"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Iqra’ 17. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan.a. Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. 3 tahun 19. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam . Burung Ababil Bhgn II 1. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq . Maisarah 14. 63 tahun 21.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2. Khadijah = 40 tahun 15. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20.w? Jawapan. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Di awal Islam.a.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan. 40 tahun 16.sepupu nabi Zaid bin Harithah . di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18. Khadijah .w? Jawapan. Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.a.13. nabi =25 tahun .

Ketika Nabi berusia 15 tahun. Pendeta Nasrani yang alim..Zainab Bt Khuzaimah 5.Khadijah Bt Khuwailid 2. Halful Fudhul 7.Aisyah 4. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan. peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah.a. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6.Hafsah 6. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam.Ummu Habibah 12. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. Semenjak kematian Abdul Muthalib. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s. Ketika Nabi berusia 12 tahun. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun.Raihanah 9. 1.Mariyah Qibtiyah 13.Saudah Bt Zam’ah 3.w. kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah. Buhaira 5.Juwairiyah 10.Zainab Bt Jahsyi 8.Syafiah 11. Mengikut sejarah.a. 4.3.Maimunah . Jawapan. Ketika itu. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya.Ummu Salamah 7. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan.

ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda. Ibrahim. Sebelum diangkat sebagai rasul. Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan.8. Gua Hira (di Jabal Nur) 12.a. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan.a.w. Nabi Muhammad s. Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. Abdullah. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam. apakah maksud al-amin? Jawapan. 9. Isnin. Zainab. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan.usia 63 tahun 10. Setahun selepas tahun kesedihan. Dalam sejarah. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan. Siti Khadijah 13. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. Qasim. Ummi Kalthum. Fatimah. Isra’ Mikraj . seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s.w? Jawapan.w mempunyai tujuh orang anak. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin. Rukiyah.w wafat? Jawapan.t selama sebulan. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi .a.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful