"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam .w? Jawapan.a.a. Maisarah 14. Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. Iqra’ 17. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. Burung Ababil Bhgn II 1. 63 tahun 21. Bilakah tarikh nabi Muhammad s.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq . Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan. nabi =25 tahun .a.w? Jawapan. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Di awal Islam. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi. Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. Khadijah .kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2. Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s.sepupu nabi Zaid bin Harithah . Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan.13. di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . Khadijah = 40 tahun 15. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah. 3 tahun 19. 40 tahun 16.

w.Mariyah Qibtiyah 13.Maimunah . telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s.Khadijah Bt Khuwailid 2. Buhaira 5. Semenjak kematian Abdul Muthalib.Ummu Salamah 7.Zainab Bt Jahsyi 8. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan. 1. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam. Pendeta Nasrani yang alim. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6.Syafiah 11..a. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil.Aisyah 4.Zainab Bt Khuzaimah 5.a.Juwairiyah 10.Ummu Habibah 12.3. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun. Halful Fudhul 7. Ketika itu. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. 4. kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah. Jawapan. Ketika Nabi berusia 12 tahun. Ketika Nabi berusia 15 tahun. Mengikut sejarah. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan.Hafsah 6. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s. peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah.Raihanah 9.Saudah Bt Zam’ah 3. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan.

diwajibkan solat lima waktu sehari semalam. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. apakah maksud al-amin? Jawapan.a. Setahun selepas tahun kesedihan.w wafat? Jawapan. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin.a. 9. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu.w? Jawapan. Isnin. Gua Hira (di Jabal Nur) 12.a. Dalam sejarah.w. ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan. Zainab.usia 63 tahun 10. Ibrahim. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. Sebelum diangkat sebagai rasul. Abdullah. Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan. Nabi Muhammad s. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s.w mempunyai tujuh orang anak. Fatimah. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11. Isra’ Mikraj . Siti Khadijah 13.t selama sebulan. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s. Qasim. Rukiyah.8. Ummi Kalthum. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful