Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477

ELEMEN 3 1.BERBANGGA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA Sebagai rakyat Malaysia, harus menghargai kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al ± Haj. Hal ini boleh disaksikan melalui pengamalan nilai ± nilai murni. Hal ini, boleh melahirkan warganegara yang berbangga sebagai rakyat Malaysia. Saya menghormati raja dan pemimpin negara serta menghargai jasa dan perjuangan tokoh ± tokoh negara. Saya juga menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan negara dengan cara menghargai dan mengamalkan tradisi dan budaya bangsa kita. Saya amat berbangga dengan sejarah negara kita. Saya juga bersemangat setia negara supaya peka kepada masalah dan isu tentang bangsa dan negara. Saya bersyukur kerana menjadi warganegara Malaysia ,sebuah negara yang aman damai. Selain itu, rasa cinta akan bangsa,negara dan taat serta setia kepada raja dan pemimpin negara haruslah ada dalam diri kita. Kita wajar mempamerkan sikap bertanggungjawab kepada bangsa dan negara di samping berani dan sanggup mempertahankan kedaulatan bangsa dan negara. Kita mestilah bersemangat kekitaan mengamalkan sikap bersatu padu dan berharmoni serta bertolak ansur selain bertolerasi sesama sendiri. Kita haruslah bekerjasama dan tolong ± menolong serta hormat ± menghormati antara satu sama lain. Selain itu, kita mestilah bersefahaman dan bermuafakat. Muhibah dan semangat bermasyarakat mesti ada pada diri

1

Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. Saya berdisiplin berakhlak dan dan berbudi pekerti mulia serta mempertahankan dan menjunjung Perlembangaan Negara.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 kita. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Selain itu. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. selalu mematuhi peraturan dan undang ± undang negara yang disediakan oleh pemimpin dan kerajaan. Saya juga mesti berdikari. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa.SEMANGAT SETIA NEGARA Pada zaman atom ini. Saya juga mesti bersifat amanah dan jujur dan berlaku adil dan bertimbang rasa terhadap orang lain. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 2 . bertatasusila dan berhemah tinggi serta bertindak dengan sewajarnya. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. Saya juga selalu berkelakuan sopan. Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. saya juga harus berusaha dan produktif seperti rajin dan gigih dalam sesuatu pekerjaan. tabah menghadapi cabaran dan menyokong dan serta melibatkan diri dalam usaha pembangunan Negara 2.

pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. 3 . Secara tidak langsung. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. Misalnya. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak. Dengan semangat itu. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Selain itu. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Bapa borek anak rintik.

semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak mempunyai sifat-sifat patriotik. mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. Sebaliknya. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkanPada zaman atom ini. Kesimpulannya. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 4 . Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat.

Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. Dengan semangat itu. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. Secara tidak langsung. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak 5 . pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Misalnya. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . Bapa borek anak rintik. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. Selain itu. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak. Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak.

Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 mempunyai sifat-sifat patriotik. mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara. Sebaliknya. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkan 6 . Kesimpulannya. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat.

jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik. 7 . Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. Disiplin Teras Kejayaan Akademik Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan.disiplin merupakan teras kejayaaan akademik.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 3. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup. Akhirnya.bagi seorang pelajar.bagi seorang pelajar.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.Di sini.DISIPLIN TERAS KEJAYAAN AKADEMIK Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan. Dalam hal ini . Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna .disiplin merupakan teras kejayaaan akademik.sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik. Dalam hal ini .

Remaja yang menjadi tonggak negara akan dapat memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara.barulah segala wawasan negara dapat dijalankan dengan sempurna.sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah. remaja perlu menjauhkan diri daripada rakan-rakan yang terjebak dalam masalah sosial. Di samping itu. Remaja juga perlu menjayakan segala program yang dianjurkan oleh kerajaan. Akhirnya. Kerajaan pula terpaksa membelanjakan wang yang banyak untuk menyelesaikan masalah ini. Lantaran itu.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik. Alangkah baiknya jika remaja menggunakan masa yang terluang dengan aktivitiaktiviti yang berfaedah seperti membaca buku dan mengumpul setem. Selain itu.Kempen Cintailah Sungai kita dan Kempen Galakan Membaca. Remaja sepatutnya menjadi teladan yang baik kepada adik -adik mereka dengan berusaha bersungguhsungguh bagi menjayakan kempen-kempen seperti Kempen Anti merokok.gengsterisme. 8 . Apabila remaja mengamalkan sikap yang terpuji dan tidak melanggar undang-undang negara.Di sini. Janganlah melibatkan diri dalam vandalisme.peras ugut dan penyalahgunaan dadah.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna . Kesemua gejala ini akan merosakkan diri remaja itu dan memaluk an keluarga. remaja juga perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang negara agar negara aman dan rakyat dapat hidup dalam harmoni. Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.remaja yang berwawasan perlu menghargai masa dengan sebaik-baiknya kerana masa itu emas. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik.

Walaupun penduduk Malaysia berbilang kaum namun semangat tolong-menolong sesama masyarakat amat penting untuk melaksanakan sesuatu perkara. masyarakat kini hidup harmoni tanpa gangguan dan kongkongan penjajah. bercerai kita roboh'. Perpaduan yang telah wujud kini adalah warisan daripada warisan nenek moyang yang harus dikekalkan agar tak lapuk dek hujan. tak lekang dek panas. Kepentingan perpaduan ialah perpaduan dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka. Implikasinya. tidak mungkin keharmonian dapat dinikmati ibarat 'bersatu kita teguh. pelbagai ranjau berduri yang dilalui oleh generasi terdahulu untuk menuntut kemerdekaan. 9 . Perpaduan merupakan aset terpenting Malaysia kerana tanpa perpaduan. akan lahirlah masyarakat yang bersatu padu. Bertitik tolak daripada sikap saling menolong ini.SEMANGAT KEKITAAN 'Bagai aur dengan tebing' merupakan peribahasa yang amat sinonim dengan kehidupan masyarakat Malaysia. Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 4. Hasil perpaduan masyarakat Tanah Melayu ketika itu yang berganding bahu menuntut kemerdekaan telah membuka mata pihak Inggeris supaya memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu.

Selaras dengan itu. pihak kerajaan perlulah mengadakan pelbagai program atau aktiviti yang dapat memupuk semangat perpaduan kaum. Di samping itu. Dasar Aparteid ialah dasar yang mewujudkan jurang perbezaan antara golongan berkulit putih dengan golongan berkulit hitam. perpaduan kaum yang mampu meningkatkan taraf ekonomi negara akan menjadikan Malaysia berdiri sama tinggi. melepaskan pucuk masing-masing'. Semangat assabiah ini akan menimbulkan permusuhan antara kaum. Semoga 52 tahun kemerdekaan pada tahun ini akan meningkatkan kesepakatan masyarakat untuk menobatkan Malaysia agar gah dan popular di seluruh sarwajagat ini.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Selain itu. Laungan 'Malaysia Boleh' perlu diteruskan agar semangat warganegara Malaysia ini digeruni oleh negara luar. Sebagai iktibar. duduk sama rendah dengan negara lain. ekonomi negara akan berkembang dengan kemasukan palancong asing. Pelabur dari luar negara juga akan berminat untuk melabur di Malaysia. Masyarakat Malaysia juga dapat berkongsi ilmu antara satu sama lain dalam membangunkan negara. Rentetan itu. Masyarakat Malaysia juga perlu memainkan peranan dalam memupuk perpaduan kaum supaya negara kekal dalam kemerdekaan. wujudlah pelbagai masalah sosial yang melibatkan perkauman berdasarkan warna kulit. Akibatnya. Konklusinya. Malaysia dapat menjadi contoh terbaik kepada negara lain seperti negara Amerika Syarikat yang mengamalkan Dasar Aparteid. perpaduan kaum juga dapat mengelakkan semangat assabiah iaitu semangat kekitaan yang hanya mementingkan diri sendiri ala 'enau dalam belukar. Perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat Malaysia akan menarik minat pelancong asing untuk mengenali dengan lebih dekat lagi budaya masyarakat Malaysia yang berbeza kaum dan agama tetapi dapat hidup dengan harmoni di bawah satu bumbung. kepentingan perpaduan yang lain pula ialah perpaduan dapat membangunkan ekonomi negara. masayarakat Malaysia wajar mengekalkan perpaduan demi mengelakkan semangat assabiah terjadi di atas bumi Malaysia ini. Hasilnya. 10 .