P. 1
semua tentang rasulullah s.a.w

semua tentang rasulullah s.a.w

|Views: 68|Likes:
Published by Zainal Ariffin

More info:

Published by: Zainal Ariffin on Feb 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2011

pdf

text

original

"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

40 tahun 16.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib .w? Jawapan. nabi =25 tahun . Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. 3 tahun 19.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20. 63 tahun 21. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan. Khadijah . Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.w? Jawapan. Maisarah 14. Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s.13. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Iqra’ 17.a. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam .a.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq . Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan. Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. Khadijah = 40 tahun 15. di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah.sepupu nabi Zaid bin Harithah . Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.a. Di awal Islam. Burung Ababil Bhgn II 1. Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan.

Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun. Buhaira 5. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s.Maimunah . Ketika itu.a.Aisyah 4. Ketika Nabi berusia 12 tahun. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan.Mariyah Qibtiyah 13. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam.3. Jawapan.Zainab Bt Jahsyi 8.Khadijah Bt Khuwailid 2.Juwairiyah 10. Halful Fudhul 7. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda.a.. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan.Saudah Bt Zam’ah 3.Ummu Habibah 12. Mengikut sejarah. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya.Raihanah 9. Semenjak kematian Abdul Muthalib.Syafiah 11. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan. 4. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil.Ummu Salamah 7.w. Pendeta Nasrani yang alim. peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah. kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah. Ketika Nabi berusia 15 tahun. 1.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan.Hafsah 6.Zainab Bt Khuzaimah 5.

w. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda. Siti Khadijah 13. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s. 9. Nabi Muhammad s. Ummi Kalthum. Fatimah. Qasim. Gua Hira (di Jabal Nur) 12.w? Jawapan. Isra’ Mikraj . Sebelum diangkat sebagai rasul. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin. Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan.8. Abdullah. Ibrahim. Zainab. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan. Dalam sejarah.a. Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. Isnin.w mempunyai tujuh orang anak. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s.t selama sebulan. apakah maksud al-amin? Jawapan.usia 63 tahun 10.a. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan. Setahun selepas tahun kesedihan.w wafat? Jawapan.a. Rukiyah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->