REFLEKSI KURSUS BINA INSAN GURU DI SEKOLAH KEBANGSAAN TANAH RATA

Kursus Bina Insan Guru (BIG) untuk semester dua PISMP 2009 telah berjalan dengan jayanya hasil kerjasama semua guru pelatih kursus Matematik ambilan PISMP 2009 dengan pihak pentadbiran institut dan juga pihak sekolah walaupun terdapat beberapa halangan dan dugaan yang terpaksa diharungi bersama. Kursus ini dijalankan di Sekolah Kebangsaan Tanah Rata di Cameron Highland s pada 1 hingga 3 Oktober 2009. Di sini terbinanya sifat yang baik di kalangan guru pelatih dalam menguruskan sesuatu organisasi atau sebuah badan untuk dijadikan bekalan apabila berkhimat di sekolah suatu hari nanti. Kursus untuk semester ini menfokuskan khidmat masyarakat dan seminar atau bengkel yang meliputi masa selama 10 jam. Ahli komuniti perlu merancang dan berbincang untuk menyusun jadual atau aktiviti yang sepatutnya dijalankan. Pada hari pertama di sekolah tersebut kami semua menghadiri satu seminar yang disampaikan sendiri oleh guru besar sekolah tersebut. Sebelum menghadiri seminar tersebut, kami semua disambut dengan baik walapu n tidak semeriah menyambut orang kenamaan oleh wakil pihak sekolah dan menikmati sedikit juadah pagi di kantin sekolah. Lokasi sekolah yang berdekatan dengan Pajabat Pendidikan Daerah Tanah Tinggi memudahkan lagi urusan pentadbiran. Terdapat beberapa buah sekolah lain yang turut terletak berhampiran dengan sekolah tersebut. Selain itu terdapat beberapa bangunan yang masih dalam pembinaan bersebelahan dengan sekolah. Antara isi kandungan yang terdapat dalam seminar yang telah saya ikuti adalah berkenaan dengan teori pembelajaran dan pengajaran yang amatlah memberi banyak faedah kepada diri saya sendiri sebagai bekal an ilmu untuk menjadi guru kelak. Tugas utama sebagai seorang pengajar atau guru adalah untuk memudahkan pembelajaran para pelajar. Untuk memenuhi tugas ini, pengajar atau guru bukan sahaja harus dapat menyediakan suasana pembelajaran yang menarik dan harmonis, tetapi mereka juga menciptakan pengajaran yang berkesan. Ini bermakn a guru perlu mewujudkan suasana pembelajaran yang dapat meransangkan minat pelajar di samping sentiasa memikirkan kebajikan dan keperluan pelajar.

saya juga bertanggungjawab ke atas generasi akan datang perlu mengkhabarkan dan mendidik mereka supaya menjadi manusia yang bertanggungjawab kepada nusa. KEKUATAN Apabila detik pertama saya melangkah masuk ke sekolah ini saya berasa kagum dengan suasana dan persekitaran sekolah yang ceria dan tenang.Dalam sesi pembelajaran. Lazimnya aktiviti yang dipilih itu adalah gerak kerja yang mampu memberi sepanuh pengaruh terhadap perhatian. berupaya meni ngkatkan kesan terhadap intelek. guru kerap berhadapan dengan pelajar yang berbeza dari segi kebolehan mereka. Strategi yang di pilih itu. selain berpotensi memeransangkan pelajar belajar secara aktif. emosi dan minat pelajar secara berkesan. emosi. Terasa sejuk mata memandang keindahan landskapnya . ia juga harus mampu membantu menganalisis konsep atau idea dan berupaya menarik hati pelajar serta dapat menghasilkan pembelajaran yang bermakna. aktiviti-aktiviti yang dipilih perlu mempunyai urutan yang baik. ingatan. Pemilihan strategi secara bijaksana mampu menjamin kelicinan serta keberkesanan penyampaian sesuatu subjek atau modu l. Dalam merancang persedia mengajar. Ini bermakna. dengan pengisian ilmu sebegini. Hal i ni memerlukan kepakaran guru dalam menentukan strategi pengajaran dan pembelajaran. Aktiviti harus boleh mempengaruhi intelek. Sebagai seorang guru. Justeru itu. memilih kaedah dan menetapkan teknik -teknik tertentu yang sesuai dengan perkembangan dan kebolehan pelajar. aktiviti -aktiviti yang dipilih hendaklah yang menarik dan mempunyai potensi yang tinggi untuk membolehkan isi pelajaran dan konsep -konsep yang diterjemahkan secara jelas. Perlunya guru menarik perhatian pelajar dalam sesuatu pengajaran. Dalam merancang aktiviti mengajar yang berkesan dan bermakna kepada para pelajar. minat dan kecenderungan serta mampu membantu guru untuk menjelaskan pengajarannya. Padangannya yang menghijau dengan tumbuhan ± . bangsa dan agama. guru haruslah memikirkan terlebih dahulu tentang kaedah dan teknik yang akan digunakan. guru boleh menentukan pendekatan. Ia perlu diselaraskan dengan isi kemahiran dan objektif pengajaran. minda saya terbuka dengan lebih jelas lagi dan bertambah ilmu di dada.

Aktiviti ini dilakukan pada waktu petang di hari pertama saya berada di sekolah itu. Seterusnya. Terdapat kumpulan pelajar yang membersihkan kawasan kantin dan membuat lu kisan pada dinding. Daripada pengamatan yang dibuat . Keputusan ini diambil sebulat suara dengan kerjasama pihak pengurusan sekolah.tumbuhan renek menghiasi persekitaran sekolah memikat hati siapa sahaja yang memandangnya. Ini menimbulkan kerjasama antara ahli komuniti. Ahli komuniti yang bertangunjawab menguruskan kursus ini telah mengaturkan aktiviti khidmat masyarakat iaitu aktiviti gotong -royong dan kelas tambahan untuk pelajar. Aktiviti pertama iaitu gotong -roying terpaksa ditukar kepada aktiviti melukis dan mengecat mural dinding kantin sekolah terbabit kerana hujan t urun dengan lebat. jika dilihat dari pintu depannya sahaja kita sudah dapat melihat pemandangan sekolah yang ceria jika dibandingkan dengan sekolah lain. Terdapat juga satu sudut yang mempunyai kolam ikan perhiasan yang dibina dengan rekaan seolah -olah berada dalam hutan hujan tropika. Setiap dinding sekolah yang dicat dan dilukis dengan lukisan dan lakaran yang menarik menceriakan lagi suasana sekolah.Kumpulan guru pelatih dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan yang mengajar subjek Matematik dan kumpulan . Aktiviti ini terpaksa disambung pada hari kedua kerana kesuntukan masa. Dengan pemandangan yang indah dengan lanskap yang dihiasi dengan tumbuhan ± tumbuhan renek di sepanjang laluan masuk yang sudah tentunya memukau sesiapa sahaja melalui kawasan ini . Aktiviti ini dijalankan pada hari kedua saya berada di sana. kami dapati sekolah ini sungguh ceria dengan landskapnya dan amat sesuai sebagai tempat menimba ilmu pengetahuan . Pertama . Guru yang dihantar mengajar atau berkhidmat di sana pasti berasa bertuah dan terus jatuh cinta terhadapnya. kawasan sekolah yang tidak beg itu luas memudahkan pihak pengurusan sekolah untuk menguruskannya tanpa banyak halangan. Pelajar yang memohon dan terpilih sahaja yang dapat mendiami asrama yang ditangu ng sepenuhnya oleh kerajaan. Aktiviti lain yang turut diatur adalah mengadakan kelas tambahan untuk pelajar tahun lima dan empat yang memfokuskan subjek Matematik dan Bahasa Inggeris. Pelajar boleh meluangkan masa rehat meraka sambil mengulang kaji pelajaran dan berbincang sesama mereka di atas bangku yang disediakan berhampiran dengan kolam ikan tersebut. Asrama pelajar dan rumah untuk guru turut disediakan untuk kemudahan pelajar dan guru.

Masih lagi terdapat guru pelatih yang tidak memb eri perhatian sepenuhnya ketika sesi penerangan yang disampaikan oelh ketua rombongan . Kami tinggal di apartment yang terletak di atas bukit yang indah. Masa yang dihadkan selama sejam setiap sesi dan akan bertukar secara selang seli. Kelengkapan yang terdapat dalam bilik mencukupi seperti dapur gas. Tidak pula timbul makanan tidak mencukupi dan komen -komen daripada guru pelatih yang lain. ladang strawberi dan pasar malam. Ini adalah pertama kali di Cameron Highland. Terdapat juga segelintir guru pelatih yang tidak berpakaian sebagaimana yang ditetapkan semasa taklimat dan menunjukkan imej yang tidak baik dalam profesyen perguruan. Harga yang ditawarkan murah dan boleh tawar-menawar.yang mengajar subjek Bahasa Inggeris. Makanan yang disediakan selama berada di sana saya rasa amat puas hati dan mencukupi. KELEMAHAN Kelemahan yang dapat saya nyatakan semasa BIG ini adalah masalah disiplin antara kalangan guru-guru pelatih yang masih mengambil ringan dan sambil lewa. dan katil. Hendak dimarah nanti terasa hati dan merajuk. Selain itu terdapat juga guru pelatih tidak menepati masa yang ditetapkan dan ini menyebabkan banyak masa terbuang dengan begitu sahaja. Selain daripada itu. Menu yang disediakan memenuhi selera dan lazat sekali. kami juga mengambil kesempatan semasa berada di sana dengan melawat tempat-tempat yang menarik seperti ladang teh. Cameron Highlands sememangnya terkenal dengan penghasilan sayuran yang segar dan bunga-bungaan yang cantik dan menarik. Tetapi makanan hanya disediakan untuk sehari sahaja manakala selebihnya perlu mengeluarkan duit poket sendiri. Pergaulan yang boleh dikatakan bebas juga tanpa kawalan merupakan salah satu kelemahan dan ini boleh dibaiki. tandas. peti ais. Sejuk boleh sampai mengigil satu badan. Dari segi penginapan pula boleh dikatakan selesa dan menyenangkan. Cuaca di sana amatlah sejuk dan memerlukan selimut yang tebal untuk menahan kesejukan lebih -lebih lagi apabila cuaca hujan. Bergantung kepada individu untuk mengubahkannya dan menjauhinya walaupun berjuta nasihat diberi ibarat mencurah air ke atas daun keladi . Mengalahkan budak -budak walaupun pada hakikatnya dapat membezakan yang mana baik dan buruk.

NIK MUHAMMAD AIMAN BIN NIK ASBULLAH PISMP-2MTED2 20 OKTOBER 2009 . melalui program Bina Insan Guru ( penanda arasan ) yang dijalankan pada kali ini te rdapat begitu banyak ilmu pengetahuan dan pengalaman yang berjaya kami perolehi dan ianya amat berguna untuk kami pada masa hadapan kelak.PENUTUP Sesungguhnya. Sesungguhnya pengalaman yang diperolehi dapat dimanfaatkan untuk program seterusnya dan menjadikannya lebih baik dan mantap dari pelbagai aspek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful