P. 1
KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN (2)

KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN (2)

|Views: 795|Likes:
Published by Fatihah Faezah

More info:

Published by: Fatihah Faezah on Feb 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2013

pdf

text

original

KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN MANUSIA

PISMP SEM 1 MT2
‡ FARHALIZA BINTI HASSIM ‡ ILLY NAZIHA BINTI SUKERI ‡ NURR FATEHANA BINTI ADUKA

MINGGU 2

TUGASAN TUTORIAL ‡ Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan dari aspek JERIS.

.DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Sebarang perubahan dalam diri manuasia yang boleh dinilai atau diukur secara kuantiti. ‡ Perubahan tersebut boleh diukur daripada satu peringkat perkembangan yang tertentu ke peringkat perkembangan yang lain yang lebih nilainya daripada yang asal. ‡ Perubahan yang berlaku dalam bentuk sesuatu yang boleh dilihat dengan mata kasar.

.DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Perubahan dapat diukur secara kuantitatif umpamanya perubahan yang bersifat jasmani seperti tinggi. berat badan dan pertambahan saiz badan. ‡ Proses pertumbuhan tersebut akan mencapai kemuncaknya apabila seseorang individu mencapai tahap kematangan.

‡ Proses perubahan yang berlaku sebenarnya sudah sedia terencana dalam gen. Gen tersebut diwarisi oleh pembawaan keturunan. .gen (baka)seorang individu.aspek mental dan fizikal bersama secara tidak langsung membantu pertumbuhan manusia.DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Aspek.

Contoh: berat bayi selepas dilahirkan 2. setahun kemudian bertambah menjadi 8 kg.CIRI. Kadar kecepatan pertumbuhan berbeza antara seorang individu dengan seorang individu yang lain.7 kg. . Contoh: Pertumbuhan gigi dua orang budak berlainan.CIRI PERTUMBUHAN MANUSIA 1. 2. Bersifat kuantitatif dan diukur melalui peredaran masa.

Contoh: selepas lahir. diikuti bahagian tengah badan dan seterusnya kaki. tinggi dan struktur. . Anggota yang berlainan mengalami kadar pertumbuhan yang berbeza. 4. Contoh: individu akan mengalami pertambahan tinggi yang mendadak bila sejak memasuki alam remaja.3.bagai sifat seperti saiz. organ di bahagian kepala akan lebih dahulu tumbuh. Perubahan berlaku dalam berbagai.

anakanak mereka juga akan tinggi. Tetapi masa yang dicapai berlainan antara setiap individu yang lain. Contoh: setiap individu pada asasnya akan mengalami pertumbuhan gigi. Corak pertumbuhan adalah unik antara seorang individu yang lain tetapi asasnya sama. Contoh: jika kedua ibu bapa seorang yang tinggi. 6. Pertumbuhan manusia ditentukan oleh baka. .5.

Pertumbuhan bergantung pada kematangan. 7. Contoh: secara amnya pertumbuhan dari segi berat badan dan tinggi akan mencapai kemuncaknya ketika seseorang itu berumur sekitar 20 tahun. Selepas akil baligh. pertumbuhan tinggi dan berat badan remaja akan melonjak dengan cepat. Pertumbuhan individu akan berlaku secara pesat bila dia mencapai akil baligh. .6.

Biasanya.kanak perempuan akan mengalami pertumbuhan yang lebih cepat dua tahun daripada kanak. kanak. .kanak lelaki yang sama umur dengannya yang belum akil baligh. Kadar pertumbuhan berbeza antara lelaki dan perempuan.8.

perkembangan seseorang individu itu akan dapat dikesan. ‡ Perkembangan ialah satu proses perubahan yang berterusan dan kumulatif. ‡ Perubahan. .DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Perkembangan tidak dapat diukur dengan kuantitatif. ‡ Walaupun tidak dapat diukur.perubahan dalam bentuk fungsi dan proses.

pembelajaran. ‡ Paul Eggan & Don Kauchak(1997) Perkembangan ialah perubahan yang berurutan dan kekal dalam diri seseorang hasil daripada kematangan. . Sifat dan perubahan ini tidak dapat diukur tetapi jelas jika dibandingkan dengan peringkat yang lebih awal. dan pengalaman.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Atan Long( 1980) Perkembangan manusia ialah perubahan yang bersifat kualitatif.

dan bahasa dan lainlain. perkembangan sosioemosi. . perkembangan personaliti.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Slavin (1997) Individu yang mengalami perkembangan sepanjang hayat mereka iaitu perkembangan fizikal.

perkembangan biologi .perkembangan sosial .perkembangan emosi .CIRI.perkembangan kognitif .CIRI PERKEMBANGAN MANUSIA 1. Perkembangan manusia boleh dibahagikan kepada 4 dimensi utama iaitu: . Perkembangan merupakan satu bidang multidimensi dan pelbagai.

3. Proses perkembangan berterusan sepanjang hayat seseorang individu. . Contoh: kebolehan menyesuaikan diri dengan kawan akan berkembang apabila umur sesorang itu meningkat.2. Perkembangan adalah perubahan dari segi kemahiran dan kebolehan. Seseorang boleh menambah ilmu baru sepanjang hayatnya.

4. 5. Contoh: individu akan belajar tingkah laku yang sesuai dengan peringkat umurnya daripada orang.peringkat perkembangan tertentu.peringkat perkembangan membawa perubahan yang menuju kearah tertentu serta dijangkakan. kita menjangkakan dia akan mencari pekerjaan dan pasangn hidup.orang yang signifikan dalam hidupnya. Perubahan tingkah laku berlaku dalam keadaaan yang berterusan dan menerusi peringkat. Contoh: seseorang remaja berumur 25 tahun. . Peringkat.

Perkembangan yang dialami oleh seseorang individu adalah berbeza dari individu yang lain. . tidak boleh diajar operasi tambah dan tolak. Perkembangan bersifat kumulatif terutama perkembangan ilmu pengetahuan dan kemahiran. Contoh: Kanak.6.kanak yang tidak mengenal nombor atau memahami konsep nombor. ada pula yang lambat dapat membaca semasa berada dalam darjah tiga.kanak yang cepat membaca sebelum masuk darjah satu lagi. 7. Contoh: ada kanak.

PERSAMAAN DAN PERBEZAAN PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN MANUSIA .

Kenalan semakin bertambah. menguasai dan mengawal perasaan ketika marah. ‡ Susunan sama bagi semua ahli. urat daging dan saraf pancaindera Keupayaan berfikir bertambah termasuk perkara yang subjektif. Memiliki pelbagai ragam perasaan sayang. Keupayaan memilih kenalan. pertumbuhan gigi. riang. berjalan. Mengikut pola dari kepala ke kaki dan dari tengah ke sisi. melompat dan berlari. Mengikut kematangan dan pengalaman pembelajaran Mental Emosi Sosial Struktur . ‡ Berlaku secara berterusan PERBEZAAN ASPEK Jasmani PERTUMBUHAN Tinggi.PERSAMAAN ‡ Proses ini membabitkan manusia. angka dan membuat penaakulan Memahami konsep perasaan. marah dan takut. berat. ‡ Mempunyai corak tertentu. duka. gembira. cemburu. Kemahiran menggunakan bahasa. PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota badan seperti merangkak. saiz. takut dan cemburu.

Kanak Haliza Hamzah. Mahani Razali. . Siti Nursyafika Kamarudin. Akmal Hisyam Ar Syad. Perkembangan pendidikan pra sekolah Kasnani Ab Karim. Joy N. Psikologi pendidikan Shahabudin Hashim. 2. Samuel. Ramlan Jantan.RUJUKAN 1. Ramlan Jantan. 3. Perkembangan Kanak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->