"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

3 tahun 19.a. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah. Khadijah = 40 tahun 15. Maisarah 14. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . nabi =25 tahun . Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Di awal Islam.w? Jawapan.w? Jawapan. Khadijah .13.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2.sepupu nabi Zaid bin Harithah . Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. Burung Ababil Bhgn II 1.a. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. Iqra’ 17.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq . Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. 63 tahun 21. Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam .a. di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi. 40 tahun 16.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20. Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan.

Raihanah 9. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam. Buhaira 5. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. 1.Zainab Bt Khuzaimah 5.Syafiah 11.w. Pendeta Nasrani yang alim.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan. Halful Fudhul 7.a. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil.Hafsah 6. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan..Maimunah . kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya.a. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s. Mengikut sejarah. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda.Zainab Bt Jahsyi 8.3.Saudah Bt Zam’ah 3. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan.Aisyah 4. Ketika Nabi berusia 12 tahun. Semenjak kematian Abdul Muthalib. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s.Ummu Salamah 7.Ummu Habibah 12. Ketika itu. Jawapan. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun.Khadijah Bt Khuwailid 2. peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah. Ketika Nabi berusia 15 tahun. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan.Mariyah Qibtiyah 13.Juwairiyah 10. 4.

Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. Nabi Muhammad s. Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan. Abdullah.8. Ibrahim.usia 63 tahun 10. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s. Siti Khadijah 13. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin. Rukiyah. Isnin. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. Qasim. apakah maksud al-amin? Jawapan. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu.w wafat? Jawapan. ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s.a. Ummi Kalthum.w. Fatimah. Sebelum diangkat sebagai rasul. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11. Setahun selepas tahun kesedihan. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s. 9.a.w? Jawapan. Dalam sejarah.t selama sebulan. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Isra’ Mikraj .a. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan. Zainab. Gua Hira (di Jabal Nur) 12.w mempunyai tujuh orang anak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful