Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". 2 . negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan. Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan. Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. Jika manusia tidak menuntut ilmu. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya. Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan.

istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu. termasuklah fizikal manusia. tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri. Ia mengandungi dua dalam satu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. Daripada sudut pekerjaan. Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´. Pada hakikatnya. Dengan ini. kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya. mengikut satu aliran. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali. Dengan pengertian ini. 3 . dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya. yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya. Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut.

´ 4 .Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri.A. dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa. 2.T. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh. Allah S. berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah. mampu menentukan tanggungjawab. a) meriwayatkan Rasullah( S. maka jangan berbuat demikian. Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. dan dipikullah amanat itu oleh manusia.W. ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya. maka taatilah Dia. Sayyidah Aishah( r. suami. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. isteri dan anak.1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa. Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas.

a.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA.w. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar. perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama. Rasulullah s.1. 5 .W.w. bangsa dan negara.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya. 2.´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku.a. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia.1. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka.´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja. dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu.T. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya. Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.

isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka.W.T. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak. ke atas para suami. Sementara itu. 6 .4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka.1. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya. Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya. Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid. Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu. Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. 2. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan. menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka. berkorban harta dengan mereka.1. Apabila suami pulang. 2. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam. bersikap lemah lembut dengan mereka.

b) Hormat-menghormati.2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain. kedudukandan lain-lain. c) Cinta-mencintai. menghormati hartanya dengan tidak diganggu. tidak dititiskan setitispun darahnya. bukan kerana harta.´ a) Tolong-menolong. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim. dan menghormati darahnya.´ Oleh itu. umat Islam pengikut Nabi 7 .  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah. Rasullah s.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama.w.  Disamping cinta mencintai. jabatan. kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun. Dihormati peribadinya. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta. ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat.´ d) Kasih-mengasihi. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya. Dalam bahasa Arab.  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.a.

kemungkaran dan penindasan. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S.W.3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. surah Al-Fath:30).T.´ 8 . Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat. (Al-Qur¶an. 2. penindasan terhadap golongan miskin.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya. Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah. mencegah dari melakukan kekejian. dermawan terhadap kerabat. hasut-menghasut.´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam. adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah. ayat:44. pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat. Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan. maka mereka itu adalah orang-orang kafir.

dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. µniat si pulan begini¶. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. maka. ukhuwwah. berkasih sayang dan sebagainya. suka menerima berita keburukan orang. tuduhantuduhan seperti. µpulan bermaksud begini¶. kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. memutuskan tali kekeluargaan. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. iaitu berlapang dada. meruntuhkan hubungan baik masyarakat. menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. terlalu cepat membuat tuduhan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3. disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia. menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat. mesra. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. 9 . kasihan belas. menyalakan perasaan dengki dan kebencian. suka mencari kesalahan orang. hati yang bersih dan muka yang manis. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai. ianya akan membawa kepada. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang.

bahkan mereka akan sering berbalah-balahan. dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶. boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan. Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. 10 . Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan. Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat. Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah. demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan.

Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. wajib dijauhi.Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya. akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram. akan diambil yang tidak baik. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan. yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. buruk sangka. Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´. setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. seorang yang tampak amanah pada zahirnya. walaupun orang itu 11 . Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu.

semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. membanggakan dirinya dan menghina orang lain. walaupun orang itu benar pada dasarnya. dia akan sentiasa berprasangka buruk. menuduh tanpa asas. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat. menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat. umpatan jahat dan tuduhan palsu. Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak. 12 . mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. Buruk sangka. ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. mengagumi kebolehan dirinya. Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan. demikianlah juga sebaliknya. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. cepat menghukum telah menakutkan orang. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah.

Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai.segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW. dan nafsu semata. ajaran yang selain dari Allah. Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) . duit.melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya. Penerimaan (25%) . Satu lagi pertimbangan ekonomi. Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri. Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan. akal. Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i. Namun 13 . Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata. sistem. perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. iv. Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT.yakni menolak ideologi.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi. Pengakuan (25%) . Penafian (25%) . malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah. Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam. ii. dan fulus.0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa. Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah. iii.

Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. kerana solat itu tiang Agama. Masalah ragut tidak berkesudahan. Berkat itu tidak boleh dibeli. Apabila kita ke pasar. Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya. Bukan mengharap pada yang lain. Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama. Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 . Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. Hidup di dunia hanya seketika. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah. Semuanya akan ditinggalkan. Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. Namun jika dia tidak solat. apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. pening pihak berkuasa memikirkannya. segar dan murah itu. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya.

Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. Akibatnya kes ragut. curi. Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. Dadah adalah musuh nombor satu negara. Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak. pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. Apabila 15 . Hukuman yang ada ialah "356". Tidak lebih RM3k denda. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya. Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. ia mendekatkan kita pada kegawatan. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia. minuman keras. Itulah penyelasaian mutlak. samun.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. dan menghampiri zina.

16 . Jika lengkap asas dan perhiasan. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. Kena faham dan jelas. Itulah penting 'aqad' itu. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina. Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. Amalan wajib itulah perkara asas. Amat janggal bila kita pakai talileher. Amalan sunat adalah perhiasan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. talileher. Maka rugilah kita serugi-ruginya. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. Itulah antara kegawatan yang wujud. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Jangan jemu ke majlis ilmu. yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah. Ibarat seorang anak dara yang cantik. lagi baik. Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi. dan jam itu perhiasan. jejaka yang sama). belajar. Bezanya cuma akad kata mereka. berguru lagi dan lagi. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. Nau'zubillah. maka kemusnahan setia menanti. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah. Ibarat pen. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan.

sejahtera. aman. Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam.t. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat. 17 . perselisihan pendapat dan pandangan. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar.w. Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu. Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain. iaitu selamat.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5. dan damai.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini.w. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s. Justeru. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan. Akhirnya. semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri. Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. ia satu perkara yang diharamkan.t. Dengan lain perkataan. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. perbalahan. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan. jika kita suka mengumpat.