P. 1
Artikel kahwin muda

Artikel kahwin muda

|Views: 526|Likes:
Published by Mohd Naim

More info:

Published by: Mohd Naim on Jan 30, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Implikasi Kahwin Muda

Pada zaman pra merdeka, menamatkan zaman bujang seawal usia 14 tahun bagi wanita dan 18 tahun bagi lelaki bukan satu perkara yang asing, malah sesuatu yang lumrah di kalangan semua kaum. Andai ada bunga di taman yang lewat disunting dan andai ada kumbang yang masih bersendirian, nescaya pelbagai tohmahan dan kata-kata sinis akan menjadi habuan. Trend itu bagaimanapun berubah selepas negara merdeka. Anak muda mula berlumba-lumba memantapkan diri masing-masing, khususnya daripada aspek ekonomi dan pendidikan. Berkahwin lewat bukan lagi satu perkara memalukan sebaliknya lumrah dan semakin diterima masyarakat. Namun, di zaman globalisasi ini, kahwin muda kembali sebagai satu gaya hidup. Kajian Hubungan Etnik oleh sekumpulan pelajar tahun dua Universiti Sains Malaysia (USM) mendapati perkahwinan membabitkan pasangan berusia bawah 20 tahun semakin meningkat khususnya di kalangan orang Melayu. Berpandukan kepada kajian itu, pergaulan bebas yang semakin berleluasa dikenal pasti sebagai faktor pemangkin kepada trend kahwin muda itu. Bagaimanapun, sering kali perkahwinan seperti itu dianggap satu jalan penyelesaian oleh pasangan yang terlanjur demi menyelamatkan maruah keluarga daripada tercemar. Budaya dan adat resam Melayu yang agak konservatif turut mempengaruhi penularan semula kahwin muda apabila masyarakat sering memandang serong terhadap anak gadis yang lambat bertemu jodoh. Sering kali mereka dilabel dengan pelbagai gelaran seperti andartu (anak dara tua), tak laku atau lebih sinis lagi, kena mandi bunga Dalam konteks itu, desakan keluarga turut dianggap faktor peningkatan perkahwinan dalam usia muda. Ini berkait rapat dengan latar belakang segelintir keluarga yang terlalu mementingkan darjat, susur galur dan agama. Terdapat dua faktor yang mendesak keluarga menamatkan zaman bujang anak. Pertama, kerana khuatir mereka tidak akan mendapat jodoh jika perkahwinan ditangguhkan dan kedua, bagi keluarga miskin di kawasan pedalaman, anak perempuan mahu dikahwinkan untuk mengurangkan beban. Kepercayaan anak perempuan tidak perlu bekerja dan hanya perlu menyerahkan untung nasib mereka kepada suami masih berlaku walaupun pada zaman yang kian global. Tidak kurang juga keluarga yang berpegang kepada pendapat perkahwinan akan menyelamatkan struktur ekonomi keluarga, justeru anak perempuan wajar dikahwinkan pada usia muda.

Dr Amaluddin Ahmad juga mendapati agama bukan faktor penyumbang kepada trend terbabit. keluarga terdekat mahupun keluarga yang bakal didirikan.Aspek perlindungan juga dikatakan memainkan peranan penting kerana ramai ibu bapa percaya anak gadis mereka akan dilindungi suami sebaik sahaja berumah tangga. Kurangnya ilmu pengurusan rumah tangga juga menjadikan perceraian di kalangan kaum itu pada usia muda lebih tinggi berbanding kaum lain di negara ini. Adalah amat ketara perkahwinan pada usia muda banyak berlaku di kalangan orang Melayu berbanding dua etnik utama yang lain di negara ini. manakala 56 peratus lagi mengalami anemia. Lain halnya dengan kaum Cina yang ternyata lebih cenderung untuk menamatkan zaman bujang pada usia melebihi 25 tahun. Ada antara mereka yang lebih mementingkan kerjaya dan pelajaran daripada perkahwinan. Kajian Kesihatan Keluarga Kebangsaan 1998-99 mendapati 39 peratus daripada remaja yang berkahwin dalam lingkungan umur 15-19 tahun mengalami kekurangan tenaga yang kronik. Kajian itu yang diselenggarakan Pakar Pediatrik Komuniti Pusat Pengajian Sains Perubatan USM. . Pendapat yang mengaitkan agama sebagai faktor tunjang trend berkenaan sebenarnya hanya omongan kosong masyarakat zaman dahulu yang berlatarbelakangkan kepada fahaman konservatif serta kepercayaan kolot. Bayi yang dilahirkan oleh golongan itu juga berisiko tinggi dengan kadar kematian bayi 60 peratus lebih tinggi berbanding bayi yang dilahirkan oleh wanita berusia 20-29 tahun. Aspek itu lahir daripada kegusaran ibu bapa terhadap kemungkinan anak masing-masing diperkosa atau melakukan hubungan kelamin di luar ikatan perkahwinan. Agak menyedihkan apabila kajian yang sama mendapati keadaan itu wujud kerana pasangan dibelenggu nafsu semata-mata. Tidak dapat dinafikan sama sekali perkahwinan di usia muda mendatangkan pelbagai implikasi sama ada ke atas diri pasangan terbabit. Jika dihalusi. Keadaan lebih sukar apabila pasangan itu tidak matang. Lazimnya pasangan muda itu tidak dapat menerima tekanan dan tidak pula tahu mengurus rumah tangga. semua agama menggalakkan penganutnya melayari alam perkahwinan apabila bersedia secara mental dan fizikal selain yakin mereka mampu menzahirkan keluarga bahagia dan sempurna. Tidak terkecuali dengan kaum India yang lebih gemar menamatkan zaman bujang ketika usia matang dan amat mementingkan kedudukan ekonomi masing-masing sebelum memilih mendirikan rumah tangga. Kaum itu yang begitu taksub dengan kedudukan ekonomi menyebabkan mereka memberi keutamaan kepada usaha mengukuhkan aspek kewangan terlebih dahulu sebelum mendirikan rumah tangga.

Ini secara tidak langsung juga memberi kesan kepada perkembangan masyarakat dan negara selain membawa kepada pelbagai gejala sosial. 2. Dapat menjauhkan diri dari zina. . 2. kemahiran dan persediaan tentang ilmu rumahtangga. Rasa diri masih bujang. Rumah tangga cepat bergoncang kerana kurang ilmu. 3. ramai yang memilih perceraian sebagai jalan penyelesaian mudah. Mengurangkan dan menghapuskan gejala social. khususnya di kalangan remaja. 5.Apabila terjebak dengan konflik yang tidak pernah diduga. Sesungguhnya Nabi SAW bangga dengan umatnya yang ramai di hari akhirat nanti. Membantu memberi ketenangan hidup yang semaksima. Kebaikan kahwin muda 1. 4. Meramaikan manusia atas muka bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad SAW. sekali gus mengundang kepada peningkatan kadar perceraian di negara ini. Ibadah yang berganda pahalanya dan lebih khusyu¶ melakukan ibadah Keburukan kahwin muda 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->