Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain. Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan. Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim. Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. Jika manusia tidak menuntut ilmu. 2 .

Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali. Pada hakikatnya. Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya. Ia mengandungi dua dalam satu. Dengan pengertian ini. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya. tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri. 3 . kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya. akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. Daripada sudut pekerjaan. dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. Dengan ini. yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. termasuklah fizikal manusia. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut. mengikut satu aliran.

maka jangan berbuat demikian. Allah S.1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas. dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sayyidah Aishah( r.A. Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. maka taatilah Dia. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri. Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. isteri dan anak. mampu menentukan tanggungjawab. suami.T.´ 4 . ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah. 2. dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa. berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. a) meriwayatkan Rasullah( S.W. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh.

5 .w. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya.´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun.a. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar.1. Rasulullah s.T.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia. Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S.w. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku.1.´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja. dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa.W.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s. 2.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik. bangsa dan negara. perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu.a. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK.

bersikap lemah lembut dengan mereka. Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya. berkorban harta dengan mereka. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang.T. menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka. 2.1.1. 6 . Apabila suami pulang. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam. Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan.4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI. 2. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu. ke atas para suami.W. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan. isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI. Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak. Sementara itu.

´ Oleh itu.w. c) Cinta-mencintai. b) Hormat-menghormati.  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social.  Disamping cinta mencintai. ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat.a. menghormati hartanya dengan tidak diganggu. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun. bukan kerana harta.  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta. umat Islam pengikut Nabi 7 . dan menghormati darahnya. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya.´ a) Tolong-menolong. jabatan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. tidak dititiskan setitispun darahnya. Rasullah s. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.´ d) Kasih-mengasihi. kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah.2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain. Dalam bahasa Arab. Dihormati peribadinya. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim. kedudukandan lain-lain.

Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan. kemungkaran dan penindasan.´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam. Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah. mencegah dari melakukan kekejian. dermawan terhadap kerabat. adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah.3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. (Al-Qur¶an.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya.W. surah Al-Fath:30).´ 8 . 2. Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S. pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat. ayat:44. maka mereka itu adalah orang-orang kafir. Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat.T. penindasan terhadap golongan miskin. hasut-menghasut.

memutuskan tali kekeluargaan. µniat si pulan begini¶. suka menerima berita keburukan orang. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka. maka.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3. tuduhantuduhan seperti.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. terlalu cepat membuat tuduhan. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. menyalakan perasaan dengki dan kebencian. menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina. menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. berkasih sayang dan sebagainya. meruntuhkan hubungan baik masyarakat. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. hati yang bersih dan muka yang manis. menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. ianya akan membawa kepada. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus. iaitu berlapang dada. ukhuwwah. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai. 9 . kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia. µpulan bermaksud begini¶. suka mencari kesalahan orang. kasihan belas. mesra. disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk.

maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka. demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. bahkan mereka akan sering berbalah-balahan. Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan. Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶. Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. 10 . Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan.

seorang yang tampak amanah pada zahirnya. setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´. buruk sangka. yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih. kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram. akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya.Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. wajib dijauhi. Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu. akan diambil yang tidak baik. Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta. Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan. walaupun orang itu 11 .

Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak. umpatan jahat dan tuduhan palsu. mengagumi kebolehan dirinya. menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan. demikianlah juga sebaliknya. semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. menuduh tanpa asas. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. membanggakan dirinya dan menghina orang lain. 12 . Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk. dia akan sentiasa berprasangka buruk. cepat menghukum telah menakutkan orang. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat. walaupun orang itu benar pada dasarnya. mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. Buruk sangka. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita.

ajaran yang selain dari Allah. duit. Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai. Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri. Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) . Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam. Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT. sistem. iii. Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam. Penafian (25%) . Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi. Satu lagi pertimbangan ekonomi.yakni menolak ideologi. Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus. dan fulus. perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. Pengakuan (25%) . Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah. akal. Penerimaan (25%) . Namun 13 . malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah.melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya.0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa.segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. ii. Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan. dan nafsu semata.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam. iv.

Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. Namun jika dia tidak solat. Bukan mengharap pada yang lain. Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. kerana solat itu tiang Agama. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya. segar dan murah itu. Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama. antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya. Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah. Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. Masalah ragut tidak berkesudahan. pening pihak berkuasa memikirkannya. Hidup di dunia hanya seketika. Semuanya akan ditinggalkan. Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 . apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Apabila kita ke pasar. Berkat itu tidak boleh dibeli. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya.

Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini. curi. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT. Hukuman yang ada ialah "356". Akibatnya kes ragut. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. samun. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam. pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. minuman keras. Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak. Apabila 15 . dan menghampiri zina. ia mendekatkan kita pada kegawatan. hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. Tidak lebih RM3k denda. Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia. Dadah adalah musuh nombor satu negara. Itulah penyelasaian mutlak.

Bezanya cuma akad kata mereka. yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. maka kemusnahan setia menanti. Itulah antara kegawatan yang wujud. dan jam itu perhiasan. Kena faham dan jelas. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan. Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah. Amalan wajib itulah perkara asas. lagi baik. Ibarat seorang anak dara yang cantik. Jika lengkap asas dan perhiasan. Amalan sunat adalah perhiasan. Itulah penting 'aqad' itu. Amat janggal bila kita pakai talileher. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. berguru lagi dan lagi. belajar. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi. Ibarat pen. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Maka rugilah kita serugi-ruginya. Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. jejaka yang sama). bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. talileher. Jangan jemu ke majlis ilmu. Nau'zubillah. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. 16 .

ia satu perkara yang diharamkan.t. Dengan lain perkataan. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. 17 . Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan. semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri. Justeru. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini.w. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja. Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. sejahtera. perbalahan. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain. jika kita suka mengumpat. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia. Akhirnya. dan damai.t.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah.w. Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. aman.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa. perselisihan pendapat dan pandangan. iaitu selamat. Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful