Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 1.

0 PENGENALAN
Peranan agama sangat penting dalam kehidupan harian. Kebanyakan manusia di dunia ini mempunyai pegangan agamanya tersendiri seperti agama Islam, Buddha, Kristian dan sebagainya. Terdapat juga manusia yang tidak berpegang kepada mana-mana agama kerana bagi mereka agama adalah sesuatu yang mengikat dan mereka tidak merasa bebas. Tetapi agama sebenarnya merupakan landasan utama bagi manusia untuk menjadi seorang manusia yang baik dan membentuk sebuah masyarakat yang bertamadun.

Tiada satu pun agama di dunia ini mengajar dan menyuruh pengikutnya membuat perkara jahat seperti membunuh, menipu, berzina, dan sebagainya. Contohnya dalam isu pengklonan manusia baru-baru ini, tiada satu pun agama yang menyokong perkara tersebut malahan semua agama mengecam tindakan pengklonan manusia kerana perkara tersebut akan menimbulkan impak negatif yang cukup besar pada dunia. Jika manusia tidak mempedulikan soal agama dalam melakukan aktiviti seharian, sudah tentu dunia akan kucar-kacir dan timbul terlalu banyak masalah. Agama berperanan penting dalam menyeru pengikutnya menerapkan nilai-nilai yang murni dalam kehidupan.

Dalam kehidupan saat ini, peranan agama masih diperlukan, ketika kita berhadapan dengan masalah-masalah ketuhanan dan norma-norma atau nilai-nilai sosial kemasyarakatan. Jika manusia sudah tidak mengambil kira nilai-nilai murni dalam kehidupan,perkara yang tidak elok seperti kes rogol, bunuh, culik, rompak dan banyak lagi pasti berleluasa. Jika perkara ini berlaku, manusia tidak akan berasa aman dan produktiviti kerja akan merudum sekaligus menyebabkan kemajuan sesebuah negara terjejas.

Pada dasarnya, agama tidak pernah melarang umatnya menggunakan akal fikiran. Penggunaan akal fikiran dalam memahami,meneliti sesuatu, menjadi dasar atau landasan serta pijakan bagi kemajuan sains. Semua agama menggalakkan pengikutnya bekerja keras untuk memajukan taraf ekonomi diri secara khusus dan kepada negara

1

Tamadun Islam/KPLI Prasekolah secara amnya. Tidak guna kita maju tetapi mengenepikan agama kerana jika kita tidak mengikut suruhan agama. Dinasti ini pernah di labelkan "zaman pencerobohan orang gasar". Tanpa agama sesuatu tamadun tidak akan membangun dengan cepat. Agama juga menyuruf pengikutnya menuntut ilmu. Namun kemajuan yang dicari haruslah berlandaskan agama. mungkin kita akan melanggar batas-batas kemanusiaan seperti menindas hak orang lain. Mari kita singkap sejarah Dinasti Sung yang tidak bermoral kerana maharajanya secara dictator dan kejam. Dengan ini dapat disimpulkan bahawa agama memainkan peranan yang amat vital dalam kehidupan manusia dan seterusnya dalam pembinaan tamadun. Agama dan tamadun merupakan perkara yang sinonim. Ilmu juga penting kepada seseorang agar dirinya tidak mudah ditindas oleh orang lain. Hal ini tidak patut berlaku kerana setiap manusia mempunyai hak mereka. 2 . Ini kerana agama mampu memberikan suatu lonjakkan paradigma kepada tamadun yang sedang ingin membangun dan ia juga merupakan salah satu elemen yang menolak dan menggerakkan sesebuah tamadun dalam kehidupan. Akibat pemerintah maharaja yang kejam dan tidak bermoral rakyatnya memberontak di bawah pimpinan petani dan akhirnya dinasti tersebut berjaya digulingkan. negara akan mundur dan rakyat akan menderita kerana tidak mengecapi kemajuan. Jika manusia tidak menuntut ilmu.

dan kita hendaklah mendahuluinya dalam tindaktanduk kita yang tertentu. termasuklah fizikal manusia. sama ada untuk membuat perubahan atau untuk memperbaikinya. akan tetapi menunjukkan kebenaran apa yang ditetapkannya. Kedua-dua ini memainkan peranannya untuk menjadikan seseorang itu bertanggungjawab dan yang menjadi peranan utama ialah ³Boleh´ yang memang sudah ada persediaannya pada diri manusia. Pada hakikatnya. tanggungjawab mempunyai makna yang sangat luas sebagai suatu jenis tanggungjawab yang paling tinggi dalam diri manusia itu sendiri. Dengan ini bererti tidak ada kewajipan secara mutlak.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. 3 . yang bererti setiap individu dengan sendirinya memestikan dirinya untuk melaksanakan kewajipan-kewajipan terhadap dirinya mengikut lumrah sebagai langkah pertama. Kalau kita membuat kajian tentang sesuatu perkara mengikut kebiasaannya. kemudian ia mempunyai keupayaan pula untuk menjalankan tanggungjawab dengan menggunakan usaha dan tenaga yang ada pada dirinya. Ia mengandungi dua dalam satu. Dengan pengertian ini. istilah´tanggungjawab´adalah sebalik apa yang dianggap tidak menunjukkan permulaan hubungan yang berlaku. masing-masing menunaikan kewajipan mengikut kemampuannya. maka kita akan dapati setiap sesuatu yang berlaku adalah mengikut keadaan semulajadinya. Dengan ini. tanggungjawab ialah satu persediaan yang sedia ada pada tiap-tiap individu. mengikut satu aliran. iaitu seseorang yang dikatakan bertanggungjawab ialah dinilai dari segi hubungannya dengan pekerjaan dan hubungan dengan orang yang mengawal pekerjaan tersebut. kerana seseorang itu akan berdepan dengan berbagai kemudahan yang boleh dipilih yang menjadi kegemarannya sama ada untuk menghormati peraturan awam atau sebaliknya. Oleh itu sifat yang menjadikan seseorang itu bertanggungjawab atau tidaknya ialah ³Boleh=imkan´ dan ³Penting=dharurah´.0 TANGGUNGJAWAB MANUSIA SESAMA MANUSIA Tanggungjawab amat sukar untuk ditakrifkan. Daripada sudut pekerjaan. Manakala dalam peraturan moral berlainan sekali.

Bagi menjaga supaya tindak-tanduk dan kemahuan kita mengikut jalan yang lurus. maka taatilah Dia. dan sesiapa bernazar untuk berbuat dosa. ´Ini mengakibatkan suatu balasan ke atas manusia kalau mengingkari dan tidak mentaati perintah Allah. suami. ´Demikian juga dengan tanggungjawab yang wajib kita tunaikan terhadap orang lain yang seharusnya mestilah bebas dari pengaruh kehendak diri sendiri. berfirman dalam surah al-Tahrim ayat 6: ³Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan bodoh. isteri dan anak.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah jelaslah kedudukan makhluk Allah yang berakal dari aspek kebolehan dan persediaannya untuk berakhlak.1 TANGGUNGJAWAB TERHADAP KELUARGA Sebuah keluarga biasanya terdiri daripada ibubapa. Sayyidah Aishah( r. 2.W. maka semuanya enggan untuk memikul amanah itu dan mereka khuatir akan mengkhianatinya.W) bersabda: ³Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah. maka jangan berbuat demikian.´ 4 .T. a) meriwayatkan Rasullah( S. Adalah menjadi tanggungjawab semua anggota keluarga untuk memastikan mereka terpelihara daripada azab api neraka. maka hendaklah sekurang-kurangnya perkara yang hendak di lakukan itu adalah suatu perkara yang baik mengikut syarak. Dalam perkara ini Allah menerangkan dalam Al-Qur`an: ³Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit bumi dan gunung-ganang. Allah S. Walaubagaimanapun adalah suatu perkara mustahil bagi kita untuk menentukan tanggungjawab kita secara bebas.A. dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Keharmonian dan kesejahteraan keluarga hanya akan terbina apabila mereka melaksanakan tanggungjawab masing-masing kepada mereka yang berhak. mampu menentukan tanggungjawab.

bangsa dan negara. Ayat 36 dari surah al-Nisa menjelaskan tentang kewajipan berbuat baik kepada kedua ibubapa: ³Dan hendaklah kamu menyembah Allah. telah bersabda yang bermaksud: ³Ajarlah anak kamu melakukan solat bila berusia tujuh tahun dan pukullah jika ia tidak solat bila berumur sepuluh tahun. Firman Allah yang bermaksud: ³Wahai anakku.a. perlulah disemai ke dalam jiwa anak-anak mereka dengan mereka sendiri beramal dengan akhlak Islam di dalam cara hidup mereka seharian. agar mereka dapat membesar dengan sempurna dan mampu menjadi orang yang berguna kepada agama. hak untuk mempunyai bapa yang sah dan hak untuk di beri pendidikan dan jagaan yang baik.´ Ibubapa juga mestilah melatih anak-anak mereka mengerjakan solat bermula dari umur mereka 7 tahun.1 TANGGUNGJAWAB IBUBAPA TERHADAP ANAK-ANAK. Ibubapa juga perlu berlaku adil di dalam segala urusan dengan anak-anaknya.T. dan tidak sekali-kali mensyirikkan-Nya dengan sesuatu.2 TANGGUNGJAWAB ANAK KEPADA IBUBAPA. Ibubapa juga mestilah memberikan didikan dan kasih sayang yang secukupnya kepada anak-anak mereka.1. Setiap anak mempunyai tanggungjawab yang besar kepada ibubapa mereka.´ Berbakti kepada ibubapa bukanlah hanya ketika mereka hidup sahaja.w.´ Akhlak yang mulia seperti yang diamalkan oleh Rasulullah s.w.a.W.1. 2. Rasulullah s. Hak anak yang tidak boleh diabaikan ialah hak untuk hidup dan layanan yang sama di dalam kehidupannya. Sesungguhnya mempersekutukan Allah itu suatu penganiyaan yang besar. janganlah sekali-kali engkau mempersekutukan Allah. dan janganlah kamu mempersekutukannya dengan sesuatu dan hendaklah kamu juga berbuat baik kepada ibubapa.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2. 5 . Tanggungjawab ibubapa yang paling utama terhadap anak-anak ialah memastikan agar mereka beriman kepada Allah S. bahkan ia meliputi ketika mereka berdua sudahpun meninggal dunia.

Tidak meminta-minta dari ibubapanya apa yang tidak dipunyai dan tidak termampu olehnya. cara berbakti kepada ibubapa sesudah mereka meninggal ialah berdoa untuk kebahagiaan roh mereka.T. Apabila suami pulang. Memberi nasihat yang ikhlas dengan berhikmah apabila ibubapa melakukan kesalahan. menunaikan janji-janji mereka dan sebagainya. Suami tidak harus menghalang isteri yang ingin pergi belajar di masjid. Isteri pula bertanggungjawab untuk taat kepada suaminya dalam perkara yang tidak bertentangan dengan syarak. pakaian dan tempat tinggal menurut tahap kemampuan mereka. 2.1. bersikap lemah lembut dengan mereka. Membantu di dalam kerja-kerja rumah tanpa perlu disuruh. ke atas para suami. Sementara itu.1.4 TANGGUNGJAWAB ISTERI KEPADA SUAMI. Tidak membenarkan orang yang tidak disukai suaminya masuk ke rumah tanpa keizinannya terlebih dahulu. Suami bertanggungjawab untuk memberi nafkah perbelanjaan kepada isteri meliputi makanan. menghubungkan silaturrahim dengan sahabat taulan mereka.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Antara cara berbakti kepada ibubapa ketika hayat mereka ialah dengan mentaati mereka selama mana ia tidak bertentangan dengan perintah Allah. Suami perlu menegur sikap isteri jika bertentangan dengan Islam. Seorang suami berkewajipan untuk mengawal isterinya dengan baik dan berlaku adil terhadapnya kerana isteri adalah amanah Allah S. 2. Suami juga tidak dibenarkan untuk meminta isterinya bekerja mencari wang. isteri hendaklah berhias diri dan menyambut kepulangannya dengan manis muka. Isteri juga hendaklah sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati suaminya.W. 6 . Tidak bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya tanpa izin suaminya. Suami mestilah memberi didikan yang sempurna kepada isteri terutama dalam hal-hal fardhu ain. Kesucian diri mereka perlulah dipelihara di setiap masa sebagai bukti ketaatan dan kesetiaan mereka yang tidak berbelah bagi kepada suami mereka. berkorban harta dengan mereka.3 TANGGUNGJAWAB SUAMI TERHADAP ISTERI.

kasih diterjemahkan dari kata ³Rahmah´ dan cinta dari kata ³Mahabbah. telah bersabda yang bermaksud: ³Tidak sempurna iman kamu sehinggalah kamu mengasihi saudara kamu sebagaimana kamu mengasihi diri kamu sendiri. Dalam bahasa Arab. tidak dititiskan setitispun darahnya. b) Hormat-menghormati.  Semua muslim diperintahkan untuk menghormati saudara seagamanya dan bahkan menghormati saudara bukan seagama. Rasullah s.´ d) Kasih-mengasihi.  Setiap muslim diperintahkan untuk mencintai saudaranya sesama muslim dengan cinta semata-mata kerana Allah. Dihormati peribadinya. jabatan.  Disamping cinta mencintai. umat Islam di perintahkan untuk mengasihi kepada saudaranya sesama muslim. menghormati hartanya dengan tidak diganggu. ia dituntut untuk menolongnya semampu dia boleh buat. dan menghormati darahnya.2 TANGGUNGJAWAB TERHADAP MASYARAKAT Manusia tidak boleh hidup bersendirian tanpa wujudnya anggota masyarakat yang lain. umat Islam pengikut Nabi 7 .w.´ Oleh itu. c) Cinta-mencintai. Rasulullah bersabda: ³Tidak sempurna iman salah seorang kamu kecuali mencintai saudaranya sesama muslim sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri. kedudukandan lain-lain.a. Kasih lebih dalam dan tinggi nilainya daripada cinta. dengan tidak menghina atau mencelanya dalam bentuk bagaimanapun.  Seorang muslim tidak dibenarkan membiarkan saudaranya sesama muslim bekerja sendiri untuk kepentingan social. Kecuali apabila perbuatan itu perbuatan dosa dan maksiat maka tidak boleh menolongnya.´ a) Tolong-menolong. bukan kerana harta.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 2.

´ Di dalam menjalankan peraturan dan hukum-hakam. dermawan terhadap kerabat. ayat:44. pengabaian terhadap anak-anak yatim dan kezaliman dari orang-orang yang jahat. Ia mengajar kamu supaya sentiasa beringatingat. penindasan terhadap golongan miskin. mereka hendaklah merujuk kepada hukum Allah S. adalah menjadi tanggungjawab setiap anggotanya mempertahankan negara dari segala ancaman sama ada dari musuhmusuh luar ataupun musuh-musuh yang sedia ada dalam negara seperti fitnahmemfitnah. maka mereka itu adalah orang-orang kafir. (Al-Qur¶an. Allah melarang dari mengingkari hukum-Nya: ³Sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah. Sebagaimana firman-Nya dalam surah al-Maidah. mencegah dari melakukan kekejian.´ 8 .T. Firman Allah yang bermaksud: ³Sesungguhnya Allah menyuruh berlaku adil dan menyebarkan kebaikan. 2.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Muhammad dikatakan Allah dalam al-Qur¶an sebagai umat yang keras terhadap orang-orang kafir (tentu sahaja bila mereka diganggu) dan kasih mengasihi dengan sesamanya. hasut-menghasut. surah Al-Fath:30).W.3 TANGGUNGJAWAB TERHADAP NEGARA Sebagai khalifah Allah di atas muka bumi ini. kemungkaran dan penindasan.

berkasih sayang dan sebagainya. Kerana itu kita lihat orang yang bersikap sangkaan jahat sering berkata: ³Saya akan cuba memastikan kebenaran perkara ini´. Bahkan berapa banyak yang telah kita dengar peristiwa besar dan bencana yang menimpa berpunca daripada sangkaan jahat yang diletakkan bukan pada tempatnya. meruntuhkan hubungan baik masyarakat. Seterusnya kita hendaklah berbaik sangka dalam hubungan sesama manusia. µmaksud perbuatan atau perkataannya begini¶« perkara seperti ini. semuanya lahir daripada buruk sangka yang merosakkan. tuduhantuduhan seperti. kasihan belas. kita akan dapati satu fenomena yang mendukacitakan. syak wasangka dan tuduhan yang tidak berasas. menyalakan perasaan dengki dan kebencian.0 KECELARUAN HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA Hubungan yang murni dan suci sesama manusia merupakan maqasid (tujuan syariat) Islam. menjauhkan sikap memandang serong kepada amalan orang. terlalu cepat membuat tuduhan. pegangan (aqidah) dan perkataan mereka. Adalah menjadi kewajipan ke atas kita untuk mengekalkan hubungan dan ikatan sesama insan seteguh cerucuk yang ditanam dan sekukuh bangunan yang dibina. µniat si pulan begini¶. Jika diperhatikan hubungan sesama manusia.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 3. menanamkan sifat ragu dikalangan individu dan masyarakat. dengan ikatan persaudaraan yang tercarik dan simpulan ukhuwwah yang terungkai. disebabkan oleh sangkaan dan prasangka buruk. mesra. maka. kita hendaklah bertemu manusia dengan dada yang lapang. hati yang bersih dan muka yang manis. ukhuwwah. 9 . menggoncangkan keutuhan ukhuwwah. Banyak kedengaran dalam majlis perbincangan umum ataupun khusus. suka mencari kesalahan orang. iaitu berlapang dada. memutuskan tali kekeluargaan. ianya akan membawa kepada. suka mencari dan menyelidik rahsia keburukan orang. dia mula mencari rahsia dan kemungkinan dia akan mengumpat. Apabila penyakit sangkaan jahat menular ke dalam diri. suka menerima berita keburukan orang. µpulan bermaksud begini¶.

Semua ini adalah pembunuh sikap berkasih sayang dan memusnahkan makna mahabbah.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Mungkin juga. bahkan mereka akan sering berbalah-balahan. Zan atau sangkaan terbina di atas asas agakan atau satu perkataan atau amalan yang diragukan. Kalau orang yang berprasangka mengatakan: µSaya akan kaji dan selidik¶! Katakanlah kepada mereka: ³Janganlah kamu mencari-cari keaiban orang lain´. maka dengan itu Zan akan menguasai dirinya juga cara pemikirannya. 10 . demikian juga dengan senyuman akan dianggap sebagai perlian atau sinisan. dia akan menyebut saudara muslimnya dengan perkataan jahat maka dengan itu dia telah melakukan dosa yang berganda dan maksiat yang merosakkan. kemudian tidak akan ada lagi sikap saling percaya-mempercayai. maka sangkaan menjadi asas kepada kasih sayang atau kebencian terhadap seseorang. Jika mereka berkata: µSaya telah pastikannya dengan tidak mencari keaiban¶. Bahkan sehingga salam yang diucap oleh seorang muslim kalau telah dilingkungi oleh prasangka. Menebalnya sikap prasangka sangkaan jahat akan menjadikan manusia mudah melemparkan tuduhan terhadap sesama mereka. Di sini tersembunyi satu bahaya apabila hubungan sesama muslim dibina di atas sikap prasangka sangkaan jahat. boleh dianggap sebagai ejekan atau celaan. Sehingga kamu akan dapati orang yang bersikap prasangka akan merasakan seseorang yang disangkakan tidak baik itu telah melakukan kesalahan yang banyak berdasarkan khayalan sangkaannya hasil daripada sikap buruk sangkanya terhadap saudaranya. ini merupakan suatu sikap yang akan membawa kepada hilangnya kekuatan dan keutuhan umat. Zan akan menjadikan seseorang menurut perasaan di dalam dirinya yang suka membuat tohmahan terhadap saudaranya. pujian dan pemberian hadiah juga boleh disalah ertikan dengan berbagai anggapan yang akan membawa kepada perbalahan dan perselisihan. Katakanlah: ³Janganlah kamu mengumpat di antara satu sama lain´. tidak bertegur sapa dan memutuskan hubungan.

setiap perkataan yang boleh ditafsir dengan maksud yang baik dan tidak baik. wajib dijauhi. akan menjadikannya lupa kesalahan orang itu dan sentiasa berbaik sangka dengannya. Ini kerana kebanyakan ulama¶ berpendapat: ³Tidak boleh berprasangka buruk kepada orang yang zahirnya tampak baik dan tidak mengapa berprasangka tidak baik terhadap orang yang zahirnya tampak tidak baik´. inilah amalan Salafussoleh yang terdahulu. yang telah penuh hati mereka dengan didikan Islam yang sempurna lagi bersih. akan diambil yang tidak baik. maka meyangka jahat terhadapnya adalah haram.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah Berkata sebahagian ulama¶: ³Perkara yang membezakan syak atau sangkaan yang mesti dijauhkan daripada yang sebaliknya ialah setiap keraguan yang tidak ada tanda yang sahih serta sebab yang nyata adalah haram. Sebahagian daripada prasangka ialah meletakkan perkataan dan perbuatan orang lain di tempat yang tidak baik iaitu dengan membesarkan kesalahan dan memandang mereka dengan penuh tohmahan. tanpa meneliti sebab atau mencari keuzuran. Sesungguhnya perkara yang tersembunyi dan rahsia dalam diri untuk memuhasabahnya adalah ciri-ciri yang hanya tertentu bagi Allah swt Yang Maha Mengetahui perkara yang tersembunyi dan rahsia. sama ada di rumah atau bersama kawan-kawan. Adapun manusia tidak ada hak baginya ke atas saudaranya kecuali amalannya yang zahir. seorang yang tampak amanah pada zahirnya. walaupun orang itu 11 .Sangkaan buruk terjadi daripada beberapa sebab. Iaitu jika sekiranya seseorang itu dari kalangan orang yang baik atau yang tersembunyi kejahatannya. yang paling banyak terjadi ialah apabila seorang individu dibesarkan dalam suasana yang terkenal dengan akhlak yang buruk. Sesiapa yang mengikut hawa nafsu akan membawanya kepada perasaan zan dan sangkaan dusta. Ini berbeza dengan orang yang telah terkenal dari kalangan manusia yang sering melakukan perkara yang meragukan atau melakukan kejahatan secara terang-terangan´. kerana kasihkan sesuatu akan menjadikannya buta dan tuli dan apabila seseorang cenderung kepada yang lain dengan hawanya. buruk sangka. menjadikannya berniat tidak baik dan mempunyai hati yang busuk.

demikianlah juga sebaliknya. 12 . Semuanya berpunca daripada percakapan yang tidak ada sandaran«hanya sangkaan yang buruk. walaupun orang itu benar pada dasarnya. sebagaimana kata orang dahulu: µAku melihat permusuhan tetapi tidak melihat sebabnya¶. Sesetengah manusia ada yang bersikap bongkak. menuduh tanpa asas. Sesungguhnya fenomena buruk sangka sesama manusia telah begitu meluas di zaman kita. ini adalah merupakan satu kesan negatif terhadap kekuatan masyarakat untuk menghadapi cabaran dari dalam dan luar. sentiasa merasakan dirinya benar dan orang lain bersalah.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah melakukan kesalahan. Buruk sangka. semua ini akan menjadikannya bersikap buruk sangka terhadap orang lain. mengagumi kebolehan dirinya. dia akan sentiasa berprasangka buruk. cepat menghukum telah menakutkan orang. umpatan jahat dan tuduhan palsu. mencari kesalahan dan menimbulkan kesilapan. menzalimi beberapa golongan dan beberapa orang yang soleh telah dijauhkan tanpa sebab yang diizinkan oleh syariat. menjadi barah yang meruntuhkan hubungan dan kesatuan (wehdah) di antara individu dan masyarakat. membanggakan dirinya dan menghina orang lain.

Penafian (25%) . perkara asas dan dasar pengakuan kita sebagai seorang muslim yang mengaku menjadi hamba Allah. Atas alasan membendung perjudian tanpa lesen yang membawa kerugian berjuta ringgit pada negara melalui pulangan cukai. Apabila manusia cuba menunjuk bijak dengan berpandukan kepada akal hingga menafikan arahan dan tunjuk ajar dari Sang Pencipta manusia sendiri iatu Allah SWT. Tak dapat tidak kita kena kembali kepada Islam. Maka sudah tentu ia tidak menjadi penyelesai masalah. Namun 13 .segala sistem dan ajaran yang terkandung dalam Al-Qur'an yakni manual kehidupan dan ajaran Rasulullah SAW. sistem.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 4. Pengakuan kalimah syahadah itu sendiri merangkumi: i. Apa yang berlaku ialah penerimaan dan penghayatan kita yang bukan 100% pada kalimah Toyyibah itu sendiri. iii.yakni menolak ideologi.iaitu tiada tuhan (selain Allah) Penolakan (25%) . Maka tidak hairan kalau kehidupan kita ini penuh kegawatan dan kecelaruan. Maka mungkin kita cuba menghalalkan judi yang memang jelas diharamkan oleh Allah SWT. akal. iv. Pertimbangan yang diambil kira pada sesuatu keputusan atau tindakan ialah bersandarkan pertimbangan ekonomi. Contoh apabila kita mengaku Malaysia sebagai sebuah negara Islam.0 KEGAWATAN SOSIAL Kalau kita perhati di dada-dada akhbar dan di kaca-kaca TV atau melihat sendiri keadaan sosial semasa maka kita pasti akui bahawa kegawatan sosial sangat berleluasa. Penerimaan (25%) . ajaran yang selain dari Allah. Satu lagi pertimbangan ekonomi.Orang yang baik di sisi Allah ialah orang yang memahami apa itu Islam. malah meliputi banyak kegawatan yang lain juga termasuklah kegawatan akidah dan ibadah. duit. Atau mungkin dilihat sebagai penyelesai masalah pada mata kasar tetapi mengajak seribu keburukan pada mata halus. Pengakuan (25%) . dan nafsu semata. dan fulus. ii. Pada mata kasar membawa keuntungan pada negara dan rakyat jelata.melainkan Allah yakni hanya Allah yang Maha Besar Maha Berkuasa dan segalanya.

antara ayam 'katok' yang dijual RM6 seekor dengan ayam sembelih yang berharga RM10 seekor. Kos untuk membaiki kegawatan manusia akibat judi ini jauh lebih tinggi dari pendapatan yang diraih melalui cukai judi itu sendiri. segar dan murah itu. Semuanya akan ditinggalkan. pening pihak berkuasa memikirkannya. Seorang yang hebat dalam pekerjaannya. Manusia tanpa agama adalah sehina-hina manusia. Bukan mengharap pada yang lain. Apabila kita ke pasar. maka tiada nilaiannya di sisi Allah. Apakah kita juga nanti akan mengeluarkan lesen untuk menjana pendapatan negara hasil dari kegiatan pelacuran dan pengedaran dadah pula yang nyata lebih lumayan berbanding dengan kegiatan judi? Manusia tiada nilai (worthless) tanpa Agama. Ia anugerah Allah SWT kepada manusia terpilih yang menjadikan Islam sebagai penyelesai masalah. Kenapa seorang yang bergaji RM18k sebulan tidak cukup tapi yang bergaji RM3k pula cukup? Jawapannya ialah keberkatan rezeki itu. Namun jika dia tidak solat. Berkat membawa ketenangan dan kesenangan. kerana solat itu tiang Agama. Banyak kes ragut yang membawa maut kepada simangsa. Hidup di dunia hanya seketika. Islam dalam syariatnya telah menetapakan bahawa hukum curi (termasuklah ragut ini) ialah potong 14 .Tamadun Islam/KPLI Prasekolah apabila larangan Allah tidak dipertimbangkan dalam membuat sesuatu keputusan atau polisi maka nantilah kehancurannya. Namun syariat Islam mengajar kita bahawa ayam sembelih itu halal dan ayam 'katok' itu haram. Rezekinya tidak berkat biarpun hidup megah dan kaya raya. Tidak solat itu maknanya meruntuhkah Agama. Masalah ragut tidak berkesudahan. Bakaran api neraka bakal menantinya pada kehidupan yang kekal abadi. Yang membezakan haram dan halal adalah Agama. Seorang guru yang bergaji RM3k pernah berceritakatanya kawannya yang bergaji RM18k sebulan sentiasa tidak kecukupan dan meminjam pula duit darinya. Walau ada wang berjuta tapi sebenarnya tiada maknanya. apakah yang kita pilih? Tanpa syariat agama mungkin kita akan memilih ayam 'katok' yang bersih . Berkat itu tidak boleh dibeli.

pertumbuhannya maka selagi itulah masalah akan Masalah dadah tidak akan pupus jika masih gagal mengikut ajaran Islam yang mengharamkan pergaulan bebas. Akibat kita tidak yakin kepada Islam maka kita gagal mengambil Islam sebagai penyelesaian kepada kegawatan yang berlaku. curi. Isteri mestilah mematuhi dan menghormati suami selagi mana arahannya tidak bercanggah dengan syariat Islam. penyalahgunaan Maka selagi dadah untuk menjana hiburan ini keenakan ini dan mana pusat-pusat dadah digalakkan maju jaya. Dadah adalah musuh nombor satu negara. Kita mahu menimbangkan mengikut neraca akal kita yang dirasakan lebih bijaksana. hanya sekadar melepas batuk di tangga atau syok sendiri sahaja. Suami kena faham akan tanggungjawab dan amanahnya. ia mendekatkan kita pada kegawatan. Begitulah juga segala kegawatan sosial yang lainnya. Bila kita tinggalkan Islam dalam penghidupan. Segala peraturan Allah SWT ada hikmah belaka dan banyak menjurus kepada pencegahan. Hukuman yang ada ialah "356". Apabila 15 . samun. Berpuluh pusat serenti dengan belanja puluhan juta ringgit terpaksa di wujudkan demi menyelesaikan masalah ini. rompak akan berterusan hingga ke akhir zaman. dan menghampiri zina. Usaha yang lain akan siasia kerana ia bukan penyelesaian sebenar. Kenapa diadakan kempen prihatin 'buang bayi'? Supaya masyarakat membendung gejala buang bayi yang semakin berleluasa itu? Punca masalah sebenarnya ialah zina. Kita gagal mempertimbangkannya mengikut neraca Allah SWT. Namun manusia menganggapnya zalim dan menolak perlaksanaannya. Sedangkan Allah SWT sudah memberi penyelesaiannya pada permasalahan ini. Berjayakah hukuman yang dicipta manusia ini membendung jenayah buang bayi? Tidak. Apa puncanya? Antara punca utamanya ialah pusat-pusat hiburan yang tumbuh melata menyuburkan keseronokan budaya dunia.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah tangan. Masalah rumahtangga selalunya berlaku apabila tidak mengambil Islam sebagai panduan. Itulah penyelasaian mutlak. Akibatnya kes ragut. minuman keras. Tidak lebih 5 tahun penjara dan tidak lebih 6 sebatan. Tidak lebih RM3k denda.

Tanpa keberkatan ini jauhlah kita dari mendapat redha Allah. Bagaimana nak berpegang dan beramal kepada kedua-dua sumber muktabar ini? Kenalah mengaji. Manakala baju dan seluar itu pakaian wajib. Rupanya riba ini dalam Islam dosanya 36x ganda lebih besar dari dosa zina. jejaka yang sama). Soal 'aqad' dalam Islam itu sangat penting. Tanpa syariat Agama kita umpama haiwan. berguru lagi dan lagi. Jika lengkap asas dan perhiasan. bukan setakat mencapai kegawatan ekonomi namun yang utama akhirnya menjadi bahan bakaran api neraka Allah. pen dan jam tanpa memakai baju dan seluar. Ibarat seorang anak dara yang cantik.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah masing-masing cuba berlagak hero atau menegak ego dan membelakangkan agama. Ibarat pen. Jangan kedekut berkongsi ilmu dan amalkan dalam kehidupan. belajar. Itulah antara kegawatan yang wujud. Ada orang mengatakan sama saja perbankan Islam dengan konvensional. Yahudi menguasai ekonomi dunia dengan amalan riba. Amat janggal bila kita pakai talileher. yang halal dan haram sama saja (gadis yang sama. Manusia tidak akan sesat selama-lamanya selagi mana mereka berpegang kepada ajaran Al-Qur'an dan Sunnah Rasulullah SAW. maka kemusnahan setia menanti. Dengan akad nikah mengikut syariat Islam menjadikannya halal untuk digauli oleh suaminya. Bezanya cuma akad kata mereka. Amalan wajib itulah perkara asas. lagi baik. Ada orang melebihkan perkara sunat tetapi melalaikan perkara wajib. Amalan sunat adalah perhiasan. 16 . Nau'zubillah. Namun tanpa akad nikah itu ianya HARAM digauli hatta di 'sentuh' si jejaka (bakal suaminya) tadi. Kegawatan ekonomi sangat berkait rapat dengan amalan riba. dan jam itu perhiasan. Maka rugilah kita serugi-ruginya. Kena faham dan jelas. Atas dasar kita tidak mengikut peraturan Allah. Itulah penting 'aqad' itu. Jangan jemu ke majlis ilmu. maka Allah tidak menurunkan keberkatan. talileher.

Nafsu dan akal ini adalah pelengkap. adalah satu prinsip yang Allah tetapkan bagaimana sepatutnya umat manusia berhubungan antara satu dengan yang lain.Semua orang ada tanggungjawab kecuali yang tidak dipertanggungjawabkan dengan sebarang amanah. jika kita suka mengumpat. perbalahan.t. iaitu selamat. malah hendaklah diamalkan dalam kehidupan keluarga dan masyarakat. persengketaan hingga membawa kepada satu fenomena yang tidak diredai Allah s.t. Jika dilihat konsep hubungan sesama dalam Islam.w. sejahtera. aman. Namun masih dilakukan juga kerana ia adalah kerana nafsu. perselisihan pendapat dan pandangan. Sikap manusia yang suka bermusuh-musuhan ini merupakan satu sikap yang ditegah oleh Allah s. Justeru.Namun banyak unsur negatif yang berlaku di dunia ini hinggakan perpecahan dalam keluarga dan masyarakat dilihat sebagai salah satu cabaran utama masa kini. malahan menyebabkan kita hilang pedoman kerana tidak menggunakan akal dalam membuat sesuatu tindakan. bersesuaian dengan maksud Islam sebenar. dan damai. hubungan tersebut membawa kepada permusuhan. 17 . Begitu juga dengan fitnah kerana ia lebih dahsyat dan besar dosanya daripada membunuh. Nafsu tidak boleh dibuang kerana tanpa nafsu ia bukan sifat manusia tetapi malaikat. Islam menganjurkan umatnya agar bersatu dan menjaga hubungan sesama manusia. semua orang di dunia ini bertanggungjawab dan tidak seorang pun yang dapat melepaskan diri.Tamadun Islam/KPLI Prasekolah 5. Dengan lain perkataan. Akhirnya. ia satu perkara yang diharamkan. iaitu orang yang tidak siuman atau kanak-kanak kecil yang belum baligh sahaja.w.0 PENUTUP Islam bukan sekadar iman dalam jiwa.