"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

w? Jawapan. Burung Ababil Bhgn II 1. 3 tahun 19. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Di awal Islam. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20.a.w? Jawapan. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Khadijah . di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18.sepupu nabi Zaid bin Harithah . Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. 40 tahun 16. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. Iqra’ 17. 63 tahun 21. nabi =25 tahun . Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam . Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq . Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Khadijah = 40 tahun 15.a.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan. Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan.a. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah. Maisarah 14.13.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2.

peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah.Saudah Bt Zam’ah 3. Pendeta Nasrani yang alim. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Ketika Nabi berusia 15 tahun.Ummu Habibah 12. Halful Fudhul 7. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s.w. 4. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan. Semenjak kematian Abdul Muthalib. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6. Jawapan. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s.Syafiah 11..Juwairiyah 10.Khadijah Bt Khuwailid 2.a. kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun.Ummu Salamah 7. Ketika Nabi berusia 12 tahun.Raihanah 9. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya.Zainab Bt Khuzaimah 5. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil.Hafsah 6. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan.Aisyah 4. 1.Zainab Bt Jahsyi 8. Mengikut sejarah. Ketika itu.a. Buhaira 5.Maimunah .Mariyah Qibtiyah 13.3.

Zainab. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan.w. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan.a. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s. 9. Isra’ Mikraj . ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda. Fatimah. Nabi Muhammad s. Rukiyah. Abdullah. Ummi Kalthum. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s. Sebelum diangkat sebagai rasul.usia 63 tahun 10.a. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam. Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin.8. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. Isnin. Gua Hira (di Jabal Nur) 12. apakah maksud al-amin? Jawapan. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan.w wafat? Jawapan.w? Jawapan.w mempunyai tujuh orang anak. Qasim. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s.a. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu. Ibrahim. Dalam sejarah. Siti Khadijah 13.t selama sebulan. Setahun selepas tahun kesedihan. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful