penyekat warna dari membolosi ruang lain semasa proses mewarna. Ini bertujuan untuk mengekalkan warna yang disapu pada kain. berus yang paling ssuai digunakan ialah dari jenis lembut dan berbagai saiz. Berus yang bersaiz kecil digunakan untuk mewarna ruangruang yang kecil dan rumit. 10 . bekas yang diperlukan bergantung kepada kuantiti kain yang hendak direbus.  Sodium Silikat Sodium silikat atau garam silikat ialah bahan yang digunakan untuk mematikan warna. Bekas kecil sesuai untuk kauntiti kain yang sedikit manakala kuali yang besar digunakan untuk kuntiti kain yang banyak. Bahan ini boleh digunakan dengan menyapu pada kain atau celupan. manakala berus yang bersaiz besar digunakan untuk mewarna ruang-ruang luas dan latar belakang. Lilin juga digunakanuntuk menutup warna smasa proses mencelup.  Minyak Masak Minyak masak adalah bahan sampingan yang perlu dicampur sedikit ke dalam campuran lilin dan rozin supaya lilin menjadi lebih lembut dan melancarkan proses mencanting.Jenis-jenis Berus Dalam proses batik canting.

sesuai untuk menghasilkan retakan pada kain )  Pewarna Pewarna yang biasa digunakan dalam batik canting ialah dari jenis reaktif seperti Remazol. Soda Ash digunakan sebagai bahan campuran ke dalam air panas yang digunakan untuk merebus kain batik. Pewarna ini dari jenis debu dan warnanya akan kekal dengan tindakan sodium silikat. Remazol sesuai dengan kain jenis lincin seperti nyalon.  Soda Ash Bahan ini juga dipanggil soda basuh.polyester dan lain-lain.  Rozin Rozin atau dammar adalah bahan getah yang diperolehi dari sejenis pokok atau tumbahan yang dinamakan Canarium Secundum dan Carnarium Hirusutun. Warna dari jenis nepto juga dib=gunakan. tetapi lebih sesuai untuk batik jenis celupan. Ini bertujuan untuk menanggalkan kesan lilin pada kain  Proses Membuat Batik Lukis / Tulis  Langkah Pertama Pemilihan kain putih yang sesuai sangat mustahak untuk batik terutama kain yang boleh menyerap warna dan mengekalkanwarna. Kain Putih Kain yang sesuai untuk batik ialah dari kain kapas dan kain sutera. Untuk batik canting kain yang sesuai 11 . Kain-kain lain seperti kain nylon atau polyester boleh juga digunakan tetapi menggunkan warna yang berlainan. Misalnya kain polyester mesti menggunakan warna polyester. Rozin digunakan sebagai bahan campuran lilin khususnya untuk proses membuat corak retak seribu ( kerana bahan rozin mudah patah atau mudah retak.

sudah memadai dengan minyak masak sahaja.ialah dari jenis sutera.  Langkah Kedua Meregang kain pada pemidang ada beberapa cara. batang papip ‘pvc’ atau kayu yang dipasang paku supaya senang melekat kain  Langkah Ketiga Dalam proses batik canting. Sekiranya tiada lemak binatang. Bahan yang paling sesuai untuk melakar ialah pensil lilin. beberapa bahan lain perlu disediakan seperti rozin. akan menyebabkan lilin cepat menjadi sejuk dan mungkinmudah patah yang akan mengakibatkan warna terkeluar apabila proses mewarna dilakukan. Pensil biasa juga boleh digunakan tetapi apabila selesai proses merebus kesan pensil akan masih kelihatan.  Langkah Empat Untuk menyediakan bahan campuran lilin. Kadar campuran ialah lilin ( 50%). rozin ( 40%) dan minyak masak ( 10 % ) serta sedikit lemak binatang jika perlu. Sekiranya kain tidak dibasuh akan berlaku kesan sampingan dimana warna yang disapu akan diserap oleh kanji.Lilin hendaklah selalu ditukar dari 12 .lakaran merupakan perkara penting yang akan menentukan mutu batik yang dihasilkan. Kain yang telah dibasuh tadi hendaklah dijemur hingga betul-betul kering sebelum decanting. Sekiranya kain yang masih lembab decanting. Kain yang diregang pada pemidang kayu bmenggunakan staples atau menggunakan klip yang diikat dengan getah pengikat. Selain darimpemidang kayu. Lakaran yang akan dibuat di atas kain putih tersebut sememangnya telah dibuat terlebih dahulu di atas kertas berdasarkan ilustrasi sendiri. Kain yang hendak d1canting perlu dibasuh terlebih dahulu supaya bahan kanji atau “ sogo “ pada kain akan hilang. Satu perkara yang perlu diingat semasa memproses lilin I.minyak masak atau lemak binatang. terdapat juga cara lain meregang kain seperti penggunaan batang besi berlubang. Kain diregangkan pada setiap penjuru supaya ianya betul-betul berkesan semasa mencanting dan mewarna.

 Langkah Kelima Mencanting memerlukan kemahiran. Satu ujian untuk menentukan garisan lilin tidak patah atau putus-putus iaitu dengan mencubanya dengan menggunakan air sahaja. Menarik canting lebih baik dari menolaknya ke depan. Canting yang digerakkan secara menaik akan melancarkan kerja-kerja mencanting tetapi bila canting ditolak akan menyebabkan pergerakan tersekat-sekat.Ini untuk menentukan semua garisan lilin tersebut tidak rosak. Warna yang disapu pada akain akan bergerak dengan cepat kerana warna yang digunakan adalah cair.masa ke maasa sekiranya didapati terlalu kotor atau berkerak. bahagian atas boleh diambil dan dicampur semula dengan lilin dan rozin yang baru. Lilin hendaklah stabil kepanasannya. Untuk menukar lilin tersebut. Mencanting juga perlu kepada kemahiran yang betul melakukannya. Sekiranya penyembung warna dibiarkan lama maka kesan berelau akan kelihatan. mengawal cairan lilin di atas permukaan kain serta menentukan kesan lilin pada permukaan kain itu tudak putus atau patah. Kain yang telah decanting perlulah disemak terlebih dahulu sebelum diwarnakan. Semasa mewarna juga perlu diberi perhatian kepada tempat yang hendak diwarnakan. Kemahiran yang dimaksudkan ialah mengawal pergerakan tangan. Ini penting kerana lilin yang terlalu panas akan menyebabkan garisan canting akan mengembang dan terhasil garisan-garisan kasar.  Langkah Keenam Mewarna kain batik adalah sama dengan mewarna lukisan biasa. 13 . Ianya sangat memerlukan kesabaran dan ketelitian.

Merebus kain bertujuan untuk menanggalkan kesan lilin dan juga warna. mungkin hasilnya kurang memuaskan. Ada dua cara untuk proses ini :~ 1) membasuh terlebih dahulu supaya kesan warna dapat ditanggalkan.  Langkah Kelapan Kain batik yang telah cukup tempoh ‘ mematikan warna” boleh direbus dengan cara-cara tertentu. Berus hendaklah dikhaskan untuk setiap warna. Kain yang telah dicelup atau direndam sodium silikat tidak boleh dibiarkan terlalu lama. Gunakan kaedah penyediaan warna yang betul. 2) Merebus kain terlebih dahulu barulah dibasuh untuk menanggalkan kesan 14 . gunakan air suam untuk membancuh warna. Dua kaedah yang digunakan untuk proses ini iaitu dengan cara mencelup kain yang telah diwarnakan ke dalam bekas berisi bahan Silikat tersebut dan satu kaedah lagi dengan cara menyapu bahan tersebut dengan menggunakan berus atau tangan ke atas permukaan kain sehingga betul-betul rata. Kain yang telah siap diwarnakan hendaklah dibiarkan kering sebelum dijemur panas matahari untuk beberapa minit.  Langkah Ketujuh Mematikan warna ialah mengekalkan warn apada kain batik. Selepas itu barulah direbus dan dijemur. Tentukan juga pelbagai teknik mewarna digunakan sepenuhnya supaya batik yang dihasilkan berkualiti tinggi. Jika digunakan berus yang sama untuk semua waerna .Semasa mewarna juga perlu mengambil berat tentang berus yang digunakan. Memulakan proses mewarna sebaik sahaja membuat pemilihan warna yang betul dan sesuai pada motif atau corak serta latar belakang kain. Untuk proses ini bahan yang diperlukan ialah Sodium Silikat. Kemungkinan besar kain akan menjadi reput dan mudah koyak. Bahan tersebut apabila terlalu kering akan menyebabkan sukar untuk ditanggalkan dari kain walaupun telah direbus.

Soda Ash dimasukkan sedikit semasa air panas mendidih. Kain batik yang telah dijadikan pakaian perlu dijaga semasa membasuh dan menjemurnya. Perkara ini boleh dielakkan dengan cara berhati-hati semasa melakukan kerja. Kain yang dibasuh setelah direbus hendaklah betul-betul bersih sehingga semua kesan warna tidak melekat pada kain.TUJUAN DAN FUNGSI BATIK DIHASILKAN Dalam Rukun Negara kita ada dijelaskan bahawa Negara kita mendukung citacita hendak mencapai perpaduan yang erat dikalangan seluruh masyarakat disamping menjamin satu cara yang liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaan yang kaya dan berbagai –bagai corak.. Kain yang tidak cukup tempoh mematikan warna akan luntur warnanya setelah direbus. Perlu diingatkan bahawa kain yang hendak dijemur mestilah direndam dalam air garam beberapa minit untuk melembutkan dan mewangikan kain tersebut.warna. PENJELASAN FALSAFAH . Falsafah Pendidikan Seni Visual sendiri memberi penekanan kepada nilai murni dan semangat patriotic bagi menyedarkan murid akan peranan dan tanggungjawab mereka sebagai warganegara maju dan masyarakat berilmu 15 . Basuh pakaian batik yang bermutu itu dengan sabun dari jenis lembut dan jangan selalu dijemur pada panas matahari. Menjemur kain secara hamparan boleh mengawal kesan warna yang masih ada pada kain dari menjangkiti ruang lain sehingga boleh merosakkan kain tersebut. sebaliknya ditempat redup dan berangin. Kain batik yang sudah kering perlu diseterika ( digosok ) sebelum digunakan.  Langkah Kesembilan Kain yang telah direbus atau dibasuh sehingga betul-betul bersih dari kesan warna hendaklah dijemur dibawah panas matahari secara hamparan terlebih dahulu sebelum disidai. barulah boleh dijemur. gunakan pelembut kain soflan. Kain yang telah direbus hendaklah segera dibasuh dan dibilas bersih. Merebus kain adalah dengan menggunakan air panas yang telah dicampur dengan bahan penanggal lilin iaitu Soda Ash. C. Kesan warna yang bercampur dengan air panas boleh melekat pada kain lain yang akan direbus seterusnya.

Bila tajuk ini diwajibkan maka secara tidak lansung murid-murid akan belajar mengenali batik dan seterusnya menyanjung nilai-nilai seni yang terdapat dalam pembuatan batik. Remaja kini kurang berminat dengan kraftradisional lama kelamaan ia akan hilang ditelan zaman sedangkan seni itu adalah sesuatu kazanah warisan yang amat berharga.memoerkembangkan keperibadian. motif. corak dan hiasan.lakonan.Dengan mempelajari PSV murid akan menguasai beberapa pengetahuan dan kemahiran seperti mempelajari kraf tradisional. Kegiatan kraf tradisional memperkenalkan fungsi proses dan teknik membuat. Jika tajuk ini tidak diterapkan dalam sukatan PSV sudah pastilah nilai-nilai seni yang terdapat dalam kraf tradisional kita terutama batik akan lenyap begitu juga.memberi kesedaran dan kepekaan terhadap nilai-nilai kesenian dan alam sekitar. PSV bertujuan memberi peluang kepada muridmurid memupuk minat. Melalui kaedah begini saja lah kita boleh menyerlah kembali industri batik Malaysia yang kian lama kemalapan. Pengalaman seni adalah untuk memperkembangkan dan menyelaraskan persepsi dan konsepsi visual murid sebagai asas bagi menggalakkan pemikiran kreatif dan kristis. proses pembuatan serta mengenali tokoh-tokoh bagi setiap bidang kraf yang dinyatakan. Allahyarham Datin Paduka Sri Endon Mahmud 16 . Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai satu proses pembelajaran yang merangkumi pengenalan.nyanyian dan cerita. Sukatan pelajaran PSV menekankan beberapa bidang yang perlu dikuasai termasuklah mengenal kraf tradisional. puisi. alat dan bahan.Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Kurikulum Bersepadu menekankan pelahiran pelajar-pelajar yang bertujuan membentuk berkeperibadian generasi Malaysia yang celik budaya kesenian. Kegiatan ini boleh dilakukan dalam pelbagai cara seperti pernyataan. Dengan mempelajari bidang kraf tradisional akan memberi kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam tabah air.

melur.isteri Perdana Menteri Malaysia melalui Pertubuhan Penyanyang telah menghidupakan kembali industri batik hingga ke luar Negara. Bentuk-bentuk motif batik dihasilkan dalam dua bentuk utama iaitu motif organic dan motif geometric. Strategi yang dilaksanakan dalam pergerakan batik ini amat komprehensif sekali dan adalah hasil pemikiran secara serious yang turut mengambil kira pandangan merek ayang terlibat dalam industri ini. Pengeluaran batik tempatan dengan serta merta melonjak naik.  Motif Batik Motif adalah corak-corak hiasan yang digunakan dalam proses melukis atau menerap batik. Matlamat yang lebih besar ialah untuk membawa batik Malaysia ke persada antarabangsa dan menjadikan Negara kita sebagai pusat batik sedunia. bunga-bungaan dan haiwan. motif organic berunsurkan alam semulajadi seperti awan larat. iaitu Piala Seri ENdon dengan hadiah wang tunai yang lumayan. Impak usaha begitu luas sekali dan ratarata…daripada pembatik-pembatik Pantai Timur sehinggalaj pereka-pereka fesyen yang terlibat dalam industri ini. tumbuh-tumbuhan.  Motif Flora Tumbuh-tumbuhan merupakan motif yang paling digemari. Usaha ini tidak berakhir di sini sahaja.bunga matahari dan 17 .cempaka. D) UNSUR-UNSUR DAN PRINSIP SENI YANG TERDAPAT PADA BATIK. Antara motif flora yang digunakan ialah pucuk rebung. bunga kenanga. Ternyata usaha ini membawa batik Malaysia ke suatu paras bahu yang lebih tinggi yang tidak pernah dicapai sebelum ini. mengalu-alukan usaha beliau itu. Ini amat besar ertinya kepada pembatik-pembatik Malaysia. Pergerakan itu yang merangkumi carnival batik di pusat-pusat membeli belah terkemuka yang disusuli pula dengan pertandingan ciptan batik yang warna-warni telah membawa kepada sebuah piala perebutan.

kudup.obor-obor.  Motif Abstrak Corak abstrak diolah mengikut kreativiti dan imaginasi pelukis.Antaranya ialah ikan.lain-lain.darat dan udsara.  Motif Pengisian Atau Isen Isen ialah motif pengisian yang melatari dan bertaburan di sekeliling motif utama.  Motif Gabungan Corak gabungan terhasil daripada gabungan dua atau lebih motif diatas.  Motif Geometri Bentuk geogmetri digubah dalam pelbagai variasi seperti perulangan motif dan menghasilkan corak yang menarik. Titik-titik juga digunakan pada bahagian latar belakang. Bunga .ayam.itik dan lain-lain lagi. watak wayang kulit dan sebagainya.pucuk. Antara motif geogmetri ialah manipulasi bentuk bulat.segitiga.  Motif Benda Corak yang diolah daripada benda-benda seperti jarring ikan.walaupun kadangkala sukar ditafsirkan tetapi hasilnya tetap menarik.segiempat.putik. wau. Antara jenis isen yang digunakan ialah :~ 18 . daun dan ranting digunakan dan diolah serta dipelbagaikan dalam corak yang menarik  Motif Fauna Sumber fauna dilakar mengikut kreativiti berdasarkan haiwan laut. Walaubagaimanapun motif manusia jarang digunakan.kon dan lain-lain lagi.

banji dan pilin berganda c) untuk bahagian kepala kain. Susunan reka corak motif biasanya digunakan ialah:~ a) bahagian badan selalunya dihiasi dengan motif penuh seperti bunga tunggal yang membentuk corak. ulangan selang dan ulangan batu-bata.kisi-kisi.catur atau dam. seseorang guru perlu mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang mendalam tentang bidang yang akan diajarnya.tompok-tompok atau bertabur. Seorang guru perlu mengetahui kaedah yang sesuai dengan isi pelajaran 19 .lengkungan separuh bulat dan motif pinggir awan.menyeluruh. Motif-motif ini sering disatukan bentuknya dengan bahagian lain badan kain dengan motif seperti keluk berbunga.serong. E) PELAPORAN Seorang guru yang baik ialah seorang guru yang boleh mengajar dengan berkesan.pohonan bunga dan motif lain yang lebih bebas.berjalur.selalunya motif yang digunakan ialah parang rusak.keluk berlingkar. b) bagi susunan menyerong. melintang. Tidak semua guru boleh menjadi guru yang baik.  Susunan Reka Corak Motif Susunan dan reka corak motif disesuaikan mengikut reka letak dan kedudukannya pada kain.pilihan utama ialah motif pucuk rebung d) bebrapa susunan motif lain pada kain termasuk susunan berdiri. Ada-ada  Berangan ( pecah berserakah )  Blarak sahirit  Cacah gari  Cantel dan banyak lagi.

Minat mereka boleh tumbuh disini kerana ia sebenarnya amat menarik.Pemahaman secara “ first hand” dan bersifat konkrit dalam mindanya menjadikan suatu input yang bermakna dan pelajar akan teransang kea rah penguasaan ilmu secara sistematik Sebelum memilih atau membuat alat Bantu mengajar guru tersebut perlu peka kepada beberapa perkara yang menjadi pokok pemilihan alat bantu mengajar. Alangkah bagusnya jika penerangan guru disusuli dengan tayangan atau apa-apa jua bahan Bantu mengajar yang boleh membuka minda mereka seterusnya mengaitkan dengan pengalaman sedia ada mereka. Impak dari situ maka bahan bantu mengajar adalah satu keperluan yang amat penting untuk mengukuhkan lagi pengetahuan murid lebihlebih lagi jika apa yang ingin kita ajari tiada dipersekitran murid tersebut. Pengajaran menjadi lebih menarik kerana murid faham tentang apa yang mereka akan pelajari.yang akan diajarnya disamping ia perlu mempamerkan keyakinan diri dalam perkara yang hendak diajar. lama kelamaan murid-murid akan jemu dengan pelajaran ini kerana ia diluar pengetahuan am mereka.  sesuai dengan jenis aktiviti yang dirancang ~ guru merancang membuat 20 . kaedah-kaedah membatik dan seterusnya apa yang dimaksudkan dengan membatik. Sebagai seorang guru yang berkesan ia perlu bijak dalam pemilihan yang sesuai dan relevan dengan perancangan pengajaran dan pembelajaran supaya dapat mengukuhkan pemahaman dan pengalaman tampak kepada murid. Dari buku skrap yang guru sediakan maka murid-murid ini boleh melihat bahan-bahan yang diperlukan untuk membatik. Pengajaran akan menjadi amat sukar kerana apa yang diterang oleh guru tidak dapat mereka gambarkan kerana mereka tidak biasa dengan batik. Walaubagaimanapun tanpa bahan bantu mengajar pengajarannya menjadi hambar kerana tiada ada satu tarikan untuk murid memberi seratus peratus tumpuan terdapat pengajaranya. Antara criteria alat bantu mengajar yang baik dan bermutu ialah :~  berkaitan dengan tajuk pelajaran ~ jangan mengajar batik diberi alat Bantu mengajar kaedah membuat tembikar. Sebagai contoh dalam pengajaran PSV kita ingin mengajar membuat batik kepada murid-murid di Bandar yang tidak pernah mengenali apa itu batik.

membuat lukisan capan maka guru perlu maklumkan bahan-bahan capan yang perlu dibawa sepeti kentang. Contohnya jika guru ingin menunjuk contoh batik maka bawalah kain batik yang besar supa murid boleh melihat dengan jelas.pelepah pisang dan sebagainya.  sesuai dengan lokasi pengajaran dan pembelajaran ~ membatik tidak sesuai dilakukan dalam kelas keran ia satu aktiviti yang bermain dengan warna maka lokasi yang sesuiaialah bilik seni atau tempat yang lebih lapang . Sesuatu alat Bantu mengajar perlu ada beberapa cirri yang disenaraikan dibawah ini yang boleh membantu melincinkan pengajaran guru dan objektif yang dirancang tercapai. Apa yang dimaksudkan dengan menarik.belimbng.  sesuai dengan latar belakang pelajar ~ jika pelajar berasal dari kawasan kampung mereka lebih mengenali kain batik dari baju batik. Antara ciri – ciri alat Bantu mengajar yang baik dan bermutu ialah :~ a) berwarna warni ~ alat Bantu mengajar mestilah berwarna warni untuk menarik minat murid melihat apa yang kita pamerkan. c) audio ~ adakah unsur-unsur bunyi supaya lebih menarik 21 . b) besar dan sesuai dengan tahap murid ~ bahan yang disediakan mestilah besar jika ada huruf didalamnya huruf tersebut mestilah besar.  sesuai dengan saiz kumpulan yang diajar samasa kumpulan yang kecil atau kumpulan yang besar ~ merancang terlebih dahulu sesuaikan dengan alat bantu mengajar yang ada. Untuk menarik minat murid mengikut proses pengajaran yang guru lakukan bahan Bantu mengajar yang hendak disediakan mestilah menarik. tapi jika murid di bandar mereka lebih mengenali baju batikl dari kain batik ( kain sarung ) Jika ciri-ciri tersebut diberi perhatian sebelum menghasilkan alat Bantu mengajar sudah semestinyalah bahan yang dihasilkan benar-benar berfaedah kepada murid.

merumus dan menghasilkan buah fikiran saya tentang mencanting batik. h) bahan sebenar ~ lebih baik tujuk bahan sebenar jika ia boleh dibawa contohnya wau( layang-layang ) daripada melihat dari gambar. Penghasilan folio ini telah membina kebolehan saya untuk memahami. Folio ialah koleksi kerja yang menunjukkan perkembangan sesuatu peristiwa atau proses dalam satu tempoh waktu. F) KESIMPULAN Dalam kerja kursus ini saya memilih membuat folio berkaitan dengan “ Mencanting Batik “. murid tahun satu tidak sesuai ditujuk gambar mengecap batik tapi mereka boleh mengecap dengan ubi kentang atau pelepah pisang e) adakah bahan yang disediakan boleh membantu guru capai objektif pengajaran f) bahan yang disediakan boleh melaksnakan kaedah pengajaran yang dirancang g) jika menggunakan bahan pandang dengar pastikan suara dan bahasa yang digunakan jelas dan murid mudah faham. Kerjasama dan maklukmat-maklumat yang diperolehi dari pekerja-pekerja di sana telah membuat saya Berjaya menghasilkan sebuah folio yang agak lengkap dan padat isinya.d) sesuai dengan tahap murid ~ bahan yang disediakan sesuai dengan umur murid. tetapi setelah saya mengadakan dua kali ke KIlang “ Nia Batik” di Kampung Che Bema Sungai Layar telah membuka minda saya apa itu yang dimaksudkan dengan mencanting batik. Jika sesorang itu tidak faham apa itu “mencanting batik” ia akan lebih jelas bila menyelak 22 . Folio saya lebih kepada buku bergambar yang menceritakan dari sejarah perkembangan batik hinggalah kepada proses pembuatan batik serta masa depan batik. Selama ini saya “Zero Batik “.

Beruntunglah kepada mereka yang dianugerahi kemahiran itu. Insyaallah. 23 . Saya harap dengan terhasilnya folio ini akan memberi manafaat kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk mencuba membuat batik ataupun menambah ilmu berkaitan dengan membatik.helai demi helai folio saya. Walaupun Russia dan Amerika telah menjelajah ke angkasa lepas tetapi mereka buta tentang batik yang begitu halus seninya. Kemahiran membuat lakaran diatas kain dan mewarna bukan ada pada semua orang. Selepas menjalankan kajian terhadap mencanting batik timbul satu perasaan bangga kerana kita mempunyai kazanah seni yang banyak yang perlu kita ketengahkan kepada masyarakat antarabangsa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful