TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI SELANGOR

‡Nadia Husna binti Abd Rashid ‡2 Firdaus

PENGENALAN
‡ Negeri Selangor (juga dikenali sebagai Selangor Darul Ehsan) merupakan salah satu daripada tiga belas negeri yang membentuk Malaysia. Ia terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia di pantai barat dan mengelilingi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya.[1] Negeri ini juga bersempadan dengan Negeri Perak di utara, Pahang di timur, Negeri Sembilan di selatan danSelat Melaka di sebelah barat. ‡ Selangor ialah negeri dengan bilangan penduduk terbanyak di Malaysia. Selangor juga merupakan negeri termaju dan terkaya di Malaysia, berdasarkan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) dan diisytiharkan sebagai negeri maju pada 27 Ogos 2005.

Bendera Negeri Selangor

y Istana ini terletak di bandar diraja Klang. Di istana inilah tempat baginda menjalankan tugas-tugas rasmi sebagai Sultan dan adat istiadat yang melibatkan di Raja Selangor dilangsungkan.Istana Alam Shah Istana Alam Shah merupakan istana rasmi Sultan Selangor. Selangor iaitu di bahagian Klang Selatan. y .

. sewaktu pemerintahan Sultan Alauddin Sulaiman Shah.y Istana ini telah dibina pada tahun 1905. Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dilahirkan. Di sini juga Sultan Selangor ke-7. Sultan Selangor ke-5. Baginda telah bersemayam di istana berkenaan selama 35 tahun sehinggalah kemangkatan baginda pada tahun 1938.

Selangor Istana Alam Shah pada tahun 1905 .Istana Alam Shah .

Pintu masuk Istana Alam Shah Bahagian depan pintu masuk Istana Alam Shah .

Di samping itu. Bukit Melawati yang merupakan bekas kubu tentera British serta Belanda terletak di sini.4 kilometer persegi yang terletak di kuala Sungai Selangor. pelawat juga boleh menaiki bot di sungai sambil melihat kelipkelip yang berterbangan pada waktu malam. ƒ . Kawasan ini terkenal dengan kepelbagaian burung.ƒ Taman Alam Kuala Selangor ialah sebuah hutan simpan dengan keluasan 2. unggas dan paya bakau.

Rama-rama juga boleh terdapat di Taman Alam Kuala Selangor .

Antara burung yang terdapat di Taman Alam .

suatu rangka logam melampir di atas tubuh badan. Dewa Hindu. Ia adalah sebuah gua batu kapur semulajadi yang telah digunakan sebagai sebuah kuil Hindu bagi memuja Dewa Subramania. Para Pelancong dapat melihat para pemujapemuja di dalam keadaan bersawai sambil mengendong kavadi.` Batu Caves (atau Gua Batu dalam bahasa Melayu) terletaknya di sebelah utara Kuala Lumpur. .

suatu rangka logam melampir di atas tubuh badan.` Batu Caves adalah satu daripada destinasi pelancongan Malaysia yang termasyur terutamanya untuk Perayaan Thaipusam. Yang menarik adalah dapat menengok pemuja-pemuja di dalam keadaan bersawai sambil mengendong kavadi. Ini memikat sebanyak lapan ratus ribu penganut dan pelancong. .

Batu Caves . Malaysia .

Kavadi yg dibawa oleh penganut Hindu setiap kali menyambut perayaan Thaipusam .

Š . Dahulunya Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah ini dikenali dengan nama Templerkai (Air Terjun Sakai).Š Air Terjun Kampung Orang Asli Serendah adalah lokasi perkelahan yang menarik dan menjadi daya tarikan bagi penduduk setempat serta pengunjung dari luar.

.Š Terletak di dalam kawasan perkampungan orang Asli Hulu Melaka iaitu lebih kurang 6km perjalanan dari simpang masuk ke perkampungan tersebut.

Air Terjun Serendah Air Terjun Serendah .

Terdapat kemudahan chalet dan medan selera.€ Bagan Nakhoda Omar ialah sebuah pekan kecil dalam daerah Sabak Bernam. Malaysia. . pekan ini terletak berhampiran pantai dan kampung nelayan. Merupakan destinasi istimewa bagi penggemar aktiviti memancing. Sesuai dengan namanya. Selangor.

Sabak Bernam .Bagan Nakhoda Omar .

Sabak Bernam .Bagan Nakhoda Omar .

y .17 Oktober 1999. Litar F1 Sepang ialah satu-satunya litar lumba di dunia yang diberikan penghormatan untuk memasukkan logo F1 di dalam nama rasminya.Litar Antarabangsa Sepang (SIC) y Pada 15 . Malaysia buat kali pertama telah menganjurkan acara paling berprestij dalam sukan lumba motor iaitu Kejohanan Dunia Formula One (F1) di Litar Antarabangsa Sepang.

Anjung dwi-hadapan ini adalah yang pertama seumpamanya dibina di dunia.000 di anjung utama dwihadapan.000 penonton.y Litar canggih yang menggabungkan teknologi senibina dan kejuruteraan moden dengan ciri-ciri budaya Malaysia ini boleh menampung 130. termasuk 30. .

Pelan Litar Antarabangsa Sepang Sebahagian litar yang digunakan untuk perlumbaan F1 .

ƒ Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (Inggeris: Kuala Lumpur International Airport.KLIA) merupakan salah satu hab penerbangan yang terpenting di rantauAsia Tenggara selain Lapangan Terbang Suvarnabhumi di Bangkok. Lapangan terbang ini merupakan lapangan terbang utama di Malaysia dan merupakan yang terbesar di negara ini. Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong dan Lapangan Terbang Changi Singapura. .

MASkargo. AirAsia dan AirAsia X. ƒ .Selangor dan hampir 50 kilometer jaraknya dari ibu negara. ƒ Lapangan terbang ini diuruskan oleh Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dan merupakan hab utama bagi Malaysia Airlines.Ia terletak di daerah Sepang. Kuala Lumpur. ƒ Slogan : Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia" (Bringing the World to Malaysia and Malaysia to the World).

AirAsia dan AirAsia X. . MASkargo. Slogan : Membawa Dunia Ke Malaysia Dan Malaysia Ke Dunia" (Bringing the World to Malaysia and Malaysia to the World).ƒ ƒ Lapangan terbang ini diuruskan oleh Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) dan merupakan hab utama bagi Malaysia Airlines.

Menara kawalan KLIA dan sebahagian lapangan terbang .

Sebahagian daripada bahagian dalam Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) .

` . Sunway Lagoon terletak di Bandar Sunway. Malaysia yang dibuka pada 29 April 1993. Pada mulanya. tetapi kemudian ditambah pula dengan taman seram dan taman aksi lasak. taman ria dan taman haiwan. berjiran dengan pusat beli-belah Sunway Pyramid di utara. tempat penginapan Indah Villa di barat laut dan Sunway Hotel di timur laut.` Sunway Lagoon ialah sebuah taman hiburan di Petaling Jaya. ia terdiri daripada taman air.

Tarikan ` ` ` ` ` Taman Air Taman ria Taman haiwan Extreme Park Scream Park .

Taman tema Sunway Lagoon di Petaling Jaya juga mempunyai jambatan gantung pejalan kaki terpanjang di dunia. .

Sunway Lagoon .

.

.

SEKIAN TERIMA KASIH . ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful