Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477

ELEMEN 3 1.BERBANGGA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA Sebagai rakyat Malaysia, harus menghargai kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al ± Haj. Hal ini boleh disaksikan melalui pengamalan nilai ± nilai murni. Hal ini, boleh melahirkan warganegara yang berbangga sebagai rakyat Malaysia. Saya menghormati raja dan pemimpin negara serta menghargai jasa dan perjuangan tokoh ± tokoh negara. Saya juga menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan negara dengan cara menghargai dan mengamalkan tradisi dan budaya bangsa kita. Saya amat berbangga dengan sejarah negara kita. Saya juga bersemangat setia negara supaya peka kepada masalah dan isu tentang bangsa dan negara. Saya bersyukur kerana menjadi warganegara Malaysia ,sebuah negara yang aman damai. Selain itu, rasa cinta akan bangsa,negara dan taat serta setia kepada raja dan pemimpin negara haruslah ada dalam diri kita. Kita wajar mempamerkan sikap bertanggungjawab kepada bangsa dan negara di samping berani dan sanggup mempertahankan kedaulatan bangsa dan negara. Kita mestilah bersemangat kekitaan mengamalkan sikap bersatu padu dan berharmoni serta bertolak ansur selain bertolerasi sesama sendiri. Kita haruslah bekerjasama dan tolong ± menolong serta hormat ± menghormati antara satu sama lain. Selain itu, kita mestilah bersefahaman dan bermuafakat. Muhibah dan semangat bermasyarakat mesti ada pada diri

1

Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Selain itu. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. saya juga harus berusaha dan produktif seperti rajin dan gigih dalam sesuatu pekerjaan. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Saya juga mesti berdikari. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 kita. bertatasusila dan berhemah tinggi serta bertindak dengan sewajarnya. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 2 . Melentur buluh biarlah dari rebungnya.SEMANGAT SETIA NEGARA Pada zaman atom ini. tabah menghadapi cabaran dan menyokong dan serta melibatkan diri dalam usaha pembangunan Negara 2. Saya juga selalu berkelakuan sopan. Saya juga mesti bersifat amanah dan jujur dan berlaku adil dan bertimbang rasa terhadap orang lain. Saya berdisiplin berakhlak dan dan berbudi pekerti mulia serta mempertahankan dan menjunjung Perlembangaan Negara. selalu mematuhi peraturan dan undang ± undang negara yang disediakan oleh pemimpin dan kerajaan.

perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Dengan semangat itu. 3 . Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. Secara tidak langsung. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Misalnya. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. Bapa borek anak rintik. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. Selain itu. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral.

sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkanPada zaman atom ini. Kesimpulannya. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak mempunyai sifat-sifat patriotik.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. Sebaliknya. mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 4 . Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air.

Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. Secara tidak langsung. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak 5 . pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. Misalnya. Bapa borek anak rintik. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Selain itu. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Dengan semangat itu. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan.

Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkan 6 . mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 mempunyai sifat-sifat patriotik. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Sebaliknya. Kesimpulannya.

Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah. Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. 7 . Akhirnya. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik.disiplin merupakan teras kejayaaan akademik.bagi seorang pelajar. Dalam hal ini .DISIPLIN TERAS KEJAYAAN AKADEMIK Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan.Di sini. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup. Dalam hal ini . Disiplin Teras Kejayaan Akademik Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu. Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna .disiplin merupakan teras kejayaaan akademik. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu.bagi seorang pelajar.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 3.

peras ugut dan penyalahgunaan dadah. Akhirnya.Di sini. Alangkah baiknya jika remaja menggunakan masa yang terluang dengan aktivitiaktiviti yang berfaedah seperti membaca buku dan mengumpul setem.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna . Lantaran itu.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik.sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah. Remaja sepatutnya menjadi teladan yang baik kepada adik -adik mereka dengan berusaha bersungguhsungguh bagi menjayakan kempen-kempen seperti Kempen Anti merokok.Kempen Cintailah Sungai kita dan Kempen Galakan Membaca. Kesemua gejala ini akan merosakkan diri remaja itu dan memaluk an keluarga. Remaja yang menjadi tonggak negara akan dapat memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara. Selain itu.gengsterisme. Janganlah melibatkan diri dalam vandalisme. Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi. Remaja juga perlu menjayakan segala program yang dianjurkan oleh kerajaan. 8 .remaja yang berwawasan perlu menghargai masa dengan sebaik-baiknya kerana masa itu emas. Kerajaan pula terpaksa membelanjakan wang yang banyak untuk menyelesaikan masalah ini. Apabila remaja mengamalkan sikap yang terpuji dan tidak melanggar undang-undang negara. remaja perlu menjauhkan diri daripada rakan-rakan yang terjebak dalam masalah sosial.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan. Di samping itu. remaja juga perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang negara agar negara aman dan rakyat dapat hidup dalam harmoni.barulah segala wawasan negara dapat dijalankan dengan sempurna. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik.

pelbagai ranjau berduri yang dilalui oleh generasi terdahulu untuk menuntut kemerdekaan. bercerai kita roboh'. 9 . Perpaduan merupakan aset terpenting Malaysia kerana tanpa perpaduan. Kepentingan perpaduan ialah perpaduan dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka. tidak mungkin keharmonian dapat dinikmati ibarat 'bersatu kita teguh.SEMANGAT KEKITAAN 'Bagai aur dengan tebing' merupakan peribahasa yang amat sinonim dengan kehidupan masyarakat Malaysia. akan lahirlah masyarakat yang bersatu padu.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 4. tak lekang dek panas. Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan. Implikasinya. Bertitik tolak daripada sikap saling menolong ini. Hasil perpaduan masyarakat Tanah Melayu ketika itu yang berganding bahu menuntut kemerdekaan telah membuka mata pihak Inggeris supaya memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Walaupun penduduk Malaysia berbilang kaum namun semangat tolong-menolong sesama masyarakat amat penting untuk melaksanakan sesuatu perkara. Perpaduan yang telah wujud kini adalah warisan daripada warisan nenek moyang yang harus dikekalkan agar tak lapuk dek hujan. masyarakat kini hidup harmoni tanpa gangguan dan kongkongan penjajah.

Perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat Malaysia akan menarik minat pelancong asing untuk mengenali dengan lebih dekat lagi budaya masyarakat Malaysia yang berbeza kaum dan agama tetapi dapat hidup dengan harmoni di bawah satu bumbung. Sebagai iktibar. kepentingan perpaduan yang lain pula ialah perpaduan dapat membangunkan ekonomi negara. ekonomi negara akan berkembang dengan kemasukan palancong asing. Rentetan itu. Selaras dengan itu. Hasilnya. Malaysia dapat menjadi contoh terbaik kepada negara lain seperti negara Amerika Syarikat yang mengamalkan Dasar Aparteid. Masyarakat Malaysia juga dapat berkongsi ilmu antara satu sama lain dalam membangunkan negara. 10 . Masyarakat Malaysia juga perlu memainkan peranan dalam memupuk perpaduan kaum supaya negara kekal dalam kemerdekaan. Dasar Aparteid ialah dasar yang mewujudkan jurang perbezaan antara golongan berkulit putih dengan golongan berkulit hitam. Laungan 'Malaysia Boleh' perlu diteruskan agar semangat warganegara Malaysia ini digeruni oleh negara luar. Semangat assabiah ini akan menimbulkan permusuhan antara kaum. Konklusinya. Akibatnya. masayarakat Malaysia wajar mengekalkan perpaduan demi mengelakkan semangat assabiah terjadi di atas bumi Malaysia ini. wujudlah pelbagai masalah sosial yang melibatkan perkauman berdasarkan warna kulit. perpaduan kaum juga dapat mengelakkan semangat assabiah iaitu semangat kekitaan yang hanya mementingkan diri sendiri ala 'enau dalam belukar. perpaduan kaum yang mampu meningkatkan taraf ekonomi negara akan menjadikan Malaysia berdiri sama tinggi. Semoga 52 tahun kemerdekaan pada tahun ini akan meningkatkan kesepakatan masyarakat untuk menobatkan Malaysia agar gah dan popular di seluruh sarwajagat ini. melepaskan pucuk masing-masing'.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Selain itu. Di samping itu. pihak kerajaan perlulah mengadakan pelbagai program atau aktiviti yang dapat memupuk semangat perpaduan kaum. Pelabur dari luar negara juga akan berminat untuk melabur di Malaysia. duduk sama rendah dengan negara lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful