Sukan dan Pelancongan

Peranan sukan membantu sektor pelancongan

Disediakan Oleh: Sia Leh Ching Suhailah Binti Osman

Sukan

Sektor Pelancongan

Pelancongan Sukan
i. Pelancongan sukan dikategorikan sebagai melancong untuk menyertai acara sukan dan menyaksikan acara sukan. (Menurut Joy dan Paul (1999)) ii. Sambutan dan harapan pihak kerajaan untuk memajukan sektor pelancongan negara melalui langkah-langkah dalam Pelan Pemulihan Ekonomi Negara (PPEN).

Peranan Sukan Membantu Sektor Pelancongan

Penganjur dan tuan rumah

Pelancongan Sukan
Aktiviti ercutian bercorak ukan (sport oriented vacations) Penyediaan kemudahan dan infra truktur ukan yang lengka dan canggih

Penganjur dan tuan rumah
‡ Penganjuran sukan popular yang bertaraf dunia mempunyai potensi tarikan pelancongan. ‡ Setiap tahun berebut-rebut negara yang berkemampuan hendak mendapatkan peluang sebagai penganjur. ‡ Malaysia kini semakin giat mempromosikan diri sebagai penganjur dan tuan rumah kepada pelbagai kejohanan sukan dan aktiviti rekreasi bertaraf dunia. ‡ Contoh: ± Grand Prix Formula 1 merupakan penarik pelancong kepada negara penganjur di samping perolehan tajaan yang menguntungkan penganjur.

Perbelanjaan harian Pengaliran wang/ pertukaran wang

Pengangkutan

Pembelian barangan Penganjuran sukan Jualan tiket Bagi setiap acara dalam kejohanan

Pelaburan

Pen ediaan kemudahan dan infrastruktur sukan ang lengkap dan canggih
Membolehkan sentiasa bersedia untuk menganjurkan apa jua kejohanan sukan.

Menarik minat atletatlet untuk datang berlatih.

Menarik minat pegawai luar negara datang bertugas.

Menarik peminat sukan luar negara datang mencuba sukan yang disukai.

Aktiviti percutian bercorak sukan (sport oriented vacations)
‡ Pelbagai aktiviti berteraskan adventure sports boleh diadakan alam semula jadi yang bukan sahaja indah tetapi juga mencabar. ‡ Ini mengalakkan pelancongan yang mempunyai minat khas untuk datang dan mengalami sendiri aktiviti sukan dalam persekitaran yang begitu mencabar. ‡ Contoh:
± Malaysia memiliki lebih daripada 250 padang golf di seluruh negara yang menjadi tarikan mereka yang menggemari sukan golf.

Contoh sukan- Formula Satu (F1)

‡ Kelas tertinggi perlumbaan formula kereta satu tempat duduk dengan tayar terdedah ditakrifkan oleh Federation Internationale de l¶Automobile (FIA) 1. ‡ Musim kejuaraan F1 terdiri daripada siri perlumbaan, dikenali sebagai Grand Prix yang diadakan di litar perlumbaan ataupun di jalan raya tertutup bagi menentukan dua Kejuaraan Dunia, iaitu satu untuk pemandu dan satu lagi adalah pengeluar.

‡ Secara purata hampir 55 juta orang dari seluruh dunia menonton perlumbaan F1 secara langsung. ‡ Melalui penyertaan dalam perlumbaan F1, lebih 300 stesen televisyen menyiarkan perlumbaan.

Formula Satu Satu Malaysia (F1 1M)
‡ Usaha sama kerajaan dan swasta bagi menyertai perlumbaan F1. ‡ F1 1Malaysia telah membuat penampilan sulung pada F1 di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) pada tahun 2010. ‡ Penyertaan ini telah mempromosikan Malaysia dan secara langsung merangsang perkembangan industri pelancongan negara.

Rujukan
‡ Buku Haji Gapor Ahmad (2007). Kejurulatihan dan Sains Sukan, Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn. Bhd. ‡ Internet Admin (2009, Mei 01). Pelancongan Sukan. Dilayari pada 11 Januari 2011. http://www.motour.gov.my/bm/program-pelancongan/lain-lainprogram/pelancongan-sukan.html Mohamad Rosli Bin Badron (2010). Impak Pelancongan Sukan Terhadap Alam Sekitar. Dilayari pada 13 Januari 2011. http://www.smkdds.com Khairulaiman (2010). Kebaikan sukan kepada Negara. Dilayari pada 13 Januari 2011. http://www.blogspot.com Dilayari pada 16 Januari 2011. http://www.scribd.com/doc/38945380/ASG-Formula-One

Sekian, terima kasih.