TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI SELANGOR

‡Nadia Husna binti Abd Rashid ‡2 Firdaus

PENGENALAN
‡ Negeri Selangor (juga dikenali sebagai Selangor Darul Ehsan) merupakan salah satu daripada tiga belas negeri yang membentuk Malaysia. Ia terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia di pantai barat dan mengelilingi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.[1] Negeri ini juga bersempadan dengan Negeri Perak di utara, Pahang di timur, Negeri Sembilan di selatan danSelat Melaka di sebelah barat. ‡ Selangor ialah negeri dengan bilangan penduduk terbanyak di Malaysia. Selangor juga merupakan negeri termaju dan terkaya di Malaysia, berdasarkan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) dan diisytiharkan sebagai negeri maju pada 27 Ogos 2005.

Bendera Negeri Selangor

Selangor iaitu di bahagian Klang Selatan. y . y Istana ini terletak di bandar diraja Klang.Istana Alam Shah Istana Alam Shah merupakan istana rasmi Sultan Selangor. Di istana inilah tempat baginda menjalankan tugas-tugas rasmi sebagai Sultan dan adat istiadat yang melibatkan di Raja Selangor dilangsungkan.

Sultan Selangor ke-5. Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dilahirkan. Baginda telah bersemayam di istana berkenaan selama 35 tahun sehinggalah kemangkatan baginda pada tahun 1938. . Di sini juga Sultan Selangor ke-7. sewaktu pemerintahan Sultan Alauddin Sulaiman Shah.y Istana ini telah dibina pada tahun 1905.

Istana Alam Shah . Selangor Istana Alam Shah pada tahun 1905 .

Pintu masuk Istana Alam Shah Bahagian depan pintu masuk Istana Alam Shah .

Bukit Melawati yang merupakan bekas kubu tentera British serta Belanda terletak di sini. pelawat juga boleh menaiki bot di sungai sambil melihat kelipkelip yang berterbangan pada waktu malam. Kawasan ini terkenal dengan kepelbagaian burung. ƒ .4 kilometer persegi yang terletak di kuala Sungai Selangor. unggas dan paya bakau. Di samping itu.ƒ Taman Alam Kuala Selangor ialah sebuah hutan simpan dengan keluasan 2.

Rama-rama juga boleh terdapat di Taman Alam Kuala Selangor .

Antara burung yang terdapat di Taman Alam .

Ia adalah sebuah gua batu kapur semulajadi yang telah digunakan sebagai sebuah kuil Hindu bagi memuja Dewa Subramania. Dewa Hindu. suatu rangka logam melampir di atas tubuh badan.` Batu Caves (atau Gua Batu dalam bahasa Melayu) terletaknya di sebelah utara Kuala Lumpur. . Para Pelancong dapat melihat para pemujapemuja di dalam keadaan bersawai sambil mengendong kavadi.

suatu rangka logam melampir di atas tubuh badan. Yang menarik adalah dapat menengok pemuja-pemuja di dalam keadaan bersawai sambil mengendong kavadi. Ini memikat sebanyak lapan ratus ribu penganut dan pelancong. .` Batu Caves adalah satu daripada destinasi pelancongan Malaysia yang termasyur terutamanya untuk Perayaan Thaipusam.

Batu Caves . Malaysia .

Kavadi yg dibawa oleh penganut Hindu setiap kali menyambut perayaan Thaipusam .

Š Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah adalah lokasi perkelahan yang menarik dan menjadi daya tarikan bagi penduduk setempat serta pengunjung dari luar. Š . Dahulunya Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah ini dikenali dengan nama Templerkai (Air Terjun Sakai).

Š Terletak di dalam kawasan perkampungan orang Asli Hulu Melaka iaitu lebih kurang 6km perjalanan dari simpang masuk ke perkampungan tersebut. .

Air Terjun Serendah Air Terjun Serendah .

Sesuai dengan namanya. Malaysia. Selangor. . Merupakan destinasi istimewa bagi penggemar aktiviti memancing.€ Bagan Nakhoda Omar ialah sebuah pekan kecil dalam daerah Sabak Bernam. Terdapat kemudahan chalet dan medan selera. pekan ini terletak berhampiran pantai dan kampung nelayan.

Bagan Nakhoda Omar . Sabak Bernam .

Bagan Nakhoda Omar . Sabak Bernam .

y . Litar F1 Sepang ialah satu-satunya litar lumba di dunia yang diberikan penghormatan untuk memasukkan logo F1 di dalam nama rasminya. Malaysia buat kali pertama telah menganjurkan acara paling berprestij dalam sukan lumba motor iaitu Kejohanan Dunia Formula One (F1) di Litar Antarabangsa Sepang.17 Oktober 1999.Litar Antarabangsa Sepang (SIC) y Pada 15 .

y Litar canggih yang menggabungkan teknologi senibina dan kejuruteraan moden dengan ciri-ciri budaya Malaysia ini boleh menampung 130. .000 penonton.000 di anjung utama dwihadapan. termasuk 30. Anjung dwi-hadapan ini adalah yang pertama seumpamanya dibina di dunia.

Pelan Litar Antarabangsa Sepang Sebahagian litar yang digunakan untuk perlumbaan F1 .

Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong dan Lapangan Terbang Changi Singapura.KLIA) merupakan salah satu hab penerbangan yang terpenting di rantauAsia Tenggara selain Lapangan Terbang Suvarnabhumi di Bangkok. Lapangan terbang ini merupakan lapangan terbang utama di Malaysia dan merupakan yang terbesar di negara ini. .ƒ Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (Inggeris: Kuala Lumpur International Airport.

ƒ . MASkargo. AirAsia dan AirAsia X.Ia terletak di daerah Sepang.Selangor dan hampir 50 kilometer jaraknya dari ibu negara. ƒ Slogan : Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia" (Bringing the World to Malaysia and Malaysia to the World). ƒ Lapangan terbang ini diuruskan oleh Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dan merupakan hab utama bagi Malaysia Airlines. Kuala Lumpur.

MASkargo. . Slogan : Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia" (Bringing the World to Malaysia and Malaysia to the World).ƒ ƒ Lapangan terbang ini diuruskan oleh Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dan merupakan hab utama bagi Malaysia Airlines. AirAsia dan AirAsia X.

Menara kawalan KLIA dan sebahagian lapangan terbang .

Sebahagian daripada bahagian dalam Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) .

berjiran dengan pusat beli-belah Sunway Pyramid di utara. Pada mulanya. Malaysia yang dibuka pada 29 April 1993. tempat penginapan Indah Villa di barat laut dan Sunway Hotel di timur laut. ia terdiri daripada taman air. Sunway Lagoon terletak di Bandar Sunway. taman ria dan taman haiwan.` Sunway Lagoon ialah sebuah taman hiburan di Petaling Jaya. tetapi kemudian ditambah pula dengan taman seram dan taman aksi lasak. ` .

Tarikan ` ` ` ` ` Taman Air Taman ria Taman haiwan Extreme Park Scream Park .

Taman tema Sunway Lagoon di Petaling Jaya juga mempunyai jambatan gantung pejalan kaki terpanjang di dunia. .

Sunway Lagoon .

.

.

SEKIAN TERIMA KASIH . ..