Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim. Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. 2 . Jika manusia tidak menuntut ilmu. negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan. mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain. Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan.

yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama. dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut. Daripada sudut pekerjaan. akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. Dengan ini. mengikut satu aliran. tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya. istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. 3 . Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak. Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. Pada hakikatnya. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. Dengan pengertian ini. Ia mengandungi dua dalam satu. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. termasuklah fizikal manusia. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya.

Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus.´ 4 .T. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka. dan dipikullah amanat itu oleh manusia. maka taatilah Dia. 2. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh. suami. Sayyidah Aishah( r. isteri dan anak. mampu menentukan tanggungjawab. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah. maka jangan berbuat demikian. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. a) meriwayatkan Rasullah( S.A. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas.W.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak. dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa. Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak. ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah. Allah S.1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa.

´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah.1. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu. Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S. Rasulullah s. dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku.W.T. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar.´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja. 5 . perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK.w. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka.1.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA. 2.a.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.a.w. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia. bangsa dan negara.

Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan. ke atas para suami.1. 2. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak. bersikap lemah lembut dengan mereka. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka. isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka. Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka.1. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan. menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam. 2.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya. Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya.4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI.T. Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. Apabila suami pulang.W. 6 . Sementara itu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang. berkorban harta dengan mereka. Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid.

ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat. c) Cinta-mencintai. dan menghormati darahnya. menghormati hartanya dengan tidak diganggu.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri. Rasullah s.  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. jabatan. tidak dititiskan setitispun darahnya. kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah. umat Islam pengikut Nabi 7 . bukan kerana harta. kedudukandan lain-lain.´ a) Tolong-menolong. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun.w.a.´ d) Kasih-mengasihi.´ Oleh itu.  Disamping cinta mencintai. Dihormati peribadinya. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya. Dalam bahasa Arab. b) Hormat-menghormati.  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain.

3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. 2. Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. (Al-Qur¶an. ayat:44. Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah. adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah.´ 8 .W. dermawan terhadap kerabat.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S. maka mereka itu adalah orang-orang kafir. mencegah dari melakukan kekejian. surah Al-Fath:30). penindasan terhadap golongan miskin. hasut-menghasut. kemungkaran dan penindasan. Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan.´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam.T. pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat. Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat.

disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus. iaitu berlapang dada. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. kasihan belas.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. 9 . menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. suka menerima berita keburukan orang. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka. berkasih sayang dan sebagainya. suka mencari kesalahan orang. meruntuhkan hubungan baik masyarakat. menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. mesra. µpulan bermaksud begini¶. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. terlalu cepat membuat tuduhan. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina. maka. dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. memutuskan tali kekeluargaan. hati yang bersih dan muka yang manis. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang. ukhuwwah. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai. kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. menyalakan perasaan dengki dan kebencian. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´. tuduhantuduhan seperti. µniat si pulan begini¶. ianya akan membawa kepada. menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3.

boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan. Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´. dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah. Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka. bahkan mereka akan sering berbalah-balahan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. 10 . Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan. maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶. Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat.

seorang yang tampak amanah pada zahirnya. yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´. kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram. akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan.Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. akan diambil yang tidak baik. buruk sangka. walaupun orang itu 11 . Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu. Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. wajib dijauhi. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´.

mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah. membanggakan dirinya dan menghina orang lain. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan. mengagumi kebolehan dirinya. Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk. menuduh tanpa asas. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. Buruk sangka. semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. cepat menghukum telah menakutkan orang. umpatan jahat dan tuduhan palsu. ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. 12 . demikianlah juga sebaliknya. dia akan sentiasa berprasangka buruk. walaupun orang itu benar pada dasarnya. Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak.

melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya.segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW. ii.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) .0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam. dan nafsu semata. Penerimaan (25%) . dan fulus. Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam. malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah. perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. Satu lagi pertimbangan ekonomi. iii. Penafian (25%) .yakni menolak ideologi. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT. iv. ajaran yang selain dari Allah. duit. Pengakuan (25%) . Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i. Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri. Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus. Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi. Namun 13 . Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata. Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai. akal. sistem. Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam. Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan.

pening pihak berkuasa memikirkannya. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi. Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya. Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 . Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. Berkat itu tidak boleh dibeli. Bukan mengharap pada yang lain. antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. Hidup di dunia hanya seketika.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Namun jika dia tidak solat. apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama. Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah. Semuanya akan ditinggalkan. Apabila kita ke pasar. kerana solat itu tiang Agama. Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. Masalah ragut tidak berkesudahan. Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. segar dan murah itu.

Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. Dadah adalah musuh nombor satu negara. Hukuman yang ada ialah "356". minuman keras.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. samun. Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. Itulah penyelasaian mutlak. Apabila 15 . Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. ia mendekatkan kita pada kegawatan. Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. curi. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia. Tidak lebih RM3k denda. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya. pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. Akibatnya kes ragut. Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. dan menghampiri zina. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT. Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak. Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam.

Jangan jemu ke majlis ilmu. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi. bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Bezanya cuma akad kata mereka. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. talileher. berguru lagi dan lagi. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. lagi baik. Amalan wajib itulah perkara asas. yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. Ibarat seorang anak dara yang cantik. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. Nau'zubillah. Amalan sunat adalah perhiasan. Amat janggal bila kita pakai talileher. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. dan jam itu perhiasan. jejaka yang sama). Jika lengkap asas dan perhiasan. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina. 16 . Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. maka kemusnahan setia menanti. Itulah penting 'aqad' itu. Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. Ibarat pen. Kena faham dan jelas.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan. Itulah antara kegawatan yang wujud. belajar. Maka rugilah kita serugi-ruginya. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba.

w.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5.w. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar. Akhirnya. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa. 17 . Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu. Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam. jika kita suka mengumpat. iaitu selamat. aman. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s. semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri. Dengan lain perkataan.t. sejahtera. dan damai. perbalahan. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain.t. Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini. perselisihan pendapat dan pandangan.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah. Justeru. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. ia satu perkara yang diharamkan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful