"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq .w? Jawapan.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2. di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18. Di awal Islam.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s. 3 tahun 19. Khadijah = 40 tahun 15. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam . nabi =25 tahun . Burung Ababil Bhgn II 1.a. Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. 40 tahun 16. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah. Maisarah 14.a. Iqra’ 17. 63 tahun 21.sepupu nabi Zaid bin Harithah .a. Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan. Khadijah . Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan.13.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20. Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan.w? Jawapan. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan. Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s.

pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya. Semenjak kematian Abdul Muthalib.Aisyah 4.w. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan.Mariyah Qibtiyah 13.Syafiah 11. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda. Pendeta Nasrani yang alim.Hafsah 6.Juwairiyah 10. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s.Khadijah Bt Khuwailid 2. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan. Ketika Nabi berusia 12 tahun. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6. Halful Fudhul 7.a.Saudah Bt Zam’ah 3.Zainab Bt Jahsyi 8. Mengikut sejarah. Ketika itu.Zainab Bt Khuzaimah 5. Buhaira 5. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci.Raihanah 9. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun.a. Ketika Nabi berusia 15 tahun.Ummu Salamah 7. 1.Maimunah . kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan. peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s. 4.3. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan. Jawapan.Ummu Habibah 12. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil..

Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan.8.w. Setahun selepas tahun kesedihan. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan. Ummi Kalthum.a. Ibrahim. ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda. Rukiyah. Abdullah. Nabi Muhammad s. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11.a. Fatimah. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s. Gua Hira (di Jabal Nur) 12. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul.a.w wafat? Jawapan. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam. apakah maksud al-amin? Jawapan. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s. Isnin.w mempunyai tujuh orang anak. Dalam sejarah.usia 63 tahun 10. Qasim. Siti Khadijah 13.w? Jawapan. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan. Isra’ Mikraj . Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan. Sebelum diangkat sebagai rasul. Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Zainab. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin. 9.t selama sebulan.