P. 1
Teori TingkahLaku Dalam Kaunseling

Teori TingkahLaku Dalam Kaunseling

|Views: 1,453|Likes:
Published by hazizi

More info:

Published by: hazizi on Feb 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2013

pdf

text

original

PENGASAS TEORI BEHAVIORISME

PENGASAS TEORI

PAVLOV

WATSON

THORNDIKE

SKINNER

TEORI PELAZIMAN KLASIK IVAN P. PAVLOV
Seorang ahli sains Rusia Menjalankan penyelidikan ke atas anjing selama 35 tahun Kata kunci teori ini ialah pembelajaran melalui perkaitan

Semasa Pelaziman Daging (Ransangan tidak terlazim) + Bunyi loceng (Ransangan neutral) Tahap 3.Selepas pelaziman Bunyi loceng (Ransangan terlazim) Pengliuran (Gerak balas terlazim) Pengliuran (Gerak balas tidak terlazim) Pengliuran (Gerak balas tidak terlazim) Tiada gerak balas .Sebelum Pelaziman Daging (Ransangan tidak terlazim) Bunyi loceng Tahap 2.KONSEP PENTING PELAZIMAN KLASIK Tahap 1.

APLIKASI PELAZIMAN KLASIK DALAM PENGAJARAN Untuk pembelajaran berkesan. guru harus mengaitkan pengalaman positif dengan tugasan pembelajaran Bimbing pelajar gunakan kemahiran generalisasi dan diskriminasi dengan tepat Beri latihan yang cukup untuk mengukuhkan rangsangan terlazim dan gerak balas terlazim .

B.TEORI PELAZIMAN J. WATSON Seorang ahli psikologi Amerika Orang pertama mencipta istilah behaviorisme Kajian beliau tentang emosi kanak-kanak .

marah dan kasih sayang. Emosi boleh diajar melalui proses pelaziman .PROSES PELAZIMAN Menurut beliau. manusia mempunyai tiga emosi semulajadi iaitu takut.

Eksperimen dijalankan antara Albert (9 bulan) dan tikus putih Tikus putih ditunjukkan kepada Albert dan suatu dentuman yang kuat Dibunyikan dari belakang. dentuman kuat (Rangsangan terlazim) Reaksi takut (Gerak balas tak terlazim) Tikus putih ditunjukkan sahaja. Albert telah belajar tingkah laku takut . Albert telah menunjukkan reaksi takut Tikus putih (Rangsangan terlazim) Reaksi takut (Gerak balas terlazim) Watson merumuskan bahawa Albert telah menghubungkaitkan dentuman kuat dengan tikus putih yang dilihatnya. Albert serta merta terperanjat dan takut Tikus putih.

B.APLIKASI PELAZIMAN J. WATSON DALAM PENGAJARAN Tingkah laku positif boleh diajar dengan rangsangan yang sesuai Pelajar hendaklah belajar perhubungan gerak balas secara sistematik Untuk pengukuhan ingatan. latihan hendaklah dijalankan secara kerap Guru hendaklah menggunakan rangsangan yang boleh memotivasikan pelajar supaya minat belajar .

TEORI PELAZIMAN OPERAN THORNDIKE Seorang ahli psikologi Amerika Berjaya membentuk tiga hukum iaitu Hukum Kesediaan. Hukum Latihan dan Hukum Kesan .

HUKUM KESEDIAAN Pelajar bersedia belajar Pembelajaran berkesan (rangsangan motivasi) dan memuaskan Pelajar belum bersedia belajar atau dipaksa belajar (tanpa rangsangan) Pembelajaran tidak berkesan .

HUKUM LATIHAN Pertalian antara rangsangan dan gerakbalas akan bertambah kukuh jika ada latihan serta aktiviti pengukuhan diberikan .

HUKUM KESAN Pertalian antara rangsangan dan gerak balas akan bertambah kukuh jika ada kesan pengalaman menyeronokkan dan gerak balas ini akan diulang Jika kesan pengalaman itu menyakitkan. gerak balas tersebut akan lenyap .

ulangkaji serta pengukuhan dalam keadaan yang menyeronokkan Memberi ganjaran untuk respon yang betul daripada pelajar . guru harus menggunakan motivasi yang sesuai Banyakkan aktiviti latihan.APLIKASI PELAZIMAN THORNDIKE DALAM PENGAJARAN Untuk meningkatkan tahap kesediaan belajar.

TEORI PELAZIMAN OPERAN SKINNER Tingkah laku manusia terbahagi kepada dua kategori iaitu tingkah laku responden dan tingkah laku operan Peneguhan positif dan negatif .

PRINSIP PELAZIMAN OPERAN Prinsip umum Peneguhan Jenis dan Contoh Peneguhan positif ‡Memberi sesuatu yang disukai oleh pelajar ‡Contohnya memberi pujian atau gula-gula kepada pelajar Peneguhan negatif ‡Menarik balik sesuatu yang tidak disukai oleh pelajar ‡Contohnya kecualikan pelajar daripada aktiviti yang mereka tidak sukai Hukuman Hukuman positif ‡Memberi sesuatu yang tidak disukai oleh pelajar ‡Contohnya merotan pelajar Hukuman negative ‡Menarik balik sesuatu yang disukai oleh pelajar ‡Contohnya tarik balik kebenaran menonton rancangan kartun pada waktu rehat .

mendengar dengan teliti Paparkan gred cemerlang atau berikan sijil penghargaan di hadapan kelas Aktiviti yang disukai Pelajar diberikan masa untuk menjalankan aktiviti bebas yang disukainya. buah-buahan. Misalnya. menganggukanggukkan kepala. Tunjukkan kepada pelajar yang kita memberikan perhatian kepadanya. menggunakan komputer Kismis. jajan yang berkhasiat Pujian Perhatian Gred dan pengiktirafan Makanan . baca novel. ´Awak memang hebat!´ dan ´Saya suka idea bernas awak ini!´. misalnya masa rehat untuk diri sendiri atau memberi lebih masa untuk bercakap di telefon dengan kawan Memberikan pujian lisan seperti ´Bagusnya!´.JENIS PENEGUHAN POSITIF Jenis Peneguhan Positif Peneguhan Kendiri Contoh Pelajar boleh diajar untuk memberi peneguhan kepada diri sendiri. mengikuti lawatan.

Skinner ‡Operan ‡Inisiatif sendiri (bergantung kepada peneguhan) ‡Bersifat aktif Tingkah laku berlaku kesan daripada rangsangan dan peneguhan ‡Menggunakan peneguhan positif / negatif ‡Secara operan terhadap kesan daripada rangsangan Urutan pelaziman Cara pembelajaran ‡Menggunakan rangsangan tak terlazim ‡Secara responden terhadap rangsangan . Watson ‡Responden ‡Bukan inisiatif sendiri (bergantung kepada rangsangan) ‡Bersifat pasif Tingkah laku dilakukan selepas rangsangan Pelaziman Operan Thorndike.PERBEZAAN ANTARA PELAZIMAN KLASIK DAN PELAZIMAN OPERAN Jenis Pengasas Gerakbalas (Tingkah Laku) Pelaziman Klasik Pavlov.

.Peranan otak tidak di ambilkira.F. Menekankan kepentingan rangsangan dan tindakbalas. B.Thorndike.Sejarah Teori Behaviorisme Diasaskan oleh Ivan Pavlov Diperkembangkan oleh J.L.Skinner dan E.B.Watson.

Rentetan daripada itu timbullah aliran behaviorisme yang mengkaji tingkah laku dan pembelajaran melalui analisis perkaitan ransangan gerak balas. Watson (1878-1958) kerana objektif itu kurang objektif dan saintifik.B.Sejarah Teori Behaviorisme Pada awal 20an. . usaha mereka dikritik oleh sesetengah ahli psikologi seperti J. Namun. Mereka mencadangkan ahli psikologi memberi fokus kepada 2 perkara iaitu tingkah laku dan persekitaran. ramai ahli psikologi cuba mengkaji pembelajaran dan pemikiran melalui intropeksi.

SKINNER .Pengasas Teori Behaviorisme AHLI-AHLI PSIKOLOGI BEHAVIORIS: † PAVLOV. . ANJING. BURUNG.(PELAZIMAN OPERAN) KEBANYAKKAN KAJIAN YANG DIBUAT OLEH GOLONGAN BEHAVIORIS INI ADALAH BERDASARKAN KEPADA PEMERHATIAN KE ATAS HAIWAN YANG DIJALANKAN DI MAKMAL SEPERTI TIKUS. KUCING.(PELAZIMAN KLASIK) † THORNDIKE. WATSON .

Keadaan yang sesuai dengan masa & kesannya terhadap alam sekeliling iii.Tingkah Laku Berdasarkan Teori Behaviorisme A. Pembelajaran lampau ii. Tingkahlaku manusia adalah hasil 3 perkara : i. Tingkahlaku manusia bergantung kepada rangsangan gerakbalas B. Hasil perbezaan logikal .

mempunyai keupayaan untuk memperbaiki kehidupan mereka dengan mengubah satu atau lebih faktor yang mempengaruhi tingkahlaku mereka . Tingkahlaku manusia stabil dan neutral D. Tingkahlaku abnormal (neurosis) dipelajari melalui proses pembelajaran normal E. Manusia mempunyai PEMIKIRAN/KOGNITIF membolehkannya memilik ganjaran yang sesuai F.Tingkah Laku Berdasarkan Teori Behaviorisme C.

Hospital ± membantu keluarga yg kehilangan ahlinya menghadapi dan menerima kehilangan. Pejabat Agama Islam ± membantu suami isteri yang mengalami masalah rumah tangga. Pejabat Kerajaan ± Membantu pekerja yang stress atau menghadapi masalah ditempat kerja dan sebagainya. ‡ ‡ ‡ ‡ .Peranan Pembimbing ‡ Sekolah ± membantu pelajar membuat pemilihan kerjaya yg sesuatu untuk mereka. Penjara ± Membantu pemulihan ahli dan proses mengintegrasikan mereka semula dgn masyarakat.

amalkan tabiat yg positif.persekitaran tempat kerja.Peranan Pembimbing Peranan Pembimbing (Aspek Individu) (1) Kesihatan fizikal ² bantu individu jaga kesihatan. . (3) Kesihatan mental ² Pembimbing perlu rangsang pemikiran klien spy lebih kreatif dlm menyelesaikan masalah. (4) Keperluan emosi ² tingkatkan kesejahteraan emosi klien spy ia dpt menyatakan masalah dan perasaannya terhadap kehidupannya. (2) Keperluan sosial ² hubungan keluarga. (5) Keperluan kerohanian ² perlu krn skrg manusia bertindak berlandaskan sesuatu kepercayaan dan ajaran agamanya.mengamalkan gaya hidup yg sihat.persahabatan dan kegiatan lain yg menghubungkan individu tersebut dgn orang lain.

1. Pengurusan kendiri Pemantauan kendiri dan Peneguhan kendiri. . Token ekonomi 4. Main peranan 2. Latihan asertif 3.

STRATEGI MEMBANTU KLIEN ROLE-PLAY CUBA MENGELUARKAN SATU TINGKAH LAKU BARU DALAM SITUASI YANG LEBIH SELAMAT .

LATIHAN ASERTIF MENAMBAH KEYAKINAN DIRI BILA DIANCAM MATLAMAT LATIHAN ASERTIF #MEMBERI KEKUATAN KEPADA KLIEN UNTUK MEMULAKAN TINGKAH LAKU YANG DIKEHENDAKI. #MENGAJAR KLIEN BERTINDAK DENGAN MENGAMBIL LANGKAH YANG LEBIH PRODUKTIF .

TOKEN EKONOMI MEMBERI HADIAH SEBAGAI PENEGUHAN UNTUK TINGKAH LAKU YANG BERSESUAIAN LANGKAH-LANGKAH UNTUK KEBERKESANAN TOKEN EKONOMI *PIHAK LAIN TURUT MEMAHAMI KONSEP TOKEN EKONOMI *MEMATUHI PRINSIP MODIFIKASI *HADIAH MESTI MEMPUNYAI NILAI PENEGUHAN *TINGKAH LAKU YANG DIKEHENDAKI DI LUAR SEKOLAH .

(b) Teknik meluaskan kesedaran klien (c) Melakukan tingkah laku yg sukar dengan selamat dan terpimpin.Teknik Berdasarkan Teori Tingkah Laku dalam Kaunseling (1) Role Play: Lakonan dengan bimbingan kaunselor Cth: murid malu-kaunselor boleh ajar cara beri pendapat. merasakan tingkah laku baru. Faedah: (a) Strategi melatih perlakuan yg sukar dilakukan oleh individu. . Ada hadnya: (a) Bergantung pd kemahiran dan kesungguhan kaunselor. (b) Kehendak klien sendiri utk mengalami. mendengar.

Teknik Berdasarkan Teori Tingkah Laku dalam Kaunseling (2) Latihan Asertif: Teknik meningkatkan keyakinan diri Kaedah: (a) role play dan lakonan situasi (pasif. agresif. asertif) yang biasa klien buat. (b) teroka dan takrifkan masalah. (c) role play yg ditetapkan (baru/positif) berulang kali depan kaunselor (d) laksanakan tingkah laku asertif positif berperingkat dalam realiti .

(d) Token yg diagih masih mempunyai nilai peneguhan. adil dan konsisten.Teknik Berdasarkan Teori Tingkah Laku dalam Kaunseling (3) Token Ekonomi (hadiah): Beri hadiah material bernilai utk peneguhan Tingkah Laku bersesuaian. Kaedah: (a) Minta bantuan (guru. ibu bapa). ibu bapa). (e) TL yg diubah adalah juga TL dikehendaki di luar sekolah/rumah. . buat komitmen matlamat Token Ekonomi. (b) Pilih TL yg mudah diberi peneguhan dari mereka (guru. jelaskan. (c) Agihkan Token serta merta.

(d) Klien dijangka berusaha berubah. (e) Klien belajar peneguhan kendiri.ciri (a) Klien berperanan aktif dlm setiap fasa kaunseling. . memberi peneguhan kendiri dan buat penjelasan. Pemantauan. Ciri . (b) Klien beri idea ikut arahan kaunselor yg bina langkah tentu utk membantu. (c) Proses pemikiran klien diberi tumpuan. Peneguhan Kendiri: Klien bekerjasama secara aktif dlm proses kaunseling. (f) Klien dipanggil utk memantau.Teknik Berdasarkan Teori Tingkah Laku dalam Kaunseling (4) Pengurusan. (g) Kaunselor berperanan sebagai mentor dan bukan pakar. mencatit.

perubahan tingkah laku mungkin hanya terjadi dalam jangka masa yang singkat sahaja. selepas itu masalah akan berulang semula. ia hanya mengubat tanda penyakit.Kelemahan Teori Tingkah Laku Dalam Kaunseling Kaunseling tingkah laku tidak menganalisa dengan mendalam punca tingkah laku tersebut. Kaunseling tingkah laku tidak mendalam dan menganalisa punca dan sejarah sesuatu tingkah laku tersebut. Dalam setengah kes. Kaunseling tingkah laku pada dasarnya boleh mengawal dan mengubah tingkah laku. . akibatnya hapus satu-satu tanda timbul pula satu tanda yang lain. andainya kebolehan ini dimiliki oleh orang yang tidak sesuai ia akan digunakan dan dimanipulasi untuk kepentingan sesuatu golongan dan ini pasti akan mengancam kesejahteraan masyarakat.

keyakinan dan halatuju kepada kaunselor. .Kekuatan Teori Tingkah Laku Dalam Kaunseling (1) Beri erti . (2) Beri fokus kepada kaunselor apa yg hendak dilakukan pada klien (3) Sebagai panduan merancang dan buat persediaan dalam proses kaunseling.

Terima Kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->