Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477

ELEMEN 3 1.BERBANGGA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA Sebagai rakyat Malaysia, harus menghargai kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al ± Haj. Hal ini boleh disaksikan melalui pengamalan nilai ± nilai murni. Hal ini, boleh melahirkan warganegara yang berbangga sebagai rakyat Malaysia. Saya menghormati raja dan pemimpin negara serta menghargai jasa dan perjuangan tokoh ± tokoh negara. Saya juga menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan negara dengan cara menghargai dan mengamalkan tradisi dan budaya bangsa kita. Saya amat berbangga dengan sejarah negara kita. Saya juga bersemangat setia negara supaya peka kepada masalah dan isu tentang bangsa dan negara. Saya bersyukur kerana menjadi warganegara Malaysia ,sebuah negara yang aman damai. Selain itu, rasa cinta akan bangsa,negara dan taat serta setia kepada raja dan pemimpin negara haruslah ada dalam diri kita. Kita wajar mempamerkan sikap bertanggungjawab kepada bangsa dan negara di samping berani dan sanggup mempertahankan kedaulatan bangsa dan negara. Kita mestilah bersemangat kekitaan mengamalkan sikap bersatu padu dan berharmoni serta bertolak ansur selain bertolerasi sesama sendiri. Kita haruslah bekerjasama dan tolong ± menolong serta hormat ± menghormati antara satu sama lain. Selain itu, kita mestilah bersefahaman dan bermuafakat. Muhibah dan semangat bermasyarakat mesti ada pada diri

1

tabah menghadapi cabaran dan menyokong dan serta melibatkan diri dalam usaha pembangunan Negara 2. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Saya juga selalu berkelakuan sopan.SEMANGAT SETIA NEGARA Pada zaman atom ini. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. selalu mematuhi peraturan dan undang ± undang negara yang disediakan oleh pemimpin dan kerajaan. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. Saya berdisiplin berakhlak dan dan berbudi pekerti mulia serta mempertahankan dan menjunjung Perlembangaan Negara. saya juga harus berusaha dan produktif seperti rajin dan gigih dalam sesuatu pekerjaan. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 kita. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. Selain itu. Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. Saya juga mesti berdikari. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. bertatasusila dan berhemah tinggi serta bertindak dengan sewajarnya. Saya juga mesti bersifat amanah dan jujur dan berlaku adil dan bertimbang rasa terhadap orang lain. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 2 . Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan.

Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Dengan semangat itu. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. Secara tidak langsung. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Misalnya. Bapa borek anak rintik. Selain itu. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. 3 . Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak.

Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 4 . Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. Kesimpulannya. Sebaliknya.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkanPada zaman atom ini. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak mempunyai sifat-sifat patriotik. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air.

pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Dengan semangat itu. Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Selain itu. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak 5 . Bapa borek anak rintik. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik .Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Misalnya. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. Secara tidak langsung.

Sebaliknya. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkan 6 . Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 mempunyai sifat-sifat patriotik. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Kesimpulannya.

Dalam hal ini . Dalam hal ini .sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah.DISIPLIN TERAS KEJAYAAN AKADEMIK Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan. Disiplin Teras Kejayaan Akademik Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan. 7 . Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi.Di sini.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu.disiplin merupakan teras kejayaaan akademik. Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna .bagi seorang pelajar. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik. Akhirnya. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik.disiplin merupakan teras kejayaaan akademik.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 3.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.bagi seorang pelajar.

peras ugut dan penyalahgunaan dadah. Akhirnya. Alangkah baiknya jika remaja menggunakan masa yang terluang dengan aktivitiaktiviti yang berfaedah seperti membaca buku dan mengumpul setem.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik. Apabila remaja mengamalkan sikap yang terpuji dan tidak melanggar undang-undang negara.barulah segala wawasan negara dapat dijalankan dengan sempurna. remaja juga perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang negara agar negara aman dan rakyat dapat hidup dalam harmoni. remaja perlu menjauhkan diri daripada rakan-rakan yang terjebak dalam masalah sosial.remaja yang berwawasan perlu menghargai masa dengan sebaik-baiknya kerana masa itu emas. Di samping itu.gengsterisme. Kerajaan pula terpaksa membelanjakan wang yang banyak untuk menyelesaikan masalah ini. Remaja juga perlu menjayakan segala program yang dianjurkan oleh kerajaan. Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. Lantaran itu. Remaja yang menjadi tonggak negara akan dapat memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik. Selain itu.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna . Janganlah melibatkan diri dalam vandalisme.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.Di sini. Kesemua gejala ini akan merosakkan diri remaja itu dan memaluk an keluarga. Remaja sepatutnya menjadi teladan yang baik kepada adik -adik mereka dengan berusaha bersungguhsungguh bagi menjayakan kempen-kempen seperti Kempen Anti merokok.Kempen Cintailah Sungai kita dan Kempen Galakan Membaca. 8 .sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah.

bercerai kita roboh'. 9 . Perpaduan merupakan aset terpenting Malaysia kerana tanpa perpaduan. pelbagai ranjau berduri yang dilalui oleh generasi terdahulu untuk menuntut kemerdekaan. Bertitik tolak daripada sikap saling menolong ini. Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan. akan lahirlah masyarakat yang bersatu padu. Implikasinya. Walaupun penduduk Malaysia berbilang kaum namun semangat tolong-menolong sesama masyarakat amat penting untuk melaksanakan sesuatu perkara.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 4. tidak mungkin keharmonian dapat dinikmati ibarat 'bersatu kita teguh. Kepentingan perpaduan ialah perpaduan dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka. masyarakat kini hidup harmoni tanpa gangguan dan kongkongan penjajah. Hasil perpaduan masyarakat Tanah Melayu ketika itu yang berganding bahu menuntut kemerdekaan telah membuka mata pihak Inggeris supaya memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu.SEMANGAT KEKITAAN 'Bagai aur dengan tebing' merupakan peribahasa yang amat sinonim dengan kehidupan masyarakat Malaysia. Perpaduan yang telah wujud kini adalah warisan daripada warisan nenek moyang yang harus dikekalkan agar tak lapuk dek hujan. tak lekang dek panas.

ekonomi negara akan berkembang dengan kemasukan palancong asing. Laungan 'Malaysia Boleh' perlu diteruskan agar semangat warganegara Malaysia ini digeruni oleh negara luar. Semangat assabiah ini akan menimbulkan permusuhan antara kaum. Sebagai iktibar. melepaskan pucuk masing-masing'. Masyarakat Malaysia juga dapat berkongsi ilmu antara satu sama lain dalam membangunkan negara. Malaysia dapat menjadi contoh terbaik kepada negara lain seperti negara Amerika Syarikat yang mengamalkan Dasar Aparteid. 10 . Selaras dengan itu. Akibatnya. perpaduan kaum juga dapat mengelakkan semangat assabiah iaitu semangat kekitaan yang hanya mementingkan diri sendiri ala 'enau dalam belukar. Hasilnya. masayarakat Malaysia wajar mengekalkan perpaduan demi mengelakkan semangat assabiah terjadi di atas bumi Malaysia ini. perpaduan kaum yang mampu meningkatkan taraf ekonomi negara akan menjadikan Malaysia berdiri sama tinggi. kepentingan perpaduan yang lain pula ialah perpaduan dapat membangunkan ekonomi negara. Perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat Malaysia akan menarik minat pelancong asing untuk mengenali dengan lebih dekat lagi budaya masyarakat Malaysia yang berbeza kaum dan agama tetapi dapat hidup dengan harmoni di bawah satu bumbung. pihak kerajaan perlulah mengadakan pelbagai program atau aktiviti yang dapat memupuk semangat perpaduan kaum. duduk sama rendah dengan negara lain. Semoga 52 tahun kemerdekaan pada tahun ini akan meningkatkan kesepakatan masyarakat untuk menobatkan Malaysia agar gah dan popular di seluruh sarwajagat ini. Dasar Aparteid ialah dasar yang mewujudkan jurang perbezaan antara golongan berkulit putih dengan golongan berkulit hitam.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Selain itu. wujudlah pelbagai masalah sosial yang melibatkan perkauman berdasarkan warna kulit. Pelabur dari luar negara juga akan berminat untuk melabur di Malaysia. Konklusinya. Rentetan itu. Masyarakat Malaysia juga perlu memainkan peranan dalam memupuk perpaduan kaum supaya negara kekal dalam kemerdekaan. Di samping itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful