P. 1
semua tentang rasulullah s.a.w

semua tentang rasulullah s.a.w

|Views: 69|Likes:
Published by Zainal Ariffin

More info:

Published by: Zainal Ariffin on Feb 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2011

pdf

text

original

"Semua tentang Rasulullah s.a.w" :: SEMBANG UMUM :: ISLAMIC TALK Page 1 of 1 • Share • Actions ! "Semua tentang Rasulullah s.a.

w" zulkbo on Wed Apr 07, 2010 11:36 pm Ramai yang mungkin terlupa atau tidak tahu.. jadi mari kita berkongsi ilmu........ 1. Bilakah nabi Muhammad s.a.w dilahirkan? Jawapan – 12 Rabiul Awal Tahun Gajah 2. Siapakah nama ibu dan bapa nabi? Jawapan;ibu =Aminah bt Wahab bin Abdumanaf bin Zuhrah bin Kilab bin Murrah Bapa = Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdumanaf bin Qushai bin Kilab bin Murrah 3. Bilakah bapa nabi meninggal dunia? Jawapan; ketika nabi berusia 2 bulan dalam kandungan ibunya 4. Dimanakah ibu nabi wafat dan dikebumikan? Jawapan; Abwa’ (sebuah desa antara Madinah dan Juhfah) 5. Ibu Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 6 tahun 6. Nabi diberi nama oleh datuknya dengan nama MUHAMMAD, apakah maksud Muhammad? Jawapan; yang terpuji 7. Siapakah nama datuk nabi yang memeliharanya setelah kematian ibunya? Jawapan; Abdul Muthalib 8. Datuk Nabi meninggal dunia ketika nabi berusia berapa tahun? Jawapan; 8 tahun 9. Nabi telah dihantar ke perkampungan Bani Saad untuk disusukan kepada wanita desa. Siapakah nama ibu susuan nabi s.a.w? Jawapan; Suwaibah al-aslamiyah dan Halimatus Saadiah 10. Berapa lamakah nabi dijaga oleh ibu susuan di perkampungan bani Saad? Jawapan; sehingga nabi berumur 5 tahun 11. Siapakah nama bapa saudara yang menjaga Nabi setelah kematian datuknya? Jawapan; Abu Thalib 12. Ketika nabi masih remaja, baginda telah bekerja mengambil upah sebagai pengembala binatang ternakan. Apakah binatang tersebut? Jawapan; kambing

nabi =25 tahun . Maisarah 14.w dilahirkan mengikut kalendar masehi? -jawapan – 20 april 571M 2.a. Siapakah orang yang mula-mula masuk Islam sepanjang dakwah nabi secara sembunyisembunyi? Jawapan. Berapakah usia nabi ketika wafat? Jawapan.isteri Nabi Ali bin Abi Thalib . Dimanakah markaz/pusat dakwah tersebut? Jawapan. Nabi telah berdakwah secara sembunyi-sembunyi.sepupu nabi Zaid bin Harithah . Berapa lamakah nabi berdakwah secara sembunyi-sembunyi? Jawapan. 3 tahun 19. Khadijah . Di awal Islam. Tentera bergajah telah dimusnahkan oleh Allah dengan dikirimkan burung apa? Jawapan.hamba nabi kemudian jadi anak angkat nabi Abu Bakar As-Siddiq .w? Jawapan.kawan karib nabi Uthman bin Affan Zubair bin Awwam Sa’ad bin Abi Waqas Abdul Rahman bin ‘Auf Thalhah bin ‘Ubaidillah Abu ‘ubaidillah bin Jarrah Arqam bin Abi al-Arqam Fatimah bt Khattab (adik Umar al-Khattab) dan suaminya Said bin Zaid al-‘Adawi 20.a. 63 tahun 21. Berapakah usia nabi ketika diangkat sebagai rasul? Jawapan.a. api sembahan Agama Majusi di Rom terpadam . Apakah peristiwa yang berlaku sebagai tanda sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Apakah ayat al-Quran yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s. Burung Ababil Bhgn II 1. Pada usia berapakah Nabi dan Khadijah diijabkabulkan/berkahwin? Jawapan.w? Jawapan.13. Iqra’ 17. Siapakah nama pembantu Siti Khadijah tersebut? Jawapan. di rumah Arqam bin Abi Al-Arqam 18. Bilakah tarikh nabi Muhammad s. Khadijah = 40 tahun 15. Nabi pernah membawa barang dagangan Siti Khadijah untuk berniaga di Syam bersama dengan pembantu Siti Khadijah. 40 tahun 16.

Saudah Bt Zam’ah 3. Buhaira 5. Ketika itu. Menurut pandangan bangsa Arab pada masa itu. Mengikut sejarah. Ketika Nabi berusia 12 tahun.Khadijah Bt Khuwailid 2. Harbul Fijar (peperangan mencemar kesucian) 6. peperangan adalah dilarang pada bulan zulqaedah kerana ia adalah bulan suci. Jawapan.Maimunah . peperangan antara Quraisy dan Qais ‘Ailan yang berlaku pada bulan Zulqaedah.3.a..Juwairiyah 10. Ketika Nabi berusia 15 tahun. 1. Sebutkan empat sahaja daripada isteri baginda. Abu Thalib membawa nabi bersama dalam urusan perdagangan ke Syam. Kenapakah tahun kelahiran nabi digelar sebagai tahun gajah? Jawapan.Zainab Bt Jahsyi 8. kerana pada tahun berkenaan tentera bergajah yang diketuai oleh Abrahah menyerang dan mahu meruntuhkan Kaabah.Hafsah 6.Ummu Salamah 7. Pendeta Nasrani yang alim.Syafiah 11. Semenjak kematian Abdul Muthalib.Zainab Bt Khuzaimah 5. Halful Fudhul 7.w.a. Apakah nama peperangan tersebut? Jawapan.Mariyah Qibtiyah 13. 4.Aisyah 4. telah berjumpa dan menasihati Abu Thalib supaya menjaga dengan baik dan membawa pulang segera Nabi Muhammad s.Raihanah 9.Ummu Habibah 12. Tetapi tentera tersebut dihancurkan oleh Allah dengan burung Ababil. Aku janji dan sumpah tersebut telah dilakukan di rumah Abdullah Bin Juda’an ketika nabi berusia belasan tahun.w kerana dikhuatiri akan dibunuh oleh orang yahudi? Siapakah nama pendeta Nasrani tersebut? Jawapan. Seramai 13 orang yang telah menjadi isteri kepada nabi Muhammad s. pemimpin-pemimpin Quraisy telah bersumpah akan bersatu dan bersama dalam menangani kes-kes di kota Mekah supaya tiada seorangpun yang akan teraniaya. apakah nama sumpah tersebut? Jawapan.

a.w wafat? Jawapan.w mempunyai tujuh orang anak. nabi dihiburkan dengan mukjizat yang besar dan pada ketika itu. Abdullah. ada dua musibah yang besar telah menimpa baginda.w? Jawapan. Qasim. Setahun selepas tahun kesedihan. Sebelum diangkat sebagai rasul. Ummi Kalthum. Kematian Abu Thalib Kewafatan Isteri nabi. Dimanakah Nabi ber’uzlah? Jawapan. Pada tahun ke 10 baginda diutus sebagai rasul. Nabi ber’uzlah (bertahanus) untuk beribadat dan berzikir kepada Allah s. 9. Fatimah.a. diwajibkan solat lima waktu sehari semalam.w.t selama sebulan. Bilakah tarikh Nabi Muhammad s. Zainab. tahun tersebut digelar sebagai ‘Aamul Huzni’ iaitu Tahun Kesedihan. Apakah dua musibah tersebut yang menimpa Nabi? Jawapan.8. seorang yang jujur dan amanah/orang yang dapat dipercayai 11. Sebutkan tiga sahaja nama anak Nabi Muhammad s. 12 Rabiul Awal tahun 11 hijrah / 8 Jun 632 Masehi . Apakah nama peristiwa tersebut? Jawapan. Nabi Muhammad s. Rukiyah. Gua Hira (di Jabal Nur) 12. apakah maksud al-amin? Jawapan. Nabi semasa sejak kecil telah digelar al-Amin. Dalam sejarah. Siti Khadijah 13.usia 63 tahun 10. Ibrahim. Isra’ Mikraj . Isnin.a.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->