P. 1
PENGENALAN

PENGENALAN

|Views: 124|Likes:
Published by spmadathy

More info:

Published by: spmadathy on Feb 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2011

pdf

text

original

Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan. 2 . Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan. Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim. Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan. Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Jika manusia tidak menuntut ilmu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya.

Dengan ini. istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´. kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu. dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. Dengan pengertian ini. Pada hakikatnya. akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali. mengikut satu aliran.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. termasuklah fizikal manusia. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. Daripada sudut pekerjaan. Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak. 3 . tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama. Ia mengandungi dua dalam satu. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya.

dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa.A. berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. a) meriwayatkan Rasullah( S. suami. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya. Sayyidah Aishah( r. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka. maka taatilah Dia.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak.T. maka jangan berbuat demikian. dan dipikullah amanat itu oleh manusia. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak. Allah S. ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah.1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa. Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus. mampu menentukan tanggungjawab.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah.W.´ 4 . Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas. 2. isteri dan anak.

W.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA. Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya.a. perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s. 5 .´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja.w. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar.1. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik.w. dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah. bangsa dan negara.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka.´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun.1. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia.T.a. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya. Rasulullah s. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka. 2.

Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan. Apabila suami pulang. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu. bersikap lemah lembut dengan mereka. isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka. ke atas para suami.4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI. Sementara itu.T. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka. Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah.1. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang.W. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan. 2.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI. 2. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka. berkorban harta dengan mereka.1. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya. 6 . Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak. Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya.

2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain. Rasullah s.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. c) Cinta-mencintai.´ a) Tolong-menolong. Dihormati peribadinya. Dalam bahasa Arab. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.a. jabatan. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta. kedudukandan lain-lain. bukan kerana harta. menghormati hartanya dengan tidak diganggu. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya. ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat. umat Islam pengikut Nabi 7 .  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social. dan menghormati darahnya.  Disamping cinta mencintai.´ d) Kasih-mengasihi.w. b) Hormat-menghormati. tidak dititiskan setitispun darahnya. kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim.´ Oleh itu. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah.

surah Al-Fath:30). Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat. (Al-Qur¶an.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya.´ 8 . adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah.W. 2.´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam. Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah.3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. hasut-menghasut. kemungkaran dan penindasan. Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S. mencegah dari melakukan kekejian.T. maka mereka itu adalah orang-orang kafir. ayat:44. Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan. pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat. penindasan terhadap golongan miskin. dermawan terhadap kerabat.

mesra.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3. kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. ukhuwwah. menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. menyalakan perasaan dengki dan kebencian. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. suka menerima berita keburukan orang. suka mencari kesalahan orang. disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus. berkasih sayang dan sebagainya. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang. menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. kasihan belas. iaitu berlapang dada. tuduhantuduhan seperti. terlalu cepat membuat tuduhan. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia. memutuskan tali kekeluargaan. meruntuhkan hubungan baik masyarakat. ianya akan membawa kepada. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. 9 . µniat si pulan begini¶. hati yang bersih dan muka yang manis. dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat. maka. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. µpulan bermaksud begini¶. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka.

Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat. demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan. Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan. Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. bahkan mereka akan sering berbalah-balahan. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan. Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. 10 . Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka.

buruk sangka. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. seorang yang tampak amanah pada zahirnya. walaupun orang itu 11 . Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan. kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya. Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´. akan diambil yang tidak baik. Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu. yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. wajib dijauhi.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih.Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram. Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´. akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk.

menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat. walaupun orang itu benar pada dasarnya. Buruk sangka. membanggakan dirinya dan menghina orang lain. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. cepat menghukum telah menakutkan orang. Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk. menuduh tanpa asas. mengagumi kebolehan dirinya. 12 . umpatan jahat dan tuduhan palsu.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan. mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. demikianlah juga sebaliknya. Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita. dia akan sentiasa berprasangka buruk. ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat.

Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai. Pengakuan (25%) . Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri. Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus.yakni menolak ideologi. dan fulus. ii.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi.melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya. Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. duit. malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah. Penerimaan (25%) . Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam. Penafian (25%) . Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan. Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam. perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT. Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i. akal. Namun 13 . iv. dan nafsu semata. Satu lagi pertimbangan ekonomi.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) . sistem. ajaran yang selain dari Allah. Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata.segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW. iii.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam.0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa. Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah.

Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. Hidup di dunia hanya seketika. antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. pening pihak berkuasa memikirkannya. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 . Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya. kerana solat itu tiang Agama. Bukan mengharap pada yang lain. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah. Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi. Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. Semuanya akan ditinggalkan. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya. apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. Masalah ragut tidak berkesudahan. segar dan murah itu. Apabila kita ke pasar. Namun jika dia tidak solat. Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. Berkat itu tidak boleh dibeli.

Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam. Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. curi. Akibatnya kes ragut. Tidak lebih RM3k denda. dan menghampiri zina. Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini. Apabila 15 . Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. ia mendekatkan kita pada kegawatan. Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. Itulah penyelasaian mutlak. Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. minuman keras. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. samun. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia. Hukuman yang ada ialah "356". Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. Dadah adalah musuh nombor satu negara. hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya.

berguru lagi dan lagi. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina. Ibarat pen. belajar. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan. Itulah penting 'aqad' itu. Nau'zubillah. Bezanya cuma akad kata mereka. Itulah antara kegawatan yang wujud. Ibarat seorang anak dara yang cantik. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. maka kemusnahan setia menanti. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. lagi baik. dan jam itu perhiasan. Jangan jemu ke majlis ilmu. Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting. Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. Kena faham dan jelas. Maka rugilah kita serugi-ruginya. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. Amat janggal bila kita pakai talileher. jejaka yang sama). Amalan wajib itulah perkara asas. talileher. Amalan sunat adalah perhiasan. 16 . Jika lengkap asas dan perhiasan. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah.

Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. Justeru. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat.t.t. jika kita suka mengumpat. Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam. perselisihan pendapat dan pandangan.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini. Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s.w. Akhirnya. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s. Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu. semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri. Dengan lain perkataan.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah.w. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. dan damai. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain. 17 .Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5. ia satu perkara yang diharamkan. aman.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa. perbalahan. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar. sejahtera. iaitu selamat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->