SISTEM PENYEJUKAN SISTEM PENYEJUKAN .

PENDAHULUAN Tugas utama sistem penyejukan adalah untuk memastikan enjin tidak akan terlebih panas (over heating) dengan memindahkan haba dari enjin ke bendalir dan kemudiannya ke penyahan haba melalui udara .

Fungsi Sistem Penyejukan 25% Tenaga Mekanikal 40% dipindahkan melalui ekzos Bahan api + Udara = 3316 ºC 28% dipindahkan melalui sistem penyejukan 7% dipindahkan melalui sistem pelinciran .

Mengekalkan suhu kendalian enjin sepanjang masa perjalanan enjin. . Berfungsi menyejukkan enjin agar enjin dapat beroperasi pada suhu yang betul. Enjin yang terlalu panas akan mengalami kerosakan Enjin yang terlalu sejuk pula tidak berupaya menghasilkan kuasa optimum.Sambungan« Mengeluarkan haba yang berlebihan atau yang tidak diperlukan.

Jenis Sistem Penyejukan .

JENIS SISTEM PENYEJUKAN Sistem Penyejukan Udara Sistem Penyejukan Cecair Menggunakan udara sebagai agen penyejukan Menggunakan air sebagai agen penyejukan .

Cecair Udara .

SISTEM PENYEJUKAN UDARA 2 1 .

Sistem Penyejukan Udara Menggunakan udara sebagai agen penyejukan. . Haba dari enjin dihembus keluar oleh roda penghembus. Agen penyejukan (udara) diedarkan oleh roda penghembus. Tidak memerlukan penyenggaraan Lazimnya digunakan pada enjin satu silinder atau dua silinder. Lazimnya digunakan pada enjin yang kecil. Memerlukan bantuan udara luar yang cukup bagi tujuan penyejukan.

‡ Satu kipas atau pendesak diletakan dalam selubung logam untuk meniupkan udara melalui sirip-sirip ‡udara dan haba dikeluarkan ke atmosfera Penyejukan menggunakan udara dengan menggunakan satu selubung logam bagi mengarahkan aliran udara ke silinder untuk meningkatkan penyejukan .Kendalian sistem penyejukan udara Bongkah silinder biasanya dilengkapi dengan sirip logam yang memberikan satu permukaan. ‡ Udara panas daripada pepejal dan logam dikeluarkan dan udara sejuk menggantikan udara panas yang dikeluarkan.

Sirip Untuk mengalirkan udara di tepi silinder Selubung Air Untuk memerangkap udara bagi tujuan penyejukan Injap Mengawal kemasukan bahan api di dalam Silinder Komponen sistem penyejukan udara Kipas/ Pendesak Mendesak udara supaya mengalir di blok silinder .

Haba dari enjin diserap olah air dan dibebaskan ke udara oleh kipas di belakag radiator. Agen penyejukan (air) diedarkan oleh pam Boleh memindahkan haba dengan lebih cepat. Lazimnya digunakan pada enjin yang besar.Sistem Penyejukan Cecair Menggunakan air sebagai agen penyejukan. .

Tangki takungan Hos atas Tudung tekanan larasuhu radiator Jaket air kipas Pam air Hos bawah .

ALIRAN BAHAN PENYEJUK DALAM SISTEM PENYEJUKAN .

‡ Kipas digunakan untuk menambahkan aliran udara melalui radiator. Pam air mengedarkan Penyejukan melalui saluran penyejukan didalam enjin kemudian melalui radiator dimana bahan penyejukan disejukkan Kendalian sistem penyejukan cecair ‡ Satu hos pirau digunakan untuk mengedarkan penyejukan semasa larasuhu tertutup. laras suhu(termostat) tertutup menyekat cecair penyejuk mengalir melalui radiator.‡ Penyejuk mengalir melalui radiator untuk membebaskan haba ke udara. ‡ Apabila enjin sejuk. ‡ Larasuhu terbuka apabila penyejukan mencapai suhu kendalian enjin. ‡ Sebab itu enjin cepat dipanaskan .

PERBEZAANt. SISTEM PENYEJUKAN UDARA Agen penyejukan-udara Diguna pada enjin kecil Haba keluar-roda penghembus SISTEM PENYEJUKAN CECAIR Agen penyejukan-air Diguna pada enjin besar Haba diserap oleh air-bebas ke udara oleh kipas belakang radiator Agen penyejukan-diedar oleh pam Perlu selenggara Guna pada enjin berbilang silinder Pindah haba lebih cepat Agen penyejukan-diedar roda penghembus Tidak perlu selenggara Guna pada enjin 1 / 2 silinder Perlu bantuan udara luarpenyejukan ..