Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

2 . mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim. Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan. Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Jika manusia tidak menuntut ilmu. Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan.

akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. Dengan pengertian ini. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. Pada hakikatnya. termasuklah fizikal manusia. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali. mengikut satu aliran. Ia mengandungi dua dalam satu. Dengan ini. dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. 3 . sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya. Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´. Daripada sudut pekerjaan. istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya. yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama. kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak.

1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak.W.A. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka. a) meriwayatkan Rasullah( S. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas.T. berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. maka jangan berbuat demikian. Sayyidah Aishah( r. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh. dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. suami. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. 2. Allah S. isteri dan anak. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak. Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus. dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa.´ 4 . ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya. mampu menentukan tanggungjawab. maka taatilah Dia.

´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun. 2.w. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar. perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama.T. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya. bangsa dan negara. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun. Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S.w.1.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA. Rasulullah s. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK.´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah.W.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.1. dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa.a. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s. 5 .a.

Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid. Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI. Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam.W. menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka.4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI. berkorban harta dengan mereka. isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka. 6 . Apabila suami pulang.T. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak. bersikap lemah lembut dengan mereka. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya. ke atas para suami.1. 2. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang. Sementara itu. 2. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka.1. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya.

 Disamping cinta mencintai. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain. kedudukandan lain-lain. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim.´ a) Tolong-menolong.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama. Dihormati peribadinya. tidak dititiskan setitispun darahnya. Dalam bahasa Arab. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.a. c) Cinta-mencintai.´ Oleh itu. jabatan. bukan kerana harta. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya.w. dan menghormati darahnya. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri. kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah.´ d) Kasih-mengasihi.  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social.  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta. ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat. menghormati hartanya dengan tidak diganggu. umat Islam pengikut Nabi 7 . Rasullah s. b) Hormat-menghormati.

adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah. Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan. 2. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S. Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah. ayat:44. pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat.W. dermawan terhadap kerabat. kemungkaran dan penindasan.´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam.T. hasut-menghasut.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya.3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. surah Al-Fath:30). maka mereka itu adalah orang-orang kafir. mencegah dari melakukan kekejian.´ 8 . Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat. (Al-Qur¶an. penindasan terhadap golongan miskin.

menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. memutuskan tali kekeluargaan. ianya akan membawa kepada. maka. µniat si pulan begini¶. dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. tuduhantuduhan seperti. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia. suka menerima berita keburukan orang. terlalu cepat membuat tuduhan. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina. berkasih sayang dan sebagainya. hati yang bersih dan muka yang manis. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang. mesra. suka mencari kesalahan orang.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3. 9 . kasihan belas. ukhuwwah. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´. iaitu berlapang dada. menyalakan perasaan dengki dan kebencian. µpulan bermaksud begini¶. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. meruntuhkan hubungan baik masyarakat.

dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. bahkan mereka akan sering berbalah-balahan. Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶. demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang. Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat. 10 . Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka.

akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´. buruk sangka. Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta. akan diambil yang tidak baik. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram.Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya. setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´. walaupun orang itu 11 . yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu. wajib dijauhi. Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. seorang yang tampak amanah pada zahirnya. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan. Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih. Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram.

walaupun orang itu benar pada dasarnya. Buruk sangka. umpatan jahat dan tuduhan palsu. Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk. mengagumi kebolehan dirinya. dia akan sentiasa berprasangka buruk. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita. 12 . menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah. ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak. demikianlah juga sebaliknya. menuduh tanpa asas. semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. cepat menghukum telah menakutkan orang.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. membanggakan dirinya dan menghina orang lain.

Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah. Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. iv. duit.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam. Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri.yakni menolak ideologi. dan nafsu semata.melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya. Namun 13 . Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata. iii. Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i. ajaran yang selain dari Allah. Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan. Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi. Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) . Satu lagi pertimbangan ekonomi. Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus. sistem.segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. akal. ii. Pengakuan (25%) . perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. Penafian (25%) . malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah.0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT. Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam. dan fulus. Penerimaan (25%) . Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam.

Masalah ragut tidak berkesudahan. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya. Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi. Berkat itu tidak boleh dibeli. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama. kerana solat itu tiang Agama. Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 . Apabila kita ke pasar. Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. segar dan murah itu. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. pening pihak berkuasa memikirkannya. Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. Namun jika dia tidak solat. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya. apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Hidup di dunia hanya seketika. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Bukan mengharap pada yang lain. Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. Semuanya akan ditinggalkan. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya.

Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. dan menghampiri zina. ia mendekatkan kita pada kegawatan. curi. Apabila 15 . hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. Tidak lebih RM3k denda. Dadah adalah musuh nombor satu negara. Akibatnya kes ragut. Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. Itulah penyelasaian mutlak. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. Hukuman yang ada ialah "356". Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak. Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan. samun. Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam. pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia. minuman keras. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya.

Ibarat seorang anak dara yang cantik. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. jejaka yang sama). yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. talileher. Jika lengkap asas dan perhiasan. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. Bezanya cuma akad kata mereka. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. belajar. Amalan sunat adalah perhiasan. maka kemusnahan setia menanti. Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan. Itulah penting 'aqad' itu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. Nau'zubillah. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. 16 . Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. lagi baik. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina. Amat janggal bila kita pakai talileher. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah. Kena faham dan jelas. Ibarat pen. Amalan wajib itulah perkara asas. dan jam itu perhiasan. bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba. Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah. Itulah antara kegawatan yang wujud. Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Maka rugilah kita serugi-ruginya. berguru lagi dan lagi. Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. Jangan jemu ke majlis ilmu. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi.

Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu. Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam.w. Justeru. dan damai. ia satu perkara yang diharamkan. perbalahan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5.w.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa. iaitu selamat. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain. Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. perselisihan pendapat dan pandangan. Dengan lain perkataan. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s. Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat. 17 . semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri.t. jika kita suka mengumpat.t. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar. Akhirnya. aman. sejahtera. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful