P. 1
KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN (2)

KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN (2)

|Views: 795|Likes:
Published by Fatihah Faezah

More info:

Published by: Fatihah Faezah on Feb 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2013

pdf

text

original

KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN MANUSIA

PISMP SEM 1 MT2
‡ FARHALIZA BINTI HASSIM ‡ ILLY NAZIHA BINTI SUKERI ‡ NURR FATEHANA BINTI ADUKA

MINGGU 2

TUGASAN TUTORIAL ‡ Pelajar berbincang dan membuat banding beza antara pertumbuhan dan perkembangan dari aspek JERIS.

‡ Perubahan tersebut boleh diukur daripada satu peringkat perkembangan yang tertentu ke peringkat perkembangan yang lain yang lebih nilainya daripada yang asal. .DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Sebarang perubahan dalam diri manuasia yang boleh dinilai atau diukur secara kuantiti. ‡ Perubahan yang berlaku dalam bentuk sesuatu yang boleh dilihat dengan mata kasar.

DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Perubahan dapat diukur secara kuantitatif umpamanya perubahan yang bersifat jasmani seperti tinggi. ‡ Proses pertumbuhan tersebut akan mencapai kemuncaknya apabila seseorang individu mencapai tahap kematangan. berat badan dan pertambahan saiz badan. .

‡ Proses perubahan yang berlaku sebenarnya sudah sedia terencana dalam gen.DEFINISI PERTUMBUHAN MANUSIA ‡ Aspek. .gen (baka)seorang individu. Gen tersebut diwarisi oleh pembawaan keturunan.aspek mental dan fizikal bersama secara tidak langsung membantu pertumbuhan manusia.

CIRI PERTUMBUHAN MANUSIA 1. Kadar kecepatan pertumbuhan berbeza antara seorang individu dengan seorang individu yang lain.7 kg. Bersifat kuantitatif dan diukur melalui peredaran masa. Contoh: berat bayi selepas dilahirkan 2. Contoh: Pertumbuhan gigi dua orang budak berlainan.CIRI. 2. setahun kemudian bertambah menjadi 8 kg. .

Contoh: selepas lahir.3. Contoh: individu akan mengalami pertambahan tinggi yang mendadak bila sejak memasuki alam remaja. . organ di bahagian kepala akan lebih dahulu tumbuh. diikuti bahagian tengah badan dan seterusnya kaki. 4.bagai sifat seperti saiz. tinggi dan struktur. Perubahan berlaku dalam berbagai. Anggota yang berlainan mengalami kadar pertumbuhan yang berbeza.

Contoh: setiap individu pada asasnya akan mengalami pertumbuhan gigi. Contoh: jika kedua ibu bapa seorang yang tinggi. anakanak mereka juga akan tinggi.5. . Tetapi masa yang dicapai berlainan antara setiap individu yang lain. 6. Corak pertumbuhan adalah unik antara seorang individu yang lain tetapi asasnya sama. Pertumbuhan manusia ditentukan oleh baka.

Contoh: secara amnya pertumbuhan dari segi berat badan dan tinggi akan mencapai kemuncaknya ketika seseorang itu berumur sekitar 20 tahun. 7. Selepas akil baligh. . pertumbuhan tinggi dan berat badan remaja akan melonjak dengan cepat.6. Pertumbuhan bergantung pada kematangan. Pertumbuhan individu akan berlaku secara pesat bila dia mencapai akil baligh.

kanak.kanak lelaki yang sama umur dengannya yang belum akil baligh. .kanak perempuan akan mengalami pertumbuhan yang lebih cepat dua tahun daripada kanak. Kadar pertumbuhan berbeza antara lelaki dan perempuan.8. Biasanya.

.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Perkembangan tidak dapat diukur dengan kuantitatif. ‡ Walaupun tidak dapat diukur. ‡ Perkembangan ialah satu proses perubahan yang berterusan dan kumulatif. ‡ Perubahan. perkembangan seseorang individu itu akan dapat dikesan.perubahan dalam bentuk fungsi dan proses.

pembelajaran. ‡ Paul Eggan & Don Kauchak(1997) Perkembangan ialah perubahan yang berurutan dan kekal dalam diri seseorang hasil daripada kematangan.DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Atan Long( 1980) Perkembangan manusia ialah perubahan yang bersifat kualitatif. dan pengalaman. Sifat dan perubahan ini tidak dapat diukur tetapi jelas jika dibandingkan dengan peringkat yang lebih awal. .

DEFINISI PERKEMBANGAN MANUSIA ‡ Slavin (1997) Individu yang mengalami perkembangan sepanjang hayat mereka iaitu perkembangan fizikal. perkembangan personaliti. . dan bahasa dan lainlain. perkembangan sosioemosi.

Perkembangan merupakan satu bidang multidimensi dan pelbagai.perkembangan biologi .perkembangan emosi .CIRI PERKEMBANGAN MANUSIA 1.perkembangan sosial . Perkembangan manusia boleh dibahagikan kepada 4 dimensi utama iaitu: .CIRI.perkembangan kognitif .

Proses perkembangan berterusan sepanjang hayat seseorang individu. Contoh: kebolehan menyesuaikan diri dengan kawan akan berkembang apabila umur sesorang itu meningkat. 3.2. Perkembangan adalah perubahan dari segi kemahiran dan kebolehan. Seseorang boleh menambah ilmu baru sepanjang hayatnya. .

peringkat perkembangan membawa perubahan yang menuju kearah tertentu serta dijangkakan.4. Perubahan tingkah laku berlaku dalam keadaaan yang berterusan dan menerusi peringkat. Contoh: seseorang remaja berumur 25 tahun.peringkat perkembangan tertentu. Peringkat. kita menjangkakan dia akan mencari pekerjaan dan pasangn hidup. . Contoh: individu akan belajar tingkah laku yang sesuai dengan peringkat umurnya daripada orang.orang yang signifikan dalam hidupnya. 5.

Perkembangan yang dialami oleh seseorang individu adalah berbeza dari individu yang lain.kanak yang cepat membaca sebelum masuk darjah satu lagi. ada pula yang lambat dapat membaca semasa berada dalam darjah tiga. Contoh: Kanak.kanak yang tidak mengenal nombor atau memahami konsep nombor. 7.6. Contoh: ada kanak. Perkembangan bersifat kumulatif terutama perkembangan ilmu pengetahuan dan kemahiran. . tidak boleh diajar operasi tambah dan tolak.

PERSAMAAN DAN PERBEZAAN PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN MANUSIA .

Kemahiran menggunakan bahasa. berat. menguasai dan mengawal perasaan ketika marah. ‡ Mempunyai corak tertentu.PERSAMAAN ‡ Proses ini membabitkan manusia. gembira. ‡ Berlaku secara berterusan PERBEZAAN ASPEK Jasmani PERTUMBUHAN Tinggi. riang. urat daging dan saraf pancaindera Keupayaan berfikir bertambah termasuk perkara yang subjektif. takut dan cemburu. saiz. Keupayaan memilih kenalan. Mengikut kematangan dan pengalaman pembelajaran Mental Emosi Sosial Struktur . cemburu. ‡ Susunan sama bagi semua ahli. PERKEMBANGAN Kemahiran menggunakan anggota badan seperti merangkak. berjalan. marah dan takut. angka dan membuat penaakulan Memahami konsep perasaan. pertumbuhan gigi. Kenalan semakin bertambah. Memiliki pelbagai ragam perasaan sayang. Mengikut pola dari kepala ke kaki dan dari tengah ke sisi. duka. melompat dan berlari.

2. Perkembangan Kanak. Siti Nursyafika Kamarudin. Ramlan Jantan.Kanak Haliza Hamzah. Joy N. Psikologi pendidikan Shahabudin Hashim. Ramlan Jantan.RUJUKAN 1. Perkembangan pendidikan pra sekolah Kasnani Ab Karim. 3. Mahani Razali. Samuel. . Akmal Hisyam Ar Syad.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->