MENGANTISIPASI GERAKAN KRISTENISASI DI SUMBAR (INDONESIA

)
Oleh ; H. Mas’oed Abidin Wk. Ketua MUI / Dir.PPIM SUMBAR

08/16/08

Mas'oed Abidin

1

08/16/08

Mas'oed Abidin

2

• Mukadimah; Ancaman dan sasaran baru dinegaranagara beragama. • Takrif kerusakkan Aqidah; luas merebak • Gerakan Merusak Aqidah Umat; rangkaian, modus operandi, kaedah. • Gerakan Salibiyah, satu gerakan internasional (antar bangsa)………… • Amanat penting bagi ibu bapa menjaga anak turunan, generasi bangsa • Amanat penting bagi ummah
08/16/08 Mas'oed Abidin

Isi

3

Mukadimah
• Ancaman baru di negara-negara yang penduduknya banyak beragama Islam, • Menggoncang kestabilan ekonomi dan politik agar asing leluasa masuk pintu WTO, • Dimanfaatkan oleh badan-badan resmi internasional seperti Freemason dan Persatuan Gereja Sedunia. • Kedua badan tersebut selalu menjadikan Islam sebagai musuh tradisional, • Mempunyai kemampuan besar membiayai gerakan dan menggunakan kekuatan angkatan dan kelompok fanatisme kristiani.
08/16/08 Mas'oed Abidin 4

Kristenisasi
Gerakan antarabangsa dengan dana banyak dan taktik (tipuan) halus sehingga mampu merekrut hampir semua mangsanya, sasaran utama generasi muda yang kurang meminati akidah agama dan keluhuran adat istiadat untuk berpindah kepaham agama baru Kristen (melalui pemurtadan)
08/16/08 Mas'oed Abidin 5

Latar Belakang Lahirnya Gerakan Kristenisasi • Kristenisasi adalah suatu gerakan
keagamaan. Bersifat politis kolonialis. Muncul akibat kegagalan Perang Salib. • Berupaya menyebarkan agama Kristen ketengah bangsa-bangsa di dunia. • Terutama di negara dunia ketiga termasuk di Indonesia. • Sasarannya mencengkeramkan kekuasaan terhadap bangsa-bangsa tersebut.
08/16/08 Mas'oed Abidin 6

Pertama kali gerakan kristenisasi dicanangkan oleh Raymon Lull ke Timur Tengah
• Masuknya zending katholik Portugis ke Afrika abad 15. • Masuknya zending Kristen Protestan Inggris Jerman dan Perancis.
08/16/08 Mas'oed Abidin 7

• Baron du Betez sejak 1664

Peter Heling menceburkan diri ketengah umat Islam di pantai Afrika,
mendirikan akademi zending Masehi, keras dipenghujung abad 18 dan awal abad 19.
Mas'oed Abidin

• Mr. Cary , meneruskan, muncul lebih

08/16/08

8

Henry Martin (penginjil, meninggal 1812) menerjemahkan Bijbel kebahasa India, Persia dan Armenia
Dia juga mengirim missionaries kristen ke Asia Barat.
08/16/08 Mas'oed Abidin 9

Dewan Gereja Protestan (1795) bersama sekte Kopti Mesir mendirikan Misi Kristen menyebarkan Injil di Afrika.
• David Livingstone (1813-1873) menerobos jantung Afrika. • Misi Kristen memasuki Syam Siria di tahun 1849.
08/16/08 Mas'oed Abidin 10

Tahun 1855 organisasi Pemuda Masehi (Inggris dan Amerika) berdiri, Tugas menanamkan keyakinan Ketuhanan Almasih dalam diri masing-masing.
• Pada tahun 1895 Persatuan Mahasiswa Kristen Internasional berdiri • Titik berat studi terhadap problematika pelajar di beberapa negara, • Meluncurkan gerakan penanaman jiwa “cinta kasih” ajaran kristiani secara merata.
08/16/08 Mas'oed Abidin 11

• Prinsip dan Akidah memang sulit diamati. Melibatkan pengakuan (tasdik) pada hati yang bersangkutan • Tampak pada keengganan berpegang pada kepercayaan Islam • Lalai mengamalkan peribadatan Islam. • Sikap ini terlihat dalam percakapan, keengkaran mengikuti ajaran agama dan banyak melakukan hal-hal yang sudah keluar dari akidah Islam.
08/16/08 Mas'oed Abidin 12

Takrif kerusakkan akidah

Sisi Pengamalan; sangat mudah diamati
1. Mulai melaksanakan amal ajaran kristiani pada keseharian (baptism), 2. Bertukar nama kepada kristian (christian name), 3. Mengikuti ceramah dan aktiviti gereja, 4. Berpandangan anti-Islam, 5. Tidak salat, tidak mau berpuasa, 6. Senang memakai salib, tatoo dengan simbolsimbol kristiani pada badan (walaupun secara rahasia).
08/16/08 Mas'oed Abidin 13

Gerakan merusakkan akidah World Council of Churches
memang sudah lama membiayai, merencana dan melaksanakan ‘perang’ salibiyyah melalui penginjil kristian dan “barisan” gereja yang terlatih melalui persatuan dan gerakan resmi seperti WAO (Women Action Organization), Rotary, Lion, Interact Club di dunia Islam. Gerakan Free Masonary Movement menjadi payung kepada hampir kesemua badan bantuan internasional (WCC)
08/16/08

FreeMason World Council of Churches

WAO Interact

Rotary Club

Lion Club

Lodge
14

Mas'oed Abidin

1. CMS (Church Missionary Society) pada 12 April 1799 dari Inggris. 2. CMS bergerak keseluruh dunia secara bertingkat. 3. Badan gereja antarabangsa ini mempunyai banyak dukungan keuangan, diantaranya WCC (World Council of Churches). 4. Semua badan ini terletak dibawah induk Free Masonary Movement.
08/16/08

Gerakan Salibiyah Internasional
World Council of Churches (Church Missionary Society) Malaya 1951

India 1813 Mesir 1826

Sudan 1899

Negeria 1844
15

Mas'oed Abidin

Organization);disangsikan berperan merekrut perempuan Muslimah kedalam gerakan pelemahan Aqidah Islam dikalangan anak muda • Rotary Club; bersifat sukarelawan kerja berbagai kebajikan dan keahlian dari organisasi kenamaan ini. • Minuman arak dan pergaulan bebas menjadi budayanya.
08/16/08

Gerakan merusak akidah umat WAO (Women Action
FreeMasonary Movement World Council of Churches

WAO Interact Lion Club

Rotary Club

Lodge
16

Mas'oed Abidin

terdiri org kaya serta org, kenamaan dan mempunyai rangkaian rapi; dan upacara “penetapan” ketua cabangnya dilakukan menurut cara gereja. • Interact; himpunan pelajar perguruan menengah untuk kerja bakti sosial sukarela, mengikut sertakan remaja muslim kekelompok bebas esklusif dengan budaya arak dan pergaulan bebas.
08/16/08

Gerakan melemahkan akidah Lion Club; mempunyai latar belakang sukarelawan yang
FreeMason World Council of Churches WAO Interact Lion Club Rotary Club

Lodge
17

Mas'oed Abidin

Gerakan merusak akidah umat Lodge; Club esklusif dan
FreeMason World Council of Churches Rotary Club Interact Lion Club

pertemuan ditempat tertentu kadangkala di “Grand Lodge” dan “Freemason House”, dan seringkali banyak pejabat terlibat. Gerakan Freemason dibeberapa negara dilarang namun masih tetap berjalan dengan alasan HAM. • Seringkali “pertemuan antar anggota” dilakukan di hotelhotel mewah.
08/16/08

WAO

Lodge
18

Mas'oed Abidin

• Gerakan Salibiyyah mengetahui tidak mudah

Kaedah Salibiyah merusak akidah

• • • •

merusak akidah remaja Islam yang bijak, kuat agama dan dari keluarga Islam (ulama, pendakwah, pengurus pergerakan dsb). Taktik dipakai dengan cara halus (menurut cara Islam), Bahkan dengan hipnotis, perangkap, pemutar balikan pikiran, bantuan, dan simpanan. Akhirnya “perkawinan” melalui banyak jaringan yang sangat susah untuk dilacak, Dengan bantuan keuangan dan pekerjaan
08/16/08 Mas'oed Abidin 19

Samuel Zwemer Ketua Misionaris Kristen masuk ke Bahrain 1890.
– Sebagai Ketua Persekutuan Kristen Timur Tengah menerbitkan majalah Muslim World (1911). – Gerakan Zwemer sangat menonjol dibidang pelayan penduduk – Yang paling menonjol bidang kesehatan, pendidikan, terutama di negara-negara Asia Barat dan Tengah, – Samuel Zwimmer dapat dikategorikan tokoh terbesar gerakan kristenisasi abad 20
08/16/08 Mas'oed Abidin 20

Kenneth Cragg,
Dosen Universitas Amerika Kairo dan Kepala Bagian Theologi Masehi Lembaga Misi Kristen Hartford, menggantikan Zwemer 1. memimpin penerbitan Majalah Muslim World, 2. pada 1956 meluncurkan bukunya Panggilan Menara Adzan.
Catatan, dapat diteliti dari Al Mausu’ah al Muyassarah fil Adyan wal Mazahib al Mu’asharah, An Nadwah al “Alamiyah Lisy-syabab al Islamiy, Riyadh, 1993.pp. 108 –119, Gerakan Keagamaan dan Pemikiran (Akar Ideologis dan Penyebarannya), Lembaga Pengkajian dan Penelitian WAMY, Cet.kedua, al Ishlahy Press, Jakarta 1995.
08/16/08 Mas'oed Abidin 21

1. Lembaga Zwemer bergerak dalam penerbitan, penyebaran kajian, bimbingan kristenisasi terhadap umat Islam, penataran, pengkaderan, mencetak para misionaris dengan segala keahlian, meliputi seluruh “kerajaan Tuhan di bumi” 2. Kantor pusat di California USA, dipimpin penginjil fanatik Don Huck Crey , jebolan Fuller School of International Mission, tokoh Konperensi Kristen Luzon 1974, pemimpin Misionaris di Pakistan selama 20 tahun, dan penggagas Konperensi Kristen Colorado 1978.
08/16/08 Mas'oed Abidin 22

Gerakan Salibiyah Bekerja Intensif

• Nibrouse, Rektor Universitas Beirut 1948 berkata: Fakta telah membuktikan, pendidikan adalah sarana paling mahal yang telah diperalat para misionaris Amerika untuk mengkristenkan Suriah dan Libanon”, • Daniel Bills, “Universitas Amerika Istambul benarbenar terbuka yang didirikan seorang misonaris, dan karena itu harus dipimpin oleh seorang misionaris”.
08/16/08 Mas'oed Abidin 23

Beberapa konsep gerakan salibiyah melalui pendidikan

Pemikiran dan Doktrin 1. Tentang Persatuan Islam.
a. “Bahwa Persatuan Islam menghimpun cita-cita umat Islam. Maka gerakan kristenisasi adalah satu unsur sangat dominan untuk memecah gerakan persatuan Islam. Untuk itu, kita harus membelokkan orientasi persatuan umat Islam dengan gerakan kristenisasi” (Cardinal Simon). b. “Apabila umat Islam bersatu, pasti mereka akan menjadi malapetaka yang paling berbahaya di dunia, atau bisa juga akan menjadi dewa penyelamat. Tetapi, apabila mereka dibiarkan berpecah belah, pasti mereka tetap tidak bernilai dan tidak berpengaruh” (Lawrence Brown).
08/16/08 Mas'oed Abidin 24

memahami dan tidak menghargai agamanya. Mereka adalah pencuri, pembunuh dan terbelakang. Maka, sesungguhnya gerakan kristenisasi tetap berupaya membina mereka agar menjadi bangsa yang berkebudayaan” (Henry Jesups, misionaris Amerika). • “Agama Islam adalah benteng penghalang paling kokoh terhadap perjalanan gerakan kristenisasi (terutama di Afrika ???)” (Bills).
08/16/08 Mas'oed Abidin

Tentang Penyebaran “Orang-orang Islam sebenarnya tidak Islam.

25

Kaedah merusakkan akidah
SelB Kasih SelC pengkalan SelA Operasi
SelA: apabila SelB dijadikan pendinding bagi menghalang keluarga mangsa, mangsa di alihkan ke SelA biasanya dalam kawasan lain dari tempat SelB. Kadangkala “diumum” (melalui jiran) bahawa kononnya mangsa berehat di selB, walaupun sebenarnya di SelA. Disini mangsa dilatih sebagai pendakyah “kristian”. Sasaran pertamanya ialah adik beradiknya. Segala maklumat bagi mensasar adiknya yang terdekat diberitahu mangsa. Kerja mensasar dan menjebak dibuat olih orang lain. Mangsa sendiri dilatih menjalankan kerja keatas sasaran mangsa lain. Sekiranya mangsa “cemerlang” mangsa akan dipilih keluar negeriApabila ayahnyamangsa berjaya menyelamatkan adik mangsa keadaan adik mangsa terlalu teruk sehingga adik mangsa pernah berkata “ayah, bunuh sahajalah kakak itu, lain orang jadi mangsa nanti”.
26

SelD landing SelE sasar
08/16/08

Lodge

Grand Lodge

Mas'oed Abidin

Kaedah merusakkan akidah
SelB Kasih SelC pengkalan SelA Operasi
Lodge: Disini mangsa yang sudah berpendidikan tinggi (diluar negeri) akan menjadi pendakyah terkenal dikalangan padri kristian. Mangsa mendapat kelebihan berada di majlis pertemuan rahsia GMA antarabangsa dan menghadiri persidangan kristian antarabangsa. Grand Lodge: Keahliannya terdiri daripada orang kenamaan masyarakat dan merekalah yang telah “merestui” pengambilan mangsa dari keluarganya atas latar belakang tertentu dan potensi yang dilihat setelah mangsa cemerlang diSelA. Apa sahaja tindak tanduk keluarga mangsa akan dihalang melaui rangkaian orang kenamaan (seperti mempengaruhi Ketua Polis Negeri, Pej. Mufti, Qadi dsb.)
27

SelD landing SelE sasar
08/16/08

Lodge

Grand Lodge

Mas'oed Abidin

Contoh A2; pelajar Kejuruteraan
SelB Kasih SelC pengkalan SelA Operasi
SelE: A2 dikenalpasti. A2 diperkenal rakan sekelas pada teman lelaki pujaan (tidak belajar). SelD:A2 jarang pulang rumah dan selalu ke tempat “landing” diTasek Ampang/ Subang Jaya. SelC: A2 dijinak dengan keluarga teman lelaki pujaan di Cheras dan mulai dihasut membenci ayahnya. A2 dijauhkan diri dari keluarganya. Disini A2 bertukar nama kristian dan diberi rantai pujaan. SelB: A2 dihancurkan dalam satu upacara diiringi 3 lelaki (India, Cina dan temanya,Melayu) dgn dipaksa minum satu botol arak. A2 terus dilindungi dari cubaan ayahnya mendapatkannya. A2 di ‘kahwinkan”. SelA: A2 menjadi pendakyah dan diguna untuk mensasar kakanya A1 dan berada di Gombak, bersedia keluar negeri.
28

SelD landing SelE sasar
08/16/08

Lodge

Grand Lodge

Mas'oed Abidin

Contoh A1; pelajar Akauntan
SelB Kasih SelC pengkalan SelA Operasi
SelE: A1 dikenalpasti. A1 diperkenal rakan sekelas pada teman perempuan pujaan (baru habis belajar). SelD:A1 selalu ke tempat “landing” di Bangi Indah. Dari situ A1 dibawa ke SelC tanpa pegetahuan ibu bapanya. SelC: A1 dijinak dengan keluarga teman perempuan pujaan di suatu rumah terpencil kawasan sawah padi Sg. Besar dan sedang di atur ke SelB. Alhamdulillah, berkat bulan Ramadhan usaha ramai pehak, A1 berjaya diselamatkan secara aman dan sekarang dikawal. Tetapi A1 sentiasa hendak kesana sehingga sanggup tidak belajar lagi dan tidak peduli masa depanya.

SelD landing SelE sasar
08/16/08

Lodge

Grand Lodge
Mas'oed Abidin 29

Amanat penting kepada ibu bapa tanpa undang murtad
Selalu ikuti rakan sekelas anak seperti mengajak kerumah dan makan bersama bagi mengesan tanda awal yg. Anak sedang disasar. • Sekiranya “hilang” dari kelas, cepat dapatkan maklumat dari rakan sebilik Jab. Kebajikan dan pantas pergi ambil pada hari itu Masyarakat dapatkan Perintah • juga. Sekiranya didapati hilang cepat buat mahkamah atas Akta Pelindung laporan Polis atas “anak hilang dari rumah” Gadis (21 tahun kebawah) • Apabila dijumpai dan dibawa ke Balai Polis terus dapatkan Jab. Kabjikan Masyarakat (JKM)menahan anak dan keluarkan perintah mahkamah supaya di Pemulihan atas hantar kerumah pemulihan yg sesuai. Dapatkan bantuan/nasihat JKM Nasihat Jab. mengenai pemulihan akhlal/akidah. Kebajikan Masyarakat • Ibu Bapa perlu ushakan pemulihan ditempat tersenbut dengan sendiri. 08/16/08 Mas'oed Abidin 30

Buat Laloran Polis “anak hilang”

Amanat penting kepada ibu bapa dalam senario undang murtad
Buat Laloran Polis “anak hilang”
Selalu ikuti rakan sekelas anak seperti mengajak kerumah dan makan bersama bagi mengesan tanda awal yg. Anak sedang disasar. • Sekiranya “hilang” dari kelas, cepat dapatkan maklumat dari rakan sebilik dan pantas pergi ambil pada hari itu juga. • Sekiranya didapati hilang cepat buat laporan Polis atas “anak hilang dari rumah” • Apabila dijumpai dan dibawa ke Balai Polis terus dapatkan Jab. Agama Islam menahan anak dan keluarkan perintah mahkamah supaya di hantar kepusat pemulihan akidah. Dapatkan bantuan/nasihat Jab. Agama Islam mengenai pemulihan akhlal/akidah. • Ibu Bapa perlu ushakan pemulihan ditempat tersenbut dengan sendiri. Mas'oed Abidin 31 •

Jab. Agama Islam dapatkan Perintah mahkamah atas Undang Undang Murtad

Pemulihan atas Nasihat Jab. Agama Islam
08/16/08

Amanat bagi ummah
• Serangan Salibiyyah zaman IT amat amat berbahaya terutama bagi Malaysia dan Indonesia yang telah menjadi sasaran penting sejak kebangkitan Islam 1970. • Pemerintah Daerah mesti mempercepat lahirnya undang undang mencegah pemurtadan dengan Takrif (difinisi) yang luas sebagai instrumen memberantas ancaman terbaru pada negara dan ummat.
08/16/08 Mas'oed Abidin

Undang Undang Anti Pemurtadan dengan Takrif yang luas

Instrumen Memberantas Ancaman

32