Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477

ELEMEN 3 1.BERBANGGA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA Sebagai rakyat Malaysia, harus menghargai kemerdekaan yang telah diperjuangkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al ± Haj. Hal ini boleh disaksikan melalui pengamalan nilai ± nilai murni. Hal ini, boleh melahirkan warganegara yang berbangga sebagai rakyat Malaysia. Saya menghormati raja dan pemimpin negara serta menghargai jasa dan perjuangan tokoh ± tokoh negara. Saya juga menjaga dan mempertahankan maruah bangsa dan negara dengan cara menghargai dan mengamalkan tradisi dan budaya bangsa kita. Saya amat berbangga dengan sejarah negara kita. Saya juga bersemangat setia negara supaya peka kepada masalah dan isu tentang bangsa dan negara. Saya bersyukur kerana menjadi warganegara Malaysia ,sebuah negara yang aman damai. Selain itu, rasa cinta akan bangsa,negara dan taat serta setia kepada raja dan pemimpin negara haruslah ada dalam diri kita. Kita wajar mempamerkan sikap bertanggungjawab kepada bangsa dan negara di samping berani dan sanggup mempertahankan kedaulatan bangsa dan negara. Kita mestilah bersemangat kekitaan mengamalkan sikap bersatu padu dan berharmoni serta bertolak ansur selain bertolerasi sesama sendiri. Kita haruslah bekerjasama dan tolong ± menolong serta hormat ± menghormati antara satu sama lain. Selain itu, kita mestilah bersefahaman dan bermuafakat. Muhibah dan semangat bermasyarakat mesti ada pada diri

1

Saya juga mesti bersifat amanah dan jujur dan berlaku adil dan bertimbang rasa terhadap orang lain. Saya juga selalu berkelakuan sopan. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. Saya juga mesti berdikari. Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 2 . tabah menghadapi cabaran dan menyokong dan serta melibatkan diri dalam usaha pembangunan Negara 2.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 kita. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. bertatasusila dan berhemah tinggi serta bertindak dengan sewajarnya. Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar.SEMANGAT SETIA NEGARA Pada zaman atom ini. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. saya juga harus berusaha dan produktif seperti rajin dan gigih dalam sesuatu pekerjaan. Selain itu. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. Saya berdisiplin berakhlak dan dan berbudi pekerti mulia serta mempertahankan dan menjunjung Perlembangaan Negara. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. selalu mematuhi peraturan dan undang ± undang negara yang disediakan oleh pemimpin dan kerajaan.

pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. 3 . Misalnya.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. Selain itu. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. Secara tidak langsung. perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Dengan semangat itu. Bapa borek anak rintik. pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi.

Semangat patriotik memang harus diamalkan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak lagi. Kanak-kanak harus didedahkan kepada nilai cinta akan negara dan sifat-sifat patriotik. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Ibu bapa harus mendidik mereka tentang sejarah kemerdekaan negara dan kepahlawanan tokoh-tokoh terkenal yang berjuang demi tanah air. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkanPada zaman atom ini. Kanak-kanak akan ingat pada pengajaran dan ikut kata ibu bapa. Semangat patrotik yang disemaikan dalam jiwa bakal pemimpin negara 4 . Tidak kurang sikap seperti enau dalam belukar. Mereka perlu disedarkan bahawa kepentingan semangat patriotisme. Sikap yang diamalkan semasa kecil biasanya akan kekal hingga dewasa. Sebaliknya. Generasi muda kini pula kurang bersikap patriotik. Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. Kesimpulannya. mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara. Budaya barat diagung-agungkan manakala nilai cinta akan tanah air sendiri diketepikan. melepaskan pucuk masing-masing terutama di kawasan bandar. sifat mementingkan kebendaan dan diri sendiri telah biasa diamalkan dalam kalangan masyarakat. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak mempunyai sifat-sifat patriotik. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang.

Selain itu. Dengan semangat itu. pertandingan menulis esei berkaitan dengan tokoh yang mempertahankan negara. negara kita dapat membangun dengan pesat dan menjadi negara maju. pertandingan melukis dengan bertemakan "negaraku" dan lain-lain lagi. Kanak-kanak yang cepat belajar daripada ibu bapa akan mengikut jejak mereka dengan mengamalkan semangat patriotik . Bapa borek anak rintik. Pihak berkuasa juga boleh mengambil beberapa langkah untuk memupuk semangat patriotik dalam kalangan kanak-kanak. pertandingan kolaj dengan topik merdeka atau sejarah. kemungkinan mereka akan kurang perhatian terhadap isu-isu negara dan tidak 5 . pengaruh guru turut beperanan penting dalam usaha menyemai semangat patriotik dalam jiwa rakyat negara ini semenjak kanak-kanak. Mereka perlu mendedahkan amalan yang mengandungi unsur patriotisme kepada kanak-kanak. Maka wujud patriotisme dalam pembentukan sahsiah insan-insan mulia. guru-guru yang mengajar di sekolah patut menekankan unsur-unsur patriotik terutamanya dalam mata pelajaran Sejarah dan Pendidikan Moral. Mereka harus menerapkan semangat patriotik dalam kehidupan. Jika semangat patriotik tidak disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 turut akan diingati dan dipraktikkan oleh mereka pada masa hadapan. pertandingan kolaj dengan bertemakan topik merdeka atau sejarah. Mereka perlu mendorong kanak-kanak lahir perasaan bangga dan syukur terhadap negara serta cinta akan negara. Secara tidak langsung. Ibu bapa wajar menjadi teladan kepada kanak -kanak. perbuatan membelot negara akan dikeji dan lahirlah keinginan rakyat untuk memberi sumbangan untuk kepada negara. Secara tidak langsung semangat patriotik dapat disemaikan dalam jiwa kanak-kanak semasa mereka mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan. Misalnya. Pelbagai pertandingan boleh dianjurkan sempena bulan penghayatan merdeka.

Mereka akan mengagung-agungkan budaya luar negara serta kurang kesedaran untuk mempertahankan maruah negara. Rasa bangga sebagai warganegara Malaysia semasa Jalur Gemilang dikibarkan 6 . mereka akan terpikat oleh dunia di luar dan meninggalkan tanah air demi kepentingan negara sendiri dan tidak mahu melakukan perbuatan tidak setia kepada negara seperti mambakar bendera negara.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 mempunyai sifat-sifat patriotik. Sebaliknya. Demikianlah perbuatan derhaka dapat dicegahkan dan kukuh semangat patriotik dalam kalangan masyarakat. Kesimpulannya. Maka wawasan 2020 dapat dicapai dan Malaysia akan menjadi negara gemilang. semangat patriotik mesti disemaikan dalam jiwa rakyat negara ini semenjak mereka kanak-kanak.

DISIPLIN TERAS KEJAYAAN AKADEMIK Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan. Dalam hal ini . Dalam hal ini . 7 .Di sini.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 3.Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup.disiplin merupakan teras kejayaaan akademik.bagi seorang pelajar.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik. Akhirnya.sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah. menghargai masa dan mempunyai matlamat hidup.bagi seorang pelajar. Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi.disiplin merupakan teras kejayaaan akademik. Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna .Mengapakah disiplin begitu penting dalam kehidupan seorang pelajar? Marilah kita lihat hubungan erat antara disiplin dengan kejayaan akademik seseorang itu. Disiplin Teras Kejayaan Akademik Seseorang yang berjaya dalam hidup biasanya merupakan orang yang mematuhi peraturan.

Selain itu. 8 .pelajar yang berdisiplin ini akan mendapat kejayaan dalam akademik. Remaja juga perlu menjayakan segala program yang dianjurkan oleh kerajaan. jelas menunjukkan bahawa disiplin merupakan teras kejayaan akademik. Alangkah baiknya jika remaja menggunakan masa yang terluang dengan aktivitiaktiviti yang berfaedah seperti membaca buku dan mengumpul setem. Kerajaan pula terpaksa membelanjakan wang yang banyak untuk menyelesaikan masalah ini. Kesemua gejala ini akan merosakkan diri remaja itu dan memaluk an keluarga. Mereka tidak membuang masa dengan sia-sia kerana masa yang berlalu tidak akan kembali lagi.Kempen Cintailah Sungai kita dan Kempen Galakan Membaca.Apabila pelajar belajar mengikut masa yang ditetapkan dan mengikut jadual waktu yang disediakan.gengsterisme. Lantaran itu. remaja perlu menjauhkan diri daripada rakan-rakan yang terjebak dalam masalah sosial. Apabila remaja mengamalkan sikap yang terpuji dan tidak melanggar undang-undang negara. Di samping itu.Di sini. remaja juga perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang negara agar negara aman dan rakyat dapat hidup dalam harmoni. Remaja yang menjadi tonggak negara akan dapat memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara. Janganlah melibatkan diri dalam vandalisme.barulah segala wawasan negara dapat dijalankan dengan sempurna. Remaja sepatutnya menjadi teladan yang baik kepada adik -adik mereka dengan berusaha bersungguhsungguh bagi menjayakan kempen-kempen seperti Kempen Anti merokok.remaja yang berwawasan perlu menghargai masa dengan sebaik-baiknya kerana masa itu emas. Akhirnya.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Pelajar yang berdisiplin dapat menguruskan masa dengan sempurna .sudah tentu dia dapat belajar dengan tenang dan dapat menjawab soalan -soalan peperiksaan dengan mudah.peras ugut dan penyalahgunaan dadah.

Hasil perpaduan masyarakat Tanah Melayu ketika itu yang berganding bahu menuntut kemerdekaan telah membuka mata pihak Inggeris supaya memberikan kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Kepentingan perpaduan ialah perpaduan dapat menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka. Sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan. akan lahirlah masyarakat yang bersatu padu. Implikasinya. pelbagai ranjau berduri yang dilalui oleh generasi terdahulu untuk menuntut kemerdekaan.SEMANGAT KEKITAAN 'Bagai aur dengan tebing' merupakan peribahasa yang amat sinonim dengan kehidupan masyarakat Malaysia. Bertitik tolak daripada sikap saling menolong ini. masyarakat kini hidup harmoni tanpa gangguan dan kongkongan penjajah. tidak mungkin keharmonian dapat dinikmati ibarat 'bersatu kita teguh. bercerai kita roboh'.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 4. Walaupun penduduk Malaysia berbilang kaum namun semangat tolong-menolong sesama masyarakat amat penting untuk melaksanakan sesuatu perkara. Perpaduan merupakan aset terpenting Malaysia kerana tanpa perpaduan. Perpaduan yang telah wujud kini adalah warisan daripada warisan nenek moyang yang harus dikekalkan agar tak lapuk dek hujan. 9 . tak lekang dek panas.

Sebagai iktibar. masayarakat Malaysia wajar mengekalkan perpaduan demi mengelakkan semangat assabiah terjadi di atas bumi Malaysia ini. Masyarakat Malaysia juga dapat berkongsi ilmu antara satu sama lain dalam membangunkan negara. 10 . Konklusinya. Laungan 'Malaysia Boleh' perlu diteruskan agar semangat warganegara Malaysia ini digeruni oleh negara luar. wujudlah pelbagai masalah sosial yang melibatkan perkauman berdasarkan warna kulit. ekonomi negara akan berkembang dengan kemasukan palancong asing. pihak kerajaan perlulah mengadakan pelbagai program atau aktiviti yang dapat memupuk semangat perpaduan kaum. duduk sama rendah dengan negara lain. Semoga 52 tahun kemerdekaan pada tahun ini akan meningkatkan kesepakatan masyarakat untuk menobatkan Malaysia agar gah dan popular di seluruh sarwajagat ini.Kerjakhusus sejarah Muhammad Syahiman 970820385477 Selain itu. Rentetan itu. Malaysia dapat menjadi contoh terbaik kepada negara lain seperti negara Amerika Syarikat yang mengamalkan Dasar Aparteid. Dasar Aparteid ialah dasar yang mewujudkan jurang perbezaan antara golongan berkulit putih dengan golongan berkulit hitam. Akibatnya. Pelabur dari luar negara juga akan berminat untuk melabur di Malaysia. Selaras dengan itu. Perpaduan yang ditunjukkan oleh masyarakat Malaysia akan menarik minat pelancong asing untuk mengenali dengan lebih dekat lagi budaya masyarakat Malaysia yang berbeza kaum dan agama tetapi dapat hidup dengan harmoni di bawah satu bumbung. perpaduan kaum juga dapat mengelakkan semangat assabiah iaitu semangat kekitaan yang hanya mementingkan diri sendiri ala 'enau dalam belukar. melepaskan pucuk masing-masing'. perpaduan kaum yang mampu meningkatkan taraf ekonomi negara akan menjadikan Malaysia berdiri sama tinggi. kepentingan perpaduan yang lain pula ialah perpaduan dapat membangunkan ekonomi negara. Hasilnya. Di samping itu. Masyarakat Malaysia juga perlu memainkan peranan dalam memupuk perpaduan kaum supaya negara kekal dalam kemerdekaan. Semangat assabiah ini akan menimbulkan permusuhan antara kaum.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful