P. 1
PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN

PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN

|Views: 610|Likes:
Published by Fatihah Faezah

More info:

Published by: Fatihah Faezah on Feb 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2013

pdf

text

original

PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN

Oleh: PISMP SEM 1 MT2 Azamudin Mohamad Ayub Ahmad Azril
MINGGU 2

TUGASAN TUTORIAL ‡ Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan dari aspek JERIS. .

Contoh perkembangan ialah bila kanak-kanak belajar menyelesaikan masalah harian menggunakan strategi-strategi yang canggih. seperti lapar atau ketidakselesaan fizikal. Contoh: semasa pertumbuhan berlaku. Contohnya: pertumbuhan dari otot kasar ke otot halus. 2. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku dari umum ke khusus.PERSAMAAN« 1. perkembangan pula berlaku apabila bayi menangis dan kemudiannya berfokus kepada sebab yang khusus. Pertumbuhan dan perkembangan yang menunjukkan peningkatan kerumitan (complexity). .

3. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku pada kadar yang berbeza. bila seorang individu membuat sesuatu sebelum meneruskan yang lain. Maka adalah menjadi kebiasaan terdapat kadar pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza di dalam dan di luar bilik darjah. mulakan dengan percakapan bayi sebelum bercakap. Contohnya. 4. Perkembangan pula. Pertumbuhan dan perkembangan yang mengikut tertib. Contoh pertumbuhan ialah kematangan kepala mendahului tangan dan kaki. Contoh: pertumbuhan ialah pencapaian ketinggian seseorang individu berbeza pada umur yang sama. bayi duduk sebelum berjalan. .

akhirnya dapat juga menguasai kemahiran tersebut walaupun ia mengambil masa. Di dalam permainan badminton. Pertumbuhan dan perkembangan berlaku secara beransur-ansur.5. . seorang murid yang tidak dapat melakukan servis dengan betul.

moral. rohani. sosial. Berterusan dari lahir ke akhir hayat Perubahan tingkah laku mental (pemikiran) . kelenjar.PERBEZAAN« ASPEK PERTUMBUHAN Perubahan bersifat kuantitatif Boleh diukur mengikut peringkat atau masa Boleh dilihat perubahan atau diperhatikan UMUM Perubahan fizikal (luaran): tinggi. Capai kemuncak bila capai kematangan Perubahan tingkah laku fizikal PERKEMBANGAN Perubahan bersifat kualitatif Tidak boleh diukur perubahannya Sukar dilihat Perubahan dalaman: pemikiran. otot. berat badan.

ASPEK PERTUMBUHAN Tinggi. berat. riang. marah jijik dan takut. JASMANI MENTAL EMOSI SOSIAL . Memahami perasaan menguasai dan mengamalkan perasaan ketika marah. angka. cemburu. urat. saiz. PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota seperti berlari. daging. jiran dan masyarakat. sayang. rakan sebaya. Perasaan gembira.duka. suka. perasaan dan penyesuaian rakan. melompat dan berjalan. cemburu. saraf. pertumbuhan gigi. Kemahiran menggunakan bahasa perkataan. Timbul kesedaran disiplin kumpulan perbezaan jantina. takut. Luaskan perhubungan dan pergaulan dalam keluarga. Bertambah dan berkembang keupayaan berfikir termasuk perkara yang subjektif. pemikiran ingatan dan taakulan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->