Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan. Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan. Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya. 2 . Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain. Jika manusia tidak menuntut ilmu.

kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya. istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. termasuklah fizikal manusia. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. Dengan pengertian ini. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. mengikut satu aliran. sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu. Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak. Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut. Daripada sudut pekerjaan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama. Ia mengandungi dua dalam satu. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. Dengan ini. akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. Pada hakikatnya. 3 .

berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. isteri dan anak.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah. ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri. dan dipikullah amanat itu oleh manusia. dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa.W. mampu menentukan tanggungjawab.´ 4 . suami. maka taatilah Dia. Sayyidah Aishah( r. Allah S. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya. maka jangan berbuat demikian. a) meriwayatkan Rasullah( S. 2. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak.1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa.A.T. Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus.

Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik.a.T.´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.1.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK.w. perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian.w. Rasulullah s. 2. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s. bangsa dan negara.´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya.a. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun. 5 . dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku.1.W.

Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya.1. 2. 2. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI. Apabila suami pulang. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. ke atas para suami. Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid. Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. berkorban harta dengan mereka. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya. 6 . menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka.W. bersikap lemah lembut dengan mereka. Sementara itu. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu. Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah.1. isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak.4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain.T. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan.

kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah.´ a) Tolong-menolong.  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah. tidak dititiskan setitispun darahnya.  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta.a.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. Dalam bahasa Arab. c) Cinta-mencintai. dan menghormati darahnya. jabatan. bukan kerana harta.  Disamping cinta mencintai. Rasullah s. b) Hormat-menghormati. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.´ Oleh itu. ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat.´ d) Kasih-mengasihi. kedudukandan lain-lain. menghormati hartanya dengan tidak diganggu. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim. umat Islam pengikut Nabi 7 . Dihormati peribadinya.2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun.w.

penindasan terhadap golongan miskin. adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah. 2. dermawan terhadap kerabat. surah Al-Fath:30). pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat. mencegah dari melakukan kekejian.3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S. Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan.W.´ 8 . Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya. hasut-menghasut. maka mereka itu adalah orang-orang kafir. (Al-Qur¶an. Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat.´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam.T. ayat:44. Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. kemungkaran dan penindasan.

kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. suka menerima berita keburukan orang. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3. suka mencari kesalahan orang. maka. ianya akan membawa kepada. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. iaitu berlapang dada. µniat si pulan begini¶. 9 . berkasih sayang dan sebagainya. dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. ukhuwwah. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. memutuskan tali kekeluargaan. tuduhantuduhan seperti. menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. menyalakan perasaan dengki dan kebencian. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. meruntuhkan hubungan baik masyarakat. mesra. kasihan belas. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. terlalu cepat membuat tuduhan. disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk. µpulan bermaksud begini¶. menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. hati yang bersih dan muka yang manis. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang.

Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang. Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan. boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat. dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah. bahkan mereka akan sering berbalah-balahan. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. 10 . Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya.

Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´. akan diambil yang tidak baik.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram. walaupun orang itu 11 . kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk. buruk sangka.Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan. setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. seorang yang tampak amanah pada zahirnya. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram. akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya. wajib dijauhi. Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´.

ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat. umpatan jahat dan tuduhan palsu. menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita. menuduh tanpa asas. semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. walaupun orang itu benar pada dasarnya. Buruk sangka. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. 12 . membanggakan dirinya dan menghina orang lain. cepat menghukum telah menakutkan orang. dia akan sentiasa berprasangka buruk. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah. mengagumi kebolehan dirinya. Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak. mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. demikianlah juga sebaliknya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan.

Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus. malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah. dan nafsu semata. akal.segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW. Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan. iii.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) . duit. Penafian (25%) . dan fulus. Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam.melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya. Namun 13 . Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT. Satu lagi pertimbangan ekonomi. sistem. Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri. Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai. ajaran yang selain dari Allah. Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam. Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi. Pengakuan (25%) . perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. ii.yakni menolak ideologi. Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam.0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah. iv. Penerimaan (25%) .

Berkat itu tidak boleh dibeli.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya. kerana solat itu tiang Agama. Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. Bukan mengharap pada yang lain. apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 . Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi. segar dan murah itu. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Masalah ragut tidak berkesudahan. Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. pening pihak berkuasa memikirkannya. Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah. Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. Apabila kita ke pasar. antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. Hidup di dunia hanya seketika. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya. Semuanya akan ditinggalkan. Namun jika dia tidak solat. Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama.

Itulah penyelasaian mutlak. Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. dan menghampiri zina. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT. Akibatnya kes ragut. Tidak lebih RM3k denda. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan. Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam. Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. Dadah adalah musuh nombor satu negara. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia. pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. curi. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya. ia mendekatkan kita pada kegawatan. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. minuman keras. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. Apabila 15 . hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. samun. Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. Hukuman yang ada ialah "356".

belajar. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina. Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. berguru lagi dan lagi. Itulah penting 'aqad' itu. Nau'zubillah. talileher. yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. Jangan jemu ke majlis ilmu. Ibarat seorang anak dara yang cantik. Kena faham dan jelas. Amalan wajib itulah perkara asas. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba. Amalan sunat adalah perhiasan. maka kemusnahan setia menanti. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. Amat janggal bila kita pakai talileher. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. Jika lengkap asas dan perhiasan. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. Bezanya cuma akad kata mereka. Maka rugilah kita serugi-ruginya. Itulah antara kegawatan yang wujud.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah. 16 . Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan. lagi baik. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah. Ibarat pen. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. dan jam itu perhiasan. jejaka yang sama). Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting.

Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. aman.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah.w. Akhirnya. iaitu selamat. dan damai.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa.w. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini. Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu.t. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia. perbalahan. sejahtera. Justeru. 17 .t. Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain. semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5. Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam. Dengan lain perkataan. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja. ia satu perkara yang diharamkan. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat. perselisihan pendapat dan pandangan. jika kita suka mengumpat. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful