"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

Di awal Islam. Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. Khadijah = 40 tahun 15. Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20. Iqra’ 17. 40 tahun 16. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam . 63 tahun 21. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.a. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq . Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah.a.13. di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18.a. Khadijah . Burung Ababil Bhgn II 1.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . nabi =25 tahun . Maisarah 14.w? Jawapan.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2.sepupu nabi Zaid bin Harithah . 3 tahun 19.w? Jawapan.

Ummu Habibah 12. peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s. Ketika itu.Saudah Bt Zam’ah 3.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan.Zainab Bt Khuzaimah 5.Hafsah 6.. Halful Fudhul 7. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan.Mariyah Qibtiyah 13. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun.Syafiah 11. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan.Ummu Salamah 7. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6.Raihanah 9. Ketika Nabi berusia 15 tahun. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam. Semenjak kematian Abdul Muthalib. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya. Jawapan.Khadijah Bt Khuwailid 2.a.Zainab Bt Jahsyi 8.w.3. Buhaira 5. kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s. Ketika Nabi berusia 12 tahun. Pendeta Nasrani yang alim.Maimunah . peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. 1. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan.Aisyah 4. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil.Juwairiyah 10. 4. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda. Mengikut sejarah.a.

apakah maksud al-amin? Jawapan. ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda.w. 9.w? Jawapan. Fatimah.w wafat? Jawapan. Qasim. Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan. Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi.8. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan. Isnin.t selama sebulan. Nabi Muhammad s.a.a. Dalam sejarah. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan. Ummi Kalthum.usia 63 tahun 10. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan. Rukiyah. Abdullah. Setahun selepas tahun kesedihan. Gua Hira (di Jabal Nur) 12. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam.a.w mempunyai tujuh orang anak. Sebelum diangkat sebagai rasul. Zainab. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin. Siti Khadijah 13. Isra’ Mikraj . Ibrahim. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful